Kultura ponasanja za vrijeme bajrama

Rasprave o vjerskim temama.
sarlo

Post by sarlo »

district-beg wrote:
Skoro wrote:Imao bih ja jedno pitanje a vezano je za bajram. :D Hoce li ovi 'nasi' postiti sutra 'uoci bajrama' - obzirom da znaju da je dan arefata bio danas? :roll:

P.S. bez ljutnje ali nije bilo drugog mjesta da postavim ovo pitanje a zivo me interesuje
nije bajram danas, nego sutra! dakle, danas se moglo postiti!
e sad, ja ne znam da li je neko to vec napisao na drugoj temi, ali evo ja hocu ovdje:
arapi su odlucili da danas slave bajram pozivajuci se na nekakve starce koji se sluze nekim tradicionalnim metodama- gledaju u mjesec, cekaju mjenu i tako odredjuju bajram, tako da datum znaju tek 10 dana ranije(odluce 1. zul- hidzdzeta)!
U Mekki inace imaju ogroman moderan centar za pracenje vremena, ali eto, njemu ne vjeruju nego vjeruju nekakvim starcima koje dovuku odnekle iz pustinje...cuo sam da je tamosnja ulema prilicno konzervativna tako da se strogo drze tih zastarjelih metoda...
helem, onaj ko je danas postio, nek zna da nema problema, sutra akobogda je prvi dan bajrama
Interesantno.
Sto vise saznajem to sam sve skepticniji prema nauci. Tradicija nekako uvijek pobijedi. Kao da covjecanstvo hoda Alkemicarov krug trazeci blago-apsolut. Na kraju ce nam biti receno da se rjesenje nalazi na pocetku puta. Zato prednost dajem djuturimima i njihovoj opservaciji vremena.
Bajram serif mubarek olsun.
fenjer

Post by fenjer »

rmesa wrote:Brate moj tesko pitanje za danasnje stanje .
Ali ako se prate fetve rijaseta po njima ne smeta da se sutra posti a gledajuci da je bajram u nekim zemljama sutra ,nebi se smjelo postiti za bajram.
Na kraju ostaje da covjek sam odluci sta da radi po ovom pitanju.Poslusati fetvu rijaseta ili fetvu svjetske uleme koja zabranjuje post za bajram!!!!!!!!!

I da odabere ono sto smatra ispravnim jer je fihski propis -KADA SE ULEMA RAZIDZE U MISLJENJIMA DOZVOLJENO JE UZETI MISLJENJE ONE ULEME ZA KOJE POJEDINAC SMATRA DA JE ISPRAVNO.

A Allah dz.s naj bolje zna.
Licno prvi put cujem izraz tzv svjetske uleme, koja je to svjetska ulema?

"Mi" Bosnjaci cemo poslusati fetwu nashe uleme, odnosno kod nas je prvi dan bajrama u cetvrtak 20 dec. Zato postoje naucni dokazi, kao i oni od strane svjedoka, koji su vidjeli mladjak poslije aksama, eh o tim svjedocima zna vishe hfz Porca, jer ih je on licno kontaktirao.

Poslanik s.a.v.s u svoje vrijeme nije govorio samo ashabima "gledajte u mladjak", vec ih je slao dalje, da idu na mjesto tamo gdje se bolje vidi.
Pa tako danas i mi, koristimo onaj metod koji je najpouzdaniji.

Nama je propisano da slijedimo Kuran i sunnet Poslanika s.a.v.s, a niukom slucaju izricito samo ulemu iz Meke ili bilo koju drugo. Zna se sta je osnovica. A greske svi mozemo napraviti, pa tako i ta ulema iz Saudije.
Last edited by fenjer on 20/12/2007 00:32, edited 1 time in total.
tempora

Post by tempora »

sarlo wrote:
district-beg wrote:
Skoro wrote:Imao bih ja jedno pitanje a vezano je za bajram. :D Hoce li ovi 'nasi' postiti sutra 'uoci bajrama' - obzirom da znaju da je dan arefata bio danas? :roll:

P.S. bez ljutnje ali nije bilo drugog mjesta da postavim ovo pitanje a zivo me interesuje
nije bajram danas, nego sutra! dakle, danas se moglo postiti!
e sad, ja ne znam da li je neko to vec napisao na drugoj temi, ali evo ja hocu ovdje:
arapi su odlucili da danas slave bajram pozivajuci se na nekakve starce koji se sluze nekim tradicionalnim metodama- gledaju u mjesec, cekaju mjenu i tako odredjuju bajram, tako da datum znaju tek 10 dana ranije(odluce 1. zul- hidzdzeta)!
U Mekki inace imaju ogroman moderan centar za pracenje vremena, ali eto, njemu ne vjeruju nego vjeruju nekakvim starcima koje dovuku odnekle iz pustinje...cuo sam da je tamosnja ulema prilicno konzervativna tako da se strogo drze tih zastarjelih metoda...
helem, onaj ko je danas postio, nek zna da nema problema, sutra akobogda je prvi dan bajrama
Interesantno.
Sto vise saznajem to sam sve skepticniji prema nauci. Tradicija nekako uvijek pobijedi. Kao da covjecanstvo hoda Alkemicarov krug trazeci blago-apsolut. Na kraju ce nam biti receno da se rjesenje nalazi na pocetku puta. Zato prednost dajem djuturimima i njihovoj opservaciji vremena.
Bajram serif mubarek olsun.
Ne mogu odoljeti a da ne kazem, da bih ipak dio tradicije rado vratila u praksu. :) Onaj dio kada svi za bajramski dorucak jedemo paparnike.Ne znam da li ih jos neko pravi?Niti ima vise paparnika, niti smo svi na okupu. :(
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

eh tempora, ti vec pricas o postivanju, o ljubavi, o finim odnosima.. haman da je to iscezlo, nestalo i izgubilo se u ovim ocajnim pokazima kako ovo ispravno, kako ono ispravno, kako ovako, kako i zasto ne onako.... ni bajrami nisu kao sto su nekad bili.. :sad:

a sto se tice paprenjaka, ima jos nekih koji ih prave.. :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Moja mama dosad nije nijedan Bajram propustila a da nije napravila paparnike,i onda obavezno Bajramski dorucak, paklame, bijela kafa :)
I zna se sta je Bajram i za sta sluzi, a ne za opijanje i slicne gluposti...kod nas toga nema, nit sam ja takva sorta ljudi...ja Bajram uvijek provodila a i provodim u krugu porodice kako i treba u tome i jest car Bajrama :)
LSD

Post by LSD »

Moja mama dosad nije nijedan Bajram propustila a da nije napravila paparnike,i onda obavezno Bajramski dorucak, paklame, bijela kafa
I zna se sta je Bajram i za sta sluzi, a ne za opijanje i slicne gluposti...kod nas toga nema, nit sam ja takva sorta ljudi...ja Bajram uvijek provodila a i provodim u krugu porodice kako i treba u tome i jest car Bajrama
svaka cast @ladyblue...bajram je vjerski praznik-praznik muslimana,samo se kod nas pretvorio u nacionalni (praznik svih bosnjaka)...tako da danas mozemo vidjeti za bajram pijane ljude po ulicama i tuce za svaki bajram...to nije obiljezavanje bajrama,ali hajde objasni ludom bosnjaku kad njemu mediji prezentuju bajram kao nacionalni pa i drzavni praznik...ljude ne vide dzamije ocima po citavu godinu ali se zato napiju za bajram..neki cak i poste,pa kad dodje ramazanski bajram onda ga zaliju sa alkoholom i sav post uprskaju...problem je sto nema vjerske edukacije...placamo TV predplatu a gledamo mexicke sapunice,sva moguca sportska desavanja i sl. a nigdje nema vjerskog programa (i ako bude bude ga pola sata kad je bajrama,cestitke SABIX HADZICI i onda pocne pjesma sevdalinka i to je to)...zato nam i jest ovako socijalno stanje.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Ma nije samo to da je postao nacionalni praznik, mislim opce poznata je cinjenica da poste Ramazan a onda dan nakon njegovog zavrsetka trk u "birtiju" i salij litre alkohola u sebe i gledaj golotinju. Sve je to uticaj drustva, jer kul je biti takav, pa moras bit gdje i vecina i radit sto oni jer drugacije ne mozes upast u drustvo...al to su vec neke druge price za koje postoji druga tema :-D
Prozor

Post by Prozor »

Bajram treba da bude drzavni praznik jer su oko 50% stanovnistva muslimani, a komunizam vise nije... Ali isti treba prikladno slaviti, a ne uz alkohol i golotinju, kao i da ne znas sta slavis... Ako neko ne slavi Bajram, to je njegova odluka, ali ako vec odlucuje slaviti onda neka ga slavi kako treba, a ne uz harame...

Cujem na radiju da negdje jednog od ovih bajramskih dana gostuje Sanja Maletic, koja je prije neku godinu ponosno istakla da joj je radovan karadzic omiljeni politicar, i hajde sada objasni vlasnika tog kafica ili folkoteke sto nju zove za Bajram da pjeva o stvarima sto sa istim veze nemaju...?
Post Reply