Matematika se,čisto informacije radi, navlači na 60% da se profa ne bi gnjavio sa ponavljanjem ispita, dakle, da nema te granice, jel mislis da bi toliko ljudi prolazilo!Dioda wrote:travar wrote:Slušam neki dan na TV-u, nešto tipa "bolonja treba da olakša studij, uvodeći VIŠE ispitnih rokova, kolokvija, komunikacija student-profesor se proširuje, ocjenjivanje se vrši putem ECTS bodova, a ne ocjenama od 5-10....itd"
Očito sam ja nešto propustio, jer na mom faxu, koji se usput na sva usta hvali kako jedini provodi bolonju onako kako to i treba,:
Nemamo više ispita, čak šta više, imamo manje, 2 ispita po semestru + popravni, i onda udri USMENI, po starom sistemu je koliko ja znam bilo puno više, nek me neko ispravi ako nisam u pravu!
Komunikacija student-profesor ne postoji, osim kod rijetkih slučajeva!
Ocjenjivanje je josh od 5-10!
Gradivo od 5 godina je zgurano u 3 godine, prenos ispita je moguć samo sa I u II godinu, i to samo jedan predmet, pa ni taj nemože biti bilo koji!
Ljudi padaju godinu zbog jedno predmeta, bez mogućnosti slušanja ili polaganja predmeta iz slijedeće godine!
I sve to kad završiš opet nisi siguran hoćel' ti diploma biti prizanat!
Sve u svemu Bolonja FAILS kod nas!!
Ja stvarno ne znam iz kojeg se razloga bunis ako studiras na etf-u,i sta si ocekivao?Neuporediva razlika je izmedju vasih ispita i ispita onih koji polazu po starom sistemu.Primjera radi,kada polazete matematiku,na spisku vidim, polozilo cetrdeset ljudi.Na spisku onih koji polazu po starom sistemu pise lijepo da je polozilo troje.
Ne vidim iz kojeg razloga bi htjeli vise ispitnih rokova,kad vam je prolaznost osamdeset posto.
To sto vam je gradivo zgurano u tri godine,znaci da su vam jednostavno skratili gradivo,i izbacili tovar stvari.
Mozda bi ti dobra ideja bila da se pokusas prebaciti na avanti bolonja,ako je izvodljivo.Pa da vidis kako se to provodi na etf-u![]()
Zgurano=ista kolicina necega, nazor ugurana u nesto manje
I opet se ponavljam, ne bunim se ja protiv Bolonje, već protiv načina na koji se ista provodi (nepotpuno), samo da bi se nekome ugodilo i da nas taj isti ne bi "tužak'o" EU!