Iskustva sa lokalnim uposlenicima stranih ambasada u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ahmmed

Post by Ahmmed »

chuchumbamayumbe wrote:
GandalfSivi wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Bolje da si je "silovav'o" :D
Zakleo bih se da imas v viska, a i da si je vidio, vjerovatno bi ti bilo jasno zasto mi takva varijanta nije ni pala na pamet :)
Ima ona "oni su naske silovavali" pa odatle potjece viska V!
Zanimljivo....počelo se baviti i gramatikom silovanih žena...
d2

Post by d2 »

a da li ste ikada pomislili da su oni takvi jer su im rekli da moraju biti takvi da bi sto manje ljudi trazilo da ide u obecane zemlje...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Američka ambasada, prva liga, bez konkurencije :)

Francuska....ljubazne tete, uz dojam da im je pomalo dosadno :-)

Austrijska, sasvim pristojni...

Njemačka, ne dao Bog nikome :x

Britanska...sasvim pristojni, a nema ni gužve :D
branimir_s

Post by branimir_s »

Daleko najgora iskustva sa "nasim curama" u italijanskoj ambasadi. FFFFUUUUUUJ,
suncica24

Post by suncica24 »

Dena wrote:
suncica24 wrote:Od svih pretrpljenih zaposlenika po ambasadama, najteze prezivjeh onu u holandskoj :x
Kakav KGB, CIA i ostale obavjestajne sluzbe...za nju su mala maca. A tek "ljubaznost"... :-)
Tamo imaju dvije....jedna crna, jedna plava.
Crna je super, a plava je grozna! :x
Jednom neku jadnu nanu pravo naljepila sto nije dobro ispunila formular. Sve joj iskrizala i pobacala. Uzas! Jadna zena samo sto se nije rasplakala :(

Drugi slucaj frajer ide bratu u Holandiju i trazi vizu na 3 mjeseca i ona ga pred svima pita kako ce ostaviti zenu 3 mjeseca samu :? :-)

Drska, grozna, neljubazna......fuj fujeva
Plava, plava... :x
sibelius

Post by sibelius »

suncica24 wrote:Od svih pretrpljenih zaposlenika po ambasadama, najteze prezivjeh onu u holandskoj :x
Kakav KGB, CIA i ostale obavjestajne sluzbe...za nju su mala maca. A tek "ljubaznost"... :-)
prepoznali ljudi potencijlnu opasnost i sad im jos trebamo mi gore da mjenjaju zakone radi nas...kao sto i jeste slucaj...

isao sam u njemacku amb. po vizu sa garantnim pismo...ja hladan, oni hladni, hvala vam...

...vratio se u bosnu i sve nesto kontam...

...pa i oni su prezivjeli totalno razaranje u DVA SVJETSKA RATA
suncica24

Post by suncica24 »

Opasnost... :-) :D :-)
Imam pun pasos viza i oni mi glume KGB?!
8)
I njie problem u tome ima sli ili nemas potrebne papire, nije mi prvi put da ih predajem, problem je u nacinu ophodjenja. Kakav nigdje drugo nisam osjetila :x
sibelius

Post by sibelius »

suncica24 wrote:Opasnost... :-) :D :-)
Imam pun pasos viza i oni mi glume KGB?!
8)
I njie problem u tome ima sli ili nemas potrebne papire, nije mi prvi put da ih predajem, problem je u nacinu ophodjenja. Kakav nigdje drugo nisam osjetila :x
ja osjecam svaki dan...opstina, javni prevoz, setajuci gradom, gledajuci profesora, gledajuci sebe u ogledalu...kada se mi promjenimo ne da neces nailaziti na probleme u ambasadama vec ti nece uopste trebati viza...

do tada cemo primati čvoke od 'janeza' kojima se inace smijemo i smatramo levatima :roll:
bobsamir

Post by bobsamir »

Izgleda da niko nema iskustava sa ambasadom Švicarske u BiH. Ovu temu sam pokrenuo zbog iskustava koje sam doživio baš tamo. Uposlenik te ambasade, izvjesni Ruzmir, mi je tamo nekoliko puta dao pogrešne informacije a sve u pravcu ne-dobijanja vize. Ostalo osoblje je uglavnom za pohvaliti ali se taj Ruzmir ponaša kao mali Bog. Je li iko imao susret bliže vrste sa njim (i njemu sličnim)?
Michun

Post by Michun »

Svicarska - ja bila, divan bio (ako je to onaj celavi lik), cak je dopustio da mi neko drugi podigne pasos.
Austrijska - uzas, sto zbog guzve, sto zbog hajvana koji rade tamo.
Njemacka - dizaster
Americka - sta reci. Kultura, red, dobar dan, izvolite i tako to.
Ruska - daju ti i kafu.
Ceska - naplate puno za brzu vizu ali su kulturni.
Norveska i Svedska - Svedska uzas jer je guzva a Norveska kazu normalno. Ali ima neki ludi drot koji galami na narod.
Slovenska - nisam bila ali su mnogi imali neugodna iskustva dok je bila besplatna viza. A i sad je horor kazu.
Kako li ce nas Hrvati tretirati :? :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

bobsamir wrote:Izgleda da niko nema iskustava sa ambasadom Švicarske u BiH. Ovu temu sam pokrenuo zbog iskustava koje sam doživio baš tamo. Uposlenik te ambasade, izvjesni Ruzmir, mi je tamo nekoliko puta dao pogrešne informacije a sve u pravcu ne-dobijanja vize. Ostalo osoblje je uglavnom za pohvaliti ali se taj Ruzmir ponaša kao mali Bog. Je li iko imao susret bliže vrste sa njim (i njemu sličnim)?
ako je to taj celavi sa cvikama, mojoj mami je bio grozan. zena trazila vizu na mjesec dana od tad do tad, on joj dao skroz drugu, kasnije se izderao na nju, jer sto nije odmah to rekla kad je preuzimala pasos, vec je dosla dan kasnije...htio joj jos jednom naplatiti vizu! uzas!

bas me juce zove prijateljica, pita me, mogu li ista intervenisati, jer taj lik nije htio njenoj mami uopste objasniti sto je dobila odbijenicu, vec je napisao zalbu na njeno ime i to na njemackom (zena stara ne govori ni jedan strani jezik)... ja joj fino rekla da ode i da trazi razlog odbijenice, ako joj ne kaze, da trazi konzula.

u njemackoj ambasadi sam vise puta isla, vodila neke grupe djece, bez problema, cak mi tip na salteru uzeo garantno pismo i sam kopirao u 30 primjeraka, jer sam ja imala samo original i to jedan primjerak. mada je i ovo bilo prije nekoliko godina, taj tip jos radi tamo, kako cujem.

sve zavisi u kakvom ih raspolozenju sretnemo!

neko je ranije pitao, kako to da rade lokalci u ambasada i da li oni imaju drzavljanstvo te neke drzave. apsolutno ne, to su nasi ljudi, koji cak ne moraju ni pricati jezik te drzave, jednostavno im se posrecilo da su znali nekog u pravo vrijeme i dobili poslove na salterima koji se placaju oko 700 eura mjesecno!

oni mogu uticati na dobijanje vize, pogotovo ako su pravo dobri sa konzulom...
baustelac

Post by baustelac »

Njemacka ambasada katastrofa, bas zbog nasih pametnjakovica. Predao za D tip vize i rekli mi da procedura traje 2 mjeseca. Na insistiranje poslodovaca ja zvao poslije mjesec dana pa opet svakih 10 dana. Poslije drugog puta "ljubazna " teta na telefonu mi rekla "nemoj dzaba zvati jer ne moze biti prije 2 mjeseca". Tek na direktan upit na konzula ili vec koga ali iz njemacke, saznamo da je viza gotova i to bila gotova 20 dana nakon predavanja papirologije!
Ja se tako vukao telefonski cijela dva i po mjeseca i kad su mi zalijepili vizu u pasos, vazila samo jos mjesec dana. Cini mi se da nije bilo intervencije iz njemcake, dobio bih vizu kojoj je istekao rok vazenja. :x :x :x
sicky

#38 Re: Iskustva sa lokalnim uposlenicima stranih ambasada u BiH

Post by sicky »

chuchumbamayumbe wrote:
bobsamir wrote:Pišite kakva iskustva imate na ovu temu. Da li ste primjetili da nam naši ljudi zaposleni u stranim ambasadama više odmažu ili pomažu pri dobijanju viza? Šta vam se neprijatno desilo kada ste pomislili da je to "vaš čovjek" sa druge strane i slično?
U njemackoj ambasadi su jebo Hitlera i naciste kako te gledaju, satjeraju raju u redove, pustaju ih unutra u u koncentracioni logor, sluzbenici drski, gledaju sa visine, ono k'o zajebani, oni bezbjednaci su pacijenti svoje vrste, uglavnom, Njemacka ambasada je odron.
Bio sam i u Americkoj, poprilicno su sluzbeni, ne komplikuju k'o svabe, ali su OK, pocevsi od nasih bezbjednjaka pa do ljudi kojima se obracas na salteru. Uglavnom humaniji su od svaba 100X!
Joj u njemačkoj ambasadi su baš ovakvi, u španskoj su meni bilo o.k. a u egipatskoj nisu bili naši ljudi :-)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

suncica24 wrote:
Dena wrote:
Tamo imaju dvije....jedna crna, jedna plava.
Jednom neku jadnu nanu pravo naljepila sto nije dobro ispunila formular. Sve joj iskrizala i pobacala. Uzas! Jadna zena samo sto se nije rasplakala :(

Drugi slucaj frajer ide bratu u Holandiju i trazi vizu na 3 mjeseca i ona ga pred svima pita kako ce ostaviti zenu 3 mjeseca samu :? :-)

šta plavka radi :D
Sarajevski

Post by Sarajevski »

nema bolje ambasade od španske ambasade. predobri su barem za ljude koji idu poslom tamo. amerikanci su petica, a nasi koji tamo rade na obezbjedjenju su ljubazni da se covjek zapita kako svi sluzbenici nisu takvi.
najgore iskustvo-norveska. isao na svadbu, bio kum najbolje jaranu. trazili d se javim kad se vratim. ja se vratio, spavao cijeli dan umoran od puta. kad zvoni telefon, zmaj s druge strane, iz norge ambasade, sve po spisku sto se nisam javio cim sam sletio na bh. tle :shock:
suncica24

Post by suncica24 »

Umjetnik a wrote:
suncica24 wrote:
Dena wrote: Tamo imaju dvije....jedna crna, jedna plava.

šta plavka radi :D
Mislim da bi bolje pitanje bilo "Sta plavki rade" :-)
A odgovor bi bio: Nista :D aljda je zato onako "nadrkana"
Michun

Post by Michun »

Sarajevski wrote:nema bolje ambasade od španske ambasade. predobri su barem za ljude koji idu poslom tamo. amerikanci su petica, a nasi koji tamo rade na obezbjedjenju su ljubazni da se covjek zapita kako svi sluzbenici nisu takvi.
najgore iskustvo-norveska. isao na svadbu, bio kum najbolje jaranu. trazili d se javim kad se vratim. ja se vratio, spavao cijeli dan umoran od puta. kad zvoni telefon, zmaj s druge strane, iz norge ambasade, sve po spisku sto se nisam javio cim sam sletio na bh. tle :shock:
Vau...ovo jos nisam cula :oops:
Cula sam da se moras javiti u policiju kad udjes u zemlju. I to je bilo nekad za Holandiju, prije 100 god.
tempora

Post by tempora »

Michun wrote:
Sarajevski wrote:nema bolje ambasade od španske ambasade. predobri su barem za ljude koji idu poslom tamo. amerikanci su petica, a nasi koji tamo rade na obezbjedjenju su ljubazni da se covjek zapita kako svi sluzbenici nisu takvi.
Vau...ovo jos nisam cula :oops:
Cula sam da se moras javiti u policiju kad udjes u zemlju. I to je bilo nekad za Holandiju, prije 100 god.

Onda si ti dugoga vijeka :-) jer se u policiju u Holandiji jos uvijek moras javiti kada stignes sa turistickom vizom.Nekada je to bilo tako sto u roku od 24/48 sati odes do obliznje policijske stanice i prijavis se da si usao u zemlju.Sada se zove telefonski, zakaze termin, ode u policiju, daju podaci, na osnovu kojih se u pasos stavi boravisna viza ( ciji rok moze biti i biva kraci od roka datog u ambasadi) -dobijes zeleni karton i po izlasku iz zemlje ga predas na granici.Ovo je plus za slijedeci ulazak u zemlju i potrazivanje nove vize.

Oni koji potrazuju turisticke vize za Holandiju preporucujem popratno pismo od strane garanta u dvije/tri recenice, koje mimo procedure ima uvijek pozitivan efekat.
A za sve one koji se putem bracne imigracije pokusavaju nastaniti u Holandiji i zauzeti su sa papirima i formularima, preporucujem mimo svih uslova koje njihov garant treba ispuniti, da svakako priloze dokaze pocetka i toka veze, te slike i pismo u kojem ce iznijeti i neke od detalja.( ovaj dio se u pocetku ne trazi, ali ministarstvo potrazuje docnije i odugovlaci proceduru.
Za zeljeni info i potrebnu mogucu pomoc-tu sam ! :) :D
basta sljezove boje

#44 Re: Iskustva sa lokalnim uposlenicima stranih ambasada u BiH

Post by basta sljezove boje »

chuchumbamayumbe wrote: U njemackoj ambasadi su jebo Hitlera i naciste kako te gledaju, satjeraju raju u redove, pustaju ih unutra u u koncentracioni logor, sluzbenici drski, gledaju sa visine, ono k'o zajebani, oni bezbjednaci su pacijenti svoje vrste, uglavnom, Njemacka ambasada je odron.
prema svecu i tropar :-)

Bosanac koji radi na ulazu u ambasadu je vrlo ljubazan, mene je iznenadilo sto mi je znao objasniti jednu dosta rijetku pravnu proceduru i nisam ocekivala da je neko ko radi na vratima u to upucen

obzirom na tvoje asocijacije Njemacka - Hitler & nacisti, uopce me ne cudi da te lose tretiraju
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Tako ti se desilo sa Norgeom...De mi samo napisi,da li ti se taj neko obratilo na tel. na nasem jeziku ili na nekom drugom,pa da se niste najbolje sporazumjeli,pa da je doslo do takvog tvog zakljucka o NORGEU???
Sarajevski

Post by Sarajevski »

na nasem naravno. u pitanju je neka nasa gospodja koja je radila na izdavanju viza. bio problematican jer sam tad imao 28, a zena 26 i isli smo na sedam dana. iako smo imali sve moguce poziove i pisma, jer smo bili kumovi na vjencanju, jedva dobili vizu a i naglaseno nam je da se po povratku moramo javiti u ambasadu da smo dosli.
onaaaaa

Post by onaaaaa »

Mislim ipak da nema gore od jedne od nasih djevojka koja radi u Danskoj ambasadi.
Sta god sam je pitala nije moglo.
Trebala sam da izvadim dokument da imam vozacku dozvolu jer sam je bila izgubila.
Kaze ona nemoze to.
Naidje neki danac sto radi tu ja ga pitam kaze on moze naravno :D

Kaze dodji sutradan bice gotovo.
Sutradan ona samo sto me naglavicke nije izbacila iz ambasade. :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Daj skorojeviću moć i vidi kakav je on zaista....

nema veće bande od lokalaca....
Smartex

Post by Smartex »

Ne mogu da vjerujem Norvezani su zaista najgori, a ko sto ovde neko rece, najgore je kada nasem loklcu dadnes neku poziciju, al ce takvi puknut od ljubomore kada za koji mjesec nastupi bezvizni rezim za BiH he he...
chuchumbamayumbe

#50 Re: Iskustva sa lokalnim uposlenicima stranih ambasada u BiH

Post by chuchumbamayumbe »

basta sljezove boje wrote:
chuchumbamayumbe wrote: U njemackoj ambasadi su jebo Hitlera i naciste kako te gledaju, satjeraju raju u redove, pustaju ih unutra u u koncentracioni logor, sluzbenici drski, gledaju sa visine, ono k'o zajebani, oni bezbjednaci su pacijenti svoje vrste, uglavnom, Njemacka ambasada je odron.
prema svecu i tropar :-)

Bosanac koji radi na ulazu u ambasadu je vrlo ljubazan, mene je iznenadilo sto mi je znao objasniti jednu dosta rijetku pravnu proceduru i nisam ocekivala da je neko ko radi na vratima u to upucen

obzirom na tvoje asocijacije Njemacka - Hitler & nacisti, uopce me ne cudi da te lose tretiraju
Ne tretiraju licno mene lose, ja znam kakva je tamo situacija pa se i ponasam skladno tome. Tretiraju sve ljude koji tamo dodju kao stoku i dobijes osjecaj da su oni, eto, vrijedniji od tebe. Cast izuzetcima koji tamo rade, ali je ukupno gledajuci situacija odron, sto potvrdjuju i monogi drugi koji su tamo isli.
Post Reply