ANTI REFLEX SPREJ ZA AUTO TABLICE
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- labavo
Posto vidim da savjesni vozaci su malo vise upoznati o svim finesama kada kamera slika, na koliko Kmh se aktivira i ostalim pogodnostima, ako ste "savjesni vozaci" kako to da ste toliko upoznati sa svim varijantama kamera-policija-saobracajni prekrsaji, kada ste savjesni vozaci i Vas to ne treba da brine ?
-
ado-šampion
Hehe, kad ljudi ovoliko "pameti" napišu na znaš odakle da počneš
Prvo, grohotom se smijem za te sprejeve, pa zar stvarno mislite da u doba današnje računarske tehnologije takav sprej može pomoći?!
List hrasta može itekako, ali ako policija pregledom skonta da je zalijepljen eto kazne.
VR6 je opet navalio da je on vozač pa može stoju kroz grad, po njegovom dobri vozači znaju šta rade. Vjerovatno je i Ralf Schimacher znao dok nije skrivio prilično težak udes.
Hoću da kažem, džaba jeste li jedan od braće Schumacher ili ne, brza vožnja uvijek je nesigurna.
E sad ovo za žuto svjetlo, ja kažem da taj koji prilazi semaoru sa 60 km/h i 5 metara prije mu se pali žuto, treba da se zapita da li je uopšte naučio voziti! Crveno svjetlo za pješake na ulici koja se križa s onom na kojoj idete uvijek se pali 5-10 sekundi prije nego što se na vašoj cesti pali žuto, a za to što ne znate pratit semafore niko nije kriv. Razumijem da ima slučajeva kad je teško pratiti semafor za pješake (recimo na stupu kad idete od Ilidže), ali u većini slučajeva se može i zbog toga možete okačiti mačku o rep to "nisam mogao bezbjedno stat".
Prvo, grohotom se smijem za te sprejeve, pa zar stvarno mislite da u doba današnje računarske tehnologije takav sprej može pomoći?!
List hrasta može itekako, ali ako policija pregledom skonta da je zalijepljen eto kazne.
VR6 je opet navalio da je on vozač pa može stoju kroz grad, po njegovom dobri vozači znaju šta rade. Vjerovatno je i Ralf Schimacher znao dok nije skrivio prilično težak udes.
E sad ovo za žuto svjetlo, ja kažem da taj koji prilazi semaoru sa 60 km/h i 5 metara prije mu se pali žuto, treba da se zapita da li je uopšte naučio voziti! Crveno svjetlo za pješake na ulici koja se križa s onom na kojoj idete uvijek se pali 5-10 sekundi prije nego što se na vašoj cesti pali žuto, a za to što ne znate pratit semafore niko nije kriv. Razumijem da ima slučajeva kad je teško pratiti semafor za pješake (recimo na stupu kad idete od Ilidže), ali u većini slučajeva se može i zbog toga možete okačiti mačku o rep to "nisam mogao bezbjedno stat".
- Edin H.
Koliko sam ja upoznat u biti ovo funkcionise kod nekih kamera - jednostavno blitz dobije refleksiju, pa se registracija ne moze procitati.
U Engleskoj je stoga koristenje laka i slicnih sredstava da zavaraju kameru ilegalno. Znaci, izgorio si ako te drotovi skontaju, a u biti se primjeti jer regestracija previse bljesti.
Ipak vjerovatno je puno bolji fol kada hoces da ga nagazis kroz kamere jednostavno ukrasti tudje auto i kada ostanes bez benzina ostavis ga tzv. joy riding

U Engleskoj je stoga koristenje laka i slicnih sredstava da zavaraju kameru ilegalno. Znaci, izgorio si ako te drotovi skontaju, a u biti se primjeti jer regestracija previse bljesti.
Ipak vjerovatno je puno bolji fol kada hoces da ga nagazis kroz kamere jednostavno ukrasti tudje auto i kada ostanes bez benzina ostavis ga tzv. joy riding

- Edin H.
£16m bill of Gatso vandals
SPEED camera saboteurs have wrecked an estimated £16million-worth of Gatsos across Britain.
A survey of half the country’s speed camera partnerships found almost 200 of their devices have been vandalised in the past two years.
Tactics include setting them on fire, injecting expanding foam ? and driving into them. The cameras cost up to £40,000 to replace ? with taxpayers footing the bill.
Worst-hit area is London, where 85 cameras have been damaged or completely destroyed. In Avon and Somerset four cameras on the A370 between Bristol and Weston-super-Mare were knocked out in a single blitz last month.
Police blasted the “vigilante attacks”. Dianne Ferriera, of road safety charity Brake, said: “Speed cameras are there to protect lives.”
The Department of Transport, which is responsible for replacing damaged cameras, said: “We condemn these acts.”

SPEED camera saboteurs have wrecked an estimated £16million-worth of Gatsos across Britain.
A survey of half the country’s speed camera partnerships found almost 200 of their devices have been vandalised in the past two years.
Tactics include setting them on fire, injecting expanding foam ? and driving into them. The cameras cost up to £40,000 to replace ? with taxpayers footing the bill.
Worst-hit area is London, where 85 cameras have been damaged or completely destroyed. In Avon and Somerset four cameras on the A370 between Bristol and Weston-super-Mare were knocked out in a single blitz last month.
Police blasted the “vigilante attacks”. Dianne Ferriera, of road safety charity Brake, said: “Speed cameras are there to protect lives.”
The Department of Transport, which is responsible for replacing damaged cameras, said: “We condemn these acts.”

-
nx
Procitao sam ovu temu, i komentare, pa da dam svoj komentar.
Dakle @ labavo: mislim da postoji taj sprej, a prije par godina sam (ako se dobro sjecam) citao da je vec spomenuti list hrasta odlican za to; takodjer nije mi ja jasno zasto ce ti taj sprej u Sarajevu npr. od kamere kod Alipasine dzamije do kamere kod RTV doma meni licno ne treba vise od 15 minuta, pri voznji do 75 km/h. E sad kako ja to postignem? 1. ne vozim puno desnom trakom, jer obicno ima kamiona, auto-skola i sl.;
2. gledam na retrovizor i u svakom trenutku sam spreman da dam zmigavac i da se prestrojim u traku koja je slobodna.
Takodjer sam procitao u vezi zutog svjetla. Jedina istina oko toga je da kamera ne hvata na zuto svjetlo, i ako vozis do 80 km/h, samo sto moras odmah proletiti jer se u roku dvije sekunde od paljenja crvenog svjetla, pali kamera, ko prodje na crveno.
Slazem se i sa kolegom forumashem, koji je spominjao nesto u vezi brzine. Ako neko moze voziti 80 km/h sigurnije i znaju sta rade od nekoga ko vozi 40 km/h na tom istom putu, ja tu ne vidim nikakav problem, a koliko ja znam po zakonu ide kazna i za sporu voznju.
Dakle @ labavo: mislim da postoji taj sprej, a prije par godina sam (ako se dobro sjecam) citao da je vec spomenuti list hrasta odlican za to; takodjer nije mi ja jasno zasto ce ti taj sprej u Sarajevu npr. od kamere kod Alipasine dzamije do kamere kod RTV doma meni licno ne treba vise od 15 minuta, pri voznji do 75 km/h. E sad kako ja to postignem? 1. ne vozim puno desnom trakom, jer obicno ima kamiona, auto-skola i sl.;
2. gledam na retrovizor i u svakom trenutku sam spreman da dam zmigavac i da se prestrojim u traku koja je slobodna.
Takodjer sam procitao u vezi zutog svjetla. Jedina istina oko toga je da kamera ne hvata na zuto svjetlo, i ako vozis do 80 km/h, samo sto moras odmah proletiti jer se u roku dvije sekunde od paljenja crvenog svjetla, pali kamera, ko prodje na crveno.
Slazem se i sa kolegom forumashem, koji je spominjao nesto u vezi brzine. Ako neko moze voziti 80 km/h sigurnije i znaju sta rade od nekoga ko vozi 40 km/h na tom istom putu, ja tu ne vidim nikakav problem, a koliko ja znam po zakonu ide kazna i za sporu voznju.
-
Lesli Eldridž
Slažem se sa tobom. NIJE OPASNA BRZINA, VEĆ NEPRILAGOĐENA BRZINA. Može ti se desiti da voziš sporo po gradu npr. i majmun pređe na tvoju stranu (presijeće krivinu). Sa malom brzinom nemaš kada da "pobjegneš", a sa većom brzinom na mali trzaj volana pobjegneš. Nije mi se to jednom desilo. Da sam išao sporije, onaj bi me udario. Ograničenja su bitna kod loših uslova za vožnju, led, klizavo, kiša...) i tada vrijedi ono ogranočenje 40 ili 60, ali čak i po kiši današnji auti mogu brže. Postoje besmislena ograničenja na putevima. Fin put, ograničenje 60, a može se normalno voziti 80-100 km/h. Nikoga ne ugrožavaš, a radar čeka. Po gradu divljaju u gužvi i ubacuju se na sve strane, nisu prešli ograničenje ni krpz crveno, ali kamera ih ne snimi. Kad nema gužve prođeš sa 80-90 km/h pored televizije, i uslika te. Kažu prekršaj, a naravno niko nije bio ugrožen. Gluposti milicionerske. Radari i slikanje semafora služi samo za otimanje para. Prave ubice na cesti ne ganjaju...VR6 wrote:Sto ne mogu ovih nesposobnih likova za volanom, sto pisu gluposti o crnoj hronici i sl. A fino si mu napisao da imas 7 godina vozacku i da nikog nisi okrznuo. No njemu je i 50 km/h prebrzo, jer je smotan i da ne kazem jos sta, pa misli da ni drugi ne mogu malo brze sigurno voziti.
A znam par ljudi koji voze vec 30-ak godina, sedmicno u prosjeku predju po 2000 km, vazda voze iznad ogranicenja (nekad i duplo), pa NIKADA nisu skrivili neki udes. No jednostavno znaju sta rade. Opet znam likova sjednu u auto svaka 3 dana, smotani ko sajle i godisnje naprave po 2 udesa.
Nema to toliko veze sa brzinom, koliko sa razmisljanjem vozaca, koncentracijom za vrijeme voznje i njegovim poznavanjem granica vozila. Saobracajne nesrece ce se desavati dok god covjek upravlja automobilom, jer ljudi grijese. Nema to veze sa ogranicenjem brzine, ko zna voziti, zna i tako je.
Meni je lik krajem prosle godine skrsio auto sprijeda na parkingu. Vozio on u rikverc nekih 20-ak km/h i udario me, nije me vidio, a ja stajao tu parkiran. Ima ona nikad ne reci nikad, al mislim da se meni takvo sto ne moze desiti. Takav lik je i pri 50 km/h opasniji nego neko pri 100 km/h, jer ocito misli na neke druge stvari, umjesto da gleda kud vozi.
U Sarajevu ima ulica gdje je sve preko 30 km/h prebrzo, npr. one zabacene uske ulice, gdje su auti parkirani sa obje strane. Tu djete moze iskociti kad god hoce pod auto. A ogranicenje je svugdje u gradu 60 km/h. Ko tu vozi stvarno 60 km/h, moze biti vrlo opasan, a da ne krsi nikakav zakon o ogranicenju brzine.
Poenta je da dobrom vozacu ne treba ogranicenje brzine da bi znao koliko gdje smije voziti. On ce sam napraviti svoju procjenu, pa moze ogranicenje biti i 150 km/h, ako djeluje nesigurno voziti preko 30 km/h, onda preko toga nece ni voziti.
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
Pozdrav
-
Lesli Eldridž
Iz moga razmatranja su isključeni divljaci i budale. Kako će se normalnom vožnjom smotati oko stuba. Ili je 80 km/h svemirska brzina za tebe. Ne može se normalnom vožnjom izazvati udes. Ako si to uradio onda ne znaš voziti, a taj što se savio oko stuba je budala koji ko zna šta je po ledu i snijegu radio. Znači kada voziš malo brže po tebi je udes neminovan. Jeste, ali ako ne znaš vozitidavorf wrote:Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
Prvo mi pojasni svrhu vožnje 80 km/h u gradu? Kreneš sa zelenog, dočeka te crveno ne slijedećem semaforu. Ili si ti od onih koji smatraju da su semafori za levate koji ne znaju da voze, pa lagano redaš crvena? Mene idiot zamalo ne ubi tako...Lesli Eldridž wrote:Iz moga razmatranja su isključeni divljaci i budale. Kako će se normalnom vožnjom smotati oko stuba. Ili je 80 km/h svemirska brzina za tebe. Ne može se normalnom vožnjom izazvati udes. Ako si to uradio onda ne znaš voziti, a taj što se savio oko stuba je budala koji ko zna šta je po ledu i snijegu radio. Znači kada voziš malo brže po tebi je udes neminovan. Jeste, ali ako ne znaš vozitidavorf wrote:Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
Pozdrav
- madner
1. Otiđi oko 22 sata na semafor kod Energoinvesta, pravac grad.davorf wrote: Prvo mi pojasni svrhu vožnje 80 km/h u gradu? Kreneš sa zelenog, dočeka te crveno ne slijedećem semaforu. Ili si ti od onih koji smatraju da su semafori za levate koji ne znaju da voze, pa lagano redaš crvena? Mene idiot zamalo ne ubi tako...
Pozdrav
2. Sačekaj zeleno.
3. Ubrzaj na 80.
4. Vozi do Otoke ili Pofalica, u zavisnosti od saobracaja.
Kontrasmjer:
1. Start na Pofalicima
2. Stop kod Studentskih domova.
Sve kroz zeleno, sve na 80km/h. Evo i zašto, da bi imao zeleni val na 60 pri špici moraš držat duže otvoren semafor.
- madner
Ma ti si veci ninja od Leslija.ado-šampion wrote: E sad ovo za žuto svjetlo, ja kažem da taj koji prilazi semaoru sa 60 km/h i 5 metara prije mu se pali žuto, treba da se zapita da li je uopšte naučio voziti! Crveno svjetlo za pješake na ulici koja se križa s onom na kojoj idete uvijek se pali 5-10 sekundi prije nego što se na vašoj cesti pali žuto, a za to što ne znate pratit semafore niko nije kriv. Razumijem da ima slučajeva kad je teško pratiti semafor za pješake (recimo na stupu kad idete od Ilidže), ali u većini slučajeva se može i zbog toga možete okačiti mačku o rep to "nisam mogao bezbjedno stat".
- davorf
Za prvi slučaj ne mogu baš tvrditi, u tom pravcu se rijetko vozim glavnom cestom, ali kad kreneš sa zelenog na Pofalićima i voziš 68 km/h, kod Socijalnog te crveno čeka - 100% provjereno. Od Socijalnog se može malo brže do Malte, ali opet ne preko 70 km/h, jer će te opet sačekati crveno. Slična situacija sa Č. Vilom. Na Otoci čak kasni semafor malo, kao i iz pravca grada kad dolaziš u Pofaliće. Jedino ako kreneš sa Otoke sa zelenog možeš brže voziti do Remize, jer se pali ranije semafor. Ovo ostalo, totalno bespotrebno, rizikuješ radar, a u isto vrijeme stigneš.madner wrote:1. Otiđi oko 22 sata na semafor kod Energoinvesta, pravac grad.davorf wrote: Prvo mi pojasni svrhu vožnje 80 km/h u gradu? Kreneš sa zelenog, dočeka te crveno ne slijedećem semaforu. Ili si ti od onih koji smatraju da su semafori za levate koji ne znaju da voze, pa lagano redaš crvena? Mene idiot zamalo ne ubi tako...
Pozdrav
2. Sačekaj zeleno.
3. Ubrzaj na 80.
Kontrasmjer:
1. Start na Pofalicima
Sve kroz zeleno, sve na 80km/h. Evo i zašto, da bi imao zeleni val na 60 pri špici moraš držat duže otvoren semafor.
Pozdrav
-
Fordas
Aparat nece ali svaki drot hoce. Prodji na zuto i ide kazna 1.000.000% dzaba sva objasnjenja, ugrozavanje prava, dvice-trice...Sir Charles wrote: Drugo, aparat te NECE slikati na zutom svjetlu, jer slika samo prolazak kroz crveno...
Trece, u ZOBS-u stoji, parafraziram, da ako se vozac nije u mogucnosti bezbjedno zaustaviti na zutom svjetlu, sto znaci da ne ugrozi druge ucesnike u saobracaju (sto je ova tvoja gore opisana situacija) ima pravo proci kroz zuto svjetlo...
Sretno i zivio...
-
d2
grijesis i to jakoLesli Eldridž wrote:Iz moga razmatranja su isključeni divljaci i budale. Kako će se normalnom vožnjom smotati oko stuba. Ili je 80 km/h svemirska brzina za tebe. Ne može se normalnom vožnjom izazvati udes. Ako si to uradio onda ne znaš voziti, a taj što se savio oko stuba je budala koji ko zna šta je po ledu i snijegu radio. Znači kada voziš malo brže po tebi je udes neminovan. Jeste, ali ako ne znaš vozitidavorf wrote:Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
prije par godina ja sam vozio prema skenderiji od obala meeting pointa, posto je na semaforu bilo crveno u leru sam se dokotrljavao do semafora, ne vise od 30 na sat sigurno, sa moje lijeve strane gdje je ono ostrvo izmedju 2 trake je stajao spalir ljudi koji su izasli iz trole i cekali da prodjem da bi presli cestu, padala ja kisa jer je nastupila jugovina ali je cesta bila zaledjena jer je prije toga bilo jako hladno, u tom momentu se dijete probija kroz spalir ljudi bukvalno izmedju njih i bjezeci od nekoga ne gledajuci izlijece meni pred auto na par metara. Radilo se o mozda o 2-3 sekunde do udara, ja stajem na kocnicu refleksno ali auto nastavlja ici pravo, cesta je totalni led, pustam kocnicu motam, auto i dalje pravo na dijete. U zadnjoj sekundi se dijete nekako uspjelo trznuti jer je i ono bilo na ledu i ne moze vise ni nazad da se vrati a ni da ubrza preko ceste, trzne se nekako tijelom i prodjem na par centimetara od njega. Voznja od 30 na sat, zamalo da mi dijete zavrsi pod tockovima.
Sta bi vi profesionalci koji tvrdite da znate voziti... Pustite se usrane price kako znate voziti, nema Boga oca koji vas spasava pred djetetom koje vam iskace na par metara a cesta je cisti led. Prav zdrav mozes ubiti nekoga, da sam isao 50 malog bih spucao. Mozda ga ne bih ubio ali ko zna kako bi dijete proslo a ako bi mene i oslobodili odgovornosti to bih nosio do kraja zivota. Treba li to meni, tebi, nekome ? Samo budala moze ne razmisljati o tome.
Primjer drugi, kolona iza trolebusa, ja sam drugi auto u koloni, stanica iznad bosmala. Trola staje na prosirenje, kolona se krece isotm brzinom jer se trola samo prestrojila i koci. U tom momentu tip razvaljuje zadnja vrata i iskace iz trole i u punom trku krece preko ceste jer se potukao sa nekim unutra i bjezi. Pri tome se oklizne jer je bilo ljeto i pada pravo autu koje je ispred mene pod tockove. Nije bilo ni metar razmaka. Srecom tip ispred mene koci svom snagom i posto nije isao brzo uspjeva stati. Momak je u tom momentu vec podletio ispod auta ali srecom jos ozbiljno nije bio udaren. Tip se iskobeljava ispod auta i nastavlja bjezati dok ga drugi ganja preko ceste dalje... Da je tip isao malo brze momak bi bio zgazen. Bukvalno skocio na cestu, okliznuo se i podletio pod auto. Covjek koji je vozio vjerovatno ne bi bio kriv ali bez obzira na to nosio bi momka na dusi cijeli zivot. Kome to treba ?
Koja reakcija spasava ovo dijete ili ovog momka, da sam ja isao mao brze i da je ovaj covjek isao malo brze danas bi bilo 2 mrtvih vise.
Zato ne budalite i ne mislite kako ste nepogrjesivi i neranjivi, takvi izlaze svaki dan u crnoj hronici a moj jedini komentar je - jedan manje.
Bujrum.
- madner
Moraš malo kasnije krenut na Pofalicima.davorf wrote:Za prvi slučaj ne mogu baš tvrditi, u tom pravcu se rijetko vozim glavnom cestom, ali kad kreneš sa zelenog na Pofalićima i voziš 68 km/h, kod Socijalnog te crveno čeka - 100% provjereno. Od Socijalnog se može malo brže do Malte, ali opet ne preko 70 km/h, jer će te opet sačekati crveno. Slična situacija sa Č. Vilom. Na Otoci čak kasni semafor malo, kao i iz pravca grada kad dolaziš u Pofaliće. Jedino ako kreneš sa Otoke sa zelenog možeš brže voziti do Remize, jer se pali ranije semafor. Ovo ostalo, totalno bespotrebno, rizikuješ radar, a u isto vrijeme stigneš.madner wrote:1. Otiđi oko 22 sata na semafor kod Energoinvesta, pravac grad.davorf wrote: Prvo mi pojasni svrhu vožnje 80 km/h u gradu? Kreneš sa zelenog, dočeka te crveno ne slijedećem semaforu. Ili si ti od onih koji smatraju da su semafori za levate koji ne znaju da voze, pa lagano redaš crvena? Mene idiot zamalo ne ubi tako...
Pozdrav
2. Sačekaj zeleno.
3. Ubrzaj na 80.
Kontrasmjer:
1. Start na Pofalicima
Pozdrav
-
Lesli Eldridž
Pa i napisao sam prilagođena brzina. Nemam ništa ptotiv da se malo stisne na gas, ali kad može. Znači promišljena brzina. Po takvom ledu, a pogotovo gdje ima nabijenih pješaka trebalo je još laganije. Tako ja radim. Po samom ledu je i 30 km/h puno. Znači promišljena vožnja glavu čuva. Na drveniji vazda raja pretrčavaju i kad vidim da ih se puno nabilo na semaforu ja bogami smanjim skroz brzinu. Računam da će budale ko ovce pred auto. Dobar vozač uvijek računa da mora i stati na nepreglednom dijelu. Treba normalno voziti i računati da iza čoška mogu biti uslovi saobračaja da se mora brzo stati. To ti je kvaka, a tamo gdje je pregledno može se i brže voziti. Znači brzina mora biti prilagođena uslovima,a gotovo uvijek se može bez opasnosti voziti preko besmislenih ograničenja. Kad sam napisao 80 km/h to nije cijelim putem. Nekad malo smanjiš, kotrljaš se (izbaciš iz brzine), ne staneš na crvenom, već kad se upali zeleno opet u brzinu koja ti odgovara brzini kotrljanja i voziš normalno, tečno i štedljivo. Znači sa nekih 80 km/h nikoga ne ugrožavaš. Opet možeš i sa 30 km/h ugroziti sve, ako je led. Prilagodi se uslovima na cesti, ne leti, ne pretiči gdje je nepregledno, vozi promišljeno i nečeš napraviti udes. A opet po radarima praviš prekršaj... Glupi saobraćajci...d2 wrote:grijesis i to jakoLesli Eldridž wrote:Iz moga razmatranja su isključeni divljaci i budale. Kako će se normalnom vožnjom smotati oko stuba. Ili je 80 km/h svemirska brzina za tebe. Ne može se normalnom vožnjom izazvati udes. Ako si to uradio onda ne znaš voziti, a taj što se savio oko stuba je budala koji ko zna šta je po ledu i snijegu radio. Znači kada voziš malo brže po tebi je udes neminovan. Jeste, ali ako ne znaš vozitidavorf wrote:Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
prije par godina ja sam vozio prema skenderiji od obala meeting pointa, posto je na semaforu bilo crveno u leru sam se dokotrljavao do semafora, ne vise od 30 na sat sigurno, sa moje lijeve strane gdje je ono ostrvo izmedju 2 trake je stajao spalir ljudi koji su izasli iz trole i cekali da prodjem da bi presli cestu, padala ja kisa jer je nastupila jugovina ali je cesta bila zaledjena jer je prije toga bilo jako hladno, u tom momentu se dijete probija kroz spalir ljudi bukvalno izmedju njih i bjezeci od nekoga ne gledajuci izlijece meni pred auto na par metara. Radilo se o mozda o 2-3 sekunde do udara, ja stajem na kocnicu refleksno ali auto nastavlja ici pravo, cesta je totalni led, pustam kocnicu motam, auto i dalje pravo na dijete. U zadnjoj sekundi se dijete nekako uspjelo trznuti jer je i ono bilo na ledu i ne moze vise ni nazad da se vrati a ni da ubrza preko ceste, trzne se nekako tijelom i prodjem na par centimetara od njega. Voznja od 30 na sat, zamalo da mi dijete zavrsi pod tockovima.
Sta bi vi profesionalci koji tvrdite da znate voziti... Pustite se usrane price kako znate voziti, nema Boga oca koji vas spasava pred djetetom koje vam iskace na par metara a cesta je cisti led. Prav zdrav mozes ubiti nekoga, da sam isao 50 malog bih spucao. Mozda ga ne bih ubio ali ko zna kako bi dijete proslo a ako bi mene i oslobodili odgovornosti to bih nosio do kraja zivota. Treba li to meni, tebi, nekome ? Samo budala moze ne razmisljati o tome.
Primjer drugi, kolona iza trolebusa, ja sam drugi auto u koloni, stanica iznad bosmala. Trola staje na prosirenje, kolona se krece isotm brzinom jer se trola samo prestrojila i koci. U tom momentu tip razvaljuje zadnja vrata i iskace iz trole i u punom trku krece preko ceste jer se potukao sa nekim unutra i bjezi. Pri tome se oklizne jer je bilo ljeto i pada pravo autu koje je ispred mene pod tockove. Nije bilo ni metar razmaka. Srecom tip ispred mene koci svom snagom i posto nije isao brzo uspjeva stati. Momak je u tom momentu vec podletio ispod auta ali srecom jos ozbiljno nije bio udaren. Tip se iskobeljava ispod auta i nastavlja bjezati dok ga drugi ganja preko ceste dalje... Da je tip isao malo brze momak bi bio zgazen. Bukvalno skocio na cestu, okliznuo se i podletio pod auto. Covjek koji je vozio vjerovatno ne bi bio kriv ali bez obzira na to nosio bi momka na dusi cijeli zivot. Kome to treba ?
Koja reakcija spasava ovo dijete ili ovog momka, da sam ja isao mao brze i da je ovaj covjek isao malo brze danas bi bilo 2 mrtvih vise.
Zato ne budalite i ne mislite kako ste nepogrjesivi i neranjivi, takvi izlaze svaki dan u crnoj hronici a moj jedini komentar je - jedan manje.
Bujrum.
-
Lesli Eldridž
Obojica ste išli prebrzo. Niste prilagodili vožnju uvjetima. Prvo i 30 km/h je očito bilo prebrzo. Drugo jebo vozača koji ne drži odstojanje.Vidi boldirano u svom textu. 90 % VOZAČA NE DRŽI POTREBNO ODSTOJANJE. Iako voze po ograničenju, ne mogu na vrijeme stati.d2 wrote:grijesis i to jakoLesli Eldridž wrote:Iz moga razmatranja su isključeni divljaci i budale. Kako će se normalnom vožnjom smotati oko stuba. Ili je 80 km/h svemirska brzina za tebe. Ne može se normalnom vožnjom izazvati udes. Ako si to uradio onda ne znaš voziti, a taj što se savio oko stuba je budala koji ko zna šta je po ledu i snijegu radio. Znači kada voziš malo brže po tebi je udes neminovan. Jeste, ali ako ne znaš vozitidavorf wrote:Vidjeh sa subote na nedjelju posljedice jednog samouvjerenog "vozača". U 3 ujutro se smotao oko bandere na šinama - kod Maršalke. Sigurno je i on bio uvjeren da zna da vozi i da može raditi šta hoće, jer kao nema gužve.
Pozdrav
Bujrum.
- VR6
davorf taj lik kod marsalke je bio pijan, a takvi mogu biti izuzetno opasni i pri 30 km/h, jer im je orjentacija u klincu, a svaka reakcija usporena i vise nego duplo. Plus sto su tri puta hrabriji i misle da tad znaju bolje voziti. Takve slobodno iskljuci iz ove nase rasprave, jer ocito nemaju veze sa savjesnim vozacima.
d2 nista nije sigurno, da se trazi potpuna sigurnost, onda bi se ogranicenje brzine trebalo staviti na 10 km/h u gradu ili skroz zabraniti voznju auta. Ljeti sam cesto na vilsonovom setalistu, pa sam par puta vidio da hitna dolazi, jer se roler i biciklista sudare zbog necije gluposti ili se neko oklizne sa rola pa udari glavom o asvalt. Treba li i njima uvesti ogranicenje brzine od 5 km/h, da ne bi padali i sudarali se?! Neki ljudi ne paze i ne razmisljaju i mogu nastradati i bez auta. Ja vec spomenu u postu prije, da je u nekim dijelovima Sarajeva i 30 km/h prebrzo, a ogranicenje je svugdje 60 km/h. Dobrom vozacu ne treba ogranicenje brzine da bi znao koliko gdje smije voziti.
Poznato je da su pocetnici najopasniji u saobracaju, upravo jer najmanje razmisljaju i nemaju iskustva. Ja kad sam tek polozio gradom sam vozio mnogo brze nego danas, a i tada i danas je ista policija na ulicama i bila su ista ogranicenja. Iskustvo se mora steci. Zasto se kod nas ne omoguci polaganje sa 16 ili 17 godina, ali da do 18-e mozes voziti iskljucivo kad si sa roditeljom, koji ima vozacku dozvolu. Tim bi dosta mladjih vozaca do punjenja 18-e godine, vec imali dosta iskustva i radili bi mnogo manje gluposti nego danas rade.
Vecina onih koji se omotaju oko bandera su mladi vozaci, obicno ni sa godinom iskustva. No ako i zele divljati negdje, imaju li u BiH igdje to uraditi sigurno? Pa ko zeli nesto vise nauciti, mora to uciti na cesti i obicno u gradu, gdje je mnogo opasnije. O tome ocito niko ne razmislja. Nikakva kazna nece sprijeciti nekoga ko je tek polozio da brzo vozi, ako to zeli. Vi kao da stvarno nikad niste bili mladi, pa ne mozete neke stvari pogledati i iz druge perspektive.
d2 nista nije sigurno, da se trazi potpuna sigurnost, onda bi se ogranicenje brzine trebalo staviti na 10 km/h u gradu ili skroz zabraniti voznju auta. Ljeti sam cesto na vilsonovom setalistu, pa sam par puta vidio da hitna dolazi, jer se roler i biciklista sudare zbog necije gluposti ili se neko oklizne sa rola pa udari glavom o asvalt. Treba li i njima uvesti ogranicenje brzine od 5 km/h, da ne bi padali i sudarali se?! Neki ljudi ne paze i ne razmisljaju i mogu nastradati i bez auta. Ja vec spomenu u postu prije, da je u nekim dijelovima Sarajeva i 30 km/h prebrzo, a ogranicenje je svugdje 60 km/h. Dobrom vozacu ne treba ogranicenje brzine da bi znao koliko gdje smije voziti.
Poznato je da su pocetnici najopasniji u saobracaju, upravo jer najmanje razmisljaju i nemaju iskustva. Ja kad sam tek polozio gradom sam vozio mnogo brze nego danas, a i tada i danas je ista policija na ulicama i bila su ista ogranicenja. Iskustvo se mora steci. Zasto se kod nas ne omoguci polaganje sa 16 ili 17 godina, ali da do 18-e mozes voziti iskljucivo kad si sa roditeljom, koji ima vozacku dozvolu. Tim bi dosta mladjih vozaca do punjenja 18-e godine, vec imali dosta iskustva i radili bi mnogo manje gluposti nego danas rade.
Vecina onih koji se omotaju oko bandera su mladi vozaci, obicno ni sa godinom iskustva. No ako i zele divljati negdje, imaju li u BiH igdje to uraditi sigurno? Pa ko zeli nesto vise nauciti, mora to uciti na cesti i obicno u gradu, gdje je mnogo opasnije. O tome ocito niko ne razmislja. Nikakva kazna nece sprijeciti nekoga ko je tek polozio da brzo vozi, ako to zeli. Vi kao da stvarno nikad niste bili mladi, pa ne mozete neke stvari pogledati i iz druge perspektive.