Banjalucka JUHAHAHA

and

#26 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by and »

cogni wrote:
and wrote: puno toga je u koliziji sa zakonom i normama ponasanja.krsne slave policije,vojske,vlade...
To nije u koliziji sa zakonom, vec je propisano zakonom, ne kao krsna slava, vec kao dan policije, vojske...
Neformalno se slavi kao krsna slava, sto naravno nije korektno prema Bosnjacima i Hrvatima.
ako vec postujete zakone,valjda bi na ustanovama u rs-u trebalo iznad rs stajati bosna i hercegovina.
Valjalo bi, al kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo?

pa onda bi valjda bilo jasnije da praznik bih se slavi u cijeloj bih znaci i u rs-u,a praznici rs u rs-u.
sto se tice cestitki,one se valjda salju prijateljima
Naravno, Srbija je priljatelj sa BiH dvojako, prvo kao susjedna drzava, drugo preko 'bratskih' (ocekujem hejt za ovo :)) veza sa RS, koja cini trecinu BiH.
isto kako je u dobrim odnosima sa 1/3 bih,srbija se dobro zamjerila 2/3 gradjana bih.
i dalje vuce neke poteze koje dobar susjed ne bi trebao raditi
cogni

#27 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

komeba wrote: Pa upravo si pobio samog sebe i potvrdujes ono sto ja govorim.Republika BiH je kao Dan drzavnosti propisala 25.11. i dijelom koji si citirao upravo potvrdujes ono sto govorim,a to je da je taj datum i danas na snazi,sve dok parlament BiH ne donese novi zakon.To uostalom i potvrduje medunarodna zajednica,Visoki predstavnik i sve relevantne zemlje(osim Srbije) koje BiH 25.11. cestitaju Dan drzavnosti.Nepostivanje 25.11. kao Dana drzavnosti je izravno krsenje Dayton-skog ustava.
Nisam pravni strucnjak, ali ja nigde ne videh da pise da je parlament BiH iskljucivo nadlezan za praznike. Mozda sam prevideo, ali bih u tom slucaju voleo da mi pokazesh gde to pise.

Strane drzave cestitanjem 25.11. kao drzavnog praznika ocigledno ne vode previse racuna o stavovima RS-a po tom pitanju, sto ja ne smatram pozitivnim. Tjeshi me cinjenica da kad se usvoji zakon na nivou BiH necemo imati tih problema.
klixober

#28 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by klixober »

cogni wrote:
komeba wrote: Pa upravo si pobio samog sebe i potvrdujes ono sto ja govorim.Republika BiH je kao Dan drzavnosti propisala 25.11. i dijelom koji si citirao upravo potvrdujes ono sto govorim,a to je da je taj datum i danas na snazi,sve dok parlament BiH ne donese novi zakon.To uostalom i potvrduje medunarodna zajednica,Visoki predstavnik i sve relevantne zemlje(osim Srbije) koje BiH 25.11. cestitaju Dan drzavnosti.Nepostivanje 25.11. kao Dana drzavnosti je izravno krsenje Dayton-skog ustava.
Nisam pravni strucnjak, ali ja nigde ne videh da pise da je parlament BiH iskljucivo nadlezan za praznike. Mozda sam prevideo, ali bih u tom slucaju voleo da mi pokazesh gde to pise.

Strane drzave cestitanjem 25.11. kao drzavnog praznika ocigledno ne vode previse racuna o stavovima RS-a po tom pitanju, sto ja ne smatram pozitivnim. Tjeshi me cinjenica da kad se usvoji zakon na nivou BiH necemo imati tih problema.
Za drzavne praznike jeste nadlezan iskljucivo parlament BiH.To ti valjda ne trebam dodatno pravnicki pojasnjavati.Entitetski parlamenti mogu da izglasaju razlicite zakone i praznike koji nisu u koliziji sa drzavnim praznicima,a drzavni praznik je 25.11. sve dok se ne promijeni,sto pise i u Dayton-skom ustavu.Taj ustav se ne moze samo parcijalno postovati kako Ronhilu ili Tadicu padne na pamet i samim nepriznavanjem drzavnog praznika koji slijedi iz Dayton-skog sporazuma se krsi taj isti sporazum i ne postuje se drzava BiH.
Kao sto rekoh,Tadic ne zasluzuje cestitku.
cogni

#29 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

and wrote: isto kako je u dobrim odnosima sa 1/3 bih,srbija se dobro zamjerila 2/3 gradjana bih.
Dovoljno je vremena proslo, ali nazalost malo se radi na pomirenju. Politicari su ti koji treba da rade na tome, a ne obican narod, te su oni za to odgovorni.
Sto puta receno, ali nek bude josh jednom, Evropa je imala puno krvavih ratova, pa sad ne samo da su prijatelji, vec i prave zajednicku drzavu.
Osim nekoliko izjava, koje su mediji pritom i napuhali, ja ne vidim da Srbija vuce poteze protiv interesa BiH.
Ako se prijateljstvo sa RS smatra neprijateljstvom prema FBiH i/ili BiH onda naravno imamo problem.

Moje pitanje je, iako mi se retko na njih odgovori :), da li su FBiH i RS prijatelji ili neprijatelji?
cogni

#30 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

Nazalost, nisam upoznat sa ustavnom (ili pravnom) kategorijom koja se naziva 'drzavni praznik'.
Ako je pak tacno da Dejtonski, ili ustav uopste, implicitno podrazumeva da postoji nesto sto se zove drzavni praznik, onda iz toga sledi da je njega samim tim nuzno definisati na drzavnom nivou. Eksplicitno to nigde nisam video.

Iako pravo obicno stvari definise eksplicitno, ostavljam mogucnost da nisam u pravu, pogotovo ako se pojavi neko sa dubljim poznavanjem ustavnog prava ko ce to ustvrditi.
Hantraga

#31 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by Hantraga »

cogni wrote:Nazalost, nisam upoznat sa ustavnom (ili pravnom) kategorijom koja se naziva 'drzavni praznik'.
Ako je pak tacno da Dejtonski, ili ustav uopste, implicitno podrazumeva da postoji nesto sto se zove drzavni praznik, onda iz toga sledi da je njega samim tim nuzno definisati na drzavnom nivou. Eksplicitno to nigde nisam video.

Iako pravo obicno stvari definise eksplicitno, ostavljam mogucnost da nisam u pravu, pogotovo ako se pojavi neko sa dubljim poznavanjem ustavnog prava ko ce to ustvrditi.
Sto se ba vise vrtis u krug...Sta se bolan blefiras...
Sad ti je po Dejtonu ovaj zakon priznat, sad ti nije...Sad ti je drzavni zakon stariji od entitetskog sad ti nije...
Lijepo ti pise da je 25.11 bio drzavni praznik, dok jos RS nije ni bila u glavama onih koji su je stvorili...
Kad se potpisao Dajton, on je prenio drzavne zakone dok se isti ne promjeni...Posto se jos nije promjenio, znaci da je na snazi...
Razumljivo je da entitet moze donijeti zakon o praznicima na svom teritoriju, ali entitet nemoze "izbaciti" drzavni zakon...

Entitet samo moze nadodati svoje entitetske praznike oko drzavnog...

Pa zar mislis da jedna ruska pokrajina moze izglasati svoje zakone i uostalom izbaciti 12 juni (Dan Rusije) sa svog kalendara...
Samo eto sto oni misle da to nije praznik koji bi trebalo slaviti...I sve dok se ne promjeni, oni ga uopste nece shvatiti...

I nemoj vise se provaljivat sa nekim isprikama zasto RS ne postuje drzavni praznik...isto onoliko sto postuje Drzavni sud koji je naredio da je grb izvan funkcije, a on i dalje vjesi po svim kancelarijama organa vlasti...

Najgore je sto smo mi svi u kolima zajedno...U kolima koja ne rade, jel ih je nemoguce popraviti, jel su toliko stara...A sto je najgore u EU mozemo sa tim kolima...jel evropa nece da nas prihvati u djelovima, vec u cjelini...
E sad bosnjaci guraju kola prema zapadu, a srbi prema istoku...dok hrvati sjede, nece da guraju uopste...
I onda imamo da odemo 3 kilometra na zapad, pa se vratimo 2 na istok i sve tako do sengenske granice...

S obzirom, kolko cemo se naguravat, imam privid da ce dugo trebati vremena do sengenske granice... :D
windas

Post by windas »

Bravo!
and

#33 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by and »

cogni wrote:
and wrote: isto kako je u dobrim odnosima sa 1/3 bih,srbija se dobro zamjerila 2/3 gradjana bih.
Dovoljno je vremena proslo, ali nazalost malo se radi na pomirenju. Politicari su ti koji treba da rade na tome, a ne obican narod, te su oni za to odgovorni.
Sto puta receno, ali nek bude josh jednom, Evropa je imala puno krvavih ratova, pa sad ne samo da su prijatelji, vec i prave zajednicku drzavu.
Osim nekoliko izjava, koje su mediji pritom i napuhali, ja ne vidim da Srbija vuce poteze protiv interesa BiH.
Ako se prijateljstvo sa RS smatra neprijateljstvom prema FBiH i/ili BiH onda naravno imamo problem.

Moje pitanje je, iako mi se retko na njih odgovori :), da li su FBiH i RS prijatelji ili neprijatelji?
tacno tako,politicari trebaju vuci prave poteze.da li je ne cestitanje dana drzavnosti jednoj drzavi pravi potez?
naravno da mislim da i poslije krvavog rata treba da se nastavi zivot i da se stvaraju normalniji odnosi medju narodima.ali,da bi nekom oprostio,valjda bi taj neko trebao da shvati gresku koju je napravio i da se izvine, za početak za genocid koji je pocinjen u srebrenici,koji se u rs-u i srbiji vrlo cesto presucuje ili cak i negira.

fbih i rs su sastavni dijelovi bih.znaci moramo imati neke odnose,prijateljske,neprijateljske....
tesko da cemo se nekad voliti,ali trebamo postovati zakone i jedni druge.
to ne ide tako kako se sada radi,npr.ne moze se crkva praviti na privatnom zemljistu.ne mozemo mi shvatati bih kao iskljucivo nasu,a ni srbi rs kao iskljucivo svoju.
cogni

#34 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

Hantraga wrote: Kad se potpisao Dajton, on je prenio drzavne zakone dok se isti ne promjeni...Posto se jos nije promjenio, znaci da je na snazi...
Razumljivo je da entitet moze donijeti zakon o praznicima na svom teritoriju, ali entitet nemoze "izbaciti" drzavni zakon...
Dejton nije prenio drzavne zakone, vec sve zakone i podzakonske akte koji su u tom trenutku vazili na bilo kom delu teritorije BiH. Teritorija BiH ukljucuje i RS.

Drzavni zakon ne postoji, tako da entitetski nema sa cime da se eventualno kosi. Ako nije tacno da se kosi onda se ne kosi.

Ako i nisam u pravu, makar pricam konzistetno, ako vidish negde da to nije slucaj bilo bi jako lepo da ukazesh gde je tako, a ne samo da to konstatujesh.

EDIT: rec, nebitno.
cogni

#35 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

and wrote: tacno tako,politicari trebaju vuci prave poteze.da li je ne cestitanje dana drzavnosti jednoj drzavi pravi potez?
Naravno da nije. Nazalost, drzavi koja nema saglasnost oko toga sta joj je drzavni praznik nije tako jednostavno isti ni cestitati. Po meni, ovde je krivac BiH a ne drzave koje cestitaju ili ne cestitaju, jer one svakako nekom guraju prst u oko. Situacija je takva da ako se ne cestita nevalja, a ako se cestita opet nevalja.
naravno da mislim da i poslije krvavog rata treba da se nastavi zivot i da se stvaraju normalniji odnosi medju narodima.ali,da bi nekom oprostio,valjda bi taj neko trebao da shvati gresku koju je napravio i da se izvine, za početak za genocid koji je pocinjen u srebrenici,koji se u rs-u i srbiji vrlo cesto presucuje ili cak i negira.
Vlada RS se izvinila za zlocine, ukljucujuci Srebrenicu, Tadic je takodjer bio u Srebrenici i izvinio se za zlocine.
Nazalost, tesko je sada ocekivati vise od toga. Sve dok se iz FBiH zahteva ukidanje RS-a tamo nece biti previshe razumevanja za osecanja druge strane.
fbih i rs su sastavni dijelovi bih.znaci moramo imati neke odnose,prijateljske,neprijateljske....
to ne ide tako kako se sada radi,npr.ne moze se crkva praviti na privatnom zemljistu.ne mozemo mi shvatati bih kao iskljucivo nasu,a ni srbi rs kao iskljucivo svoju.
Ja mislim da FBiH i RS mogu da grade normalnu drzavu samo ako budu imale prijateljske odnose. Ne vidim kako dva entiteta sa tri naroda mogu napraviti nesto zajednicko ako su neprijatelji?
Po meni neprijateljsko ponasanje prema RS nije pravi put da se napravi funkcionalna BiH, ali ko mene pita.

Naravno da je taj slucaj sa crkvom na privatnom posjedu jasan, vjerojatno takvih slicnih, samo manje medijski eksponiranih, slucajeva ima puno. Nazalost, mislim da je put do pravne drzave dug i mukotrpan.
Srecom postoji sud u Strazburu za gradjane koji zbog nepostojanja pravne drzave, ne mogu drugacije doci do pravde .
darius_maximus

#36 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by darius_maximus »

cogni wrote:
gol-man wrote: Eh , pravi stanovnik RS-a , kad im odgovara kunu se u Dejton , a kad ne odgovara to za njih ne važi. Cogni samo da znaš , pročitaj malo Dejtonski sporazum , pa ćeš vidjeti šta piše. Svi zakoni iz RBiH se prenose NA CIJELOM PODRUČJU , dok se ne usvoje novi. Zakon na nivou države je valjda "stariji" od entitetskog , ili možda za vas nije. :roll: :roll: :roll:
Koliko ja znam u RS postoji novi zakon i praznici se slave kako je to regulisano njime. Posto u FBiH takav zakon ne postoji, tamo se primenjuje stari zakon.
Drzavni zakon jeste stariji, u smislu da kad se isti donese, entitetski mora da se uskladi sa njim u onim delovima u kojima oni nisu konzistentni.

U 'Dejtonu' stoji:

All laws, regulations, and judicial rules of procedure in effect within the territory of Bosnia and Herzegovina when the Constitution enters into force shall remain in effect to the extent not inconsistent with the Constitution, until otherwise determined by a competent governmental body of Bosnia and Herzegovina.

To znaci da svi zakoni (u delovima koji nisu u koliziji sa novim ustavom) ostaju na snazi dok se ne donesu novi. To naravno ukljucuje i sve zakone donete na nivou RS-a pre potpisivanja Dejtona, u onolikom meri koliko nisu u suprotnosti sa ustavom BiH.

Naravno, zakoni doneti na nivou RS-a nakon Dejtona takodje vaze, sve dok nisu u koliziji sa ustavom, ili zakonima donetim na nivou BiH.

U "competent governmental body of Bosnia and Herzegovina" spada i skupstina RS-a jer ona ima zakonodavnu vlast u odredjenim oblastima, kako je to propisano ustavom.

Ili skupstinu RS ne shvatate kao deo zakonodavne vlasti u BiH?
Dobro ti neko rece, pobio si sam sebe ovdje...

"competent governmental body of Bosnia & Herzegovina" je Parlament BiH, a ne skupstina RS-a... ("competent" znaci ona koja moze donositi takve zakone na nivou BiH; te "BiH" a ne RS-a) Ne moze entitet donositi zakon koji krsi ustav BiH, jer bi to znacilo da entitetske skupstine mogu mijenjati ustav, sto nije tacno... Kada se donosio zakon o praznicima u RS-u, taj isti je morao biti uskladjen sa ustavom, inace je to nepostivanje ustava...

Inace, sto se Komsica tice Tadicu nije trebao cestitati novu Godinu, i to je nacin diplomatije...
and

#37 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by and »

cogni wrote:
and wrote: tacno tako,politicari trebaju vuci prave poteze.da li je ne cestitanje dana drzavnosti jednoj drzavi pravi potez?
Naravno da nije. Nazalost, drzavi koja nema saglasnost oko toga sta joj je drzavni praznik nije tako jednostavno isti ni cestitati. Po meni, ovde je krivac BiH a ne drzave koje cestitaju ili ne cestitaju, jer one svakako nekom guraju prst u oko. Situacija je takva da ako se ne cestita nevalja, a ako se cestita opet nevalja.
and
ne treba tu puno razmišljati,ako cijeli svijet čestita praznik,ne vidim zašto srbija ne bi učinila isto?
Vlada RS se izvinila za zlocine, ukljucujuci Srebrenicu, Tadic je takodjer bio u Srebrenici i izvinio se za zlocine.
Nazalost, tesko je sada ocekivati vise od toga. Sve dok se iz FBiH zahteva ukidanje RS-a tamo nece biti previshe razumevanja za osecanja druge strane.
Ja mislim da FBiH i RS mogu da grade normalnu drzavu samo ako budu imale prijateljske odnose. Ne vidim kako dva entiteta sa tri naroda mogu napraviti nesto zajednicko ako su neprijatelji?
Po meni neprijateljsko ponasanje prema RS nije pravi put da se napravi funkcionalna BiH, ali ko mene pita.

Naravno da je taj slucaj sa crkvom na privatnom posjedu jasan, vjerojatno takvih slicnih, samo manje medijski eksponiranih, slucajeva ima puno. Nazalost, mislim da je put do pravne drzave dug i mukotrpan.
Srecom postoji sud u Strazburu za gradjane koji zbog nepostojanja pravne drzave, ne mogu drugacije doci do pravde .
kako neko može očekivati građenje prijateljskih odnosa,kada vlast krši zakone.odnos rs prema bih,poštovanje zakona,ljudi koji su u manjini,uzimanje krsne slave za praznike policije,vojske,dolasci popova da otvore zgradu vlade u kojoj bi trebali sjediti bošnjaci i hrvati samo pokazuje"želju"vlasti u rs-u za izgradnju dobrih odnosa.
možda su njihov nedostatak volje i nesposobnost da sprovedu zakon u entitetu rs glavni razlog zašto se iz fbih traži ukidanje rs-a.
Vodenjak

#38 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
sto se tice cestitki,one se valjda salju prijateljima
Naravno, Srbija je priljatelj sa BiH dvojako, prvo kao susjedna drzava, drugo preko 'bratskih' (ocekujem hejt za ovo :)) veza sa RS, koja cini trecinu BiH.
Sacuvaj me boze takvih prijatelja! :oops:
cogni

#39 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

darius_maximus wrote: "competent governmental body of Bosnia & Herzegovina" je Parlament BiH, a ne skupstina RS-a... ("competent" znaci ona koja moze donositi takve zakone na nivou BiH; te "BiH" a ne RS-a) Ne moze entitet donositi zakon koji krsi ustav BiH, jer bi to znacilo da entitetske skupstine mogu mijenjati ustav, sto nije tacno... Kada se donosio zakon o praznicima u RS-u, taj isti je morao biti uskladjen sa ustavom, inace je to nepostivanje ustava...
Uh, oh. Odakle poceti.

"Competent body" obuhvata sva zakonodavna tela, kao i tela koja donose podzakonske akte. Ta tela su hijerarhijski uredjena, tako da zakoni tela koje su visha u hijerarhiji imaju primat u odnosu na ona nizih tela. Na vrhu piramide je ustav, kao najvishi akt. Doduse i ustav takodje mora biti u skladu sa nekim univerzalnim poveljama, ali ne bih sad o tome.

U ustavu ne stoji koji praznici se slave, niti kojim danima. Niti stoji da ti datumi nuzno moraju biti propisani zakonom koji je na nivou drzave. Dobra praksa je da u drzavi postoji zakon na drzavnom nivou, ali to nigde u ustavu eksplicitno ne stoji, niti takav zakon mora postojati.
Dakle, u BiH praznici nisu propisani ni ustavom, ni zakonom na drzavnom nivou, jer oko toga ne postoji saglasnost. Stoga su entiteti prinudjeni da to urade na svom nivou, ili pak da koriste raniji zakon.

Nadam se da polako uspevamo da rasclanimo neke stvari.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sto te vise citam @cogni, sve se vise sjecam onoga sto su mi Karadzicevi Srbi uradili da bi stvorili tu nakazu od entieta i sve vise osjecam prezir prema onima koji su to sve stavili na papir i potpisali!

Tebi kao braniocu (ne, ti si hronicar, autonoman i nepristrasan :roll: :zzzz: ), dakle kao braniocu institucija te tvorevine mogu samo da predlozim da TI izadjes sa prijedlogom istim tim institucijama da u sred Banjaluke podignete spomenik svima onima koji i jesu ucestvovali na ozvanicenju ovih karikatura - Federacije i RS-a.
Dodik je vec na dobrom putu da to ucini Silajdzicu s obzirom na rijeci hvale zbog aprilskog ustava, ali ne zaboravite i ostale... :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#41 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cogni wrote:
Teheran ima samo jednog prijatelja, a to je Teheran. :wink:
cogni

#42 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

and wrote: kako neko može očekivati građenje prijateljskih odnosa,kada vlast krši zakone.odnos rs prema bih,poštovanje zakona,ljudi koji su u manjini,uzimanje krsne slave za praznike policije,vojske,dolasci popova da otvore zgradu vlade u kojoj bi trebali sjediti bošnjaci i hrvati samo pokazuje"želju"vlasti u rs-u za izgradnju dobrih odnosa.
možda su njihov nedostatak volje i nesposobnost da sprovedu zakon u entitetu rs glavni razlog zašto se iz fbih traži ukidanje rs-a.
Mozda bi bolje bilo traziti popravljanje situacije u RS, nego njeno ukidanje. Tacno je da se situacija u RS se presporo popravlja od rata na ovamo, ali ja mislim da je to najvise zbog nestabilne situacije u drzavi.
Ipak su, na kraju, sami ljudi ti koji grade ambijent u drzavi, a njih se i 12 godina nakon zavrsetka rata, drze pod tenzijom i pod strahom od obnavljanja sukoba ili cak rata. Price o ukidanju RS se tamo dozivljavaju bukvalno kao poziv na rat, sta god mi mislili o tome. A ljudi kad se nadju u takvoj situaciji obicno ne bivaju odvec tolerantni.

Drugo, situacija u RS je daleko od sjajne, ali nije u redu ni generalizovati toliko pa reci da nista ne valja, da se zakoni generano ne postuju, ili da su ljudska prava sasvim ugrozena.
cogni

Post by cogni »

Vodenjak wrote:Sto te vise citam @cogni, sve se vise sjecam onoga sto su mi Karadzicevi Srbi uradili da bi stvorili tu nakazu od entieta i sve vise osjecam prezir prema onima koji su to sve stavili na papir i potpisali!
Sta ja sad da ti kazem, sem izvini, stavi me slobodno na ignore.
ne, ti si hronicar, autonoman i nepristrasan :roll: :zzzz:
Svakako ne pretendujem da to jesam, ali se barem trudim da budem.
Last edited by cogni on 24/12/2007 23:14, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:Sto te vise citam @cogni, sve se vise sjecam onoga sto su mi Karadzicevi Srbi uradili da bi stvorili tu nakazu od entieta i sve vise osjecam prezir prema onima koji su to sve stavili na papir i potpisali!
...
Dodik je vec na dobrom putu da to ucini Silajdzicu s obzirom na rijeci hvale zbog aprilskog ustava, ali ne zaboravite i ostale... :oops:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=45472
and

#45 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by and »

cogni wrote:
and wrote: kako neko može očekivati građenje prijateljskih odnosa,kada vlast krši zakone.odnos rs prema bih,poštovanje zakona,ljudi koji su u manjini,uzimanje krsne slave za praznike policije,vojske,dolasci popova da otvore zgradu vlade u kojoj bi trebali sjediti bošnjaci i hrvati samo pokazuje"želju"vlasti u rs-u za izgradnju dobrih odnosa.
Mozda bi bolje bilo traziti popravljanje situacije u RS, nego njeno ukidanje. Tacno je da se situacija u RS se presporo popravlja od rata na ovamo, ali ja mislim da je to najvise zbog nestabilne situacije u drzavi.
Ipak su, na kraju, sami ljudi ti koji grade ambijent u drzavi, a njih se i 12 godina nakon zavrsetka rata, drze pod tenzijom i pod strahom od obnavljanja sukoba ili cak rata. Price o ukidanju RS se tamo dozivljavaju bukvalno kao poziv na rat, sta god mi mislili o tome. A ljudi kad se nadju u takvoj situaciji obicno ne bivaju odvec tolerantni.

Drugo, situacija u RS je daleko od sjajne, ali nije u redu ni generalizovati toliko pa reci da nista ne valja, da se zakoni generano ne postuju, ili da su ljudska prava sasvim ugrozena.
u redu treba se popraviti stanje u rs-u.znaci nakon rata vlasti u rs-u nekome ko je protjeran trebaju dati svojim ponasanjem signal da je on tu dobrodosao,da se smije vratiti.ove stvari koje sam gore spominjao sigurno nisu taj signal.(crkva na tudjoj zemlji,praznici-krsne slave...)
cogni

#46 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by cogni »

and wrote: u redu treba se popraviti stanje u rs-u.znaci nakon rata vlasti u rs-u nekome ko je protjeran trebaju dati svojim ponasanjem signal da je on tu dobrodosao,da se smije vratiti.ove stvari koje sam gore spominjao sigurno nisu taj signal.(crkva na tudjoj zemlji,praznici-krsne slave...)
Nisu, na tome se nazalost ne radi dovoljno. Pogotovo sto RS ima korist od svakog coveka koji se vrati da zivi u njoj.
Mozda djeluje kao losh izgovor, ali ja verujem da ce kad se stanje u zemlji stabilizuje stvari mnogo brze doci na svoje mjesto, pogotovo od trenutka kad se udje u EU. Nestabilna situacija nije plodno tle za toleranciju, a ovo vec traje predugo. Rat je trajao 'samo' 3-4 godine, a ovo stanje vakuuma posle rata traje punih 12 bez naznaka da ce se uskoro okoncati.
Zavrsavam bez nekog zakljucka, al moram da idem.
:)
and

Post by and »

nadam se da ce nam na evropskom putu biti razjasnjeno sta je normalno,a sta ne.mi sami to izgleda nismo u stanju,evo vec 12 godina
darius_maximus

#48 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by darius_maximus »

cogni wrote:
darius_maximus wrote: "competent governmental body of Bosnia & Herzegovina" je Parlament BiH, a ne skupstina RS-a... ("competent" znaci ona koja moze donositi takve zakone na nivou BiH; te "BiH" a ne RS-a) Ne moze entitet donositi zakon koji krsi ustav BiH, jer bi to znacilo da entitetske skupstine mogu mijenjati ustav, sto nije tacno... Kada se donosio zakon o praznicima u RS-u, taj isti je morao biti uskladjen sa ustavom, inace je to nepostivanje ustava...
Uh, oh. Odakle poceti.

"Competent body" obuhvata sva zakonodavna tela, kao i tela koja donose podzakonske akte. Ta tela su hijerarhijski uredjena, tako da zakoni tela koje su visha u hijerarhiji imaju primat u odnosu na ona nizih tela. Na vrhu piramide je ustav, kao najvishi akt. Doduse i ustav takodje mora biti u skladu sa nekim univerzalnim poveljama, ali ne bih sad o tome.

U ustavu ne stoji koji praznici se slave, niti kojim danima. Niti stoji da ti datumi nuzno moraju biti propisani zakonom koji je na nivou drzave. Dobra praksa je da u drzavi postoji zakon na drzavnom nivou, ali to nigde u ustavu eksplicitno ne stoji, niti takav zakon mora postojati.
Dakle, u BiH praznici nisu propisani ni ustavom, ni zakonom na drzavnom nivou, jer oko toga ne postoji saglasnost. Stoga su entiteti prinudjeni da to urade na svom nivou, ili pak da koriste raniji zakon.

Ne znam sta je ovdje uh, oh... Objasnjavas sve ispravno i na kraju donosis pogresan zakljucak...

25.11.1943.

U Mrkonjić Gradu su 25. novembra 1943. godine postavljeni temelji savremene Bosne i Hercegovine, I zasjedanjem ZAVNOBiH-a.

Ustav BiH:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država...

Dakle, dan drzavnosti, po svoj logici, ostaje 25.11.'43. To nije datum otcijepljenja BiH od SFRJ, niti je datum kada smo priznati u UN-u, vec datum kada je ova drzava "nastala"... Nije ovo datum bitan samo za Bosnjake, vec za citavu BiH, samo sto neki ne zele citavu BiH, pa ga i ne slave...

I "competent government bodies" nisu sva zakonodavna tijela, jer nisu sva zakonodavna tijela "kompetentna", da tako kazem, da odlucuju o stvarima bitnim za drzavu, a ne za entitete... Neki dan drzavnosti bi trebao postojati, doduse, kao sto rekoh, nisu svi tog misljenja...
klixober

#49 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by klixober »

cogni wrote:

Zanimljivo kako covjek moze svasta da napise,a u sustini da nista ne kaze.Prosto se bez bilo kakvog argumenta vrtis u krug sve s ciljem da dokazes nedokazivo,a to je da BiH nema Dan drzavnosti.Obzirom da si citirajuci Dayton-ski sporazum u dijelu gdje pise da se svi zakoni nasljeduju od drzave Republike BiH(kakva je priznata u UN) sve dok se ne donesu novi zakoni,sva dalja diskusija je besmislena.
Vi Karadzicevci necete i dalje priznavati Dan drzavnosti BiH jer je u vasim glavama BiH nastala Daytonom.
Cijeli svijet je priznao BiH kao nezavisnu mnogo ranije,a cak je i Milosevic potpisao sporazum kojim se nalaze da svi zakoni ostaju dok se ne donesu novi.
Dakle vrtimo se u krug...prijatelji BiH(cijeli svijet) ce i dalje cestitati BiH 25.11. kao Dan drzavnosti,neprijatelji(Ronhil,Radmanovic,Tadic,Kostunica..) ce i dalje odbijati da priznaju i cestitaju drzavljanima BiH taj dan...i tako do u nedogled...sve dok jednom ne dodete tobe,dok se Srbija ne rijesi fasizma i dok kod vas na vlast ne dodu neki normalni ljudi(kao Ceda Jovanovic) koji ce nam cestitati Dan drzavnosti,a mi cemo predsjedniku Srbije tada cestitati Novu Godinu.
A sada nastavi da pises svoje nebulozne recenice kojima nista ne govoris.I ja i ti znamo odakle potice tvoje nastojanje dokazivanja nedokazivog.
Fair Life

#50 Re: Banjalucka JUHAHAHA

Post by Fair Life »

komeba wrote:...
Dakle vrtimo se u krug...prijatelji BiH (cijeli svijet) ce i dalje cestitati BiH
25.11. kao Dan drzavnosti, neprijatelji (Ronhil, Radmanovic, Tadic,
Kostunica...) ce i dalje odbijati da priznaju i cestitaju drzavljanima BiH taj
dan...i tako do u nedogled...
...
Jednog si neprijatelja zaboravio...
Locked