Hutbe "začinjene" politikom
-
averoes
tranquil
Molim te objasni i meni i drugima cime ja ugrozavam vasa prava ako zelim da svome djetetu zelim omoguciti religijski odgoj pa cak i u predskolskom uzrastu. (To je zakonom zagarantovano pravo , raspitaj se)
Jedini vas argument je da ce djeca biti razdvojena. Pa d li se pitate kako se osjecaju djeca ciji roditelji nemaju da plate za ucenje engleskog jezika u vrticu.
Zasto tada niste raeagovali da se djeca ne razdvajaju.
Da li ste se pitali kako se osjecaju djeca muslimana kada im Sveti Nikola ili Djeda Mraz dijeli paketice za Novu godinu.
Zasto zelite da vasa "ideologija" bude opce prihvacena, kao opci standard, kao nesto sto je normalno, a sve sto je religijsko nazadno.
Zasto mislite da ste vi , ateisti, predodredjeni da odredjujete standarde ponasanja?
niko vama ne zabranjuje niti imapravo zabranjivati da komentarisete hutbe, bili vi na njima ili ne, ali je apsurdno da vi znate bolje od samih vjernika sta njihovi imami treba da govore svojim vjernicima.
Molim te objasni i meni i drugima cime ja ugrozavam vasa prava ako zelim da svome djetetu zelim omoguciti religijski odgoj pa cak i u predskolskom uzrastu. (To je zakonom zagarantovano pravo , raspitaj se)
Jedini vas argument je da ce djeca biti razdvojena. Pa d li se pitate kako se osjecaju djeca ciji roditelji nemaju da plate za ucenje engleskog jezika u vrticu.
Zasto tada niste raeagovali da se djeca ne razdvajaju.
Da li ste se pitali kako se osjecaju djeca muslimana kada im Sveti Nikola ili Djeda Mraz dijeli paketice za Novu godinu.
Zasto zelite da vasa "ideologija" bude opce prihvacena, kao opci standard, kao nesto sto je normalno, a sve sto je religijsko nazadno.
Zasto mislite da ste vi , ateisti, predodredjeni da odredjujete standarde ponasanja?
niko vama ne zabranjuje niti imapravo zabranjivati da komentarisete hutbe, bili vi na njima ili ne, ali je apsurdno da vi znate bolje od samih vjernika sta njihovi imami treba da govore svojim vjernicima.
-
averoes
ne cinili se vama cudnim da se problem religijskog odgoja postavlja samo tamo gdje su muslimani. U sredinama gdje su muslimani u manjini to je vec usvojen standard. Da ne govorimo o europi gdje je to visedecenijska tradicija.
Predsjednik Komsic se zalaze protiv religijskog odgoja u predskolskim ustanovama za muslimane u Srajevu dok isto to dozvoljava (preporucuje) katolicima. Ako ne vjerujes pogledaj dokument na linku kojeg je on potpisao sa Vatikanom. Posebno procitaj clan 16.
http://www.ktabkbih.net/Temeljni%20ugovor.pdf
Predsjednik Komsic se zalaze protiv religijskog odgoja u predskolskim ustanovama za muslimane u Srajevu dok isto to dozvoljava (preporucuje) katolicima. Ako ne vjerujes pogledaj dokument na linku kojeg je on potpisao sa Vatikanom. Posebno procitaj clan 16.
-
Amer973
Zanimljivo! Ja sam jucer bio na dzumi i slazem se da je hutba bila dobrim dijelom bespotrebno politizirana. Posebno se to odnosi na spominjanje jedne političke partije. No, ono što mi je jasnije ostalo u glavi jest ponašanje nekih džematlija tokom džumanskog namaza. Naime, u pozadini, na ulazu, dvojica džematlija su uredno čitali novine tokom hutbe. Štaviše, jedan od njih je svakog novopridošlog džematliju upućivao gdje treba da ide. Pošto smo imali problema sa zvučnikom tako da smo malo čuli a malo nismo, jedan od te dvojice 'čitača novina' glasno je komentarisao kad je nestalo zvuka- "Bolje da se ne čuje!"
Eh sad, je li to kazao zato što je ocijenio da hatib politizira ili je to signal da hodže imaju sve manje vjerodostojnosti kod džematlija, ne znam. Vrlo moguće da se radi o oboje.
Eh sad, je li to kazao zato što je ocijenio da hatib politizira ili je to signal da hodže imaju sve manje vjerodostojnosti kod džematlija, ne znam. Vrlo moguće da se radi o oboje.
-
averoes
Na kraju, da ne bude zabune, nisu ovaj rat izazvali tipovi koji su isli na vjeronauku.
Nisu ovu zemlju u belaj doveli oni koji su imali vjeronauku u skolama.
Ovu zemlju ne vode ljudi koji su imali vjeronauku.
Sve gore navedeno izazvali su clanovi Saveza komunista, bivsi ili sadasnji.
Svi koji su trenutno na politickoj sceni, u poziciji ili opoziciji su osobe koje nisu imale religijski odgoj u vrticima niti u skolama.
NIKO IH NIJE RAZDVAJAOOOOOO!
ONI TAKVI SU NAS RAZDVOJILI IAKO NISU BILI RAZDVAJANI!!!!!!!!!!!!!!
Generacije koje su imale vjeronauku u skolama se sada obrazuju i oni rastu bez kompleksa i kao takvi mogu izvuci ovu zemlju iz belaja u koju su je uvalili oni koji nipocemu nisu smjeli biti razdvajani!!!!!
Nisu ovu zemlju u belaj doveli oni koji su imali vjeronauku u skolama.
Ovu zemlju ne vode ljudi koji su imali vjeronauku.
Sve gore navedeno izazvali su clanovi Saveza komunista, bivsi ili sadasnji.
Svi koji su trenutno na politickoj sceni, u poziciji ili opoziciji su osobe koje nisu imale religijski odgoj u vrticima niti u skolama.
NIKO IH NIJE RAZDVAJAOOOOOO!
ONI TAKVI SU NAS RAZDVOJILI IAKO NISU BILI RAZDVAJANI!!!!!!!!!!!!!!
Generacije koje su imale vjeronauku u skolama se sada obrazuju i oni rastu bez kompleksa i kao takvi mogu izvuci ovu zemlju iz belaja u koju su je uvalili oni koji nipocemu nisu smjeli biti razdvajani!!!!!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
1.averoes wrote:ne cinili se vama cudnim da se problem religijskog odgoja postavlja samo tamo gdje su muslimani. U sredinama gdje su muslimani u manjini to je vec usvojen standard. Da ne govorimo o europi gdje je to visedecenijska tradicija.
ČLAN 16: Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.
2. Školske će vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, roditeljima i punoljetnim učenicima omogućiti da pri upisu u školsku godinu slobodno izaberu katolički vjeronauk na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvome obliku diskriminacije na....
Toliko o navedenom ugovoru....a sad mi molim te ,prije nego što tema zasluži premještaj na "Politiku",pročitaj podebljane dijelove teksta ugovora i reci mi gdje se to "čak preporučuje"(kako ti navodiš) i otkad je "dozvola" jednak termin "preporuci",a posebo je glupost jer ni o jednom ni o drugom nema riječi.(glede onog što ti bode oči i tako to)...a sad na temu..
Vjeronauka se djeci predaje uz prethodnu dozvolu roditelja i tu prestaje sva rasprava,izbor je slobodan(po navedenom ugovoru),a obaveznost predmeta je stvar NAKON slobodnog izbora,dakle privatna odluka.
Ovo važi kako za navedeni ugovor tako i za ostale vjeronauke.
I ne trpajte dnevni okršaj Reisa i SDP u teme o religiji jer sa istom nemaju veze i dolazi mi muka.
Njegova saopštenja i teorije o politici možete svaki dan dobiti za marku na kiosku uz prikladne fotografije.
SDP -ova liberalnograđanska naklapanja i politikarenje također.
Fakat,ima li štagod novoga pored reisasdpavazaitd???
...religija...filozofija...ili je NIN jedini koji nešto radi
Last edited by dr.gog on 16/02/2008 11:50, edited 1 time in total.
-
elSaik
Je li tema "sramota je šta radi SDP. A nisu ništa bolji ni oni koji su glasali za tu stranku. Ona, nama muslimanima, donosi samo loše." Jel' to tema?averoes wrote:Molim vas, moze li neko da predlozi bar 5 tema o kojima bi imami trebali da govore na hutbama.
Ovdje je evidentno da ateisti ne mogu da se pomire sa situacijom da vjernici uzivaju slobode koje im se zakonom garantuju. Agresivni ateisti su naucili da oni odredjuju granice slobode vjernicima.
Pa o cemu bi jedam imam trebao da govori ako ne o problemu da se ateisti javno zalazu i cak organiziraju sa ciljem da se vjernicima uskrate njihova zakonska prava. Zar ne smatramo vrlinom svako nastojanje da se stiti zakon.
Šta ja, koji glasam za SDP, treba da osjećam - da mi nije mjesto u džamiji? Da mi politička ideologija ne dozvoljava da klanjam?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Šta je hutba?
Kako se hutba vodi i koliko možete da naučite iz nje,kolko vam formira mišljenje?
Kako se treba razgovarati sa imamom ako se smatra da nije u pravu?
Šta čini dobru i za vjernika korisnu hutbu?
pitanja čiji bi event.odgovori imali edukativnu svrhu za one koji naiđu na podforum.
-
Downunda
O.k
U obavještenju koje je pročitano na jučerašnjoj hutbi, u jednoj od tačaka (sa zaključka sjednice iz Zenice) stoji da "....uvaženi reis i vrh muftijstva IZ pozivaju Bošnjačke političare da se uozbilje.....";
Ispravite me, ako griješim, ali do sada su se imami obraćali džematlijama sa :"Draga braćo", jer smo valjda svi braća, bar kada pređemo prag džamije a ne
"Dragi Bošnjački političari", ili oni koji odlučuju tj. ne odlučuju!
Ako je neko bio u Ferhadiji jučer, mogao je primjetiti da se i imam, (kojeg inače mnogi cijene i poštuju, jer je jedan od rijetkih sa kojim mlađa raja prije i poslije džume mogu stati, popričati i našaliti se) bio poprilično iznenađen i činjenicom da mora pročitati obavještenje sa sjednice u ZE, kao i reakcijama džematlija zbog sadržaja koji je opet ponavljam možda i bio dobar, ali se nije odnosio na nas, nego na rukovodstvo Bošnjačkih političara!
Ako neko smatra da je takav sadržaj (tj. obraćanje Bošnjačim političarima,strankama, partijama ili parlamentarcima) a ne džematlijama, ne predstavlja problem, onda nemam ni ja problema sa tim, fakat!
Samo sam htio naglasiti da ukoliko neko iz IZ ima problema sa stavovima ili djelovanjima Bošnjačkih političara, neka se njima obrate direktno, a ne džematlijama. Meni je, opet ponavaljam, nelogično da se jednoj masi šalje poruka, koja se ne odnosi na njih.
p.s. oko obdaništa i vjeronauke u njima je već otvorena tema, pa vas molim da se držimo ove teme, koiko je to moguće; sa tolerancijom i uvažavanjem!
Hvala
U obavještenju koje je pročitano na jučerašnjoj hutbi, u jednoj od tačaka (sa zaključka sjednice iz Zenice) stoji da "....uvaženi reis i vrh muftijstva IZ pozivaju Bošnjačke političare da se uozbilje.....";
Ispravite me, ako griješim, ali do sada su se imami obraćali džematlijama sa :"Draga braćo", jer smo valjda svi braća, bar kada pređemo prag džamije a ne
"Dragi Bošnjački političari", ili oni koji odlučuju tj. ne odlučuju!
Ako je neko bio u Ferhadiji jučer, mogao je primjetiti da se i imam, (kojeg inače mnogi cijene i poštuju, jer je jedan od rijetkih sa kojim mlađa raja prije i poslije džume mogu stati, popričati i našaliti se) bio poprilično iznenađen i činjenicom da mora pročitati obavještenje sa sjednice u ZE, kao i reakcijama džematlija zbog sadržaja koji je opet ponavljam možda i bio dobar, ali se nije odnosio na nas, nego na rukovodstvo Bošnjačkih političara!
Ako neko smatra da je takav sadržaj (tj. obraćanje Bošnjačim političarima,strankama, partijama ili parlamentarcima) a ne džematlijama, ne predstavlja problem, onda nemam ni ja problema sa tim, fakat!
Samo sam htio naglasiti da ukoliko neko iz IZ ima problema sa stavovima ili djelovanjima Bošnjačkih političara, neka se njima obrate direktno, a ne džematlijama. Meni je, opet ponavaljam, nelogično da se jednoj masi šalje poruka, koja se ne odnosi na njih.
p.s. oko obdaništa i vjeronauke u njima je već otvorena tema, pa vas molim da se držimo ove teme, koiko je to moguće; sa tolerancijom i uvažavanjem!
Hvala
-
averoes
dr.gog
Procitao sam ja sav ugovor i on je kompletno OK. potisujem ga i ja.
Ne znam sta mi prigovaras, u cemu se ne slazes samom.
Tema jucerasnjeg saopcenja na hutbi je bila pokusaj da se ospori zakonsko pravo muslimana da svojoj djeci daju religijski odgoj.
Na celo takvih pokusaja stavio se SDP - na celu drugih nalazi se reis. I sta je tu promseno.
Zasto se postavlja problem samo kada muslimani zele da ostvare ta prava?
Ostalo si upravu.
Procitao sam ja sav ugovor i on je kompletno OK. potisujem ga i ja.
Ne znam sta mi prigovaras, u cemu se ne slazes samom.
Tema jucerasnjeg saopcenja na hutbi je bila pokusaj da se ospori zakonsko pravo muslimana da svojoj djeci daju religijski odgoj.
Na celo takvih pokusaja stavio se SDP - na celu drugih nalazi se reis. I sta je tu promseno.
Zasto se postavlja problem samo kada muslimani zele da ostvare ta prava?
Ostalo si upravu.
- travar
Ukidoše ga zato što smo htjeli nezavisnost, koja se i dan danas nekome ne svidja!elSaik wrote:Pa ukidoše ga oni koji dođoše na vlast 92. i ostadoše do danas.travar wrote: Poslije tog sistema je došla '92, ako je bio tako savršen, što ga više nema!
djeca nisu imala vjeronauku jer niko nije smio reci da je te i te vjere, a nedo![]()
I glupost je to što pišeš. Tadašnji vjernici su bili veći vjernici nego ovi danas. Tad vjernici nisu bili vjernici samo da bi se domogli pozicije preko stranke. Nisu se na džumama dijelili savjeti za koga treba odnosno ne treba glasati itd...
Ali to nije tema!
Jedan od zadataka uleme je da navodi, ne forsira, već samo navodi svoj ummet onome što je bolje po njih sa vjerskog stanovišta, pa tako i za koga glasati, naravno to ne treba i ne bi smjela biti osnova jedne džume, ali u današnjem vremenu u kojem živimo, neko treba da nam kaže šta je ok s obzirom da evo niz godina sami neznamo izabrati!
Hvala!
-
averoes
elSaik
Tvoja pripadnost odredjenoj politickoj stranci je jedno od tvojih prava a odlazak u dzamiju ili neodlazak drugo tvoje pravo. Nicim se ne iskljucuju. Kao sto se ne mora iskljuciti i mogucnost da vi kroz aktivnost u svojoj politickoj stranci skrenete paznju vasem Kantonalnom odboru da jednoj skupini gradjana, pa cak i clanovima svoje stranke, ne uskracuje njihova prava.
Tvoja pripadnost odredjenoj politickoj stranci je jedno od tvojih prava a odlazak u dzamiju ili neodlazak drugo tvoje pravo. Nicim se ne iskljucuju. Kao sto se ne mora iskljuciti i mogucnost da vi kroz aktivnost u svojoj politickoj stranci skrenete paznju vasem Kantonalnom odboru da jednoj skupini gradjana, pa cak i clanovima svoje stranke, ne uskracuje njihova prava.
-
Amer973
Čini mi se da je ovdje postavljeno nekoliko važnih pitanja u sklopu teme o kojoj razgovaramo.dr.gog wrote:![]()
Šta je hutba?
Kako se hutba vodi i koliko možete da naučite iz nje,kolko vam formira mišljenje?
Kako se treba razgovarati sa imamom ako se smatra da nije u pravu?
Šta čini dobru i za vjernika korisnu hutbu?
pitanja čiji bi event.odgovori imali edukativnu svrhu za one koji naiđu na podforum.
Ustvari, centralno pitanje je "Šta čini dobru i za vjernika korisnu hutbu?".
Odgovor na to pitanje upravilu znam nakon hutbe- tj. da li me je hutba ponukala da razmislim o svojim postupcima i da li me potiče da učinim nešto dobro u narednom periodu?
Ako je to dvoje ispunila, smatram je dobrom.
Vrlo često ovakve hutbe mogu se naći kod Munir-efendije na Dobrinji.
Nisu to neke velike priče- rješavanje sudbonosnih pitanja za ummet, izraelsko-palestinski sukob, anamooni i slično. Već jednostavne hutbe o grijehu i njegovim posljedicama, o sjećanju na Allaha, o solidarnosti među muslimanima i tako dalje.
Nasuprot tome, vrlo često svjedočim ispolitiziranim hutbama na kojim redovno efendije poznaju historiju bolje od historičara, politiku od političara, medije od novinara, ekonomiju od ekonomista....Svu pamet svijeta pokupili!
Jedan efendija tako često smatra da je njegova dužnost da džematlijama prepriča najvažnija zbivanja u zemlji i svijetu tokom protekle sedmice.
Kao da ne postoje novine, radio i TV za one koje to interesuje. A da ne govorimo o komentarisanju novinskih članaka. Tako je jednom Hasan Salihamidzic postao Hans jer se ozenio sa anamonjom.
Helem, sustina je u tome da su nasi hatibi poodavno izgubili kompas i umjesto da govore o onome sto znaju, za sto su se skolovali (naprimjer sasvim sam siguran da se na islamskim fakultetima izučava hadis, Kur'an, fikh i slično dok ne bih mogao ruku dati da izučavaju političke sisteme, makroekonomiju, novinarsku stilistiku...), oni, nazalost, govore o onome sto donekle znaju i iznose svoj stav koji je vrlo često podobro ideoloski i interesno indoktriniran.
Otuda je moj stav da oni mogu govoriti o politici ,tek onda ako ne postoji adekvatno mjesto da se artikulira odredjeni ,za muslimane značajan politički sud.
U suprotnom, polupali su lončiće i zloupotrebljavaju funkciju minbera.
Jer mi ne idemo na džumu tek onako već zato što je to farz.
Dakle, ako žele političariti neka organiziraju predavanje pa da vidimo ko će im doći?!
-
edinbug
Nije SDP napadao IZ kao instituciju nego je "napao" jednu odluku sa kojom cemo jos manje imati BiH kao suverene zemlje.MUNAFIK wrote:vedderedi wrote:Ovo danas je zaista bilo nevjerovatno, koristit mimber za onakve stvari.
Pitam se da li reis zna sta znaci biti munafik?
Zatvara oci na Avazovo kasapljenje Bosne pred Milosevicevim tajkunima, a Oslobodjenje (vec drugi put zaredom) napada zbog objavljivanja obavjestenja SDP-a.
Govori o slobodi vjere i o tome kako se ovo sa maloljetnicima ne bi desavalo da su vjerski obrazovani, a otkako su hodze i popovi pustili jezike slilo se svo zlo ovog svijeta na nas. Zasto u prethodnom sistemu nismo imali ovoliku stopu kriminala, ovoliko raslojavanje bogatih i siromasnih? Zasto u onom sistemu penzioneri nisu rovili po kontejnerima? U onom sistemu u kojem djeca nisu imala vjeronauku u skoli!
Eto sada nikome nije jasno radi cega se kritikovao SDP.... ma dajteee....
ako taj SDP moze da napadne IZ onda svakako i IZ moze da se brani.... i to je to, a sad sto bi pojedini zelili da necija na silu bude zadnja. e to ne moze vise... ta vremena su prosla.....
i ljudi vise je dosadilo ovo... pa skoro na svim temama se zavrsi sa reisom, dzamijama, ezanima, vjeronaukom... eto to su sva zla koja su nas dovela do ovoga sranj... u kojem smo.... budimo malo iskreniji i pustimo se suplje...
Meni je vise pun k.... te price koju plasiramo "mi" muslimani da smo mi za BiH a Hrvati i Srbi nisu.
Meni je jasno da velika vecina Srba pa i Hrvata ne zeli Bosnu kao svoju domovinu, ali ovakakv potez Reisa (i jos mnogo slicnih) idu itekako na ruku neprijateljima ove zemlje.
Uostalom poistovjecivati reisa ca cijelom IZ-om je takode kontaproduktivno po samu IZ i njene vjernike.Taj reis koji je vise u avionu nego u svojoj zemlji nista konkretno nije uradio za ovu zemlju.
Pa sjeti se proslog Ramazana, jedini koji je nahranio sirotinju za vrijeme posta je upravo "taj omrazeni SDP-ovac " Hamdija Lipovaca, koji nije dozvolio iftare u kojima su samo pozivane bosnjacke elite, ovdje mislim na izabrane zvanicnike.
U mom Bugojnu je tako isto bilo. IZ, Opcina i Preporod su ukupno organizovali oko 25 iftara na kojima se ni jednom nisu sjetili sirotinje, nego su se samo vidali 50-tak istih ljudi od kojih je veliki broj ogrezao u kriminal...
A sto rece "travar" da nije bilo vjeronauke prije rata, LAZE.
Samo je razlika u tome sto je ona bila smjestena tamo gdje je i mjesto u MEKTEBE. Evo ja npr. sam 1984 ili 1985 zavrsio hatmu, onaj ko je vjernik dobro zna sta to znaci. Niti mi je ko branio, niti me ko satanisao, pa sam opet mogao biti primljen u omladinski savez ondasnje partije i sl.
Nije problem u ljudima koji su isli u dzamije i crkve. Problem je u onim "komunjarama" koji su tada sutali glave rodenih majki koje su "padale" na sedzdu, i vidi apsurda takvi su danas mahom u prvim safovima i veoma uticajne osobe u javnim zivotima.
U mom Bugojnu petnaest "najtezih" godina predsjednik IZ-ce je bio covjek koji je prije rata radio kao mas. ing. i koji je se na nekoj festi u tvornici gdje je radio otimao da pojede krmece uho, to je izjavila radnica u kantini na sudu prilikom jednog svjedocenja.
Ja sam zbog tog covjeka prestao placati IZ, jer je pored nemorala, i koristio tu privilegiju, tako sto je na racun IZ koristio auto, telefon i placen bio, a ja koliko se sjecam na tu poziciju su ljudi bili vecinom birani iz postenih familija sa autoritetom ,i koji su tu funkciju obnasali iz zadovoljstva i ljubavi prema svojoj vjeri.
Ovo govorim iz istinitih primjera.
Gdje si cuo da su se ljudi iz IZ-ce solidarisali sa sirotinjom?
Uostalom i to je jedan od razloga sto je jedan dio vjernika okrenuo leda reisu i okrenuo se vehabijskom pokretu.
Jeli i tome kriv SDP ili reis i institucije IZ? Uostalom taj isti reis je aminovao da Bicakcic bude na celu IZ, covjek koji nije osuden za ono za sto je bio optuzen, ali zar nije bilo casnijih ljudi da zauzmu tu poziciju.
Uostalom sam reis je pomogao da se SDP-ovci osjecaju suvisni u dzamijama, ali hvala Bogu ne idemo tamo zbog reisa i ljudi slicnih njemu, nego zbog obaveza prrema Svevisnjem.
-
ragib
#39 Re: Hutbe "začinjene" politikom
IZ se zalaze za uvodjenje vjeronaukeDownunda wrote:Današnja hutba, tj. obavještenje koje je morao pročitati svaki imam (ili skoro svaki - da ne govorim napamet), je bilo sve osim sadržaja koji je primjeren na hutbama!
Na hutbi se govorilo o:
"zaključcima vanredne sjednice svih muftija u BiH u Zenici, 9.februara"!
(najviše je bilo riječi o SDP-u, bošnjačkim političarima, zakonima u PS u BiH - skoro isti sadržaj kao na vjestima, i da li je u današnje vrijeme normalno da se u Božijoj kući govori o politici i to u najgorem kontekstu).
Ne znam zašto se ljudi boje da pričaju o ovome poslije džume (mislim na mlađu raju, koja kafeniše poslije džume), a svi se nekako pozivamo na "slobodu izražavanja i mišljenja".
Ako je neko bio na džumi, i slušao obavijest koja je bila pročitana, volio bih da sa njim/njima razmjenim mišljenje!
SDP se suprostavlja tome
Logicno je da ce se IZ pobuniti protiv SDP-a
jedan od razloga zasto ce SDP opet izgubiti izbore jeste islamofobija i zelja da se vjera sto vise otjera u cosak.
-
E&A241107
Sta SDP hoce...naravno da ce opet izgubiti na izborima, kakve islamofobije, zasto svima smeta ISLAM...
Jel to neko zlo ili neznanje ovih komunjara...na hutbama naravno da treba da ima i politike jer vjera kao nacin zivota se ne moze odvojit od drzave i realnog zivota ljudi jer mi ISLAM zivimo oi trebamo...
Kome i zasto smeta da se djeca edukuju o ISLAMU? Ne tjera niko one roditelje koji nece da salju djecu na vjeronauku...
Pustite ISLAM i muslimane na miru....kome ne odgovara...moje dijete ce ici u vrtic na vjeronauku jer zelim da se krece u takvoj sredini i da uci o moralu od malih nogu kada najvise utice na njegovu podsvijest.
...Hocu da mu uzori budu Boziji poslanici i lijep moral a ne neki batinjas i reketas...meni je to u interesu i naravno da se dijete nece zamarati necemu sto je pretesko za njegov mozak ,nego samo da od pocetka bude kako kuci tako i u socijalnoj sredini , odgajano u duhu ISLAMA ,a ne komunizma i SDP-onizma , koji ne priznaje ni Boga ni tradiciju nas muslimana.
I pustite muslimane na miru, dosta su nas klali i ubijali, sada treba i ovakav rat da se vodi...
Izborili smo se za nasa prava i svako ko zeli da zivi ISLAM zivice ga bez obzira na SDP i OSCE ,koji se kao neutralan, sada javlja kada su u pitanju prava muslimana, sa svojom providnom politikom.
Jel to neko zlo ili neznanje ovih komunjara...na hutbama naravno da treba da ima i politike jer vjera kao nacin zivota se ne moze odvojit od drzave i realnog zivota ljudi jer mi ISLAM zivimo oi trebamo...
Kome i zasto smeta da se djeca edukuju o ISLAMU? Ne tjera niko one roditelje koji nece da salju djecu na vjeronauku...
Pustite ISLAM i muslimane na miru....kome ne odgovara...moje dijete ce ici u vrtic na vjeronauku jer zelim da se krece u takvoj sredini i da uci o moralu od malih nogu kada najvise utice na njegovu podsvijest.
...Hocu da mu uzori budu Boziji poslanici i lijep moral a ne neki batinjas i reketas...meni je to u interesu i naravno da se dijete nece zamarati necemu sto je pretesko za njegov mozak ,nego samo da od pocetka bude kako kuci tako i u socijalnoj sredini , odgajano u duhu ISLAMA ,a ne komunizma i SDP-onizma , koji ne priznaje ni Boga ni tradiciju nas muslimana.
I pustite muslimane na miru, dosta su nas klali i ubijali, sada treba i ovakav rat da se vodi...
Izborili smo se za nasa prava i svako ko zeli da zivi ISLAM zivice ga bez obzira na SDP i OSCE ,koji se kao neutralan, sada javlja kada su u pitanju prava muslimana, sa svojom providnom politikom.
- GandalfSivi
Prosto je nevjerovatno kakvih se ovdje stvari moze procitati. Halo ba, Bosna i Hercegovina je sekularna drzava u kojoj po ustavu trebaju biti podjenako zastupljene barem tri, ako ne i cetiri religije. U sekularnim drzavama, religija je razdvojena od politike i stavljena tamo gdje joj je i mjesto, u vjerske objekte i privatne obicaje. Gospodo draga, vama niko ne brani ni da ucite svoju djecu cemu god hocete, ni da vjerujete u sta god hocete, niti da glasate za koga god hocete.
I onda ja ovdje citam kako je u redu da se daju hutbe zacinjene politikom. U isto vrijeme, jedan od "brace" daje interviju Danima kako je dobro nevjernike klati polako, da bi vise patili. Gdje je hutba o tome, da to nije u redu? Nema, ne moze se stici na red od politike. U osnovi svake religije je umjerenost, a ja kad nam vidim Reisa, ne vidim ni "u" od umjerenosti. Niti u cemu. I onda jos on se nadje da pametuje. Samo ga branite, daleko ce te i u vjeri a i u svemu ostalome dogurati...
I onda ja ovdje citam kako je u redu da se daju hutbe zacinjene politikom. U isto vrijeme, jedan od "brace" daje interviju Danima kako je dobro nevjernike klati polako, da bi vise patili. Gdje je hutba o tome, da to nije u redu? Nema, ne moze se stici na red od politike. U osnovi svake religije je umjerenost, a ja kad nam vidim Reisa, ne vidim ni "u" od umjerenosti. Niti u cemu. I onda jos on se nadje da pametuje. Samo ga branite, daleko ce te i u vjeri a i u svemu ostalome dogurati...
-
E&A241107
Tj "brat" koji kaze da nevjernike treba polahko klati nema veze sa ISLAMOM jer Islam se nikad nije sirijo silom...i nemoj prijatelju generalizovati stvari ako neki sarlataner izjavi takvu stvar...naravno da se tako nesto ne moze desiti i to je vise kampanja nazvana "Islamofobija" koja je krenula od zapada i koja kao takva ima svoje predstavnike i ovdje.
Daj Boze prijatelju da ljudi zive po moralu Islama...pa gdje bi nam bio kraj i takav moral treba cijeniti...komunizam je propao i demokratija ce ,kao i sve sfere nacina vodjenja naroda ali na kraju ce pobijediti istinski moral...nisam extremista i ne podrzavam nikakva pretjerivanja ali realno je da politika i nacija ne mogu biti odvojeno ,tako ni vjera...nema logike...zasto mislis da bi bila diskriminacija da neko ko zeli moze poslati dijete na vjersku pouku i u vrtic?
Problem je sto bi ta djeca od samog pocetka pocela stasavati u muslimane i kada je najpotrebnije...to je vama kao takvima problem...i tebe niko ne tjera da saljes dijete na vjersku pouku i gdje tu vidis diskriminaciju...u cemu je problem???
Daj Boze prijatelju da ljudi zive po moralu Islama...pa gdje bi nam bio kraj i takav moral treba cijeniti...komunizam je propao i demokratija ce ,kao i sve sfere nacina vodjenja naroda ali na kraju ce pobijediti istinski moral...nisam extremista i ne podrzavam nikakva pretjerivanja ali realno je da politika i nacija ne mogu biti odvojeno ,tako ni vjera...nema logike...zasto mislis da bi bila diskriminacija da neko ko zeli moze poslati dijete na vjersku pouku i u vrtic?
Problem je sto bi ta djeca od samog pocetka pocela stasavati u muslimane i kada je najpotrebnije...to je vama kao takvima problem...i tebe niko ne tjera da saljes dijete na vjersku pouku i gdje tu vidis diskriminaciju...u cemu je problem???
- spreca
travar wrote:Poslije tog sistema je došla '92, ako je bio tako savršen, što ga više nema!vedderedi wrote:Ovo danas je zaista bilo nevjerovatno, koristit mimber za onakve stvari.
Zatvara oci na Avazovo kasapljenje Bosne pred Milosevicevim tajkunima, a Oslobodjenje (vec drugi put zaredom) napada zbog objavljivanja obavjestenja SDP-a.
Govori o slobodi vjere i o tome kako se ovo sa maloljetnicima ne bi desavalo da su vjerski obrazovani, a otkako su hodze i popovi pustili jezike slilo se svo zlo ovog svijeta na nas. Zasto u prethodnom sistemu nismo imali ovoliku stopu kriminala, ovoliko raslojavanje bogatih i siromasnih? Zasto u onom sistemu penzioneri nisu rovili po kontejnerima? U onom sistemu u kojem djeca nisu imala vjeronauku u skoli!
djeca nisu imala vjeronauku jer niko nije smio reci da je te i te vjere, a nedo Bog da ide na vjeronauku!
A SDP je samo tračak tog sistema , koji se eto našo da vodi neku nebuloznu politiku!
Phuuuj
Travar ovo sto si napiso neces valjda reci da to ozbiljno mislis.
Ako tako mislis ili si lazov ili nejmas pojma kako je to bilo nekad jer nejmas vise od 16 godina pa zato zamoli Babu da ti kaze istinu.
Sto se mene tice ja sam iso u mejtef kad god sam to ja htio i nikad mi to niko nije branio i mgu t5i se poFaliti da sam toga dosta naucio ida ti nikad nisam zaboravio jer me je ucio dobar hodza Rahmetli Hadzi Osman Ef.Canic.
- spreca
edinbug wrote:Nije SDP napadao IZ kao instituciju nego je "napao" jednu odluku sa kojom cemo jos manje imati BiH kao suverene zemlje.Meni je vise pun k.... te price koju plasiramo "mi" muslimani da smo mi za BiH a Hrvati i Srbi nisu. Meni je jasno da velika vecina Srba pa i Hrvata ne zeli Bosnu kao svoju domovinu, ali ovakakv potez Reisa (i jos mnogo slicnih) idu itekako na ruku neprijateljima ove zemlje.Uostalom poistovjecivati reisa ca cijelom IZ-om je takode kontaproduktivno po samu IZ i njene vjernike.Taj reis koji je vise u avionu nego u svojoj zemlji nista konkretno nije uradio za ovu zemlju. Pa sjeti se proslog Ramazana, jedini koji je nahranio sirotinju za vrijeme posta je upravo "taj omrazeni SDP-ovac " Hamdija Lipovaca, koji nije dozvolio iftare u kojima su samo pozivane bosnjacke elite, ovdje mislim na izabrane zvanicnike. U mom Bugojnu je tako isto bilo. IZ, Opcina i Preporod su ukupno organizovali oko 25 iftara na kojima se ni jednom nisu sjetili sirotinje, nego su se samo vidali 50-tak istih ljudi od kojih je veliki broj ogrezao u kriminal...MUNAFIK wrote:vedderedi wrote:Ovo danas je zaista bilo nevjerovatno, koristit mimber za onakve stvari.
Eto sada nikome nije jasno radi cega se kritikovao SDP.... ma dajteee....
ako taj SDP moze da napadne IZ onda svakako i IZ moze da se brani.... i to je to, a sad sto bi pojedini zelili da necija na silu bude zadnja. e to ne moze vise... ta vremena su prosla.....
i ljudi vise je dosadilo ovo... pa skoro na svim temama se zavrsi sa reisom, dzamijama, ezanima, vjeronaukom... eto to su sva zla koja su nas dovela do ovoga sranj... u kojem smo.... budimo malo iskreniji i pustimo se suplje...
A sto rece "travar" da nije bilo vjeronauke prije rata, LAZE. Samo je razlika u tome sto je ona bila smjestena tamo gdje je i mjesto u MEKTEBE. Evo ja npr. sam 1984 ili 1985 zavrsio hatmu, onaj ko je vjernik dobro zna sta to znaci. Niti mi je ko branio, niti me ko satanisao, pa sam opet mogao biti primljen u omladinski savez ondasnje partije i sl.Nije problem u ljudima koji su isli u dzamije i crkve. Problem je u onim "komunjarama" koji su tada sutali glave rodenih majki koje su "padale" na sedzdu, i vidi apsurda takvi su danas mahom u prvim safovima i veoma uticajne osobe u javnim zivotima. U mom Bugojnu petnaest "najtezih" godina predsjednik IZ-ce je bio covjek koji je prije rata radio kao mas. ing. i koji je se na nekoj festi u tvornici gdje je radio otimao da pojede krmece uho, to je izjavila radnica u kantini na sudu prilikom jednog svjedocenja.Ja sam zbog tog covjeka prestao placati IZ, jer je pored nemorala, i koristo tu privilegiju, tako sto je na racun IZ koristio auto, telefon i placen bio, a ja koliko se sjecam na tu poziciju su ljudi bili vecinom birani iz postenih familija sa autoritetom i koji su tu funkciju obanasali iz zadovoljstva i ljubavi prema svojoj vjeri.Ovo govorim iz istinitih primjera.
Gdje si cuo da su se ljudi iz IZ-ce solidarisali sa sirotinjom, uostalom i to je jedan od razloga sto je jedan dio vjernika okrenuo leda reisu i okrenuo se vehabijskom pokretu.
Jeli i tome kriv SDP ili reis i institucije IZ, uostalom taj isti reis je aminovao da Bicakcic bude na celu IZ, covjek koji nije osuden za ono za sto je bio optuzen, ali zar nije bilo casnijih ljudi da zauzmu tu poziciju.
Uostalom sam reis je pomogao da se SDP-ovci osjecaju suvisni u dzamijama, ali hvala Bogu ne idemo tamo zbog reisa i ljudi slicnih njemu, nego zbog obaveza prrema svevisnjem.
Afferim Momcino ,dobar post jer sve si reko pravilno,jer mnogi ovdje na forumu nemaju sta da rade pa seocito zaje*avaju.
-
averoes
GandalfSivi wrote:Prosto je nevjerovatno kakvih se ovdje stvari moze procitati. Halo ba, Bosna i Hercegovina je sekularna drzava u kojoj po ustavu trebaju biti podjenako zastupljene barem tri, ako ne i cetiri religije. U sekularnim drzavama, religija je razdvojena od politike i stavljena tamo gdje joj je i mjesto, u vjerske objekte i privatne obicaje. Gospodo draga, vama niko ne brani ni da ucite svoju djecu cemu god hocete, ni da vjerujete u sta god hocete, niti da glasate za koga god hocete.
Ovdje nekima treba crtati da bi razumjeli.
Zasto je samo sporno da muslimani djecu odgajaju djecu u javnim ustanovama?
Zasto se SDP nije oglasio kad se to desavalo tamo gdje su muslimani u manjini?
Zar sekularna drzava vazi samo za muslimane?
Pa ko je ovdje slijep?
- tranquil
Vjeronauk je sporan bilo gdje i bilo čiji, problem je taj što se nepravoslavci u RS nisu oglasili kada njih diskriminiraju na isti način na koji se ovdje u Sarajevu jedan roditelj oglasio povodom diskriminacije njegovog djeteta. Oni bi trebali napraviti spornom diskriminaciju u RS, mi ostali možemo samo prihvatiti tu inicijativu.averoes wrote:Zasto je samo sporno da muslimani djecu odgajaju djecu u javnim ustanovama?
I nemojte mi pričati da se u RS može uraditi tako nešto. Nena je tamo pomjerila pravoslavnu crkvu iz avlije. Ljudi su stali iza nje, eno je živa i zdrava.
Zato što su SDP š**ci koji ne vide dalje od Marindvora. Zadovoljan ? To što se SDP nije oglasio to ne mijenja činjenicu da su u ovom slučaju u pravu, samo što bi trebali te svoje akcije proširiti na cijelu BiH.averoes wrote:Zasto se SDP nije oglasio kad se to desavalo tamo gdje su muslimani u manjini?
Očigledno ni za njih...averoes wrote:Zar sekularna drzava vazi samo za muslimane?
Evo pokušaću da objasnim kratkim rečenicama ono što je već 100 puta objašnjeno.averoes wrote:Pa ko je ovdje slijep?
Vjeronauk postoji u ovoj državi. Nije sporan. Upišite djecu u mekteb.
Niko vas ne progoni.
Odvajanje djece u školi se zove diskriminacija bez obzira kako vi to uljepšali.
I dajte molim vas, podignite glas i vi protiv diskriminacije nepravoslavaca u RS školama, koliko vidim to koristite samo kao pokriće i izgovor da ovdje stvorite istu predivnu atmosferu ali niko PRSTOM NIJE POMAKNUO da to promijeni.
I na kraju, svjestan sam da sam offtopic ali nekako zadnjih dana uvijek dođemo na ovaj vjeronauk, jer mnoge, pa i mene tako nešto lično pogađa. To je na kraju krajeva i pokrenulo ovaj rat saopćenjima. Vidljiva je želja vjerskih zajednica da učestvuju u javnom životu, što im niko ne osporava, ali problem je njihova nesposobnost da prime kritiku na svoj račun kada se već uvuku u javnu polemiku. Nikome, pa ni muslimanima, vjerska zajednica nije svetinja i naravno da je podložna kritici. Naučite se malo demokratiji i mišljenju različitom od vašeg.
- travar
Da, mislim ozbiljno!spreca wrote:travar wrote:Poslije tog sistema je došla '92, ako je bio tako savršen, što ga više nema!vedderedi wrote:Ovo danas je zaista bilo nevjerovatno, koristit mimber za onakve stvari.
djeca nisu imala vjeronauku jer niko nije smio reci da je te i te vjere, a nedo Bog da ide na vjeronauku!
A SDP je samo tračak tog sistema , koji se eto našo da vodi neku nebuloznu politiku!
Phuuuj
Travar ovo sto si napiso neces valjda reci da to ozbiljno mislis.
Ako tako mislis ili si lazov ili nejmas pojma kako je to bilo nekad jer nejmas vise od 16 godina pa zato zamoli Babu da ti kaze istinu.
Sto se mene tice ja sam iso u mejtef kad god sam to ja htio i nikad mi to niko nije branio i mgu t5i se poFaliti da sam toga dosta naucio ida ti nikad nisam zaboravio jer me je ucio dobar hodza Rahmetli Hadzi Osman Ef.Canic.
I ako je neko išao, išao je da niko nezna, javno ispoljavanje vjere je bilo, neću reći zabranjeno, već nepoželjno (ako nisi bio u partiji, ako jesi onda ...pa to bi trebao znati)!
Dakle poredeći tadašnje uslove vjerskog življenja i današnje, danas bar imash pravo javno reći da si musliman/katolik/pravoslavac, a da te niko ne gleda kao da radish protiv države, a (vraćamo se temi) to danas zastupa ulema, a SDP uporno pokušava nešto što već jednom nije uspjelo!
Eh sad ti meni možeš napričati kako si ti držao javne skupove i pozivao ljude na Islam a ja tebi da imam 3 ruke, tako da sve ostaje na vjerovanju u sve napisano!
Dakle Cerić i svi ostali vjerski poglavari >SDP!
-
averoes
Tanquil
Ja sam vrlo demokratican nego ti ne mozes da shvatis da ja tebi niti bilo kome uskracujem bilo sta nego vi uskracujete prava vjernika. I to ona prava koja su im zakonom zagarantovana.
A o stanju u manjem entitetu, mislim da ni tebi nije jasno sta si rekao. Koja je to zena izmjestila crkvu? Ti mi djelujes kao Dodikov portparol.
Ja sam vrlo demokratican nego ti ne mozes da shvatis da ja tebi niti bilo kome uskracujem bilo sta nego vi uskracujete prava vjernika. I to ona prava koja su im zakonom zagarantovana.
A o stanju u manjem entitetu, mislim da ni tebi nije jasno sta si rekao. Koja je to zena izmjestila crkvu? Ti mi djelujes kao Dodikov portparol.
- tranquil
Pronađi na googlu ime "Fata Orlović" prije nego što počneš pljuvati po ljudima da su Dodikovci. Nisam rekao da je u RS bajno sjajno nego naprotiv, rekao sam da ne valja i da će ostati tako dok šutimo ili još gore, koristimo stanje tamo kao pokriće da se i mi ponašamo tako - upravo kako ti radiš. Fatu sam naveo kao primjer da se čak i tamo može promijeniti stanje samo ako se javno kaže u čemu je problem.averoes wrote:Tanquil
Dodatak: a to da si "demokratičan" to samo tepaj sebi. Eno nacrtao sam ti nekoliko puta da vjeronauk postoji i da ti ga niko ne uskraćuje, što uporno ignoriraš i samo sebi izmišljaš neprijatelje i islamofobiju tamo gdje ih nema. I onda svojim pravom gaziš po pravima drugih i nazivaš se demokratičnim.
-
averoes
demokrato tanquil
(Evo vidis da i tebi tepam)
Fatu Orlovic sam licno upoznao, kad je bila u bolnici, prolazio sam kroz Tuzlu i svratio da je posjetim. Nasa draga Fata nista nije rijesila i nece dok god ja i ti trosimo energiju na ovakve stvari.
Da, vjeronauka postoji u Osnovnim skolama ali je zkonom zagarantovana i u predskolskim ustanovama. Nemoj da se pravimo nevjesti. Samo postujmo zakone.
(Evo vidis da i tebi tepam)
Fatu Orlovic sam licno upoznao, kad je bila u bolnici, prolazio sam kroz Tuzlu i svratio da je posjetim. Nasa draga Fata nista nije rijesila i nece dok god ja i ti trosimo energiju na ovakve stvari.
Da, vjeronauka postoji u Osnovnim skolama ali je zkonom zagarantovana i u predskolskim ustanovama. Nemoj da se pravimo nevjesti. Samo postujmo zakone.