Razgovori o Bosni

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Mene su Ameri pitali da li u Bosni ima auta? Pa cak da li imamo WC? :roll:
Na to sam uslikao svoju zgradu, pa pokazao one parkinge ispred marketa, onda su poceli s divljenjem :-D Onda je pocelo divljene jer su skoro sama auta VW, a to je u Cemerici veoma skupo.
:lol: i mene su pitali da li sam iz Boston, a ja njima kazem: " Yes, Bosnia Massachusetts!" :bih: Pitaju te odekle si, kazes da si iz Bosne, i onda dobijes na to: oh, yes, Bosnia - a operisani su od toga da cak ne znaju ni gdje se nalazi, najvaznije je da Evropa granici s Amerikom :D
Samo brate kad panu po burecima, ja mislim da nema ukusnije i bolje hrane od nase. Par puta smo imali na faxu "International Night", kod nas za stolom budu na desetine oko Bureka, Sirnica, pa i do cevapa - a na zidu zlatni ljiljani!
Sta me briga, ponosan sam sto sam iz Bosne! :bih: Ni prije rata nismo bili zeljni, imali smo i za popiti i za najesti se, a i sad nakon rata.
Samo kad pogledas po Bosni kako se narod nosi, a pogotovo omladina, pa ovi po Americi su za nama zaostali johoho.
Kad vide nase seher Sarajevo, pa prirodu, rijeke, ljudi moji ne mogu se nacuditi ljepotama - a pogotovo sadasnje slike Bosne i one porusene za vrijeme agresije.
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:31, edited 1 time in total.
walkabout

#28 Re: Razgovori o Bosni

Post by walkabout »

cHupjahalic@ wrote:
toliko su ubjedjeni da se sav svijet oko njih vrti - glavobolja me uhvati radi toga.
To oni dosli u Bosnu ? :roll: :oops:
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Minnela wrote:
stari_sarajevski_gospodin wrote:Ja amerikancima pricam kako su bosanci puno pametniji od njih. :razz:
A sta oni na to? :roll: How yes no :? :roll: :D
Ma oni u soku kad im kazem. Nemogu vjerovat. Neznaju oni nase finte i zajebancije. Sta ces mogu na njih koristit sta god hocu. 8)
cHupjahalic@

#30 Re: Razgovori o Bosni

Post by cHupjahalic@ »

walkabout wrote:
cHupjahalic@ wrote:
toliko su ubjedjeni da se sav svijet oko njih vrti - glavobolja me uhvati radi toga.
:?
walkabout

#31 Re: Razgovori o Bosni

Post by walkabout »

cHupjahalic@ wrote:
walkabout wrote:
cHupjahalic@ wrote:
:?
Hmm...Ko se oko koga vrti - oni oko tebe ili mi oko njih? :roll:
cHupjahalic@

#32 Re: Razgovori o Bosni

Post by cHupjahalic@ »

walkabout wrote:Hmm...Ko se oko koga vrti - oni oko tebe ili mi oko njih? :roll:
mislim da si pogresno protumacio/la to sto sam ja htjela reci.

kad sam to napisala nisam mislila samo na sebe ovdje kao stranca i kako oni mene gledaju (da mi je ruzno ne bih bila ovdje :) ), nego na njihov pogled na ljude koji zive divne zivote - u svojoj vlastitoj zemlji. :oops:
ubjedjeni su da niko na ovoj planeti ne zivi bolje i ne zna za bolji zivot (sto znaju poprilicno dosta puta potvrditi sa svojim komentarima). :)
walkabout

Post by walkabout »

:-) ...pa i ti se zavrsavas na -la, josh jedna ljepotica...

Shvatio sam ja tebe dobro..
Moj je odgovor bio u smislu 'ko/sta im daje pravo/povod da imaju take "crne" misli/predodzbe o sebi/svijetu"... :roll:
I nista narocito nije bilo upuceno/odgovoreno licno tebi/tvojoj situaciji, nego nako, vise uopsteno, da se stvari pogledaju iz perspektive... 8)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

walkabout wrote::-) ...pa i ti se zavrsavas na -la, josh jedna ljepotica...

Shvatio sam ja tebe dobro..
Moj je odgovor bio u smislu 'ko/sta im daje pravo/povod da imaju take "crne" misli/predodzbe o sebi/svijetu"... :roll:
I nista narocito nije bilo upuceno/odgovoreno licno tebi/tvojoj situaciji, nego nako, vise uopsteno, da se stvari pogledaju iz perspektive... 8)
prije samo nekoliko godina svijet nije bio malen kao sto je sada.
ljudi su manje putovali i imali manje kontakta sa drugim tradicijama i kulturama.
a kad odrastes sa takvim mislima onda je malo teze da se stvari preko noci promijene.
vjerovatno je to jedan od glavnih razloga da razmisljaju tako. :roll:
Aorta

Post by Aorta »

"U principu znaju za rat, za Dubrovnik i za SFRJ. Ostalo truba!
Ipak Amerikanci sa kojima se druzim i van officea znaju o Bosni mnogo jer su pokazali interes a ja sam im pricao i pricao i jos uvijek im pricam."

Imam slicno iskustvo sa ovima koji su vise upuceni. Neki su veoma zainteresirani da znaju na cijoj sam strani, a ne umiju bas da pitaju tako direktno. To je uvijek zabavno. : ) Za ove koji nisu upuceni, to ide otprilike ovako:

Aorta: "I'm from Bosnia."
Amer: "Oh, really?! Wow, that's sooo cool."
Aorta: "You have no idea where that is, right?"
Amer: "No, I don't." : )

Post by location »

Obicno pitaju o ratu. Nikako mi se to neda pricati. Radim na mjestu gdje su bogatiji okolo mene, pa svakog ljeta idu u Italiju, Grcku, Hrvatsku. Obicno me pitajuda li vrijedi ici u BiH, ne znam sta da im kazem. Ako se nadjete u Dubrovniku moze te skociti do Mostara i pogledajte most i nazad.
Jedna me pitala sta se tacno desilo u Srebrenici? :? Mrzim pitanja poput koja je razlika izmedju bosnians, serbs, croats and muslims? Obicno im pricam o Titi, on good everything else bad. Ali sto se tice pitanja oko rata, onako diplomatski hladno im odgovorim da covjek nije google izmislio bez razloga.
Ali iste reakcije kao kod ostalih, da li imamo wc i bla bla bla. Imao sam priliku upoznati oko sest amera koji su bili u Tuzli, trojica naucili nas jezik i super furlaju. Jedan prijatelj sa fakluteta prije par mjseci rekao da je bio u glavnom gradu Republike Srpske sa britanskim trupama. Ja rekao Pale, a on ne BL. Oh rekoh super. :lol:

Pokusavam da ne pricam o Bosni toliko puno jer nema se sta reci, sto se tice turizma na kraju vise pricam o Hrvatskoj i njenom primorju.
teletrader

Post by teletrader »

Aorta wrote:"U principu znaju za rat, za Dubrovnik i za SFRJ. Ostalo truba!
Ipak Amerikanci sa kojima se druzim i van officea znaju o Bosni mnogo jer su pokazali interes a ja sam im pricao i pricao i jos uvijek im pricam."

Imam slicno iskustvo sa ovima koji su vise upuceni. Neki su veoma zainteresirani da znaju na cijoj sam strani, a ne umiju bas da pitaju tako direktno. To je uvijek zabavno. : ) Za ove koji nisu upuceni, to ide otprilike ovako:

Aorta: "I'm from Bosnia."
Amer: "Oh, really?! Wow, that's sooo cool."
Aorta: "You have no idea where that is, right?"
Amer: "No, I don't." : )
Na ovaj vrlo duboki dialog bi se jako dobro nadovezala scena iz filma "Jackie Brown" kad ona plava pokazuje De Niru slike Japana i onda ga poslije pita..
:D :D :D
Al' stid me sada pisati,maccarona je online,a ona misli da sam pepi baco...
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Šeha wrote:Meni se isto desava kao i St. Louisu tj. da protumace Bosnia kao Boston. Onda neugodno objasnjavanje ne Boston, Bosnia, Evropa. Aha pa da i mislio/la sam da ti je akcent malo cudan za Bostonski :shock: :roll:

I taman negdje tu me prodje volja za dalju diskusiju i okrenem razgovor na neku drugu temu... A nemam se vala cim ni pohvaliti da bi nastavio diskutovati :)

(siromastvo, kriminal, korupcija, unistena, nekada lijepa priroda, primitivizam... ima toga puno ali malo za pohvalit se :))
Nije do njih nego do tebe, kako izgovaraš "Bosnia". :lol:
Maraschino

Post by Maraschino »

Mene pitaju ako ne u prvom onda sigurno u drugom pitanju i to vrlo ljubazno i sa osmijehom:

"Planirate li ovdje ostati ili kada se planirate vracati"

a kada im odgovoris ono ljubazno i sa osmijehom :D kako neces dugo ovdje ostati i da zelis da se vratis, osjetis kako im je "godra" i uz osmijeh pricaju kako im je lijepa zemlja.
melb26sa

Post by melb26sa »

Šeha wrote:Meni se isto desava kao i St. Louisu tj. da protumace Bosnia kao Boston. Onda neugodno objasnjavanje ne Boston, Bosnia, Evropa. Aha pa da i mislio/la sam da ti je akcent malo cudan za Bostonski :shock: :roll:
Meni se ovo desavalo u NH - kazem da sam iz Bosnia a oni skontaju Boston.

Ali ima i gore - jedna mi pametnica rekla: a da, Bosnia, dole u Africi, je li tako? Rek'o da, vidis me kako sam crna, kako si pogodila :lol:

Danas idem da polazem vozacki (jer naravno ne priznaju nasu vozacku) i pita me mama od muzevog prijatelja (moras imati nekog sa validnom vozackom da polazes) a gdje je tacno Bosna? A bila u Evropi kao vojno lice. I sta cu, objasnim joj gdje smo na mapi... :D

Post by location »

Pa mozda Bosna granici sa Juznom Afrikom pa si zato bjela, ne mora svako iz Afrike biti crn.
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Šeha wrote:
Crvena Tifoza wrote:
Nije do njih nego do tebe, kako izgovaraš "Bosnia". :lol:
E vala ja ne govorio Baznia pa makar me nikad ne razumili :D
Broken ingliš :lol:
Brisbane

Post by Brisbane »

cHupjahalic@ wrote:evo jos jedan primjer kakva pitanja nasi ljudi mogu dobiti - zbog situacije takva kakva jeste na nasim prostorima.

prije par godina sam bila pozvana na razgovor sa sefom, gdje mi je osoba rekla: "znate da imamo jedno slobodno radno mjesto, jedna osoba koja je porijeklom iz srbije je poslao/la molbu. razmatrali smo je i zakljucili da je osoba jedna od aktuelnih. sta ako tu osobu zaposlimo? kako ces se ti osjecati? interesuje nas jer tebe poznajemo i znamo ko si, sta si, a o toj osobi ne znamo nista (ovdje se mislilo na politicku opredjeljenost i pogled na druge)".

moj je odgovor na to bio: "ja ne vidim nista lose u tome ako ta osoba dobije radno mjesto ovdje ako je kvalifikovana za ovaj posao. zamislite da Vas ja sada upitam da li vi krivite i optuzujete sve i jednog njemca u vezi 2. svjetskog rata".
Jebo te sto ti je nas covjek!
Samo mi jos potvrdi da si bio pod cetnickim nozem, da su te protjerali iz vlastite kuce ....
Ma mi cemo nestati za 100 godina, jebem ja nas...
bbrs

Post by bbrs »

Nema se puno toga šta dobrog o BiH reći a niti o čitavom Balkanu
elixiaboy

Post by elixiaboy »

newone wrote:Jedan je jos radni kolega nedavno onako surfao po internetu i nasao je negdje podatak da je Bosna zemlja sa najvecim stepenom korupcije u svijetu pa mi je to onako priopstio. I tada mi je bilo jako neprijatno. I jos mi posalje url poslovnim mailom da i ja to procitam (kao da ja to vec ne znam!!!).
ne znam odakle mu to :?
http://www.transparency.org/policy_rese ... s/cpi/2007
Bosna na 84.mjestu
newone

Post by newone »

elixiaboy wrote:
newone wrote:Jedan je jos radni kolega nedavno onako surfao po internetu i nasao je negdje podatak da je Bosna zemlja sa najvecim stepenom korupcije u svijetu pa mi je to onako priopstio. I tada mi je bilo jako neprijatno. I jos mi posalje url poslovnim mailom da i ja to procitam (kao da ja to vec ne znam!!!).
Bosna na 84.mjestu

Jaka pozicija nema sta! Dovoljno da se zacrvenim i zastidim. Kada bi u svijetu bilo barem 300 drzava taj bi rating i bio dobar, inace....
elixiaboy

Post by elixiaboy »

newone wrote:
elixiaboy wrote:
Bosna na 84.mjestu
Jaka pozicija nema sta! Dovoljno da se zacrvenim i zastidim. Kada bi u svijetu bilo barem 300 drzava taj bi rating i bio dobar, inace....
Nisam rekao da je jaka pozicija. Na spisku je 179 drzava a Bosna je 84.
Valjda mozes skontati da ono boldirano nije tacno.

Post by location »

Brisbane wrote:
cHupjahalic@ wrote:evo jos jedan primjer kakva pitanja nasi ljudi mogu dobiti - zbog situacije takva kakva jeste na nasim prostorima.

prije par godina sam bila pozvana na razgovor sa sefom, gdje mi je osoba rekla: "znate da imamo jedno slobodno radno mjesto, jedna osoba koja je porijeklom iz srbije je poslao/la molbu. razmatrali smo je i zakljucili da je osoba jedna od aktuelnih. sta ako tu osobu zaposlimo? kako ces se ti osjecati? interesuje nas jer tebe poznajemo i znamo ko si, sta si, a o toj osobi ne znamo nista (ovdje se mislilo na politicku opredjeljenost i pogled na druge)".

moj je odgovor na to bio: "ja ne vidim nista lose u tome ako ta osoba dobije radno mjesto ovdje ako je kvalifikovana za ovaj posao. zamislite da Vas ja sada upitam da li vi krivite i optuzujete sve i jednog njemca u vezi 2. svjetskog rata".
Jebo te sto ti je nas covjek!
Samo mi jos potvrdi da si bio pod cetnickim nozem, da su te protjerali iz vlastite kuce ....
Ma mi cemo nestati za 100 godina, jebem ja nas...

I ja sam bio u istoj situaciji, samo su Srbina pitali za mene. Kasnije sam to saznao, jer mi je taj Srbin rekao da su ga to pitali, a poslije i od drugih sam nauco da su se pitali kako cemo nas dvojica raditi. Iznenadili su se da se fino slazemo. :lol:
Post Reply