Jesmo li i mi KORUMPIRANI?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

newone

Post by newone »

Miki123 wrote:Zapad nema štela, ali ima lobije. Dakle, oni su ozakonili štelu :D
Shtela za dobijanje posla u nekoj firmi nema nikakve veze sa lobiranjem u tekucoj politici kojeg korporacije na Zapadu primjenjuju da bi sto bolje obezbijedile svoj polozaj na trzistu.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

newone wrote:
Miki123 wrote:Zapad nema štela, ali ima lobije. Dakle, oni su ozakonili štelu :D
Shtela za dobijanje posla u nekoj firmi nema nikakve veze sa lobiranjem u tekucoj politici kojeg korporacije na Zapadu primjenjuju da bi sto bolje obezbijedile svoj polozaj na trzistu.
meni stela i nije neki problem, ako to definisemo da posao ide nekome po preporuci. tipa. ako ja imam biznis pa zaposlim dijete svog jarana koje je skolovano i ima iskustvo za jedan takav posao. naravno da cu zaposliti nekoga koga znam i u koga imam povjerenja nego stranca.

problem je kada se poslovi dijele ljudima kojiti niti su skolovani niti imaju iskustvo. ne znam da li je istina ali jaran mi je pricao o svom poznaniku koji je u sarajevu dobio posao tipa da odrzava kompjutersku mrezu, a taj jedva da zna komp upaliti. najgore od svega sto radno mjesto nije postajalo u toj drzvanoj firmi, vec je izmisljeno da bi i taj malac hajrovao.

ako su ove price istinite onda je to katastrofa.
newone

Post by newone »

To ti je istina. Izmisljaju se radna mjesta za podobne i to u drzavnim firmama kao sto je Elektroprivreda, Telekom, Vodovod, BHGas, drzavne institucije i sve sto je na drzavnom budzetu.
Jednostavno ponuda radnih mjesta je nikakva, a ponuda radne snage je ogromna. I sve dok se ne obrne trend ovakvo stanje ce ostati.
I u vecini privatnih firmi ljudi se primaju po prijateljskim i drugim vezama.
Zato trpi produktivnost, masa onih koji nemaju radne i strucne kvalifikacije na pogresnim radnim mjestima u pogresnim firmama.
callmethebreeeze

newone wrote:To ti je istina. Izmisljaju se radna mjesta za podobne i to u drzavnim firmama kao sto je Elektroprivreda, Telekom, Vodovod, BHGas, drzavne institucije i sve sto je na drzavnom budzetu.
Jednostavno ponuda radnih mjesta je nikakva, a ponuda radne snage je ogromna. I sve dok se ne obrne trend ovakvo stanje ce ostati.
I u vecini privatnih firmi ljudi se primaju po prijateljskim i drugim vezama.
Zato trpi produktivnost, masa onih koji nemaju radne i strucne kvalifikacije na pogresnim radnim mjestima u pogresnim firmama.
od istog jara sam cuo pricu bas o telekomu, kako imaju masu, masu inzinjera koji dobijaju odlicne plate, a usluge skupe a oni nista niti razvijau niti proizvode. kada jednog dana dodje do privatizacije mnogi ce se naici na ulici. to je na zalost posljedica takvog trulog sistema.

doduse, mozda sve mora da se srusi da bi opet funkcionisalo.
newone

Post by newone »

Zato valjda i otezu sa privatizacijom jer niti ima radnih mjesta za one koji bi tako ostali bez posla, niti se sta radi da se nova radna mjesta otvaraju. I sto je najgore taj veliki broj inzenjera koji je vec godinama tamo kada izadje na trziste rada u principu ce tesko sta i moci raditi jer nemaju nikakve skillse.
repeater

Post by repeater »

cega nemaju ??
callmethebreeeze

repeater wrote:cega nemaju ??
skill - kvalifikacija
skill - okretnost
skill - poznavanje
skill - razumevanje
skill - sposobnost
skill - spremnost
skill - spretnost
skill - stručno znanje
skill - stručnost
skill - umešnost
skill - veština
skill - vičnost
skill - znanje
newone

Post by newone »

callmethebreeeze wrote:
repeater wrote:cega nemaju ??
skill - kvalifikacija
skill - okretnost
skill - poznavanje
skill - razumevanje
skill - sposobnost
skill - spremnost
skill - spretnost
skill - stručno znanje
skill - stručnost
skill - umešnost
skill - veština
skill - vičnost
skill - znanje
Hvala calmethebreeeze!
Ma znaju oni dobro sta je "skill" !
Umjetnik a

#34 Re: Jesmo li i mi KORUMPIRANI?

Post by Umjetnik a »

chuchumbamayumbe wrote:
Umjetnik a wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Nikad u zivotu! :)
mislim kao pješak
Ponekad. :(
uhvatio sam te :D
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Meni samo malo zapinje za oko gramatika u prvom postu :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nama skoro svima su orasima napunjeni džepovi, zato i jeste ovakva situacija....

A najnormalnije je da se za sve živo traži ko fol neka štela... od lične karte , preko rodnog lista, poslije osnovna i srednja škola, fakultet nakon toga upis i ispiti... nakon toga zaposlenje... datum vjenčanja i matičar se ganjaju preko štele... onda djeca i sve oko njih... tako sve do ganjanja grobnog mjesta.....

Al tražili smo eto nam ga...
newone

Post by newone »

Pa valjda i to "imati shtelu" u Bosni ga dodje kao statusni simbol. Jer ako imas shtelu ti si ono kao neka faca i od znacaja si. U protivnom si looser.
Jako interesantna drustvena pojava na koju bi se i dobra doktorska disertacija mogla odraditi.
Evo mi moja tetka javlja da ima shtelu kod nekog mesara u Sarajevu pa joj on uvijek ostavlja svjeze meso kada ga ona kupuje.
Bog te vidio gdje sve tamo ne treba shtela.
arbosan

Post by arbosan »

newone wrote:Pa valjda i to "imati shtelu" u Bosni ga dodje kao statusni simbol. Jer ako imas shtelu ti si ono kao neka faca i od znacaja si. U protivnom si looser.
Jako interesantna drustvena pojava na koju bi se i dobra doktorska disertacija mogla odraditi.
Evo mi moja tetka javlja da ima shtelu kod nekog mesara u Sarajevu pa joj on uvijek ostavlja svjeze meso kada ga ona kupuje.
Ja bi to nazvao preporukom, ili mozda Lobiranje. :-D kao sto neki nasi forumas kazu!!!
obuca

Post by obuca »

arbosan wrote:
newone wrote:Pa valjda i to "imati shtelu" u Bosni ga dodje kao statusni simbol. Jer ako imas shtelu ti si ono kao neka faca i od znacaja si. U protivnom si looser.
Ja bi to nazvao preporukom, ili mozda Lobiranje. :-D kao sto neki nasi forumas kazu!!!
znaci njoj kasapin ostavlja uvijek teleci vrat :D
Post Reply