KAMERA KOD RTV DOMA II

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
semmy

Post by semmy »

i ja tu skrecem svaki dan ali iskreno jos je ne skontah, skontala samo onu na rasvjeti sto stoji, na sred raskrsnice....

mama mi rece da su juce postavljali i na raskrsnici ul:janka jolovica i bulevar mime sinana ( ili kako se vec sada zove )..moram sutra pregledati gdje se nalazi, jer sam ovdje nekoliko puta prosla kroz crveno, semafor je kriza jer nije sinhorinozvan sa predhodnim ( mislim na ul: j.jolovica )
atko

Post by atko »

Taj semafor jest kriza :shock:
VR6

Post by VR6 »

Zna li neko koja je kazna za voznju auta bez tablica ili sa "ilegalnim" tablicama?

Idiotska je ta kamera kod TVa, posebno mi na zivce ide crveno svijetlo, nisu stavili blinkajuce zeleno. Fakat nikad nisam namjerno prosao kroz crveno na semaforu, od kad imam vozacku. Eto neki dan kod televizije, pada lagani snjezic, upali mi se zuto, idem 40 km/h, stisnem kocnicu al auto klize i jedva stade ispred semafora. A imam vrhunske zimske gume, Ultra Grip 7. Da je neko sa losijim gumama bio iza mene, fino bi me pomeo. Al sta da se radi?! Isto je gadno kada vozis iza BUSa, njemu se upali zuto, on prodje, ti naletis vec se pali crveno. A to ni skuzio nisi, blinkajuce zeleno bi tu mnogo pomoglo i mislim da bi bilo posteno da ga stave. Al kao sto neko napisa, nije ta kamera tu zbog sigurnosti, nego otimanja para narodu.

Valjda objave gdje budu i te nove kamere, da ih skuzimo na vrijeme. I treba se raspitati koje se kamere koriste, nedavno je jedan autocasopis u Francuskoj sproveo istrazivanje o ispravnosti tih speed kamera, i od oko 2000 u Zemlji, 1300 kamera se pokazalo neispravno postavljenim, zbog cega su netacno mjerile brzinu. Prava se frka tamo oko toga digla. I sto neko senzore spominje, vecina radara a i ovih kamera, ne mogu raditi na temperaturama ispod 0 stepeni C.
milano

Post by milano »

photo wrote:
semmy wrote:kakvi senzori ispod ceste????nesto ne vjerujem

slika samo kad prodjes kroz crveno ili prebrzu voznju, koliko sam ja skontala slika tek kad vozis 20 preko ogranicenog...kad dobijes slikicu na adresu dobijes i poziv da predas vozacku ali ima i stavka na kojoj pise ako ti nisi upravljao autom da prijavis osobu koja jeste i ona placa kaznu i njoj se oduzima vozacka...et ako nekom vozacka nije potrebna moze se zrtvovati 3 mjeseca za tebe :D
slijedeci put kada budes kod raskrsnice, pogledaj dole i vidjeces sest "kocki" u tri trake. to su senzori. lako su uocljivi jer se vidi kako su okruzeni topljenim asfaltom.

senzor se pali kada auto prodje brze od 60 km na sat i na crvenom. salje dva signala, koje ti mozes vidjeti kao dva bljeska blica (u uslovima ogranicene vidljivosti) i pale se skoro istovremeno.
ti "senzori" se zovu induktivne petlje.
atko

Post by atko »

milano wrote:ti "senzori" se zovu induktivne petlje.
I rade dovoljno dobro i pouzdano da su se jedno vrijeme koristili i kod mjerenja brzine artiljerijskih projektila prilikom napustanja cijevi.

Takodje mogu da rade na extremnim +/- temperaturama. Generalno sva ta oprema se da vrlo fino podesavati i radi zaista puzdano - druga je stvar ljudski faktor, nestrucno rukovanje da ne kazem "namjerno rukovanje" :lol:

Sumnjam da su nasi vrli strucnjaci uzeli u obzir uticaj tramvaja i svih elektromagnetnih sila koje on moze da proizvede prolazeci na 5-10 metara odatle.
Isto tako gledo sam kad kamera uslika onaj dugi gradski bus, covjek je poceo prolaziti na zuto ali zadnji tockovi su prosli na crveno itd itd...
Last edited by atko on 31/12/2007 14:25, edited 1 time in total.
interface

Post by interface »

glasam za kamere, moje auto i nemoze preko 60 :)

btw dopustena brzina u gradu je 60 km/h i tolerancija je 10 km/h.
koliko sam primjetio niko ne zaustavlja ako se kreces do 70 km/h niti senzori kamera reaguju.

stvarna brzina kretanja je ono sto brzinomjer pokazuje (znam mnogi ce se razocarati) :) minus cca 10 %.

to sam uz pomoc gps-a utvrdio na svim autima (a boga mi i motorima) :) koje sam vozio.
atko

Post by atko »

interface wrote:glasam za kamere, moje auto i nemoze preko 60 :)
Al' moze kroz crveno, sto je mnogo skuplje :D
interface

Post by interface »

atko wrote:
milano wrote:ti "senzori" se zovu induktivne petlje.
I rade dovoljno dobro i pouzdano da su se jedno vrijeme koristili i kod mjerenja brzine artiljerijskih projektila prilikom napustanja cijevi.

Takodje mogu da rade na extremnim +/- temperaturama. Generalno sva ta oprema se da vrlo fino podesavati i radi zaista puzdano - druga je stvar ljudski faktor, nestrucno rukovanje da ne kazem "namjerno rukovanje" :lol:

Sumnjam da su nasi vrli strucnjaci uzeli u obzir uticaj tranvaja i svih elektromagnetnih sila koje on moze da proizvede prolazeci na 5-10 metara odatle.
Isto tako gledo sam kad kamera uslika onaj dugi gradski bus, covjek je poceo prolaziti na zuto ali zadnji tockovi su prosli na crveno itd itd...
to s busom sam i ja vidio i jos par stvari,

tip je prosao kroz zeleno/zuto i nalazi se na sred rasksnice, za njim tip vozi brzo i jedva se zaustavi na zaustavnoj liniji, kamera okida i ko je kriv ? vjerujem da je ovaj u raskrsnici dobio cestitku.

vidio sam i prolaz kroz zeleno, frajer normalno vozi, srednjom trakom, prolazi senzore, ne okida, za njim u istoj traci pici drugi, prelazi senzore suvise brzo i istovremeno se prestojava desno, kamera slika.
sad ako su senzori svaki za sebe, onda je ovaj u srednjoj dobio cestitku ni kriv ni duzan.

a jos nesto mi je cudno, kako ce utvrditi ko je bio vozac ? po kom zakonu je vlasnik odgovoran ? cini mi se, pravno gledano, tu ima jupa.
cheb

Post by cheb »

nebih rekao da imaju senzori, jer valjda bi nesto kopali ili ovo ono a to nisam primjetio..
inace kamera snima 2 puta,
imao sam istu situaciju, samo sto sam zakocio na pjeskackom prelazu i znam dobro da je kamera jos jednom blicnula...
to je ko fol potvrda jesam li prosao ili sam se zaustavio.
interface

Post by interface »

atko wrote:
interface wrote:glasam za kamere, moje auto i nemoze preko 60 :)
Al' moze kroz crveno, sto je mnogo skuplje :D
ma kakvi, kad moj reno vidi crveno odmah pomisli da nema corbe i ugasi se :)
interface

Post by interface »

cheb wrote:nebih rekao da imaju senzori, jer valjda bi nesto kopali ili ovo ono a to nisam primjetio..
inace kamera snima 2 puta,
imao sam istu situaciju, samo sto sam zakocio na pjeskackom prelazu i znam dobro da je kamera jos jednom blicnula...
to je ko fol potvrda jesam li prosao ili sam se zaustavio.
imaju senzori. najobicnija zica, koja tvori zavojnicu i polozena je u asfaltu. samo malo zarezu asfalt, postave zicu i zaliju necim sto meni lici na katran.
isti fol kao kod brojaca prolaza samo sa duplim zavojnicama da moze i brzinu detektovati.
d2

Post by d2 »

meni to sve zajedno ne smeta, ne bi mi smetalo ni da bude na svakom semaforu u gradu pod uslovom da uslika na crveno a ne na zuto a prema ovdje napisanom i uslika na crveno a ne na zuto pa ne kontam sta je problem... vidis zuto kocis... istina sto ovaj momak kaze sta ako je poledilo pa proletis htio ne htio... to jeste problem ali ne vidim ni jedan drugi problem sto bi nekome to smetalo ako normalno vozi.

vracam se sinoc od prijatelja oko mozda 10, slabo da je auta bilo i kako sam isao iz grada na pofalicima se prestrojim lijevo jer cu preko mosta bratsva jedinstva ili kako se sad vec zove na grbavicu . iza mene staje zena u fabiji i cekamo zeleno, dakle samo nas je dvoje pred semaforom, u to dolazi nekakav u golfu dvojici sa "trebom" u autu, prolazi zenu i mene i staje par metara ispred semafora da ne bi "cekao" nas dvoje da prodjemo semafora

zasto ? guzva nije bila, trkali se nismo, osim nas troje nigdje nikoga, sta zeli reci, da ima bolje auto (?) ? da je zajeban ? pametan ?

da je bila kamera taj potez bi kostao stoju i mjesec glancanja golfa u garazi...

bog dragi zna koliko sam vidio prolazaka na crveno na drveniji kod FPNa, onom ulicom sto ide od skenderije, tamo si potencijalni ubica ako prodjes brzo i na zeleno jer vazda ima pjesaka koji prelaze cestu ne gledajuci koji je svjetlo a na crveno tamo proci je garantovano ubistvo ali se to opet radi, cesto i u po bijela dana....

kamere trebaju makar i sam proletio kroz neku slucajno i to platio, ipak ce puno vise najebati oni radi kojih se i postavljaju.
semmy

Post by semmy »

interface wrote:
a jos nesto mi je cudno, kako ce utvrditi ko je bio vozac ? po kom zakonu je vlasnik odgovoran ? cini mi se, pravno gledano, tu ima jupa.

nikako...kaznu dobije vlasnik vozila.... ako imas nekoga da mu vozacka nije potrebna moze se prijaviti da je vozio i dati vozacku umjesto tebe :D
becu

Post by becu »

Mozes voziti tudje auto, nema veze cije je auto. Moj prijatelj, radi u policiji, i njega bas uslikala ova kod rtv doma. Nije mogao nista zavrsiti. Morao je od jednog momka koji ne voza uzeti vozacku, a sam platio kaznu. Kazneni bodovi se pisu, tako danemoze beskonacno zloupotrebljavati na ovaj fazon. Pa vi vidte hocete li kociti ili ne :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Mislim da sam pročitao negdje da u Hrvatskoj postoji Pravilnik o mjerenju brzine vozila elektronskim uređajima (radar, doppler, laser) koji kaže da se brzina ne mjeri kada je temperatura niža od 0 stepeni i to iz tehničkih razloga.
Možda ima i kod nas takav pravilnik, ali su ga sakrili isto ko što je BIHAMK svojevremeno sakrio da svako ko registruje vozilo ima pravo na mislim tri besplatne intervencije.

EDIT:
Evo ga: http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/0669.htm
Članak 7. tačka 2. u stavu.
revolver amidza

Post by revolver amidza »

da li neko ima informaciju da je identicna kamera postavljena i na raskrnici skenderija?
prosao sam kroz zuto,(skenderija-alipasina),e sad ne znam da li da ocekujem cestitku?
ako i dodje,sta da ocekujem u istoj?
dimu

Post by dimu »

nema kamere na skenderiji

samo kod rtv doma, ispod stupske petlje

na pofalicima kod ekonomske skole

u titovoj na raskrsnici sa kulovica

i tamo na dobrinji prema rs kad se ide semafor poslije izmit pumpe
Šole

Post by Šole »

Slika na brzini od 80 km/h, ne okida na žuto čak ti da i 2 sec. na crveno, pa bujrum.
Šole

Post by Šole »

semmy wrote:i ja tu skrecem svaki dan ali iskreno jos je ne skontah, skontala samo onu na rasvjeti sto stoji, na sred raskrsnice....

mama mi rece da su juce postavljali i na raskrsnici ul:janka jolovica i bulevar mime sinana ( ili kako se vec sada zove )..moram sutra pregledati gdje se nalazi, jer sam ovdje nekoliko puta prosla kroz crveno, semafor je kriza jer nije sinhorinozvan sa predhodnim ( mislim na ul: j.jolovica )
To je nadzorna kamera, stoji par godina na stubu za rasvjetu. Ova što slika je niže semafora, bijela kutija na stubu, počela je raditi nedavno. U vrijeme kada si prošla na crveno nije radila jer nisu mogli zbog minusa da je aktiviraju. Međutim tvoje priznanje da si prošla kroz crveno sasvim dovoljna za prekršajni nalog. (šala mala).
revolver amidza

Post by revolver amidza »

dimu wrote:nema kamere na skenderiji

e hvala lijepa na odgovoru i korisnim informacijama,mada sam u principu vozac koji se trudi da postuje pravila,tnx!
nx

#46 Re:

Post by nx »

revolver amidza wrote:
dimu wrote:nema kamere na skenderiji

e hvala lijepa na odgovoru i korisnim informacijama,mada sam u principu vozac koji se trudi da postuje pravila,tnx!
i ja se zahvaljujem na odgovoru, i mene je zanimalo gdje su te kamere, drago mi je sto nisu kod alipasine dzamije.
koliko dugo se ceka ako te uhvati kamera, mislim da te obavjeste iz nadlezne sluzbe za te kamere?
Better Man

#47 Re: KAMERA KOD RTV DOMA II

Post by Better Man »

Umjesto da se pitate gdje su kamere bolje Vam bi bilo da vozite po propisima.
Skyfox

#48 Re:

Post by Skyfox »

Šole wrote:Slika na brzini od 80 km/h, ne okida na žuto čak ti da i 2 sec. na crveno, pa bujrum.

meni je okinulo na 81km/h na famoznom Stupu, 50KM i bez boba, prilicno bezbolno al sto je ruzan osjecaj tamo se pojaviti sa plavom kovertom kod debele tete... :oops:

savjet drz' se ogranicenja!!!! ;-)
vjesticanametli

#49 Re: KAMERA KOD RTV DOMA II

Post by vjesticanametli »

kod ekonomske skole na pofalicima iz pravca socijalnog postavljena kamera i ogranicenje na 40 km/h. Dobih ovo na e mail pa eto da znate. Da li je istina ne znam
missko

#50 Re: KAMERA KOD RTV DOMA II

Post by missko »

Ma na zuto ti nece nista ako se postuju evropska pravila. KOje sam ja imao probleme, tako su me ti nasi priuceni drotovi istraumirali jedno 5 puta su me handrili zbog zutog pa sam kocio ko lud kasnije na zutom, i polazem vozacki kasnije u Njemackoj i ja kad god zuto ja po kocnici ko konj a instruktor nakav Talijan impulsivni pa hoce da me bije, "jesi normalan kaze hoces da poginemo da nas neko spuca sa zada u buduce kad je zuto i vozis 60 slobodno dodaj gas da sigurno predjes raskrsnicu a ne kociti". Tako je i sa blicom roka samo ako si na crveno i vidis brate da te opalio jedino ako si corav.
Post Reply