KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Moderator: anex
-
latinalover
ovo za marketare ako je istina..nidje veze!
oni su najzasluzniji za privlacenje i zadrzavanje kupaca.... ..osoblje prve lnije je to koje privlaci kupce i zadrzava ih na dugorocnoj osnovi...
racunovodje su tu samo da biljeze poslovne promjene,
to ako je istina samo kod nas ima...
oni su najzasluzniji za privlacenje i zadrzavanje kupaca.... ..osoblje prve lnije je to koje privlaci kupce i zadrzava ih na dugorocnoj osnovi...
racunovodje su tu samo da biljeze poslovne promjene,
to ako je istina samo kod nas ima...
-
xon_sa
Jest fakat to istina za marketare.
Nema ciganskijih firmi od marketinskih agencija kod nas. Mozete li da zamislite neku od najpoznatijih svjetskih marketinskih agencija koja ljudima sa fakultetskim obrazovanjem daje od 600 KM (za pocetnike) do nekih 900 KM za one koji su tu par godina, a uz sve to te prijave na minimalnu platu, a ostatak ti isplacuju preko ugovora o djelu i jos k tome nema para za topli obrok i prevoz. Jel to normalno?! E to ti je situacija sto se tice marketara. Uzas!
Nema ciganskijih firmi od marketinskih agencija kod nas. Mozete li da zamislite neku od najpoznatijih svjetskih marketinskih agencija koja ljudima sa fakultetskim obrazovanjem daje od 600 KM (za pocetnike) do nekih 900 KM za one koji su tu par godina, a uz sve to te prijave na minimalnu platu, a ostatak ti isplacuju preko ugovora o djelu i jos k tome nema para za topli obrok i prevoz. Jel to normalno?! E to ti je situacija sto se tice marketara. Uzas!
-
latinalover
to mi nije jasno..neka firma koja nudi usluge ,najvise ce uspjeti zahvlajujuci marketariam..njihovom pristupu klijentima,privlacenju klijenat,a i zadrzavanju istih na dugovornoj osnovi...za taj usapjeh firma mora imati najbolje kadrovek oji ce taj posao obaviti na najbolji moguci nacin....a to su marketari.....
ne dnosi profit funkcija,nego ludi na pojedinim funkcijama..ponajvise na funkcijama marketinga...dobrim dijelom kontakt osoblje...
a racunovodja koji biljezi poslovne promjene, i uspjehe koje postigne marketing odjel, ima vecu placu od marketara....jadno!
i da, ja cu biti marketar ,pa sam se zbog toba jos vise upalio..
jer ako marketar osmisli dobar nacin ispiranja mozga..u cilju privlacenja i zadrzavanja klijenata..i to fimi donese pozamasan mjesecni profit(cca 30 000)..kako neki racunovodja moze imati vecu platu, od onoga ko je zasluzan za taj profit???
ne dnosi profit funkcija,nego ludi na pojedinim funkcijama..ponajvise na funkcijama marketinga...dobrim dijelom kontakt osoblje...
a racunovodja koji biljezi poslovne promjene, i uspjehe koje postigne marketing odjel, ima vecu placu od marketara....jadno!
i da, ja cu biti marketar ,pa sam se zbog toba jos vise upalio..
jer ako marketar osmisli dobar nacin ispiranja mozga..u cilju privlacenja i zadrzavanja klijenata..i to fimi donese pozamasan mjesecni profit(cca 30 000)..kako neki racunovodja moze imati vecu platu, od onoga ko je zasluzan za taj profit???
-
latinalover
ma ja cu onda u racunovodstvo...ionako imam dosta strucne literature.....i o menadzmentu, finansijama racunovodstvu..xon_sa wrote:Moze kod nas... Nego bolje ti je psihicki se pripremi da radis neki drugi posao. Eventualno ako upadnes u marketing odjel neke vece firme, ali znamo kako se do tih pozicija dolazi... Zalosno, ali kod nas su marketari jako malo cijenjeni.
-
funky_baby
hmm, ovo za marketare je istina...ja sam donedavno radila u jednoj poznatoj marketinskoj agenciji, za jako male pare ako se uzme u obzir vrijeme provedeno na poslu i ulozeni trud. A odnos poslodavaca prema zaposlenicima necu ni da komentarisem, mislim da je dovoljno reci da su mi od mogucih 20 dana odmora dozvolili da koristim 4 i to sve pod izgovorom da posao ne moze da trpi, a naravno kad se taj trud trebao nagraditi tad nisam valjala i sve su to oni sami uradili...Ne radi se samo o meni (da se radi rekla bih ok mozda sam stvarno neproduktivna, nisam za tog posla ili sl), takav je stav prema svim mladim ljudima koji svjezi s faxa dodju medju te vukove koji trenutno vladaju u advertising industriji u BiH. Sad imam posao u drzavnoj firmi i plata mi je identicna kao sto je bila tamo, s tim da napokon znam sta znaci radno vrijeme i pauza....
- amrica
#32 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
dzaba ti smajli, nisi u pravu, dnevnica je za onog ko sjedi na poslu, radio ne radio, otprilike toliko, a revizor mora imati brdo staza, iskustva, znanja i uloziti bar par tisuca maraka da bi polozio za zvanje revizor i njegov sat se placa puno, nisam sigurna je li 58 KM po satu, ali to mu sigurno nije dnevnica. To je najplaceniji posao sa ekonomijom i najodgovorniji.latinalover wrote:alphonse kauders wrote:Nije ti pitanje na mjestu.Uglavnom ti najviše zarađuju revizori (58 KM satnica) i računovođe, dok su ti najslabije plaćeni marketari i komercijalisti.bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
D
jedna satnica 58KM
8x58=464dnevnica![]()
da nisi mislio dnevnica 58KM
-
Mislilac
#33 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Zakonom zagarantovana MINIMALNA satnica.latinalover wrote:
8x58=464dnevnica![]()
da nisi mislio dnevnica 58KM
- amrica
#34 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Mislilac wrote:Zakonom zagarantovana MINIMALNA satnica.latinalover wrote:
8x58=464dnevnica![]()
da nisi mislio dnevnica 58KMProvjereno.
-
Mislilac
#35 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Da mi nismo slušali i čuli ovu informaciju od iste osobe?amrica wrote:Mislilac wrote:Zakonom zagarantovana MINIMALNA satnica.latinalover wrote: 8x58=464dnevnica![]()
da nisi mislio dnevnica 58KMProvjereno.
-
bubavi
marketaru je posao da nadje musteriju, kroz reklame, ispitivanje trzista itd, kad musterija dolazi onda je uloga firme da ulaze u redovne reklame i akcije, dok revizoru ili stratezki marketar(magistar)je uloga da kontrolu vrsi na troskove firme, optimizaciju troskova, uvod novih procesa rada sto na kraju pomaze i marketarima za bolji rad.
Revizor je stratezki dok marketar je operativni. Jedan razmislja o solucijama, a drugi pretvara to sve na terenu u rezultate
Revizor je stratezki dok marketar je operativni. Jedan razmislja o solucijama, a drugi pretvara to sve na terenu u rezultate
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
mozes mozesbubavi wrote: Nemozes ti jednom tipu traziti da ide prodavati neke stvare musterijama ako je proveo 4 godine ucenju statistike, medjunarodnu ekonomiju ili klasike/keynes i fiziokrate...
kad radis za bosnjaka privatnika onda si u robovlasnickom odnosu
ne bi vjerovao sta sve moze kad te bosnjo upregne
kazu da je nekad najgora kletva bila da bog da im*o pa nem*o
danas je da bog da ti bosnjo platu dav*o
-
xon_sa
Nije to bas tako jednostavno. Mozda jeste ako svedes marketare samo na advertising. Ali marketing je mnogo vise od toga. Mnogi proizvodi bez kojih danas ne mozemo zamisliti normalan zivot su u stvari nastali kao rezultat nekih marketinskih ideja.bubavi wrote:marketaru je posao da nadje musteriju, kroz reklame, ispitivanje trzista itd, kad musterija dolazi onda je uloga firme da ulaze u redovne reklame i akcije, dok revizoru ili stratezki marketar(magistar)je uloga da kontrolu vrsi na troskove firme, optimizaciju troskova, uvod novih procesa rada sto na kraju pomaze i marketarima za bolji rad.
-
bubavi
po bosanskim standardu mozda, jer Marketing je predmet za razvoj i sacuvanja musterije firmi, a sto govoris o rezultat marketinskih ideja to je Research/Development, a to je naravno Strategija-Inovacijaxon_sa wrote:Nije to bas tako jednostavno. Mozda jeste ako svedes marketare samo na advertising. Ali marketing je mnogo vise od toga. Mnogi proizvodi bez kojih danas ne mozemo zamisliti normalan zivot su u stvari nastali kao rezultat nekih marketinskih ideja.bubavi wrote:marketaru je posao da nadje musteriju, kroz reklame, ispitivanje trzista itd, kad musterija dolazi onda je uloga firme da ulaze u redovne reklame i akcije, dok revizoru ili stratezki marketar(magistar)je uloga da kontrolu vrsi na troskove firme, optimizaciju troskova, uvod novih procesa rada sto na kraju pomaze i marketarima za bolji rad.
-
xon_sa
Cuj po bosanskim standardimabubavi wrote:po bosanskim standardu mozda, jer Marketing je predmet za razvoj i sacuvanja musterije firmi, a sto govoris o rezultat marketinskih ideja to je Research/Development, a to je naravno Strategija-Inovacijaxon_sa wrote:Nije to bas tako jednostavno. Mozda jeste ako svedes marketare samo na advertising. Ali marketing je mnogo vise od toga. Mnogi proizvodi bez kojih danas ne mozemo zamisliti normalan zivot su u stvari nastali kao rezultat nekih marketinskih ideja.bubavi wrote:marketaru je posao da nadje musteriju, kroz reklame, ispitivanje trzista itd, kad musterija dolazi onda je uloga firme da ulaze u redovne reklame i akcije, dok revizoru ili stratezki marketar(magistar)je uloga da kontrolu vrsi na troskove firme, optimizaciju troskova, uvod novih procesa rada sto na kraju pomaze i marketarima za bolji rad.
Jarane nemoj se ljutit sto pitam, al jesil ti ikad cuo za opstepoznati marketing mix tzv. 4P?
-
latinalover
proizvod cijena distribucija promocija....da,da..marketing ukljucen u sve to...xon_sa wrote:Cuj po bosanskim standardimabubavi wrote:po bosanskim standardu mozda, jer Marketing je predmet za razvoj i sacuvanja musterije firmi, a sto govoris o rezultat marketinskih ideja to je Research/Development, a to je naravno Strategija-Inovacijaxon_sa wrote: Nije to bas tako jednostavno. Mozda jeste ako svedes marketare samo na advertising. Ali marketing je mnogo vise od toga. Mnogi proizvodi bez kojih danas ne mozemo zamisliti normalan zivot su u stvari nastali kao rezultat nekih marketinskih ideja.
Jarane nemoj se ljutit sto pitam, al jesil ti ikad cuo za opstepoznati marketing mix tzv. 4P?
i onda kaze ,marketing nebitna funkcija..sve je bitno..marketing je opnavljam dobrim dijelom zasluzan za uspjeh firme..od razvoja proizvoda..preko distribucije..odredjvanja cijene i promocjie....
sve je to posao marketinga.....to cini kupce zadovoljnim i zadrzava kupce....
-
Mislilac
Malo bih kolutao očima
na prethodne komentare.
Vrlo laički kazano šta ko radi i gdje radi.
Međutim tema nije objašnjavanje šta-gdje-ko radi nego za koliko love radi.
PS. Novija literatura govori o 5P. A ostale branše ekonomske kazuju u još nekim dodacima i oduzimanju od 4P (npr, osiguranje, bankarstvo i sl.).
http://www.valuebasedmanagement.net/met ... g_mix.html
PS. Novija literatura govori o 5P. A ostale branše ekonomske kazuju u još nekim dodacima i oduzimanju od 4P (npr, osiguranje, bankarstvo i sl.).
http://www.valuebasedmanagement.net/met ... g_mix.html
-
bubavi
Mix-Marketing: Place price promotion productxon_sa wrote:Cuj po bosanskim standardimabubavi wrote:po bosanskim standardu mozda, jer Marketing je predmet za razvoj i sacuvanja musterije firmi, a sto govoris o rezultat marketinskih ideja to je Research/Development, a to je naravno Strategija-Inovacijaxon_sa wrote: Nije to bas tako jednostavno. Mozda jeste ako svedes marketare samo na advertising. Ali marketing je mnogo vise od toga. Mnogi proizvodi bez kojih danas ne mozemo zamisliti normalan zivot su u stvari nastali kao rezultat nekih marketinskih ideja.
I mene pitas dali sam cuo, ja sam ga studirao, kao i push-pull, direct marketing, telemarketing, market survey itd
A od 1996 godine postoji i 7P, ukoliko su pojedini jos ostali na one 4p
Process, People i Physical Support
-
bubavi
Sto se tice mog komentara nikad nisam rekao da nije vazno jer je Marketing prvi trosak firme, nego sto se tice IDEJA, inovacije itd to je predmet Research and Developement : R&Dlatinalover wrote:proizvod cijena distribucija promocija....da,da..marketing ukljucen u sve to...xon_sa wrote:Cuj po bosanskim standardimabubavi wrote: po bosanskim standardu mozda, jer Marketing je predmet za razvoj i sacuvanja musterije firmi, a sto govoris o rezultat marketinskih ideja to je Research/Development, a to je naravno Strategija-Inovacija
i onda kaze ,marketing nebitna funkcija..sve je bitno..marketing je opnavljam dobrim dijelom zasluzan za uspjeh firme..od razvoja proizvoda..preko distribucije..odredjvanja cijene i promocjie....
sve je to posao marketinga.....to cini kupce zadovoljnim i zadrzava kupce....
-
Utokkha
#45 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Morao sam iskopat ovu temu.
Koji dupljak majko... Obzirom da znam korisnika Mislilac, vidim da je latinalover i još par korisnika na ovoj temi poprilično uletilo u teoriju (tj. studenti su), smijem se kada čitam komentare. Smijem se jer sam ja bio u njihovoj poziciji do prije par mjeseci.
Kakvu sam promjenu mišljenja doživio, kakve šokove još uvijek proživljavam samo ja najbolje znam. Neko će mi debelo platiti četiri godine izgubljenog života na EFSA
Koji dupljak majko... Obzirom da znam korisnika Mislilac, vidim da je latinalover i još par korisnika na ovoj temi poprilično uletilo u teoriju (tj. studenti su), smijem se kada čitam komentare. Smijem se jer sam ja bio u njihovoj poziciji do prije par mjeseci.
Kakvu sam promjenu mišljenja doživio, kakve šokove još uvijek proživljavam samo ja najbolje znam. Neko će mi debelo platiti četiri godine izgubljenog života na EFSA
-
abdulazizsarajevo
- Pasiflora
#47 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Zavisi u kakvu firmu se uspije tusnuti!!!
Zavisi u kakvu firmu se uspije tusnuti!!!
-
frischling
#48 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Slazem se sa ovim.Mislilac wrote:Malo bih kolutao očima![]()
![]()
na prethodne komentare.
hehebubavi wrote: Mix-Marketing: Place price promotion product
I mene pitas dali sam cuo, ja sam ga studirao, kao i push-pull, direct marketing, telemarketing, market survey itd
A od 1996 godine postoji i 7P, ukoliko su pojedini jos ostali na one 4p
Process, People i Physical Support![]()
Slabo si ti to studirao, nije niko ostao na 4P.
7P je USLUZNI MARKETING MIX koji se dobije kada se na 4P dodaju jos tri elementa: ljudi, procesi i sistemi.
Zavisi od firme. U bankama je od 800-1200, u telecomu neki moji prijatelji imaju i po 2000, ali ima i ljudi koji rade za 600KM.bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
Sve zavisi od nafake (poznanstava, rodbinskih veza, spremnosti da platis nekome za dobro placeno radno mjesto, pa i od tvoje strucnosti tj sta si naucio u toku zivota - ne samo na faxu kroz formalno obrazovanje nego i kroz neformalno obrazovanje)
- Comrad
#49 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Ja jos studiram, ali slusam price ljudi koji zavrse EFSA. Mislim da nije problem u EFSA, nego u glavonjama sto drze firme i sta ce neko slusati nekakvog studenta, daj ti kako mi znamo. Ej pa ljudi pisu knjige, izucavaju godinama i godinama najveće kompanije na svijetu i prate njihov uspjeh i faktore koji su uticali na isti, i tu se onda nadje glavati bosnjo i kaze ma pusti to, sta Porter, Kotler i kompanija znaju...Utokkha wrote:Morao sam iskopat ovu temu.
-
latinalover
#50 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
ama ko te pita koji smjer si zavrsio(la)...kod nas se plata daje po spremama..a negdje ni po tom kriteriju...