kada ti se promijenila dijagnoza, jel ti i Kalcij opao. Ne kontam kakve veze ima Kalcij sa stitnom, kad paratiroidna zlijezda regulise Kalcij??? Valjda neko zna objasnit, jer se ja ubi trazeci po netudruzeljubiva wrote:nemoj se samo brinuti jer ti to samo pogorsava stanje.
znam da je to glupo kad ti neko kaze, ali je to jedino sto pomaze (naravno uz ljekove)
kod mene je isto bilo povecan rad stitne zlijezde (3 puta vise od normalnog) tako da sam sve to vec prosla.
kad su mi govorili ne smijes se brinuti prokljucala bi, ali vremenom sam i ja postala prava flegma i sada me samo bas velike stvari mogu uznemiriti
Hormoni stitne zlijezde
Moderator: anex
-
mamica papucarka
#26 Re: Hormoni stitne zlijezde
-
mamica papucarka
#27 Re: Hormoni stitne zlijezde
zaboravih ti se zahvalit na rijecima. Ne brinu mene toliko ti hormoni, jer znam da se to kod svih ljudi sa bolesnom stitnjacom desava. I moja mama je isto prosla, pa evo vec godinama ne uzima nikakve ljekove. Vise mi je nejasan ovaj Kalcij grom ga ubiodruzeljubiva wrote:nemoj se samo brinuti jer ti to samo pogorsava stanje.
znam da je to glupo kad ti neko kaze, ali je to jedino sto pomaze (naravno uz ljekove)
kod mene je isto bilo povecan rad stitne zlijezde (3 puta vise od normalnog) tako da sam sve to vec prosla.
kad su mi govorili ne smijes se brinuti prokljucala bi, ali vremenom sam i ja postala prava flegma i sada me samo bas velike stvari mogu uznemiriti
- druzeljubiva
#28 Re: Hormoni stitne zlijezde
za Kalcij ne znam
kod mene nije bilo tih problema, ali mozda tada nisu ni provjeravali (1994. godina)
moram priznati da nisam bila bas savjestan bolesnik i da sam na svoju ruku prestala piti ljekove nakon 2 godine, kada su mi rekli da cu morati citav zivot da sjeckam one male tabletice i da ih pijem
sreca me posluzila, pa nije bilo nikakvih posljedica. Doktorica je bila poludila
i rekla mi da sam dobro prosla.
Evo vec vise od 10 godina sam bez terapije, ali to je zato sto mi je sve ravno do mora
kod mene nije bilo tih problema, ali mozda tada nisu ni provjeravali (1994. godina)
moram priznati da nisam bila bas savjestan bolesnik i da sam na svoju ruku prestala piti ljekove nakon 2 godine, kada su mi rekli da cu morati citav zivot da sjeckam one male tabletice i da ih pijem
sreca me posluzila, pa nije bilo nikakvih posljedica. Doktorica je bila poludila
Evo vec vise od 10 godina sam bez terapije, ali to je zato sto mi je sve ravno do mora
-
mamica papucarka
#29 Re: Hormoni stitne zlijezde
ja sam upravo pocela sjecakat tabletu jer sam bila predoziranadruzeljubiva wrote:za Kalcij ne znam![]()
moram priznati da nisam bila bas savjestan bolesnik i da sam na svoju ruku prestala piti ljekove nakon 2 godine, kada su mi rekli da cu morati citav zivot da sjeckam one male tabletice i da ih pijem![]()
sreca me posluzila, pa nije bilo nikakvih posljedica. Doktorica je bila poludilai rekla mi da sam dobro prosla.
jel ti ljekar bila Elma Kucukalic
- druzeljubiva
#30 Re: Hormoni stitne zlijezde
Kod dr Kucukalic sam bila samo 2 puta i to kada sam isla na redovne godisnje kontrole
Bila sam i 3-4 puta kod dr Dizdarevic, a sramote
nikako da se sjetim kako mi se zvala doktorica koja me pocela lijeciti i koja me "vodila" najduze. Znam samo da je imala dva prezimena
Nije mi bilo toliko vazno kod koga sam, jer je tu ipak najbolji pokazatelj analiza krvi.
Bila sam i 3-4 puta kod dr Dizdarevic, a sramote
Nije mi bilo toliko vazno kod koga sam, jer je tu ipak najbolji pokazatelj analiza krvi.
-
b.boja
#31 Re: Hormoni stitne zlijezde
ja sam prvo bila kod Dizdarevicke, pa poslije kod Kucukalicke. izgleda da smo svi bili kod istog doktora.druzeljubiva wrote:Kod dr Kucukalic sam bila samo 2 puta i to kada sam isla na redovne godisnje kontrole
Bila sam i 3-4 puta kod dr Dizdarevic, a sramotenikako da se sjetim kako mi se zvala doktorica koja me pocela lijeciti i koja me "vodila" najduze. Znam samo da je imala dva prezimena
![]()
nesavjestan sam bolesnik, nisam isla na kontrolu 8 godina. inace sam hipo.
sad me @mamica iznenadila, nisam znala da iz hipo mozes preci u hiper.
-
mamica papucarka
#32 Re: Hormoni stitne zlijezde
Moze, moze i te kako... Predoziras se jednostavnob.boja wrote:ja sam prvo bila kod Dizdarevicke, pa poslije kod Kucukalicke. izgleda da smo svi bili kod istog doktora.druzeljubiva wrote:Kod dr Kucukalic sam bila samo 2 puta i to kada sam isla na redovne godisnje kontrole
Bila sam i 3-4 puta kod dr Dizdarevic, a sramotenikako da se sjetim kako mi se zvala doktorica koja me pocela lijeciti i koja me "vodila" najduze. Znam samo da je imala dva prezimena
![]()
ja sam nesavjestan bolesnik, ja nisam isla na kontrolu 8 godina. inace sam hipo.
btw, nisam ni ja prije operacije isla 7 godina na kontrolu (uvijek su mi hormoni bili ok), maedjutim, kako sam djecu rodila bukvalno mi je struma na stitnjaci pocela rast. I naravno, podje te pritiskat te oni odmah salju na operaciju. I sve to ide na patologiju (meni je nalaz bio uredan hvala Bogu) I onda problemi sa kalcijem i hormonima. I jedno vrijeme se sve bilo ustabililo, pa sad evo opet
-
mamica papucarka
#33 Re: Hormoni stitne zlijezde
ja tebe pratim na temi o fotkama, ali sam uvijek mislila da si muskob.boja wrote:ja sam prvo bila kod Dizdarevicke, pa poslije kod Kucukalicke. izgleda da smo svi bili kod istog doktora.druzeljubiva wrote:Kod dr Kucukalic sam bila samo 2 puta i to kada sam isla na redovne godisnje kontrole
![]()
-
b.boja
#34 Re: Hormoni stitne zlijezde
mamica papucarka wrote:ja tebe pratim na temi o fotkama, ali sam uvijek mislila da si muskob.boja wrote:ja sam prvo bila kod Dizdarevicke, pa poslije kod Kucukalicke. izgleda da smo svi bili kod istog doktora.druzeljubiva wrote:Kod dr Kucukalic sam bila samo 2 puta i to kada sam isla na redovne godisnje kontrole
![]()
sad me @mamica iznenadila, nisam znala da iz hipo mozes preci u hiper.Dobro, pratila sam te zbog fotografija
a neka straha, ne kaze se dzaba lijepi strah.
-
mamica papucarka
#35 Re: Hormoni stitne zlijezde
ja sam sad u Austriji, tako da vise nista nemam sa Koseva, osim uspomenasheilak wrote:@mamica papucarka:
Nemoj se previse brinuti zbog toga, obicno se hormoni vrate u normalu jako brzo. Ipak, uzmi s oprezom izjave lijecnika sa Koseva ( ali i uopce!), kako u pogledu dijagnoze, tako i u odredjivanju terapije. Meni su napravili haos u organizmu, nekoliko puta su me iz hipo dodovodili u hiper, da bi mi opet, zbog pogresno odredjenje terapije, ponovo izazivali tesku hipotireozu, uz nesvjestice, teske hipoglikemije, hipotenziju, tezak umor...Jer, kao, nisu znali sta se to desava!Nakon zivih muka odredjena mi je nova terapija, pridrzavam je se i nadam se, da ce, ako Bog da, sve biti u redu. Ok, moram reci da je moje stanje bilo generalno tesko i vjerujem da je i to pridonijelo poteskocama pri terapiji. Ipak, vazno je kako se ti osjecas, to je najbolji indikator stanja.
Sto se tice povisenog kalcijuma, provjeri rad paratiroidnih zlijezda, parat hormona i eventualno, rad bubrega. Ako stitnjaca ne radi kako treba, ona utjece i na rad ostalog endokrinog sistema i organizma uopce.
I, uvijek misliti i osjecati, da ce sve izaci na dobro!
A Kalcij je smanjen, a ne uvecan
-
fiat
#36 Re: Hormoni stitne zlijezde
pozdravljam sve,
samo da vam kazem da je jedna od najboljih doktorica na balkanu,a kazu i sire sto se tice Endokrinologije(tu spada i stitna zljezda) dr Zelija Velija,koja je skoro otvorila privatnu ordinaciju u zeleznickom centru,u kolodvorskoj
samo da vam kazem da je jedna od najboljih doktorica na balkanu,a kazu i sire sto se tice Endokrinologije(tu spada i stitna zljezda) dr Zelija Velija,koja je skoro otvorila privatnu ordinaciju u zeleznickom centru,u kolodvorskoj
-
Hera
#37 Re: Hormoni stitne zlijezde
Cao ljudi,
da li neko zna da li doktorica Elma Kucukalic zaista radi privatno i ako da da li znate adresu i/ili telefon? Pretpostavljam da se za KCU pregled cega dugo ili?
Hvala unaprijed
da li neko zna da li doktorica Elma Kucukalic zaista radi privatno i ako da da li znate adresu i/ili telefon? Pretpostavljam da se za KCU pregled cega dugo ili?
Hvala unaprijed
-
arze
#38 Re: Hormoni stitne zlijezde
Da li u ove privatne poliklinike treba doci najavljen il odma prime pacijenta? 
- Robijasica
#39 Re: Hormoni stitne zlijezde
Naravno da se moras najaviti i dobiti termin. Dr. Kucukalic ima ordinaciju u ulici Cemalusa 6, a broj telefona je 061 207 670 i mozes zvati od 17 do 19 sati. Ja sam bila njen pacijent skoro dvije godine i nisam bas zadovoljna njenim tretmanom. Na pregled ponekad moram cekati i mjesec dana, a kad dodjem kod nje, sve zavrsi za 5 minuta, sto smatram da nije nikako dovoljno da se posveti mom problemu. Ja imam hipertireozu sa simptomima hipotireoze. Uzimam Favistan i debljam se k'o luda, a ionako me ima mashala... Reducirana ishrana, sport, vjezbe i kretanje mi ne pomazu kod smanjenja tjelesne tezine. Kad sam je upitala za problem debljanja, jer ocito sam se udebljala jos vise od kako sam pocela uzimati Favistan, samo mi je odbrusila da ona nije nutricionista. Ovaj mjesec idem kod Dr. Zelije za koju sam cula samo dobre stvari i da zaista se posveti pacijentu.
-
snowrose
#40 Re: Hormoni stitne zlijezde
Molim vas,da li neko zna da li se dr Elma Kučukalić bavi samo hormonima štitne,jer kod mene je štitna ok.Ja imam problem sa spolnim hormonima tačnije povišeni Prl,Fsh i Lh.
Hvala.
- Vincent Raine
#41 Re: Hormoni stitne zlijezde
Jedno pitanje...
Postoji li uzrocno posljedicna veza izmedju oboljena stitne zljezde i laganja?
Postoji li uzrocno posljedicna veza izmedju oboljena stitne zljezde i laganja?
-
drekalica28
#42 Re: Hormoni stitne zlijezde
Koliko košta pregled kod dr. Kuckalić?
-
angy
#43 Re: Hormoni stitne zlijezde
Jel neko zna razliku izmedju hormona T3 i FT3, te T4 i FT4??? Ili je to isto???
-
_22222_d
#44 Re: Hormoni stitne zlijezde
mene interesuje da li se poslije operacije stitne zlijezde, kad se izvadi bolesni dio a ostane zdravi, moze desiti da se ne piju tablete cio zivot?
- DoctorSa
#45 Re: Hormoni stitne zlijezde
_22222_d wrote:mene interesuje da li se poslije operacije stitne zlijezde, kad se izvadi bolesni dio a ostane zdravi, moze desiti da se ne piju tablete cio zivot?
Zavisi koliko je izvađeno.....nekad i taj dio može sam da preuzme funkciju. A to će vrijeme da pokaže.
Jer kad neko ima Hipertireozu jedini tretman je odsjeći dio štitne. Sad sve zavisi u kakvoj je funkciji tvoja štitna bila prije te operacije
-
_22222_d
#46 Re: Hormoni stitne zlijezde
moja sestra je operisala stitnu zlijezdu, nisam ja. elem ona je muku mucila sa hormonima nekih 7 godina i na kraju su joj rekli da mora operisati. operacija je prosla uspjesno, izvadnjen je samo bolesni dio, sad ne pije nikakvu terapiju a za 2 sedmice ce na kontrolu na nuklearni taj odjel.DoctorSa wrote:_22222_d wrote:mene interesuje da li se poslije operacije stitne zlijezde, kad se izvadi bolesni dio a ostane zdravi, moze desiti da se ne piju tablete cio zivot?
Zavisi koliko je izvađeno.....nekad i taj dio može sam da preuzme funkciju. A to će vrijeme da pokaže.
Jer kad neko ima Hipertireozu jedini tretman je odsjeći dio štitne. Sad sve zavisi u kakvoj je funkciji tvoja štitna bila prije te operacije
ja ne znam puno o oboljenju stitne zlijezde, ali sam vidjela na njoj da kad su joj hormoni divljali da se cas debljala cas mrsala, i to kad se debljela je uticalo joj na srce.
je li ima neki tretman ishranom da se natjera stitna zlijezda, taj zdravi dio, da preuzme funkciju zlijezde?
ako joj ponekad trnu noge, kad puno hoda, sta to znaci?
- Cabadahija
#47 Re: Hormoni stitne zlijezde
Na pravilno funkcionisanje i rad štitne žlijezde negativno utiče vještački jodirana sol, ista ona koja je i zakonski propisana da se mora koristiti u svakodnevnoj ishrani u našoj zemlji (naravno, ne i u Europskoj Uniji).
Ne postoji niti jedna relevantna studija koja bi dokazuje da je vještački jodirana sol "čarobni štapić" koji rješava sve naše probleme, a vezano za rad štitnjače.
Upravo suprotno, vještački jodirana sol je u najvećem broju slučajeva direktan krivac za poremećaje u radu štitne žlijezde, pogotovo ako se u organizam unose veće količine joda putem ishrane, ili korištenjem morske soli koja je ionako puna prirodnog joda, a "pametnjakovići" iz industrijske mašinerije su se "sjetili" da se i morska sol, inače puna joda, mora opet naknadno jodirati?????
Ukoliko neko ima problema sa štitnjačom trebao bi prije svega znati da naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde.
Povećan unos joda također povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlezde i tireotoksikoze.
Dodatni unos joda u vidu vještačke zamjene, ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine prirodnog joda.
Ne postoji niti jedna relevantna studija koja bi dokazuje da je vještački jodirana sol "čarobni štapić" koji rješava sve naše probleme, a vezano za rad štitnjače.
Upravo suprotno, vještački jodirana sol je u najvećem broju slučajeva direktan krivac za poremećaje u radu štitne žlijezde, pogotovo ako se u organizam unose veće količine joda putem ishrane, ili korištenjem morske soli koja je ionako puna prirodnog joda, a "pametnjakovići" iz industrijske mašinerije su se "sjetili" da se i morska sol, inače puna joda, mora opet naknadno jodirati?????
Ukoliko neko ima problema sa štitnjačom trebao bi prije svega znati da naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde.
Povećan unos joda također povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlezde i tireotoksikoze.
Dodatni unos joda u vidu vještačke zamjene, ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine prirodnog joda.
-
tikvash
#48 Re: Hormoni stitne zlijezde
može,ako je u pitanju bila hipertireoza (pojačan rad iste) najčešće tako i biva,ako su hormoni bili normalni nakon operacije nekih 2/3 operisanih pacijenata zapada u stanje hipertireoze i onda se u doziranoj količini uzimaju nadomjesni hormoni,mada ima osoba koje i sa preostalim dijelom normalno funkcionišu._22222_d wrote:mene interesuje da li se poslije operacije stitne zlijezde, kad se izvadi bolesni dio a ostane zdravi, moze desiti da se ne piju tablete cio zivot?
-
sladjana 22
#49 Re: stitnjacha...
JA SE ZOVEM SLADJANA I IMAM 22 GODINE HTJELA BI DA VAS ZAMOLIM DA MI ODGOVORITE NA MOJE PITANJE MOLIM VAS BILA SAM IZLOZENE STRASNOM STRESU I ZA 3 MESECA SAM IZGUBILA 12 KILA IMALA SAM 65 A SAD IMAM 53 STRASNO SE ZNOJIM I KAD AMA BAS NISTA NE RADIM POJAVILE SU MI SE I NEKE BUBULJICE I STRASNO SAM BLEDA I SLABA NE MOGU DA SPAVAM NITI DA JEDEM ISLA SAM KOD LEKARA I ON MISLI DA JE MOZDA STITNA ZLEZDA ZANIMA ME VASE MISLJENJE ISTO TAKO IMAM NEREDOVNU STOLICU INACE SAM MAJKA PETOGODISNJEG DECAKA I 7 GODINA SAM U BRAKU I IMAM JAKO STRESAN ZIVOT HVALA VAM U NAPREDCHICAGO wrote:je li imas neku bolest??? ili tek onako se pregledavash???
JA uzimam Synthroid / Levoxyl vec evo 3 godine, za stitnu zlijezdu...
znam oko zlijezda sigurno bolje nego neki apsolvent sa medicine... lijekove, dejstvo, nus-pojave, doziranje... itd...
slobodno pitaj sta te interesuje...!
Vozdra svima i uzivajte!!!
- NemoDM
#50 Re: Hormoni stitne zlijezde
Draga Sladjana,
Da li je u pitanju proemecaj u radi stitne zlijezde je lako provjeriti - naruci se kod ljekara, oni ce ti izvaditi krv i uraditi hormone, te uradi ultrazvucni pregled stitne zlijezde. Ljekar koji ti je rekao da sumnja na poremecaj stitne zlijezde ti je trebao dati uputnice za ove pretrage. U svakom slucaju, ukoliko imas mogucnost, savjetovala bih ti da i hormone i ultrazvuk uradis kod privatnika, u par dana ces dobiti sve rezultate.
Sretno.
Da li je u pitanju proemecaj u radi stitne zlijezde je lako provjeriti - naruci se kod ljekara, oni ce ti izvaditi krv i uraditi hormone, te uradi ultrazvucni pregled stitne zlijezde. Ljekar koji ti je rekao da sumnja na poremecaj stitne zlijezde ti je trebao dati uputnice za ove pretrage. U svakom slucaju, ukoliko imas mogucnost, savjetovala bih ti da i hormone i ultrazvuk uradis kod privatnika, u par dana ces dobiti sve rezultate.
Sretno.