Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

meni je ova rasprava bezze...

cisto teoretski gledano, u islamu zena ima najvise prava od svih monoteistickih religija... ne moze zena biti ni rabinica, niti ce ikad postati papa... ali nikoga to ne svrbi...

prema tome, mante se corava posla i presipanja iz supljeg u prazno...
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

danas wrote:meni je ova rasprava bezze...

cisto teoretski gledano, u islamu zena ima najvise prava od svih monoteistickih religija... ne moze zena biti ni rabinica, niti ce ikad postati papa... ali nikoga to ne svrbi...

prema tome, mante se corava posla i presipanja iz supljeg u prazno...
radimo li ista drugo na ovom forumu osim sto presipamo iz supljeg u prazno.
sta kazes ti, treba li graditi jos dzamija po sarajevu :D

p.s meni je ova diskusija pravo zanimljiva, bez imalo zajebancije.
El_comadante

Post by El_comadante »

callmethebreeeze wrote:
El_comadante wrote:
callmethebreeeze wrote:p.s
da se malo uozbiljimo, ja nisam citao wadud, ali sam citao dosta o njoj, i ona pokusava da izvrsi "reforme" koristeci se islamskim argumentima. ne vidim sta je tu cudno. "bradonje" negiraju zenama pravo da vode dzemat pozivajuci se na sunet i kuran, ona koristi iste izvore da argumentirala za svoje stavove.
i šta pokušavaš ovim reći?
pa to sto sam napisao.
da jos malo pojasnim. ako sam dobro skontao citajuci o wadud, kada argumentira za svoje stavove ona se ne poziva na, ne znam, sartra ili raju iza granapa, vec svoje argumente crpi iz "islamskih izvora". sama ta cinjenica pokazuje, bar meni, da se tu radi o izvorima koji su otvoreni za razna tumacenja.

mislim, nedavno sam citao da je fatima mernissi napisala knjigu o zenama muslimankama koje su bile vladari, u toj recenziji, koja se poziva na njenu knjigu, pise da su zenski vladari svjesno "brisani" iz islamske historije jer se to kosi sa stavom kod pojedinih da "ce propasti drustvo kojim upravlja zena".
e sad ja mogu reći slijedeču rečenicu: postoje jasni ajeti i oni malo manje jasni, e sad ako ove ajete koji su manje jasni, a to znaci da ih mozemo gledati sa vise strana, uhvatili kometntirati svak na svoj način pa gdje bi nam kraj bio. znaći drzi se onih propisa koji su jasni a bjezi od nejasnoca
legionarka

Post by legionarka »

i ti propisi o kojima ti pricas su TUMACENJA....sto ne znaci da su ispravna,,
El_comadante

Post by El_comadante »

legionarka wrote:i ti propisi o kojima ti pricas su TUMACENJA....sto ne znaci da su ispravna,,
e haj sad reci koji propisi i zasto smatras da su tumacenja?
Prozor

Post by Prozor »

Alejkumu selam i Merhaba.
legionarka

Post by legionarka »

danas : vidis ja sam imala priliku upoznati zenu rabina....u Holandiji i USA.....
i ne kazem ja da su zeni prava negirana Islamom, ali jesu mnoga negirana od strane "tumaca" i onih koji "namecu" pravila....to iu jeste ono o cemu ova zena govori... da Islam zeni daje slobodu, a odredjene grupacije to negiraju
El_comadante

Post by El_comadante »

legionarka wrote:danas : vidis ja sam imala priliku upoznati zenu rabina....u Holandiji i USA.....
i ne kazem ja da su zeni prava negirana Islamom, ali jesu mnoga negirana od strane "tumaca" i onih koji "namecu" pravila....to iu jeste ono o cemu ova zena govori... da Islam zeni daje slobodu, a odredjene grupacije to negiraju
imenuj grupaciju jer u Islamu nema priče napamet
legionarka

Post by legionarka »

el comandante: Ja religiju ne smatram citanjem jedne knjige i slijepim pracenjem propisa navedenim u istoj...za mene je to puno intimnije iskustvo..svaka sveta knjiga, kad god da je nastala, je bila tumacena od strane ljudi stotinama godina.... sto znaci da su ljudi, vrlo cesto, prilagodjavali (ne kazem zlonamjerno, mada ne sumnjam da je i to postojalo) pisanja svetih knjiga vremenu u kojem zive...mislim da svaki covjek koji sebe naziva vjernikom treba da procita svetu knjigu (ili vise njih)....i da na osnovu svog iskustva i interpretacije iste vodi svoj zivot....vjerujem da postoje smjernice, ali pravila, koja su iskljuciva i automatski te(u slucaju da ih ne sljedis) selektiraju kako vjernika ili nevjernika...u to ne vejrujem...ali to je moj licni stav...
legionarka

Post by legionarka »

Grupacija: Svaki bradonja koji se uhvati tumacenja Islama bez da je procitao Kur'an i koji se vodi sa tri "citata", te koji pljuje na zene koje nisu pokrivene od vrha do dna...i koji huska mrznju...
El_comadante

Post by El_comadante »

legionarka wrote:el comandante: Ja religiju ne smatram citanjem jedne knjige i slijepim pracenjem propisa navedenim u istoj...za mene je to puno intimnije iskustvo..svaka sveta knjiga, kad god da je nastala, je bila tumacena od strane ljudi stotinama godina.... sto znaci da su ljudi, vrlo cesto, prilagodjavali (ne kazem zlonamjerno, mada ne sumnjam da je i to postojalo) pisanja svetih knjiga vremenu u kojem zive...mislim da svaki covjek koji sebe naziva vjernikom treba da procita svetu knjigu (ili vise njih)....i da na osnovu svog iskustva i interpretacije iste vodi svoj zivot....vjerujem da postoje smjernice, ali pravila, koja su iskljuciva i automatski te(u slucaju da ih ne sljedis) selektiraju kako vjernika ili nevjernika...u to ne vejrujem...ali to je moj licni stav...
dvije stvari ču ti reći: što se tiče religije, bar za mene, navodi da razmišljam o svemu, ne da samo pročitam ono radi fola več baš da razumijem, na razmišljanje. a što se tiče tog kako si rekla slobodnog tumačenja vjere toga nema jer postoji sad neznam tačno kako se zove ja mislim vrjžhovno viječe za fthe i ono je nadležno da sprovodi sve sporove među muslimanima onde gdje se razilaze i ta odluka se mora postovati tako dakle nema slobodnog tumačenja vjere
legionarka

Post by legionarka »

u tome se moje i tvoje poimanje vjere razilazi...a opet to niti mene niti tebe ne cini manjim vjernikom ;)
El_comadante

Post by El_comadante »

legionarka wrote:u tome se moje i tvoje poimanje vjere razilazi...a opet to niti mene niti tebe ne cini manjim vjernikom ;)
nema se tu sta razlikovati. ako si musliman onda se trebas povinovati svakoj odluci tog vjeca i nema tu nikakve rasprave. a oni uzimaju svu odgovornost za gresku i to je vrlo tezak posao
legionarka

Post by legionarka »

nisam pobornik "stado" ideologije..... uz duzno postovanje.....vjera je licna stvar....
Prozor

Post by Prozor »

Draga braco i sestre, pozdrav nam se zna, pozdrav nam se zna, Alejkumu selam i Merhaba...
danas

Post by danas »

legionarka wrote:danas : vidis ja sam imala priliku upoznati zenu rabina....u Holandiji i USA.....
ne, to nije mogla biti ortodoksna rabinica, mogla je biti samo jedna od ovih 'novih' frakcija poput reformisanih ili konzervativaca (iako judeizam, slicno islamu zapravo, ne negira spiritualnu jednakost zene sa muskarcem kad je u pitanju vjera)... ima i zena svecenica protestantskih (kao i homoseksualaca), ali katolkinja nikad nece biti kardinalica ili biskupica... o tome pricam...

pa ko sto ide vic, pricaju ortodoksni i reformisani rabin pa kaze reformisani -- mi svi sluzimo jednog boga, nije bitno na koji nacin... a ortodoksni ce -- da, ja na nacin na koji on hoce, a ti na nacin na koji ti hoces... :wink:
callmethebreeeze

El_comadante wrote:
legionarka wrote:el comandante: Ja religiju ne smatram citanjem jedne knjige i slijepim pracenjem propisa navedenim u istoj...za mene je to puno intimnije iskustvo..svaka sveta knjiga, kad god da je nastala, je bila tumacena od strane ljudi stotinama godina.... sto znaci da su ljudi, vrlo cesto, prilagodjavali (ne kazem zlonamjerno, mada ne sumnjam da je i to postojalo) pisanja svetih knjiga vremenu u kojem zive...mislim da svaki covjek koji sebe naziva vjernikom treba da procita svetu knjigu (ili vise njih)....i da na osnovu svog iskustva i interpretacije iste vodi svoj zivot....vjerujem da postoje smjernice, ali pravila, koja su iskljuciva i automatski te(u slucaju da ih ne sljedis) selektiraju kako vjernika ili nevjernika...u to ne vejrujem...ali to je moj licni stav...
dvije stvari ču ti reći: što se tiče religije, bar za mene, navodi da razmišljam o svemu, ne da samo pročitam ono radi fola več baš da razumijem, na razmišljanje. a što se tiče tog kako si rekla slobodnog tumačenja vjere toga nema jer postoji sad neznam tačno kako se zove ja mislim vrjžhovno viječe za fthe i ono je nadležno da sprovodi sve sporove među muslimanima onde gdje se razilaze i ta odluka se mora postovati tako dakle nema slobodnog tumačenja vjere

na sta tacno mislis ovdje?
vrhovno vijece za fetve?
El_comadante

Post by El_comadante »

callmethebreeeze wrote:
El_comadante wrote:

vrhovno vijece za fetve?
da greska prilikom kucanja
El_comadante

Post by El_comadante »

legionarka wrote:nisam pobornik "stado" ideologije..... uz duzno postovanje.....vjera je licna stvar....
a kako bi ti rjesila spor medju dvojicom vjernika
callmethebreeeze

El_comadante wrote:
callmethebreeeze wrote:
El_comadante wrote: dvije stvari ču ti reći: što se tiče religije, bar za mene, navodi da razmišljam o svemu, ne da samo pročitam ono radi fola več baš da razumijem, na razmišljanje. a što se tiče tog kako si rekla slobodnog tumačenja vjere toga nema jer postoji sad neznam tačno kako se zove ja mislim vrjžhovno viječe za fthe i ono je nadležno da sprovodi sve sporove među muslimanima onde gdje se razilaze i ta odluka se mora postovati tako dakle nema slobodnog tumačenja vjere

vrhovno vijece za fetve?
ima tih vijeca raznoraznih, ne znam da li "postojI", vjerovatno da, ta neka krovna organizacija, ali ja ipak mislim da moram svojom glavom misliti, ponekad. jer tesko da kardavi ili neko drugi moze reci nesto tebi o tvom zivotu. mislim, moze, ali nije to to.

ili kao sto morisej reche:
Burn down the disco
Hang the blessed dj
Because the music that they constantly play
It says nothing to me about my life

zelim samo naglasiti da sam protiv spaljivanja discoklubova, vjesanja dj.ova, a nadam se da ove stihove niko nece protumaciti kao poziv na silu protiv ucenjaka :oops:
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

u svakom slucaju sam za reformu odredjenih stvari ali NE u smislu pukog prkosa
vecina tumacenja je sprovedena od strane muskaraca..i vjerovat je da vecina njih nije tumacila tako da tumacenje odgovara muskarcima...vec pokusala zaista naci odgovor i smisao onog sto je receno Kur'anom
Kur'an jos nije do kraja protumacen...ali je vecina sunneta zato veoma jasna i nema se sta tu tumaciti
naravno obratiti paznju na sunet izvorni od Muhameda a.s.
da li neko moze naci izricito pravilo da zene ne smiju klanjati ispred muskaraca?
ovo pitam jer su mene tako ucili cijeli zivot
nisam dovoljno upoznata sa postojanjem tacnog hadisa i ajeta na ovu temu ali vjerujem da je formulirano u obliku "Ne dozvoljava se..."
ako je tako tu se nema sta tumaciti...jasno ko dan

svaka cast ovoj zeni ali se bojim da u pokusaju da skrene paznju na neke stvari koje nisu potencirane u islamu (necu rec skrivene) u vezi zena i njihovih prava malo ne skrene sa puta i ode opet u neku drugu krajnost
El_comadante

Post by El_comadante »

callmethebreeeze wrote:
El_comadante wrote:
callmethebreeeze wrote:

vrhovno vijece za fetve?
ima tih vijeca raznoraznih, ne znam da li "postojI", vjerovatno da, ta neka krovna organizacija, ali ja ipak mislim da moram svojom glavom misliti, ponekad. jer tesko da kardavi ili neko drugi moze reci nesto tebi o tvom zivotu. mislim, moze, ali nije to to.

ili kao sto morisej reche:
Burn down the disco
Hang the blessed dj
Because the music that they constantly play
It says nothing to me about my life

zelim samo naglasiti da sam protiv spaljivanja discoklubova, vjesanja dj.ova, a nadam se da ove stihove niko nece protumaciti kao poziv na silu protiv ucenjaka :oops:
da postoji samo nisam siguran jeli u Meki ili Medini. ja sam ovo rekao u smislu nekih večih razmolazenja a ne u smislu da tamo neki iz arabije odrđuje kako cemo mi u BH zivjeti. Nuzda zakon mjenja
LSD

Post by LSD »

Ne moze zena ispred muskarca predvoditi namaz,to je definitivno.
Ne moze ni kod malikija,ni kod hanefija,ni kod šafija a ni kod hanbelija.
Ne moze ni kod dzaferija (šiiti).
Dakle zena ne moze predvoiti namaz ispred muskarca taman da je od zlata.
Moze kad nema muskaraca,onda jedna predvodi namaz.
venera888

#49 Re: Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Post by venera888 »

legionarka wrote:Imala sam priliku upoznati Elli Safari, zenu koja je napravila dokumentarni film o Amini Wadud, borcu za reformu polozaja zena u Islamu.
Amina Wadud je profesor islamskih naukai pisac knjige "Kur'an i Zena".
Ova zena je zapanjila islamski svijet tako sto je klanjala ispred muskaracau dzamiji. Wadud se pokusava izboriti za boljji status zena i Islamu. Ona se bori za zene koje ce biti aktivnije u javnim aktivnostima koje mogu napraviti promjene u drustvu.
Amina, jako tiha i odmjerena zena propovjeda blagu, "feministicku" reformu Islama. Zbog toga na stalnom je udaru kritike islamskog svijeta.

Mene je fascinirala njena knjiga i stav koji zagovara. Zanima me sta cjenjeniu forumasi misle o tome...

U prilogu evo i link za film o ovoj fascinantnoj zeni, koja je istrajna u svojoj vjeri ali i u borbi za bolji polozaj zene u religiji....

http://www.nmo.nl/67-Amina_Wadud.html?aflevering=2696
na dnu ove stranice ima par opcija za gledanje ovog dokumentarnog filma...

pozz
Jeli to ona sto se zalaze za prava homoseksualaca,,, iza nje zene i muskarci izmjesano klanjaju....zene BEZ marame :-)
danas

#50 Re: Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Post by danas »

venera888 wrote:
legionarka wrote:Imala sam priliku upoznati Elli Safari, zenu koja je napravila dokumentarni film o Amini Wadud, borcu za reformu polozaja zena u Islamu.
Amina Wadud je profesor islamskih naukai pisac knjige "Kur'an i Zena".
Ova zena je zapanjila islamski svijet tako sto je klanjala ispred muskaracau dzamiji. Wadud se pokusava izboriti za boljji status zena i Islamu. Ona se bori za zene koje ce biti aktivnije u javnim aktivnostima koje mogu napraviti promjene u drustvu.
Amina, jako tiha i odmjerena zena propovjeda blagu, "feministicku" reformu Islama. Zbog toga na stalnom je udaru kritike islamskog svijeta.

Mene je fascinirala njena knjiga i stav koji zagovara. Zanima me sta cjenjeniu forumasi misle o tome...

U prilogu evo i link za film o ovoj fascinantnoj zeni, koja je istrajna u svojoj vjeri ali i u borbi za bolji polozaj zene u religiji....

http://www.nmo.nl/67-Amina_Wadud.html?aflevering=2696
na dnu ove stranice ima par opcija za gledanje ovog dokumentarnog filma...

pozz
Jeli to ona sto se zalaze za prava homoseksualaca,,, iza nje zene i muskarci izmjesano klanjaju....zene BEZ marame :-)
sacuvaj nas boze i sakloni :) :) :)
Post Reply