tramvaj do radiceve umjesto oko carsije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ima se para ima se s cim...citam danas usvojen budzet KS u visini vrtoglavih 849.900.000 KM. Poredjenja radi budzet R.S za 2008. godinu iznosi 1,5 milijardi maraka. Dakle KS ima novaca ali ocito se usmjeri u pogresne projekte.... :(
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

wtf.
planiraju ukinut liniju do carsije :|

odsjeci ce 4 srednje i jednu osnovnu :| ?
neki

Post by neki »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ima se para ima se s cim...citam danas usvojen budzet KS u visini vrtoglavih 849.900.000 KM. Poredjenja radi budzet R.S za 2008. godinu iznosi 1,5 milijardi maraka. Dakle KS ima novaca ali ocito se usmjeri u pogresne projekte.... :(
Na budzetske korisnike, tj na administraciju ode vise od pola budzeta, vecina ostatka na socijalu i ono malo sto ostane pokrpe par ulica i usrece budale zvane narod, ovi ih opet izaberu i tako ukrug..
Neelix

Post by Neelix »

Topla voda wrote::D
i na tramvajskoj u radicevoj od 15:30 do 16:30 petnaest hiljada ljudi ceka "osmicu" :lol:
Osmica je Ilidza-Cengic vila, i vozi povremeno, po potrebi :P
dimu

Post by dimu »

xon_sa wrote:Ja sam za to da se uzom gradskom jezgrom (od skenderije do vijecnice) zabrani automobilski saobracaj, osim hitne pomoci, policije i vatrogasaca, i jos bi dozvolio tramvaj i bus (ne bi bas ukidao placanje karte, ali bi joj malo snizio cijenu, jer je svakako previsoka).
i kako mislis to izvesti bez alternativnih pravaca ?

eto da tebi daju ovlasti i pare kako bi to izveo ?

jesi li svjestan da je takvo nesto ravno tome da se citav Manhattan u New Yorku zatvori za saobracaj, ako priblizno proporcionalno pogledamo na dimenzije gradova. a ti bi u Sarajevu petinu grada zatvarao za saobracaj, grad bez zaobilaznice, grad bez opcenito novih cesta, grad bez podzemnih garaza...

mi imamo dovoljno pjesackih zona samo je problem sto seljaci na vlasti nece da srede te ulice, da ih poplocaju, da onemoguce autima da ulaze u njih. Ferhadija je kriticna one ploce su gore nego sto su bile one od prije rata.

a redaju one izdignute trotoare i stubice na sto drugih lokacija u gradu a ne mogu tako nesto napraviti iznad katedrale i trznice i na jos par "ulaza" u pjesacku zonu.
dimu

Post by dimu »

i da jos nesto... kako mislis da turisti dodju svojim automobilom u hotele koji se nalaze na potezu Skenderija- Carsija ?

sta trebaju auto ostaviti na vrbanji pa pjeske u hotel po prelijepoj pjesackoj zoni :D

a i kako ce ljudi u grad ako tramvaj bude samo do radiceve isao a dalje samo za turiste :lol: :lol: :lol:
Simply_Red

Post by Simply_Red »

dimu wrote:i da jos nesto... kako mislis da turisti dodju svojim automobilom u hotele koji se nalaze na potezu Skenderija- Carsija ?

sta trebaju auto ostaviti na vrbanji pa pjeske u hotel po prelijepoj pjesackoj zoni :D

a i kako ce ljudi u grad ako tramvaj bude samo do radiceve isao a dalje samo za turiste :lol: :lol: :lol:

izvini molim te, neka turisti udju u sobu sa svojim automobilom... onda nisu ni trebali doci ovdje ako ce se vozati automobilom.. vec sam rekao na pocetku teme sta bi ja uradio sa cestama od predsjednistva do carsije.. ovaj grad ima jedinstvenu priliku da napreduje samo sto to niko ne konta... imamo stari dio, bascarsiju, gdje turisti setaju, A niposto se ne voze autom. I ne mozes porediti Manhattan sa carsijom jer ovaj prvi ne pruza nista toliko fascinantno da prosetas kroz njega. Znaci od predsjednistva pa gore skroz zabraniti automobilski saobracaj.. Alternativa??? Jel ko sjeo na biciklo u zadnjih 10 godina?? Svaki grad koji iole drzi do turizma ima u ponudi bicikla koja su besplatna za voziti po gradu, i protiv kradje se prate satelitski, imaju cipove ugradjene u sebe sta li. Dole, Novi Grad, finansijski centar, i ako toliko volite svoje automobile dole opalite i vozajte se do mile volje
radijator

Post by radijator »

Simply_Red wrote:
dimu wrote:i da jos nesto... kako mislis da turisti dodju svojim automobilom u hotele koji se nalaze na potezu Skenderija- Carsija ?

izvini molim te, neka turisti udju u sobu sa svojim automobilom... onda nisu ni trebali doci ovdje ako ce se vozati automobilom.. vec sam rekao na pocetku teme sta bi ja uradio sa cestama od predsjednistva do carsije.. ovaj grad ima jedinstvenu priliku da napreduje samo sto to niko ne konta... imamo stari dio, bascarsiju, gdje turisti setaju, A niposto se ne voze autom. I ne mozes porediti Manhattan sa carsijom jer ovaj prvi ne pruza nista toliko fascinantno da prosetas kroz njega. Znaci od predsjednistva pa gore skroz zabraniti automobilski saobracaj.. Alternativa??? Jel ko sjeo na biciklo u zadnjih 10 godina?? Svaki grad koji iole drzi do turizma ima u ponudi bicikla koja su besplatna za voziti po gradu, i protiv kradje se prate satelitski, imaju cipove ugradjene u sebe sta li. Dole, Novi Grad, finansijski centar, i ako toliko volite svoje automobile dole opalite i vozajte se do mile volje
ti znači turistima predlažeš da parkiraju na parkingu kod mosta suade dilberović, pa fino kofere u ruke i pravac čaršija. daj ba, đesi ti to vidio u svijetu da hotel ili bilo koji ugostiteljski objekat nema pristupnu tačku? kakvo ba ukidanje saobraćaja šta vam je, pa šta bi ti s ljudima koji žive u tom dijelu grada, da im garaže budu u novom sarajevu?
eto koliko kritikujemo semihu, pa nedaj Bože da nam neko od ovih forumaša jednog dana postane gradonačelnik-ca
madner

Post by madner »

radijator wrote: ti znači turistima predlažeš da parkiraju na parkingu kod mosta suade dilberović, pa fino kofere u ruke i pravac čaršija. daj ba, đesi ti to vidio u svijetu da hotel ili bilo koji ugostiteljski objekat nema pristupnu tačku? kakvo ba ukidanje saobraćaja šta vam je, pa šta bi ti s ljudima koji žive u tom dijelu grada, da im garaže budu u novom sarajevu?
eto koliko kritikujemo semihu, pa nedaj Bože da nam neko od ovih forumaša jednog dana postane gradonačelnik-ca
Ma tipično balkansko razmišljanje. Nema auta pa da pokvari čejf nama što imamo bibi. :D
Amko80

Post by Amko80 »

Pametnije bi im bilo da otvore one dvije ulice kod predsjednistva, kao i onu izmedju mupa i uciteljske skole. Ko fol brinu zbog sigurnosti, a kad bi se po toj logici islo, onda bi trebalo pola ulica u gradu zatvoriti. Jos bi pametnije bilo da nabave one kandze ili blokatore (kako li se vec zove) sto se na tocak stave, i fino ko parkira na pjesacki ili na trotoar, puknes mu to, a recimo skidanje da bude 50 KM. A ako ne platis do recimo 17 h, fino dodje pauk i ukloni ti auto. Mislim da bi se dosta reda uvelo u saobracaju u mirovanju...
dimu

Post by dimu »

Simply_Red wrote:I ne mozes porediti Manhattan sa carsijom jer ovaj prvi ne pruza nista toliko fascinantno da prosetas kroz njega.
nisam ih po tom kriteriju poredio procitaj jos jednom ;)

nijedan grad na svijetu nema petinu svoje velicine za pjesacku zonu, ne znam zasto je to tako tesko shvatiti ?

jesi li svjestan da je Central Park na Manhattanu veci nego 1/3 citavog Sarajeva ? pa sad razmisli proporcionalno koliko oni u New Yorku imaju pjesackih zona u odnosu na velicinu grada, pa skontaj koliku bi mi pjesacku zonu imali u odnosu na velicinu naseg grada... to nema nigdje.

a sve i da se uradi to, stvarno ne znam ko bi se to setao obalom miljacke ili Titovom ulicom po sred ceste...

o alternativnim pravcima da ne pricam, tebi je alternativni pravac npr preko bjelava, sedrenika, zmajevca pa dole na carsiju pa prema palama... ili ulica od drvenije do carsije ? po jedna traka i to jedna ide obalom druga ide tamo iza pivare. da se od drvenije nastavljaju po 2 trake u oba smijera pa da se izadje gore negdje iza bembase pa hajd... ali to ce napraviti za 20 godina :)

ustvari imam ja super prijedlog, od skenderije glavnu cestu prebacit u korito miljacke, svakako je kriticna rijeka puna znate vec cega :D
Edin H.

Post by Edin H. »

d2 wrote:golf 2 od 800 km u ferhadiji se ne moze tolerisati ali golf 5 od 30.000 se moze tolerisati ?
U potpunosti podrzavam tvoj prijedlog u cilju rijesavanja saobracajne guzve u centralnim dijelovima Sarajeva.
Na Skenderiji bi prema Centru trebao biti znak - dozvoljeno samo za 30.000 KM plus vozila.

Zaista nema smisla da se novi tajkuni zavale tolike cifre u vozilo i onda postoji sansa da ih levat ogrebe sa vozilom vrijednim milju ili manje maraka. Pa kakav je to kapitalizam?
zena21

Post by zena21 »

Edin H. wrote:
d2 wrote:golf 2 od 800 km u ferhadiji se ne moze tolerisati ali golf 5 od 30.000 se moze tolerisati ?
U potpunosti podrzavam tvoj prijedlog u cilju rijesavanja saobracajne guzve u centralnim dijelovima Sarajeva.
Na Skenderiji bi prema Centru trebao biti znak - dozvoljeno samo za 30.000 KM plus vozila.

Zaista nema smisla da se novi tajkuni zavale tolike cifre u vozilo i onda postoji sansa da ih levat ogrebe sa vozilom vrijednim milju ili manje maraka. Pa kakav je to kapitalizam?
uh... srecom ja bi se onda mogla voziti po centru :D :D :D
xon_sa

Post by xon_sa »

Alternativni pravci? Pa za istocni izlaz iz grada postoji zaobilaznica! Takodje postoji lijeva strana miljacke, kojom je moguc saobracaj. Koliko uopste ima hotela izmedju Titove i Miljacke? 2? Vala nek se ta 2 hotela snadju. Mogu sa vladom kantona dogovoriti da naprave minibuseve koji ce prevoziti prtljag i turiste tih 100 metara. Snabdijevanje prodavnica se moze omogucit u ranim jutarnjim satima. Javni prevoz se moze pojacati.

Ne bi Sarajevo bilo prvi grad koji je ovo uradio, sirom svijeta koliko hoces ovakvih primjera ima. Haman jedino kod nas mozes autom u sred centra pa onda parkiras pred kafanu na trotoar ili po sred "pjesacke zone".
dimu

Post by dimu »

xon_sa wrote:Alternativni pravci? Pa za istocni izlaz iz grada postoji zaobilaznica! Takodje postoji lijeva strana miljacke, kojom je moguc saobracaj. Koliko uopste ima hotela izmedju Titove i Miljacke? 2? Vala nek se ta 2 hotela snadju. Mogu sa vladom kantona dogovoriti da naprave minibuseve koji ce prevoziti prtljag i turiste tih 100 metara. Snabdijevanje prodavnica se moze omogucit u ranim jutarnjim satima. Javni prevoz se moze pojacati.
.
izlaz iz grada nije isto sto i zaobilaznica

zaobilaznica bi bila da prodjes KRAJ sarajeva a da ne udjes u grad, dakle ono o cemu govore da ce se sad poceti gradit, od vogosce do mostarskog raskrsca.

a istocni izlaz treba da bude dakle brzi izlaz iz grada i ukljucivanje na autoput ;)

a sto se tice lijeve obale miljacke, pa jadovi nisu u stanju da one rupe pokrpe od drvenije do bistrika (novi asfalt da ne spominjem) a kamoli da naprave modernu cestu tuda...

p.s. eno imamo veliki park, fin komad pjesacke zone pa nema 5 ljudi... nista se ne desava a i slabo je uredjeno. nije do auta, do ljudi je hehe

pogrijesili su sto su pravili onaj glupi BBI centar, ja bi ondje napravio podzemne garaze ko sto su napravili ali ne bi nista gore gradio, nego bi povezao prostor sa velikim parkom, samo da tramvaj prolazi, a saobracaj izmjestio u mali tunel ispod toga. ali za takve i slicne stvari ce Sarajevo cekati neki drugi zivot

vrhunac gradjevinasrtva u ovoj drzavi je bijednih 7-8 km autoputa godisnje, i to ne autoputa nego prosirivanja postojece magistralne ceste :lol:
xon_sa

Post by xon_sa »

Hajd nek ti neko drugi objasni gdje je "tranzit" i cemu sluzi, ja se ne mogu bezveze natezat.
dimu

Post by dimu »

o tranzitu se nije ni pricalo...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

Pa sta fali da od Radiceve do Carsije setaju Ferhadijom?Ionako iz tranvaja ne vide nista(mislim na turiste) :lol:
amrica

Post by amrica »

pa bice tramvaj za turiste, nece za gradjane ovog grada, djecu sto idu u skole, studente, bakice sto idu placati racune i na pijacu...
A kad ste vec skrenuli sa teme i pricate o autima u Ferhadiji, neki dan vidjoh Renault Clio SPORT, nebitno ko ga vozi, auto je boli glava
dimu

Post by dimu »

sivi ili crni ? :D
Nele

Post by Nele »

fina ideja, nakon toga pravimo metro :D :D

a clio nije moj :lol: :-D :-D :-D
Panasonic

Post by Panasonic »

Simply_Red wrote:ja sam da se ukine sav automobilski saobracaj od predsjednistva do carsije... i da se ostave tramvajske sine za tramvaje koji bi vozili besplatno..a gdje je bila cesta, ondje bi napravio jedno lijepo setaliste puno cvijeca... jer ona ferhadija je uzas jedan, a predstavlja najprometniju ulicu u gradu.. setas gradom a tamo neki sa golf dvicom od cca. 800 KM nesto gasa i glumi.. za ljude koji zive iznad carsije.. ima brate milion cesta i vjerujem da se svako vraca kuci tim cestama... a ona ferhadija je showoff ulica za auta i nista vise...
Slazem se. Ili nek naprave podzemni saobracaj za automobile i tramvaje od Predsjednistva do carsije. 8-)
atko

Post by atko »

Ma podzemlje nam je razvijeno :lol: tu ne treba ulagati :lol:
amrica

Post by amrica »

crni Clio
Brisbane

Post by Brisbane »

Preskacem postove.
A zasto prilikom registracije ne uvesti neki dodatan iznos i priheftati vinjetu na auto ako hoce da se voza po centru.
Ko ima para nek plati.
Post Reply