privatne srednje skole

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
hajrice

#26 Re: privatne srednje skole

Post by hajrice »

Pozdrav,

Ja idem u MYP(Druga gimnazija Sarajevo). Mogu Vam reci da je MYP najbolji program za srednjoskolsko obrazovanje. U MYP-IB programmu, sam dosta toga na ucio, a sto se tice ocijenivanja proffesori Vas ocjenju po kriterijima.

Oh, da MYP ucenici su nekako naprednjiji od ostali(recimo Prva Bosnjacka gim.) jer u MYP je totalno drugi sistem. U myp se uci kako radit sa ostalim ucenicima, ogranizacija itd.

Uglavnom ne kajem se sto sam na IB-MYP.
Preporucio bih svima.

(i da, u MYP programmu placanje je moguce na bezkamatne rate. Jedna godina stoji 1500 KM)

Regards,
Emil Hajric.
d2

#27 Re: privatne srednje skole

Post by d2 »

Kakvi su ti drugi programi kada si ti, koji si na tom najboljem programu, nepismen...
Sunrise00

#28 Re: privatne srednje skole

Post by Sunrise00 »

Dugo sam vremena htjela da upisem myp ali sam odustala. Smatram da ucenici sa myp programa iz te skole izadju sa manjim znanjem nego iz opce gimnazije te je na fakultetu puno teze :D
Last edited by Sunrise00 on 15/09/2008 18:55, edited 1 time in total.
armin_tz

#29 Re: privatne srednje skole

Post by armin_tz »

ima li myp u Tuzli? Cuo sam da ima u Mostaru.
Liefest

#30 Re:

Post by Liefest »

wifiuser wrote:Koliko kosta "Sarajevo Koledz"?
koliko ja znam,skolarina je oko 1750 eura,internat 850 a hrana 200 eura..na sve to mozes dobiti citavu stipendiju,pola stipendije ili 10 posto stipendije.Medjutim,ako ne polozis prijemni ispit za stipendiju,ne dobijas nista od toga :) uglavnom zovu te na intervju i dijele stipendije ucenicima koji su dobro uradili prijemni,ali se pune stipendije(100%) uglavnom daju djeci ciji roditelji slabije zaradjuju...knjige i uniforma se posebno uzimaju i oni se ne racunaju u stipendiju.
Risbo 111

#31 Re: privatne srednje skole

Post by Risbo 111 »

ja ove godine zavrsavam osnovnu garantovano sa 4.0 i dali bi se mogao upisati u elektro tehnicku laka struja :zoka:
Last edited by Risbo 111 on 04/03/2010 11:30, edited 1 time in total.
atko

#32 Re: privatne srednje skole

Post by atko »

Te privatne skole stvaraju samo programirane debile i nista vise ... druga je stvar ako skola da naglasak na strani jezik ili neke prirodne nauke ... ali kad te tretiraju ko laboratorijskog pacova u razvoju licnosti onda si zaglavio ...takve skole bih ja po zakonu smjestio na M.D zajedno sa masinskom :D zbog balansa licnosti :D
djecak_76

#33 Re: privatne srednje skole

Post by djecak_76 »

Meni se cini da su privante skole bas previse komercijalizovane... Znanje koje djeca ponesu iz tih skola nije nista vece nego kod vecine drugih skola, a kostaju puno vise od obicnih srednjih skola...

Jedina je prednost, i to kod nekih, sto imaju malo drugaciji sistem funkcionisanja, zajednisko ucenje i sl, na sto mi bas i nismo navikli... Ako je to uopste prednost...

Po meni je bolje upisati Prvu ili Drugu gimnaziju, ako dijete planira nastaviti studirati, a tu se potruditi i ostvariti dobar rezultat, ngo trositi lovu na privatne koledze/skole...

Ako ne planira studirati, onda je bolje odmah se opredjeliti za neko konkretno zanimanje, jer sa Gimnazijom i nema neke buducnosti, bez obzira na uspjeh u skoli.
Sunrise00

#34 Re: privatne srednje skole

Post by Sunrise00 »

djecak_76 wrote:Meni se cini da su privante skole bas previse komercijalizovane... Znanje koje djeca ponesu iz tih skola nije nista vece nego kod vecine drugih skola, a kostaju puno vise od obicnih srednjih skola...

Jedina je prednost, i to kod nekih, sto imaju malo drugaciji sistem funkcionisanja, zajednisko ucenje i sl, na sto mi bas i nismo navikli... Ako je to uopste prednost...

Po meni je bolje upisati Prvu ili Drugu gimnaziju, ako dijete planira nastaviti studirati, a tu se potruditi i ostvariti dobar rezultat, ngo trositi lovu na privatne koledze/skole...

Ako ne planira studirati, onda je bolje odmah se opredjeliti za neko konkretno zanimanje, jer sa Gimnazijom i nema neke buducnosti, bez obzira na uspjeh u skoli.
ili jos bolje, Trecu :dance: :dance: :D
no_pasaran

#35 Re: privatne srednje skole

Post by no_pasaran »

hajrice wrote:Pozdrav,

Ja idem u MYP(Druga gimnazija Sarajevo). Mogu Vam reci da je MYP najbolji program za srednjoskolsko obrazovanje. U MYP-IB programmu, sam dosta toga na ucio, a sto se tice ocijenivanja proffesori Vas ocjenju po kriterijima.

Oh, da MYP ucenici su nekako naprednjiji od ostali(recimo Prva Bosnjacka gim.) jer u MYP je totalno drugi sistem. U myp se uci kako radit sa ostalim ucenicima, ogranizacija itd.

Preporucio bih svima.

(i da, u MYP programmu placanje je moguce na bezkamatne rate. Jedna godina stoji 1500 KM)

Regards,
Emil Hajric.
Aferim.

Još da vas nauče da pišete i da se izražavate lijepo i to će biti kooo prave škole.

On Topic:

Ne bih ja peglao nego me iznervira što se kao hvali... Suština svake škole je da će dijete naučiti ako ono to želi, ako ga ne uspijete motivirati džaba mu sve najbolje škole svijeta.

Danas je vrijeme takvo da se potpuno besplatno može doći do informacija, podataka, učila, predavanja koja su nekada bila dostupna samo privilegovanim i bogatim. Sve što vam treba je 5 minuta strpljenja i prevrtanje nekoliko riječi po Googleu.

Dakle ako ste sami sposobni motivirati dijete, nema potrebe za privatnom školom.
Ako niste sigurni da je škola za koju ste se odlučili sposobna da motivira vaše dijete, nema potrebe da ga šaljete tu.
Tvrtko II Kotromanić

#36 Re: privatne srednje skole

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Sunrise00 wrote:
djecak_76 wrote:Meni se cini da su privante skole bas previse komercijalizovane... Znanje koje djeca ponesu iz tih skola nije nista vece nego kod vecine drugih skola, a kostaju puno vise od obicnih srednjih skola...

ili jos bolje, Trecu :dance: :dance: :D
ili ipak Drugu 8) :D
Tvrtko II Kotromanić

#37 Re: privatne srednje skole

Post by Tvrtko II Kotromanić »

no_pasaran wrote:
hajrice wrote:Pozdrav,

Preporucio bih svima.

Regards,
Emil Hajric.
Aferim.

Još da vas nauče da pišete i da se izražavate lijepo i to će biti kooo prave škole.

On Topic:

Ne bih ja peglao nego me iznervira što se kao hvali... Suština svake škole je da će dijete naučiti ako ono to želi, ako ga ne uspijete motivirati džaba mu sve najbolje škole svijeta.

Danas je vrijeme takvo da se potpuno besplatno može doći do informacija, podataka, učila, predavanja koja su nekada bila dostupna samo privilegovanim i bogatim. Sve što vam treba je 5 minuta strpljenja i prevrtanje nekoliko riječi po Googleu.

Dakle ako ste sami sposobni motivirati dijete, nema potrebe za privatnom školom.
Ako niste sigurni da je škola za koju ste se odlučili sposobna da motivira vaše dijete, nema potrebe da ga šaljete tu.
ma pusti ovoga ba, ja sam iz Druge gim, na nacionalnom sam (obicnom) programu i mogu posvjedociti da ovi (generalno govoreci-izuzetaka ima) sa MYP-a i IB-a blage veze nemaju; dzabe ti skolovanje na eng jeziku i strana diploma kad ne znas bosnu na karti naci, plus jos kojekakavi biseri.
Erzsebet

#38 Re: privatne srednje skole

Post by Erzsebet »

Ja bih zabranio sve privatne škole, kao i privatne fakultete. Dosad nijedna škola, kao i fakulteti, nisu pružili učenicima i studentima ono što su im obećavali. Samo su im uzimali pare, a vrlo često su ovi ostajali bez znanja. O IB-u u Drugoj gimnaziji je već sve rekao momčić koji ne zna pisati, a o Sarajevo koledžu, iz iskustva mojih prijatelja, mogu reći sve najgore.

Ja sam išao u Drugu gimnaziju, prije nekih osam godina i pored te škole, ili eventualno Prve ili Treće gimnazije, nikad se ne bih dvoumio. Kakav koledž, kakvi bakrači, nemojte bezveze pare davati lopovima. U tom turskom koledžu, Turci koji nisu mogli prismrditi bilo kojoj školi u Turskoj, danas predaju našim đacima. Isto je i s njihovim fakultetima, na onom IUS-u, sve bivši kriminalci i pokoja pokrivena cura, tj. ljudi koji tamo ne mogu studirati. Takvi su i predavači, liječe komplekse i glume strogoću nad našom djecom. Svako jutro se pjeva naša i turska himna :x :lol: , pa da mi Tito dođe, pjevao bih mu, ali ovako... :zzzz: :x
bug

#39 Re: privatne srednje skole

Post by bug »

Erzsebet wrote:Ja bih zabranio sve privatne škole, kao i privatne fakultete. Dosad nijedna škola, kao i fakulteti, nisu pružili učenicima i studentima ono što su im obećavali. Samo su im uzimali pare, a vrlo često su ovi ostajali bez znanja.
pa u tome je poenta... da djeca zavrse sa sto manje muke... razumijem da roditelji koji ne znaju sta ce s para kesiraju da svojoj lijenoj djeci olaksaju zivot... ali ne razumijem da se neko uvaljuje u kredit da djetetu koje je kapacitet pruzi obrazovanje u povoju, nedoraslo onom u gimnazijama sa stogodisnjim tradicijama.. koje su iskolovale nobelovce...

gimnazije i onako nikada nisu bile za svakoga...
KadSeMrtviProbudimo

#40 Re: privatne srednje skole

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Erzsebet wrote:Ja bih zabranio sve privatne škole, kao i privatne fakultete. Dosad nijedna škola, kao i fakulteti, nisu pružili učenicima i studentima ono što su im obećavali. Samo su im uzimali pare, a vrlo često su ovi ostajali bez znanja. O IB-u u Drugoj gimnaziji je već sve rekao momčić koji ne zna pisati, a o Sarajevo koledžu, iz iskustva mojih prijatelja, mogu reći sve najgore.
Nisu krive "škole" već ministarstva koja kreiraju ili odobravaju nastavne programe i što nema nikakave kvalitetne kontrole rada tih škola.

I vlast koja dozvoljava pjevanje državne himne svako jutro druge države na svojoj teritoriji :shock:
To se može i dukčije okarakterizirati, mislim da tu ima mjesta i za Alkalaja...

Sistem obrazovanja u BiH je katastrofalan, hitno ga treba mijenjati, jer današnji proizvodi nestručne i neobrazovane kadrove.
Erzsebet

#41 Re: privatne srednje skole

Post by Erzsebet »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Erzsebet wrote:Ja bih zabranio sve privatne škole, kao i privatne fakultete. Dosad nijedna škola, kao i fakulteti, nisu pružili učenicima i studentima ono što su im obećavali. Samo su im uzimali pare, a vrlo često su ovi ostajali bez znanja. O IB-u u Drugoj gimnaziji je već sve rekao momčić koji ne zna pisati, a o Sarajevo koledžu, iz iskustva mojih prijatelja, mogu reći sve najgore.
Nisu krive "škole" već ministarstva koja kreiraju ili odobravaju nastavne programe i što nema nikakave kvalitetne kontrole rada tih škola.

I vlast koja dozvoljava pjevanje državne himne svako jutro druge države na svojoj teritoriji :shock:
To se može i dukčije okarakterizirati, mislim da tu ima mjesta i za Alkalaja...

Sistem obrazovanja u BiH je katastrofalan, hitno ga treba mijenjati, jer današnji proizvodi nestručne i neobrazovane kadrove.

Naravno, slažem se s tobom. Oni, pored turske, pjevaju i našu himnu svako jutro, a meni je to ispiranje mozga. Ipak ovo nije vojnička država kakva je Turska i samo kretene od djece naprave time. Takođe, veoma su strogi sa svojim debilnim pravilima. Obavezno je biti u internatu, pa taman da živiš i preko puta Koledža, ne smiješ izlaziti nikako tokom radne hefte, osim srijedom od 16 do 18 sati, a nedjeljom u 19 već moraš biti u učionici i učiti (?!), što znači da ne možeš sam planirati vrijeme, nego samo onako kako ti oni kažu. Da ne spominjem druga stroga pravila, kao što su zabrane radija i tv-a u sobama i sličnih idiotluka... Na kraju, kad bi barem znali upola gradivo kao gimnazijalci, bilo bi lijepo, ali oni izađu iz te škole tabula rasa i znaju jedino turski kako treba.
Daisy

#42 Re: privatne srednje skole

Post by Daisy »

Oprostite, sta bi s Prvom gimnazijom? Ona u moje vrijeme bijese najbolja?
Erzsebet

#43 Re: privatne srednje skole

Post by Erzsebet »

Daisy wrote:Oprostite, sta bi s Prvom gimnazijom? Ona u moje vrijeme bijese najbolja?

Pa i sad je među najboljim, zajedno sa Drugom i Katoličkom gimnazijom. Ostalo je sve talašika, ali kompleksaši svoju djecu šalju u privatne škole, da bi im se djeca izdvajala po nečemu.
alibaba_i_30_godina

#44 Re: privatne srednje skole

Post by alibaba_i_30_godina »

Daisy wrote:Oprostite, sta bi s Prvom gimnazijom? Ona u moje vrijeme bijese najbolja?
Zavrsio sam Prvu gimnaziju prije nekoliko godina sa odlicnim uspjehom (sva cetiri razreda) i mogu reci da je to najbolja srednja skola u koju sam mogao da idem u nasoj zemlji. 8-)
Sunrise00

#45 Re: privatne srednje skole

Post by Sunrise00 »

NeyDan wrote:
Zavrsio sam Prvu gimnaziju prije nekoliko godina sa odlicnim uspjehom (sva cetiri razreda) i mogu reci da je to najbolja srednja skola u koju sam mogao da idem u nasoj zemlji. 8-)
a jesi isao u ostale pa to mozes reci? :D
alibaba_i_30_godina

#46 Re: privatne srednje skole

Sunrise00 wrote:
NeyDan wrote:
a jesi isao u ostale pa to mozes reci? :D
Pa nije bilo potrebno, meni je moja bila najbolja. :lol: :lol: 8-)

(A bio sam u ostalim gimnazijama u posjeti, il' sam znao kakvo je stanje od prijatelja koji su isli u te koje su me interesovale.)
Sunrise00

#47 Re: privatne srednje skole

Post by Sunrise00 »

NeyDan wrote: Pa nije bilo potrebno, meni je moja bila najbolja. :lol: :lol: 8-)

(A bio sam u ostalim gimnazijama u posjeti, il' sam znao kakvo je stanje od prijatelja koji su isli u te koje su me interesovale.)
uvijek je svakom svoja najbolja :D
alibaba_i_30_godina

#48 Re: privatne srednje skole

Sunrise00 wrote:
NeyDan wrote: Pa nije bilo potrebno, meni je moja bila najbolja. :lol: :lol: 8-)

uvijek je svakom svoja najbolja :D
Naravno. Meni moja Prva, a tebi tvoja Treca gimnazija. :lol:

Mada, moram da priznam da sam se omisljao upravo izmedju ove dvije skole kada sam htio da upisem ... izbor je pao na Prvu jer je dalje od kuce a bliza centru grada ... sta rec, cak i k'o dijete imao sam odlican smisao za provod :lol: :lol:
Liefest

#49 Re: privatne srednje skole

Post by Liefest »

yyy_yyy wrote:Ja sam zavrsio privatnu srednju skolu i stanovao sam 4 godine u internatu, ne bih ni jednom srednjoskolcu preporucio da stanuje u internatu jer internat ucini covjeka monotnim u tim godinama, znanje koje sam stekao je slicno onom znanju koje ima prosjecan ucenik malo bolje gimnazije. Jedan od najvecih problema koje sam imao su nakon zavrsetka su suocavanjem sa stvarnim svijetom i sve ono sto sam propustio. I ljudi koji rade u tim skolama takodjer lijece svoje frustracije na ucenicima tako da ni tamo nije med i mlijeko. Ako zelite upisati dijete u privatnu skolu, moj savjet vam je da to bude skola bez internata, a ako ucenik ima pravu motivaciju za ucenjem on ce postici zavidan uspijeh u bilo kojoj skoli.
U danasnjem vremenu 99% djece se susretne sa cigarama i alkoholom a oni koji to zele konzumirati, konzumirati ce i u internatu i van njega(iz iskustva) znaci to je do djeteta, roditelji ne mogu to 100% kontrolirati svoje dijete
U pravu si. Skolujem se u Sarajevo college-u i ta skola nije vrijedna ni pola od onoga sto su obecavali prije upisa,a kamoli novca koji se daje za to. Ovo samo govorim da bi neki razmislili prije nego li upisu tu skolu.
Last edited by Liefest on 24/10/2010 07:35, edited 1 time in total.
beautyfool

#50 Re: privatne srednje skole

Post by beautyfool »

"Ma sve su to lopovi i kriminalci koji rade u ovim privatnim skolama tipa Sarajevo Collage" :lol:
Pitam se kako vas nije stid da pisete takve gluposti a ocito da nemate pojma o kakvom lancu skola je rijec i koliko su te skole uspjesne svugdje u svijetu i na gotovo svim takmicenjima osvajaju nagrade.Njihovi ucenici su jedni od uspjesnijih ucenika na fakultetima... tako da no comment :roll: ako si nemozes priustiti nemoras vala ni blatiti
Post Reply