Kol´ka ti je plata ????
Moderator: anex
-
zlatan01
#26 Re: Kol´ka ti je plata ????
Ovaj komentar sa objasnjenjem za broto platu je ok. Naime ja ako kazem samo neto platu onda ne racunam na povrat poreza koji mi je recimo za proslu godinu bio oko 1,3 neto plate pa ako se to podijeli na 12 mjeseci ispadne mi neto plata 10 % veca zapravo. Sama visina plate je sirok pojam i ovisi ne samo od tradicionalnih faktora kao sto su obrazovanje, radno iskustvo, stanje u drzavi i sektoru, nego i neki drugi kao recimo trenutno stanje na trzistu rada, pol, pa cak i porijeklo i td.
"Preko plota zelenija trava", rekao bi nas narod...Prema informacijama koje sam dugo dobijao u Norveskoj je recimo zarada na radnom mjestu koje odgovara mom radnom mjestu u Svedskoj bila barem duplo veca. Istina da su i troskovi veci ali sve u svemu puno bolje. Ali nedavnoo moj kolega pocne raditi na naftnoj platformi i nakon nekog vremena se sretnemo i on mi kaze da mu je plata veca od moje ( a i nekad njegove) za oko 50 %. Dakle tacno da je vise para ali ne bas kako se prica. Na stranu sto ja ne bih zamjenio kancelariju za platformu u Sjevernom moru. Slicna prica je i sa Danskom...bajke sve dok ne sretnete nekog sefa na intervjuu koji vam ponudi znacajno manje nego sto cujete u pricama..."Nothing isn't likes"...Ili istina je uvjek na pola puta...neki kazu i odvadi malo...
A koja je zemlja "bolja"...pa i to je individualno. Neko vise cijeni besplatno skolovanje i lijecenje, dok neko vise cijeni visoke plate i jeftinija auta i td...
Inace o svojim primanjima sam pisao ranije na jednoj slicnoj temi pa drzim neukusnim da to ponavljam...
"Preko plota zelenija trava", rekao bi nas narod...Prema informacijama koje sam dugo dobijao u Norveskoj je recimo zarada na radnom mjestu koje odgovara mom radnom mjestu u Svedskoj bila barem duplo veca. Istina da su i troskovi veci ali sve u svemu puno bolje. Ali nedavnoo moj kolega pocne raditi na naftnoj platformi i nakon nekog vremena se sretnemo i on mi kaze da mu je plata veca od moje ( a i nekad njegove) za oko 50 %. Dakle tacno da je vise para ali ne bas kako se prica. Na stranu sto ja ne bih zamjenio kancelariju za platformu u Sjevernom moru. Slicna prica je i sa Danskom...bajke sve dok ne sretnete nekog sefa na intervjuu koji vam ponudi znacajno manje nego sto cujete u pricama..."Nothing isn't likes"...Ili istina je uvjek na pola puta...neki kazu i odvadi malo...
A koja je zemlja "bolja"...pa i to je individualno. Neko vise cijeni besplatno skolovanje i lijecenje, dok neko vise cijeni visoke plate i jeftinija auta i td...
Inace o svojim primanjima sam pisao ranije na jednoj slicnoj temi pa drzim neukusnim da to ponavljam...
-
callmethebreeeze
#27 Re: Re:
treba uzeti u obzir i druge stvari, poput sluzbenog mobitela kojeg mozes privatno koristiti, sluzbeni kompjuter, lova za rekreaciju itd. a ako se na skandinavske plate uracunavao dio koji poslodovac placa na ime zdravstvenog i penzionog onda bi to bilo jos i vise.Brunello wrote:Kurt_Kombajn wrote:moja plata izgleda ovako:
40% kirija za stan
27% auto-kredit + osiguranje
8% gorivo (dobro, putujem puno)
15% prehrana
6% cigare, (kao jedini cejf)
tacno tako....
-
zlatan01
#28 Re: Kol´ka ti je plata ????
Uskoro ce biti na platnoj listi svedskih firmi i dazbine koje placa poslodavac...
I treba jos dodati bonuse u raznim oblicima; dionice, opcije, penziono osiguranje, skraceno radno vrijeme...
I treba jos dodati bonuse u raznim oblicima; dionice, opcije, penziono osiguranje, skraceno radno vrijeme...
-
callmethebreeeze
#29 Re: Kol´ka ti je plata ????
mi imamo sto za stoni tenis, hocemo li i to racunati?zlatan01 wrote:Uskoro ce biti na platnoj listi svedskih firmi i dazbine koje placa poslodavac...
-
zlatan01
#30 Re: Kol´ka ti je plata ????
Pa ako ga mozes unovciti, svakakocallmethebreeeze wrote:mi imamo sto za stoni tenis, hocemo li i to racunati?zlatan01 wrote:Uskoro ce biti na platnoj listi svedskih firmi i dazbine koje placa poslodavac...
![]()
-
MA DAJ...
#31 Re: Kol´ka ti je plata ????
zlatan01 wrote:Ovaj komentar sa objasnjenjem za broto platu je ok. Naime ja ako kazem samo neto platu onda ne racunam na povrat poreza koji mi je recimo za proslu godinu bio oko 1,3 neto plate pa ako se to podijeli na 12 mjeseci ispadne mi neto plata 10 % veca zapravo. Sama visina plate je sirok pojam i ovisi ne samo od tradicionalnih faktora kao sto su obrazovanje, radno iskustvo, stanje u drzavi i sektoru, nego i neki drugi kao recimo trenutno stanje na trzistu rada, pol, pa cak i porijeklo i td.
hmmm,....da skratimo odmah dvoumljene u vezi radnoga mjesta i polozaja...ne radim ni nakakvoj platformi,i daleko bilo od njih bilo,sto bih se reklo...
nego radim kao CNC-operater u jednoj odlicnoj firmi...
-
zlatan01
#32 Re: Kol´ka ti je plata ????
Kao prvo ja nisam sitna dusa i raduje me svaciji uspjeh a narocito ovdje gdje smo stranci i gdje nam je sve duplo teze postici. Sve u mojoj diskusiji podupire tezu, koja ruku na srce nije jasno recena, da se ne moze generalizirati i reci u pvpj je zemlji dobro u ovoj ne. Ima ljudi u BiH koji zive bolje od 99% Nijemaca ili Norvezana ali i u Svedskoj recimo ima Svedjana koji zive losije nego mnogi Bosanci I Hercegovci. Ovi primjeri odozgo su dokaz u prilog te teze jer mi smo samo ljudi i dkloni pojednostavljenju, pa tako ako cujemo da je nekome dobro u Canadi, to je odmah obecana zemlja...Puno faktora utice na visinu plate, vec sam nabrajao, a cesto su razlike velike iako ih mozda ne bi trebalo biti. Moja svastika je skoro jednako obrazovana kao ja ali radi u manjoj firmi i zaradjuje 20% manje od mene.MA DAJ... wrote:hmmm,....da skratimo odmah dvoumljene u vezi radnoga mjesta i polozaja...ne radim ni nakakvoj platformi,i daleko bilo od njih bilo,sto bih se reklo...zlatan01 wrote:Ovaj komentar sa objasnjenjem za broto platu je ok. Naime ja ako kazem samo neto platu onda ne racunam na povrat poreza koji mi je recimo za proslu godinu bio oko 1,3 neto plate pa ako se to podijeli na 12 mjeseci ispadne mi neto plata 10 % veca zapravo. Sama visina plate je sirok pojam i ovisi ne samo od tradicionalnih faktora kao sto su obrazovanje, radno iskustvo, stanje u drzavi i sektoru, nego i neki drugi kao recimo trenutno stanje na trzistu rada, pol, pa cak i porijeklo i td.
nego radim kao CNC-operater u jednoj odlicnoj firmi...
Prema posljednjem izvjestaju o kvalitetu zivota (ili kako se vec zove) moze se procitati recimo da je USA na nekom recimo 10 mjestu a tamo imas beskucnika mozda vise nego BiH stanovnistva!
- Kurt_Kombajn
#33 Re: Kol´ka ti je plata ????
...LM, ko sto rekoh, sve je relativno. sama cifra ne govori nista. i ne bi bilo lose, za ove koji se rasipaju basnoslovnim iznosima licnih dohodaka, da napisu i koliko kostaju pojedine stvari u drzavi u kojoj zive, evo recimo, Oslo: 
dakleM, u sa ovim galakticki visokim skandinavskim platama, koliko kosta npr. u Oslu (ali u prosjecnoj prodavnici, ne u najjeftinijoj rupi) :
-kila hljeba
-litar mlijeka
-paklo cigara
-kila paradajza
-litar dizela
zatim u kaficima, koliko kosta:
-jedna produzena
-(0.3l) flasa piva
-mineralna voda
onda nekretnine:
-koliko kosta jedan prosjecan stan od nekih 60 - 80 m² za kupiti u Oslu, starost zgrade recimo...30-40 godina?
-koliko bi kostala kirija za jedan takav stan, uracunati i struju, vodu, grijanje, smece, parking za kola, itd...?
cisto da se malo stekne osjecaj kolika je to u stvari basnoslovna lova...
dakleM, u sa ovim galakticki visokim skandinavskim platama, koliko kosta npr. u Oslu (ali u prosjecnoj prodavnici, ne u najjeftinijoj rupi) :
-kila hljeba
-litar mlijeka
-paklo cigara
-kila paradajza
-litar dizela
-jedna produzena
-(0.3l) flasa piva
-mineralna voda
onda nekretnine:
-koliko kosta jedan prosjecan stan od nekih 60 - 80 m² za kupiti u Oslu, starost zgrade recimo...30-40 godina?
-koliko bi kostala kirija za jedan takav stan, uracunati i struju, vodu, grijanje, smece, parking za kola, itd...?
-
callmethebreeeze
#34 Re: Kol´ka ti je plata ????
ja se slazem s tobom da su ovdje izdaci puno veci iako vise zaradjujemo (podebljano sam naveo cifre vezane za malmo, treci grad u svedskoj). ali ja se nikada ni u ludilo ne bih zalio ( ne mislim da ti to radis) jer, za razliku od raje u bosni, mi plate primamo redovno, zivimo u organizovanim zemljama gdje vlada zakon (iako je ovdje daleko od idealnog), gjde politicari ne ulaze u politku da kradu i gdje mafijasi nisu sposobni privatnici. kvalitet zivota je puno bolji, zivis u gradovima gdje imas parkove na dohvat ruke, cist vazduh, gradski saobracaj funkcionise, kulturni zivot bogat, itd. naravno rijec je o platama, ali ja mislim da i ove druge stvari treba uzeti u obzir, jer dzaba mi milioni ako bih sjedio u stanu sam i na kamaru ih slagao.Kurt_Kombajn wrote:...LM, ko sto rekoh, sve je relativno. sama cifra ne govori nista. i ne bi bilo lose, za ove koji se rasipaju basnoslovnim iznosima licnih dohodaka, da napisu i koliko kostaju pojedine stvari u drzavi u kojoj zive, evo recimo, Oslo:
dakleM, u sa ovim galakticki visokim skandinavskim platama, koliko kosta npr. u Malmeu (ali u prosjecnoj prodavnici, ne u najjeftinijoj rupi) :
-kila hljeba - 2-3-4 eura (ne znam da li se hljeb prodaje na kilo ovdje, cini mi se da je izmedju 500 i 700 grama. moracu provjeriti![]()
-litar mlijeka oko 1 euro
-paklo cigara - 5 eura
-kila paradajza varira izmedju 2 i 5 eura kg
-litar dizela - ne vozim i ne znam, zar neko jos koristi dizel? obicni benzin je valjda 1,2 eura litra
-jedna produzena - oko 2 eura
-(0.3l) flasa piva - oko 3,5 eura
-mineralna voda - 2 eura
onda nekretnine:
zavisi od lokacije. od nekih 50 hiljada do 150 hiljada.
zavisi koliko kredita uzmes, moze i do 700 eura, struja kvartalno nekih 100, voda uracunata.
ovo isto vazi i za bosnu, jer i u bosni ima ljudi koji i te kako dobro zive ili nedostatak velike plate kompenziraju "onom vodom i onim zrakom".
-
callmethebreeeze
#35 Re: Kol´ka ti je plata ????
callmethebreeeze wrote:ja se slazem s tobom da su ovdje izdaci puno veci iako vise zaradjujemo (podebljano sam naveo cifre vezane za malmo, treci grad u svedskoj). ali ja se nikada ni u ludilo ne bih zalio ( ne mislim da ti to radis) jer, za razliku od raje u bosni, mi plate primamo redovno, zivimo u organizovanim zemljama gdje vlada zakon (iako je ovdje daleko od idealnog), gjde politicari ne ulaze u politku da kradu i gdje mafijasi nisu sposobni privatnici. kvalitet zivota je puno bolji, zivis u gradovima gdje imas parkove na dohvat ruke, cist vazduh, gradski saobracaj funkcionise, kulturni zivot bogat, itd. naravno rijec je o platama, ali ja mislim da i ove druge stvari treba uzeti u obzir, jer dzaba mi milioni ako bih sjedio u stanu sam i na kamaru ih slagao.Kurt_Kombajn wrote:...LM, ko sto rekoh, sve je relativno. sama cifra ne govori nista. i ne bi bilo lose, za ove koji se rasipaju basnoslovnim iznosima licnih dohodaka, da napisu i koliko kostaju pojedine stvari u drzavi u kojoj zive, evo recimo, Oslo:
dakleM, u sa ovim galakticki visokim skandinavskim platama, koliko kosta npr. u Malmeu (ali u prosjecnoj prodavnici, ne u najjeftinijoj rupi) :
-kila hljeba - 2-3-4 eura (ne znam da li se hljeb prodaje na kilo ovdje, cini mi se da je izmedju 500 i 700 grama. moracu provjeriti![]()
-litar mlijeka oko 1 euro
-paklo cigara - 5 eura
-kila paradajza varira izmedju 2 i 5 eura kg
-litar dizela - ne vozim i ne znam, zar neko jos koristi dizel? obicni benzin je valjda 1,2 eura litra
-jedna produzena - oko 2 eura
-(0.3l) flasa piva - oko 3,5 eura
-mineralna voda - 2 eura
onda nekretnine:
zavisi od lokacije. od nekih 50 hiljada do 250 000 hiljada. ako je super lokacija i super napucan
zavisi koliko kredita uzmes, moze i do 700 eura za dvosoban, struja kvartalno nekih 100, voda uracunata.
ovo isto vazi i za bosnu, jer i u bosni ima ljudi koji i te kako dobro zive ili nedostatak velike plate kompenziraju "onom vodom i onim zrakom".
Last edited by callmethebreeeze on 18/03/2008 10:03, edited 1 time in total.
- Kurt_Kombajn
#36 Re: Kol´ka ti je plata ????
ma necu da se zalim, sta ti je 
niti mislim da iko ima prava da se zali na bilo sta, kome ne pase, neka se fino vrati.
radi se samo o tome da se stvara pogresna slika, ono, kad zveknes iznos plate, mnogi ce kontati jebote, ovaj milioner.
a cesto to uopste nije tako.
ove cifre sto si naveo su prilicno realne, pa npr. svako ko misli da je zivot u inostranstvu med i mlijeko, neka odvoji od plate samo za stan 700 Neurona, pa vidi sta ostaje...druge stavke da i ne spominjemo.
niti mislim da iko ima prava da se zali na bilo sta, kome ne pase, neka se fino vrati.
radi se samo o tome da se stvara pogresna slika, ono, kad zveknes iznos plate, mnogi ce kontati jebote, ovaj milioner.
ove cifre sto si naveo su prilicno realne, pa npr. svako ko misli da je zivot u inostranstvu med i mlijeko, neka odvoji od plate samo za stan 700 Neurona, pa vidi sta ostaje...druge stavke da i ne spominjemo.
- ovo_malo_duse
#37 Re: Kol´ka ti je plata ????
...LM, ko sto rekoh, sve je relativno. sama cifra ne govori nista. i ne bi bilo lose, za ove koji se rasipaju basnoslovnim iznosima licnih dohodaka, da napisu i koliko kostaju pojedine stvari u drzavi u kojoj zive, evo recimo, Oslo:
-kila hljeba
-litar mlijeka
-paklo cigara
-kila paradajza
-litar dizela
-jedna produzena
-(0.3l) flasa piva
-mineralna voda
onda nekretnine:
Prije par dana gledam automobile Peugeot 407 1,6 Hdi 2005 godiste 230.000 Danskih kruna + jos 10.000 za papirologiju oko kredita = 240.000 ili nesto vise od 60.000 KM .
Jedan od jeftinijih u klasi sa potrebnim kvalitetom( VW PASSAT ili AUDI nesmijem ni pogledat)
Nakon toga racunam
oko 4000 kr mjesecno na 60 mjeseci. + jos 1000 mjesecno za osiguranja i putarinu
najmanje 2000 kr goriva mjesecno + odrzavanje.
5000 za stan grijanje + voda+ struja
1000 telefona
licenca za tv + selektor sa BH kanalima
Hrana.
Cigare (32 Krune kutija) min 500 - 600 kruna mjesecno
nesto za odjecu
I sa prosijecnom platom 15.000 kruna neto ( za koju se posteno oderem mjesecno i koja je iznad Danskog prosjeka)
Lahko je zakljucit mogucnost izbora
-
zlatan01
#38 Re: Kol´ka ti je plata ????
Ja sam cesto naglasavao kako je kod mnogih stvorena pogresna slika o kvalitetu zivota "na zapadu". Tome prilicno doprinosi i ponasanje nasih ljudi koji odlaze u domovinu na godisnji odmor i onda skrkaju u taj mjesec sve sto su ustedili prethodnih 11, naravno da su skupa kola (na kredit) obavezan detalj. Ljudi skontaju da se to derneci i ovdje svako vece i razbacuje lova...a istina je za vecinu sasvim drugacija. Radi se najmanje 9-10 sati dnevno, a ako racunas putovanje na posao izvan kuce si cesto 12 sati pa dok se malo odmoris i odspavas od radnh dana se i nema puno. Vikend; tada se malo zivne ali malo ljudi ovdje ima za provode svakog vikenda. Moze ali se valja necega drugoga odreci, auta, vlastitog stana ili godisnjeg odmora...realno malo ljudi moze priustiti sve te male luksuze. Ima naravno puno raje koja dobro zaradjuje, nove generacije nasih cura i momaka su dobro obrazovane i vladaju jezicima pa dobro i zarade ali takvih nije vise od 15-20 %. Vecina radi slabije placene poslove, cesto zivi od socijale, ili radi samo jedno u porodici ili sa druge strane se slomi i radi på 2 (cak 3) posla i prekovremeno do iznemoglosti da stigne zaraditi za sve...Kurt_Kombajn wrote:ma necu da se zalim, sta ti je
Ukratko, ekonomski gledano bolje nego u BiH ali daleko od idealnog...
-
callmethebreeeze
#39 Re: Kol´ka ti je plata ????
da, slazem se. a ni ovdje nisu svima iste plate, imas jako puno fakultetski obrazovanih ljudi, pogotovo onih koji rade u zdravstvu, npr medicinske sestre, biomedicinski analiticari zaradjuju oko 2000 eura. u malmeu su sestre protestvovale protiv niskih plata za vikend. zali se jedna zena da nakon 34 godine radnog staza ima 2,5 hiljade eura. slicno je sa socijalnim radnicima. ako tome dodas cijene stanova koje stalno skacu, ovdje u malmeu se stan od 80 kvadrata i boljoj gradnji moze popeti i do 300 000 eura. u stockholmu je prosjecna cijena kvadratnog metra negdje oko 5,5 hiljada eura. kirija za dvosoban stan tesko ispod 500 eura, i tako dalje i tako dalje.Kurt_Kombajn wrote:ma necu da se zalim, sta ti je
-
Liska
#40 Re: Kol´ka ti je plata ????
Zaokruzicemo prosjecnu placu u FBiH na 700 KM a nije ni tolika. Imas zenu koja ne radi i dvoje djece i upravo si kupio auto koje je kostalo 30 000 KM. Rata kredita ti dodje oko 500 KM i to placas narednih pet godina. Za zivot ti ostaje 200 KM. Normalno ovo ce uraditi samo budala ali nam govori kolika je kreditna sposobnost prosjecnog stanovnika BiH. Jednostavno se ne mozemo porediti ili isto je kao da poredimo ljude koji zive u Africi u plemenskim zajednicama i nas u BiH. Tolika je i razlika izmedju BIH i skandinavskih zemalja.
-
callmethebreeeze
#41 Re: Kol´ka ti je plata ????
ja mislim da niko ne zeli porediti bih sa skandinavskim zemljama. slozili smo se da je neuporedivo, ali ni ovdje nije bas tako bajno kao sto neki zeli predstaviti. imas i ovdje bolida koji mozda rade u mcdonaldsu, ali uzimaju skupa auta na kredit da bi se kurcili po bosni.Liska wrote:Zaokruzicemo prosjecnu placu u FBiH na 700 KM a nije ni tolika. Imas zenu koja ne radi i dvoje djece i upravo si kupio auto koje je kostalo 30 000 KM. Rata kredita ti dodje oko 500 KM i to placas narednih pet godina. Za zivot ti ostaje 200 KM. Normalno ovo ce uraditi samo budala ali nam govori kolika je kreditna sposobnost prosjecnog stanovnika BiH. Jednostavno se ne mozemo porediti ili isto je kao da poredimo ljude koji zive u Africi u plemenskim zajednicama i nas u BiH. Tolika je i razlika izmedju BIH i skandinavskih zemalja.