Sta nam ovo sipaju po ulicama?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

taxi_driver

Post by taxi_driver »

Fox Mulder wrote:
Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.

Umjesto da se brinu o eliminiranju posljedica poledice, na zapadu se posipa tecni rastvor koji sprjecava zadržavanje snijega ili nastanak leda. Ko se vozio autoputem zna o cemu govorim.

Drugi je problem sto komunalne vlasti u Sarajevu nisu zeljele da uvedu taj sistem koji bi bio puno jeftiniji od posipanju soli iz ''Tunisa'' (npr u Gorazdu ima fabrika koja stoji koja moze naraviti taj rastvor da je po jedinici
povrsine pokrivanja 10 puta jeftinije nego so ili frakcija).
Tako je. Nema soli u civiliziranom svijetu vec vise od 20 godina. Koriste se rastvori koji su puno efikasniji i ciji salinitet nije tako veliki, te su ekoloski prihvatljiviji. Šoder se na posipa vec samo po izuzetno opasnim usponima sitni pijesak. Tako se ne unistavaju auti. I ima riba u rijekama. Ima jos jedan problem. Elektroenergeska postrojenja uz velike saobracajnice gdje se neopravdano posipaju ogromnim kolicinama soli su ostali za vrlo kratko vrijeme bez zastitnog uzemljenja. Uzemljivacke mreze je "pojela" so. Pa kad nadju frajera mrtvog zbog valikog napona koraka, mamlazi kazu:"Strefilo ga srce."

neznam kako je kod vas u USA :D ,ali kod mene u holandiji jos uvijek posipaju so.ali vjerovatno je holandija 20 godina u zaostatku u odnosu na civilizovani zapad :D :D
Hantraga

Post by Hantraga »

taxi_driver wrote:
Fox Mulder wrote:
Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.

Umjesto da se brinu o eliminiranju posljedica poledice, na zapadu se posipa tecni rastvor koji sprjecava zadržavanje snijega ili nastanak leda. Ko se vozio autoputem zna o cemu govorim.

Drugi je problem sto komunalne vlasti u Sarajevu nisu zeljele da uvedu taj sistem koji bi bio puno jeftiniji od posipanju soli iz ''Tunisa'' (npr u Gorazdu ima fabrika koja stoji koja moze naraviti taj rastvor da je po jedinici
povrsine pokrivanja 10 puta jeftinije nego so ili frakcija).
Tako je. Nema soli u civiliziranom svijetu vec vise od 20 godina. Koriste se rastvori koji su puno efikasniji i ciji salinitet nije tako veliki, te su ekoloski prihvatljiviji. Šoder se na posipa vec samo po izuzetno opasnim usponima sitni pijesak. Tako se ne unistavaju auti. I ima riba u rijekama. Ima jos jedan problem. Elektroenergeska postrojenja uz velike saobracajnice gdje se neopravdano posipaju ogromnim kolicinama soli su ostali za vrlo kratko vrijeme bez zastitnog uzemljenja. Uzemljivacke mreze je "pojela" so. Pa kad nadju frajera mrtvog zbog valikog napona koraka, mamlazi kazu:"Strefilo ga srce."

neznam kako je kod vas u USA :D ,ali kod mene u holandiji jos uvijek posipaju so.ali vjerovatno je holandija 20 godina u zaostatku u odnosu na civilizovani zapad :D :D
Ja kolko vidim i ovde u STL posipaju Sol, e sad da li je to neka posebno preradjena sol, to neznam...Uglavnom, od nje auto sve pobjeli, da ga odmah moras prati da ti ne izgrize karoseriju...

Doduse, autoproizvodjaci su se potrudili da rjese taj problem, pa sad prave karoseriju od plastike, a ne od metala... :D

Mislim da bi lolgicnije da se baca sol, jel u sustini voda i kisa je vremenom rastvori, dok se pjesak sav u jednu stranu smete i dalje ostaje na cesti...

Po pitanju riba, pa zar uopste ima riba u Miljacki? :lol:
newone

Post by newone »

Ma evo i ovdje u Americi gdje ja zivim posipaju so po ulicama i autoputevima. Jedino sta ovdje urade kada so rastali led i snijeg je da prodju masine tokom noci i skinu taj rastaljeni sloj soli, vode i blata i onako zgrnu ga sa strane ulica.
Ali nigdje kao u Svedskoj. Oni koriste geotermalne vode koje izvlace iz zemlje i sistemom cijevi transiraju ih ispod autoputeva i ulica od znacaja.I onda kako snijeg pada istovremeno se i topi.
grep

Post by grep »

Ma pusti papane sa zapada, isto sranje se posipa i tamo.
Bio, vidio i uvjerio se. :roll: Izuzetak par gradova gdje snijeg padne dvaput godisnje.
newone

Post by newone »

grep wrote:Ma pusti papane sa zapada, isto sranje se posipa i tamo.
Bio, vidio i uvjerio se. :roll: Izuzetak par gradova gdje snijeg padne dvaput godisnje.

I kada im padne dva puta godisnje totalno se pogube i odmah oglase vanredno stanje, niti djeca idu u skolu, niti ljudi na posao!
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

newone wrote:

I kada im padne dva puta godisnje totalno se pogube i odmah oglase vanredno stanje, niti djeca idu u skolu, niti ljudi na posao!
a kod nas tako spremno docekaju zimu :-) :D

u subotu kada je padala ona ledena kisa, u blazuju na onom novom nadvoznjak/mosticu kod one nove B.pumpe, glumila sam podmornicu sa autom...ocito izvodjaci radova nisu culi da se uvijek treba uraditi nagib ceste od 2% da bi se sprijecilo nakupljanje vode na cesti...al ne znamo mi nista nauciti od tih papana kojima je cesta skoro suha i dok kisa pada.
grep

Post by grep »

Amazonka27 wrote:
newone wrote:

u subotu kada je padala ona ledena kisa, u blazuju na onom novom nadvoznjak/mosticu kod one nove B.pumpe, glumila sam podmornicu sa autom...ocito izvodjaci radova nisu culi da se uvijek treba uraditi nagib ceste od 2% da bi se sprijecilo nakupljanje vode na cesti...al ne znamo mi nista nauciti od tih papana kojima je cesta skoro suha i dok kisa pada.
Ma znam ja da u Sarajevu i ostalim gradovima BiH nije sjajno, al vjeruj mi, da je bilo koji grad od tih "papana" na zapadu prosao kroz sta je Sarajevo proslo, danas bi gledali kako govnima otopljavaju led.
Sto rece drug gore iznad, zapada malo veci snijeg i odma djeca nemogu ici u skolu, dok sam ja klaparo po mecavama i evo me, jos uvjek ziv i zdrav.
newone

Post by newone »

Ima i tu caka zasto djeca ne idu u skolu i ljudi na posao kada zapada recimo u Americi snijeg ili je jak vjetar ili prolom oblaka. U pitanju je liability kojeg jos nema u Bosni, ali sa razvojem kapitalizma i gradjanske svijesti i to ce doci na tapet jednog dana. Liability je prosto receno odgovornost skole sto je odrzavala nastavu za recimo olujnog vremena u kojem je ucenik poginuo ili je zadobio povredu na putu do ili od skole. U tom slucaju skola mora platiti porodici nastradalog novcanu odstetu za nastradalog ucenika i ovdje se radi o milionskim odstetama. Zato ce radije otkazati nastavu nego sebe dovoditi u finansijsku nevolju. Isto je i sa kompanijama. Na Zapadu su ljudski zivoti jako vrijedni i skupi i sa liability-jem se ovdje niko ne igra. I nemojte misliti da glumite hrabrost kada po jako losim vremenskim prilikama idete u skolu ili na posao ili ako radite pod jako teskim okolnostima opasnim po zivot i zdravlje. U pitanju je potpuna nebriga drzave i/ili poslodavca za svaki ljudski zivot u Bosni.
van Basten

Post by van Basten »

grep wrote:
Amazonka27 wrote:
newone wrote:

Ma znam ja da u Sarajevu i ostalim gradovima BiH nije sjajno, al vjeruj mi, da je bilo koji grad od tih "papana" na zapadu prosao kroz sta je Sarajevo proslo, danas bi gledali kako govnima otopljavaju led.
Sto rece drug gore iznad, zapada malo veci snijeg i odma djeca nemogu ici u skolu, dok sam ja klaparo po mecavama i evo me, jos uvjek ziv i zdrav.
skoro svi njemački gradovi su prošli slično (neki malo bolje neki gore) krajem II svjetskog rata, pa su za 30 godina izgradili jednu od najjačih ekonomija u Evropi. MI 2025... strah me i pomisliti na to :roll:
amrica

Post by amrica »

u njemackoj zivjeli samo njemci, nisu sami sebe ukopavali, da su imali bar jednog dodika jos bi zeleneu travu jeli.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

van Basten wrote:
grep wrote:
Amazonka27 wrote: a kod nas tako spremno docekaju zimu :-) :D

skoro svi njemački gradovi su prošli slično (neki malo bolje neki gore) krajem II svjetskog rata, pa su za 30 godina izgradili jednu od najjačih ekonomija u Evropi. MI 2025... strah me i pomisliti na to :roll:
a japan 8)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

amrica wrote:u njemackoj zivjeli samo njemci, nisu sami sebe ukopavali, da su imali bar jednog dodika jos bi zeleneu travu jeli.
Dodik nema nikakvog uticaja na Kanton Sarajevo niti ijedan drugi u Federaciji.

Kantoni svi imaju vlastite budžete i nadležnosti na ove i milion drugih stvari koje prosječan građanin najviše osjeti.

Prema tome, mojne tih vadiona, nisi ti advokat nasim ubleha političarima
van Basten

Post by van Basten »

callmethebreeeze wrote:
van Basten wrote:
grep wrote: Ma znam ja da u Sarajevu i ostalim gradovima BiH nije sjajno, al vjeruj mi, da je bilo koji grad od tih "papana" na zapadu prosao kroz sta je Sarajevo proslo, danas bi gledali kako govnima otopljavaju led.
a japan 8)
uh, sreća pa prvo pomislih na Njemačku... da sam se odmah sjetio Japana tek bi me onda nervoza uhvatila :-)
Post Reply