Preparati za jacanje imuniteta kod male djece?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

maajaa

Post by maajaa »

Ja trenutno svojoj curici (4.5 god) dajem sirup na bazi ehinacee i propolisa. A inace i preventivno i po potrebi koristimo sprej za nos Sterimar (ima i obicni i antialergijski), jeste da je skuplji od AquaMaris, ali je odlican + sprej za grlo na bazi propolisa.
Vingo

Post by Vingo »

mamica papucarka wrote:
dr.gog wrote:

Chuchumba, imaš još malo da izgurate :) ali proći će to začas...Na kraju, nakon nekoliko godina, samoi se sjećaš kako je bila mala i slatka, a neprospavane noći su default nas mladih roditelja ,šta ćeš :-D

Glede Semmy-jevog prijedloga, slažem se jer je propolis izuzetno dobar i kvalitetan dodatak prehrani ,za jačanje imuniteta ,jer svojim djelovanjem uništava bakterije i još štošta neutrališe.

Ja sam malu navikao od malena na med,a sad je lako nabaviti dobar med fakat.Smatram da je najbolji med iz trebinjskog kraja,posebno za oboljenja disajnih organa( iz više izvora sam to čuo).

Evo ti recept za prehladu ,od moje curice,naprimjer čaj :

Kašikica(srednja) majčine dušice
Kašikica metvice
Kašikica cvijeta kamilice
2 supene kašike meda
kašikica sirupa od islandskog lišaja(može i sirup od sljeza ili jaglaca)
0,5l vode

zalij sve vrućom vodom,odmah poklopi i ostavi 15-20 min da stoji.Procjedi,i
kad se ohladi otprilike na 40 stepeni dodaj med i sirupe i nek pije kolko može i kad hoće.
Moja cura obožava slatko od ruže,koje je u bosanskim mahalama poznato kao lijek za groznicu i oporavak od gripe.Imaš ga u boljim trgovinama za kupiti ili nađi negdje domaće svejedno.
Eto toliko,a inače se uvijek možeš javiti na private u vezi tih problema,što znam reći ću,ako ne-- saznaću i javiti.Pozdrav.
zar med smiju jesti tako mala djeca :?
moji su veci i nece med niti u jednom obliku :(
Djeca do godinu dana ne bi trebala jesti med i to ce ti potvrditi svaki pedijatar. Med moze sadrzavati bakteriju koja izaziva botulizam, koji kod dojencadi moze imati smrtonosne posljedice.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

zar med smiju jesti tako mala djeca :?
moji su veci i nece med niti u jednom obliku :(
Djeca do godinu dana ne bi trebala jesti med i to ce ti potvrditi svaki pedijatar. Med moze sadrzavati bakteriju koja izaziva botulizam, koji kod dojencadi moze imati smrtonosne posljedice.
[/quote]

Pročitao sam da se radi o djetetu od 18 mjeseci, znači starijem od godine.Navedene preporuke se odnose na djecu i osobe sa primjećenom alergijom na polen, odn.glavne sastojke meda,i to u svrhu preventive od strane nekih pedijatara( provjerio sam upravo..)
Off-topic/ med i ne mora biti korišten ali je koristan zbog blagog antiseptičnog djelovanja.Njegova upotreba je stvar navike u prehrani i lične sklonosti.

Glede botulinskog otrova(produkt bakterije Clostridium botulinum), znam šta je i kako djeluje--ukratko otrov iz "napuhanih konzervi"(da ne duljim bezpotrebno).Koristim med iz svih djelova BiH i Hrvatske maltene, malo više nego prosječno, jer ne uzimam bijeli šećer i vještačke zaslađivače.Ne zamjeri mi , ali znam da je ovo sa botulinom u tegli meda skoro neizvodljivo u normalnim uvjetima,te stoga i tebi neskromno velim da ne obraćaš pažnju na tu tvrdnju ,osobito sad kad je veoma lako nabaviti ispravno zapakovan klasični med. Apoteka ili provjeren pčelar,pa izvolte raja.
Shoshana

Post by Shoshana »

Vingo wrote: Djeca do godinu dana ne bi trebala jesti med i to ce ti potvrditi svaki pedijatar. Med moze sadrzavati bakteriju koja izaziva botulizam, koji kod dojencadi moze imati smrtonosne posljedice.
Ne zelim protivrjeciti. Vjerovatno si u pravu, iako bi med valjda trebao biti pasterizovan. No, kad se prisjetim svih razlika u preporukama koje sam dobivala za moje dvoje djece (samo je 4 godine razlike medju njima) :-) lijepo se zapitas ko je tu lud a ko zbunjen.

Za jedno su mi rekli da dajem kasicicu meda i 10 kapi limuna u caj od prvog dana :oops: Za drugo su mi rekli samo voda (dojili su oboje) - nista drugo :-) Za jedno da ne treba dojiti vide od 20 minuta u komadu (navodno ako beba doji duze - nema dovoljno mlijeka)... Ona je dojila po dva sata debela - i uvijek bila bucmasta beba. Za drugo su mi rekli da doji kol'ko hoce i kad hoce... Za jedno da ga kupam svaki dan, a za drugo me, haman naruzili - sta ga imas kupat svaki dan - nije fizikaner :-)

Ne kazem da treba ignorisati ijednu informaciju koja nam se pruzi, ali uglavnom rukovoditi se zdravim razumom.
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

[quote="mIRCerka"][quote="thousands of voices"][quote="mIRCerka"]Iybjegavaj AD3 kapi, uniste zubice skroz...[/quote]
Kako? Potamne ili?[/quote]

prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...
zato ce moja sestricna morati nositi zvjezdastu protezicu...jer je dobijala AD3 kapi... kao mala...pokvarili se prednji zubici...i bel0j...[/quote]

Teorija da se od AD3 kapi kvare zubi je potpuno neosnovana. AD3 kapi su bitne za razvoj kostiju i sprijecavanje rahitisa. Za sve vas poruka: vodite djecu na more. Boravak na moru ljeti od najmanje 3 sedmice jaca imunitet, sprecava rahitis, i znatno smanjuje broj virusnih infekcija. Pozeljno je da dijete ode na more i zimi a posto je sad to teze izvodivo radi finansijske situacije vecine ljudi, onda planina. Znam sad cete svi reci - ali nemamo novaca. Mislim da svi iamju kola, pa recimo prodati kola za zdravlje djeteta i zrtvovati se i ici taksijem nije nesto, kad pomislimo o nasem cedu. Dizemo kredite za odlaske u Egipat, vikende u Turskoj...eto prilike, uzmite kredit i otidjite s djetetom zimi na Vlasic. Boravak na planini u trajanju od najmanje 10 dana pospjesuje produkciju crvenih krvnih zrnaca, sto opet doprinosi dotok kisika i zeljeza u organe. Nadmorska visina treba da bude najmanje 900 metara, jer ta bas ta nadmorska visina i duzina boravka od najmanje 10 dana iniciraju umnozavanje eritrocita.

Ne smijemo pri tome zabraviti na veoma bitan faktor: da li je dijete dojilo ili ne. Djeca koja doje imaju jaci imunoloski sistem i nikad mi nije bilo jasno zasto nase majke,odjednom "nemaju mlijeka". Do sada bi ljudski rod izumro da su sve majke bile takve. Treba dojiti djecu, iz radi zdravlja djeteta a i majke jer je dokazano da dojenje sprjecava pojavu akrcinoma dojke.

Dalje, kad je dijete bolesno, lijeciti prirodnim putem kad god je moguce, cajevima, oblogama, limunadama, antipireticima ako je neophodno. Temperaturu ne skidati ako je ispod 38.5. Skidanje odnosno odsustvo temperature ubija imunoloski sistem. Znam da je majci tesko gledati dijete koje ima temperaturu, pa nece da jede, pa ga valja nosati i dan i noc, a ledja otpadose, ali skidanjem temperature kad je ona 37.5 samo cinite stetu djetetu.

Antibiotike izbjegavati ukoliko antibiogramom nije dokazano da je rijec o bakteriji, sto je rijetko. Da, doktori cesto daju antibiotike ali i roditelji insistiraju na njima. I tako se stvorio zacarni krug gdje doktor, da bi izbjegao rasprave sa roditeljima jednostavno prepise antibiotik. Dijete je vase, upamtite, i vi morate snositi odgovornost za dijete, ne doktor. To je samo avse dijete.
Hranite djecu zdravo, izvodite ih na svejz zrak, provjetravajte prostorije nekoliko outa dnevno, ne pretopljavajte djecu, neka piju normalnu, hladnu vodu, sto vise vitamina i ne ubijajte ih antibioticima.

I jos da dodam, od 3-7 godine, normalno je da dijete ima viroze 5-6 puta godisnje jer se u tom periodu susrece intenzivno sa virusima a imunitet stecen dojenjem, opada. Ako dijete nije dojilo, viroze pocinju ranije i vise ih je.

Naravno, o svemu ovome se malo prica, jer ode posao pedijatrima i farmaceutskoj industriji. nego krkaj antibiotike, sumamed po prilici, pa onda idu royal gelly i slicne gluposti.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

evo sad kontam. Imam dvoje djece (mala skoro cetiri godine i sin 2,7mj.) i curica nikad nije pila antibiotike, a sin jednom i to ljetos.

d3 kapi pedijatri pod obavezno preporucuju sve do napunjene prve godine zivota. E sad, hoce li roditelji pristat, ili ne, stvar je izbora... Moji su pili :oops:

Mirci, cisto sumnjam da u joj zubi otisli zbog D3 kapi. Prije od flasice ili dude...

btw. prije nego vam pedijatar propise antibiotike, prvo mora uzet briz da bi utvrdio je li infekt bakterijski ili virusni. A znam dosta ljudi koji djeci daju antibiotike na svoju ruku :-)
poplava

Post by poplava »

mamica papucarka wrote: Mirci, cisto sumnjam da u joj zubi otisli zbog D3 kapi. Prije od flasice ili dude...
Ovo za flasicu si u pravu, bar prema mom iskustvu. Moja starija cerka je cuclala neprekidno do cetvrtog rodjendana - sad joj je sest i po i ima zdrave zube. Mladja nije nikad cuclala i isto tako ima zdrave zube. Mislim da je problem u zasladjenim cajevima i sokovima koji se daju na flasicu, i to umjesto vode. Mi smo djecu naucili da piju vodu iz case jako rano. Sok piju samo kad traze sok, a kad kazu da su zedne, dobiju vodu.
gradjani svijeta

[quote="poplava"][quote="mamica papucarka"]
Mirci, cisto sumnjam da u joj zubi otisli zbog D3 kapi. Prije od flasice ili dude...
[/quote]

Ovo za flasicu si u pravu, bar prema mom iskustvu. Moja starija cerka je cuclala neprekidno do cetvrtog rodjendana - sad joj je sest i po i ima zdrave zube. Mladja nije nikad cuclala i isto tako ima zdrave zube. Mislim da je problem u zasladjenim cajevima i sokovima koji se daju na flasicu, i to umjesto vode. Mi smo djecu naucili da piju vodu iz case jako rano. Sok piju samo kad traze sok, a kad kazu da su zedne, dobiju vodu.[/quote]

Naravno, uvijek prvo treba davati vodu. Cajevi su voda i secer, nikakve koristi nma, jedino ih navikavamo na secer i to u kolicinama, jer kod nas svi obicno stavljaju previse secera u caj. Caj je mnogo ljepsi bez secera, samo se treba naviknuti. Ja sam svoje troje djece navikla na caj bez secera, a voda je uvijek bila prvo i najdraze pice.
Vingo

Post by Vingo »

Shoshana wrote:
Vingo wrote: Djeca do godinu dana ne bi trebala jesti med i to ce ti potvrditi svaki pedijatar. Med moze sadrzavati bakteriju koja izaziva botulizam, koji kod dojencadi moze imati smrtonosne posljedice.
Ne zelim protivrjeciti. Vjerovatno si u pravu, iako bi med valjda trebao biti pasterizovan. No, kad se prisjetim svih razlika u preporukama koje sam dobivala za moje dvoje djece (samo je 4 godine razlike medju njima) :-) lijepo se zapitas ko je tu lud a ko zbunjen.

Za jedno su mi rekli da dajem kasicicu meda i 10 kapi limuna u caj od prvog dana :oops: Za drugo su mi rekli samo voda (dojili su oboje) - nista drugo :-) Za jedno da ne treba dojiti vide od 20 minuta u komadu (navodno ako beba doji duze - nema dovoljno mlijeka)... Ona je dojila po dva sata debela - i uvijek bila bucmasta beba. Za drugo su mi rekli da doji kol'ko hoce i kad hoce... Za jedno da ga kupam svaki dan, a za drugo me, haman naruzili - sta ga imas kupat svaki dan - nije fizikaner :-)

Ne kazem da treba ignorisati ijednu informaciju koja nam se pruzi, ali uglavnom rukovoditi se zdravim razumom.
Moj cilj uopste nije da budem u pravu - za pocetak... :-) Samo dajem trazenu informaciju. Pa me malo iznenadi defanziva (dr gog :P ) Kada se radi o zdravlju djece, onda treba voditi racuna o tome "Ko kaze", a ne "Sta kaze"....Pa kad je dojenje u pitanju onda je relevantniji izvor WHO ili IBFAN - dakle organizacije koje se godinama posvecuju dojenju, od npr. moje svekrve ili komsinice, koja je troje odgojila.... i sta im fali... :)
gradjani svijeta

[quote="Vingo"][quote="Shoshana"][quote="Vingo"]
Djeca do godinu dana ne bi trebala jesti med i to ce ti potvrditi svaki pedijatar. Med moze sadrzavati bakteriju koja izaziva botulizam, koji kod dojencadi moze imati smrtonosne posljedice.[/quote]

Ne zelim protivrjeciti. [u]Vjerovatno si u pravu[/u], iako bi med valjda trebao biti pasterizovan. No, kad se prisjetim svih razlika u preporukama koje sam dobivala za moje dvoje djece (samo je 4 godine razlike medju njima) :-) lijepo se zapitas ko je tu lud a ko zbunjen.

Ne kazem da treba ignorisati ijednu informaciju koja nam se pruzi, ali uglavnom rukovoditi se zdravim razumom.[/quote]

Moj cilj uopste nije da budem u pravu - za pocetak... :-) Samo dajem trazenu informaciju. Pa me malo iznenadi defanziva (dr gog :P ) Kada se radi o zdravlju djece, onda treba voditi racuna o tome "Ko kaze", a ne "Sta kaze"....Pa kad je dojenje u pitanju onda je relevantniji izvor WHO ili IBFAN - dakle organizacije koje se godinama posvecuju dojenju, od npr. moje svekrve ili komsinice, koja je troje odgojila.... i sta im fali... :)[/quote]

Iskreno, evo od doktorice koja je i sama odgojila troje, bez antibiotika do sada, fala bogu a najstarijem je 19 godina...I doktori su samo ljudi, dakle nije sve sto je od doktora sto posto tacno. I mi imamo probleme, frustracije, odrasli smo u razlicitim sredinama, mozda imamo medicinsku ali nemamo opstu kulturu, znanje i tako dalje. Roditelji, prevashodno majke moraju biti informisani ali moraju osjetiti dijete i razmisliti, traziti savjet od ne jedne, nekoliko osoba, i doktora ili iskusnih maki ukoliko imaju neki problem. Ali na kraju uvijek treba razmisliti i sam/sama donijeti odluku sta je najbolje za vase dijete. Inace padate u klopku i zacarani krug se zatvara a na kraju plati dijete. I sama sam bila u situaciji s prvim djetetom da umal nisam upropastila dijete da sam slijedila upute kolega. Ali sam preuzela odgovornost jer sam osjetila da to nije dobro, provela mnogo neprospavanih noci, i bila u pravu.
Treba se ponasati normalno, slijediti djetetove instinkte, ono samo zna sta u pase a sta ne.

Koliko znam malo je djece koja hoce med, pa zasto im ga davati. Vjerovatno osjete da im ne odgovara. Ja sam djecu dojila, i po vise od godinu dana, prvih par mjeseci nisam davala nikad nista sem vode, poslije polako uvodila supice i slano, samo sjeckano, nikad pasirano. Uvijek su pili iz case, nikad flasicu nisu ni htjeli. Nikad nisam davala kupovne ni sokove ni kasice, supa se uvijek kuhala isti dan kad se jela i slicno. Nikad nisam previse obracala paznju koji mjesec sta dodati, davala bih djetetu da proba, ako je htjelo ok, ako nije, nisam tjerala. I Bogu hvala, nikad proljeva, niakd zatvora, nikad predebelo ni premsravo ni jedno nije bilo. Sve je ejdnostavno, volite svoju djecu i preuzmite odgovornost za njih. Doktore nije briga za vasu djecu, oni imaju svoju, i to je ok!
Vingo

Post by Vingo »

Gradjani svijeta :thumbup:

To je to - informirane odluke u kombinaciji sa zdravim razumom i osluskivanjem potreba vlastitog djetea... :)
gradjani svijeta

Za sto treba ljubav i posvecenost...da to je moj princip i mislim da radi. I onda uzivamo i mi i djeca.
mamica papucarka

jesu li vas roditelji mazali alkoholom kada ste imali temperaturu? Ja se sjecam da je mene mama komplet premazivala alkoholom :shock:

sjecam se i onih sircetnih obloga :D To mi je bila trauma iz djetinstva. Pamtim da su svi ibretili kada su culi da je mamin dajdja koji je ljekar sinu skidao temperaturu, tako sto ga je kupao. A sad i ja tako radim. Samo sto se mora pazit na temperaturu vode koja ne smije biti mnogo hladnija od temperature tijela. I voda super skida temperaturu.
gradjani svijeta

Naravno, ja sam licno uvijek koristila tusiranje toplom vodom i najbolje je, narocito kod gripe koja obicno ima onu groznu temperaturu koja nikako da spadne.
Jos jedan trik: kad je bolest virusnog porijekla, onda temperatura varira - cas je 37, pa 38, pa 36.5 pa 38.5. A kad je bolest uzrokovana bakterijama, temperatura se podigne i stoji visoka sve dok se ne uklkuce antibiotici. jedan stari pedijatar, rahmetli Dr. Dzemo Haveric mi je rekao: kad dijete ima tepmerautru, antibiotike ukljucivati tek ako treci dan temperatura ne spada ispod 38.5. Poslusala sam ga i djeca mi nikad nisu koristila antibiotike:) Nek mu je laka crna zemlja, bio je dobar covjek i dobar doktor.
thousands of voices

Post by thousands of voices »

Koristila:
- alkohol (ali razblažen vodom)
- tuširanje
- sirćeli obloge :-)
- bjelance na čarapice
- čak i ribani krompir u čarapicama u očajanju kad je trebalo skinuti temperaturu dok ne počne djelovati voltaren
dr.gog

Post by dr.gog »

gradjani svijeta wrote:
mIRCerka wrote:
thousands of voices wrote: Kako? Potamne ili?
prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...
zato ce moja sestricna morati nositi zvjezdastu protezicu...jer je dobijala AD3 kapi... kao mala...pokvarili se prednji zubici...i bel0j...
Teorija da se od AD3 kapi kvare zubi je potpuno neosnovana. AD3 kapi su bitne za razvoj kostiju i sprijecavanje rahitisa. Za sve vas poruka: vodite djecu na more. Boravak na moru ljeti od najmanje 3 sedmice jaca imunitet, sprecava rahitis, i znatno smanjuje broj virusnih infekcija. Pozeljno je da dijete ode na more i zimi a posto je sad to teze izvodivo radi finansijske situacije vecine ljudi, onda planina. Znam sad cete svi reci - ali nemamo novaca. Mislim da svi iamju kola, pa recimo prodati kola za zdravlje djeteta i zrtvovati se i ici taksijem nije nesto, kad pomislimo o nasem cedu. Dizemo kredite za odlaske u Egipat, vikende u Turskoj...eto prilike, uzmite kredit i otidjite s djetetom zimi na Vlasic. Boravak na planini u trajanju od najmanje 10 dana pospjesuje produkciju crvenih krvnih zrnaca, sto opet doprinosi dotok kisika i zeljeza u organe. Nadmorska visina treba da bude najmanje 900 metara, jer ta bas ta nadmorska visina i duzina boravka od najmanje 10 dana iniciraju umnozavanje eritrocita.

Ne smijemo pri tome zabraviti na veoma bitan faktor: da li je dijete dojilo ili ne. Djeca koja doje imaju jaci imunoloski sistem i nikad mi nije bilo jasno zasto nase majke,odjednom "nemaju mlijeka". Do sada bi ljudski rod izumro da su sve majke bile takve. Treba dojiti djecu, iz radi zdravlja djeteta a i majke jer je dokazano da dojenje sprjecava pojavu akrcinoma dojke.

Dalje, kad je dijete bolesno, lijeciti prirodnim putem kad god je moguce, cajevima, oblogama, limunadama, antipireticima ako je neophodno. Temperaturu ne skidati ako je ispod 38.5. Skidanje odnosno odsustvo temperature ubija imunoloski sistem. Znam da je majci tesko gledati dijete koje ima temperaturu, pa nece da jede, pa ga valja nosati i dan i noc, a ledja otpadose, ali skidanjem temperature kad je ona 37.5 samo cinite stetu djetetu.

Antibiotike izbjegavati ukoliko antibiogramom nije dokazano da je rijec o bakteriji, sto je rijetko. Da, doktori cesto daju antibiotike ali i roditelji insistiraju na njima. I tako se stvorio zacarni krug gdje doktor, da bi izbjegao rasprave sa roditeljima jednostavno prepise antibiotik. Dijete je vase, upamtite, i vi morate snositi odgovornost za dijete, ne doktor. To je samo avse dijete.
Hranite djecu zdravo, izvodite ih na svejz zrak, provjetravajte prostorije nekoliko outa dnevno, ne pretopljavajte djecu, neka piju normalnu, hladnu vodu, sto vise vitamina i ne ubijajte ih antibioticima.

I jos da dodam, od 3-7 godine, normalno je da dijete ima viroze 5-6 puta godisnje jer se u tom periodu susrece intenzivno sa virusima a imunitet stecen dojenjem, opada. Ako dijete nije dojilo, viroze pocinju ranije i vise ih je.

Naravno, o svemu ovome se malo prica, jer ode posao pedijatrima i farmaceutskoj industriji. nego krkaj antibiotike, sumamed po prilici, pa onda idu royal gelly i slicne gluposti.

:thumbup:
dr.gog

Post by dr.gog »

mamica papucarka

imate li kakav savjet sta im dati za iskasljavanje, a da je na prirodnoj bazi :roll: Nosevi im cure, smrkljaju, kaslju... a danas nam pedijatar ne radi :sad:
hajte, prije nego sto se za prvi dud objesim :roll:
thousands of voices

Korijen bijelog šljeza nakiseliti par sati u mlakoj (prije toga prokuhanoj) vodi. Procijediti.
"Čaj" piti u malim gutljajima i nakapati u nosić.
thousands of voices

Zaboravila sam na čaj od luka:
3, 4 glavice crvenog (crnog) luka isjeći na četvrtine. Kuhati u 1 litri vode sa dvije isjeckane jabuke, dok ne savri na pola litre. Procijediti, prohladiti, dodati sok limuna i med.
Mada zvuči "fuj", med, limun i jabuka neutrališu ružan ukus, moji su ga malci zadnji put rado pili (prije sam ovo pravila bez jabuke i nisu ga htjeli) i kašalj je nestao za dva dana.
mamica papucarka

thousands of voices wrote:Korijen bijelog šljeza nakiseliti par sati u mlakoj (prije toga prokuhanoj) vodi. Procijediti.
nemam sljeza (sama sam kuci, pa ne mogu izac :-) ), ali imam kadulje (zalfija)pa sam im to sinoc dala da ispiru grlo. Onako iznad kade, pa im je cak bilo i zabavno.
A mali je maloprije u dva navrat povratio. Dobro je to, jer je izbacio shlajm. Odmah je zivno i vec se igra sa auticima. Do tada je samo cvilio :roll:
semmy

Post by semmy »

za kasalj pravim:
2 cijele glavice crvenog luka prokuhati, u posudi uspinovati 2 kasike secera dok ne potamni i na to lagano dodavati vodu od luka... caj je fakat ukusan..dodam jos putera i meda..ali med samo sa plasticnom kasikicom jer u tako ne gubi svoje svojstvo

a sinu vec 2-3 godine dajem svako jutro api baby propolis kapi na kocku secera ( koliko godina toliko i kapi ) i od tada i ne kaslje, ne slini i nema temperaturu
thousands of voices

mamica papucarka wrote:
thousands of voices wrote:Korijen bijelog šljeza nakiseliti par sati u mlakoj (prije toga prokuhanoj) vodi. Procijediti.
nemam sljeza (sama sam kuci, pa ne mogu izac :-) ), ali imam kadulje (zalfija)pa sam im to sinoc dala da ispiru grlo. Onako iznad kade, pa im je cak bilo i zabavno.
A mali je maloprije u dva navrat povratio. Dobro je to, jer je izbacio shlajm. Odmah je zivno i vec se igra sa auticima. Do tada je samo cvilio :roll:
kadulja je odlična za upaljeno, bolno grlo.

Kad već nemaš sljeza, kapi za nosić možeš napraviti od blagog čaja od kamilice sa mrvicom soli.
uozo

Post by uozo »

mamica papucarka wrote:imate li kakav savjet sta im dati za iskasljavanje, a da je na prirodnoj bazi :roll: Nosevi im cure, smrkljaju, kaslju... a danas nam pedijatar ne radi :sad:
Skuhaj im caj od luka. Stavi malo meda da im ne bude odvratno.
Inace za kasalj je najbolji sanshedan chuanbei ye. Ako imas gdje da kupis!
Image
mamica papucarka

uozo wrote:
mamica papucarka wrote:imate li kakav savjet sta im dati za iskasljavanje, a da je na prirodnoj bazi :roll: Nosevi im cure, smrkljaju, kaslju... a danas nam pedijatar ne radi :sad:
Skuhaj im caj od luka. Stavi malo meda da im ne bude odvratno.
Inace za kasalj je najbolji sanshedan chuanbei ye. Ako imas gdje da kupis!
Image
mislis crvenog luka. Evo sad sam ga isitnila i ubacila u vodu da kuha. Znaci, sad samo dodam med?
Daj Boze da ce oni to htjet piti, ali probat cu :D
Post Reply