Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Meraklos

Post by Meraklos »

location wrote: Barack je cool, bivsi Musliman. Deda mu imam bio, ali on je presao na kriscanstvo.

Giuliani je isto onako dobar. Ako kojim slucajem bude borba izmedju Giuliani i Hillary glasam za Rudi.
Halo Falangista. Hail Giuliani. Jadan si ti.

I drugo Barack-u je otac is Kenije, a roditelji su mu se razveli kad je imao dvije godine. Odrastao je na Hawaii-ima. Oduvijek je bio krscanin - nije presao presao na krsanstvo. Odrastao je sa majkom Amerikankom. Mojne misionarske.

Simpatican je, ali Ron Paul's Revolution is taking a place.

http://www.youtube.com/results?search_query=ron+paul
StLouis

Post by StLouis »

Meraklos wrote:
location wrote: Barack je cool, bivsi Musliman. Deda mu imam bio, ali on je presao na kriscanstvo.

Giuliani je isto onako dobar. Ako kojim slucajem bude borba izmedju Giuliani i Hillary glasam za Rudi.
Halo Falangista. Hail Giuliani. Jadan si ti.

I drugo Barack-u je otac is Kenije, a roditelji su mu se razveli kad je imao dvije godine. Odrastao je na Hawaii-ima. Oduvijek je bio krscanin - nije presao presao na krsanstvo. Odrastao je sa majkom Amerikankom. Mojne misionarske.

Simpatican je, ali Ron Paul's Revolution is taking a place.

http://www.youtube.com/results?search_query=ron+paul
Nebitno je ko je koje religije sve dok je dobar za obicne smrtnike :-) jel tako :D
Vokri

Post by Vokri »

Sjajno je to sto se na Sa-x-u sa vremena na vrijeme ukaze tema koja pokazuje da nismo svi opsjednuti (samo) poskupljenjem grijanja i struje, mada je i to, vjerujem, na neki nacin uzrocno-posljedicno...
Licno mislim da ce u novembru za predsjednika "trcat'" Hillary i Ruddy, zato sto iza njih stoje najace politicke i medijske mashine demokrata i republikanaca, ali me ne bi iznenadilo da Obama pokupi demokratsku nominaciju zbog toga sto je pokazao da poznaje najbitnniju tehniku americkog politickog sistema, fund raising...
Sto se republikanaca i Giuliania tice, ovo govorim kao ljubitelj teorija zavjere, mislim da je on vec izabrani slijedeci americki predsjednik i da je tako odluceno jos 9/11, kad je sjajno pocistio mjesto zlocina, ne ostavivsi vremena za objektivnu istragu...
A ovo iz NYT:
"Out of panic and ideology, President Bush squandered America’s position of moral and political leadership, swept aside international institutions and treaties, sullied America’s global image, and trampled on the constitutional pillars that have supported our democracy through the most terrifying and challenging times. These policies have fed the world’s anger and alienation and have not made any of us safer."
E ovo je bitno nama ovdje i samo liberalnoj manjini u USA, koje je sve manje cak i u tradiconalnim uporistima kao sto su LA ili NewYork. Dokaz tome su apsolutno minorne, gotovo neprisutne,kritike americke i unutrasnje i spoljne politike u velikim medijima, pogotovo na tv mrezama.
Prosle godine sam gledao americku televiziju u mexiku, sa mexikancima. Fox bukvalno poziva na "shoot to kill" policy za one koji pokusavaju ilegalno da udju u USA, i nisam primjetio da je i jedan od kandidata ove godine pitanje imigracije stavio u prvi plan. Nesto je Billary krenula sa vozackim dozvolama pa je brzo usutila...
Ima dobra comp. igra, nesto kao monopol, zove se Political machine i mozete je naci na torrentima ili rapid share-u, pokazuje kako se u stvari dobijaju izbori u Americi.
Fund Raising, media sound bite, fund raising, media sound bite...

PS:Svaka cast za jeza u ledja i za temu...i za sve koji shvataju da se i nas ovi izbori itekako ticu...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Skyfox wrote:
FFK as Lucy01 wrote:Mislim da je jedina dobra stvar koju je ova Bushova vladavina donijela, ta sto ce Ameri malo vise paznje da obrate za koga glasaju (bar oni sa kojima se moze razumno raspravljati; oni "slijepi i gluhi" koji text-massage Bogu direktno su svakako izgubljeni).
Ako nisu obratili paznju nakon prvog Bushovog mandata nece ni sada. Zar nisu 4 godine dovoljne??? Ocigledno nisu...

Ko god postane predsjenik ceka ga tezak zadatak... Ja bih glasao za Clintonku...
Nekome trebaju 4 godine, nekome 8 godina....a nekim narodima nikada iz guzice u glavu nece (svaka slicnost sa stvarnim narodima koji zive na prostoru Balkanskog poluostrva, je namjerna)
pitt

Post by pitt »

Eno sad..........:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

FFK as Lucy01 wrote:Bez obzira ko pobijedi, cinjenice su sljedece:

-USA iako jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, ima najlosije socijalne programe na svijetu
-Hladni rat je davno zavrsen, ali Amerika i dalje iz drzavnog budzeta cak 62% odvaja za vojne potrebe
- Zdravstvena zastita....bolje da ne pocinjem
-Social Security-jedna od bitnih stvari koje je administracija syebala, da prostite, jos za vrijeme Vijetnamskog rata, a svaka naredna odbila da popravi
-Drzavni deficit ogroman, budzet opet neizbalansiran....dugujemo i noge i ruke Kini i Indiji
-O spoljnoj politici i kako su ugledu USA Bushici i Cejnici dohakali ne bih ovom prilikom
- I jos mnogo toga (okolis i globalno zagrijavanje, farmaceutska industrija, nelegalno useljavanje.....bla, bla...)

Od svih gore nabrojanih stvari, nijedna se nece bitno promijeniti bez obzira ko bude izabran, osim budzeta i spoljne politike.
Dakle, isto sranje-drugo pakovanje. Yebes vise i visepartijski sistem u kojem dominiraju 2 partije i samo se smjenjuju na vlasti.

Mislim da je jedina dobra stvar koju je ova Bushova vladavina donijela, ta sto ce Ameri malo vise paznje da obrate za koga glasaju (bar oni sa kojima se moze razumno raspravljati; oni "slijepi i gluhi" koji text-massage Bogu direktno su svakako izgubljeni).
Postoji jedan covjek u ovoj trci koji bi promjenio mnogo toga, zove se Ron Paul. ;)
Vokri

Post by Vokri »

Ron Paul je od americkih medija otpisan kao ekscentrik, ali ga to nije sprijecilo da za 24 sata putem interneta skupi 6 miliona dolara.
Sjajan lik, maverick.
Mislim da ce, na zalost , zavrsiti treci.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

jeza u ledja wrote:
Postoji jedan covjek u ovoj trci koji bi promjenio mnogo toga, zove se Ron Paul. ;)
Iako republikance ne mogu da smislim :D , ovaj mi se tip svidja....gledala sam ga u nekoliko republikanskih debata.

Medjutim, svi mi trebamo da shvatimo jednu stvar: u Americi je tesko biti "elected president" a imati ovako radikalne stavove. Pa cak i da postane predsjednik u sta sumnjam (dzaba pare, dzaba sve kad "corporate America" ne stoji iza tebe) i pocne da radikalno mijenja stvari, sjetim se Kenedija i sudbine koju je on dozivio....
Klodovik

Post by Klodovik »

-USA iako jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, ima najlosije socijalne programe na svijetu
-Hladni rat je davno zavrsen, ali Amerika i dalje iz drzavnog budzeta cak 62% odvaja za vojne potrebe
-Social Security-jedna od bitnih stvari koje je administracija syebala, da prostite, jos za vrijeme Vijetnamskog rata, a svaka naredna odbila da popravi
-Drzavni deficit ogroman, budzet opet neizbalansiran....dugujemo i noge i ruke Kini i Indiji
-O spoljnoj politici i kako su ugledu USA Bushici i Cejnici dohakali ne bih ovom prilikom
- I jos mnogo toga (okolis i globalno zagrijavanje, farmaceutska industrija, nelegalno useljavanje.....bla, bla...)

Od svih gore nabrojanih stvari, nijedna se nece bitno promijeniti bez obzira ko bude izabran, osim budzeta i spoljne politike.
Dakle, isto sranje-drugo pakovanje. Yebes vise i visepartijski sistem u kojem dominiraju 2 partije i samo se smjenjuju na vlasti.

Mislim da je jedina dobra stvar koju je ova Bushova vladavina donijela, ta sto ce Ameri malo vise paznje da obrate za koga glasaju (bar oni sa kojima se moze razumno raspravljati; oni "slijepi i gluhi" koji text-massage Bogu direktno su svakako izgubljeni).
Popne li se Hillary na vrh, bio bi to već 'dvoporodični sistem' od 20. januara 1989. Još kad bi se starom Bushu pridodale i one godine u Reaganovoj sjeni, otišlo bi to do sve do 1981.
pitt

Post by pitt »

Sta fali mittu :D:D sem sto je mormon :D:D:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

FFK as Lucy01 wrote:
jeza u ledja wrote:
Iako republikance ne mogu da smislim :D , ovaj mi se tip svidja....gledala sam ga u nekoliko republikanskih debata.

Medjutim, svi mi trebamo da shvatimo jednu stvar: u Americi je tesko biti "elected president" a imati ovako radikalne stavove. Pa cak i da postane predsjednik u sta sumnjam (dzaba pare, dzaba sve kad "corporate America" ne stoji iza tebe) i pocne da radikalno mijenja stvari, sjetim se Kenedija i sudbine koju je on dozivio....
Pa normalno, u vecini demokratskih zemalja rijetko kad dolazi na vlast neko ko je radikalan i da nije dio 'establishmenta'. Nije u tome SAD izuzetak.
artzy

Post by artzy »

Vokri wrote:Ron Paul je od americkih medija otpisan kao ekscentrik, ali ga to nije sprijecilo da za 24 sata putem interneta skupi 6 miliona dolara.
Sjajan lik, maverick.
Mislim da ce, na zalost , zavrsiti treci.
Ne vjerujem da moze iko napraviti strasno velike promjene ali se image drzave moze puno promijeniti... zato samo Obama, koji bi mogao promijeniti nacin komunikacije izmedju Amerike i Bliskog Istoka, Amerike i Afrike... jedino takva licnost ima sansu da pokrene promjene ne samo u US nego i cijelom svijetu... njegova generacija prije nego generacija Clintonove... ovi stariji nemaju ni snage ni ideje da ista pomaknu - sto znaci Bushovo smece bi nastavilo da vlada prema pravilima koje su nametnuli u prokleto Bushovo vrijeme... mislim da bi samo Obama napravio veliko spremanje...

Reps sve samo smece osim komsije McCaina... castan covjek ali bolesljiv... Djulijaniju ne bi dao da vlada nicim (osim Texasom :-) a ovim drugim ne bih dao da vladaju ni Njujorkom... :-)

Go Obama!
pitt

Post by pitt »

ma potreban je neko ko ce malo zbliziti i amerikance....neko ko ce moci saradjivati i sa demokratama i republikancima.....a hilary to sigurno nije....a ni bilo ko sa desna. Edvards mozda....al gdje ces ba dati advokatu zemlju da vodi.

Go Huso :D:D:D
Šandor

Post by Šandor »

artzy wrote:Reps sve samo smece osim komsije McCaina... castan covjek ali bolesljiv...
McCain reče da su Ameri dobili rat u Vijetnamu i ostade živ.
artzy wrote:Djulijaniju ne bi dao da vlada nicim (osim Texasom :-) a ovim drugim ne bih dao da vladaju ni Njujorkom... :-)
Giuliani će vjerovatno slijedeće godina u ova doba preuzeti funkciju bjelosvjetskog beglerbega (tako nekako i bude...oko 20. januara svake druge neparne godine ako se ne varam). Ne vidim ko bi ga mogao pobijediti? Obama je crnac a stari mu je naš... :D ... Hilary je pišulja ( :lol: )
artzy wrote:Go Obama!
jah... :D
walkabout

Post by walkabout »

Vedrija strana sharade sto se izborima klicu.

------------------

Turista Kemica nam se zadesijo prosli put kad su trebali da bidnu izbori kod jarana Amera - kaje takog rahatlooka kod ljudi u Ameriki nije vidijo prije (a nije ni bijo prije – kako more vidjeti, dobacuje Nurko). Svi sretni sto mogu da misle da su odlucivaci svojije :D (a narocito tudjije :dance: ) zivota bar na jedan dan u cetiri godine.

Al Kemica imo problem – navratijo ga Amer da i on dodje da glasa, samo nebil pobijedijo nakav sto ga Amer gura, valjda mu jaro sposla. Samo treba zaokruzit broj, niko te nista ne pita.

Jest vraga. Kaze Kemica, stojim ja tako iza Amera, pravim se da me niko nezna :D , kad onaj nabildani, sto ima znacku na reveru i mrko gleda po ljudima, pridje :twisted: . Prinese uho mom rusaku na ledjima, cuje kuca tik,tik,tik, nije gluh, naravski da ce cuti moj budilnik sto sam ga ponijo da ne okasnim na avijon. Skoci on ko oparen :shock: , na onaj tokivoki, kad josh nekolko istih takih jarana doleti, pocese vikat Eva Kjuete, Eva Kjuete (cudnog li zemskog imena) :cry: . Kad ono svi istrcase, ja ostadoh sam na sredini, zalecese se i oborise me a moj ranac sa burekom i budilnikom na nakim dugim stipaljkama iznesose napolje.

Dodje i TV ekipa, sutradan osvano naslov “Terorista Kemica se uvukao u izbore” (pogrijesili nepismenjaci, treba turista a ne terorista :wink: ) sa mojom slikom (je lezim a na meni sesterica :kravata: ).

Kad su vidjeli sta je u rusaku, odmah me strpase i na avijon (mozda im se nije svidio Mensurin burek :oops: ) i dzabna karta (budale zaboravile naplatit ;-) ) u nepovratnom smjeru za Bosnu. :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jos malo pa pocinje. :)

Mislim da veceras ako Clintonova uzme da je 90% kandidat, jer ima veliku prednost u Californiji, New Yorku...
pike

Post by pike »

StLouis wrote:
novljanin03 wrote:

sve tacno, i to niko nece promeniti , ni demokrate ni republikanci ...
Nazalost, istina. Najpasivniji narod na svijetu. Malo ih je kojih je briga ko je na vlasti i gdje mu novac ide, a i ti koji su zabrinuti su minimilazirani. Mislim da stvari krecu nabolje tj. u smislu da se narod budi i da mu je nakon ere bushizma, nemara i osmogodisnjeg zamazivanja ociju dosta republikanskih obmana. Najcrnje je sto imas samo dvije opcije i oni to zovu demokracijom...?? :-? Imali su sansu napraviti veliki preoktret prije cetiri godine ali su to propustili. Ja se iskreno nadam da ce ovi "toboznji demokrati" barem malo srediti situaciju, a ako ovi drugi ponovo pobijede ja se selim za Kanadu. Hillary je najbolji izbor za USA[barem za sada.]
Stas se vamo selit? Liberali su zijanili i sad je Prime Minister neki degen slican Bushu :x jest da je blaza forma.
Vokri

Post by Vokri »

eto evangelista, huckabee izgleda dobio rebublikance u iowa-i..mada je to samo mali korak ka punoj nominaciji, vidjecemo sta ce biti u hampshire-u...
pike

Post by pike »

Evo Obama vodi u demokratama...Clinton i Edwards izjednaceni.
danas

Post by danas »

pitt

Post by pitt »

opet ona sa NYT :D:D:D:D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Primaries izbori se zavrsise....u drzavi Iowa.

Na demokratskoj strani, Obama je povalio ostatak kandidata. Naime, Obama je pobjedio sa 38%, slijedi Edwards sa 30%, te Hilary sa 29%. Ostali su "stinis".

Na republikanskoj strani, pobijedio je Huckabee, te slijedi onda Mitt Romney. Ima finu razliku u odnosu na Mitta. Ovaj je "Huckonja" pokupio dosta glasova i to najvise od evandjelistickih glasaca.

Sad slijedi New Hampshire.....Vidjecemo ko ce ovdje odnijeti poene.

Ako Obama uzme New Hampshire, bice tesko Clinton da se dokaze u kasnijim primaries. Ako na republikanskoj strani, Romney ne uzme New Hampshire, on je po meni zavrsio.
Hantraga

Post by Hantraga »

Nisam siguran kolko ima nasi u Iowi, ali ne vjerujem da mogu uticati na preliminarne izbore....

U Iowi u preliminarnim izborima ucestvuju samo clanovi stranke, znaci nemaju svi pravo ucestvovati u ovim preliminarnim izborima...

U drugim drzavama nije tako. Recimo kod nas u Missouriju, svako moze izaci na preliminarne, samo se mora odluciti za koju ce stranku izabirati kandidate. Znaci nemoze za obje...

Evo Iowa je gotova i stanje je sljedece u ovoj drzavi bilo:

Dems:
Obama 38%
Edwards 30%
Clinton 29%
Richardson 2%
Biden 1% (odustaje od daljnje kampanje)
Dodd 0% (odustaje od daljnje kampanje)
Gravel 0%
Kucinich 0%

Reps:
Huckabee 34%
Romney 26%
Thompson 13%
McCain 13%
Paul 10%
Giuliani 4%
Hunter 0%

Dakle Obama i Huckabee vode :D

Post by location »

Hantraga wrote:Nisam siguran kolko ima nasi u Iowi, ali ne vjerujem da mogu uticati na preliminarne izbore....

U Iowi u preliminarnim izborima ucestvuju samo clanovi stranke, znaci nemaju svi pravo ucestvovati u ovim preliminarnim izborima...

U drugim drzavama nije tako. Recimo kod nas u Missouriju, svako moze izaci na preliminarne, samo se mora odluciti za koju ce stranku izabirati kandidate. Znaci nemoze za obje...

Evo Iowa je gotova i stanje je sljedece u ovoj drzavi bilo:

Dems:
Obama 38%
Edwards 30%
Clinton 29%
Richardson 2%
Biden 1% (odustaje od daljnje kampanje)
Dodd 0% (odustaje od daljnje kampanje)
Gravel 0%
Kucinich 0%

Reps:
Huckabee 34%
Romney 26%
Thompson 13%
McCain 13%
Paul 10%
Giuliani 4%
Hunter 0%

Dakle Obama i Huckabee vode :D
Ima svako pravo biti. Moras biti preko 18, drazavljanin Amerike i da si se registrovao za glasanje. Nazoves svoju demokratsku ili republikansku komisiju koja je u tvojoj drzavi i kazes da zelis da izadjes na izbore. Oni ti kazu koji je tvoj precinct i mjesto gdje ce se odrzavati glasanje za taj precinct, obicno bude po nekim crkvama. Odes tamo i pokusas da skupis 15% glasova za svog kandidata. Ovo 15% je istinito za demokrate, ja mislim republikanci imaju neki drugi sistem.

Neka je ona Hillary izgubila to je vazno.

:-)
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

S'o se zakuhalo u AmeriKi ...Oni nisu ni svjesni da su najveci izborno-politicki analiticari upravo ovde na sa-x.com/forumu...a jadna mladost truhne iza monitora umjesto da ih uposle u kampanjama , nisu svjesni koliko su svi na gubitku... :D :D :D :D :D :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:
Post Reply