inflacija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

madner

Post by madner »

newone wrote:Zvanicna stopa nezaposlenosti u Bosni je 48%!!!! Ne racunaj one sto rade na crno jer vecina ih tezgari po pijacama i to nije posao vec mucenje.
I upravo zbog currency board bank sistema Narodne Banke Bosne i Hercegovine inflacija iz Evropske Unije se prelijeva u Bosnu i tu je negdje zakljucno sa krajem prosle godine (4-6)%.
U Bosni neces zivotni standard pribliziti onom koji je recimo u Njemackoj kada bi ovoga trenutka Bosna usla u Evropsku Uniju. Pa to ti je cetvrta industrijska velesila u Svijetu nakon Amerike, Japana i Kine.
Ne slažem se za crnu ekonomiju. Kao prvo stalno radni odnos je više nego rijetka pojava u privatnim firmama. Ljudi su izrazito kreativni što se tiče izbjegavanja toga.
Drugo prosječne plate su smješne u privatnom sektoru. Ne znam ko se pravi lud, ali valjda je jasno da inžinjeri ne rade za 500 KM mjesečno.

:D
Mislilac

Post by Mislilac »

Narodne banke BiH nema već haman 15 godina... :D

Centralna banka BiH postoji.

Inflacija je visoka. Vezna za Euro zonu + inflaciju u domicijelnoj zemlji.

Inflacija - opći porast razine cijena (vrlo neodređena definicija).

Inflacija (engl. inflation, njem. Inflation) je prekomjerno povećanje novčane mase u optjecaju, što vodi smanjenju vrijednosti novca i općem rastu cijena; neravnoteža u robno-novčanim odnosima izazvana povećanjem novčane mase u optjecaju i mase odobrenih kredita u usporedbi s veličinom raspoloživog robnog fonda izraženog ukupnim cijenama.

Teorija uzroke porastu cijena vidi u povećanoj potražnji koja se najčešće financira kreditima i zajmovima, zatim u promjeni strukture agregatne potražnje, u pritisku troškova koje stvaraju radnički sindikati na tržištu rada, te u povećanju nadnica kao posljedice ostvarenih interesa radnika.

Definicija je preuzeta iz Rječnika turizma u izdanju Masmedia.
xon_sa

Post by xon_sa »

newone wrote:Zvanicna stopa nezaposlenosti u Bosni je 48%!!!! Ne racunaj one sto rade na crno jer vecina ih tezgari po pijacama i to nije posao vec mucenje.
I upravo zbog currency board bank sistema Narodne Banke Bosne i Hercegovine inflacija iz Evropske Unije se prelijeva u Bosnu i tu je negdje zakljucno sa krajem prosle godine (4-6)%.
U Bosni neces zivotni standard pribliziti onom koji je recimo u Njemackoj kada bi ovoga trenutka Bosna usla u Evropsku Uniju. Pa to ti je cetvrta industrijska velesila u Svijetu nakon Amerike, Japana i Kine.
Ma daj ne pricaj bezveze, eno ti stranica agencije za statistiku koja kaze da je u 2006. godini bila stopa nezaposlenosti po ILO definiciji, 31,1%. Kud ces zvanicnije?

A meni se cini da ti jos nisi sam sa sobom razjasnio sta je to inflacija i sta je to currency board. Da je samo do currency boarda mi bi imali inflaciju 0%,,,
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

hej, ako neko zna... :D

hitno mi trebaju zvanicni podaci o inflaciji u 2007. g. u odnosu na 2006., kao povecani troskovi zivota (koliko), visina potrosacke korpe u odnosu na prethodnu godinu, koliko se podigla minimalna plata u procentima u odnosu na 2006. godinu, penzije, troskovi rezija u odnosu na prethodnu godinu itd.

isla sam na stranicu od agencije za statistiku bih, tamo pise da je u fazi izrade taj podatak. :sad:

hvala dobri narode! :)
newone

Post by newone »

xon_sa wrote:
Ma daj ne pricaj bezveze, eno ti stranica agencije za statistiku koja kaze da je u 2006. godini bila stopa nezaposlenosti po ILO definiciji, 31,1%. Kud ces zvanicnije?

A meni se cini da ti jos nisi sam sa sobom razjasnio sta je to inflacija i sta je to currency board. Da je samo do currency boarda mi bi imali inflaciju 0%,,,
Evo ti je Mislilac napisao sta je inflacija i CITAJ !!!
Za currency board evo ti i malo citaj:

A currency board is a monetary authority which is required to maintain an exchange rate with a foreign currency. This policy objective requires the conventional objectives of a central bank to be subordinated to the exchange rate target.
The currency board in question will no longer issue fiat money but instead will only issue one unit of local currency for each unit (or decided amount) of foreign currency it has in its vault (often a hard currency such as the U.S. dollar or the euro). The surplus on the balance of payments of that country is reflected by higher deposits local banks hold at the central bank as well as (initially) higher deposits of the (net) exporting firms at their local banks. The growth of the domestic money supply can now be coupled to the additional deposits of the banks at the central bank that equals additional hard foreign exchange reserves in the hands of the central bank.
The virtue of this system is that questions of currency stability no longer apply. The drawbacks are that the country no longer has the ability to set monetary policy according to other domestic considerations, and that the fixed exchange rate will, to a large extent, also fix a country's terms of trade, irrespective of economic differences between it and its trading partners. Typically, currency boards have advantages for small, open economies which would find independent monetary policy difficult to sustain.

Ida ne zaboravim, nezaposlenost ti je ogromna u Bosni i Hercegovini 45,50% za 2007. godinu:
http://www.photius.com/rankings/economy ... 007_0.html

Vise vjerujem medjunarodnim izvorima nego nekoj Bosanskoj Statistickoj Agenciji koja frizira stanje kako to trenutnoj politici odgovara.I pogledaj top listu na gore datom linku - Bosna rame uz rame sa najnerazvijenijim Africkim zemljama.
Inace izvor informacija je CIA -Central Intelligence Agency koja ima svoj ured i u Sarajevu.
Last edited by newone on 02/02/2008 05:43, edited 4 times in total.
d2

Post by d2 »

pozdravljam ucesnike diskusije i samo da kazem - KONACNO EKONOMIJA kao tema !
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

bh valuta je bila vezana za njemacku marku, a kad je ova presla u euro, postala je vezana u euro. u prevodu znaci sto se desava euru desava se i nama.
iskreno to je najgori oblik valutne vrijednosti, jer mi kao drzava i nasa centralna banka, nemamo nikakve monetarne mogucnosti za guranje nase ekonomije.ali s obzirom na stanje nase drzave i to da se politicari nista ne mogu dogovoriti, bolje je sto nemamo.
Post Reply