Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
wels

Post by wels »

pape wrote:
wels wrote:
alcho wrote:Meni su super oni "Ja sam isao pravo - znaci imam prvenstvo...kakve veze ima to sto ti dolazis sa desne strane?"

Vjerovatno mislish pravilno ali si ne razumljiv u izrazavanju.
kakve veze ima to sto ti dolazis sa desne strane?
Ovde ti nije potreban upitnik jer konstatujesh ne poznavanje pravila onih shto furaju pravo,pretpostavljam,a sa upitnikom mjenjas kontekst recenice.
Pa izgleda kao da ti ne poznajesh i pitash za pravilo desne strane.

:)
:) Hvala @wels, ... upravo o tome se radilo. :)

Nema na cemu.

Ma moro sam ti ja ovde za koru hljeba i ko lingvista radit.

Jebi ga.
johntra

Post by johntra »

lingvista, ne razumljiv i ne poznavanje se piše sastavljeno...pozz..
jasko_ba

Post by jasko_ba »

upaljena duga svjetla kad ide prema tebi i jos mu blicas unaprijed..dzaba..taj drzi cijelo vrijeme
xon_sa

Post by xon_sa »

Definitivno na skretanjima sa glavne dzade na semaforu, kad se stvori kolona, a lik lagano zaobidje cijelu kolonu i stane ispred svih budala koje cekaju po 10 minuta da skrenu...
floki

Post by floki »

Naj naj naj ( jel dovoljno ovoliko puta) odvratnija stvar mi je kad uredno stojim na semaforu na crvenom i lagano se pali žuto i deseto auto iza mene legne na svirenu iliti trubu, da krenem. :roll: Ili kad neko stane nasred raskrsnice u vecini slučajeva su u pitanju žene i zakrče put sa pravilom desne strane dok lešinari oduzimaju iste i onda ona jadna stoji, stoji, stoji dok joj nedobacim koju :-) ružna navika priznajem 8-)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

alcho wrote:
Interceptor wrote:
alcho wrote:Meni su super oni "Ja sam isao pravo - znaci imam prvenstvo...kakve veze ima to sto ti dolazis sa desne strane?"
Pa i imaju prvenstvo, osim ako nije naglaseno drugacije... U cemu je problem?
E ne mogu vas ja obrazovati sviju...uzmi zakon o bezbjednosti saobracaja u ruke pa ces vidjeti da nije tako...
Ma kod nas su raja sebi to olakšala, pa kod nas vrijedi pravilo šire ceste. Obično kad im kažeš "Što uze frajeru prvenstvo?" taj kaže "Ja sam na glavnoj". :-)
Ako nema znakova važi pravilo desne strane bez obzira ko je na glavnoj a ko na sporednoj cesti.

A što se tiče teme, mene najviše nervira sporo kretanje sa semafora, prvo krene jedan ko kakva treba, pa onda drugi čeka njega da odmakne jedno 10-20 metara pa on kreće u istom maniru... :x
Nervira me još kad frajer pretekne kolonu koja čeka na crveno da skrene, da bi bio prvi na semaforu. Razumijem kad neko žuri zbog nečeg hitnog, ali inače to je standardni naš papanluk.
beco

Post by beco »

1.Danas sam prisustovao jednom pravo odvratnom dogadaju. Spustam se ja niz Bistrik, snijeg pada sve ko pomalo se ide, a ispred mene dvojca momaka u 20-tim u narodnim kolima golf 2. Suvozac pri kraju one nizbrdice, ležerno na sred raskrsnice, otvori vrata i spusti onu flasu pive tzv. "Klipaca". Flasa se otkrtlja u snijeg, iz nje piva procuri ili ko zna sta vec. E sad razmisljali on mozeli ko na tu pivu stati jer je u smijegu pa da mu pukne guma ili pjesak da stane. Mislim gadilo mi se i bacanje opusaka, kutija cigara, maramica i svih drugin neidetifikovanih objekata, ali ovo je vec malo bezobrazno.
2. Najvise mi policija ide na zivce, jer je nikad nema kad je treba. Svaki put ona tri vezana semafora na Mirijin Dvoru u pravcu grada, neki nocni trkaci bez obzira na druge ucesnike prolaze, kroz crveno. Ali zato ce ti se nacaliti svaki policajac da te zaustavi, i da ti naplati kaznu za nepropisno skretajne jer nisi skrenuo u prvu lijevu ili desnu traku.
3. Udaranje na parkinzima po tudim vratima, uh kako to mrzim.
4. Politicare i njihove policijske pratnje koji hoce da u 16.10h, kada se svi vracaju sa posla da produ kroz guzvu bez problema i kojima se ti moras skloniti.
5. Apsolutni nedostatk dobrote, jer danas u Sa niko nikoga nece pustiti da prode. (Primjer skretanje kod stadiona KOsevo)
6. Glasna muzika u sabracaju, oni napucani golofvi 2 iz stavke jedan, kad ti udare po glavi hodati sa basovima.
7. Zaustavljanje nasred ceste da poboze dvojca iz suprotnih smjerova nesto popricaju, bez obzira kolika je kolona iza njih.
JE LI DOSTA! 8-)
strong69

Post by strong69 »

Mrzim kad moram proci raskrsnicom na Pofalicima kod Energoinvesta. Tu se vidi sva nasa kultura i poznavanje saobracajnih pravila.

Ovo nema neke veze sa kulturom ali me pravo strah kad padne noc i prolazim kroz Blazuj prema Coca Coli. Nema nikakvog ulicnog osvjetljenja i prije neki dan covjek je poginuo tu...

A veceras je bas lijepo bilo voziti... Auta skoro i da nema na cesti... Neka korist od ovog usranog snijega.
d2

Post by d2 »

ne vrijedi trositi rijeci, dok murija ne pocne rigorozno provoditi zakon nista se nece promjeniti jer smo stoka seljacka.

nije mi jasno zasto primitivci koji svojim autima zagradjuju ostale po parkinzima ne ostave svoj broj mobitela iznad instrument table pa da ga mozes dozvati ko covjek mobitelom umjesto da mu trubis kao zivotinja dok on sjedi za sankom i ne cuje nista od muzike...
alcho

Post by alcho »

wels wrote:
pape wrote:
wels wrote:
Vjerovatno mislish pravilno ali si ne razumljiv u izrazavanju.
Ovde ti nije potreban upitnik jer konstatujesh ne poznavanje pravila onih shto furaju pravo,pretpostavljam,a sa upitnikom mjenjas kontekst recenice.
Pa izgleda kao da ti ne poznajesh i pitash za pravilo desne strane.

:)
:) Hvala @wels, ... upravo o tome se radilo. :)

Nema na cemu.

Jebi ga.
Ne bi se ti hljeba najeo...hajd što lupas sa "ne razumljiv"i "ne poznavanje", al sto sebi uzimas za pravo da ocjenjujes da li je neko razumljiv u izrazavanju - e to je vec previse! U recenici koje je tebi "ne razumljiva" stavljeni su navodnici zar ne? Kad se neko citira stave se navodnici, zar ne?
Kad procitas u zivotu dovoljan broj knjiga onda ces moci pricati o razumljivosti jer ima i drugih stilova izrazavanja osim "bio je lijep i suncan dan"

Evo da bi i ti mogao shvatiti pokusacu da razlozim svoj post. Dakle:

Meni su super(ovdje se ne misli da su zaista super, ovo je ironicno) oni vozaci koji prilikom sudara koji su izazvali tako sto su udarili vozilo koje je dolazilo sa desne strane, tvrde da su oni imali prednost. Kada im vozac udarenog auta kaze "Ja sam imao prednost,jer sam ulazio na raskrsnicu sa desne strane", oni se izderu: "Ja sam isao pravo - znaci imam prvenstvo", a onda se poceskaju po bradi i nastave "kakve veze ima to sto ti dolazis sa desne strane?".

U slucaju da ti je jos uvijek nerazumljivo mogu ubaciti jos koju recenicu objasnjenja i dodati neke likove koji ce doprinjeti daljnjem pojasnjenju (vuk, lovac, zli carobnjak, mladi princ itd...)
AdnanSA

Post by AdnanSA »

alcho wrote:
wels wrote:
pape wrote: :) Hvala @wels, ... upravo o tome se radilo. :)

Nema na cemu.

Jebi ga.
Ne bi se ti hljeba najeo...hajd što lupas sa "ne razumljiv"i "ne poznavanje", al sto sebi uzimas za pravo da ocjenjujes da li je neko razumljiv u izrazavanju - e to je vec previse! U recenici koje je tebi "ne razumljiva" stavljeni su navodnici zar ne? Kad se neko citira stave se navodnici, zar ne?
Kad procitas u zivotu dovoljan broj knjiga onda ces moci pricati o razumljivosti jer ima i drugih stilova izrazavanja osim "bio je lijep i suncan dan"

Evo da bi i ti mogao shvatiti pokusacu da razlozim svoj post. Dakle:

Meni su super(ovdje se ne misli da su zaista super, ovo je ironicno) oni vozaci koji prilikom sudara koji su izazvali tako sto su udarili vozilo koje je dolazilo sa desne strane, tvrde da su oni imali prednost. Kada im vozac udarenog auta kaze "Ja sam imao prednost,jer sam ulazio na raskrsnicu sa desne strane", oni se izderu: "Ja sam isao pravo - znaci imam prvenstvo", a onda se poceskaju po bradi i nastave "kakve veze ima to sto ti dolazis sa desne strane?".

U slucaju da ti je jos uvijek nerazumljivo mogu ubaciti jos koju recenicu objasnjenja i dodati neke likove koji ce doprinjeti daljnjem pojasnjenju (vuk, lovac, zli carobnjak, mladi princ itd...)
,
E ovo je bilo dobro.Podpisujem.Nadam se da je svima sve jasno meni je bare bilo u samom startu. :lol:
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Interceptor wrote:
Pa i imaju prvenstvo, osim ako nije naglaseno drugacije... U cemu je problem?

HAHAHA :D

Ponovo preraditi testove...
za_sada_bez_dobrog_nicka

pape wrote:
alcho wrote:
Interceptor wrote: Pa i imaju prvenstvo, osim ako nije naglaseno drugacije... U cemu je problem?
E ne mogu vas ja obrazovati sviju...uzmi zakon o bezbjednosti saobracaja u ruke pa ces vidjeti da nije tako...
:roll: @Alcho, ... nije dovoljno samo uzeti taj zakon u ruke, ... treba ga i procitati. Nemoj obrazovati ostale, ... pocni prvo od sebe. @Interceptor je potpuno u pravu.
I pape na ponovnu obuku :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

Sjećam se do prije nekoliko godina raskrsnice Tršćanska - Kranjčevićeva.
Da napomenem, nikakve seignalizacije, ni VERTIKALNE ni HORIZONTALNE.

Koliko su samo taksisti uzeli levata na foru "PA IŠAO SAM PRAVO"
Levat ide od Ž. tanice, a taksista mu se samo poturi iz Tršćanske. I naravno levat kriv bez obzira ŠTO JE IŠAO PRAVO.

Kasnije ne murija stavila samo horizontalnu poprečnu liniju na izlazu iz Tršćanske, ali onda se primilo par taksista koji su htjeli da izlevate nekoga, a izlevatili sebe :D

Nakon toga su stavili trokut-znak, a od skora i semafore.

Ali nigdje u gradu nisam vidio znak da sam na ulici sa pravom prvenstva (popularna baklava)

Npr.
Ako ja idem od Stanice moram biti vidovit da znam da onaj iz Tršćanske ima znak-trokut, jer ako ga ne vidim, moram mu stati, a stao i on meni :?
obuca

Post by obuca »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sjećam se do prije nekoliko godina raskrsnice Tršćanska - Kranjčevićeva.
Da napomenem, nikakve seignalizacije, ni VERTIKALNE ni HORIZONTALNE.

Koliko su samo taksisti uzeli levata na foru "PA IŠAO SAM PRAVO"
Levat ide od Ž. tanice, a taksista mu se samo poturi iz Tršćanske. I naravno levat kriv bez obzira ŠTO JE IŠAO PRAVO.

Kasnije ne murija stavila samo horizontalnu poprečnu liniju na izlazu iz Tršćanske, ali onda se primilo par taksista koji su htjeli da izlevate nekoga, a izlevatili sebe :D

Nakon toga su stavili trokut-znak, a od skora i semafore.

Ali nigdje u gradu nisam vidio znak da sam na ulici sa pravom prvenstva (popularna baklava)

Npr.
Ako ja idem od Stanice moram biti vidovit da znam da onaj iz Tršćanske ima znak-trokut, jer ako ga ne vidim, moram mu stati, a stao i on meni :?
ima znakovita baklava na vojnickom :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#41 Re: Loše navike vozača u večim gradovima BiH???

Post by topcam »

Romeo 80 wrote:
Joj prijatelju odakle da počnem? :-) Pa mogao bih čitav esej napisati, ali hajde da nabrojim osnovno!
-"nabijanje" na rep mog automobila;
-nedavanje žmigavca prilikom skretanja, prestrojavanja;
-oduzimanje prednosti na raskrsnicama;
-ubacivanje ćaćinih sinova u BMW-ima u trake za skretanje ispred svih ostalih da bi bili na "pole positionu";
-prestrojavanje iz trake u traku bez žmigavca i bez ikakve potrebe;
-paljenje svjetala za maglu kad magle nema;
-vožnja bez upaljenih svjetala po sumraku;
-divljačko prestizanje na putu iako frajer ima namjeru da stane smo 100 metara kasnije;
-nenormalno spora vožnja;
-nenormalno brza vožnja;
-konstantna vožnja (obično oko 80 km/h) na prestizajnoj traci autoputa;
-prilikom prestizanja namjerno ubrzavanje da bi te natjerao u "makaze" (btw. takvima treba suditi za pokušaj ubistva!);
-upaljena duga svijetla iako mu u susret dolaze druga auta;
-vožnja u alkoholiziranom stanju i pod uticajem opojnih sredstava;
-držanje djeteta na prednjem sjedištu ili čak u krilu vozača;
-i mnoge druge stvari!
Ako se još nečega sjetim, možda i dopunim!
:roll:
pubertetlije :D (90% opste svih vozaca u bosni tako vozi)
floki wrote:Naj naj naj ( jel dovoljno ovoliko puta) odvratnija stvar mi je kad uredno stojim na semaforu na crvenom i lagano se pali žuto i deseto auto iza mene legne na svirenu iliti trubu, da krenem. :roll: Ili kad neko stane nasred raskrsnice u vecini slučajeva su u pitanju žene i zakrče put sa pravilom desne strane dok lešinari oduzimaju iste i onda ona jadna stoji, stoji, stoji dok joj nedobacim koju :-) ružna navika priznajem 8-)

dobro znam za semafore, vidio sam par razlicitih modela obicno funkcionisu svi isto, ide zuto pa crveno... ali sa crvenog zuto pa zeleno (valjda) nisam vidio gdje su taj patent postavili :roll: :lol:
explorer

Post by explorer »

Ovo nije slucaj iz grada, ali....

mislim da su defiitivni sampioni u nekulturi oni "vozaci" (nazovimo ih tako) koji ti se uredno uvale sa nekog seoskog makadama dok ti magistralnim putem vozis nekih 80-90 km/h (dok oni ne prelaze 40 km/h), nakon cega slijedi kocenje od 3G (da se izrazim u F1 terminu :D ) da istog ne bi "blagoslovio" zgu*a. Jer, postoji mogucnost da je ta krntija toliko trula od silnih godina da bi vrlo lako vozac te iste mogao zavrsiti u tvom vozilu.

I secer na kraju, nakon svega 100-200 metara skrenu na drugi seoski makadam... :roll: :roll: :roll:
alcho

Post by alcho »

Niko nije spomenuo vozace koji trube 0.008 milisekundi nakon sto se uplalilo zeleno na semaforu :lol:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Svaka vožnja za tren može prerasti u avanturu...

najgore mi je kad nekog upozorim na njegov prekršaj... što taj neko grana rukama i psuje mi sve i svašta... tolika nekultura da to nije normalno....
Nele

Post by Nele »

kada iz jednosmjerne ulice koja ima 2 trake skrece iz 2 pa napravi sudar pa se onda jos i buni i prica kako on nije kriv
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

A znate li one vozace sto stoje na semaforu razjapitih usta i kalkulisu -koja li je sad boja ?-, a kad parkira i iznesu ga iz auta, smrtovnica mu viri iz dzepa... :lol: ...ljudima preko 100 god. treba oduzeti vozacku iz humanih razloga... :lol:
walkabout

Post by walkabout »

Objasnjenje boja na semaforu (vazi ne samo za BiH):

Crvena - stani
Zelena - vozi
Zuta - vozi josh brze :-)
amrica

Post by amrica »

explorer wrote:Ovo nije slucaj iz grada, ali....

mislim da su defiitivni sampioni u nekulturi oni "vozaci" (nazovimo ih tako) koji ti se uredno uvale sa nekog seoskog makadama dok ti magistralnim putem vozis nekih 80-90 km/h (dok oni ne prelaze 40 km/h), nakon cega slijedi kocenje od 3G (da se izrazim u F1 terminu :D ) da istog ne bi "blagoslovio" zgu*a. Jer, postoji mogucnost da je ta krntija toliko trula od silnih godina da bi vrlo lako vozac te iste mogao zavrsiti u tvom vozilu.

I secer na kraju, nakon svega 100-200 metara skrenu na drugi seoski makadam... :roll: :roll: :roll:
I usput poprica sa svim prolaznicima, izbaci lakat napolje, da slucajno ne bi prosao nezamijecen. Pretezito se vidja u Hercegovini.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

eh sta fali hercegovackom laktu?
za_sada_bez_dobrog_nicka

obuca wrote: ima znakovita baklava na vojnickom :D
Ripley, vjerovali ili ne :D
Post Reply