Sarajevske ruže
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Pstovana gradonacelnice,
Vratite ruze u Ferhadiju, na Markale, oko Predsjednistva.
Ako nekome smeta, nek gleda u Nebo, ne u pod.
Nemojte nas tjerati u ilegalu, nemojte da se za koju godinu o opsadi Sarajeva prica kao o nekom mitu.
Ako smo zadrzali sarajevsku Pahulju, vratite nam RUZU!
Vratite ruze u Ferhadiju, na Markale, oko Predsjednistva.
Ako nekome smeta, nek gleda u Nebo, ne u pod.
Nemojte nas tjerati u ilegalu, nemojte da se za koju godinu o opsadi Sarajeva prica kao o nekom mitu.
Ako smo zadrzali sarajevsku Pahulju, vratite nam RUZU!
- uvjek dobar gost
#29 Re: Sarajevske ruže
.... Već neko vrijeme pitam ljude oko ruža sarajevskih, ono zašto ih nema, zbog čega, kako ih natjerati da ih obnove... i slična neka pitanja....
Došao sam do sljedećih zaključaka : vlast ne smije obnoviti sarajevske ruže, razloga je mnogo... samo jedan od njih je da su oni krivci za njihovo nestajanje odnosno njihovo neobnavljanje... pored toga odmah mi padne na pamet da bi njima taj projekat samo služio za neke nove pronevjere....
: ruže moramo obnoviti MI, naši sugrađani su stradali od granata, snajpera i čega sve ne... pred očima našim, ispred nas..... mi im na neki način moramo odati poštovanje
: ukoliko bi se "građani" aktivno uključili u ovu (ili neku sličnu akciju) vlast bi se našla pod pritiskom.... jer oni već godinama rade na kolektivnoj amneziji... ovo buđenje njima se ne bi svidjelo...
Ja se javljam da pomognem u sprovođenju ove ideje... potrebni su nam ljudi, boja (za početak) i slobodno vrijeme...
Ko želi neka mi se javi putem PM-a...., a ko neće neka sam uzme boje crvene i krene u akciju...
P.S
Baš bih volio da me policija uhapsi i da mi u prekršajnoj prijavi piše da su me capili zbog obnavljanja sarajevskih ruža.....
Došao sam do sljedećih zaključaka : vlast ne smije obnoviti sarajevske ruže, razloga je mnogo... samo jedan od njih je da su oni krivci za njihovo nestajanje odnosno njihovo neobnavljanje... pored toga odmah mi padne na pamet da bi njima taj projekat samo služio za neke nove pronevjere....
: ruže moramo obnoviti MI, naši sugrađani su stradali od granata, snajpera i čega sve ne... pred očima našim, ispred nas..... mi im na neki način moramo odati poštovanje
: ukoliko bi se "građani" aktivno uključili u ovu (ili neku sličnu akciju) vlast bi se našla pod pritiskom.... jer oni već godinama rade na kolektivnoj amneziji... ovo buđenje njima se ne bi svidjelo...
Ja se javljam da pomognem u sprovođenju ove ideje... potrebni su nam ljudi, boja (za početak) i slobodno vrijeme...
Ko želi neka mi se javi putem PM-a...., a ko neće neka sam uzme boje crvene i krene u akciju...
P.S
Baš bih volio da me policija uhapsi i da mi u prekršajnoj prijavi piše da su me capili zbog obnavljanja sarajevskih ruža.....
-
mIRCerka
#30 Re: Sarajevske ruže
Ez aj sed bifor, kaunt mi in. Zalim sto ne stigosmo Miskinovu uradit prije 27.og.uvjek dobar gost wrote:
P.S
- uvjek dobar gost
#31 Re: Sarajevske ruže
mIRCerka wrote:Ez aj sed bifor, kaunt mi in. Zalim sto ne stigosmo Miskinovu uradit prije 27.og.uvjek dobar gost wrote:
P.S
.... Ja sam izvadio zubićprije dva dana.... bio sam u krevetu do jutros..... neupotrebljiv skroz....
-
mIRCerka
#32 Re: Sarajevske ruže
Krezo krezaviuvjek dobar gost wrote:mIRCerka wrote:Ez aj sed bifor, kaunt mi in. Zalim sto ne stigosmo Miskinovu uradit prije 27.og.uvjek dobar gost wrote:
P.S
.... Ja sam izvadio zubićprije dva dana.... bio sam u krevetu do jutros..... neupotrebljiv skroz....
- zlatiborka
#33 Re: Sarajevske ruže
Sramota velika da su ruze najvise nestale za mandata zadnje vladavine u gradu, a svi znamo ko su oni! Prekrivali su ih asfaltom i betonom, gdje god su stigli!
Jos prije toga ih je bilo i vidjali smo ih, sada ih nema skoro pa nigdje.
- valterbranisarajevo
#34 Re: Sarajevske ruže
Šta uraditi po ovom pitanju?
Meni ideja da se prave replike umjesto pravih ruža nije baš nešto..Kontam, možda bi se moglo saznati šta je bilo sa pločama koje su bile u Vase Štrase za vrijeme rata. Možda nisu uništene, nego su samo negdje bačene. Ako im uđemo u trag onda je to druga priča.
Ako ne evo jedan prijedlog. Na sarajevo je palo stotine hiljada granata. Postoji još mnogo mjesta gdje se vide njihovi tragovi, a ta mjesta nikada nisu pretvorena u ruže,Mogli bi smo od njih napraviti nove. kako?
Pa recimo da svako šmekne u svom naselju mjesto gdje postoji otisak granate i eventualno ga uslika. Onda bi se mogao naći način da se naprave ruže, ili možda da svako to prefarba sam. Samo bi trebalo dogovoriti koju boju (naravno crvenu, ali da ne bude negdje svijetla, negdje tamna)..
Eto ovo je moj prijedlog..
Treba vratiti ruže i treba obnoviti spomen park Vraca. To je naš dug prema našim tragično nastradalim sugrađanima u prošlom i ovom ratu...
Meni ideja da se prave replike umjesto pravih ruža nije baš nešto..Kontam, možda bi se moglo saznati šta je bilo sa pločama koje su bile u Vase Štrase za vrijeme rata. Možda nisu uništene, nego su samo negdje bačene. Ako im uđemo u trag onda je to druga priča.
Ako ne evo jedan prijedlog. Na sarajevo je palo stotine hiljada granata. Postoji još mnogo mjesta gdje se vide njihovi tragovi, a ta mjesta nikada nisu pretvorena u ruže,Mogli bi smo od njih napraviti nove. kako?
Pa recimo da svako šmekne u svom naselju mjesto gdje postoji otisak granate i eventualno ga uslika. Onda bi se mogao naći način da se naprave ruže, ili možda da svako to prefarba sam. Samo bi trebalo dogovoriti koju boju (naravno crvenu, ali da ne bude negdje svijetla, negdje tamna)..
Treba vratiti ruže i treba obnoviti spomen park Vraca. To je naš dug prema našim tragično nastradalim sugrađanima u prošlom i ovom ratu...
Last edited by valterbranisarajevo on 28/05/2008 23:34, edited 1 time in total.
-
popajic
#35 Re: Sarajevske ruže
Pa kad mogu nekaznjeno da spaljuju sugradjane,sto svako od nas ne bi mogao po neku ruzu obnoviti?
Ima i drota da prefarbam ako me spenga!
Ima i drota da prefarbam ako me spenga!
- Bumbar
#36 Re: Sarajevske ruže
ajm in

- valterbranisarajevo
#37 Re: Sarajevske ruže
Ne vejrujem da će iko imati obraza da spriječi nekoga da napravi svoju ružu. Uostalom, kada su dopustili onim manijacima iz kablovskih televizija da unište većinu pješačkih staza u gradu...
-
mIRCerka
#38 Re: Sarajevske ruže
Vise nije bitno zbog koga ih nema, vec zbog koga ih mi trebamo vratiti.zlatiborka wrote:Sramota velika da su ruze najvise nestale za mandata zadnje vladavine u gradu, a svi znamo ko su oni! Prekrivali su ih asfaltom i betonom, gdje god su stigli!
Detalji kada i gdje nisu za javno iznosenje, jebi ga, onda trebamo poslije svake ruze sami se prijavit da ne moraju ni doci po nas.
- valterbranisarajevo
#39 Re: Sarajevske ruže
Da da slažem se. Jedino treba ljude uputiti kako da naprave ružu koju neće saprati prva kiša.. Ja sam vidio da se u javno na očigled svih crtaju grafiti po zidovima usred dana. Mislim baš bi bilo licemjerno kada bi neko bio zapisan zbog ruže, čak i ako ga neko, recimo, eko policija, uhvati na djelu..mIRCerka wrote:Vise nije bitno zbog koga ih nema, vec zbog koga ih mi trebamo vratiti.zlatiborka wrote:Sramota velika da su ruze najvise nestale za mandata zadnje vladavine u gradu, a svi znamo ko su oni! Prekrivali su ih asfaltom i betonom, gdje god su stigli!
Detalji kada i gdje nisu za javno iznosenje, jebi ga, onda trebamo poslije svake ruze sami se prijavit da ne moraju ni doci po nas.
Možda napisati jedan poziv da je akcija u toku i razglasiti po Internetu, i pozvati građane da se uključe, odnosno da, kada im se pruži prilika naprave svoju ružu..
- valterbranisarajevo
#40 Re: Sarajevske ruže
Mislim da ne bi bilo loše uz pomoć građana napraviti katalog svih ruža onih koje su još ostale i ovih novih (slika i lokacija) i onda katalog objaviti na Internetu. Tako ćemo onima koji ih uništavaju dati do znanja da ih pratimo i da bilo kakvo njihovo uklanjanje u budućnosti neće proći nezapaženo.
Ko zna možda postoji i neka mogućnost da se ruže zaštite zakonski, kao dio, nažalost, istorijskog nasljeđa Sarajeva...
Ko zna možda postoji i neka mogućnost da se ruže zaštite zakonski, kao dio, nažalost, istorijskog nasljeđa Sarajeva...
-
rockinfreakapotamus
#41 Re: Sarajevske ruže
Haver i ja smo imali sastanak sa gradonačelnicom po ovom pitanju.
Prije toga smo prošetali gradom i uslikali najznačajnije ruže, fino ih isprintali i odnijeli.
Očigedno je da nije znala šta se dešava, i čini mi se da se zagrijala da uradi nešto po tom pitanju. I čitam u novinama da se eto nešto kao planira.
Posebno se šokirala kada smo pokazali da ruže na markalama uopšte nema. To ni ja nisam znao do prije 2 mjeseca. Užas. Ali nadat se da će gradonačelnica nešto uraditi. Evo, odbijen je prijedlog da se Ferhadija stavi pod nadležnost grada, tako da ne znam kolko će biti urađeno, ali se iskreno nadam da će nešto uraditi.
Usput: sada, kad se vilsonovo popločava, onaj sjeverni trotoar je sav zamijenjen, jedno 20ak ruža je uništeno, zauvijek. A baš sam prije par mjeseci namjenski krenuo da ih uslikam, ali mi je nestalo baterije taman prije Vilsonovog... kako mi je sad samo krivo što se nisam vratio...
Prije toga smo prošetali gradom i uslikali najznačajnije ruže, fino ih isprintali i odnijeli.
Očigedno je da nije znala šta se dešava, i čini mi se da se zagrijala da uradi nešto po tom pitanju. I čitam u novinama da se eto nešto kao planira.
Posebno se šokirala kada smo pokazali da ruže na markalama uopšte nema. To ni ja nisam znao do prije 2 mjeseca. Užas. Ali nadat se da će gradonačelnica nešto uraditi. Evo, odbijen je prijedlog da se Ferhadija stavi pod nadležnost grada, tako da ne znam kolko će biti urađeno, ali se iskreno nadam da će nešto uraditi.
Usput: sada, kad se vilsonovo popločava, onaj sjeverni trotoar je sav zamijenjen, jedno 20ak ruža je uništeno, zauvijek. A baš sam prije par mjeseci namjenski krenuo da ih uslikam, ali mi je nestalo baterije taman prije Vilsonovog... kako mi je sad samo krivo što se nisam vratio...
-
mIRCerka
#42 Re: Sarajevske ruže
Ferhadiju su sjebali maksimalno sto su mogli.....rockinfreakapotamus wrote:Haver i ja smo imali sastanak sa gradonačelnicom po ovom pitanju.
i grad i kanton...
vrijeme je da je sredimo....
- uvjek dobar gost
#43 Re: Sarajevske ruže
valterbranisarajevo wrote:Šta uraditi po ovom pitanju?
Timovi po opštinama par ljudi je dovoljno da se lavina pokrene... ja sam u novom sarajevu, na otoci, javljam se dobrovoljno da koordiniram brinem se možda čak i o boji ili adekvatnijem materijalu. Treba pokrenuti pojednice da sa kukanja pređu na djela..
Što se tiče gradonačelnice.... meni je ostala dužna šetnju Vrelom Bosne tako da joj ne vjerujem ništa... ima toliko toga da ona nit zna niti vidi... dok oni nprave projekat, tender raspišu, odaberu najboljeg izvođača radova,,,.... već je 2009-ta godina..
Dvoje ljudi u početku može činiti tim, u nastavku akcije kako bude rastao broj timova, otvara se mogućnost rada na Vracama...
Treba od nečeg krenuti... građani prestanimo kukati i počnimo ispravljati nepravde koje je svjesno il nesvjesno učinila vlast prema ljudima i samom gradu....
rockinfreakapotamus svaka čat na slikanju.. ruža ili potencijalnih ruža... ima li šanse da se diskutuje o lokacijama konkretnim i samim akcijama...ili da nam se ustupe fotografije...
- valterbranisarajevo
#44 Re: Sarajevske ruže
Moj prijedlog je da se prvo, to je najprioritetnije, zaštite postojeće ruže, odnosno da se one "katalogiziraju". Ako bi "kolega" koji je otvorio ovu temu kao što je predložio gost ustupio svoje fotografije imali bi nešto za početak. ja predlažem da zamolimo sve koji mogu da slikaju ruže i da ih postave ovdje sa lokacijom gdje se nalaze.
U stvari mogli bi otvoriti posbenu temu za slike i tako napraviti katalog.
Štro se tiče novih ruža, naravno ideja sa ekipama bi bila najbolja, ali ipak ja bih ostavio mogućnost i za ljude koji žele da rade kao slobodni strijelci, nekako uvijek organizovane akcije - zapnu..
Uglavnom predlažem da za početak svako ko može fotografiše postojeće ruže i eventualna mjesta gdje bi se mogle napraviti nove..Tako bi ljudima koji bi htjeli praviti ruže bio olakšan posao...
Da li neko zna ko je radio ruže, ako bi se ti ljudi uključili u akciju, onda bi bilo lakše.Veoma je važno saznati koja boja je korištena za izradu. Meni se čini da ono ipak nije bio običan sprej...
Eto...
U stvari mogli bi otvoriti posbenu temu za slike i tako napraviti katalog.
Štro se tiče novih ruža, naravno ideja sa ekipama bi bila najbolja, ali ipak ja bih ostavio mogućnost i za ljude koji žele da rade kao slobodni strijelci, nekako uvijek organizovane akcije - zapnu..
Uglavnom predlažem da za početak svako ko može fotografiše postojeće ruže i eventualna mjesta gdje bi se mogle napraviti nove..Tako bi ljudima koji bi htjeli praviti ruže bio olakšan posao...
Da li neko zna ko je radio ruže, ako bi se ti ljudi uključili u akciju, onda bi bilo lakše.Veoma je važno saznati koja boja je korištena za izradu. Meni se čini da ono ipak nije bio običan sprej...
Eto...
- uvjek dobar gost
#45 Re: Sarajevske ruže
Nije običan sprej korištena je naka smjesa koja je na kraju ličina na plastiku il nešto u tom smislu...
Prije neku noć na Alipašinom polju u B fazi (plavi neboderi) sa drugom jednim crvenom farbom smo obojili jedan krater od granate, nama se učinilo da je prilično dobro urađeno..
Koristili smo četku , sprej nije dobro rješenje jer rasipa boju i može se fulati..... oblik ...
Katalogizacija može biti prvi korak, ali uporedo sa njom ljudi mogu oko svojih ulaza farbati i praviti sarajevske ruže.....
Više nema izgovora za palamudu... pređimo sa riječi na djela .
Prije neku noć na Alipašinom polju u B fazi (plavi neboderi) sa drugom jednim crvenom farbom smo obojili jedan krater od granate, nama se učinilo da je prilično dobro urađeno..
Koristili smo četku , sprej nije dobro rješenje jer rasipa boju i može se fulati..... oblik ...
Katalogizacija može biti prvi korak, ali uporedo sa njom ljudi mogu oko svojih ulaza farbati i praviti sarajevske ruže.....
Više nema izgovora za palamudu... pređimo sa riječi na djela .
-
mIRCerka
#46 Re: Sarajevske ruže
Goste, bujrum moja zgrada...biraj koji krater zelis...
- uvjek dobar gost
#47 Re: Sarajevske ruže
Računaj me za vikend...... subota večer il u stvari čujemo se....mIRCerka wrote:Goste, bujrum moja zgrada...biraj koji krater zelis...
- valterbranisarajevo
#48 Re: Sarajevske ruže
Onda - pravimo ruže i slikajmo..Mogli bi jedino napraviti neki prigodni poziv za akciju..Eto ja ću nešto napisati pa ću postaviti ovdje da pročitate i da odobrite...
- uvjek dobar gost
#49 Re: Sarajevske ruže
Dok radovi budu trajali možda bi fola radi mogli postaviti onu malu ploču, radove izvode građani Sarajeva, radove finansiraju građani Sarajeva, rok izvođenja radova odmah...
-
mIRCerka
#50 Re: Sarajevske ruže
dobro digitrone nashuvjek dobar gost wrote:Računaj me za vikend...... subota večer il u stvari čujemo se....mIRCerka wrote:Goste, bujrum moja zgrada...biraj koji krater zelis...