Vingo wrote:zloglas wrote:U posljednjoj Slobodnoj Bosni je jedan od polemičara ovako opisan: "Emir Suljagić, rođen u Bratuncu, tri godine rata proveo u opkoljenoj Srebrenici, autor knjige “Razglednica iz groba”, od 1996. do 2002. godine radio kao novinar i urednik u magazinu “BH dani”, a od 2002. do 2004. izvještavao je za “Institute for War and Peace Reporting” i Dane iz Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu. Trenutno je na postdiplomskom studiju u Njemačkoj, priprema doktorat o problemu kolektivne odgovornosti."
U istoj reviji je 25.5.2006, o Suljagiću napisano sljedeće: "Novi premijerov savjetnik za medije je bivši novinar BH dana Emir Suljagić, rodom iz Konjević Polja. Magistar ljudskih prava, dobar poznavalac engleskog jezika, nekad izvještač iz Haškog tribunala, Suljagić je nakon napuštanja redakcije magazina “Dani” profesionalno dugo lutao da bi se ovih dana uhljebio u Terzićevom kabinetu."
Još nešto ranije, Senad Avdić je napisao da je Emir Suljagić "izbjeglica iz Bratunca sa ubogim teorijskim i praktičnim znanjima o genocidu".
Je li riječ o istom čovjeku?
Hmmmm....Ako je rijec o onom Emiru Suljagicu sto je nekad bio uzdanica DANA. koji sad nece da mu objave pismo, koje JESTE reagovanje, onda jeste....Ili ako su Lagumdzija i Dodik isti ljudi o kojima je Pecanin pisao prije cca. pet godina i danas....onda i ovaj Suljagic jeste TAJ.
O tempora o mores - rekli bi visokoobrazovani suradnici DANA
Da, Vingo, tvoj komentar je skoro na mjestu - zapravo, potpuno je logičan. Međutim, namjerno sam izostavio neke detalje - naprimjer, pitao sam na prethodnoj stranici (prije nego što je pismo zvanično objavljeno) da li je pismo poslano najprije Danima, ili je ipak ranije upućeno nekim drugim redakcijama. Sad se sa tim vrlo perfidno manipulira, pošto u Bosni piše da je reagiranje najprije došlo do Dana, pa da je tek onda upućenjo Oslobođenju i njima. Šta ako postoje materijalni dokazi da je to laž? Šta ako je kolegij Oslobođenja pismo vidio
PRIJE kolegija Dana? Zašto se niko, recimo, nije zapitao zašto Oslobođenje, u svakom slučaju, nije objavilo to pismo? Računam s Suljagićevom i Anđelićevom čašću, zdravlja radi - neka se jave i neka razjasne taj misterij. Naročito Anđelić. On najbolje zna kad ga je i kome poslao. Zašto je dvojici potpisnika pisma važnije dezavuiranje Dana od same teme, od rasprave "na ljevici", kako to SB naziva? Time pokazuju da im motivi, prije svega, nisu čisti. Naravno da sam vidio pismo prije objavljivanja - vidjelo ga je pola Sarajeva jer je, osim na adrese spomenutih redakcija, stiglo i na veći broj privatnih adresa, nakon čega je distribuirano privatnim kanalima. Zato sam i siguran u to što govorim, tako ZNAM da je laž kako su Dani odbili objaviti ovo pismo, tim prije što je općepoznato da je u Danima moguće pročitati tekstove suprotstavljenih stavova (kao primjer bih mogao navesti nedavno rasklapanje Marka Većovića, veoma cijenjenog kolumniste Dana, u toj istoj novini od strane Vuka Bačanovića, nakon čega je Vešović, opet u Danima, nazvao Bačanovića bedakom). Nije, dakle, ovo nikakav "obračun na ljevici" - iz ovoga će se vrlo brzo iskristalizirati šljam i kukolj.