Interesantno.district-beg wrote:nije bajram danas, nego sutra! dakle, danas se moglo postiti!Skoro wrote:Imao bih ja jedno pitanje a vezano je za bajram.Hoce li ovi 'nasi' postiti sutra 'uoci bajrama' - obzirom da znaju da je dan arefata bio danas?
![]()
P.S. bez ljutnje ali nije bilo drugog mjesta da postavim ovo pitanje a zivo me interesuje
e sad, ja ne znam da li je neko to vec napisao na drugoj temi, ali evo ja hocu ovdje:
arapi su odlucili da danas slave bajram pozivajuci se na nekakve starce koji se sluze nekim tradicionalnim metodama- gledaju u mjesec, cekaju mjenu i tako odredjuju bajram, tako da datum znaju tek 10 dana ranije(odluce 1. zul- hidzdzeta)!
U Mekki inace imaju ogroman moderan centar za pracenje vremena, ali eto, njemu ne vjeruju nego vjeruju nekakvim starcima koje dovuku odnekle iz pustinje...cuo sam da je tamosnja ulema prilicno konzervativna tako da se strogo drze tih zastarjelih metoda...
helem, onaj ko je danas postio, nek zna da nema problema, sutra akobogda je prvi dan bajrama
Sto vise saznajem to sam sve skepticniji prema nauci. Tradicija nekako uvijek pobijedi. Kao da covjecanstvo hoda Alkemicarov krug trazeci blago-apsolut. Na kraju ce nam biti receno da se rjesenje nalazi na pocetku puta. Zato prednost dajem djuturimima i njihovoj opservaciji vremena.
Bajram serif mubarek olsun.