Nasi nekadasnji izrazi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Shoshana

Post by Shoshana »

IZVANZEMALJAC wrote:ha
fufica

naj više mi ide na živac ono kad te pita:
đe si?
šta radiš?
...
a ono stoji kraj tebe i dobro vidi nije neki čorav insan.
Ta se pitanja inace uzimaju zaozbiljno :-)

A ima i ljudi koji na 'kako ste' pocnu prepricavati porodicnu anamnezu :oops:
Downunda

Post by Downunda »

basta sljezove boje wrote:
Downunda wrote:
basta sljezove boje wrote: prijatno je skracenica za ugodan dan zelim i koristi se cesce od "do vidjenja" u jugoistocnom dijelu ex YU, a kad se jede se kaze dobar tek ili u slast :-D
"Dobar tek" u Sarajevu????
Možda po novom us(r)avu Federacije, inače (bar do 92.god) NIKAD - kratko i jasno, ali nikad ne možeš garantovati za sve! :)
kod mene u kuci se uvijek tako govorilo, a pradedo mi je rodjen u Sarajevu
Naravno, ali rekao sam da se ne može tvrditi za sve građane, ali kad govorimo o najvećem broju prijeratnih stanovnika, sigurno je da je najveći broj koristio (a i danas koristi) "prijatno" umjesto "dobar tek"!

"Ima'l bujruma"? :)
Troll_Happens

Post by Troll_Happens »

test01 wrote:Sta znaci BRE ?
isto sto kod nas znaci BA :)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:
basta sljezove boje wrote: prijatno je skracenica za ugodan dan zelim i koristi se cesce od "do vidjenja" u jugoistocnom dijelu ex YU, a kad se jede se kaze dobar tek ili u slast :-D
A u kojem smo mi dijelu ex-YU pa da koristimo takve izraze? Ako smo mi jugoistocnjaci, sta su oni "iza nas" CG, MCD, Juzna Srbija?
Preseravanja i to je to.
Kod mene su u mahali, kada se halishe, kaze prijatno, a nikada "dobar tek ili u slast". To mi zvuci pomalo pederski, da prostish. :)
ne kontam u cemu je tvoj problem

u juznoj Srbiji i Makedoniji se kaze prijatno, a pogledaj na karti gdje se nalaze juzna Srbija i Makedonija kad vec nisi naucio u skoli
Nemam ja nikakvih problema, pogotovo ne sa identitetom, za razliku od onih koji su do prije rata govorili opstina a sada opcina i slicna preseravanja.
Sto se tice skole, govorimo o jugoistocnom dijelu ex-YU, tu ne spada BiH. BiH je u centralnom dijelu ex-YU.
Dalje?
Jara

Post by Jara »

kifeli :lol:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

chuchumbamayumbe wrote:
chuchumbamayumbe wrote: A u kojem smo mi dijelu ex-YU pa da koristimo takve izraze? Ako smo mi jugoistocnjaci, sta su oni "iza nas" CG, MCD, Juzna Srbija?
Preseravanja i to je to.
Kod mene su u mahali, kada se halishe, kaze prijatno, a nikada "dobar tek ili u slast". To mi zvuci pomalo pederski, da prostish. :)
ne kontam u cemu je tvoj problem

u juznoj Srbiji i Makedoniji se kaze prijatno, a pogledaj na karti gdje se nalaze juzna Srbija i Makedonija kad vec nisi naucio u skoli
Nemam ja nikakvih problema, pogotovo ne sa identitetom, za razliku od onih koji su do prije rata govorili opstina a sada opcina i slicna preseravanja.
Sto se tice skole, govorimo o jugoistocnom dijelu ex-YU, tu ne spada BiH. BiH je u centralnom dijelu ex-YU.
Dalje?
i dalje ne kontam u cemu je tvoj problem

u Makedoniji se kaze prijatno umjesto dovidjenja a u Sarajevu se najcesce cuje dovidjenja i prijatno

ocito imas veliki problem u razumijevanju napisanog
chuchumbamayumbe

chuchumbamayumbe wrote:
basta sljezove boje wrote: ne kontam u cemu je tvoj problem

Dalje?
i dalje ne kontam u cemu je tvoj problem

u Makedoniji se kaze prijatno umjesto dovidjenja a u Sarajevu se najcesce cuje dovidjenja i prijatno

ocito imas veliki problem u razumijevanju napisanog
Nije bitno.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

rodjena i odrasla u sarajevu, u zivotu nikad nikom nisam rekla "dobar tek" niti " u slast", vec "prijatno".

takodjer, "prijatno" umjesto dovidjenja (kao i nebulozno "kako ste" :? umjesto "dobar dan") pojavilo se poslije rata - vrlo intenzivno.

prijatno se, ako se govorilo, govorilo iskljucivo uz dovidjenja...

sad, sto je neko drzao dugacke lekcije nasoj djeci po raznoraznim sarajevskim rupcagama o tome kako su "dobar dan" i slicni pozdravi komunisticki ili inovjerni, pa pretvorio djecu u grupu jezicki zbunjenih odraslih danas, to je druga stvar.
chuchumbamayumbe

Bea_Trix wrote:rodjena i odrasla u sarajevu, u zivotu nikad nikom nisam rekla "dobar tek" niti " u slast", vec "prijatno".

takodjer, "prijatno" umjesto dovidjenja (kao i nebulozno "kako ste" :? umjesto "dobar dan") pojavilo se poslije rata - vrlo intenzivno.

sad, sto je neko drzao dugacke lekcije nasoj djeci po raznoraznim sarajevskim rupcagama o tome kako su "dobar dan" i slicni pozdravi komunisticki ili inovjerni, pa pretvorio djecu u grupu jezicki zbunjenih odraslih danas, to je druga stvar.
potpis
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

i jos evo da ne bude zabune, nista od ovoga ne znaci da jedna porodica ne moze napraviti izbor da za svojim stolom govori i u slast, i dobar tek i bon apetit :D ako je to njihov izbor, intimni i jezicki :)
Neelix

Post by Neelix »

dinchy84 wrote:Mene danas nervira kad kazu televizija sa naglaskom na drugo slovo e, osipam se!

Postapalica "ono" zna biti bas iritirajuca.

Od novih izraza ne mogu nijednog da se sjetim, osim "extra" i "ne zamjeri" ( :-? )
il ono, "na hajaaaaaaatu" :lol:
sulesavic

Post by sulesavic »

Neelix wrote:
dinchy84 wrote:Mene danas nervira kad kazu televizija sa naglaskom na drugo slovo e, osipam se!
Da ne bude da sam se ja prvi dohvatio ovog

imaju li neki razlozi za televizija

i

kako se, zapravo, izgovara hayat?
Shoshana

Post by Shoshana »

sulesavic wrote:
Neelix wrote:

i

kako se, zapravo, izgovara hayat?
Tu telEviziju smo jednom apsolvirali na edukaciji. Ispalo je da tako treba (mada mi je ostalo nejasno - zasto) :oops:

Ja i dalje govorim televIzija :D
Neelix

Post by Neelix »

hayat se uzgovara sa naglaskom na prvo A, s tim da su oba samoglasnika kratka

znaci "na hajatu" a ne "hajaaaatu"
basta sljezove boje

Bea_Trix wrote:rodjena i odrasla u sarajevu, u zivotu nikad nikom nisam rekla "dobar tek" niti " u slast", vec "prijatno".

kakve veze ima dobar dan sa komunizmom? :shock:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

kakve veze ima dobar dan sa komunizmom? :shock:
pa tu su pricu prodavali djecu u ratu po skolama i dzamijama... pa onda svi ko navijeni govorili "kako ste" onima koje nisu mogli selamiti :D ziva istina. nema, naravno, nikakve.
basta sljezove boje

ja sam negdje, ali ne u Sarajevu, dozivjela vrlo cudnu reakciju na pozdrav "zdravo" koji za mene osobno nema neku komunisticku dimenziju :-)
sulesavic

Post by sulesavic »

Shoshana wrote:
sulesavic wrote:

Tu telEviziju smo jednom apsolvirali na edukaciji. Ispalo je da tako treba (mada mi je ostalo nejasno - zasto) :oops:

Moja gre¹ka, pogre¹na formulacija - osmi razloga za, trebao sam i pitati koji su razlozi protiv...
chuchumbamayumbe

'aaaajmo zeneeee, keeesa, keeesa, geeeerme, geeerme... (bilo tipicno za Markale). Nisam ih cuo 100 godina, valjda niko ne kupuje vise germu?
Shoshana

Post by Shoshana »

sulesavic wrote:
Shoshana wrote:
sulesavic wrote:

Moja greška, pogrešna formulacija - osmi razloga za, trebao sam i pitati koji su razlozi protiv...
Moji razlozi 'protiv' su uglavnom 'usni' - sto ce reci - ne lezi mi uvetu :D

Kao sto ne kazem EvROvizija, ne kazem ni teLEvizija. 'Vizija' mi je kao i 'nizija', a tele- u vecini slozenica (osim telefon i telegraf - za telegraf sam cula obje varijante) ne preuzima naglasak, te, kako ne govorim ni teLEskop, ni teLEmarketing, ni teLEdirigovan, ni teLEgram, ni (naucno-fantsaticno) teLeport...ja tako ne govorim ni teLEvizija :oops: Pa ma sta nadlezni rekli o tome 8-)
Downunda

Post by Downunda »

Ako je tElevizija, onda je i EvrOvizija, pa vi sami poslušajte kako to zvuč!!

Uglavnom "lingvističko (lafo naučno) objašnjenje ( nama je to pričala prof. Tuna na predavanjima iz Bosanskog) je bio da taj dugi izgovor samoglasnika ne može biti na drugom, nego na prvom slogu (koga interesuje);

MEĐUTIM, kao što je već neko rekao; neko svako govori kako hoće, samo nemojte govoriti šta je "pravilno" a šta "nije",
jer sam postavio temu kako bi pisali o starim predratnim (nekada) svakodnevnim izrazima (koji svakodnevno isčezavaju),
a ne da "razglabamo" kako se šta izgovara (to je već neko spomenuo), što je tema za "Nauku i edukaciju";
Mislim, bez uvrede, ali fakat se odaljavamo od teme (koja je lokalnog karaktera), ali naravno svi su dobrodošli da učestvuju

Izrazi tipa:
vozdra
šatro
lafo
eki
fakat
i sl
Ako ni zbog čega drugog, onda hajmo se bar zbog nekih dobrih starih vremena prisjetiti ovih izraza, i nečega što fakat pripada svima nama! :)
Prozor

Post by Prozor »

Obzirom da sam dobro bio navikao na kako ste u Sarajevu, jednom prilikom kada sam na putu ka Zagrebu svratio u Prijedor, jednom srednjovjecnom policajcu sam onako u maniru i ljubazno uputio "kako ste" na sta je isti dobro i odlucno naglasio dobar dan :D :D
abondanzieri

Post by abondanzieri »

Juče sam išao u Tuzlu i na jednoj kući ugledah natpis:"Izađite napolje gurbeti"
Znam da kada za nekoga kazemo da je gurbet mislimo nesto pogrdno,ali bih volio da znam tačno šta znači taj izraz :D :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Downunda wrote: Izrazi tipa:
vozdra
šatro
lafo
eki
fakat
i sl
Ako ni zbog čega drugog, onda hajmo se bar zbog nekih dobrih starih vremena prisjetiti ovih izraza, i nečega što fakat pripada svima nama! :)
Folova - golova? :D
basta sljezove boje

abondanzieri wrote:Juče sam išao u Tuzlu i na jednoj kući ugledah natpis:"Izađite napolje gurbeti"
Znam da kada za nekoga kazemo da je gurbet mislimo nesto pogrdno,ali bih volio da znam tačno šta znači taj izraz :D :D :D
ja mislim da to znaci firaon :D

ni jedna ni druga rijec danas nisu politicki korektne :D
Post Reply