Tomislav MO wrote:
Kao prvo, povući se iz ustavnih promjena i zajedno s Hrvatima dogovoriti ustroj BiH na principu Švicarske.
Kao drugo, jednostrano preustrojiti Federaciju BiH na tom principu, tako da su hrvatsko-bošnjački odnosi skladni i da funkcioniraju, i da nema međusobnih trvenja.
Kao treće, zajedničkim snagama nastupiti prema Srbima.
Ne moze ovako, previshe je logicno.
Salu na stranu, nema tu zajednickih snaga, ustav se dogovara konsenzusom, sto znaci da dvoje protiv treceg nema sanse na uspeh. Ko god to bio u raznim kombinacijama, onaj treci ce se tada osetiti ugrozeno i nece se moci sa njim pregovarati.
Tako da Hrvati nista ne dobijaju sa time sto ih RS podrzava u stvaranju njihovog entiteta, niti bi Bosnjacima nesto znacilo da dobiju podrsku Hrvata za ukidanje entiteta u BiH.
Ja mislim da je to svima nama jasno, ali ono sto nije jasno je zasto se gubi toliko vremena i energije na stvari koje su unapred osudjene na propast umesto da se ti resursi uloze u poboljsanje postojece situacije.
Narod zivi i radi u onoj BiH kakva je ona sada, a ne u BiH kakvu neko zamislja u nekoj svojoj briljantnoj platformi. Isti ce imati koristi samo ako se BiH poboljsa, dok od poboljsanja neke tamo platforme nema apsolutno nikakvu korist.
Elem, ja mislim da se dvije strane mnogo lakse dogovore nego tri.
Ako bi se stvari razdvojile tako da odnose unutar FBiH dogovoraju Bosnjaci i Hrvati, u sto se Srbi prakticki ne bi mjesali. A odnose unutar BiH bi dogovarale FBiH i RS kao entiteti koji sacinjavaju BiH, tako da i tu prakticno imamo dvije strane.
Po meni dogovor i nije tako tesko postici, za sada samo nedostaje volja da se on postigne. Ulazak u EU je toliko dobra mrkva, mislim da samo nedostaje dobar stap.
EDIT: sitna groska.