IRAN prestao prodavati naftu u US$

sebilj

Post by sebilj »

EI Presidente wrote:
nokturno wrote:
EI Presidente wrote: nije jednostavno, al je krenulo, samo iduce godine bice barem deset novih modela automobila koji ce imati pristupacne cijene, a furace na kokice :D 5-10 godina dalje, i arapi (a i perzijanci) ce se cesat po glavi i pitat sta ovo bi?? dje nestashe oni ruzni i bezvrijedni $$$
Prije toga ce raspojasani Ameri da zamjene svoje osmocilindrase za 1.6. USA trosi 25% godisnje proizvodnje nafte u svijetu i ako mi je zbog koga drago sto je ona svakim danom sve skuplja i skuplja, onda je to zbog njih.

Preoptimisticno je ocekivati da ce se u skorije vrijeme potrebe za naftom drasticno smanjiti. Taman da vecina privatnih automobila u buducnosti koristi neka alternativna goriva, nafta je i dalje nezamjenjiva u mnogim drugim oblastima. Nje je sve manje a potrebe su sve vece.
zaboravljas "raspojasane" kineze, indijce, itd. naftu trose svi, i u stvari ocekuje se da ce kina preteci usa po potrosnji fosilnih goriva vec 2008e...

meni je drago sto je skuplja ne zato sto ljude sirom svijeta nove cijene odrase vec zato sto se napokon pokrenuo proces iznalazenja novih rjesenja. svi ozbiljni proizvodjaci automobila izbacuju hidrogen modele na trziste (osim zastave :D ) doduse, nisam upucen dovoljno, jesul isfurali sa hybrid yugom na trziste il se ceka pogodniji momenat? :D
od nafte se moze proizvoditi vise od 5000 proizvoda, potrosnja za auta je samo mali dio, pogledaj hemijske gigante kako reaguju na poskupljenja nafte, malo prosetaj po berzi i vidjeces, evo ti samo mali primjer, akcija CLARIANT berza Zürich i samo prati kako se krece akcija sa porastom ili padom cijene nafte, 100 % identicno.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

A i hibridni supersonicni avioni, tenkovi, ratni brodovi, helikopteri se nisu jos pojavili na trzistu.Ocekuje se i povecan broj jedrenjaka, kao alternativa u transportu vodom.
-JUBA-

Post by -JUBA- »

I love

Šalu na stranu, ima da ga ameri ispuse do jaja, kontam nesto kako ces sad Cionisti dobivati 30 milijardi pomoci za opstanak u $, morace se vrnut na € :lol:
jefferson

Post by jefferson »

fantom slobode wrote:A i hibridni supersonicni avioni, tenkovi, ratni brodovi, helikopteri se nisu jos pojavili na trzistu.Ocekuje se i povecan broj jedrenjaka, kao alternativa u transportu vodom.
:lol: :lol: :lol: :lol: Dobra ti je ta

Pogledaj od cega se danas sastoji GDP Ujedinjenih Arapskih Emirata!
75% njihovog GDP-a dolazi od turizma, investicija nevezanih za naftu, dok 25% dolazi od nafte i industrije vezane za naftu. Prije 30 godina, 90% GDP je dolazilo od nafte.
Ljudi su skontali da nafta nece vjecno igrat najvazniju ulogu u stabilnosti ekonomija. EU danas cak i sa 27 clanova trosi manje naste nego 1991, sto je prvenstveno zasluga nevjerovatnog tehnickog napretka medju auto proizvodjacima u evropi, kao i okretanje obovljivim energetskim resurima.
Ono sto mene brine jeste sta ce se desiti sa S.Arabijom, Jemenom, Iranom, Irakom, Nigerijom, koji svoju industriju baziraju na nafti. U Americi je konacno pocelo osvjestavanje naroda, sto je rezultat visokih cijena goriva, ali opet, pocelo je.
Ovdje uopce nije problem americka potrosnja nafte, ovdje su problem Kina i Indija! Amerika ce vrlo brzo poceti stagnirati u potrosnji zbog novih tehnologija te osvjestenosti, ali Kina i Indija uopce nepokazuju znakove da su to spremne uraditi. Kina je sa iranom potpisala ugovor vrijedan 100 milijardi dolara za narednih 30 godina, te sa mogusnosti povecanja za dodatnih 70 milijardi. To vecinom ukljucuje kupovinu nafte i gasa. Kina je glavna prepreka rjesavanju situacije u darfuru jer je Kina najveci investitor u sudanskoj naftnoj inustriji i kontrolise korumpiranu sudansku vladu koja je odgovorna za genocid.
Nakon sto su amerikanci prekinuli odnose sa Uzbekistanom zbog krvavog obracuna vlade sa demonstrantima 2005 godine, Kina je to iskoristila i podrzala Uzbeiskatnskog diktatora i sklopila ugovore vrijedne milijarde dolara, sto je Karimova osokolilo iako po UN-ovom indexu sloboda Uzbekistan se nalazi na 160 mestu od 165 zemalja koje su obradjene istrazivanjem.
Tu su problemi u buducnosti! Inace amerika uopce toliko nafte neuvozi iz Arapskog podrucja koliko evropa. Najveci izvoznik u Ameriku je Kanada, Meksiko pa Nigerija!
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

samo vi psujte mater americi, a jednog dana kada proradi bosanski lobi, bih će imat veliku korist od toga....al jok ba...bošnji su bolji sadam i hugo...
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

karabaja-x wrote:samo vi psujte mater americi, a jednog dana kada proradi bosanski lobi, bih će imat veliku korist od toga....al jok ba...bošnji su bolji sadam i hugo...
Sad bi ti nesto rekao....
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

zlajaBHF wrote:
karabaja-x wrote:samo vi psujte mater americi, a jednog dana kada proradi bosanski lobi, bih će imat veliku korist od toga....al jok ba...bošnji su bolji sadam i hugo...
Sad bi ti nesto rekao....
reci...il se to bojiš
xon_sa

Post by xon_sa »

Pazi da nas ne pomognu ko 92...
jefferson

Post by jefferson »

xon_sa wrote:Pazi da nas ne pomognu ko 92...
Znam jebi ga, ugledali se na Cengica i Behmena!
xon_sa

Post by xon_sa »

jefferson wrote:
haha, bas si duhovit...
jefferson

Post by jefferson »

xon_sa wrote:
jefferson wrote:
haha, bas si duhovit...
Nevidim nista duhovito u tome!
xon_sa

Post by xon_sa »

jefferson wrote:
xon_sa wrote:
jefferson wrote:Znam jebi ga, ugledali se na Cengica i Behmena!
haha, bas si duhovit...
Kako ne vidis? Kaze lik pomoc ce nas ameri kad proradi bosanski lobi. Ja kazem da bi bilo dobro da nas ne pomognu kao 92, a ti onda ubacujes u pricu neke Cengice i Behmene, kao da oni imaju ikakve veze sa americkom pomoci 92. Tako tipicno za vas nadriamerikance. Prosto covjek ne moze da vjeruje kako slijepo branite njihovu politiku cak i kad je nakaradna i kad se kosi sa svime onim na cemu bi SAD trebale biti zasnovane. Nijedan rodjeni amerikanac ne moze biti tako slijepo vjeran svome predsjedniku koliko to moze amerikanizirani bosanac...
karabaja-x

Post by karabaja-x »

xon_sa wrote:
jefferson wrote:
xon_sa wrote: haha, bas si duhovit...
Kako ne vidis? Kaze lik pomoc ce nas ameri kad proradi bosanski lobi. Ja kazem da bi bilo dobro da nas ne pomognu kao 92, a ti onda ubacujes u pricu neke Cengice i Behmene, kao da oni imaju ikakve veze sa americkom pomoci 92. Tako tipicno za vas nadriamerikance. Prosto covjek ne moze da vjeruje kako slijepo branite njihovu politiku cak i kad je nakaradna i kad se kosi sa svime onim na cemu bi SAD trebale biti zasnovane. Nijedan rodjeni amerikanac ne moze biti tako slijepo vjeran svome predsjedniku koliko to moze amerikanizirani bosanac...
nažalost jarane...moram ti reći varaš se pošteno...ja ne poznajem niti jednog bosanca ovdje koji voli busha...ne volim ga ni ja...ali to uopšte nije tema ovdje....a vi i dalje furajte svoje furke i divite se raznim chavezim i sadamima i priželjkujte sve najgore americi...to je samo znak nezrelosti...ništa više bolan...nema te osobe, a kamoli, političara, kome bi ja slijepo vjerovao....vjerujem da nas je većina takvih...
jefferson

Post by jefferson »

xon_sa wrote:
jefferson wrote:
xon_sa wrote: haha, bas si duhovit...
hmm, sto nam nije pomogla njemacka, francuska, engleska, austrija? Sve su te zemlje mogle nama pomoci a nisu!
A Cengica i Behmena spominjem zato sto ti trazis od amerike da ti pomogne a onaj koji je bio zaduzen da ti pomogne uzivao je od para namjenjenih tebi, meni, Ivy i ostalima, u elitnim hotelima u becu, i ti hoces da ti amerika pomogne!
Druga stvar, upucen si u americki odnos prema BiH isto kao i u nano tehnologiju!
xon_sa

Post by xon_sa »

jefferson wrote:
xon_sa wrote:
jefferson wrote: Nevidim nista duhovito u tome!
hmm, sto nam nije pomogla njemacka, francuska, engleska, austrija? Sve su te zemlje mogle nama pomoci a nisu!
A Cengica i Behmena spominjem zato sto ti trazis od amerike da ti pomogne a onaj koji je bio zaduzen da ti pomogne uzivao je od para namjenjenih tebi, meni, Ivy i ostalima, u elitnim hotelima u becu, i ti hoces da ti amerika pomogne!
Druga stvar, upucen si u americki odnos prema BiH isto kao i u nano tehnologiju!
Ma jelde, samo su Cengic i Behmen bili zaduzeni da nas brane, jadni mi. A clanica savjeta bezbjednosti, koja se kune u demokratiju koju siri cijelim svijetom, a ciju "cast" ti ovdje branis nije se udostojila cak ni da ulozi veto na odluku savjeta bezbjednosti o uvodjenju veto-a na oruzje, cak i kad je znala da ce u praksi to pogoditi samo Bosnu i Hercegovinu. Naravno da mozes optuziti i druge zemlje, ali je ovdje bilo rijeci o americkoj pomoci, a ne pomoci francuske, engleske, austrije (odakle ti ona pade na pamet da mi je znat) ili zimbabvea.

OK, nisam upucen u nanotehnologiju ni u americki odnos prema BiH, ali sam taj odnos osjetio na svojoj kozi. A tebi aferim prodana duso. Uvijek osjetim gadjenje kad vidim ove amerikanizirane bosance koji se toliko trude da se integriraju u americko drustvo da im se mentalni sklop toliko promijeni da jednostavno vjeruju samo ono sto im predsjednik ili fox tv kaze. Svaki zlocin, svaku nakaradnu politicku odluku spremni su opravdati nekim potpuno drugim pitanjem. Kunem se da nisam nikad u zivotu sreo zatucanije amerikance od ovih "nasih"...
bice_bice

Post by bice_bice »

ovaj xon pravo isfrustriran frajer..
xon_sa

Post by xon_sa »

bice_bice wrote:ovaj xon pravo isfrustriran frajer..
Od takvih kao ti to gotovo da zvuci kao kompliment.
bice_bice

Post by bice_bice »

neka si ga i ti dobio..
bice_bice

Post by bice_bice »

sebilj wrote:
EI Presidente wrote:
nokturno wrote: Prije toga ce raspojasani Ameri da zamjene svoje osmocilindrase za 1.6. USA trosi 25% godisnje proizvodnje nafte u svijetu i ako mi je zbog koga drago sto je ona svakim danom sve skuplja i skuplja, onda je to zbog njih.

Preoptimisticno je ocekivati da ce se u skorije vrijeme potrebe za naftom drasticno smanjiti. Taman da vecina privatnih automobila u buducnosti koristi neka alternativna goriva, nafta je i dalje nezamjenjiva u mnogim drugim oblastima. Nje je sve manje a potrebe su sve vece.
zaboravljas "raspojasane" kineze, indijce, itd. naftu trose svi, i u stvari ocekuje se da ce kina preteci usa po potrosnji fosilnih goriva vec 2008e...

meni je drago sto je skuplja ne zato sto ljude sirom svijeta nove cijene odrase vec zato sto se napokon pokrenuo proces iznalazenja novih rjesenja. svi ozbiljni proizvodjaci automobila izbacuju hidrogen modele na trziste (osim zastave :D ) doduse, nisam upucen dovoljno, jesul isfurali sa hybrid yugom na trziste il se ceka pogodniji momenat? :D
od nafte se moze proizvoditi vise od 5000 proizvoda, potrosnja za auta je samo mali dio, pogledaj hemijske gigante kako reaguju na poskupljenja nafte, malo prosetaj po berzi i vidjeces, evo ti samo mali primjer, akcija CLARIANT berza Zürich i samo prati kako se krece akcija sa porastom ili padom cijene nafte, 100 % identicno.
bravo jarane, uze mi rijeci.. pored ekonomskih faktora..

mozda ce ta auta i voziti nekim alternativnim pogonom, al od cega ce pravit svu silnu plastiku? pogledajte oko sebe i sami procjenite koliko je ima i koliko je koristimo u svakodnevnici..
jefferson

Post by jefferson »

bice_bice wrote:
sebilj wrote:
EI Presidente wrote: zaboravljas "raspojasane" kineze, indijce, itd. naftu trose svi, i u stvari ocekuje se da ce kina preteci usa po potrosnji fosilnih goriva vec 2008e...

bravo jarane, uze mi rijeci.. pored ekonomskih faktora..

mozda ce ta auta i voziti nekim alternativnim pogonom, al od cega ce pravit svu silnu plastiku? pogledajte oko sebe i sami procjenite koliko je ima i koliko je koristimo u svakodnevnici..
Automobili, kamioni i avioni su glavni potrosaci. Morate razumjeti da SAD nije Evropa, i da su SAD od Evrope vece skoro 4 puta! To automatski cini teskim izgradnju zeljeznice koja bi mogla nadomjestiti transport kamionima, to automatski znaci gust avionski saobracaj. Tokom dana zahvalnosti nad amerikom je stalno bilo preko 6,000 putnickih aviona, dok je tokom najgusceg razdoblja taj broj dosegao skoro 9,800 aviona.
Ako amerika prevazidje koristenje nafte u automobilima i kamionima to ce biti ogroman napredak, i to ce se definitivno osjetiti na potrosnju nafte. Medjutim avionski saobracaj, brodski, kao i raznorazni hemijski pogoni ce i dalje koristiti naftu, bilo to u SAD, Evropi ili Aziji. Nafta je svima nacionalni interes, kako Americi tako i BiH!
Post Reply