Okruzi umjesto kantona

DobroJutroKolumbo

#26 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by DobroJutroKolumbo »

sveznajuci wrote:
Umjetnik a wrote:
Liberalism wrote:Obzirom da je 2008. godina godina u kojoj ce svi najvjerovatnije pored Kosova govoriti o Ustavnim promjenama, mozda je vrijeme da se zapocne i prica oko ustavnih promjena u Federaciji BiH.

Za stanovnike Federacije BiH najavljene ustavne reforme (Ustava BiH) nece imati neke ozbiljnije pozitivne efekte ukoliko se ne provedu reforme Ustava F BiH. Obzirom da Kantoni u F BiH proizvode krsenja prava, te da postoje brojni primjeri koji uglavnom pokazuju da kantoni dodatno onemogućavaju efikasno koristenje javnih resursa, krajnje je vrijeme da se kantoni zamjene nekom prihvatljivojom administrativnom formom, koja bi istovremeno i odgovarala praksi Evropskih zemalja, omogucavala efikasnije koristenje javnih resursa i doprinosila harmonizaciji administrativnog uređenja cijele zemlje.

Zato sta mislite o tome da se kantoni transformiraju u okruge slicno kao u RS ali i u Švedskoj, te da F BiH isto kao i RS bude sastavljena od okruga?
ukinuti entite i tako uraditi
da imamo vlast na državnom, regionalnom i lokalnom nivou
Federacija je zaista nefunkcionalna, i zato je treba podeliti na dva ili vise dijelova. Republika Srpska nije vasa nadlijeznost, pa tu ne mozete nista.
A sta ono rece, ko to da ima vlast na državnom, regionalnom i lokalnom nivou?
Jesi li to cuo od Dodika , da nije nasa nadleznost??? Nije taj dio BiH "VAS" , vec svih ljudi u BiH...To zapamti za sva vremena! U Bosni su se smjenjivale razne kabadahije i huni , i pokusavali su razni Banovi, Kraljevi , Age , Pashe ,Carevi , Knezovi da je rasture...i raznorazni supci i nije im uspjelo...Bolan gdje pise da je to Srpska zemlja??? Okaci ti taj naziv Republika Srpska Dodiku za onu stvar i kad vijagra prestane djelovat pasce i ta "kvazi republika"...
cogni

#27 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by cogni »

DobroJutroKolumbo wrote: Jesi li to cuo od Dodika , da nije nasa nadleznost??? Nije taj dio BiH "VAS" , vec svih ljudi u BiH...To zapamti za sva vremena! U Bosni su se smjenjivale razne kabadahije i huni , i pokusavali su razni Banovi, Kraljevi , Age , Pashe ,Carevi , Knezovi da je rasture...i raznorazni supci i nije im uspjelo...Bolan gdje pise da je to Srpska zemlja??? Okaci ti taj naziv Republika Srpska Dodiku za onu stvar i kad vijagra prestane djelovat pasce i ta "kvazi republika"...
Bih ustav regulise poziciju RS-a unutar BiH, ali se unutarnje uredjenje RS-a regulise njenim ustavom, koji naravno mora biti u skladu sa drzavnim ustavom. RS je podeljenja na okruge i ja ne vidim nikakav problem sa takvim uredjenjem.
Covek je verovatno mislio na to da je unutrasnje uredjenje RS u nadleznosti njenih gradjana koji svoju volju ostvaruju putem skupstine RS. Takodjer, putem mehanizma za zastitu vitalnog nacionalnog interesa on ne moze biti na stetu bilo kog od tri BH naroda.
nokia6170

Post by nokia6170 »

formalno pravno bosnjaci, srbi i hrvati su konstitutivni na cijelom prostoru bosne i hercegovine, kako na nivou drzave, tako i na nivoima entiteta i prema tome imaju jednaka prava da raspravljaju kako o buducnosti uredjenja drzave bosne i hercegovine, tako i uredjenja entiteta.

zaljubljenike republike srpske upucujem da procitaju sveto slovo republike srpske, odnosno ustav republike srpske i da brane sveta slova istog ustava u kojem pise ovo sto sam izjavio u gornjem pasusu.

ako sami srbi u rs ne postuju ustav republike srpske, ne znam zasto ocekuju da to rade bosnjaci i hrvati u pogledu uvazavanja republike srpske.

naravno, dok god postoji naziv republika srpska, individualno ce postojati percepcija kod nasih gradjana da je to iskljucivo vlasnistvo samo srpskog naroda. srecom individualna percepcija nasih naroda je uvijek bila zasnovana na emocijama, nepismenosti i povodljivosti, odnosno gluposti.

glupost srpskog rukovodstva se ogleda u cinjenici da stite sela, livade i sume, a odricu se gradova kao sto je slucaj sa mostarom, sarajevom, zenicom itd. iduci logikom ne petljajte se vi u nase, necemo ni mi u vase...mada to vase i nase opet dolazi pod znak pitanja ako se ima u vidu konstitutivnost sva tri naroda na cijeloj teritoriji bosne i hercegovine.

p.s. nevezano za temu naumpade mi jedna stvar-kretenluk koji cujem i gledam u zadnje vrijeme je vremenska prognoza na tv stanicama sa podrucja rs, kada kazu vrijeme u rs ce biti oblacno, a vrijeme u bosni i hercegovini (ne federaciji bih) ce biti takodje oblacno. toliko o neovisnom i profesionalnom novinarstvu kod nas, jal ti u nas:)
DobroJutroKolumbo

#29 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by DobroJutroKolumbo »

cogni wrote:
DobroJutroKolumbo wrote: Jesi li to cuo od Dodika , da nije nasa nadleznost??? Nije taj dio BiH "VAS" , vec svih ljudi u BiH...To zapamti za sva vremena! U Bosni su se smjenjivale razne kabadahije i huni , i pokusavali su razni Banovi, Kraljevi , Age , Pashe ,Carevi , Knezovi da je rasture...i raznorazni supci i nije im uspjelo...Bolan gdje pise da je to Srpska zemlja??? Okaci ti taj naziv Republika Srpska Dodiku za onu stvar i kad vijagra prestane djelovat pasce i ta "kvazi republika"...
Bih ustav regulise poziciju RS-a unutar BiH, ali se unutarnje uredjenje RS-a regulise njenim ustavom, koji naravno mora biti u skladu sa drzavnim ustavom. RS je podeljenja na okruge i ja ne vidim nikakav problem sa takvim uredjenjem.
Covek je verovatno mislio na to da je unutrasnje uredjenje RS u nadleznosti njenih gradjana koji svoju volju ostvaruju putem skupstine RS. Takodjer, putem mehanizma za zastitu vitalnog nacionalnog interesa on ne moze biti na stetu bilo kog od tri BH naroda.
Znam ja dobro sta je on mislio... :-)
cogni

Post by cogni »

nokia6170 wrote:formalno pravno bosnjaci, srbi i hrvati su konstitutivni na cijelom prostoru bosne i hercegovine, kako na nivou drzave, tako i na nivoima entiteta i prema tome imaju jednaka prava da raspravljaju kako o buducnosti uredjenja drzave bosne i hercegovine, tako i uredjenja entiteta.
Pravo na raspravu imaju i Eskimi, zivimo u demokratskom svetu i pisemo na demokratskom forumu. :)

Naravno da Bosnjaci i Hrvati imaju mesto u ustavu RS i da se pitaju u vezi istog. Ali ja licno ne vidim potrebu da se raspravlja o unutrasnjem uredjenju RS, jer ne vidim kako bi se ono moglo bitnije unaprediti.
nokia6170

Post by nokia6170 »

cogni wrote:
nokia6170 wrote:formalno pravno bosnjaci, srbi i hrvati su konstitutivni na cijelom prostoru bosne i hercegovine, kako na nivou drzave, tako i na nivoima entiteta i prema tome imaju jednaka prava da raspravljaju kako o buducnosti uredjenja drzave bosne i hercegovine, tako i uredjenja entiteta.
Pravo na raspravu imaju i Eskimi, zivimo u demokratskom svetu i pisemo na demokratskom forumu. :)

Naravno da Bosnjaci i Hrvati imaju mesto u ustavu RS i da se pitaju u vezi istog. Ali ja licno ne vidim potrebu da se raspravlja o unutrasnjem uredjenju RS, jer ne vidim kako bi se ono moglo bitnije unaprediti.
imas dva nacina iz kategorije sf filmova da mirnim i pravnim putem promijenis sve u rs. jedan je da bosnjaci i hrvati promijene masovno prebivaliste pred naredne izbore i registruju se na teritoriji rs-a sa pravom glasa, a drugi je da opstine i gradovi iz federacije izraze zelju da postanu dio rs-a, a ne federacije bih vise. rs bi bila bogatija za jedno 500 000 novih stanovnika posto stalno kukaju za natalitet, a i ne bi vise bila manji entitet posto im to tako tesko i uvrijedljivo padne k srcu kad se kaze. za to su ratovali u ratu zar ne: teritorij i brojnost:)

zvuci suludo, ali izvodivo:)
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cogni wrote:

Nema logike mijenjati uredjenje samo jednog dijela BiH a drugi dio ostaviti netaknut kako to zagovara Dodik. Naravno, on ima pravo da to zagovara ali to jednostavno nece proci. Svakako da postoji prostora da se itekako uanprijedi i unutrasnje uredjenje R.S-a koje je sada unitarnije nego sto je to bila R.BiH 1991. godine.
cogni

Post by cogni »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nema logike mijenjati uredjenje samo jednog dijela BiH a drugi dio ostaviti netaknut kako to zagovara Dodik. Naravno, on ima pravo da to zagovara ali to jednostavno nece proci.
Proci ce ono sto se svi dogovore, dakle mijenja se ono sto se dogovori, sve ostalo ostaje ko sada.

Svakako da postoji prostora da se itekako uanprijedi i unutrasnje uredjenje R.S-a koje je sada unitarnije nego sto je to bila R.BiH 1991. godine.
Izvoli, daj neki predlog.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

cogni wrote:

"Entiteti se moraju mijenjati iz vrlo praktičnih razloga, jer je RS apsolutno unitarni entitet, nepovoljan po stanovnike istočne RS. Ustavne reforme trebaju početi u RS i to tako da istočna RS dobije svoje ustavne nadležnosti - vladu i skupštinu u kojoj će biti svi poslanici od Trebinja do Bijeljine, pojašnjava Bojan Bajić, predsjednik NVO "Luna" iz Rudog."

http://www.24sata.info/9505
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Mislim da bi se federacija trebala zabaviti svojim problemima, a jedan od najveci je preogromna administracija. Da je nekako od ovi 10 kantona stvoriti 5 ili cak samo tri regije, jer ovako ce samo doc do kolapsa. Treba izbjeci ova sva kantonalna ministarstva i po meni oduzeti kantonima danasnju moc. Moc prebaciti na samu vladu federacije i na opstine. Tako bi se aparat poppolovio. A znali bi ko je zasta nadlezan, ovako je zivi haus.

ovo bi bio moj prjedlog,

Image

Ove 3 regije bi bile najbolje rjesenje za federaciju.

Regija Bosna
Regija Hercegovina
Regija zapadna Bosna

U regiju hercegovina da bude i posavski kanton, zbog hrvatske vecine.

Ukinuti silne skupstine kantona i sva ta ionako nepotrebna ministarstva, prebaciti nadleznost na ministarstva federacije, opstinske nadleznosti ojacat, regi da imaju sto manju nadleznost.

Mozda bi onda znali ko je nadlezan za skandal ulja koji sada ljulja bosnu, za skandal sa neispravnom psenicom. A danas je to nemoguce, jer iamamo prevrse nadlezni i nenadlezni.

Ja licno ne vidim problem da federacija ima dva kanala, jedan bosnjacki jedan hrvatski, samo da se definise djelovanje tog kanala i da bude u skladu sa ustavom. Mislim da bi stvari krenule malo nabolje, ove tri regije nebi bile ni etnicki ciste, hrvati bi bili u jednoj vecina ali i sa velikim brojem bosnjackog naroda, tako bi bilo i saregijom bosna.

Volio bi da zdravstvo, skolstvo i socijalna politika bude na nivou federacije, da je tu isti zakon. Mozda bi sa ovakim ili slicnim rjesenjem popolovili silnu potrisnju federalnog aparata, mislim da sad iznosi 60 %. Mislim da bi ovakim rjesenjem to se moglo smanjiti na neki 30 do 35 %, sto je i prosjek u razvijenijim drzavama. Mozda bi onda u poljuprivredu mogli uloziti 150 milijona a ne ko sad neki 15.

evo vam jedna mala racunica, onako od oko:

10 kantona (prosjek 13 ministara) + ca. 13 federalni

znaci negdje oko 143 ministra, naravno da ne ide da ministri nemaju dobra kola. Znaci 143 auta, pa nek je jedno ca 40000 km, to ti je neki 5 720 000, samo nabavna.

A muzeji, pzorista, kino sale nemaju da plate struju i vodu. Sinoc bas gledam klinika u mostaru, ljudi nisu dobili platu od maja 2007 godine. Pa nek mi neko opravda zasto ljecnici, inzinjeri i drugi viskoobrazovani treba da ostanu u bosni?

Tesko nama
cogni

Post by cogni »

homo_sapiens wrote:
"Entiteti se moraju mijenjati iz vrlo praktičnih razloga, jer je RS apsolutno unitarni entitet, nepovoljan po stanovnike istočne RS. Ustavne reforme trebaju početi u RS i to tako da istočna RS dobije svoje ustavne nadležnosti - vladu i skupštinu u kojoj će biti svi poslanici od Trebinja do Bijeljine, pojašnjava Bojan Bajić, predsjednik NVO "Luna" iz Rudog."
Sasvim OK stav, ostaje samo da se izbore da stranka (stranke) koje to podrzavaju dobiju vecinu u RS za izmenu ustava.
Ili barem vecinu u istocnom delu RS, pa da se bore za autonomiju u okviru RS ili mozda cak BiH.
Tada ce imati smisla o tome pricati. Ideja vredi onoliko koliku ima podrsku, stoga je ona za sada, najblaze receno, sasvim bezvredna.
Drvosjeca iz Dejcica

cogni wrote:
Mnogo je prijedloga bilo u zadnje vrijeme od politickih partija u BiH pa i od EU i raznih visokih zvanicnika. Smatram da se entiteti kao entiteti ne trebaju ukidati ali se trebaju transformirati u administrativne oblati sa relativno sirokom autonomijom. Formiranje teritorijalnih jedinica iskljucivo po nacionalnom principu ne odgovara Bosnjacima, formiranje jedinica iskljucivo po ekonomskim i drugim faktorima ne odgovara Srbima pa niti Hrvatima. Dakle rjesenje je u kompromisu, formirati oblasti uzimajuci sve cinjenice u obzir, nacionalni, ekonomski, saobracajni...etc. Ali pristupanje reformi sa stavom mi svoje ne damo a vase cemo da dijelimo djeluje samo kontraproduktivno i ne donosi nista dobro. Pogotovo ono sa Sarajevom kao distriktom govori o stvarnoj namjeri da se u Mostaru i BL Srbi i Hrvati budu svoji na svome ali da i u Sarajevu uzivaju maksimalna prava; dok za Bosnajke u Mostaru i BL ne nude ni priblizno isto. To jednostavno nece proci.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Koliko sam razumio, tema je federacija bosne i hercegovine i njeni kantono, mislim da bi se trebali drzati toga.
Drvosjeca iz Dejcica

Blueboy- wrote:Mislim da bi se federacija trebala zabaviti svojim problemima, a jedan od najveci je preogromna administracija. Da je nekako od ovi 10 kantona stvoriti 5 ili cak samo tri regije, jer ovako ce samo doc do kolapsa. Treba izbjeci ova sva kantonalna ministarstva i po meni oduzeti kantonima danasnju moc. Moc prebaciti na samu vladu federacije i na opstine. Tako bi se aparat poppolovio. A znali bi ko je zasta nadlezan, ovako je zivi haus.
Vise puta sam do sada ponovio da glomazna i skupa administracija nije izgovor za unitarizam u R.S-u. Ne vidim potrebu mijenajti sadasnje ustrojstvo F.BiH a R.S ostaviti netaknutu. Ako je unutrasnje uredjenje entiteta R.S toliko dobro hajmo onda takav princip preniejti na nivo BiH. Nemojte biti naivni!
cogni

Post by cogni »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
cogni wrote:
...
Nismo o tome pricali, govorish o uredjenju BiH, ne o unutarnjem uredjenju RS.
cogni

Post by cogni »

Blueboy- wrote:Koliko sam razumio, tema je federacija bosne i hercegovine i njeni kantono, mislim da bi se trebali drzati toga.
U pravu si.
Ono sto mene zanima, zasto se broj kantona u Federaciji ne smanji na 3 ili barem 4-5. Ne vidim opravdanje za 10 kantona, jer oni imaju previshe nadleznosti imajuci u vidu njihovu velicinu.
Drvosjeca iz Dejcica

cogni wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
cogni wrote:
...
Nismo o tome pricali, govorish o uredjenju BiH, ne o unutarnjem uredjenju RS.
Pa R.S je sastavni dio BiH, ako nisam nesto propustio. Ne mozes govoriti o unutrasnjem uredjenju BiH a da se ne zadire i u unutrasnje urednje RS-a, F.BiH i Distrikta.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Federacija je sama svoj problem, ja sada samo gledam na ustav federacije i mislim da se moze promjenuti i puno funkcionalniji. Ustav bosne i hercegovine je taj kojím se moze mjenjati rs. i fbih. istovremeno sa potrebnom vecinom i kompromisima. Mislim da bi hrvati i bosnjaci trebali federaciju drugacije ustrojiti da bi buducnost bila bolja.

Zar je potrebno da jedan ministar potpisuje da bi se jedan covjek iz mostara mogo operisat u tuzli. Ljecnici su sve bili zavrsili za dan, posto je bio hitam slucaj, ali pacijent se nije mogao uputiti u tuzlu bez potpisa ministra. Isti je bio na godisnjem pa je se cekalo na taj potpis 15 dana, covjek gotov umro u mostarskoj bolnici. Naravno onda se ljecnici optuze, a nista u ovom slucaju nisu mogli, jer je zdravstvo raspackano na hiljade nazorni!
cogni

Post by cogni »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa R.S je sastavni dio BiH, ako nisam nesto propustio. Ne mozes govoriti o unutrasnjem uredjenju BiH a da se ne zadire i u unutrasnje urednje RS-a, F.BiH i Distrikta.
Naravno da moze, stavishe, mnogo je lakse ako se ne prica o svemu istodobno. Postoji drzavno uredjenje koje podrazumjeva odnose entiteta i drzave, kao sto postoji i unutrasnje uredjenje entiteta.
Ono sto je u nadleznosti drzave nije pod ingerencijom entiteta, ali isto tako ono vlasti sto pripadne entitetima moze na bezbroj nacina da se raspodeli unutar tih entiteta, bez uticaja na drzavno uredjenje.
Liberalism

#45 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote: Federacija je vec podjeljenja, okruzima bi se trebala ujediniti a ne dalje podijeliti.
Meni se cini da Hrvati nisu bash radi da se Federacija ujedinjuje.
Da li mislish da se varam, ili da je njihov stav nebitan.
Upravo tako, tebi se samo cini.

pricamo o administrativnom uređenju Federacije BiH, a ne katolicke crkve pa da govorimo o apstraktim i nedokazivim i dogmatskim predpostavkama tipa hrvati nece ovo bosnjaci hoce ono.

Sto hrvati ne bi zeljeli efikasniji sistem javne administracije manje ili vise nego kinezi ili bosnjaci? naravno da ima onih koji (vjerovatno kao ti) tvrde da hrvatima ne odgovara ukidanje kantona ali to oni tvrde (isto kao i ti) bez ikakvih racionalnih ili razumnih argumenata, a nauka kaze da bi se takve tvrdnje/predpostavke trebale u startu odbaciti (davno je to lenjin napisao).

Okruzi umjesto kantona je tema koja bi mozda mogla dati odgovor na pitanje kako osigurati efikasniju javnu administraciju za isto para koje ta administracija uzima od stanovnistva na konkretnim primjerima tipa kako obezbjediti jednako postivanje osnovnih prava majki na pomoc i podrsku nakon poroda, obzirom na masovno krsenje ovih prava (usput uglavnom u kantonima sa ''hrvatskom vecinom'') na prostoru cijele F BiH.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

obzirom na masovno krsenje ovih prava (usput uglavnom u kantonima sa ''hrvatskom vecinom'') na prostoru cijele F BiH.
Ma to je isto i u kantonim sa bosnjackom kao i sa hrvatskom vecinom. Krse se prava i jedni i drugi, samo oni u vlasti zive dobro. Treba mjenjat ustroj federacije pod hitno.
Liberalism

Post by Liberalism »

Blueboy- wrote:
obzirom na masovno krsenje ovih prava (usput uglavnom u kantonima sa ''hrvatskom vecinom'') na prostoru cijele F BiH.
Ma to je isto i u kantonim sa bosnjackom kao i sa hrvatskom vecinom. Krse se prava i jedni i drugi, samo oni u vlasti zive dobro. Treba mjenjat ustroj federacije pod hitno.
U pravu si potpuno, ali bas je karakteristicno za ova prava majki da krse najdrasticnije oni koji se najvise kunu u neku ''svetost'' prododice, sto pokazuje da bas njih nije briga ni za sta drugo izuzev vlasti, te da se oni potajno vjerovatno i najvise smiju ovim naivnim idiotima koji vjeruju izjave nacionalistickih politicara tipa ''hrvati nisu za... srbi su za.. bosnjaci su...''
cogni

#48 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by cogni »

Liberalism wrote: ...naravno da ima onih koji (vjerovatno kao ti) tvrde da hrvatima ne odgovara ukidanje kantona ali to oni tvrde (isto kao i ti) bez ikakvih racionalnih ili razumnih argumenata, a nauka kaze da bi se takve tvrdnje/predpostavke trebale u startu odbaciti (davno je to lenjin napisao).
Ne govorimo o nauci, nego o politici. Prema ustavu Federacije, Hrvati imaju pravo na svoj stav po tom pitanju. Tako da se njihovo uvazava, cak i kada je taj stav pogresan, neracionalan i nerazuman.
Ali, ako je on takav, postoji sansa da oni shvate da su u krivu i da ga promene. Mada, ja ne vidim da se stvari krecu u tom pravcu.

Kako sada stvari stoje, jeftniju administraciju ja lakse postici ukrupnjavanjem kantona.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Ne govorimo o nauci, nego o politici. Prema ustavu Federacije, Hrvati imaju pravo na svoj stav po tom pitanju. Tako da se njihovo uvazava, cak i kada je taj stav pogresan, neracionalan i nerazuman.
Ali, ako je on takav, postoji sansa da oni shvate da su u krivu i da ga promene. Mada, ja ne vidim da se stvari krecu u tom pravcu.

Kako sada stvari stoje, jeftniju administraciju ja lakse postici ukrupnjavanjem kantona.
U federaciji je problem sto se 13 ministara pita za jedno te isto, to je nepotrebno. Moze taj poso obavljat jedan ministar, a tako bi se neki problem brze rjesavali. Pitanje je jeftinije i fleksibilnije administracije, danasnja ne ispunjaje ni jedno ni drugo.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote:
...sto pokazuje da bas njih nije briga ni za sta drugo izuzev vlasti...
To si u pravu, bilo koji vid birokratije, a pogotovo vlasti, je jako tesko ukinuti, tako da je problem sam po sebi izuzetno tezak. Time sto ce se ici protiv teznji jedne od dviju strane koje se dogovaraju on se dodatno otezava i postaje neresiv.
Post Reply