Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
travar

Post by travar »

Dioda wrote:
travar wrote:Slušam neki dan na TV-u, nešto tipa "bolonja treba da olakša studij, uvodeći VIŠE ispitnih rokova, kolokvija, komunikacija student-profesor se proširuje, ocjenjivanje se vrši putem ECTS bodova, a ne ocjenama od 5-10....itd"

Očito sam ja nešto propustio, jer na mom faxu, koji se usput na sva usta hvali kako jedini provodi bolonju onako kako to i treba,:
Nemamo više ispita, čak šta više, imamo manje, 2 ispita po semestru + popravni, i onda udri USMENI, po starom sistemu je koliko ja znam bilo puno više, nek me neko ispravi ako nisam u pravu!
Komunikacija student-profesor ne postoji, osim kod rijetkih slučajeva!
Ocjenjivanje je josh od 5-10!

Gradivo od 5 godina je zgurano u 3 godine, prenos ispita je moguć samo sa I u II godinu, i to samo jedan predmet, pa ni taj nemože biti bilo koji!
Ljudi padaju godinu zbog jedno predmeta, bez mogućnosti slušanja ili polaganja predmeta iz slijedeće godine!

I sve to kad završiš opet nisi siguran hoćel' ti diploma biti prizanat!

Sve u svemu Bolonja FAILS kod nas!! :x

Ja stvarno ne znam iz kojeg se razloga bunis ako studiras na etf-u,i sta si ocekivao?Neuporediva razlika je izmedju vasih ispita i ispita onih koji polazu po starom sistemu.Primjera radi,kada polazete matematiku,na spisku vidim, polozilo cetrdeset ljudi.Na spisku onih koji polazu po starom sistemu pise lijepo da je polozilo troje.
Ne vidim iz kojeg razloga bi htjeli vise ispitnih rokova,kad vam je prolaznost osamdeset posto.
To sto vam je gradivo zgurano u tri godine,znaci da su vam jednostavno skratili gradivo,i izbacili tovar stvari.
Mozda bi ti dobra ideja bila da se pokusas prebaciti na avanti bolonja,ako je izvodljivo.Pa da vidis kako se to provodi na etf-u :D :D
Matematika se,čisto informacije radi, navlači na 60% da se profa ne bi gnjavio sa ponavljanjem ispita, dakle, da nema te granice, jel mislis da bi toliko ljudi prolazilo!

Zgurano=ista kolicina necega, nazor ugurana u nesto manje :D

I opet se ponavljam, ne bunim se ja protiv Bolonje, već protiv načina na koji se ista provodi (nepotpuno), samo da bi se nekome ugodilo i da nas taj isti ne bi "tužak'o" EU! :D
bihac-x

Post by bihac-x »

U Hrvatskoj su "krvavi" ovi novi nazivi tipa "strucni prvostupnik" :shock: umjesto dipl.xxxx i tako neke budalaštine ... cuj prvostupnik :lol: :lol: :lol: :lol: pa onda magistar struke, pa magistar nauka .. pa specijalist struke, pa hajd ti znaj sad sta je ko :-) :-) :lol:
Bl_ManiaC

Post by Bl_ManiaC »

cyprus wrote:Ma i mi što smo kao po evropskom sistemu nismo se puno odmakli od Rusa :-) :-) .

Da prostite, pokakim se ja u naše visokoškolsko obrazovanje i to je sve što imam reć o ovoj temi :roll: .
NICE NICE post,slazem se sa tobom :D ,nazalost :sad:
alica.k

Post by alica.k »

mi na FITu ni socijale nemamo, a ako nekoga pitate za bolonju po kratkom postupku sve usutkuju.

ove studente sa starijih godina su na svoju ruku prebacili na bolonju iako po zakonu imaju pravo da nastave studij po onom programu po kojem su ga i upisali.

sve u svemu, ni oni pojma nemaju sta se desava al izgleda "bolonja" je magicna rijec koja nas priblizava zapadu, a kakva je...to hajd, ko da je i bitno.
Amazonka27

#30 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by Amazonka27 »

Obavještenje za studente koji studiraju po Bolonjskom konceptu
U vezi s učestalim pitanjima studenata koja se odnose na zvanja koja će se sticati završetkom Bolonjskog dodiplomskog studija, smatramo za shodno istaći sljedeće:

Fakultet ne donosi konačnu odluku o zvanjima i kvalifikacijama koje se stiču nakon završetka studija. Na UNSA i Ministarstvu obrazovanja KS je da odrede nazive zvanja koja će se koristiti kao ekvivalent za „Bachelor“ ili „Baccalaureus“, uz modalitete kao što su: „Bachelor of Science“ (BSc) i „Bachelor of Arts“ (BA). U toku je proces izrade odgovarajućih akata na nivou Ministarstva KS i rektorata UNSA.
Prijedlog koji smo uputili na gore navedene instance je da to bude “Diplomirani ekonomista – Bachelor”, za oba programa (Ekonomija i Menadžment, Visoka poslovna škola). U varijanti na engleskom jeziku, predložili smo da se kod EIM-programa koristi “Bachelor of Science in Economics/Management”, a na VPŠ – “Bachelor of Business”. Fakultet stoji na stanovišu da nije prihvatljivo koristiti termin “ekonomista” jer je u pred-Bolonjskom sistemu studija zvanje „ekonomista“ dobijao student koji je završavao dvogodišnju – višu školu (nivo VI1), odnosno program koji je sadržavao svega 16 predmeta. Broj predmeta na prethodnom četvorogodišnjem studiju je bio 32, dok je u novom na oba programa (VPŠ i EIM) na nivou od 35, iz razloga što novi sistem rada sve oblike studentskih aktivnosti tretira kao zasebne predmete sa odredjenim brojem ECTS poena.
ECTS koordinator
Prof. dr. Nijaz Bajgorić
vafenur

#31 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by vafenur »

Tacno je da je ovo sto mi imamo na nasim univerzitetima jos uvijek veoma daleko od pravog po Bolonji reformisanog studija. Dva su bitna razloga:
1. Nema Bolonje bez znacajnih novih finansija u obrazovanju
2. Nema bolonje bez bitne promjene kadrovske strukture na nasim univerzitetima.

Dakle, ukratko, trebaju nove veoma velike pare (a njih nema) i novi kadrovi po mogucnosti oni koji su svoje obrazovanje zavrsili po reformisanom studiju ili su bar radili na univerzitetima koji su blizi Bolonji nego mi ovdje u BiH.
travar

#32 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by travar »

vafenur wrote:Tacno je da je ovo sto mi imamo na nasim univerzitetima jos uvijek veoma daleko od pravog po Bolonji reformisanog studija. Dva su bitna razloga:
1. Nema Bolonje bez znacajnih novih finansija u obrazovanju
2. Nema bolonje bez bitne promjene kadrovske strukture na nasim univerzitetima.

Dakle, ukratko, trebaju nove veoma velike pare (a njih nema) i novi kadrovi po mogucnosti oni koji su svoje obrazovanje zavrsili po reformisanom studiju ili su bar radili na univerzitetima koji su blizi Bolonji nego mi ovdje u BiH.
+1 :thumbup:
Alija Alijagić

#33 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by Alija Alijagić »

Nego, prođoh ja neki dan ispred lokalne školske ustanove, kad vidjeh na prkingu sedam - osam luksuznih automobila, prilično novih. Pomislio sam da je to došla neka delegacija iz vlasti u posijet školi, ali kad sam sutradan prošao pored iste te škole vidio sam iste te automobile na parkingu ispred te škole. Od kojih li su majko sirotana ona lijapa a auta, a pitanje je i od čega li majko?
tonymontana

#34 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by tonymontana »

Jeli bio neko na ovo savjetovanju od prosle sedmice, ima li sta novo, a pametno. Da nece ljudima koji studiraju na fakultetima koji su implementirali Bolonju diplome priznavati samo u inostranstvu, a ovdje jos uvijek gurati samo ove nekadasnje ruske nastavne planove i programe sto ne vrijede vise nio u Azerbejdzanu (i BiH) :lol: :bih: ili ce tako biti dok ovi fosili i kriminalci sto drze zarobljeno visoko obrazovanje u BiH ne pomru :-?
huble2007

#35 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by huble2007 »

tonymontana wrote:Jeli bio neko na ovo savjetovanju od prosle sedmice, ima li sta novo, a pametno. Da nece ljudima koji studiraju na fakultetima koji su implementirali Bolonju diplome priznavati samo u inostranstvu, a ovdje jos uvijek gurati samo ove nekadasnje ruske nastavne planove i programe sto ne vrijede vise nio u Azerbejdzanu (i BiH) :lol: :bih: ili ce tako biti dok ovi fosili i kriminalci sto drze zarobljeno visoko obrazovanje u BiH ne pomru :-?
HMMM .. ovo je je onako sarkasticno napisano, ali toliko je istinito da nije smijesno, nego zalosno ... na primjer ljudima-diplomcima koji za par dana diplomiraju na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu po novom nastavnom planu i programu iz 2005. godine, diploma ce se moci nostrificirati u bilo kojoj drzavi EU i biti priznata i validna, a kod nas u BH Telecomu nece ... apsurd, ali i povlaci mnoga druga pitanja za sobom, na primjer zasto nece i kakva je to drzavna firma koja ne priznaje diplome sa drzavnih univerziteta iz iste te drzave?? da li je to zbog rodjaka koji jos nisu zavrsili, a trebaju ubrzo na fakultetima koji ne primjenjuju Bolonju, ili je primjenjuju karikaturalno ?? itd ...
Luce

#36 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by Luce »

ma ne radi se o tome da diploma nece biti priznata, nego ne zna se ni kakva ce biti tj jos nisu odlucilo kakvo ce zvanje dati ljudima koji trebaju da diplomiraju sad u junu!!!jad i cemer
madner

#37 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by madner »

Kako hoće da prodaju muda za bubrege, 35 predmeta grohotnog smijeha.

Onda mi masteri bili magistri?
tonymontana

#38 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by tonymontana »

Luce wrote:ma ne radi se o tome da diploma nece biti priznata, nego ne zna se ni kakva ce biti tj jos nisu odlucilo kakvo ce zvanje dati ljudima koji trebaju da diplomiraju sad u junu!!!jad i cemer
Pa normalno da ne nogu dati nikakvo drugo neko diplomirani ekonomista-odabranog smijera, i Univerziteti u EFSA su takav statut i program izradili i predali u ministarstvo samo da potvrde, ali sad kocnicari reformi u ministarstvu sada zele da izmisle toplu vodu. U Hrvatskoj 4godisnji studij je zadrzan jos samo na Ek.f. u Zagrebu, svi ostali (Rijeka, Split, Zadar, Osjek, Pula) su presli na 3godisnji+2 s tim da svi dobijaju isti naziv i ovi nakon zavrsetka 4 i ovi nakon zavrsetka 3 godine, naziv je identican - prvostupnik ekonomije , mada ce ovo biti promijenjeno jer ovaj naziv prvostupnik je nesto izmisljeno. E a samo kod nas uvijek nesto na 2 ili jos najbolje da uvedu jos jedan nastavni plan i program pa kad nam je vec sve na 3, neka bude i ovo .... Ovo da ce ovi dobiti da su magistri automatski se nece nikad desiti, jer bi doslo do hiperprodukcije magistara i niko vise nebi bio dipl...... neizvodivo i nigje se u svijetu tako nesto nije desilo, mada jeste bilo prijedloga, opet podvala kocnicara reformi ...
madner

#39 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by madner »

To je podvala bolonjaca, hoće iste nazive a svi znaju da to nikad ne može biti isto.

Ne može neko poslje 3 godine biti diplomirani inžinjer (sa tim bachelorom inače se na tehničkim univerzitetima možeš slikat.

Šta fali odvojenom nazivu?
Dioda

#40 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by Dioda »

madner wrote:To je podvala bolonjaca, hoće iste nazive a svi znaju da to nikad ne može biti isto.

Ne može neko poslje 3 godine biti diplomirani inžinjer (sa tim bachelorom inače se na tehničkim univerzitetima možeš slikat.

Meni je jedan profesor objasnjavao kako ce bolonjci sa zavrsenim ETF-om biti inzinjeri struke,a oni koji studiraju po starom sistemu diplomirani inzinjeri elektrotehnike.Nidje veze.Mislim svakako da neko ko je studirao tri godine definitivno nije ravnopravan po pitanju znanja i strucnosti sa nekim ko je studirao pet godina.Definitivno. :D
Provode Bplonju,a ne znaju ni sta rade :D
tonymontana

#41 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by tonymontana »

Pa inzinjerska zanimanja nece ni po bolonji biti 3 godine, nego min 4, kao sto je medicina ostala na 6 godina, drustvena zanimanja su 3 godine, dakle samnjuje se za godinu dana, ali se razlika ispita rasporedjuje u 3, odnosno 4 godine, dakle sada na trogodisnjem studiju na EFSA imas 35 ispira, a nekada se 4 godine zavrsavalo sa ukupno 24 ispita, samo sto su bili dvosemestralni, u Tuzli i sad 4 godine ima 28 ispita ukupno, dvosemestralnih. Imate vi i u Austriji i Njemackoj fakulteta koji nisu implementirali bolonjsku deklaraciju, ali su slabo priznati i ne mogu se nostrificirati van maticne drzave ....
A ova gore dva posta nemaju veze nisacim, pa ne mozemo u EU sa ruskim sistemom skolovanja !? dosta sto su nam uvalili opet cirilicu u osnovne skole, pa treba jos i nepostovati novi zakon o visokom obrazovanju, donesen teskom mukom, i nastaviti sa ruskom sistemom visokog obrazovanja, ili mozda da prestanemo sa visokim obrazovanjem dok se svi koji su diplomu dobili po ruskom sistemu ne zaposle, pa da onda pocenmo sa provodjenjem bolonje. Problemi su neminovni zbog starkelja koje koce reforme i ne zele da se napreduje nego da i dalje mesetare po fakultetim, kao do sada. ETF radi po sistemu skolovanja po kojem se skolovao Rudjer Boskovic hahah .. ne budite smijesni, odite negdje vani sa tim starim diplomama pa cete vidjeti sta ce vam reci sta ste ... i sa 5 godina se u EU BAKALARI :lol:
ProbuseniDolar

#42 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by ProbuseniDolar »

Kakva crna Bolonja ... mjesto da nam olaksaju studij, ja na ekonomiji iz nekih premeta moram prvo parcijalno poloziti a onda to sve isto poloziti na zavrsnom ispitu da bih ( ukoliko imam dovoljno bodova ) dobio jebenu sesticu (6) ... Bolonja se, kako sam ja skonto, primjenjuje samo kad nam trebaju pare uzeti ...
huble2007

#43 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by huble2007 »

madner wrote:To je podvala bolonjaca, hoće iste nazive a svi znaju da to nikad ne može biti isto.

I treba da se razdvoje, posto ce polako ove diplome stecene po istocnoevropskim nastavnom planovima i programima da izumiru i da nestaju, a oni koji sticu nove diplome, treba da imaju prednost kod zaposljavanja, jer ipak idemo u EU, a ne u Varsavski Pakt.
Za par godina i tako ce svi biti bolonjci i vjerujem da ce ovi sa starim diplomama biti ugrozeni .. isto kao vani ..
huble2007

#44 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by huble2007 »

ProbuseniDolar wrote:Kakva crna Bolonja ... mjesto da nam olaksaju studij, ja na ekonomiji iz nekih premeta moram prvo parcijalno poloziti a onda to sve isto poloziti na zavrsnom ispitu da bih ( ukoliko imam dovoljno bodova ) dobio jebenu sesticu (6) ... Bolonja se, kako sam ja skonto, primjenjuje samo kad nam trebaju pare uzeti ...
A prije je bio dovoljan dekolte da polozis ispit, sad ga moras iz 10 puta polagati, pa 1. put 10%, pa drugi 5%, pa pismeni 20% ... i opet na kraju konacno ocjenjivanje ... zgazi te asistent dok dodjes do profesora ...
tonymontana

#45 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by tonymontana »

Dioda wrote:

Meni je jedan profesor objasnjavao kako ce bolonjci sa zavrsenim ETF-om biti inzinjeri struke,a oni koji studiraju po starom sistemu diplomirani inzinjeri elektrotehnike.Nidje veze.Mislim svakako da neko ko je studirao tri godine definitivno nije ravnopravan po pitanju znanja i strucnosti sa nekim ko je studirao pet godina.Definitivno. :D
Provode Bplonju,a ne znaju ni sta rade :D
Pa ovi sa ETF-a su i najveci kocnicari razvoja i visokog obrazovanja i reformi i uvodjenja bolonje na univerzitet zbog njihovih licnih interesa. Prvo sto ne bi mogli raditi po telekomima, elektrodistribucijama i ostalim drzavnim firmama i predavati na 5 fakulteta nego bi morali biti 100 % posveceni studentima, drugo jer zele da prave probleme prilikom nostrifikacije diploma iz drugih drzava koje su odbacije ruski sistem skolovanja, trece jer su drzali monopol na diplome i godisnje izadje 20 sredjenih diploma i 10 urednih, a po bolonji mora biti prolaznost 70%, onda strucnost i usavrsavanje, oni jos uvijek zive u vremenu kada je EI Nis bio pojam, a o novim tehnologijama nemaju blage veze, osim sto nabrzinu pokupe sa interneta.... itd ... srecom postoje predvodnici reformi kao sto je naprimjer Ekonomski Fakultet u Sarajevu i njegov Dekan Prof. dr. Muris Čičić sa saradnicima ....
madner

#46 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by madner »

huble2007 wrote:

I treba da se razdvoje, posto ce polako ove diplome stecene po istocnoevropskim nastavnom planovima i programima da izumiru i da nestaju, a oni koji sticu nove diplome, treba da imaju prednost kod zaposljavanja, jer ipak idemo u EU, a ne u Varsavski Pakt.
Za par godina i tako ce svi biti bolonjci i vjerujem da ce ovi sa starim diplomama biti ugrozeni .. isto kao vani ..
Heh, istocnoevropskim nastavni planovi, dobra propaganda.

Preciznije bi bilo reci da je Bologna angloamericki nastavni plan.

Ne znam ko je ugrožen i gdje, ova moja diploma je vrijedila svugdje u Evropi prije Bologne, a kao što rekoh Bachelor of Science vrijedi otprilike kao papir na koji je isprintan. :D
madner

#47 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by madner »

tonymontana wrote: Pa ovi sa ETF-a su i najveci kocnicari razvoja i visokog obrazovanja i reformi i uvodjenja bolonje na univerzitet zbog njihovih licnih interesa. Prvo sto ne bi mogli raditi po telekomima, elektrodistribucijama i ostalim drzavnim firmama i predavati na 5 fakulteta nego bi morali biti 100 % posveceni studentima, drugo jer zele da prave probleme prilikom nostrifikacije diploma iz drugih drzava koje su odbacije ruski sistem skolovanja, trece jer su drzali monopol na diplome i godisnje izadje 20 sredjenih diploma i 10 urednih, a po bolonji mora biti prolaznost 70%, onda strucnost i usavrsavanje, oni jos uvijek zive u vremenu kada je EI Nis bio pojam, a o novim tehnologijama nemaju blage veze, osim sto nabrzinu pokupe sa interneta.... itd ... srecom postoje predvodnici reformi kao sto je naprimjer Ekonomski Fakultet u Sarajevu i njegov Dekan Prof. dr. Muris Čičić sa saradnicima ....
To je svugdje tako, zato što angloamerički sistem obrazovanja proizvodi inferiorne inžinjere u svakom pogledu. Jest da je brži, ali su rezultati lošiji.
Dioda

#48 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by Dioda »

tonymontana wrote:Pa inzinjerska zanimanja nece ni po bolonji biti 3 godine, nego min 4, kao sto je medicina ostala na 6 godina, drustvena zanimanja su 3 godine, dakle samnjuje se za godinu dana, ali se razlika ispita rasporedjuje u 3, odnosno 4 godine, dakle sada na trogodisnjem studiju na EFSA imas 35 ispira, a nekada se 4 godine zavrsavalo sa ukupno 24 ispita, samo sto su bili dvosemestralni, u Tuzli i sad 4 godine ima 28 ispita ukupno, dvosemestralnih. Imate vi i u Austriji i Njemackoj fakulteta koji nisu implementirali bolonjsku deklaraciju, ali su slabo priznati i ne mogu se nostrificirati van maticne drzave ....
A ova gore dva posta nemaju veze nisacim, pa ne mozemo u EU sa ruskim sistemom skolovanja !? dosta sto su nam uvalili opet cirilicu u osnovne skole, pa treba jos i nepostovati novi zakon o visokom obrazovanju, donesen teskom mukom, i nastaviti sa ruskom sistemom visokog obrazovanja, ili mozda da prestanemo sa visokim obrazovanjem dok se svi koji su diplomu dobili po ruskom sistemu ne zaposle, pa da onda pocenmo sa provodjenjem bolonje. Problemi su neminovni zbog starkelja koje koce reforme i ne zele da se napreduje nego da i dalje mesetare po fakultetim, kao do sada. ETF radi po sistemu skolovanja po kojem se skolovao Rudjer Boskovic hahah .. ne budite smijesni, odite negdje vani sa tim starim diplomama pa cete vidjeti sta ce vam reci sta ste ... i sa 5 godina se u EU BAKALARI :lol:
Pa inzinjerska zanimanja nece ni po bolonji biti 3 godine
Inzinjerska zanimanja po bolinji JESU tri godine.
dosta sto su nam uvalili opet cirilicu u osnovne skole
Ne kontam,sta treba,da ukinu cirilicu? Dugo ne cuh vecu glupost.Sta treba,da dijete dobije da procita knjigu na cirilici,al ne moze???? :shock:
tonymontana

#49 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by tonymontana »

madner wrote:
huble2007 wrote:

Heh, istocnoevropskim nastavni planovi, dobra propaganda.

Preciznije bi bilo reci da je Bologna angloamericki nastavni plan.

Ne znam ko je ugrožen i gdje, ova moja diploma je vrijedila svugdje u Evropi prije Bologne, a kao što rekoh Bachelor of Science vrijedi otprilike kao papir na koji je isprintan. :D
Istocnoevropski ili program bivseg komunistickog bolaka - DA.
A i bit bolonje je da se priblizimo japanskim i americkim sistemima skolovanja, jer se vise nema vremena za predugo skolovanje i zbog poslova i zanimanja, a i zbog novih tehnologija ...
Nije ti diploma vrijedila nigdje u svijetu, dok je ne nostrificiras, sto je u pojedinom zemljama bilo nemoguce bez polaganja velikog broja ispita razlike, a i nakon nostrifikacije dobijes bachalor ....

Ne moze inzinjer po novom koji treba da bude u rangu dipl.inzenjera biti na trogodisnjem studiju, dipl.ekonomista sa tri godine je apsolutno u rangu nekadasnjeg cetvorogodisnjeg studija, samo sto kocnicari reformi jos uvijek zadnje trzaje imaju, pa to malo sporo ide ...
Nakon zavrsetka tri godine na EFSA imaces 7. stepen (iako po bolonji stepena nema) dipl.ekonomista u rangu nekadasnjeg dipl.ekonosmista, a ovi cetvorogodsnji poslije 2010. godine vise nigdje nece postojati ...
Evo kako to izgleda u Sloveniji na Univerzitetu u Ljubljani koji je prvu uveo bolonju i koji je vec u pisao trecu generaciju "bolonjaca"

Kaj je 3+2?

3+2 je sistem študija v skladu z Bolonjsko deklaracijo, ki ga predlaga Evropska Unija za poenotenje visokošolskih programov. Ekonomska fakulteta v Ljubljani je bila prva fakulteta v Sloveniji z novimi študijskimi programi. V študijskem letu 2007/08 bo vpisala že tretjo generacijo bolonjskih študentov.

Študent/ka v treh letih pridobi diplomo prve stopnje, ki je lahko visokošolska strokovna na programu Visoka poslovna šola ali univerzitetna na programu Univerzitetna poslovna in ekonomska šola. Po zaključenem triletnem dodiplomskem programu se lahko študent/ka neposredno, brez pogojev, vpiše na enega izmed dvanajstih novih dvoletnih drugostopenjskih programov: Denar in finance, Management, Podjetništvo, Računovodstvo in revizija, Ekonomija, Mednarodna ekonomija, Poslovna informatika, Trženje, Finančni management, Mednarodno poslovanje, Poslovna logistika, Turizem.

Po zaključeni Visoki poslovni šoli dobi študent/ka naziv diplomirani/a ekonomist/ka (VS) po zaključeni Univerzitetni poslovni in ekonomski šoli pa diplomirani/a ekonomist/ka (UN), po zaključenem podiplomskem programu magister/rica, po zaključenem doktorskem študiju pa doktor/ica znanosti.

Isto c e biti i kod nas, s tim da su samo Sarajevski i Bihacki Univerzitet otpoceli reforme, ostali zele da to miniraju, naravno to je nemoguce, jer je ovo proces koji se vise ne moze zaustaviti ...
madner

#50 Re: Bolonjski proces 3+2 i 3+0 u BiH

Post by madner »

tonymontana wrote: Istocnoevropski ili program bivseg komunistickog bolaka - DA.
A i bit bolonje je da se priblizimo japanskim i americkim sistemima skolovanja, jer se vise nema vremena za predugo skolovanje i zbog poslova i zanimanja, a i zbog novih tehnologija ...
Nije ti diploma vrijedila nigdje u svijetu, dok je ne nostrificiras, sto je u pojedinom zemljama bilo nemoguce bez polaganja velikog broja ispita razlike, a i nakon nostrifikacije dobijes bachalor ....
Pa šta misliš šta je bio njemački sistem?
Diplom mi nekako zvuci germanski. :D

Diplomirani inžinjer je diplomirani inžinjer i tamo, dužina školovanja 4 osnovna semestra + 6.

tonymontana wrote: Ne moze inzinjer po novom koji treba da bude u rangu dipl.inzenjera biti na trogodisnjem studiju, dipl.ekonomista sa tri godine je apsolutno u rangu nekadasnjeg cetvorogodisnjeg studija, samo sto kocnicari reformi jos uvijek zadnje trzaje imaju, pa to malo sporo ide ...
Nakon zavrsetka tri godine na EFSA imaces 7. stepen (iako po bolonji stepena nema) dipl.ekonomista u rangu nekadasnjeg dipl.ekonosmista, a ovi cetvorogodsnji poslije 2010. godine vise nigdje nece postojati ...
Evo kako to izgleda u Sloveniji na Univerzitetu u Ljubljani koji je prvu uveo bolonju i koji je vec u pisao trecu generaciju "bolonjaca"

Isto c e biti i kod nas, s tim da su samo Sarajevski i Bihacki Univerzitet otpoceli reforme, ostali zele da to miniraju, naravno to je nemoguce, jer je ovo proces koji se vise ne moze zaustaviti ...
To je smiješna teza, šta ako izjednače bolonjce sa višom školom i kažu to je to?
Post Reply