Domaci proizvodi koji nam nedostaju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Amazonka27

Post by Amazonka27 »

rekoh vec..fali ispravna deklaracija i sto izgleda ne znas da su te pilicare do juce bile shupe za odlaganje drva i skontaju ljudi da mogu "proizvoditi" pilice i tako zaraditi...pa im se nekad i zuri pa pojacaju koncentrat da pile jos brze naraste i onda ga utove kukuruzom da dobiju na tezini. Raspitaj se kako ide taj proces...vidjeces kako ces umanjiti sa piletinom...i sjeti se da su vlasnici tih pilicara koji nemaju ama bas nikakvu obuku u uzgajanju, osim sto mu komsija kaze koji ce koncetrat da uzme i gdje je najjeftinije.
downtoearth

Post by downtoearth »

nisi u pravu bar kad govorimo o većim proizvođačima. Bio u Brojleru, moderna tehnologija po propisima, van zgrade ni ne znaš šta se tu radi, npr.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ma mislila sam na ove manje.a ovi veci bi mogli poraditi malo na proizvodima pripremljenim za pecenje...tipa u raznim umacima i sl. A i visipak bi mogao napraviti one male instant supice za nas koji nemamo bas cesto priliku da jedemo kasikom. i koliko domacih firmi pravi proizvode spremne za mikrovalne? toga fakat fali...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Amazonka27 wrote:ma mislila sam na ove manje.a ovi veci bi mogli poraditi malo na proizvodima pripremljenim za pecenje...tipa u raznim umacima i sl. A i visipak bi mogao napraviti one male instant supice za nas koji nemamo bas cesto priliku da jedemo kasikom. i koliko domacih firmi pravi proizvode spremne za mikrovalne? toga fakat fali...
Jami, okus koji mami :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Bea_Trix wrote:
Amazonka27 wrote:ma mislila sam na ove manje.a ovi veci bi mogli poraditi malo na proizvodima pripremljenim za pecenje...tipa u raznim umacima i sl. A i visipak bi mogao napraviti one male instant supice za nas koji nemamo bas cesto priliku da jedemo kasikom. i koliko domacih firmi pravi proizvode spremne za mikrovalne? toga fakat fali...
meni je ono prevelika kolicina i ne bas jeftino....
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Amazonka27 wrote:
Bea_Trix wrote:
meni je ono prevelika kolicina i ne bas jeftino....
ne znam za kolicinu, kako kad i kako cega :D

ali pazi, ne moze biti superjeftino i superkvalitetno - bar ne na pocetku ... jednom kad budemo ojacali domacu proizvodnju, onda se izbaci linija povoljnih proizvoda. ovako se mora dovoljno zaradjivati da se napravi neka baza za kvalitet.
istina, nije bas jeftino - ali je zato meni mnogo bolje od druge hrane za mikrovalnu koja je ili losa i ne vjerujem proizvodjacu ili je jednake cijene.
da ne govorim o tome da je skuplje bas zato sto ti dodje toliko :)
recimo, mom prijatelju koji je samac je ona porcija mala :D
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

nebojeplavo wrote:
Amazonka27 wrote: Vidim u prodavnici vispakove instant supe...al nekako mi se neda da ih kupim...slabo vala rade na marketingu...nikog nisam cula da je kritikovao (+,-), stoga necu da budem pokusni kunic...cokolada
Evo ja da ih pohvalim, meni sasvim solidne, pogotovu ona s povrcem :D
Inace, nastojim sto vise da kupujem domacih proizvoda, cak i ako su malo skuplji ili mozda i nekvalitetniji, ako mogu podnijeti :D
jos jedna pohvala
nije im losa ni Begova corba :)
Dori

Post by Dori »

Bea_Trix wrote:
Mmmm sarma!!! Image
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

da...al treba se nekako nesto pojaviti sto bi se moglo priustiti za svaki dan...Evo i ovdje na forumu se dosta raje zali na izbor dorucka kada su na poslu.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

DaysleepeR wrote:
Naša država na posjeduje kvalitetan sistem za kontrolu kvalitete proizvoda kako bi mi kao konzumenti bili sigurni da je ono domaće što kupujemo dovoljno kvalitetno za upotrebu. Država na posjeduje nijednu laboratoriju za testiranje proizvoda te sama nema ovlaštenje za stavljanje CE oznake na proizvode.
Sanitarne i ostalne inspekcije i laboratorije koje se bave kvalitetom prehrambenih proizvoda su korumpirane i prava je sreća što se ljudi ne truju jer nijedan proizvođač neće ulagati u kvalitet ako nemora.

Naši proizvođači moraju da idu u inostranstvo kako bi probavili CE oznaku za proizvod. Hajde da počnemo od toga pa da država uspostavi laboratoriju koja bi bila ovlaštena od međunarodnih instanci da stavi CE znak koji zaista potvrđuje to za šta i služi.

Hajde da eliminišemo korupciju kad su u pitanju sanitarne i ostale zdravstene inspekcije kako bi bili sigurni da je domaća hrana zdrava - što trenutno nije slučaj.
Po tebi, dakle, sav je problem u nedostatku BiH certificirane laboratorije za dodjelu CE certifikata ?! :?
Ja mislim da je sasvim svejedno koja institucija će dati CE certifikat (između ostalih). Bitnije pitanje je : na koje proizvode ? na koju tehnologiju, zapravo.
U poslovnom BiH svijetu, izuzev prejakih grupacija, od kojih su većina stranog vlasništva, i koji imaju svoje interese u zastupanju svojih roba, još nema dovoljno finansijske snage za pokretanje, osmišljavanje i proizvodnju novih proizvoda. Ideja ima, ali - para nema.
Paralelan problem je i u činjenici da, kad neko i ovlada proizvodnjom, nema kvalitetne mogućnosti plasirati je na tržište, jer "veliki" imaju monopol, a svi ulazni troškovi često budu viši od zarade. Pa problem naplate potraživanja, jer danas u BiH niko nikom ništa ne plaća. A da bi se i proizveo neki proizvod, mora biti sačinjen od repromaterijala - kojih u BIH skoro da i nema.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

mozda problem lezi sto firme hoce sa jednim proizvodom preko noci da se obogate, zadovolje neke svoje zelje iz djetinjstva, pa sto ostane investirati u nove proizvode. pa sve tako u krug. ustediti tako sto ce se kupiti polovne masine koje su vec zastarile i sto je neko skontao da je vrijeme da se izbace i uvedu nove, savremenije, sa brzom proizvodnjom i manjim troskovima. Ispitivanje trzista je ravno nuli. Kazete da domace firme nemaju dovoljno novca za marketing...pa mislim da bi jedno od rjesenja bilo da se vlast pobrine o promociji domace proizvodnje tako sto bi na npr. drzavnoj TV umejsto silnih odvratnih reklama za dezinfekciju, detrdzente, uloske...dali dva termina besplatna za promociju domace proizvodnje i predstavljanje bh firmi. Ne treba zaboraviti da su vecina tih BH frimi sponzori strankamau predizbornim kampanjama. znaci, nije da se nema i da se ne moze...al javnost treba upoznati sa kvalitetom i steci njihovo povjerenje.
jale

Post by jale »

Ima dosta domacih proizvoda koji su dobrog kvaliteta i koji ''zasluzuju'' da se kupe. Najdraze mi je kad na proizvodu vidim da bar-kod pocinje sa 387. Veliki sam pristalica domacih proizvoda.
Kada bi svi mi kupovali domace proizvode, taj kvalitet bi bio jos bolji i ponuda raznovrsnija. I FRUCTAL, DUKAT i sl. su poboljsali kvalitet nasim parama.
Zar je Alpsko bolje nego Megle? Karlovacko od Sarajevskog? Podravka supa od Vispakove? Ronhill od Drine? itd. i sl.
Ako mi kupujemo nase prozvode, onda i ona cistacica npr. moze kupiti svome djetetu knjige za skolu i sl.

Ma ima puno argumenata ZA domacu proizvodnju, samo malo treba promijeniti svijest ljudi..

Mozete li naci neki nas proizvod recimo kad odete na Jadransko more??
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Ja sam alpsko prestala piti kada su rekli da ima neku opasnu bakteriju bla bl abla...presla regularno na megle. a jel fakat bilo potrebno oblatiti na taj nacin konkurenciju da bi se plasirao domaci proizvod? Podravkina supa? Pa....malo si tu pretjerao...to je kao da pitas jel bolji mercedes ili domaci yugo....ali posto je yugo bio domace auto...on je bio najbolji auto svih vremena. Podravka radi i dalje na svojoj promociji dok visipak to ne radi. rovinj od fds....licno koristim proizvode fds, ali FDS iole bolja cigareta je skuplja od FDR. A cistacica nema nikakve veze sa kupovinom domacih proizvoda...sve dok su nam (ne samo cistacici) vodje i poslodavci supci i lopovi. a npr...cistacica u banci ima vecu platu od moje...duplu :-D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

homo_sapiens wrote:
DaysleepeR wrote:
Naša država na posjeduje kvalitetan sistem za kontrolu kvalitete proizvoda kako bi mi kao konzumenti bili sigurni da je ono domaće što kupujemo dovoljno kvalitetno za upotrebu. Država na posjeduje nijednu laboratoriju za testiranje proizvoda te sama nema ovlaštenje za stavljanje CE oznake na proizvode.
Sanitarne i ostalne inspekcije i laboratorije koje se bave kvalitetom prehrambenih proizvoda su korumpirane i prava je sreća što se ljudi ne truju jer nijedan proizvođač neće ulagati u kvalitet ako nemora.

Naši proizvođači moraju da idu u inostranstvo kako bi probavili CE oznaku za proizvod. Hajde da počnemo od toga pa da država uspostavi laboratoriju koja bi bila ovlaštena od međunarodnih instanci da stavi CE znak koji zaista potvrđuje to za šta i služi.

Hajde da eliminišemo korupciju kad su u pitanju sanitarne i ostale zdravstene inspekcije kako bi bili sigurni da je domaća hrana zdrava - što trenutno nije slučaj.
Po tebi, dakle, sav je problem u nedostatku BiH certificirane laboratorije za dodjelu CE certifikata ?! :?
Ja mislim da je sasvim svejedno koja institucija će dati CE certifikat (između ostalih). Bitnije pitanje je : na koje proizvode ? na koju tehnologiju, zapravo.
U poslovnom BiH svijetu, izuzev prejakih grupacija, od kojih su većina stranog vlasništva, i koji imaju svoje interese u zastupanju svojih roba, još nema dovoljno finansijske snage za pokretanje, osmišljavanje i proizvodnju novih proizvoda. Ideja ima, ali - para nema.
Paralelan problem je i u činjenici da, kad neko i ovlada proizvodnjom, nema kvalitetne mogućnosti plasirati je na tržište, jer "veliki" imaju monopol, a svi ulazni troškovi često budu viši od zarade. Pa problem naplate potraživanja, jer danas u BiH niko nikom ništa ne plaća. A da bi se i proizveo neki proizvod, mora biti sačinjen od repromaterijala - kojih u BIH skoro da i nema.
Buraz,

prije nego postaviš takvo pitanje prvo boldiraj gdje sam ja napisao da je u tome sav problem.

Fino sam rekao da je to početak, dakle zdrava podloga.

Mnogi proizvođači su u startu suočeni sa velikim troškovma kad žele da certificiraju proizvod.

Bez podloge dugoročno nemože. Ova je zemlja imala dosta proizvoda od rata pa ovamo koji su propali kada je trebao korak više a to je izvoz.
Mala smo mi zemlja da ijedan proizvođač može da preživi samo od domaće kupovne moći.

idući put pročitaj
downtoearth

Post by downtoearth »

Amazonska 27 ovi veci bi mogli poraditi malo na proizvodima pripremljenim za pecenje...tipa u raznim sosovima
Ponekad i ne znamo kakvih sve domaćih proizvoda ima. Ljudi van BiH su mi rekli za pileće ražnjiće u sosu (vrlo ukusne vjeruj mi) koje proizvodi neka firma iz Breze mislim da se zove Biberkić ili sl. Tražio sam ih u svim većim supermarketima bezuspješno dok u Konzumu nisam pitao prodavačicu koja me je nevoljko odvela do mjesta gdje su bili tako dobro postavljeni da sam ih jedva vidio i tad. A to je jedan od problema i razloga zašto Lijanovići lično obilaze prodavnice da vide kako su im proizvodi prezentirani.
Jale:Ma ima puno argumenata ZA domacu proizvodnju, samo malo treba promijeniti svijest ljudi..
slažem se. kod nas još uvijek vlada pravilo: tuđe je bolje. a ljudi se tješe certifikatima koji otprilike kažu:Ja potvrđujem da je ovo proizvedeno u skladu sa mojim standardom kvalitete koji može biti kakav ja to hoću
Ali veći problem su vlasti koje toliko vole ovu zemlju da sve čine da proizvođača više ne bude :-D
Amazonka 27 rovinj od fds....licno koristim proizvode fds, ali FDS iole bolja cigareta je skuplja od FDR
To ti mogu objasniti. a) hrvatski proizvođači se oslobađaju porez na promet na izvezene proizvode a ne plaćaju naš PDV (naši ne, znači + 17%) b) hrvatska vlada daje subvencije proizvođačima duhana, naša ne c) akciza na duhanske proizvode ista, d) hrvatski proizvođači izvezu cigaretu u BiH pa ponovo uvezu i prodaju u Hrvatskoj po višim cijenama i zarade na razlici e) naši moraju unaprijed platiti markice tj. porez 42% rezultat: hrvatske cigarete jeftinije u BiH nego u Hrvatskoj
Post Reply