Pripravnički staž
Moderator: anex
-
Fox Mulder
I pripravnicima se treba pravilno obracunavati plate, a ne izrabljivati ljude. Vi ste u Bosni najveci lopovi generalno. Pa zasto Bosnu i Bosance niko ne voli u svijet? Jarane SVIJET NE VOLI VARALICE I LOPOVE, A VECINA BOSANACA I POSLODAVACA TO JESU. CAST MALOM BROJU IZUZETAKA U NARODU.
-
HamzaC
Hajde sad sve te konstatacije koje sam ja navodno izrekao, ili si ti iz mog pisanja mogao zakljuciti, potkrijepi citatima iz moja tri posta na ovoj temi. Ti jarane il se nisi naspavao ili imas ozbiljnih problema, sto ne mijenja cinjenicu da je bilo preduzeca gdje je 30% radnika svojim radom "hranilo" i sebe i onih ostalih 70% bez obzira na platne razrede.Fox Mulder wrote:Necemo, ali nekada se vise radilo i zaradjivalo. Sta mislis da su svugdje ljudi jednako optereceni u poslu? Zato ovdje imas razlicite ugovore, a kod vas je uravnilovka. Bitnan je stepen strucne spreme i svima ista plata- i inzinjeru i ekonomisti i pravniku i lijecniku. A neki rade i vrijede vise od drugih. Prije su bili platni razredi, sto je bilo pravednije, ali ne i idealno (stavise daleko od idealnog), ali sada nemate ni platne razrede i ti kazes da je to bolje. Aferim efendija. Da zakljucim PRIJE JE BILO BOLJE I PRAVEDNIJE 100 PUTA
Toliko o odnosu rada i adekvatnog vrednovanja istog!
-
HamzaC
Sta cemo sa hercegovcima? Sad ce se oni okomiti na tebe sto ih ne stavljas u ravnopravan polozaj sa bosancima!Fox Mulder wrote:I pripravnicima se treba pravilno obracunavati plate, a ne izrabljivati ljude. Vi ste u Bosni najveci lopovi generalno. Pa zasto Bosnu i Bosance niko ne voli u svijet? Jarane SVIJET NE VOLI VARALICE I LOPOVE, A VECINA BOSANACA I POSLODAVACA TO JESU. CAST MALOM BROJU IZUZETAKA U NARODU.
-
Fox Mulder
Prije je bila pravna drzava i pripravnici nisu bili izrabljivani. Imali su sva prava kao i stalno zaposleni, a sa VSS su poslije 1 g. OBAVEZNO bili primani na neodredjeno vrijeme (u stalni radni odnos). Ti ne das da ljudi rade i zarade. Svojevremeno je bio skup SDA SZBiH i ostale žgadije lopovske (2000 godine). Naredili svojim direktorima da ne primaju bilo koga. To je zato sto bi Bosna procvjetala sa mladim i strucnim ljudima, a njima, kao i tebi alijaneru jedan to ne odgovara. Vidi se to iz svakog tvoga slova. FUJ. Kako te nije stid? Narode rusite nacionaliste i lopove i najebite im se majke 'nako kulturno i polako, a onda ih objsite k'o 45 na Marijin Dvoru. Samo mladi mogu nesto promijeniti, i zato nece da i zaposle. Ne moze firma propasti ako ima dobre ljude. Stecaj, ako je kriza, restrukuriranje i novi pocetak sa mladim i strucnim. Tako je to u svijetu.HamzaC wrote:Hajde sad sve te konstatacije koje sam ja navodno izrekao, ili si ti iz mog pisanja mogao zakljuciti, potkrijepi citatima iz moja tri posta na ovoj temi. Ti jarane il se nisi naspavao ili imas ozbiljnih problema, sto ne mijenja cinjenicu da je bilo preduzeca gdje je 30% radnika svojim radom "hranilo" i sebe i onih ostalih 70% bez obzira na platne razrede.Fox Mulder wrote:Necemo, ali nekada se vise radilo i zaradjivalo. Sta mislis da su svugdje ljudi jednako optereceni u poslu? Zato ovdje imas razlicite ugovore, a kod vas je uravnilovka. Bitnan je stepen strucne spreme i svima ista plata- i inzinjeru i ekonomisti i pravniku i lijecniku. A neki rade i vrijede vise od drugih. Prije su bili platni razredi, sto je bilo pravednije, ali ne i idealno (stavise daleko od idealnog), ali sada nemate ni platne razrede i ti kazes da je to bolje. Aferim efendija. Da zakljucim PRIJE JE BILO BOLJE I PRAVEDNIJE 100 PUTA
Last edited by Fox Mulder on 28/12/2007 14:17, edited 1 time in total.
-
Fox Mulder
Ne siri temu bespotrebno. Sve je ovo jedna integralna tema-politika.HamzaC wrote:Sta cemo sa hercegovcima? Sad ce se oni okomiti na tebe sto ih ne stavljas u ravnopravan polozaj sa bosancima!Fox Mulder wrote:I pripravnicima se treba pravilno obracunavati plate, a ne izrabljivati ljude. Vi ste u Bosni najveci lopovi generalno. Pa zasto Bosnu i Bosance niko ne voli u svijet? Jarane SVIJET NE VOLI VARALICE I LOPOVE, A VECINA BOSANACA I POSLODAVACA TO JESU. CAST MALOM BROJU IZUZETAKA U NARODU.
-
HamzaC
1. Da li je uvijek ta "OBAVEZA" bila ekonomski opravdana i znacila stvarnu potrebu za kadrom?Fox Mulder wrote:Prije je bila pravna drzava i pripravnici nisu bili izrabljivani. Imali su sva prava kao i stalno zaposleni, a sa VSS su poslije 1 g. OBAVEZNO bili primani na neodredjeno vrijeme (u stalni radni odnos). Ti ne das da ljudi rade i zarade. Svojevremeno je bio skup SDA SZBiH i ostale žgadije lopovske (2000 godine). Naredili svojim direktorima da ne primaju bilo koga. To je zato sto bi Bosna procvjetala sa mladim i strucnim ljudima, a njima, kao i tebi alijaneru jedan to ne odgovara. Vidi se to iz svakog tvoga slova. FUJ. Kako te nije stid? Narode rusite nacionaliste i lopove i najebite im se majke 'nako kulturno i polako, a onda ih objsite k'o 45 na Marijin Dvoru. Samo mladi mogu nesto promijeniti, i zato nece da i zaposle. Ne moze firma propasti ako ima dobre ljude. Stecaj, ako je kriza, restrukuriranje i novi pocetak sa mladim i strucnim. Tako je to u svijetu.HamzaC wrote:Hajde sad sve te konstatacije koje sam ja navodno izrekao, ili si ti iz mog pisanja mogao zakljuciti, potkrijepi citatima iz moja tri posta na ovoj temi. Ti jarane il se nisi naspavao ili imas ozbiljnih problema, sto ne mijenja cinjenicu da je bilo preduzeca gdje je 30% radnika svojim radom "hranilo" i sebe i onih ostalih 70% bez obzira na platne razrede.Fox Mulder wrote:Necemo, ali nekada se vise radilo i zaradjivalo. Sta mislis da su svugdje ljudi jednako optereceni u poslu? Zato ovdje imas razlicite ugovore, a kod vas je uravnilovka. Bitnan je stepen strucne spreme i svima ista plata- i inzinjeru i ekonomisti i pravniku i lijecniku. A neki rade i vrijede vise od drugih. Prije su bili platni razredi, sto je bilo pravednije, ali ne i idealno (stavise daleko od idealnog), ali sada nemate ni platne razrede i ti kazes da je to bolje. Aferim efendija. Da zakljucim PRIJE JE BILO BOLJE I PRAVEDNIJE 100 PUTA
2. Recenica "Ti ne das da ljudi rade i zarade." nas opet dovodi do konstatacije da nisi naspavan ili imas ozbiljnih problema.
3. "Svojevremeno je bio skup SDA SZBiH i ostale žgadije lopovske (2000 godine). Naredili svojim direktorima da ne primaju bilo koga. To je zato sto bi Bosna procvjetala sa mladim i strucnim ljudima, a njima, kao i tebi alijaneru jedan to ne odgovara." - Vidi pod 2.
4."Vidi se to iz svakog tvoga slova" - O gos'n Sampolion, nisam vas prepoznao!
Za sve ostalo, bez dublje analize tvog pisanja mogu reci: pod 2.
P.S: Ono za hercegovce ti je trebalo pokazati koliko ozbiljno shvatam tvoje pausalne ocjene!
-
Fox Mulder
1.Da bilo je nekog plana razvoja, kakvog-takvogHamzaC wrote:1. Da li je uvijek ta "OBAVEZA" bila ekonomski opravdana i znacila stvarnu potrebu za kadrom?Fox Mulder wrote:Prije je bila pravna drzava i pripravnici nisu bili izrabljivani. Imali su sva prava kao i stalno zaposleni, a sa VSS su poslije 1 g. OBAVEZNO bili primani na neodredjeno vrijeme (u stalni radni odnos). Ti ne das da ljudi rade i zarade. Svojevremeno je bio skup SDA SZBiH i ostale žgadije lopovske (2000 godine). Naredili svojim direktorima da ne primaju bilo koga. To je zato sto bi Bosna procvjetala sa mladim i strucnim ljudima, a njima, kao i tebi alijaneru jedan to ne odgovara. Vidi se to iz svakog tvoga slova. FUJ. Kako te nije stid? Narode rusite nacionaliste i lopove i najebite im se majke 'nako kulturno i polako, a onda ih objsite k'o 45 na Marijin Dvoru. Samo mladi mogu nesto promijeniti, i zato nece da i zaposle. Ne moze firma propasti ako ima dobre ljude. Stecaj, ako je kriza, restrukuriranje i novi pocetak sa mladim i strucnim. Tako je to u svijetu.HamzaC wrote: Hajde sad sve te konstatacije koje sam ja navodno izrekao, ili si ti iz mog pisanja mogao zakljuciti, potkrijepi citatima iz moja tri posta na ovoj temi. Ti jarane il se nisi naspavao ili imas ozbiljnih problema, sto ne mijenja cinjenicu da je bilo preduzeca gdje je 30% radnika svojim radom "hranilo" i sebe i onih ostalih 70% bez obzira na platne razrede.
2. Recenica "Ti ne das da ljudi rade i zarade." nas opet dovodi do konstatacije da nisi naspavan ili imas ozbiljnih problema.
3. "Svojevremeno je bio skup SDA SZBiH i ostale žgadije lopovske (2000 godine). Naredili svojim direktorima da ne primaju bilo koga. To je zato sto bi Bosna procvjetala sa mladim i strucnim ljudima, a njima, kao i tebi alijaneru jedan to ne odgovara." - Vidi pod 2.
4."Vidi se to iz svakog tvoga slova" - O gos'n Sampolion, nisam vas prepoznao!
Za sve ostalo, bez dublje analize tvog pisanja mogu reci: pod 2.
P.S: Ono za hercegovce ti je trebalo pokazati koliko ozbiljno shvatam tvoje pausalne ocjene!
2.Pausalne ocjene, kad ti nesto ne odgovara alijaneru jedan
3.Vidi pod 2
4.Ocito je da nista ne razumijes. Ne mozes da desifrujes sta ja napisem.
A ima Bosna problema sa vama alijanerima.
O Hercegovcima pogledaj moje ranije diskusije. Vi iz SDA ste prodali Hercegovinu Franji i Rasi.
-
Fox Mulder
A i ja tebe naravno ne shvatam ozbiljno. Dobri ste u lopovluku.
Ti mene shvatas ozbiljno jer sam jedan od rijetkih oponenata vama fasistima i to te strasno sekira kad reagiras.
Ti mene shvatas ozbiljno jer sam jedan od rijetkih oponenata vama fasistima i to te strasno sekira kad reagiras.
-
HamzaC
1. Jeste, bio je plan. Zaposli nastavnika u banku, cobanina sa durmitora u vecernjoj skoli prekvalifikuj u nastavnika i salji u bosanke skole, srednjoskolca smjesti na VS mjesto. Nista drugacije nego danas. Ali sto rece ti, takvi su bosanci, zato nas niko i ne voli.Fox Mulder wrote: 1.Da bilo je nekog plana razvoja, kakvog-takvog
3.Vidi pod 2
O Hercegovcima pogledaj moje ranije diskusije. Vi iz SDA ste prodali Hercegovinu Franji i Rasi.A i ja tebe naravno ne shvatam ozbiljno. Dobri ste u lopovluku.
2. Nisi jos stigao do stadija da se persiras?
3. Postalo je ofirno kopirati, zar ne?
4. Koliko ja vidim gos'n sampolion vi ste iz mojih slova zakljucili sta i kako mislim!
Mali imas visoko misljenje o sebi. Pogotovo jos ako ti je stvarno mjesto boravka to koje si naveo, e onda si pravi rijetki oponent. Cestitamo, cestitamo.
Haj sad obrisi nos i idi pajkit!
-
Fox Mulder
Hajd' uzmi abdest pa u dzamiju da saperes grijehe koje si danas zaradioHamzaC wrote:1. Jeste, bio je plan. Zaposli nastavnika u banku, cobanina sa durmitora u vecernjoj skoli prekvalifikuj u nastavnika i salji u bosanke skole, srednjoskolca smjesti na VS mjesto. Nista drugacije nego danas. Ali sto rece ti, takvi su bosanci, zato nas niko i ne voli.Fox Mulder wrote: 1.Da bilo je nekog plana razvoja, kakvog-takvog
3.Vidi pod 2
O Hercegovcima pogledaj moje ranije diskusije. Vi iz SDA ste prodali Hercegovinu Franji i Rasi.A i ja tebe naravno ne shvatam ozbiljno. Dobri ste u lopovluku.
4. Koliko ja vidim gos'n sampolion vi ste iz mojih slova zakljucili sta i kako mislim!
Mali imas visoko misljenje o sebi. Pogotovo jos ako ti je stvarno mjesto boravka to koje si naveo, e onda si pravi rijetki oponent. Cestitamo, cestitamo.
Haj sad obrisi nos i idi pajkit!
-
HamzaC
Jako intelektualan odgovor, stvarni rijetki oponentu!Fox Mulder wrote:Hajd' uzmi abdest pa u dzamiju da saperes grijehe koje si danas zaradioHamzaC wrote:1. Jeste, bio je plan. Zaposli nastavnika u banku, cobanina sa durmitora u vecernjoj skoli prekvalifikuj u nastavnika i salji u bosanke skole, srednjoskolca smjesti na VS mjesto. Nista drugacije nego danas. Ali sto rece ti, takvi su bosanci, zato nas niko i ne voli.Fox Mulder wrote: 1.Da bilo je nekog plana razvoja, kakvog-takvog
3.Vidi pod 2
Haj sad obrisi nos i idi pajkit!![]()
![]()
Alijanere necu ni da vidim, pa ih ne pozdravljam nikad. Kopiranje? Koga? Tebe? HAHAHAHAHAHAHAH. Idem pajkit, a ti smisljaj kako da pljackas i dalje. Nema vise nista ukrast, sve ste opuhali. Jest da sam stariji mozda od tebe, a sto se tice visine moja je 1,90 m. Strasno mali
![]()
![]()
Znaci idi u dzamiju, pa u svoju bajtu.
-
Fox Mulder
Sa vama alijanerima i ne moze drugacije. Da mogu ja bih vas sve pod zemlju...
Inace mislio sam da budem jos ostriji, ali i ovo je dosta. Ako Bog da bice bolje ili sto bi rek'o efendija krusko:"Ne sekirajte se, dace Allah neku caku."

-
HamzaC
Nije ti laHko. Valja tebi zivjeti sa tobom cijeli zivot...Fox Mulder wrote:Sa vama alijanerima i ne moze drugacije. Da mogu ja bih vas sve pod zemlju...Inace mislio sam da budem jos ostriji, ali i ovo je dosta. Ako Bog da bice bolje ili sto bi rek'o efendija krusko:"Ne sekirajte se, dace Allah neku caku."
![]()
![]()
-
Fox Mulder
Interesantno, kako se uvijek javljaju dva najbolesnija tipa, uz to mundzosa
Nekako se prepoznate i namirisete, zar ne? 
-
Fox Mulder
Ja zivim, a ti u Bosnjakistanu prezivljavasHamzaC wrote:Nije ti laHko. Valja tebi zivjeti sa tobom cijeli zivot...Fox Mulder wrote:Sa vama alijanerima i ne moze drugacije. Da mogu ja bih vas sve pod zemlju...Inace mislio sam da budem jos ostriji, ali i ovo je dosta. Ako Bog da bice bolje ili sto bi rek'o efendija krusko:"Ne sekirajte se, dace Allah neku caku."
![]()
![]()
- Distortion
#46 Re: Pripravnički staž
Koliko minimalno treba odraditi pripravnicki da bi se zaposlio u drzavnim institucijama? Dal postoji granica, pola godine, godinu? Unaprijed hvala!
-
melb26sa
#47 Re: Pripravnički staž
Nije to samo pripravnicki vec i godine radnog iskustva - pripravnicki se broji u radno iskustvo. Evo primjer konkurs - vidi dole ispod:Distortion wrote:Koliko minimalno treba odraditi pripravnicki da bi se zaposlio u drzavnim institucijama? Dal postoji granica, pola godine, godinu? Unaprijed hvala!
Moras imati 3 godine radnog iskustva nakon zavrsenog fakulteta. Inace te po automatizmu izbacuju sa liste.
JAVNI OGLAS
za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika
u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH
1/01 Stručni savjetnik za odnose sa javnošću
Opis poslova i radnih zadataka: Kontaktira sa predstavnicima medija i prezentiranje željenih informacija iz djelokruga rada Agencije; priprema i redovno šalje saopštenja za javnost o aktivnostima Agencije; uređuje elektronske novine, prati domaće i strane publikacije, obavlja prevodilačke poslove i ostale poslove po nalogu rukovodioca Odjeljenja.
Posebni uslovi: završen fakultet društvenog smjera; tri (3) godine radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima; aktivno poznavanje najmanje dva strana jezika (engleski jezik obavezno); poznavanje kompjuterskih programa potrebnih za uspješno ostvarenje zadataka; poznavanje savremenih komunikacijskih tehnologija (internet, elektronska pošta i sl.); položen stručni (upravni) ili javni ispit.
Broj izvršilaca: jedan (1) izvršilac.
Pripadajuća osnovna neto plata: 1359 KM
Napomena za sve kandidate:
- Pored posebnih uslova navedenih u javnom oglasu, kandidati moraju zadovoljavati i opšte uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.
- Pod radnim iskustvom podrazumijeva se isključivo radno iskustvo nakon stečene visoke školske spreme.
- Javni konkurs se sprovodi u skladu sa Odlukom o načinu polaganja javnog i stručnog ispita ("Službeni glasnik BiH", broj 96/07).
-Javno testiranje će biti održano najranije 30 dana nakon isteka krajnjeg roka za prijave, a o datumu i mjestu javnog testiranja kandidati će biti posebno obaviješteni.
Gradivo i pravni izvori odnosno literatura za polaganje javnog ispita utvrđeni su Programom polaganja javnog ispita (“Službeni glasnik BiH”, broj 28/08).
Potrebni dokumenti:
- ovjerene kopije: fakultetske diplome (nostrifikovane diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine); važeće lične karte; uvjerenja o položenom stručnom upravnom ispitu ili uvjerenja o položenom javnom ispitu (u cilju oslobađanja od polaganja javnog ispita); potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženom radnom iskustvu na istim ili sličnim poslovima; dokaza o traženom aktivnom poznavanju engleskog jezika i dokaza o traženom aktivnom poznavanju još jednog stranog jezika; popunjen obrazac Agencije za državnu službu koji se može dobiti u prostorijama Agencije za državnu službu BiH ili na web stranici Agencije http://www.ads.gov.ba.
- Kandidati koji budu uspješni na pismenom dijelu stručnog ispita obavezni su na usmeni dio stručnog ispita (intervju) donijeti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (ne starije od tri mjeseca), koje se ne dostavlja zajedno sa drugim dokumentima, u protivnom neće moći pristupiti istom. Iznimno, u slučaju ako kandidat iz objektivnih razloga ne dostavi traženo uvjerenje na intervju, isto treba dostaviti najkasnije do momenta preuzimanja dužnosti, u suprotnom skida se sa liste uspješnih kandidata.
Sve tražene dokumente, osim uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka koje se dostavlja na intervjuu, treba dostaviti najkasnije do 18.10.2008. godine, putem poštanske službe preporučeno na adresu:
Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine
“Javni konkurs za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH "
Trg Bosne i Hercegovine 1, 71 000 Sarajevo.
Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, kao i kopije tražene dokumentacije koje nisu ovjerene neće se uzimati u razmatranje.
-
Dead Man Walking
#48 Re: Pripravnički staž
Upravo tako Melbourne… Citava poenta pripravnickog rada je sticanje radnog iskustva jer je bez istog veoma tesko (na posten nacin) doci do posla. Ne samo u Bosni… I nije tacno sto ovaj sto pise zapad velikim slovom i razbacuje se frazama na English Language naprica... Postoji pripravnicki rad i na zapadu, samo je sve to mozda drugacije formulisano u zavisnosti od drzave i od firme. U Americi je praksa da studenti rade internship, bilo tokom ili nakon studija. Svi koji ga odrade imaju automatsku prednost pri trazenju posla jer im se to racuna kao radno iskustvo. Ja sam poslije zavrsenog fakulteta u Americi cekao preko pola godine za posao jer nisam imao nikakvog iskustva niti sam radio internship i nasao sam ga pukom srecom i uz cinjenicu da mi je prosjek bio medju 5-10% najboljih iz moje generacije. X gorih studenata ga je naslo prije mene samo zahvaljujuci internshipu. I da, manje je placen taj internship nego regularan posao. Trenutno sa mnom radi covjek koji je nedavno zavrsio i nije primljen za stalno nego kao pripravnik i zaradjuje 60% moje plate a radi manje-vise iste stvari. Primljen je na 6 mjeseci, a nakon toga ko zna… Za pocetak je bitno iskustvo I to je citava poenta pripravnickog. Prvi posao je jedini koji trazis, kasnije traze tebe. A vidim, kao sto neko spomenu, ovdje vecina misli kako je bolje lezati kuci tu godinu dana nego raditi kao pripravnik. Nakon toga se valjda zaliti kako niko nece radnika bez iskustva i cuditi kako ces imati iskustvo kad si tek s fakulteta….
-
Prijepoljka
#49 Re: Pripravnički staž
Prvi posao je jedini koji trazis, kasnije traze tebe. A vidim, kao sto neko spomenu, ovdje vecina misli kako je bolje lezati kuci tu godinu dana nego raditi kao pripravnik. Nakon toga se valjda zaliti kako niko nece radnika bez iskustva i cuditi kako ces imati iskustvo kad si tek s fakulteta….[/quote]
Prava sustina pripravnickog staza je (ups. primjenjivo na nase uslove:trebala bi biti) upravo to da pokazes koliko znas i umijes raditi posao za koji si se skolovao, odnosno dokazati poslodavcu da si "upotrebljiv", da nema dileme nakon isteka pripravnickog staza, da li da te ostavi ili otpusti...da ti diktiras njegovu odluku...
Prava sustina pripravnickog staza je (ups. primjenjivo na nase uslove:trebala bi biti) upravo to da pokazes koliko znas i umijes raditi posao za koji si se skolovao, odnosno dokazati poslodavcu da si "upotrebljiv", da nema dileme nakon isteka pripravnickog staza, da li da te ostavi ili otpusti...da ti diktiras njegovu odluku...
- Clint_Eastwood
#50 Re: Pripravnički staž
Pripravnički staž jest koristan, ali je malo predug. Ja trenutno odrađujem pripravnički, i sve što sam trebao naučiti (a što nisam učio na faksu) sam naučio za 3 mjeseca, tako da mi ovih ostalih 9. mjeseci dođe kao gubitak vremena, al tako je po zakonu i mora se odraditi. Plata nije nešto, izađe negdje oko 950 KM sa TO i prijevozom.
Međutim, treba uzeti u obzir još jednu stvar, u BiH ima dosta suficitne visokoškolovane radne snage tako da imam kolega koje su prije mene završile faks, a još ne određuju pripravnički, što je žalosno, i onda se čudimo zašto nam mladi odoše van. Pa gdje će ljudi kad onako demoralisani sa završenim fakultetom ne mogu ni pripravnički odraditi na vrijeme, moraju negdje drugdje tražiti svoju šansu.
Međutim, treba uzeti u obzir još jednu stvar, u BiH ima dosta suficitne visokoškolovane radne snage tako da imam kolega koje su prije mene završile faks, a još ne određuju pripravnički, što je žalosno, i onda se čudimo zašto nam mladi odoše van. Pa gdje će ljudi kad onako demoralisani sa završenim fakultetom ne mogu ni pripravnički odraditi na vrijeme, moraju negdje drugdje tražiti svoju šansu.