Prozor wrote:suncokret13 wrote:Prozor wrote:
Malo je upadljivo kako neki od duznih kriticari ratnog i sadasnjeg rezima koji se non-stop pozivaju na kriticno pregledanje likova i djela narodnih lidera od 90´ pa na dalje, sami gaje ne-zapamtivu Tito-filnost...
nego,sta je to pozitivno kod lidera od '90 pa na obvamo ?
1,000.000 izbjeglica i raslejenih ?
ljudi,danas,prodavaju bubrege,
prodaje i izdaje BiH !!!!
bolje mu je bilo da je u Aprilu 1992 godine prepustio vodstvo na drzavom,nekom drugom.......onda kada je narod demonstrirao oko skupstine,kada je narod usao u skupstinu,kada su Grebu doveli za binu,kada je alija usao u KISNOM MANTILU - pokisao.......
Tito je TITO !!!!
Nismo govorili o liderima od 90´ pa na ovamo... Titov period je 45(eventualno 41)-80. Ne moze se mjerit po onome sto je doslo kasnije niti los Alija pravi dobrog Titu, a ni obratno.
A sad je vec offtopic.
ma u pravu si
djes' mjeriti TITA !!
Tito je legenda,bio i ostao.
a sto se tice perioda do 90 i tu si u pravu,
do 90-te - vladavine Tita ovo je bio CRNI VILAJET,a pojavljivanjem ''dezurnog dispecera'' na ovim prostorima i njegovim paljenjem svjetla ( mozda ne samo svjetla) ovo postaje JOS CRNIJI VILAJET ...... ili kako ide gradacija pridjeva ....NAJCRNIJI VILAJET.
i na kraju ako analiziras lidere od '90 pa na ovamo,sta su ucinili za narod(narode) ili sebe,tesko dabi se mogao izvuci zakljucak da su bili dobri ili da su bili onako.......sva sreca da ce pasti u zaborav u narednih 5-10 godina,jer su toliko loseg ucinili za ovdasnje narode.
iza Tita je ostao mir u zemlji,
crveni pasos - bez vizna knjizica koja sluzi za putovanja u inostranstvo. to je danas naucna fantastika,kao i sve ostalo sto ce biti navedeno
svi su isli na more tokom ljeta,
svi su imali hrane da jedu.
lijekovi su bili bespaltni,
ljecnicki pregledi i ostalo su bili besplatni.
skolstvo je bilo besplatno.
plata je stizala svakog prvog u mjesecu - R E D O V N O.
bio je i regres.
moglo se slobodno hodati i putovati.
nije bilo ''nacionalnih hendikepa'' kao danas
a iza alijeje ostalo :
privattna stranka,
zasluzni gradjani i polticari relativno dobro situirani ( ma mogli bi i bolje ),a pretezno oni koji su se naselili u sarajevo u zadnjih 20 -tak godina ala ejup ganic,fahro roncevic, cengic- i father & son ili pere et fils, ( ops ovi su s kontra strane od prva dva nabrojana ),pa najbolji inzinjeg u gradu,
pa skoro otvorena trgovina ljudskim organima ( ? )
mafija vlada, sto lopovi,sto kabadahije,sto kriminalci kao i ulicni dzilkosi - kakvo je stanje mogli bi se zvati i ALKAPONIJA ( kao zemlja)
pa narko mafija
djeca se bodu iglama po ulicama
da ne nabrajam vise,posto pocinjem ............. .....ovakvo stanje ( samo je jedan mali dio opisan,neko je morao AMINOVATI,a taj sigurno nije bio TITO !
....evo par stihova o najvecoj posasti :
Gibonni - Posoljeni zrak i razlivena tinta
Ponekad sam p'jan
Do uha nasmijan
A duša mi je otvorena knjiga
I moje nebo je posoljeni zrak
A moje more razlivena tinta
Kome biti zahvalan
Živote moj
Krenem obalom koju dobro znam
Samo par minuta pješice od luke
Gdje se djeca igraju
Pred nama skrivaju
Kriju iglom izbodene ruke
Pa opsujem, da ne mogu prostije
Mada odavno sam pobjeg'o iz geta
I mjesec iznad nas ima okus hostije
A cesta miris izgubljenog svijeta
I moje nebo sad je posoljeni zrak
A moje more razlivena tinta
I zato pjevam da ne pojede me mrak
Jer da nisam ovo ja bih bio biljka
Kome biti zahvalan
Grade moj
Ponekad sam p'jan
Do uha nasmijan,
A život mi je otvorena priča
Ja se često spotaknem,
Al' se uvijek dočekam
Ja sam čovjek koji nema briga
Al' opsujem, da ne mogu prostije
Mada odavno sam pobjeg'o iz geta
I mjesec iznad nas ima okus hostiju
A cesta miris izgubljenog svijeta
I moje nebo ...
a dileri i trgovci na veliko su i dan-danas slobodni............