VOLONTIRAJ ILI ZAUVIJEK ŠUTI!
Moderator: anex
-
ninja-san
Otkako sam vidio da su razni salabajzeri i polupismeni sabani na znoju mene i mojih kolega, koje su kao i ja urbana gerila, vaspitana i obrazovana djeca, pokupovali stanove i nove aute od naseg rada, rekao sam da je bolje kuci djaba pisati poeziju nego nekome djaba raditi.
U svakom slucaju, svi ti mediji koji se misle izdrzavati od volontera, imat ce te volontere dok im netko drugi ne ponudi pristijan posao i placu>...
U svakom slucaju, svi ti mediji koji se misle izdrzavati od volontera, imat ce te volontere dok im netko drugi ne ponudi pristijan posao i placu>...
- anais_nin
volontiranje je sasvim normalna stvar i u ostatku svijetaseLL wrote:samo mi odgovori:ako dobijes volontere ko tu ima vise koristi?volonteri ili onaj za koga rade?kako mislis da se volonteri osjecaju dok rade za nekoga a ni feninga nemaju?ko je tu na dobitku a ko na gubitku?ako danas svi traze volontere gdje mislis prvu platu zaraditi?zemljotres wrote:Ako je tako gadna situjacija, ha'jmo i Zoku na listu protestnih zahtjeva zbog besplatnog djeljenja znanja, sta mislis?
Također, uputiti pismo ombdusmenu zbog, kako kažeš, porobljavanja, izrabljivanja i izivljavanja nad visprenim mladim ljudima, sta mislis o tome?
A, nadam se da "vremena iskusnih novinara" još nisu prošla, jer ovi neiskusni ne znaju ni osnove pravopisa, a kamoli šta znači istražiti problem i predstaviti ga na shvatljiv i razumljiv način. Interesuje me šta misliš i o ovome.
takodje je normalno za one koji nemaju nikakvog radnog iskustva da prvo volontiraju po zavrsetku skole....
to sto ti smatras da ako volontiras negdje odredjeno vrijeme imas pravo na radno mjesto u toj organizaciji je sasvim druga stvar....ali sasvim je jasno sta znaci volontiranje i nigdje ti nije odredjeno KOLIKO dugo moras volontirati negdje valjda je tu sloboda da ako ti ne odgovara ODES....egzistencija ti ne zavisi od tog volontiranja, a steceno znanje nosis sa sobom....
- anais_nin
volontiranje nigdje na svijetu ne podrazumijeva da je neko duzan nakon nekog perioda tebi ponuditi posao tu.....ninja-san wrote:Otkako sam vidio da su razni salabajzeri i polupismeni sabani na znoju mene i mojih kolega, koje su kao i ja urbana gerila, vaspitana i obrazovana djeca, pokupovali stanove i nove aute od naseg rada, rekao sam da je bolje kuci djaba pisati poeziju nego nekome djaba raditi.
- anais_nin
jer je to sasvim normalna stvar valjdaAmsterdammer wrote:To nije nikakva sansa, u tome i jeste stvar, sto je ovo klasicna laz. Zasto je Zoka toliko dugo na radiju? Nije sigurno volontirao sve ovo vrijeme. Svaka njemu cast kao novinaru, ali nije on uopste neko veliko novinarsko ime, da nekom treba biti cast sto ga poznaje, a tako se ponasa. Sjedio sam s njim mnogo puta i znam o cemu ti pricam. Kako to da svako, cim dobije neki placen posao, digne sidro s eFM-a?Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.
a vjerovali ili ne, postoje ljudi koji pored svog placenog posla pronadju vrijeme, volju, zelju i energiju da dodatno volontiraju u organizacijama koje smatraju korisnim ili negdje gdje im je zabavno.....
-
seLL
ninja-san wrote:Otkako sam vidio da su razni salabajzeri i polupismeni sabani na znoju mene i mojih kolega, koje su kao i ja urbana gerila, vaspitana i obrazovana djeca, pokupovali stanove i nove aute od naseg rada, rekao sam da je bolje kuci djaba pisati poeziju nego nekome djaba raditi.
slazem se...pa ti mediji zive od volontera...volonteri najvise rade a na kraju nemaju nista od svog rada.90% priloga prave volonteri.
-
seLL
zemljotres wrote:Prvo da razgranicimo pojmove - BHT i FTV su drzavni mediji, javni servisi, kuće koje žive od budžetskih para, dok je radio koji nudi ovu šansu NEZAVISNI medij koji živi od svog rada i onoga što zaradi uglavnom od marketinga i nema nikakvog dodira sa budžetom niti parama "guzovače".ninja-san wrote:Radio sam u medijima 5 godina, radio sam razne poslove u zivotu, i vjeruj, da mladi ljudi, koji su intelignetni, rade na racunarima, brzi i vispreni, vrlo brzo uce i za 6 mjeseci od njih mozes istesati dobrog profesionalca (naravno, ne racunajuci duduke kojih ima u svim sferama zivota). U svom radu, a sada sam na nekoj kao sefovskoj poziciji, najmanje me bolila glava od mladih ljudi koji slusaju i vrijedno rade i trude se.
Najvise me je zabolila glava od srednjovjecnih kao urednica, koje samo pricaju cio dan cije je dijete dobilo keca, ciji muz ne voli spinat..ne mozes od njih doci do telefonske linije.
Mladi ljudi stojicki trpe kritiku naravno ako je opravdana.
Starije kolege ako im nesto kazes, odmah nos do neba.
Naravno da mislim da mladi ljudi trebaju uciti, ali se ne i dozvoliti situacija kao na npr. BHT i FTV gdje ima masa volontera sa zavrsenim fakultetom il apsolvenata koji svaka 2-3 mjeseca vide 500 KM, i tako godinama, dok im se "urednice i urednici" sa srednjom sklom smiju po hodnicima.
Ono sto tvrdim je da treba sistem postaviti kako treba, ali je kod nas jos sve pod recidivom rata i ratnih fluktuacija, pa asu mnogi ljudi na mjestima na kojima ne bi trebali biti.
Procitaj zakon o radu pa ces vidjeti sto se sve volonteru treba osigurati i da je njegov najduzi angazman dakle plafon 1. godina, kao i pripravnicima.
A za to vrijeme mora imati topli obrok, naknadu za prijevoz itd.
Zatim, apsolutno ne vidim doticajnu tačku između sredovječnih urednika koji dižu nos, i ekipe koja poziva na volontiranje u ovom NEZAVISNOM i rijetko normalnom mediju od kojih te nikad neće zaboliti glava.
I na kraju, nigdje ne rekoh da današnji mladi ljudi nisu vispreni i da ne znaju "na kompjuter", ali treba također znati da Google nije jedini izvor informacija, posebno ne "u nas".
Ako neko želi nešto promjeniti u našem dvorištu evo mu jedne otvorene i ničim uslovljene šanse.
pa ako ti toliko podrzavas volontiranje,idi pa volontiraj,dozvoli da te jasu 3-4 godine bez feninga
-
ninja-san
a vjerovali ili ne, postoje ljudi koji pored svog placenog posla pronadju vrijeme, volju, zelju i energiju da dodatno volontiraju u organizacijama koje smatraju korisnim ili negdje gdje im je zabavno.....[/quote]
Vjerujem da postoje u Torontu, gdje kad dodjes, socijalne sluzbe te zbrinu za stan , a i dobijes barem posao pakovanja igracki u kutijice, i mjesecno zaradis kao cijela obitelj koja se ubi od posla u BIH....
I mi bi se svi zabavljali i volontirali, ali valja izdrzavati sebe, pa jos i roditelje kojima je 50-55 godina, nisu za penziju, a posla nemaju....
I onda ti dodje debeloguzi urednik i kaze da ti hoce pruzit sansu...
Vjerujem da postoje u Torontu, gdje kad dodjes, socijalne sluzbe te zbrinu za stan , a i dobijes barem posao pakovanja igracki u kutijice, i mjesecno zaradis kao cijela obitelj koja se ubi od posla u BIH....
I mi bi se svi zabavljali i volontirali, ali valja izdrzavati sebe, pa jos i roditelje kojima je 50-55 godina, nisu za penziju, a posla nemaju....
I onda ti dodje debeloguzi urednik i kaze da ti hoce pruzit sansu...
- Amsterdammer
Zemljotresu, to je smiješna priča što pričaš. Sa Zoranom Ćatićem sam sjedio barem 20 puta, i vrlo dobro znam o čemu pričam. Taj čovjek je super radio voditelj, ali tu sva priča o njemu prestaje. Da mu nije eFM radija i njegovih "volontera" koje iskorištava, umro bi od gladi.
Nemam ja ništa protiv Zoke, dobro je da postoje ljudi koji koliko - toliko kroje civilno društvo, ali ti isti ljudi, kad se malo pročačka, imaju oraha u džepu, jednako kao i oni koje stalno pljuju.
Sve što ti govorim, govorim ti iz neposrednog iskustva, doživio sam razne stvari na državnim medijima, od toga da ti se polupismeni tonac posere u prilog, do toga da ti neko ko je zahvaljujući ratnim zaslugama i skakanju po brdima popuje o novinarstvu, teoriji, moralu i sl., a ovamo ima završenu ugostiteljsku školu.
I nije dobro ni po kafama sjediti, ali ako se volontira, fer je da se bar minimalni uslovi obezbijede, kao što su topli obrok, naknada za prevoz i poneka kafa. To ništa u našim medijima nema. Zbog toga je bolje džaba ležat', nego džaba radit'. Kad sam otišao malo van Bosne, vidio sam kako neke stvari idu. Ono kod nas je gore od robovlasništva.
Btw, sutra ću baš upaliti Zoku na jutarnjem, da vidim šta kaže o uvedenom policijskom satu za maloljetnike.
Nemam ja ništa protiv Zoke, dobro je da postoje ljudi koji koliko - toliko kroje civilno društvo, ali ti isti ljudi, kad se malo pročačka, imaju oraha u džepu, jednako kao i oni koje stalno pljuju.
Sve što ti govorim, govorim ti iz neposrednog iskustva, doživio sam razne stvari na državnim medijima, od toga da ti se polupismeni tonac posere u prilog, do toga da ti neko ko je zahvaljujući ratnim zaslugama i skakanju po brdima popuje o novinarstvu, teoriji, moralu i sl., a ovamo ima završenu ugostiteljsku školu.
I nije dobro ni po kafama sjediti, ali ako se volontira, fer je da se bar minimalni uslovi obezbijede, kao što su topli obrok, naknada za prevoz i poneka kafa. To ništa u našim medijima nema. Zbog toga je bolje džaba ležat', nego džaba radit'. Kad sam otišao malo van Bosne, vidio sam kako neke stvari idu. Ono kod nas je gore od robovlasništva.
Btw, sutra ću baš upaliti Zoku na jutarnjem, da vidim šta kaže o uvedenom policijskom satu za maloljetnike.