Pusenje u javnim prostorijama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
xon_sa

Post by xon_sa »

Pa ne bih bas rekao da se dalo nesto puno para za cigare u ratu, barem ne u Sarajevu. Cigare su tada bile najstabilnija valuta. Na pijaci bi radije uzimali cigare nego marke. Vrijednije su bile od plate uz koju su se dijelile vojsci...

A ne znam odakle vam informacija da je u Sloveniji zabranjeno pusenje na otvorenom?! To defiitivno nije istina. Prosetajte Ljubljanom i vidite sve otvorene ljetne baste :D Ljudi nabavili one plinske lampe i sad pusaci lagano izadju iz kafica, instutucije ili sta vec, ispuse i lagano se vrate nazad. Gdje nema lampi ljudima iznesu dekicu i onda tako polusmrznuti sjede i puse :)

Apsolutno se zalazem za zabranu pusenja u svim zatvorenim prostorijama, kao i drasticno povecanje poreza i akciza na cigarete, alkohol i sl. Ne moraju svi radnici placati za lijecenje nekih koji se svojevoljno truju. Nek onda plate kutiju cigara 7-8 KM pa nek puse koliko god hoce, naravno na otvorenom. Nema stvarno smisla da kad se vratis sa kafe kuci moras odmah svu odjecu na hemijsko ciscenje jer je pokupila sav taj silan smrad.
Neelix

Post by Neelix »

xon_sa wrote:Nema stvarno smisla da kad se vratis sa kafe kuci moras odmah svu odjecu na hemijsko ciscenje jer je pokupila sav taj silan smrad.
kako me ovo nervira, pogotovo zimi :x jos ako kojim slucajem odjeca ostane u sobi, ne mozes zaspat od smrada :x
sulesavic

Post by sulesavic »

Neelix wrote:
xon_sa wrote:Nema stvarno smisla da kad se vratis sa kafe kuci moras odmah svu odjecu na hemijsko ciscenje jer je pokupila sav taj silan smrad.
kako me ovo nervira, pogotovo zimi :x jos ako kojim slucajem odjeca ostane u sobi, ne mozes zaspat od smrada :x
I sam pu¹im i sam imam identièan problem. Na svu sreæu, kako godine svijaju leða, sve rjeðe posjeæujem mjesta s dimom...
Neelix

Post by Neelix »

sulesavic wrote:
Neelix wrote:
I sam pušim i sam imam identičan problem. Na svu sreću, kako godine svijaju leđa, sve rjeđe posjećujem mjesta s dimom...

a gdje zimi popit kafu bez dima u sarajevu?
xon_sa

Post by xon_sa »

Neelix wrote:a gdje zimi popit kafu bez dima u sarajevu?
Zvuci kao reklama za novi Mission impossible :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Neelix wrote:
a gdje zimi popit kafu bez dima u sarajevu?
Uz pivu (ili vi¹e njih) sve se lak¹e podnosi...
Neelix

Post by Neelix »

xon_sa wrote:
Neelix wrote:a gdje zimi popit kafu bez dima u sarajevu?
Zvuci kao reklama za novi Mission impossible :D
:lol: :lol: :lol:

uglavnom autom dolazim u grad, tako da pive ne dolaze u obzir :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

mislim da bi trebali postojati svuda odjeli gdje je cigareta dozvoljena i gdje nije. svako ima pravo na izbor, jer cigarete nisu ilegalne... zabrana nikako nije demokratska, tako da mi se ne svidja.
Neelix

Post by Neelix »

Bea_Trix wrote:mislim da bi trebali postojati svuda odjeli gdje je cigareta dozvoljena i gdje nije. svako ima pravo na izbor, jer cigarete nisu ilegalne... zabrana nikako nije demokratska, tako da mi se ne svidja.
zato bi ih trebalo ucinit ilegalnim :P i da nije duhanskog lobija, to bi u svijetu odavno bilo uradjeno :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Neelix wrote:
Bea_Trix wrote:mislim da bi trebali postojati svuda odjeli gdje je cigareta dozvoljena i gdje nije. svako ima pravo na izbor, jer cigarete nisu ilegalne... zabrana nikako nije demokratska, tako da mi se ne svidja.
zato bi ih trebalo ucinit ilegalnim :P i da nije duhanskog lobija, to bi u svijetu odavno bilo uradjeno :roll:
pa ne slazem se sa tobom jer sam pusac, ali svako ima pravo na misljenje. iskreno, da je vodjena ovolika kampanja protiv nekih teskih vrsta droga ili trgovine ljudima, bila bih sretna. a nije - nego protiv pusenja. dakle, vodii se kampanja jer je duhanski lobi najjaci i vodi se kampanja da ih se skine (mislim od legalnih lobija). i ta me komponenta u svemu tome nervira. nije pusenje glavni uzrocnik smrti danas, pa da bude tako.

neise, mislim da bi svi bili zadovoljni kada bi bili lijepo i propisno odvojeni prostori za pusace i nepusace.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

posto sam vec cetiri mjeseca strastveni nepusac, ja bih sve pusace protjerala :lol:
Tek sad kuzim kako pusaci kandisu po duhanu :roll: :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

mamica papucarka wrote:posto sam vec cetiri mjeseca strastveni nepusac, ja bih sve pusace protjerala :lol:
po mom skromnom misljenju, bivsi pusaci su "najgori" :D

dakle, isto kao i za neka druga pitanja u BiH - nije najvaznije pitanje pusenje odnosno nepusenje.

inace, najefikasniji smo u nebitnim stvarima :D

sorry, ali moje misljenje :D
atko

Post by atko »

Tema za nadugo i nasiroko.

U glavnom ja sam presto pusiti poslije 5-oogodisnjeg staza od 2 kutije dnevno 8)
Ne drzim predavanja nikome, dim izbjegavam maximalno jer mi uzasno smrdi sad i muka mi je od tog smrada.

Sve logicne zabrane i sve akcije koje pomazu odvikavanje podrzavam.

U Cevabdzinicama i ostalimn prcvarnicama od 3 metra kubna se ponekad "pokrham" sa nekim
ko sjedi do mene i dok jedes hoce da zapali... e tu nastupa ona nasa logika izvrnuta... on je zaboga pusac i on ima pusacka prava kako neko njemu moze zabraniti da on ne zapali poslije jela to je najveci cejf i samo zato on ima pravo... mislim da se prvo mora poraditi na zdravoj logici da nepusac prije svega ima pravo da ne udise smradove i ne razara svoja pluca... itd itd

Kao pusac sam zaista davao prednost nepusacima i njihovom pravu da nisu duzni udizati moj dim
Last edited by atko on 22/12/2007 22:03, edited 1 time in total.
anais_nin

Post by anais_nin »

Bea_Trix wrote:
mamica papucarka wrote:posto sam vec cetiri mjeseca strastveni nepusac, ja bih sve pusace protjerala :lol:

dakle, isto kao i za neka druga pitanja u BiH - nije najvaznije pitanje pusenje odnosno nepusenje.

inace, najefikasniji smo u nebitnim stvarima :D

sorry, ali moje misljenje :D
puno vise od cigara i raznih miomirisa hrane meni su zivcima drakle administrative neefikasnosti :D nek teta za shalterom pusi ako to znaci da cu ja dobiti papir koji mi treba za 3 sata umjesto za 3 sedmice :D o nervnim slomovima koje sam dozivljavala pri svakom pokusaju slanja posiljki na posti (gdje teta nalaze da otvorim kovertu da ona sve to pregleda, pa na kraju platim raznorazne "dadzbine" u duplo vecoj vrijednosti onog sto saljem recimo na slanje knjige ili CDa cija je vrijednost nekih 10-15km :roll:)....

al' sta ima veze, izduro je mujo i gore :D
shadow

Post by shadow »

zabraniti nego sta, potrovase nas :D
najgore iskustvo je kad dodjes u bolnicu ili ambulantu a oko doktora se digla bugija ne mozes im prici..ne znas jesi li dosao da se izlijecis ili obolis :roll:
U Americi fino zabranise pusenje na javnim mjestima, sad ispred svake kafancine ima 20-tak ljudi, izlete da ispuse :D i trce nazad unutra. Nisu oni manje ovisni od nas samo se lakse prilagode pravilima, disciplinovaniji su.
Tesssa

Post by Tesssa »

Bea_Trix wrote:
Neko nekad rece: "Bivsi pusaci su isti Jehovini svjedoci!" :lol: :lol: :lol:

Ja sam licno za zabranu pusenja u institucijama, ali na javnim mjestima, tipa klubova, kafica, koncertnih sala nisam nikako.

A licno mi je najlicemjernije kad se neko zali zbog pusenja, pa poslije toga udje u auto koje nas truje 3x vise od cigareta. :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

shadow wrote:zabraniti nego sta, potrovase nas :D
najgore iskustvo je kad dodjes u bolnicu ili ambulantu a oko doktora se digla bugija ne mozes im prici..ne znas jesi li dosao da se izlijecis ili obolis :roll:
U Americi fino zabranise pusenje na javnim mjestima, sad ispred svake kafancine ima 20-tak ljudi, izlete da ispuse :D i trce nazad unutra. Nisu oni manje ovisni od nas samo se lakse prilagode pravilima, disciplinovaniji su.
nisu manje, ali jesu rijedje :D veci postotak populacije pusi kod nas nego u SADu :D

kad bi kod nas zabranili pusenje u kafanama i drugim ustanovama ugostiteljskog tipa vjerujem da bi to dovelo do revolucije :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Bea_Trix wrote:
Neelix wrote: zato bi ih trebalo ucinit ilegalnim :P i da nije duhanskog lobija, to bi u svijetu odavno bilo uradjeno :roll:
pa ne slazem se sa tobom jer sam pusac, ali svako ima pravo na misljenje. iskreno, da je vodjena ovolika kampanja protiv nekih teskih vrsta droga ili trgovine ljudima, bila bih sretna. a nije - nego protiv pusenja. dakle, vodii se kampanja jer je duhanski lobi najjaci i vodi se kampanja da ih se skine (mislim od legalnih lobija). i ta me komponenta u svemu tome nervira. nije pusenje glavni uzrocnik smrti danas, pa da bude tako.

neise, mislim da bi svi bili zadovoljni kada bi bili lijepo i propisno odvojeni prostori za pusace i nepusace.

Prvo,to da treba urediti prostore za pušače ,nakon donošenja zabrane,i to pravdati demokratskim pravom,jeste nevjerovatna glupost,i to nemoj BeatriXXX shvatit lično jer su mnogi jaki političari i lobisti u Njemačkoj pokušali da proture jedni drugima odgovarajuće zakone ,i naprave rupe u istim zakonima.Glupost je ispalo braniti legalnu upotrebu" smjese otrova",i to načelom demokratije--jednog društvenog humanog pojma.I ja sam pušač,ali zbilja pazim da ne pušim gdje nije red da se zapali,kao i to da ne pušim samo radi navike(što je opet posebna balkanska značajka).
"nije pusenje glavni uzrocnik smrti danas, pa da bude tako."---pušenje je uzrok,i to dokazano,mnogih oboljenja od kojih se podosta završava smrću u najboljim godinama,uz teške muke,velike troškove terapija(od 10-25.000 KM po ciklusu terapije za zloćudna oboljenja --jedan pacijent) i probleme vezane uz to..također"glavni uzrok"kao termin nije pogodan niti primjeren,smrt i bolest su stvari protiv kojih se treba boriti a ne ih relativizirati,glavnim i manje glavnim uzrocima.
Pušenje je zlo,dim je štetan,i nije red niti normalno živjeti i raditi u dimu.
Ko hoće dame napadne zarad možda grubog stava naspram cigarete--evo mu još nešto za inat---nedam da se puši tamo gdje radim,a ima nas dosta,i jako mi je drago što sam toliki kreten da ukidam tu malu balkansku naviku,jer mi se ,kvragu,bar na poslu može
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Bea_Trix wrote:
Neelix wrote:

Ti si pravi primjer našeg javnog mnijenja. Tebe apsolutno ne interesuje što truješ druge ljude. Pušenje je jedan od najsmrtonosnijih poroka, najvjerovatnije najveći uzrok smrti, što od raka pluća i grla, što od srčanih udara. Pasivno pušenje je, naravno još gore, jer se miješa s otrovima koje pušači izdišu i stvara smjesu za ubistvo pasivnog pušača.

Ne mogu vjerovati da niko dosad nije spomenuo kako treba zdravlje, i fašizam koji pušači kod nas ispoljavaju prema nepušačima. Hiljadu puta mi se desilo da se ljudi naljute na mene kad im kažem da u mojoj kući nema pušenja, ili da mi smeta dim dok jedem, pijem, sjedim s pušačima. Od isprike u stilu "većina nas je pušača" mi se povraća. Ako vas je većina, to je još gore po sve nas, jer nas više trujete, i ne daje vam nikakvo pravo da to nastavite.

Zabrane ovog tipa i velike kazne su jedina prava borba protiv pušenje. Zbog takvih stvari danas imamo trend velikok smanjenja pušenja u zapadnoj Evropi, i samim tim povećanje životnog vijeka. Naravno, kod nas je obrnuto, ljudi umiru mlađi nego ikad.

Bezobrazni ste do bola.
tempora

Post by tempora »

Amsterdamer, mislim da uopste nisi shvatio Behkinu poentu ( Bea, izvini, tako od milja zovem holandsku kraljicu Beatrix).Da li si ti ikada ( nemoguce da nisi?) vidjeo reklamne plakate FDS-a? I njihovu velicinu?Ili je li ti se ikada desilo da te u BiH, gospodjice presretnu na ulici i ponude ti da zamjenis postojecu kutiju cigareta za novu kutiju Ronhila i kojekakvih drangulija sa imenom duhanske industrije?
Problem reklamiranja u Holandiji nemas, ali zato imas kontradikciju da ti komsija u haustoru dozivotno zagadi zivotni prostor jer se ubija botanikom-i ne mozes mu nista! U Holandiji ce juna 2008e ( ako se ne varam) uvesti zabranu pusenja u ugostiteljskim objektima.Pozdravljam! Ali ta zabrana nece vaziti za kofi sopove.Sto ce reci.Izbora moze ( mora) biti?
Pusenje u javnim ustanovama u Holandiji, davno je uvedeno.I ja kao pusac mogu samo reci-odlicno!!! No isto tako, postoje tzv "pusionice" gdje pusaci mogu zapaliti.
Na koncu, u Holandiji postoje silne kampanje protiv pusenja i ustanove gdje ti se moze pomoci da prestanes pusiti.Kod nas, u BiH, koliko znam, postoje samo silne reklame za pusenje, pa je i velika kontradikcija izmedju zabrane necega sto je tako legalno i toliko promovisano.Treba suzbijati i jedno i drugo. :shock:
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma samo slovenacki recept preuzet! Zabranjeno u svim zatvorenim prostorijama. Pusaci ce se malo bunit, ali ce se brzo priviknut da iz kafica ili kancelarije izadju na ulicu, zimi pod plinsku lampu, odrade svoju "potrebu" i vrate se medju normalan svijet. Usput uvesti i dodatna opterecenja na cijene cigareta, jer ovako niske cijene cigareta su stvarno bezobrazluk.

Te price kako treba odvojit prostorije za pusace su bezveze, vidjeno vec hiljadu puta. Napravi se ko fol neki cosak za pusace, a nista fizicki ne odvaja nepusace od pusaca.

Nase pravo da ne smrdimo po cigaretama i da ne udisemo otrovne materije sigurno nadilazi vase pravo da se trujete. Zato se vi trujte u svojoj kuci, a na javnom mjestu to radite na ulici...
sulesavic

Post by sulesavic »

Po¹teno!

I jo¹ prestati koristiti motore s unutra¹njim sagorijevanjem, potencirati alternativne izvore energije...
xon_sa

Post by xon_sa »

sulesavic wrote:Pošteno!

I još prestati koristiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem, potencirati alternativne izvore energije...
Apsolutno se slazem, doduse to je mnogo tezi zadatak, jer alternativni izvori jos uvijek nisu dovoljno jeftini i efikasni, a ni dostupni da bi zamijenili sus motore. Eto za pocetak bi mogli sniziti poreska i druga opterecenja za zeljeznice, a uvesti dodatna za cestovni saobracaj.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mene u 90 % slucajeva iritira bezobrazluk pusaca. :( Pa i onda kada sam i sama bila pusac. Ono, dodje ti neko u goste, a ti ga molis da zapali cigaru na terasi ili ispred kuce. Ja sam ljude znala molit da ne puse u kuci, jer imam malu djecu koja cesto imaju problema sa bronhitisom. Na kraju sam im donosila inhalator da bi se uvjerili :(
I onda izadju pred kucu zapale i komentarisu:"Eh, da neko sad vidi da ste nas istjerali ispred kuce da pusimo" :roll:
To posebno u Bosni :( U Austriji nisam imala problema sa tim, jer su ljudi vec odavno navikli na takve zabrane.
Znala sam otic kod rodbine u goste sa malom bebom, ali oni se ne udostoje strpit i nepusit sat-dva tog smo mi tu. Kao, sta njih briga u svojoj su kuci. Takvim ljudima drugi put ne idem :(
gumifufna

Post by gumifufna »

dinchy84 wrote:
Bea_Trix wrote:
Neko nekad rece: "Bivsi pusaci su isti Jehovini svjedoci!" :lol: :lol: :lol:

Ja sam licno za zabranu pusenja u institucijama, ali na javnim mjestima, tipa klubova, kafica, koncertnih sala nisam nikako.

A licno mi je najlicemjernije kad se neko zali zbog pusenja, pa poslije toga udje u auto koje nas truje 3x vise od cigareta. :roll:
Prvo da kazem da nisam pusac ali ovo podebljano je problem zdravlja .I prije 20 godina su ljudi pusili ali je bilo dosta manje oboljenja od raka, a danas to zele prikazati kako do dolazi direktno od pusenja.Ja radim u jednom auto-servisu na zapadu,i imali smo predavanje kako ispusni gasovi stetni za zdravlje (pogotovo sa katalizatorom)i da moramo obavezno prikljuciti usisivace na auspuh ako auto radi u servisu.Da je ova tacno za katalizatore govori cinjenica da u pojedine gradove u Njemackoj nemozes uci sa autom ako nemas zelenu plaketu i novi rus-partikl filter.
E sad koliko mi udisemo tih gasova,zamisli samo u koloni ili cekanju na semaforu ,auto ispred nas dimi a u mom autu radi ventilacija koja direktno uvlaci te gasove :shock:
Po mom misljenju je ovo veci problem nego od pusaca kojih je danas sve manje a auta sve vise.Neko spomenu duhanski lobi ,ali ja mislim da je dosata veci lobi autoindustrije i zato se sve vise dize hampa na pusenje nego na stvarni problem zdravlja
Post Reply