Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Nije moja krivica sto nemam nacina da placam pretplatu, sad kad nemam telefona.
Nemaju sta da plijene. Ako dodju ima kompjuter, ali preko mene mrtve, jer u njemu cuvam opasne podatke
Ja isto nemam fiksni, ali me lopovi nadjose i sad mi neko ciko dolazi svaki mjesec na vrata da naplati 6 KM
newone wrote:
elk wrote:ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.
HRT placaju RAI i ZDF u sklopu paketa programa na kablovskoj ili satelitskoj. RTV servis se u Bosni emituje kroz tzv. Air transmission i on je u Evropi i Americi free za korisnike. Kablovske televizije i satelitske koje preuzimaju programe javnog RTV servisa su duzne iz svoje naplate usluga odredjeni procenat platiti javnom RTV servisu. Tako je to rijeseno na Zapadu.
Evo konkretan primjer, austrijski ORF, koji je drzavna TV, se placa (u AUT, naravno), ne mogu sad da se sjetim tacno koliko je bilo, ali cini mi se da je u ono vrijeme (do 2000.god.) iznosilio 500 ATS, otprilike 36 Eura...
kriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat?
Nemoj se zajebavat, placas isto taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju.. ili na mobitelu
šta kOžeš????
To ko ono prije imaš šator, vrati stan.
Nemam ni bibija, štO dO rOdim?
Kako da im olakšam da me proganjaju?
Imam traktor! Jel' se i to pikO?
da, sjecam se imas kucu vrati stan.....nemas kosu vrati fen
Prema svemu sudeci RTV prvo streba svatkom da podjeli TV prijemnike da bi vrsila naplatu
Da bi nekome naplacivali pretplatu trebaju se osigurati tehnicki uslovi
Sta je sa onima koji imaju satelitske sntene i negledaju FTV koja blago receno kvalitetom nemoze parirati niti jednoj TV kuci na podruciju bivse Juge
Nerka ga kodiraju pa nek ga gleda ko hoce i kolko hoce a ne pritiskom vrsiti naplatu
Jednom sam spomenuo,u BiH postoji par repetitora na kojima(interno)se mogu gledati svi programi u bivsoj Jugi a i sire samo trebaju pustiti u promet pa tko nebi doslo toga da se uvodi kablovska TV,apsolutno svi bi placali spomenutu
* Obveznici plaćanja koji posjeduju fiksni telefonski priključak plaćanje vrše putem telefonskih računa koje im ispostavljaju telekom operateri BH Telecom i HT Mostar
* Obveznici plaćanja koji ne posjeduju fiksni telefonski priključak plaćanje vrše putem priznanica RTVFBiH koje im na adresu dostavljaju inkasanti RTVFBiH. ( za fizička lica )
* Direktna faktura RTVFBiH za RTV taksu/pristojbu se dostavlja hotelima, motelima, prenoćištima i svim pravnim licima koji na bilo koji način nisu obuhvaćena plaćanjem putem telefonskih računa.
Fizička lica plaćaju jednu RTV taksu/pristojbu, na jednoj adresi i za jedno domaćinstvo. Ovo ustvari znači da ukoliko u jednoj stambenoj kući ima više domaćinstava, obaveza je svakog domaćinstva da plaća jednu RTV taksu/pristojbu.
Pravna lica imaju obavezu plaćanja RTV takse/pristojbe pojedinačno za svaki radio ili televizijski prijemnik koji posjeduju.
Obavezu plaćanja RTV takse nemaju ona fizička (domaćinstva) i pravna lica koja ne posjeduju ni radio ni televizijski prijemnik.
Priključenje pretplatnika na kablovsku mrežu i plaćanje naknade kablovskom operateru ne oslobađa Vas obaveze plaćanja RTV takse/pristojbe RTVFBiH, a što je vlasnik kablovskog operatera obavezan naznačiti na ugovoru.
Obaveze plaćanja RTV takse/pristojbe nisu oslobođene ni one kategorije stanovništva koje primaju neke socijalne ili druge državne subvencije.
Odlukom Vlade Federacije BiH od 01.06.2000 god. obavezu plaćanja RTV takse/pristojbe
za osobe sa paraplegijom i oboljele od dječije paralize na sebe preuzimaju federalni proračun i proračun kantona.
Tehnički nedostaci, nekvalitetan radio ili televizijski signal nemaju zakonski osnov za ne plaćanje RTV takse/pristojbe, jer je ista Zakonom uzvrđena kao taksa za posjedovanje radio ili TV prijemnika.
Plaćanje RTV takse/pristojbe možete izvršiti i direktno na žiro-račun RTVFBiH koji glasi:
1291041000147360 kod HVB - CENTRAL PROFIT BANKE d.d.
Ukoliko do sada iz bilo kojih razloga niste izvršili prijavu Vašeg radio ili TV prijemnika molimo, da to uradite SADA i time omogućite kvalitetniji kako prenos tako i kvalitet programa Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.
KVALITETNA PLJACKA NA BiH NACIN,OBRATITE PAZNJU NA PODEBLJANO
placam je redovno uz tel. racun.. mozda sam glupa jer vidim da ni u mom komsiluku skoro niko ne placa.. ali eto sve me strah da ce se nakupiti racuni pa da cu morat sve odjednom platiti morala bi podignut kredit (od kojeg bjezim ko luda) ili bi morala u zatvor
ja platim,pa ne platim.znam da je vjerovatno glupo,ako mi je račun za tel. velik onda ne platim,ako je nešto manji onda platim.
ja sam sa jednim kolegom pričao o tome,on ne plaća,kaže da neće nikad plaćati,onda ga ja pitan je li njegov otac plaćao prije rata,kaže jeste ,pa u čemu je stvar,on jednostavno neće da plaća,i gotovo.
tad je bilo sistema koji te je mogao natjerati da plaćaš,toga sada nema.
a što se tiče plaćanja takse za ostale kuć. uređaje,jebiga takav je zakon da se tv taksa plaća,izglasajte ljude na izborima koji će biti protiv tv takse.na kraju krajeva i u ustalim se državama tv taksa ili tv pretplata plaća
Nele wrote:samo jedan ispravka prema zakon vi mi i ja placamo porez na tv prijemnik koji imamo ili radio a ne na program kada to raja svati mozda im bude lakse
Upravo tako.
Al', zacudjujuca je cinjenica da bas mnogo raje upravo to nikako ne kuzi
upravo zato i kazem DA JE TO PLJACKA i it bez imalo morala,pa da placamo porez na zene,na zrak ..... e zato je u BiH na jednu marku drzava uzima 85 feninga pa ce jos uvodenjem na place 10% i 15% biti jos vise
e gospodo draga nemojte kukati nego placajte dok ne pocrkavate i oci vam ne poiskacu jer je narod najveca krava muzara, ZIVIO POREZ
elk wrote:ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.
U svim drzavama bivse Jugoslavije se placa pretplata za TV.Konkretno u Sloveniji 11 eura i svi placaju,jer nisu 'pametni' kao mi a imali ste priliku gledati TV Slovenija 1 na kablovskoj ocajna je i privatne slovenske stanice su sve redom bolje.Pa je svima normalno da placaju,kao sto je i u Bosni prije rata,bilo normalno da svako placa,bez ikakve price.
Puno price oko jadnih 6 maraka.Ja znam da u zapadnoj Hercegovini ne placaju pretplatu,jer im je neplacanje tv pretplate domoljubna hrvatska duznost i vid borbe protiv poturica i 'Teherana'.
Pa posto oni ne placaju,ja placam,placali su mi i starci i djedovi,pa cu i ja.Mali doprinos za moju drzavu. A kakva je takva je,bolje nemam.
Evo konkretan primjer, austrijski ORF, koji je drzavna TV, se placa (u AUT, naravno), ne mogu sad da se sjetim tacno koliko je bilo, ali cini mi se da je u ono vrijeme (do 2000.god.) iznosilio 500 ATS, otprilike 36 Eura...
Danas je oko 22 EUR mjesecno (za Bec). Cudno je da pretplata za radio i TV nije ista u svim regijama Austrije. A evo kako to izvedu, prvo ti posalju pismo sa formularom u kojem ti traze da uneses svoje podatke. Ukoliko vratis taj formular popunjen nakon par dana dobijes svoj ID broj pa kada ti ciko iz RIS-a (valjda nekakva agencija koja se bavi naplatom te pretplate) pokuca na vrata i vidi da imas TV, ti mu pokazes svoju karticu i sve super. Ukoliko te "uhvati" da nemas karticu a imas TV, kazne su do ca. 2.000 EUR.
znači, plaća se porez državi na posjedovanje tv ili radio aparata, pa onda država tako skupljene pare prebacuje na svoju (državnu televiziju) kako bi ova mogla opstati i ostati. Super... doći će dan kada ćemo plaćati porez na posjedovanje kompjutera, frižidera, bojlera, fotelje, vješalica, šteke, superljepila, a raznorazni inkasanti će švrljati nam po kući tražeći oporezive a skrivene predmete ... kao da mi je država kupila taj tv aparat, a ne ja lično od svog rda i svoje (itekako oporezovane već) plate
ja kontam mozda uvesti telefon, radi adsla... pa me zanima kakva je procedura da se odjavim skroz, da mi ne salju nikakve racune, jer uopste nemam tv... kako to ide, je li izvodivo ?
kriticarka_nikova wrote:Da, upravu si, a nemaju oni para za tuzbe (ako treba lova za to )
Ja jos nikog ne znam ko je isao na sud zbog RTV pretplate....
Zna li ko?
Ima tih tuzbi. Samo sto mislim da potrazivanja po tom osnovu zastarjevaju za 1 god. dDakle, ako ti je prosla 1 god. od zadnje opomene, ili bilo kakvog njihovog pismenog obracanja povodom toga, trebalo bi da je to zastarjelo. s tim da te mogu tuziti, ali ti istaknes prigovor zastare. Ako platis - to se ne vraca, jer si time priznala dug, sama si kriva kad placas zastarjeli dug.
van Basten wrote:znači, plaća se porez državi na posjedovanje tv ili radio aparata, pa onda država tako skupljene pare prebacuje na svoju (državnu televiziju) kako bi ova mogla opstati i ostati. Super... doći će dan kada ćemo plaćati porez na posjedovanje kompjutera, frižidera, bojlera, fotelje, vješalica, šteke, superljepila, a raznorazni inkasanti će švrljati nam po kući tražeći oporezive a skrivene predmete ... kao da mi je država kupila taj tv aparat, a ne ja lično od svog rda i svoje (itekako oporezovane već) plate
pa, isto tako placas pretplatu na telefon...da nikog ne nazoves, da impulsa ne potrosis - racun je tu. Placas porez i na sat za struju. I na sat za vodu. Nije do onih koji naplacuju, vec do zakona koji im to omogucavaju.
Alfons Kauders wrote:ja kontam mozda uvesti telefon, radi adsla... pa me zanima kakva je procedura da se odjavim skroz, da mi ne salju nikakve racune, jer uopste nemam tv... kako to ide, je li izvodivo ?
ali zato vjerovatno imas radio
Neunistivi su oni...
Nego, znam da si prije rata to mogao - pozoves ih, trazis da dodje neko i pregleda ti kucu ( zar nije loooodo?), ustanovi da nemas tv ni radio aparata i ne salju ti racun. Nazovi, pa pitaj. Mora postojati procedura, jer to je porez na aparat. Nema aparata - nema ni poreza.
frakson wrote:u Sloveniji zive Slovenci u Austriji-Austijanci u Srbiji-Srbijanci u Hrvatskoj-Hrvati u BiH zive Muslimani-Sbi i Hrvati tu je problem
nije problem u tome,nego u tome što ovdje nema uređene i pravne države koja će te natjerati da plaćaš ono što po zakonu moraš plaćati,a za one koji pametuju da bi onda trebalo plaćati i taksu na kompjuter ili neki drugi aparat neka se obrate bilo kojem političaru za kojeg su glasali pa nek mu prenesu svoje stavove oko tv takse,ispašće smiješni
Interesantno je da vas većina na ovom forumu brani BiH i sve što je bh. ali kad dođe do konkretnog poteza (tj. 6 KM mjesečno) to vam je teško učiniti za tu BiH i to za 3 emitera (BHTV, FTV i RTRS) . prvo kako očekujete da oni imaju bolji program ako ne budu dobijali više novaca???? drugo svugdje u svijetu se na ovaj ili onaj plaćaju javni emiteri (negdje i pri kupovini TV prijemnika npr.)
Svako od nas treba dati samo jedan mali napor (jedan izlazak mjesečno) da bi nam dugoročno bilo bolje.- ili bar našoj djeci
Alfons Kauders wrote:ja kontam mozda uvesti telefon, radi adsla... pa me zanima kakva je procedura da se odjavim skroz, da mi ne salju nikakve racune, jer uopste nemam tv... kako to ide, je li izvodivo ?
ne treba ti telefon za adsl, ja uopste nemam fixnog a evo ti pisem post sa adsl konekcijom
downtoearth wrote:Interesantno je da vas većina na ovom forumu brani BiH i sve što je bh. ali kad dođe do konkretnog poteza (tj. 6 KM mjesečno) to vam je teško učiniti za tu BiH i to za 3 emitera (BHTV, FTV i RTRS) . prvo kako očekujete da oni imaju bolji program ako ne budu dobijali više novaca???? drugo svugdje u svijetu se na ovaj ili onaj plaćaju javni emiteri (negdje i pri kupovini TV prijemnika npr.)
Svako od nas treba dati samo jedan mali napor (jedan izlazak mjesečno) da bi nam dugoročno bilo bolje.- ili bar našoj djeci
ne ocekujem i ne zanima me. ne gledam tv, necu da placam pretplatu i to je to...
ne treba ti telefon za adsl, ja uopste nemam fixnog a evo ti pisem post sa adsl konekcijom