Djeca pod staklenim zvonom???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Klonirana26

Post by Klonirana26 »

DaysleepeR wrote:evo šta je dijete pod staklenim zvonom.

Nedaj Bože nikome.

Uputstvo (savjesne, brižne i kakve sve ne) majke budućeg debila na kvadrat i potencijalnog serijskog ubice i pedofila učiteljici za ekskurziju, elem da ne duljim:
....
Ovo je da se naježiš :roll:
simi5

Post by simi5 »

Nije isti imuno sistem sasvim malog deteta i odraslih. Dete do godinu dana ima dosta dobar nasleđen imunitet od majke. Najslabiji imunitet je oko dve godine, pa se poboljšava da bi oko 5 već bio dosta dobar. Naravno u periodima naglog izrastanja imuntet opada, posebno oko 13 godina.

Dodir sa razumnom količinom prljavštine i mikroorganizama poboljšava imunitet deteta. Zato su deca zdravija kad rastu u zdravom društvu druge dece. Takođe je zdravo za decu da pojedu nešto neopranih ruku ili nešto što je palo na pod samo ako nije previše prljav. Znači keksić koji je pao na usisan tepih nije pogan, ali ako je pao na ulicu ne treba ga dati detetu.

Infekcije kao što su gnoijne angine umanjuju imunitet za neko vreme. Duži pad imuniteta izazvaće i zauške, boginje, upala pluća. Nakon tih težih bolesti dete neko vreme ipak treba pričuvati od druge infekcije i odvesti ga na more radi poboljšanja imuniteta.

Decu treba osposobiti da u 5 godina umeju da se brinu o higijeni, da se obuku, da kažu kad su gladna, žedna, kad im je hladno ili vruće. Da prevedu mamu preko ulice i igraju se u dvorištu praćena pogledom iz daleka.

Sa 7 godina deca treba da su u stanju da se sama kreću po poznatom kraju, da sama odu do škole i vrate se kući, da brinu o svojim potrebama i traže šta im treba, da samostalno provode vreme napolju. Takođe treba da prepoznaju potencijalno opasne ljude i životinje i da se sami sklone iz opasnih situacija.
encian

Post by encian »

sta je stakleno zvono? moja prijateljica kaze nece nikome dati bebu da je poljubi. ni ocu. :shock: da bebi ne bi sta bilo. druga opet ima alergiju u proljece, pa kaze da ce se ponasati skroz suprotno. nju je mama presvlacila 12 puta dnevno, nije joj dala da se igra na vjetru/prejakom suncu/prevelikom snijegu i mijenjala joj postaljinu svaki dan.

pranje ruku prije jela i poslije nuzde meni je logicno. kad sam ja imala temperaturu privijali su mi krompir ili sirce na noge, i uvijek je palilo (sirce poprilicno danfa :) ), upala krajnika i grla rjesavala se medom i biberom, a sto se slatkisa i igracaka tice, umrla sam vec 5 puta. kad su antibiotici u pitanju, imala sam vec priliku da zahvalim mami sto ih je izbjegavala. jako se opasna stanja izlijece mnogo prije i mnogo uspjesnije antibioticima kad ih niste koristili mnogo.

cuvanje djece na toboganu i strah kad se izgube iz vida ipak mi nisu stakleno zvono. imunitet se bas ne stice kad se strovalis sa dva metra ili te, ne daj Boze, neko ukrade. to je nesto zbog cega se cudim ovdje u japanu. mame bas ne paze gdje su im djeca kad ih dovedu u park niti sta rade. a sprave za igranje u osnovnim skolama vise lice na kraticu do katastrofe nego na bilo sta drugo.

mislim da bi neke mlade majke trebale malo da se spuste na zemlju i shvate da i nisu najbolje za svoje dijete. o stavu "ja sam ga rodila, mogu ga i pod zemlju ako hocu" necu ni da pricam. ali cak je "ja znam sta je najbolje za moje dijete" opasno. ipak treba saslusati iskusnije, a njeni i njegovi roditelji precica su do dobrog savjeta ljudi koji misle dobro.

i stvarno, planinari su najzdraviji ljudi koji postoje. mnogi od njih se nisu prehladili bukvalno desetljecima, a higijena u domovima u kojima nema tekuce vode i struje u najmanju ruku je upitna.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Enician, sve to stoji sto si rekla. Samo ne ne slazem sa onim nekad i danas...Izmedju nekad i danas je porilicno godina :oops: Ni hrana vise nije kao nekada, ni slatkisi, kineske igracke jesu opasne, previse slatkisa jeste zajebano. Vidis koliko nimamo gojaznih ljudi oko nas :oops:

ja imam poprilicno tacne informacije da se neke stvari nisu preporucljive radit, a radile su ih nase mame.
Recimo mazanje alkoholom moze biti jako pogubno za dijete. Ne znam detalje, ali posto sam sa djecom nekoliko puta boravila u Klinici u At, prenosim samo sta oni smatraju da nevalja.
Cokoladu ne treba davat kada dijete ima proljev. U takvim situacijama slatko ne treba davat uopste. Bitno je da dijete uzima tecnost, ali na kasikicu. Mlijeko nije preporucljivo kada dijete ima problema sa grlom i ima dosta slajma.
Ovdje su prestali davat sirupe za iskasljavanje koje su do skora davali djeci. Navodno, je novo istrazivanje dokazalo da od sirupa za iskasljavanje djeca imaju vise stete nego koristi. Skoro nasem sinu nisu htjeli prepisat sirup, jer ga treba pustit da to sam iskaslje.

Ne znam koliko su u BiH majke upoznate sa SIDSOM :? Koliko uopste o tome dobivate informacija :?
be highirly

Post by be highirly »

ja imam poprilicno tacne informacije da se neke stvari nisu preporucljive radit, a radile su ih nase mame.

a nase mame su to naucile od svojih mama a one od svojih i tako bruku u proslost...hocu reci da nauku treba u nekim stvarima gledati sa rezervom jer ona zna sama sebe demantovati nakon nekog vremena...dojenje se prije par decenija nije preporucivalo kao danas a sve u sluzbi tusenja
raznih formula itd...te kamilicu niposto davati bebi za grceve u stomaku a prije je to bilo normalno i ja ne vidim da nam ista fali...uglavnom ja sam za zlatnu sredinu tj loma moderno a malo seljacki :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ono sto je bitno je u djetinjstvu dijete izloziti uticaju zivotinja.
Naravno, nemojte dijete hraniti zivotinjskim izmetom, ali pustite ga da pomiluje kucnu macu, ili psa.
:D
Tesssa

Post by Tesssa »

mIRCerka wrote:Ono sto je bitno je u djetinjstvu dijete izloziti uticaju zivotinja.
Naravno, nemojte dijete hraniti zivotinjskim izmetom, ali pustite ga da pomiluje kucnu macu, ili psa.
joooj, nema mi nista gore nego kad idu ulicom i prijete djeci: "Ako ne budes dobar, ujest cete cuko" :roll:
Al to vec spada u sferu odgoja, mislim veoma pogresnog.
mamica papucarka

moja mama je ljetos sa malom setala kroz Sarajevo i mala se nesto otimala, sta li je vec bilo.. Da bi mama rekla
-"Ako ne budes slusala uhapsit ce te policija" :shock: :lol:
Kaze, kad je neko kucnu u ledja. Policajac :lol:
Kad ce:"Gospodjo, nemojte dijete prepadat policija, moze joj nekad zaista zatrebat pomoc od policije pa da ima strah obratit im se"
Eto, vidis ti nase policije :D Reaguje :D
luciferino

Post by luciferino »

Dijete pod staklenim zvonom...mislim da se ovdje prvenstveno radi o ekstremnim stavovima o higijeni i higijenskim navikama koje roditelji nameću svom potomstvu, a koji mogu biti proizvod fobije (konkretno iracionalnog straha od zaraze i bakterija skrivenog iza brige za dijete). Prašina je smrtonosna, pernati jorgani su puni grinja, baje se naleze na svakom predmetu i sve je pih kaka, a igranje napolju postaje nezamislivo ako uzmemo u obzir svo nesretno blato i naravno prašinu. Druga živa bića ne diramo (pernata i dlakava) jer su prljava i svuda se zavlače, a mamica ne može oprati svako živinče antibakterijskim sapunom jer se nema vremena za to.

To bi bila moja teorija. :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

dinchy84 wrote:
mIRCerka wrote:Ono sto je bitno je u djetinjstvu dijete izloziti uticaju zivotinja.
joooj, nema mi nista gore nego kad idu ulicom i prijete djeci: "Ako ne budes dobar, ujest cete cuko" :roll:
Al to vec spada u sferu odgoja, mislim veoma pogresnog.
Mene je Majka plasila komsijom Smakom. Lik bio roker, duga kosa, motor vozio, lanci katanci po njemu, haos opsti :D bio strashan ko prizor, a covjek ko hljeb dobar...
I da meni Majka zeljanicu da jedem, ja mrljavim a ona ce " Jedi sine, doce Smaka"... sama ideja da ce doci onaj chupavac je bila strasna :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

kroz zivot se covjek nagleda svega i svacega. :D

poznajem jedan par sto su svoju djevojcicu drzali i drze pod staklenim zvonom cijelo vrijeme.
od samog pocetka malu su naucili da pere ruke ako samo ima dodira sa necim i nekim (dodirne li npr neku bebu dijete otrci do kupatila da pere ruke :shock: ).
ne daju djetetu da pije hladnu vodu nego je ugriju malo. :shock: isto tako i sa sokovima.
ne daju maloj od malenih nogu da jede sladoled jer je hladan.
ako slucajno primjete malu flekicu (koju i ja jedva vidim) maloj ODMAH se skida majica jer ne smije imati na sebi nista flekavo. :shock:
ne daju djevojcici da se igra sa djecom u komsiluku jer su oni previse "zivi i nevaspitani". :roll:
sretnem ih jedne godine u Bosni gdje sam svojim ocima vidjela da maloj ne daju da se igra sa drugom djecom u pijesku (cak se njen otac izdera ostaloj djeci sto je uce da tako nesto radi). :roll:
vidjela sam kako ostala djeca uzmu macu u ruke, miluju je a ona ne smije da se maci primakne jer su dijete od malenih nogu izludili sa "ne smijes to, to je kaka i sl.".
ne daju da im dijete ljubi bilo ko (to su preda mnom rekli da su maloj utuvili u glavu i na prste covjek moze prebrojati ljude kojima se mala pusti da je poljube - naredjenje od roditelja). :roll:
ne daju joj na sunce vise od 5 minuta, a da ne pricam kupanje u bazenu preko ljeta.

dok je mala isla u vrtic zalili su se i tamo sto djecu puste da unutra sjede u samo u stramplicama jer mala im dodje vise poderana nego cista. :roll:
isto tako su rekli da ne zele da mala ide u sumu/ prirodu sa ostalom djecom jer tu pobogu ima dosta blata. :shock:

meni je tako zao djeteta jer je slatka kao med... zadnji put kad sam ih srela mala je sjedila kod mame u krilu dok su se druga djeca igrala i zvali je da dodje, ali mama i tata nisu dali posto su djeca imala psa sa sobom i nisu cista. :roll:
sve je ovo rezultiralo da dijete slabo prica (nema kontakta sa djecom, a odrasli su njoj najmanje interesantni). krenula je u vrtic sa svojih 4.5-5 godina a do tada nije imala nikako kontakta sa djecom.
isto tako dijete nije naucilo da ista dijele i sa kim, pa kad je dijete upita da joj samo vidi lutku ona kaze da ne da.

i da... u kuci kad se dijete igra dadnu joj samo po jednu-dvije igracke i tek kad to vrati na mjesto dobija druge, jer po dnevnoj ne smije nista biti razbacano. :roll: sve i jedna njena igracka je cijela i kao da je tek sve otpakovano, jer dok je dijete bilo jako maleno nisu joj od tih igracaka nista htjeli davati na ocev komentar: "sto da joj sad damo ovog zeku kad ona to ne zna da cuva?". :roll:

eh....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

cHupjahalic@ wrote:kroz zivot se covjek nagleda svega i svacega. :D

poznajem jedan par sto su svoju djevojcicu drzali i drze pod staklenim zvonom cijelo vrijeme.
od samog pocetka malu su naucili da pere ruke ako samo ima dodira sa necim i nekim (dodirne li npr neku bebu dijete otrci do kupatila da pere ruke :shock: ).
ne daju djetetu da pije hladnu vodu nego je ugriju malo. :shock: isto tako i sa sokovima.
ne daju maloj od malenih nogu da jede sladoled jer je hladan.
ako slucajno primjete malu flekicu (koju i ja jedva vidim) maloj ODMAH se skida majica jer ne smije imati na sebi nista flekavo. :shock:
ne daju djevojcici da se igra sa djecom u komsiluku jer su oni previse "zivi i nevaspitani". :roll:
sretnem ih jedne godine u Bosni gdje sam svojim ocima vidjela da maloj ne daju da se igra sa drugom djecom u pijesku (cak se njen otac izdera ostaloj djeci sto je uce da tako nesto radi). :roll:
vidjela sam kako ostala djeca uzmu macu u ruke, miluju je a ona ne smije da se maci primakne jer su dijete od malenih nogu izludili sa "ne smijes to, to je kaka i sl.".
ne daju da im dijete ljubi bilo ko (to su preda mnom rekli da su maloj utuvili u glavu i na prste covjek moze prebrojati ljude kojima se mala pusti da je poljube - naredjenje od roditelja). :roll:
ne daju joj na sunce vise od 5 minuta, a da ne pricam kupanje u bazenu preko ljeta.

dok je mala isla u vrtic zalili su se i tamo sto djecu puste da unutra sjede u samo u stramplicama jer mala im dodje vise poderana nego cista. :roll:
isto tako su rekli da ne zele da mala ide u sumu/ prirodu sa ostalom djecom jer tu pobogu ima dosta blata. :shock:

meni je tako zao djeteta jer je slatka kao med... zadnji put kad sam ih srela mala je sjedila kod mame u krilu dok su se druga djeca igrala i zvali je da dodje, ali mama i tata nisu dali posto su djeca imala psa sa sobom i nisu cista. :roll:
sve je ovo rezultiralo da dijete slabo prica (nema kontakta sa djecom, a odrasli su njoj najmanje interesantni). krenula je u vrtic sa svojih 4.5-5 godina a do tada nije imala nikako kontakta sa djecom.
isto tako dijete nije naucilo da ista dijele i sa kim, pa kad je dijete upita da joj samo vidi lutku ona kaze da ne da.

i da... u kuci kad se dijete igra dadnu joj samo po jednu-dvije igracke i tek kad to vrati na mjesto dobija druge, jer po dnevnoj ne smije nista biti razbacano. :roll: sve i jedna njena igracka je cijela i kao da je tek sve otpakovano, jer dok je dijete bilo jako maleno nisu joj od tih igracaka nista htjeli davati na ocev komentar: "sto da joj sad damo ovog zeku kad ona to ne zna da cuva?". :roll:

eh....
:( jadno dijete...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

i ja kazem mirci... dijete je preslatko, a u svemu tome mi je najvise krivo sto se radi o roditeljima koji su sve to prosli, znaci odrasli su u sredini sa puno zivotinja, igrali su se vani kad kisa pada, pili su sigurno vodu napravljenu od snijega (to sam sama radila milion puta), prehladili su se sigurno zbog toga ali su opet ostali zivi.

i jos nesto: jedne zime im ja kazem da sam joj namjeravala kupiti klizaljke pa da dijete ide sa mnom na klizanje (oni nisu mogli radi zdravstvenih razloga), jer je klizaliste puno djece.
njihov komentar na to je bio: "jos samo fali da slomi nogu pa i taj belaj".
nisam nista komentarisala na to, povukla sam se... :roll:
Tesssa

Post by Tesssa »

cHupjahalic@ wrote:i ja kazem mirci... dijete je preslatko, a u svemu tome mi je najvise krivo sto se radi o roditeljima koji su sve to prosli, znaci odrasli su u sredini sa puno zivotinja, igrali su se vani kad kisa pada, pili su sigurno vodu napravljenu od snijega (to sam sama radila milion puta), prehladili su se sigurno zbog toga ali su opet ostali zivi.
Eh, meni to nije jasno. Sta se to desi u mozgu tih roditelja pa vide opasnost od najnormalnijih stvari koje smo svi mi prezivjeli uspjesno...

Najgore je to sto se strahovi roditelja nesvjesno prenose na djecu. tako da i od te curice mozemo ocekivati da ce se tako odnositi prema svojoj djeci.
poplava

Post by poplava »

Ne kazem da treba pretjerivati, ali bas na silu tjerati djecu da se razbole, to ne razumijem. Isto tako, da se djeca dovode u vrtic bolesna, to isto ne razumijem. Moja je cerka prve godine u vrticu bila bolesna svaku trecu-cetvrtu sedmicu, i to uvijek zbog bolesne djece. Ostane kuci, ozdravi, sedam do deset dana bude ok, i onda ponovo. Onda prenese na mladju sestru i na nas, i tako u krug, godinu-dvije. Sad je malo bolje od kako ide u skolu, ali mislim da organizam nema nikakve koristi od kojekakvih viroza deset puta godisnje, moze biti samo stete. Uostalom da je to tako, ne bi svako peto dijete u Africi umiralo prije pete godine. Znam da ih dosta gladuje, ali ne umiru samo od gladi. I na kraju krajeva, ne bi se zivotni vijek ljudi produzio sa 40 na 80 godina.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

poplava wrote:Ne kazem da treba pretjerivati, ali bas na silu tjerati djecu da se razbole, to ne razumijem. Isto tako, da se djeca dovode u vrtic bolesna, to isto ne razumijem. Moja je cerka prve godine u vrticu bila bolesna svaku trecu-cetvrtu sedmicu, i to uvijek zbog bolesne djece. Ostane kuci, ozdravi, sedam do deset dana bude ok, i onda ponovo. Onda prenese na mladju sestru i na nas, i tako u krug, godinu-dvije. Sad je malo bolje od kako ide u skolu, ali mislim da organizam nema nikakve koristi od kojekakvih viroza deset puta godisnje, moze biti samo stete. Uostalom da je to tako, ne bi svako peto dijete u Africi umiralo prije pete godine. Znam da ih dosta gladuje, ali ne umiru samo od gladi. I na kraju krajeva, ne bi se zivotni vijek ljudi produzio sa 40 na 80 godina.
Ma to guranje sa bolesnom djecom se pika samo za ove djecije bolesti, ne za viroze...
Pljuskavice, variPcele (i dan danas mi to tako izleti) krzamak i slicno...
modesti

Post by modesti »

Ja sam starijeg slala u vrtić kada je tamo bila epidemija pljuski. Pri tom sam bila u 7. mjesecu trudnoće. Naravno, dobio je i on, ali neki lakši oblik :) Meni je zaista odgovaralo da ih tada odboluje, jer sam ih ja bolovala kao mala, a ne bih baš voljela da mi ih tek rođena beba fasuje...

Mislim da uopšte ne pretjerujem kad je higijena u pitanju, sa ovim drugim djetetom pogotovo... ipak, obojica su alergični (stariji od 1,5 godine, mlađi sa 4 mjeseca ima dermatitis i urtikariju od narandži koje sam jela, a doji), stalno prehlađeni :roll:

radi toga se ne slažem sa nekim komentarima da je alergija direktan i isključivi produkt prezaštićenosti.
mamica papucarka

poplava wrote:Ne kazem da treba pretjerivati, ali bas na silu tjerati djecu da se razbole, to ne razumijem. Isto tako, da se djeca dovode u vrtic bolesna, to isto ne razumijem. Moja je cerka prve godine u vrticu bila bolesna svaku trecu-cetvrtu sedmicu, i to uvijek zbog bolesne djece. Ostane kuci, ozdravi, sedam do deset dana bude ok, i onda ponovo. Onda prenese na mladju sestru i na nas, i tako u krug, godinu-dvije. Sad je malo bolje od kako ide u skolu, ali mislim da organizam nema nikakve koristi od kojekakvih viroza deset puta godisnje, moze biti samo stete. Uostalom da je to tako, ne bi svako peto dijete u Africi umiralo prije pete godine. Znam da ih dosta gladuje, ali ne umiru samo od gladi. I na kraju krajeva, ne bi se zivotni vijek ljudi produzio sa 40 na 80 godina.
kod nas je ta prva vrticka godina katastrofa. Prvo je u septembru dobila blaze bronhitis pa je zavrsila na kucnim inhalacijama. Poslije je dobila vodene kozice, pa nije isla 2 sedmice u vrtic. I taman to proslo, mi je posaljemo u vrtic, a ona pokupi virus bronhitisa, pa kako joj je poslije kozica imunitet bio oslabio, dobije opstrukcije na plucima. Na kraju je tri dana zavrsila u bolnici, pa kako je jos uvijek bila moguci prenosilac infekcije vodenih kozica, nismo mogli otvorit prozor u bolnici, dok ne obajvjestimo medicinsko osoblje, koje je moralo zatvorit prozore u drugim sobama da bi mi tek tada mogli malo otskrinut.
Do vrtica je bila zdrava. Ali, sva to djeca moraju proci i to, koliko god nama mamama bilo strasno za podnijet (a jest zivi horor kada ti je dijete non stop bolesno), jedino tako u dodiru sa virusima, infekcijama, baterijama , temperatura (i sta ti ja znam cega sve ne), se djeciji organizam nauci boriti i postaje otporniji. I sad kad skontam da moram ici radit, a dijete non stop bolesno. Samo te nazovu iz vrtica i kazu dodji po njega :D
poplava

Post by poplava »

modesti wrote:
radi toga se ne slažem sa nekim komentarima da je alergija direktan i isključivi produkt prezaštićenosti.
Tacno, moje dvije cerke jedu istu hranu, igraju se u prljavom pijesku u parku, smrzavaju se u snijegu, valjaju se po travi bez ikakvih ogranicenja. Isto se odnosimo i prema starijoj i prema mladjoj. Cak smo mozda manje pazili na mladju nego na stariju oko tih stvari kad je bila mala. Starija je hranjena Aptamilom, mladja nije... Starija je zdrava, mladja ima dermatitis i to vjerovatno najgori moguci oblik... Doktori kad je vide hvataju se za glavu i kukaju.
Kad bi sve bilo tako jednostavno...
modesti

Post by modesti »

Kod nas je ista stvar sa vrtićem... od 1. decembra do danas mali je išao ukupno 4 dana u vrtić... neki virusi, grlo, uši... sve prenese ovom mlađem od 7 mjeseci. I ja ne želim da ga ispišem iz vrtića, uporno ga šaljem, a kada dođem po njega čujem grozan kašalj uvijek iste djece :roll: sa tetama sam pokušavala pričati o tome, nema smisla ni prema djeci ni prema roditeljima, ali nema efekta :-?

Zaista mi nisu jasni roditelji koji šalju bolesnu djecu u vrtić. Ne kontam. :x
poplava

Post by poplava »

Upravo tako. Moja mladja je dobila neku virozu u obdanistu pred novu godinu, od tada je kuci. Samo sto je prestala kasljati, prije tri dana se pojavio taj nesretni dermatitis ponovo, na koji se "nakalemila" infekcija koze. Daj boze da ne potraje opet do ljeta kao prosle godine. I sad nema ni vrtica, ni snijega, ni planine. A bez te viroze bi sigurno proslo bez ovoga...
mamica papucarka

mi smo prosle godine pobjegli sa mora cetvrti dan, jer je mali dobio upalu grla, vodali ga dole doktoru, zavrsio na antibioticima. Nije smio na plazu, u vodu, na sunce. Muz sa njim dan sjedio u sobi, i ujutro se pokupimo i onako sa temperaturom u auto, pa za Bosnu :D Horor, Tita mi :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mamica papucarka wrote:mi smo prosle godine pobjegli sa mora cetvrti dan, jer je mali dobio upalu grla, vodali ga dole doktoru, zavrsio na antibioticima. Nije smio na plazu, u vodu, na sunce. Muz sa njim dan sjedio u sobi, i ujutro se pokupimo i onako sa temperaturom u auto, pa za Bosnu :D Horor, Tita mi :D
nama se to desilo sa sestricnom 2 ljeta zaredom... upala grla, a nije od sladoleda ni hladnog soka, vec eto NAKO...i kaze ima neke KOKE pitas koje stafilo ili strepto, kaze doC mislim da su strepto... :roll:
poplava

Post by poplava »

Nije to nista, horor je kad odes sa dermatitisom na more, kao kazu doktori to ce pomoci. Onda te na plazi gledaju kao da dijete ima kugu pa bjeze od vas, kolutaju ocima, cude se i slicno. A onda se jos to sve pogorsa pa odes doktoru, on kaze: ovako nesto nisam vidio u zivotu, najbolje se vi spakujte kuci odmah sad...
mamica papucarka

mIRCerka wrote:
mamica papucarka wrote:mi smo prosle godine pobjegli sa mora cetvrti dan, jer je mali dobio upalu grla, vodali ga dole doktoru, zavrsio na antibioticima. Nije smio na plazu, u vodu, na sunce. Muz sa njim dan sjedio u sobi, i ujutro se pokupimo i onako sa temperaturom u auto, pa za Bosnu :D Horor, Tita mi :D
nama se to desilo sa sestricnom 2 ljeta zaredom... upala grla, a nije od sladoleda ni hladnog soka, vec eto NAKO...i kaze ima neke KOKE pitas koje stafilo ili strepto, kaze doC mislim da su strepto... :roll:
streptokoke-koke koje strepe

ja sam vise od neizlazenje iz kuce pobudalila :D Jedno jutro smo se probudili svi bolesni :D Ja kozice, mala bronhitis, a muz i mali sracku da prostite :D Sve iz vrtica :D
Post Reply