ZAKON O NOŠENJU MARAME PRIMIJENIT ĆE SE U FRANC. OD ČETVRTKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za zakon kojim se zabranjuje nosenje marame u skolama?

Slazem se
15
22%
Slazem se, zabranili su i nosenje jevrejskih kapica i velikih krstova
17
25%
Boli me ku*ac
7
10%
Ne slazem se, to je diskriminacija
17
25%
Ne slazem se, to samo govori kakav je odnos Francuske prema Islamu i muslimanima, zakon je uperen protiv Islama
13
19%

Total votes: 69

Ivy

Post by Ivy »

E sad ovdje se govori o licnim slobodama kao sto je nosenje marama, krstova itd. itd. Po toj ideologiji licna sloboda moze biti i nosenje bombi, nozeva, pepper sprejova... Za sve postoji zakon i sto se mene tice treba odvojiti "Crkvu" od "Drzave" jer jedino tako oboje mogu normalno funkcionisati...

Sto se tice nosenja marama u JAVNIM skolama, Vlada Francuske ima svako pravo zabraniti vjerska obiljezja. Zbog toga postoje PRIVATNE skole gdje se stice jednako [ako ne i mnogo bolje] znanje. Vecina djece koja su religijski usmjeravana od malih nogu pohadja mektebe i medrese te Fakultete Islamskih nauka [koji jesu privatni jer su dio Islamske Zajednice jedne zemlje, u ovom slucaju Francuske]...Ne vidim problem...Linija manjeg otpora je zakon, po meni...

Svako ko hoce da prakticira vjeru, ima izbor - osim ako zemlja po uredjenju nije islamska gdje je onda i pristup JAVNOM skolovanju drugaciji...A drugovi i drugarice, Francuska NIJE islamska zemlja... Go figure!

8-)
JBL

Post by JBL »

zlata wrote:
JBL wrote:
zlata wrote: JBL...Vidim jos jasnije ZASTO nam je potrebna GRADJANSKA DRZAVA. Valja traziti zastitu od muslimanskih siledzija tvoje sorte. Ocito...tebi se povisi "dozivljaj" kad vidis rubac na glavi!!!!
Ti si malkice zbunjena, ako moze curica sa 14 hodati u tangicama okolo onda ja sasvim logicno da zavijena nemoze zar ne?

Te cure ono sto misle da MORAJU i zbog toga sto zele biti BOLJI LJUDI. Kontas?

Ako neko nekog u nesto prisiljava onda se tog pojedinca kazni. Kazniti citvu grupu unaprijed je malkice glupo zar ne?
JBL

Post by JBL »

Ivy wrote:E sad ovdje se govori o licnim slobodama kao sto je nosenje marama, krstova itd. itd. Po toj ideologiji licna sloboda moze biti i nosenje bombi, nozeva, pepper sprejova... Za sve postoji zakon i sto se mene tice treba odvojiti "Crkvu" od "Drzave" jer jedino tako oboje mogu normalno funkcionisati...

Sto se tice nosenja marama u JAVNIM skolama, Vlada Francuske ima svako pravo zabraniti vjerska obiljezja. Zbog toga postoje PRIVATNE skole gdje se stice jednako [ako ne i mnogo bolje] znanje. Vecina djece koja su religijski usmjeravana od malih nogu pohadja mektebe i medrese te Fakultete Islamskih nauka [koji jesu privatni jer su dio Islamske Zajednice jedne zemlje, u ovom slucaju Francuske]...Ne vidim problem...Linija manjeg otpora je zakon, po meni...

Svako ko hoce da prakticira vjeru, ima izbor - osim ako zemlja po uredjenju nije islamska gdje je onda i pristup JAVNOM skolovanju drugaciji...A drugovi i drugarice, Francuska NIJE islamska zemlja... Go figure!

8-)
Jesi sposobna razumjeti da je nesto OBAVEZA? nisu trazile da klanjaju u skoli vec samo da se oblace kako MORAJU.

Mora da je ekonomska situacija u Francuskoj fanstasticna kad je ovo najvazniji problem. Vjerovatno nijedna od tih muslimanki nije gladna/zena/ugrozena pa je ovo zadnji detalj.
CiCiban

Post by CiCiban »

A wrote:Ciciban, u bliskom okruzenju imam pokrivene zene, svojom voljom. Niti mi smeta, nit' me sokira, nit' je to kad tema nasih razgovora.

No, govorim o djevojkama na koje se vrsi pritisak. Ti ga ne mozes osjetiti tu, kako da znas kako se osjecaju te djevojke? Prosle godine je jedna 17-togodisnja djevojka ziva zapaljena - musko drustvo joj je presudilo, jer je izlazila sa Francuzom. Nije urbana legenda, nego ziva istina.
U Francuskoj, u "osjetljivim kvartovima", je odnos izmedju djevojaka i momaka tako zatrovan, da djevojke, kad izlaze da odgovaraju pred razredom oblace kapute !!! Da ne bi izazivale, u velikim djemperima i bezoblicnim hlacama, muske komentare i da ne bi bile proglasene kurvama! Rijec "réputation" je postala nocna mora djevojaka! "Ona ima reputaciju" je izraz koji oznacava kurvu, necasnu djevojku. Do te mjere je tesko izboriti se za svoj licni izbor i za svoje mjesto u skolama, da se u Francuskoj najozbiljnije govori o razdvajanju skola na muske i zenske! Zvuci vam nevjerovatno, jel' de?

Naravno da ih ima koje svojom voljom nose maramu. No, uglavnom je izvrsen pritisak na njih, indoktrinacija, stvoreno ubijedjenje da su dobre cure ako su pokrivene, ako sjede kuci i sute.

Pitas kakvu im to emancipaciju zelim? Pa znam da ih hiljade ide na fakultete, znam da su ambiciozne, da su sve cesce doktori, profesori... Samo im zelim da nastave tako. Sa maramom ili bez, ali da se na nju odlucuju kao neovisne, finansijski i socijalno, u odnosu na svoju okolinu.

Samo napomena nekom od prethodnih postova - dvije djevojke Jevrejke, koje pokrivene idu u skolu, su muslimanke po majki, vaspitane bez religije i same su se religijski obrazovale i same donjele odluku da se pokriju.
:) ti u stvari govoris o imigrantskim porodicama koje su izgubile vezu sa tradicijom.. pokusavaju ocuvati samo spoljsnju formu bez znanja o sustini? i to prisilnim putem? naravno da takve gluposti postoje. to se desava upravo zbog neshvatanja biti stvari, slijepim i praznim slijedjenjem necega sto nam nije jasno do kraja , ali eto, mislimo da tako treba ciniti..
ova zabrana moze strasno otezati zivot onima koji razumiju sta cine ..i zasto to cine.. i nije ni malo pravedna
ti to ne vidis ..kao ni razliku

zbog toga cu te opet zamoliti za analizu emancipovanosti..uporednu
airwing

Post by airwing »

A wrote:Sista, to nema veze sa 11/9, to je francuska realnost, problem koji je od jako malog, marginalnog, narastao u ogroman nacionalni problem, tokom 90-tih godina.

Segregacije muslimana nema, naravno govoreci globalno, u vecini slucajeva. Predstavljaju skoro 10% stanovnistva, to je vec 2., 3. generacija, ima ih u sudstvu, medicini, politickim ustanovama, svugdje. Ali postoji ekonomska kriza, ...... Evo odlucujem da ne pisem o tome, jer je neozbiljno srociti u deset redova nesto sto zasluzuje naucne studije. Uglavnom, marama je samo simptom, samo mali vidljivi dio dubljeg socijalnog problema, kojem je korjen u ekonomskoj situaciji mnogo vise nego u ideoloskom razmimoilazenju dva svijeta.
Pitas kakvu im to emancipaciju zelim? Pa znam da ih hiljade ide na fakultete, znam da su ambiciozne, da su sve cesce doktori, profesori... Samo im zelim da nastave tako. Sa maramom ili bez, ali da se na nju odlucuju kao neovisne, finansijski i socijalno, u odnosu na svoju okolinu.
Mahrama je o ovoj situaciji jednaka izbacivanju muslimanke iz javnog školstva što je preduslov da se izbaci i iz društva tj. aktivnijeg društvenog djelovanja.

Nešto slično su Bošnjakinje preživjele od komunjara-kada je zabranjeno nošenje islamske odjeće, muslimanke Bosne su ostajale van svih društvenih tokova a mnogi su zabilježeni primjeri odsustva muslimanki iz društva uopće.
Očito nije ni demokratska kada svjesno onemogućava muslimanki pohađanje javne škole. Valjda je to jasno-pa nismo idioti :s
kekec

Post by kekec »

Komentar jednog posjetioca Sarajevo-X -a:

U francuskim skolama je zabranjeno nosenje bilo kakvih vjerskih obiljezja, a ne samo pojedinacno kako su gore naveli (muslimanima).ja sam muslimanka i zivim u francuskoj i mogu vam reci da je sasvim u redu kad kazu "sva vjerska obiljezja, bez izuzetaka" zato molim vas nemojte siriti propagandu i ako prenosite neke vijesti prenesite kako treba. a sto se tice oblacenja ok je .ali kad su poceli da traze posebne bazene za svoje hanume da im se mogu rahat kupat ( da ih ko ne vidi), pa zatim doktor ni po kakvom slucaju ne smije biti musko (ako je zena u pitanju za pregled) da imaju posebne svlacionice, da imaju posebne terene za igraliste u skolama...recite mi onda sta bi ste vi pomislili, zar to nije malo previse.... ili bolje receno na danasnjem vremenu glupo, zatupljeno i ludo. molim lijepo
muslimanka | 30/08/2004 23:52:12
----------------------------------------------------------------------
Da li je samo u mahrami problem ?
Imaju li slicne probleme budisti, katolici, protestanti i ostali ?
I jos mnogo nejasnoca, a Francuska nam daleko!

A u skolama BiH je stanje... Kakvo ? Sjajno, zar ne !
ding-dong

Post by ding-dong »

Francuska je sekularna drzava u kojoj su vjerske institucije strogo odvojene od drzave.To znaci da nema promocija religija ni u jednoj drzavnoj instituciji,nema isticanja vjerskih simbola i sl.Samo oznake i simboli francuske drzave.
Ukoliko neko zeli nosati mahrame,krstove,jarmulke uvijek moze otici u privatnu skolu gdje ovakve zabrane ne vaze.
Nego,ovo u Francuskoj nije ni lose jer ce krenuti kupovina i stvaranje zaliha mahrama,za crne dane.Trebali bi se organizovati pa uputiti kamion na parisku pijacu :D :D :D :D
airwing

Post by airwing »

ili bolje receno na danasnjem vremenu glupo, zatupljeno i ludo. molim lijepo

muslimanka
Muslimanka poštuje vjerski kodeks oblačenja koji je dio njene vjere.

a sto se tice oblacenja ok je .ali kad su poceli da traze posebne bazene za svoje hanume da im se mogu rahat kupat ( da ih ko ne vidi), pa zatim doktor ni po kakvom slucaju ne smije biti musko (ako je zena u pitanju za pregled)
Ova briga se vodi i u Bosni i svugdje gdje muslimani drže do svoje vjere. Termin na bazenu se može iznajmiti; odabrati ženu ljekara pred kojom se supruga može skinuti bez stida moguće je gotovo uvijek.

Ovdje govorimo o principima ponašanja muslimana.

Moja draga "muslimanko"

:-?
Last edited by airwing on 31/08/2004 02:00, edited 1 time in total.
airwing

Post by airwing »

Image

Slike sa demonstracija u Parizu danas, gdje su pokrivene žene izrazile negodovanje i protestovale povodom kidnapovanja dva francuska novinara.

Image

Image
zlata

Post by zlata »

Muslimani su naselili Europu i Sj.Ameriku....zato sto su to naprednije, modernije zemlje..i ekonomski i drustveno-politicki.

Medjutim, ako njihova religija propagira odijevanje koje nije vise ni prakticno..niti u skladu sa tim modernim zivotom koji su dosli zivit u razvijenijem svijetu...ONDA OCITO...problem je u Islamu koji se sukobljava sa modernizmom..a ne Francuska drzava i njezina netolerancija.

Kontradiktornost nije samo u Francuskoj demokraciji....kontradiktorno je prisustvo Ortodoksnog Islama na tom tlu. U jednom trenutku zele zastitu gradjanske demokracije....KOJA JE ostvarena zato sto je svrgnuto kraljevstvo, porazena Papinska Teokracija i Sveta Duhovna Carstva....opet

Zele uzivati u "demokraciji" i "slobodi" za koju su se Francuzi izborili u sukobima sa slicnim ali kriscanskim, ortodoksnim vijernicima...PRIJE stotine godina.

Drugim rijecima...Francuzi su se debelo zrtvovali za taj svoj "systeme laicque" i ne cudi me da ce postaviti sve bedeme da bi ga ocuvali...ALI...prisustvo tolikih muslimana na njihovom tlu je rezultat i njihove kolonizatorske proslosti...tako da su takodjer duzni strpljenja i tolerancije prema istim.
bojana

Post by bojana »

Otkud toliki strah od islama? Da li se to krscani plase da je snaga ubjedjivanja od strane islama toliko jaka da bi moglo doci do masovnog prelaska pripadnika njihovog reda na islam, cime bi krscanstvo zapalo u krizu? :?

I zbog cega je recimo kriz na lancicu oko vrata modni detalj, a mjesec i zvijezda je nesto negativno?
I zbog cega u toj demokratskoj zemlji, koja propagira ideju slobode ja ne mogu obuci sto zelim? Zbog cega je u redu da curice hodaju polugole, u tangama, uskim hlacama i kratkim majicama, a s druge strane, marama na glavi, i duge haljine su nesto nakaradno? Uopce nema logike za tako nesto. To je sve stvar izbora, koji bi se bas u toj zemlji, koja slavi slobodu i jednakost, trebao postivati.
privremeni

Post by privremeni »

Interesantno je da su najveci kriticari ove odredbe, cak i na ovom forumu muskarci. Zar to nije simptomaticno? :x

S druge strane, nitko ne spomenu one otmicare, koje je njihovo zakonsko, eticko i vjersko pravo da hvataju nevine ljude kao stoku, ubijaju i ucjenjuju?
Da li je nekoliko miliona muslimana u Francuskoj naseljeno na silu ili je to bio njihov izbor? I sada imaju isto izbor. Kao i krscanin kada mu zabranjuju unosenje Biblije u Saudijsku Arabiju.
Na sta sve ukazuje? Da svako, izmedju ostalog, cuva svoju teritoriju i svoj sistem vrijedenosti. Pa tko voli nek izvoli.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

uhvatiti 5 saudijaca
zaprijetit ima da će se prežderati onim što ne vole :D
ako Saudisjka arabija u roku od 30 dana ne dozvoli izgradnju BETONSKE CRKVE

e to je pravda

prvo pogledajte brvno u oku svome a onda trn u komšijinom :D
elviss83

Post by elviss83 »

super je reci sta se misli tako je super je i birati religiju i prakticirati je na svoj nacin super je birati izmedju nosenja i nenosenja marame al da li je bas super da se to pravo slobodnog izbora nekome uskrati??? i to u srcu demokratske europe
privremeni

Post by privremeni »

elviss83 wrote:super je reci sta se misli tako je super je i birati religiju i prakticirati je na svoj nacin super je birati izmedju nosenja i nenosenja marame al da li je bas super da se to pravo slobodnog izbora nekome uskrati??? i to u srcu demokratske europe
Nemoj zamjerati evropi, eto braca pokusavaju da joj ,za sada samo na mala vrata, uvedu najsavrsenije i najidealnije uredjenje, koje nisu bili u stanju uvesti u svojoj kuci. :lol:
kame

Post by kame »

Andji ni Livadicev Hantington nije ravan.

Sto ti je islamofobija. Mrznja prema Islamu.

Ubjedjuju se siroke mase da je zabrana nosenja marame dobro za muslimanke. I da su konacno odlobodjene tog primitivnog i perverznog obicaja.

Konacno su slobodne! To je uradjeno u njihovu korist. One ne zele nositi marame.

Yeah!

Koja ubleha!

Naime, to samo pokazuje kako bi bilo bosanskim muslimanima da je Bosna pala. Islama bi nestalo na ovim prostorima.

To je pokazala i nedavna rasprava o islamskom centru u Ljubljani.
airwing

Post by airwing »

Saudijska Arabija i nije nikada tvrdila da prihvata demokratiju ali Francuska itekako tvrdi da je uzor Europske tolerancije i demokratije, pluraliteta u društvu. Stoga...

A o bjesnim majmunima po Iraku su slike gore sve rekle.

@komi :D
privremeni

Post by privremeni »

Kame, Bosna nije pala i nece , ali isto tako Ljubljana nije u Bosni. Uredjujmo nase basce :)
elviss83

Post by elviss83 »

privremeni meni nasa basta mislim na sarajevo bas fino mirise kada je religijska tolerancija u pitanju muslimani srbi i hrvati niko nikog ne dira neka oni u manjem entitetu malo svoje bascice dotjeraju
privremeni

Post by privremeni »

airwing wrote:Saudijska Arabija i nije nikada tvrdila da prihvata demokratiju ali Francuska itekako tvrdi da je uzor Europske tolerancije i demokratije, pluraliteta u društvu. Stoga...

Pa sta smo uzeli kopirati takvu zemlju i njihove vrijedenosti?
privremeni

Post by privremeni »

elviss83 wrote:privremeni meni nasa basta mislim na sarajevo bas fino mirise kada je religijska tolerancija u pitanju muslimani srbi i hrvati niko nikog ne dira neka oni u manjem entitetu malo svoje bascice dotjeraju
cijela Bosna jedna basta, samo polako, za sve kvalitetne stvari treba vremena i sistema.
Edit

Post by Edit »

Kame, ti imas nekih ozbiljnih unutrasnjih problema koji ti utjecu na percepciju. Proglasavati Angelu islamofobom, :lol: :lol: aludirajuci uvijek na neke druge teme, koje naravno ne navodis... tvoj stari dobri nacin funkcioniranja - iznosenje nekih aluzija i poluistina kao argument u nekoj temi na kojoj se diskusija ne razvija onako kako bi ti to zelio..

Mislim da je i ovaj air tvoj vrsnjak, kad je uspio izvaliti :
Ne¹to slièno su Bo¹njakinje pre¾ivjele od komunjara-kada je zabranjeno no¹enje islamske odjeæe, muslimanke Bosne su ostajale van svih dru¹tvenih tokova a mnogi su zabilje¾eni primjeri odsustva muslimanki iz dru¹tva uopæe.
Sine dragi, "doba komunjara" je uvelo muslimanske zene na velika vrata u "drustveno-politicki zivot" onog vremena. Ogroman je procenat muslimanki koje su u doba komunizma zavrsile fakultete - i time se bosanska muslimanka znatno izdvojila od muslimaki u islamskim zemljama. Uporedi malo procente... Prema tome, njihovom "ukljucivanju u tokove", kako kazes, skidanje marame i zvanicna, i porodicama nametnuta, ravnopravnost na koju su se uvijek mogle pozvati - su im samo pomogli. Tek mali broj muslimanki u zabitim ruralnim sredinama nije dobilo skolovanje - ne zbog drustva, nego zbog odluke porodice. I takvi su roditelji bili osudjivani po zakonu. Dakle, ovo ti je vise nego netacna teza.

Kada je u pitanju Francuska, mislim da imaju puno pravo da postave granice tamo gdje zele. Kome se ne svidja - uvijek se mogu vratiti u svoje domovine i pradomovine, ili otici tamo gdje im je bolje. Osnovni je red, kada dolazis nekome u kucu, da se prilagodis njegovim pravilima. I ne vidim razlog za ovoliku sekiraciju....
reaktor

Post by reaktor »

Edit, lijepo zboris, ali sa totalno pogresnih premisa...
prvo, zasto zahvaljivati na skolovanju muslimanki, ili mislis da se muslimani/ke nisu trebali/e skolovati??? jednaka prava za sve, pa molim lijepo, ako su svi imali pravo da se skoluju, zasto sada muslimani trebaju biti "posebno" zahvalni na tome... ne zaboravi da je medresa u sarajevu postojala davno prije nego su marx i engels u planu bili....
glupo je reci da francuski muslimani trebaju da idu gdje im je bolje, da si malo bolje ucio historiju, znao bi kako su se oni uopce obreli u francuskoj, i da je upravo njima francuska duzna mnogo vise od slobode da se oblace kako zele...
citajmo historiju, razmisljajmo...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

airwing wrote:Saudijska Arabija i nije nikada tvrdila da prihvata demokratiju ali Francuska itekako tvrdi da je uzor Europske tolerancije i demokratije, pluraliteta u društvu. Stoga...

a OUN

a povelja o ljudskim pravima

a teorija U VJERI NEMA PRISILE

sve pada u vodu zbog saudijske arabije :D
kame

Post by kame »

Edit, nema potrebe navoditi link teme o Islamskom centru. Ono sto je bitno je da se ti i ja vrlo dobro sjecamo sta je na toj temi napisano. Ako bas hoces pronadji temu pa postiraj link.

Sto se tice slobode u vrijeme SFRJ, tada su porusene mnoge dzamije pod urbanistickim izgovorom. Majka mog oca je izgubila posao jer nije zeljela skinuti maramu.

Majka mog oca (koja inace nije vjernica) nankon zavrsetka skolovanja poslana je da radi u podrucnoj skoli u selu Dastansko kod Varesa.

(obje nane su inace iz Sarajeva)

Toliko o slobodi.

Sto se tice teme, ovaj zakon je cisti zlocin. Hantingtonova islamofobija. Mrznja prema Islamu.

Ovaj zakon predstavlja zabranu praktikovanja Islama u Francuskoj.

Pozivati se na to kako su sada zene slobodne i kako su bile prisiljene na nosenje marame je besmisleno.

Ako jedan broj jeste bio prisiljen to se moglo rjesiti na drukciji nacin. Ovako su ukinute vjerske slobode samo muslimankama, ne i ostalima. Zabranjeno im je da praktikuju religiju.

A vi se sa tim slazete. To je cista islamofobija. Nerazumijevanje, mrznja.

I samo pokazuje sta bi se desilo sa Islamom na ovim prostorima da je Bosna pala.
Post Reply