Pitanje u vezi goriva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

Može se sipati i 98, ali nema potrebe. El tarik je svojevreeno imao fuj gorivo. Jednom se opekao i nikad više.
and

Post by and »

probao sam sipati 98 i nisam primijetio nikakvu razliku u odnosu na 95 .
omv i el tarik imaju dobro gorivo i nisam nikad imao problema.
ne znam kakvi su zakoni kod nas ali ako je po zakonu da npr.moze biti 100 mg sumpora u dizelu omv će nabavljati dizel koji ima 90,bez obzira što u austriji i sloveniji prodaju dizel sa ispod 50 mg sumpora.
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

and wrote:probao sam sipati 98 i nisam primijetio nikakvu razliku u odnosu na 95 .
omv i el tarik imaju dobro gorivo i nisam nikad imao problema.
ne znam kakvi su zakoni kod nas ali ako je po zakonu da npr.moze biti 100 mg sumpora u dizelu omv će nabavljati dizel koji ima 90,bez obzira što u austriji i sloveniji prodaju dizel sa ispod 50 mg sumpora.
Isperu tankere i uvale nama loše gorivo.
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ovoga bi se trebali držati

http://en.wikipedia.org/wiki/EN_590

Ovdje se može vidjeti kako se to radi u Hrvatskoj

Kod nas bi odmah minirali redakciju
botanicar

Post by botanicar »

ja tocim kerozin u benzin ....
za_sada_bez_dobrog_nicka

botanicar wrote:ja tocim kerozin u benzin ....
Kad bi znao što je ustvari kerozin ne bi ovo napisao...
dr.iver

Post by dr.iver »

sigurno gledao na ftv :lol: :lol: :lol:
Dxo

Post by Dxo »

Samo što se tiče kvalitete goriva da kažem ponešto :-D ;
Što se tiče OMV-a dobro je gorivo ali oni uvoze sa terminala koji su u Hrvatskoj, koja još nije u EU.
El tarik oil pumpe uvoze gorivo iz mađarske koja je u EU (gorivo sigurno ispunjava standarde EU), a kod njega u velešićima sipa većina ambasada pa se čovjeku ne isplati ne kvalitetno gorivo. kod njega sipam već duže vrijeme, a ostala porodica već godinama i niko se nije požalio na gorivo. Ove informacije su pouzdane jer samnom radi čovjek koji je vlasniku EL tarika prvi rođak. Sretno.
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

Dxo wrote:Samo što se tiče kvalitete goriva da kažem ponešto :-D ;
Što se tiče OMV-a dobro je gorivo ali oni uvoze sa terminala koji su u Hrvatskoj, koja još nije u EU.
El tarik oil pumpe uvoze gorivo iz mađarske koja je u EU (gorivo sigurno ispunjava standarde EU), a kod njega u velešićima sipa većina ambasada pa se čovjeku ne isplati ne kvalitetno gorivo. kod njega sipam već duže vrijeme, a ostala porodica već godinama i niko se nije požalio na gorivo. Ove informacije su pouzdane jer samnom radi čovjek koji je vlasniku EL tarika prvi rođak. Sretno.
INA zakon. El tarik katastrofa. Nekakvi slojevi od po 1-2cm u flaši. I niđe nema zdrave plavo zelene boje benzina. Sve žuto i prljavo, a auto skakalo. Sad su se možda popravili, ali ovo nije jedan izolovan slučaj. Gorivo mu bilo fuj...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

INA ne valja ništa! Često sipam kod njih, pošto imaju pumpu blizu moje vikendice i ne valja ništa benzin, auto tromo, nemirno radi motor ...
za_sada_bez_dobrog_nicka

Ja sam prvi spreman platiti i 10 pfeninga više kad bih znao da je gorivo kvalitetno. Meni bi to bilo dodatnih 10 maraka mjesečno, ali ne bih brinuo hoće li mi smrznuti parafin u filteru ili će mi voda proteći kroz pumpu i rasturiti je ili će dimiti ko ćiro zbog niskog cetanskog broja.

Ali kad u državi nema laboratorija (ili ima jedan) koji kontrolira gorivo, onda se otvaraju prilike za kojekakve mahinacije.

Ono što radi Autoklub u Hrvatskoj je za svaku pohvalu, pa bujrum. I opet ima onih koji su spremni prodati muda pod bubrege.
Juiceman

Post by Juiceman »

OMV BiH je najveća prevara. Vani vjerovatno i nije tako loše, ali u BiH samo koriste dobro ime izvana ali ono što oni prodaju je živa katastrofa. Moj autić je kašljao, gasio se i zamalo da izbacim grdne pare na servis. Otkada točim na HIFI ama baš nikakvih problema. Pa da napomenem auto je 2005. god.
još kad vidim na OMV one mutne likove što čuče u kafiću i žvaču sendviče od marke sa premazom od naftnih derivata...njami, mljac...da mi se zgadi hrana
photo&video

Post by photo&video »

Kupio sam NOVO auto prije 2 godine i svako sipanje nafte je bilo na OMV pumpi na breci. I prije par dana CRKLA ,mi je BOS PUMPA, zbog "KVALITETNOG GORIVA". Toliko od OMV-a i kvalitete.
:x
ins

Post by ins »

INA dovozi svoje gorivo
OMV dovozi gorivo iz svojih rafinerija u Turskoj i Rumuniji
Petrol dovozi svoje gorivo koje je vjerovatno najlosije gorivo u Evropi i pada na svim testovima
HIFA uvozi Tursko gorivo
El Tarik uvozi MOL gorivo, poznato kao najbolje u istocnoj Evropi
Dxo

Post by Dxo »

ins wrote:INA dovozi svoje gorivo
OMV dovozi gorivo iz svojih rafinerija u Turskoj i Rumuniji
Petrol dovozi svoje gorivo koje je vjerovatno najlosije gorivo u Evropi i pada na svim testovima
HIFA uvozi Tursko gorivo
El Tarik uvozi MOL gorivo, poznato kao najbolje u istocnoj Evropi
Potpuno se slažem sa ovim
Juiceman

Post by Juiceman »

Na HIFA pumpi gdje ja točim ima naljepnica gdje piše gorivo kupljeno u MOL-u :roll:
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

Juiceman wrote:Na HIFA pumpi gdje ja točim ima naljepnica gdje piše gorivo kupljeno u MOL-u :roll:
Zaboravio sam ranije napisati uz INU je najbolja HIFA. Mađarsko gorivo je u pitanju i to prve kvalitete. El Tarik Oil je grozan, u flaši sam imao prilike da vidim samo 1 cm na vrhu normalne boje. Sve ostalo žuto i bijelo u raznim nijansama po slojevima. Neće ni da gori... Bacio skoro pola rezervoara...
ins

Post by ins »

Juiceman wrote:Na HIFA pumpi gdje ja točim ima naljepnica gdje piše gorivo kupljeno u MOL-u :roll:
95% im je Tursko...
brina

Post by brina »

ovako:
kupili auto prosle godine. po savjetu servisera SAMO na OMV-u sipali i auto pocelo trzati. trza i samo trza. citavo proljece i ljeto proveli u servisu. mijenjaj ovo, mijenjaj ono... naravno gorivo niko ne dovodi u pitanje jer zaboga radi se o OMV-u!!! majstor na kraju digao ruke i priznaje da nema pojma o cemu se radi. poceli razmisljati o prodaji.
na jesen samo sto nisam ostala bez goriva (ne mogu stici do OMV-a) i naspem na prvoj pumpi i... AUTO IDE K'O ZMAJ!!!
sad naspem gdje stignem i kada pocne trzati onda tu pumpu pokusam eskivirati ostalima se vracam.
KOD OMV-a NIKAD VISE!!!
jos kad se sjetim onog neljubaznog osoblja tacno mi dodje da ih odem popljuvati...
dr.iver

Post by dr.iver »

Na Ini benzini imaju manjak oktana, javlja se "zveckanje" ventila, odnosno detonantno izgaranje....
Na Petrolu sa istim autima nema te pojave.
Mislim da se na ovoj temi javljaju i razni plaćenici da pišu u svoju koristi ili sto je jos bolje protiv drugih.
Bez istrazivanja a'la autoklubovih nema relevantnih rezultata....
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

dr.iver wrote:Na Ini benzini imaju manjak oktana, javlja se "zveckanje" ventila, odnosno detonantno izgaranje....
Na Petrolu sa istim autima nema te pojave.
Mislim da se na ovoj temi javljaju i razni plaćenici da pišu u svoju koristi ili sto je jos bolje protiv drugih.
Bez istrazivanja a'la autoklubovih nema relevantnih rezultata....
ne vjerujem da ima plaćenika. Sada su se svi popravili. Prije par godina je istina bila da je na INI bio loš kvalitet, ako je gorivo iz Siska. Sada su se popravili (valjda su malo modernizovali Sisak), a iz Rijeke je uvijek valjalo. Nije to bilo tako kritično, ali je stvarno bilo manje oktana. Hifa je bila super vazda, a i Petrol nije bio loš. Uglavnom interesantno bi bilo imati rezultate mjerenja iz ovlaštene laboratorije. Sad imam jedno pitanje. Ako je prije 20 ii 30 godina bilo dobro gorivo i iz Siska (čak i za stare motore), kako to sada ne valja? Mislim da su to mućke naših trgovaca i njihova nezajažljivost na neuređenom tržištu sa manjkom pravna države. Lopovi nas uzimaju.
Juiceman

Post by Juiceman »

Plaćenici na forumu, hahahahah. Ovdje je samo sitna raja koju vješto potkradaju!
jedini plaćenik za kojeg ja znam je vodstvo OMV koje plaća novinare da im objavljuju članke kako su oni super, haman što ne polete i podmićuju državne organe (primjer gradnje njihove pumpe u Mostaru, gdje se ljudima ruše kuće i svi se pitaju kaku su dobili građevinsku dozvolu, a isti primjer je i sa Bihaćem)
accent

#48 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by accent »

djulba wrote:Pozdrav, e ovako imam Fiat brava 1,6 16V 1997. god. sipam bezolovni 95. Prije neki dan čovjek na pumpi mi reče da bi trebao sipat bezolovni 98. jer je kod nas loše gorivo i da je 98 kao 95. ( malo mi je glupo da radnik na pumpi kaže da mu gorivo ne valja ali eto ko bosna). Kaže da će manje trošit, bolje vuč i tako.
Može li mi još neko potvrdit da li mogu sipat 98 i da mi se neće šta pokvarit.
Hvala pozdrav
neznam da li ti je ko odgovorio ali evo za svaki slucaj. u pitanju su oktani 98 ima manje oktana nego 95 i samim tim brze izgara i brze auto, bolje vuce, brze se gorivo trosi a sa 95icom je suprotna situacija.
razlika je naravno i u cijeni. licno sam probao oba auto ti se definitivno nece pokvariti samo ne mjenjanj cesto goriva nego ostani pri jednom duzi vremenski period.
vidim raja savjetuje razne pumpe nadji jednu i drzi se te pumpe
neko hvali neko kudi 100 ljudi 100 cudi
najbolje je da ti sam dodjes do zakljucka gdje je dobro gorivo
Better Man

Post by Better Man »

Sipam Na OMV-u već osam mjeseci ( od kad sam kupio novo auto) benzin 95 i do sada nisam imao nikavih problema. Auto radi odlično.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#50 Re: Pitanje u vezi goriva

accent wrote:u pitanju su oktani 98 ima manje oktana nego 95
98 < 95 :?

:D
Post Reply