U Bosni se sve bolje zivi!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Simply_Red

Post by Simply_Red »

:-D :-D :-D nije jos Prvi april covjece. sreca pa ja nisam medju tih 90% koji bi rekli NE
kojinijeuupotrebi???

Post by kojinijeuupotrebi??? »

koja budala ovo napisa majke vam??? ko je ovdje lud???
mislim na topic?????
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

pa pokretac teme napisao :-)
Simply_Red wrote::-D :-D :-D nije jos Prvi april covjece. sreca pa ja nisam medju tih 90% koji bi rekli NE
kojinijeuupotrebi???

bogami njemu dobro nije dobro
repeater

Post by repeater »

fantom slobode wrote:Znaci povratka ima, sasvim logicno - onih koji su rodjeni do 1975 godine, ostali svakako i nisu nesto zivjeli u Bosni da bi imali nekog velikog razloga da se vrate (naravno uvijek postoje izuzetci, izvinjavam se doticnim).
kakvi izuzetci ?? .. evo ja se kladim sa tobom u 100 americkih dolara (ili ako ti je lakse u 50 Eura) da pokretac teme i istomisljenici pripadju jednoj od post-75 generacija.
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Ma ova djeca su se navikla ovde u americi. Sta? Vise od pola su zaboravili pricat bosanski i sada glume ko da su crnci. Bolje im je tu gdje su a ne da nas brukaju po bosni.
kojinijeuupotrebi???

neka njih tamo i nek pricaju kako im volja, ali neka nama ovdje niko ne soli pamet o prosperitetu u bosni.... neznam bili se smijala ili plakala na prvi post
madner

Post by madner »

Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.

Imam riješeno stambeno pitanje, kupujem sad polovno auto, imam stalni posao (i razmišljam da pokrenem svoj za oko 3godine ), izlazim 3-5 puta sedmično, kad stignem odem skijat.

Kulturni sadržaji me previše ne tangiraju, pa neću komentarisat. Siguran sam da kad bi otišao van imao veću platu, ali nisam siguran da bi imao bolji kvalitet života. Sigurno ne socijalni život :lol:

Posao ovisi od stručnosti, ko ima znanja i vještine koje se traže, imat će fin posao i ovdje i vani, ko nema, nema.

Elem, slažem se sa fantomom, i spadam tačno u ciljnu grupu (25 godina).
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

bila vani 6 godina, vratila sam se dobrovoljno u sarajevo (u 20tim godinama), nije bilo nikakvog protjerivanja od strane zemlje domacina.

ovdje zivim, stambeno pitanje mi je rijeseno, samo zato jer zivim u roditeljskoj kuci i jos uvijek s njima. sutra kad bih htjela da se udam, sumnjam da bi mi dali kredit na 30 000 maraka (bez obzira sto za te pare, ne mogu vise ni garsonjere da kupim!) iako sam zavrsila fakultet i imam neku solidnu platu, umjerenu, taman za zivota bez prohtjeva. jer, fale mi 2 ziranta, em dok bi 1/3 plate bila rata, onda bih kredit otplacivala 50 godina!

dok sam dolazila kao "dijasporac" u sarajevo, u posjetu porodici, i ja sam se odusevljavala: cuj kafa jednu marku? cuj kola 3 marke? cuj nocenje na moru 20 km? te ovo - te ono. drugacija mi je pericepcija bila skroz.

sada kad sam ovdje, evo kako stvari stoje:
-nemam svoje auto
-ne idem na zimovanje
l-jeti ako uspijem odem na 7 dana do mora
-radim od 8-16 svakim radnim danom
-ne izlazim u restorane na vecere (samo posebnim prilikama)
-u pozoriste tu i tamo odem
-izlazim skoro samo jednom u 15 dana navece vikendom, jer sam suvise umorna da bih to radila 2-3 puta sedmicno

i po cemu se ja razlikujem od ovih u americi? samo u jednoj stvari: sto za slucaj da dobijem otkaz, nema socijalnog da me podrzi 6 mjeseci... a i to nije opet neka para....

bezveze je tamo, bezveze je ovdje...
da mogu, isla bih opet vani, ali nisam htjela pasos te drzave u ono vrijeme, sad se kajem, pamet naknadno mi stize.
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Zanimljivo je kako Bosnu i situaciju u Bosni hvale uglavnom ljudi koji zive vani. Pa sto se ne vratis kad je tako dobro? zalite se da radite od jutra do mraka, ali se ne zalite kad dobijete platu za to sto radite. Ima i ovdje ljudi koji se "ubise" od posla, ali za razliku od vas, ne dobijaju platu. Naravno da ima i ljudi kojima je ovdje dobro, ali koliki je to procenat ljudi. Ko ce sebi kupiti stan u Sarajevu kada je prosjecna cijena kvadrata 2000-2500 KM, a prosjecna plata, ako se ne varam oko 700 KM. I onda je ovdje dobro!? :x :x :x :x :x
bice_bice

Post by bice_bice »

ladyblue18 wrote:Aha a mi smo kao nezreli...pa evo ja sa 19 sam ti zrelija od nekih pojedinica sa 25, al dobro sta ja znam meni je 19 zaboga :-)
nismo mi ba normalan narod, nek prica ko sta hoce..

Sir Charles wrote:Zanimljivo je kako Bosnu i situaciju u Bosni hvale uglavnom ljudi koji zive vani. Pa sto se ne vratis kad je tako dobro? zalite se da radite od jutra do mraka, ali se ne zalite kad dobijete platu za to sto radite. Ima i ovdje ljudi koji se "ubise" od posla, ali za razliku od vas, ne dobijaju platu. Naravno da ima i ljudi kojima je ovdje dobro, ali koliki je to procenat ljudi. Ko ce sebi kupiti stan u Sarajevu kada je prosjecna cijena kvadrata 2000-2500 KM, a prosjecna plata, ako se ne varam oko 700 KM. I onda je ovdje dobro!? :x :x :x :x :x
Cuj ba nemate para a nosite se bolje od amerikanaca kad sam bio... kukate kako nemate para a imate sve...pozz!
obuca

Post by obuca »

jel ti vokri :D dingospo
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

stari_sarajevski_gospodin wrote:
Sir Charles wrote:Zanimljivo je kako Bosnu i situaciju u Bosni hvale uglavnom ljudi koji zive vani. Pa sto se ne vratis kad je tako dobro? zalite se da radite od jutra do mraka, ali se ne zalite kad dobijete platu za to sto radite. Ima i ovdje ljudi koji se "ubise" od posla, ali za razliku od vas, ne dobijaju platu. Naravno da ima i ljudi kojima je ovdje dobro, ali koliki je to procenat ljudi. Ko ce sebi kupiti stan u Sarajevu kada je prosjecna cijena kvadrata 2000-2500 KM, a prosjecna plata, ako se ne varam oko 700 KM. I onda je ovdje dobro!? :x :x :x :x :x
Cuj ba nemate para a nosite se bolje od amerikanaca kad sam bio... kukate kako nemate para a imate sve...pozz!
:shock: :lol: :lol: :lol: :lol: imal kraja provalama danas :lol: :lol: :lol:
Sir Charles

Post by Sir Charles »

stari_sarajevski_gospodin wrote:Cuj ba nemate para a nosite se bolje od amerikanaca kad sam bio... kukate kako nemate para a imate sve...pozz!
Izvini gospodine, nisam te prepoznao :D Nego ne rece ti meni, sto si jos uvijek u US and A kad je ovdje toliko dobro? A to sto se neko nosi, vec sam rekao da i ovdje ipak NEKO dobro zivi, a ostali se vjerujem snadbijevaju na pijaci ili kupuju dupljake. A osim toga, ko je kriv Amerima pa nemaju stila :D

Sir Charles wrote:
stari_sarajevski_gospodin wrote:Cuj ba nemate para a nosite se bolje od amerikanaca kad sam bio... kukate kako nemate para a imate sve...pozz!
Izvini gospodine, nisam te prepoznao :D Nego ne rece ti meni, sto si jos uvijek u US and A kad je ovdje toliko dobro? A to sto se neko nosi, vec sam rekao da i ovdje ipak NEKO dobro zivi, a ostali se vjerujem snadbijevaju na pijaci ili kupuju dupljake. A osim toga, ko je kriv Amerima pa nemaju stila :D
Izgleda da ipak ima kulture u SA. Neka neka samo tako. 8)
Ja ovde zivim jer moram. Ovde vec zivim kolko hoces godina i idem u skolu. Pa sta ce meni ba tamo vise. Kako kazu Bsoanci posto si pravi amerikanac. Ja hvala bogu nisam i nikad necu bit amerikanac. A ovo zadnje sto si napiso je 100% tacno. Samo naprijed ljudi. Vidimo se aBd.
Spliff.Master

#42 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Spliff.Master »

Smartex wrote:Razlog smanjenja emigracije pogotovo mladjeg stanovnistva iz Bosne jeste i taj sto se u Bosni sve bolje zivi i napreduje pa i u ekonomskom pogledu, prosjecna plata u BiH sada vec iznosi oko 2 400 svedskih kruna.
Pocele su vizne olaksice, uskoro sa BH pasosom ce se moci putovati u bilo koju zapadnoevropsku zemlju bez viza, sto je samo do neku godinu prije bio nezamislivi san.
Kupiti stan ili auto prosjecnom bosanskom mladom porodicnom paru vise nisu samo pusti snovi, sada kao i na zapadu siroko su dostupni mnogobrojni i raznovrsni krediti, tako da se naveliko u Bosni kupuju kako novi stanovi tako i auta.
Sada kada bi se provela anketa medju mladima od recimo 20 - 30 god. starosti sa pitanjem "Ukoliko vam se ukaze prilika da li bi napustili BiH?"
vjerujem da bi 90% odgovora bilo NE!
Jedini problem koji Bosnu jos muci jeste politicka situacija, a ako se i to u dogledno vrijeme sredi misljenja sam da ce poceti masovni povratak ljudi koji su trbuhom za kruhom otisli 90-tih iz BIH. To ce za nasu drzavu biti jos jedan plus jer ce tako u zemlju uci i ogromne svote deviza ili svjezeg kapitala, sto opet znaci, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja, razvoj...
Sve u svemu mislim da su losa vremena prosla i da bolja vremena dolaze za BiH :-D :-D :-D .
Slazete li se sa mnom?

Kaze decko iz San Diega :D
Nego, kaj se zbiva u Gaslamp-u?
newone

Post by newone »

madner wrote:Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.

Imam riješeno stambeno pitanje, kupujem sad polovno auto, imam stalni posao (i razmišljam da pokrenem svoj za oko 3godine ), izlazim 3-5 puta sedmično, kad stignem odem skijat.

Kulturni sadržaji me previše ne tangiraju, pa neću komentarisat. Siguran sam da kad bi otišao van imao veću platu, ali nisam siguran da bi imao bolji kvalitet života. Sigurno ne socijalni život :lol:

Posao ovisi od stručnosti, ko ima znanja i vještine koje se traže, imat će fin posao i ovdje i vani, ko nema, nema.

Pa i mi u dijaspori zivimo lijepo - velika vecina nas!
- kupio stan jednosoban i sada ga lijepo otplacujem
- single sam i ne pada mi na pamet zeniti se
- satnica $32.00 + bonus + ostali benefiti od poslodavca
- prosle godine kupio nov automobil sto mi je drugi po redu ovdje. prvi je bio second hand
-radim 40 sati sedmicno. Zapravo 35 sati jer mi poslodavac lunch break racuna u radno vrijeme. Nikada nisam mislim radio vise od 50 sati sedmicno. Overtime placen duplo u odnosu na sat redovnog radnog vremena. Nikada nisam radio vikendom i praznicima
-ne pada mi na pamet pokretati ovdje privatni business jer mi je i ovako odlicno
-tri sedmice godisnjeg+ 10 sick & private days
-proslo ljeto bio u Mexicu, deset dana ostavio za Salt Lake City, doduse ne skijam, jedan long weekend proveo u Montrealu, a drugi u NYC
-radnim danima rijetko izlazim jer mi je iskreno mrsko
-vikendom se ode u bioskop ili kod prijatelja na BBQ ili u bar neki, ljeti na biciklo i negdje u prirodu
Pa nije sve tako majku mu crno u ovoj Americi!
branimir_s

Post by branimir_s »

...lijepo ovo zivot... beautifulasto and vrlo nice. Narocito poslije work. Kada dodje home and upali television and uzme can of pivo. Vrlo nice. A sallary - vrlo nice, holiday - vrlo nice... Lijepo ovo zivot u dijaspora.
jefferson

Post by jefferson »

Znao sam smartex da su pozari gadni bili u Cali, ali da sam znao da su dimovi takvo opijajuce dejstvo imali odmah bi sjeo na avion da se malo i ja nadisem!
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

newone wrote:
madner wrote:Mah ne kontam ovu crno bijelu priču nikako. Nit je ovdje raj nit tamo, nit je pakao.

Pa i mi u dijaspori zivimo lijepo - velika vecina nas!
- kupio stan jednosoban i sada ga lijepo otplacujem
- single sam i ne pada mi na pamet zeniti se
- satnica $32.00 + bonus + ostali benefiti od poslodavca
- prosle godine kupio nov automobil sto mi je drugi po redu ovdje. prvi je bio second hand
-radim 40 sati sedmicno. Zapravo 35 sati jer mi poslodavac lunch break racuna u radno vrijeme. Nikada nisam mislim radio vise od 50 sati sedmicno. Overtime placen duplo u odnosu na sat redovnog radnog vremena. Nikada nisam radio vikendom i praznicima
-ne pada mi na pamet pokretati ovdje privatni business jer mi je i ovako odlicno
-tri sedmice godisnjeg+ 10 sick & private days
-proslo ljeto bio u Mexicu, deset dana ostavio za Salt Lake City, doduse ne skijam, jedan long weekend proveo u Montrealu, a drugi u NYC
-radnim danima rijetko izlazim jer mi je iskreno mrsko
-vikendom se ode u bioskop ili kod prijatelja na BBQ ili u bar neki, ljeti na biciklo i negdje u prirodu
Pa nije sve tako majku mu crno u ovoj Americi!
pa tebi je covjece divno...a neko je na ovoj temi ako ne bas ti naveo kako dijasporci nemaju vremena ni za sta bla bla...vjerovatno se mislilo na nas :( A nema se ni para...za nas je sve to sto si ti obisao izvan dohvata
Zato sutite tu gdje ste i uzivajte...a nemojte da pricate kako je nama ovdje divno...samo to ne :(
DobroJutroKolumbo

#47 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by DobroJutroKolumbo »

Smartex wrote:Razlog smanjenja emigracije pogotovo mladjeg stanovnistva iz Bosne jeste i taj sto se u Bosni sve bolje zivi i napreduje pa i u ekonomskom pogledu, prosjecna plata u BiH sada vec iznosi oko 2 400 svedskih kruna.
Pocele su vizne olaksice, uskoro sa BH pasosom ce se moci putovati u bilo koju zapadnoevropsku zemlju bez viza, sto je samo do neku godinu prije bio nezamislivi san.
Kupiti stan ili auto prosjecnom bosanskom mladom porodicnom paru vise nisu samo pusti snovi, sada kao i na zapadu siroko su dostupni mnogobrojni i raznovrsni krediti, tako da se naveliko u Bosni kupuju kako novi stanovi tako i auta.
Sada kada bi se provela anketa medju mladima od recimo 20 - 30 god. starosti sa pitanjem "Ukoliko vam se ukaze prilika da li bi napustili BiH?"
Jedini problem koji Bosnu jos muci jeste politicka situacija, a ako se i to u dogledno vrijeme sredi misljenja sam da ce poceti masovni povratak ljudi koji su trbuhom za kruhom otisli 90-tih iz BIH. To ce za nasu drzavu biti jos jedan plus jer ce tako u zemlju uci i ogromne svote deviza ili svjezeg kapitala, sto opet znaci, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja, razvoj...
Sve u svemu mislim da su losa vremena prosla i da bolja vremena dolaze za BiH :-D :-D :-D .
Slazete li se sa mnom?
Jel ovo neki vic??? Evo ja se smijem grohotom... :lol: :lol: :lol: :lol:
Almirko

#48 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Almirko »

Slazete li se sa mnom?
Al pazi on/ona to govori iz SAN DIEGA kakvo je stanje u Bosni ?! Skontaj to :-)
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Kako mali Djokica zamislja svijet... :?
Panasonic

#50 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Panasonic »

Slazete li se sa mnom?
Slazem se.
Post Reply