POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

terapija

Post by terapija »

Ja se takodjer jezim na pravopisne greske kakve ni osnovci ne bi smjeli praviti.
Ali ne smijete biti tako strogi, jer iz iskustva znam da preko 50% (u najboljem slucaju) nasih mladjih intelektualaca (citaj diplomaca) veze s pravopisom nema.
Sta onda ocekivati od nekvalificiranih uposlenika???

Kultura jezika nam je "jad i cemer" :)
amrica

Post by amrica »

ja biH ipak bila za H.
To ja bi je postalo toliko uobicajeno da ga vise ni ne registrujem. Malo vise bode usi mi bi ili vi bi. Ukratko, prijatno (i rijetko) se iznenadim kad procitam tekst bez gresaka.
Vratila bih se na temu, svakakvi likovi danas nude posao i biraju radnike, uglavnom se vode idejom da pametniji i obrazovaniji od njih ne moze dobiti posao, ali to nije razlog da odustanes i da se naljutis na posao.ba, ljudi rade odlican posao, nisu krivi za korupciju i nepotizam.
buba

#28 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by buba »

_BosanaC wrote:
The Nightwatchman wrote:
samonikli wrote:Poštovani,
neznam kako da započenm ovu temu ali evo da kažem totalno sam zaprepašten portalom POSAO.BA,jednostavno firme se oglašavaju kao traže zaposlenike a u principu kad se prijavite i dođete na info razgovor vam ispitivaju psihu,taman kao da ste totalno ludi ili kao da su vas izveli iz sanatorija na taj razgovor,pošaljete im urednu biografiju i opet kao da ništa niste uradili jer počinju standardna pitanja gdje ste radili,a ono najsmješnije pitanje je ZAŠTO STE SE PRIJAVILI (koji je razlog),evo meni je primjer prije 2 dana bio razgovor u firmi IT Computers,traže zaposlenika i došle su neke osobe da traže radnika u neku birtiju nas iskupili i počeli jedno pojedno ispitivati,stvarno smiješno,čak mislim da te osobe nisu nikakvi specijalisti za psihologiju,jedna ispitiva a druga piše,i sutra dan me nazovu i kažu nisi prošao,bez ikakvog obrazloženja a još mi se kolega žalilo na isti problem,taj posao.ba je meni se čini dobar šminkeraj da se gazde zajebavaju sa nezaposlenima...
ne bih te ni ja primio
:D
Pa tako ti vecina ljudi u Krajini govori, pa se ne smatraju nepismenima.
Momak vjerovatno nije aplicirao da pise referate u IT-u, nego da sarafa po hardwer-u.
Jara

#29 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by Jara »

nocna_mora1001_noci wrote:
The Nightwatchman wrote:
_BosanaC wrote: :D
da, ali ja bi poslovno pismo napisao sa tim H jer znam prezent glagola "biti", uostalom, najčešća greška u kolokvijalnom jeziku bi upravo bila nepravilna upotreba participa pomocnog glagola biti u prvom licu jednine i ne možeš to porediti sa ovim njegovim...

i vjerovao ili ne, prije nego sam poslao post sam kontao da li da dodam to h, ali nisam jer nisam htio da zvucim kao neki jezicki puritanac :D

a stojim pri svome- ne bi mu dao poso :D
izvini al prezent glagola biti je sam si je smo ste su, a bih bi bi bismo biste... je kondicional
Da, je(sam), je(si), je( ste)... je prezent glagola biti , u lingvistici se naziva i "glagolom jesam" ; prezent glagola biti je i budem, budeš...
bih, bismo... NIJE kondicional! To je aorist koji može stajati samostalno a nalazi se i u sastavu kondicionala (potencijala).
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#30 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by mIRCerka »

Gramatika je na drugom podforumu.
Tema je:
neznam kako da započenm ovu temu ali evo da kažem totalno sam zaprepašten portalom POSAO.BA,jednostavno firme se oglašavaju kao traže zaposlenike a u principu kad se prijavite i dođete na info razgovor vam ispitivaju psihu,taman kao da ste totalno ludi ili kao da su vas izveli iz sanatorija na taj razgovor,pošaljete im urednu biografiju i opet kao da ništa niste uradili jer počinju standardna pitanja gdje ste radili,a ono najsmješnije pitanje je ZAŠTO STE SE PRIJAVILI (koji je razlog),evo meni je primjer prije 2 dana bio razgovor u firmi IT Computers,traže zaposlenika i došle su neke osobe da traže radnika u neku birtiju nas iskupili i počeli jedno pojedno ispitivati,stvarno smiješno,čak mislim da te osobe nisu nikakvi specijalisti za psihologiju,jedna ispitiva a druga piše,i sutra dan me nazovu i kažu nisi prošao,bez ikakvog obrazloženja a još mi se kolega žalilo na isti problem,taj posao.ba je meni se čini dobar šminkeraj da se gazde zajebavaju sa nezaposlenima...
Jara

Post by Jara »

The Nightwatchman wrote:i jos nesto... moja struka je svjetlosnim godinama daleko od jezičke i mogu sebi dopustiti gresku u analizi strukture jezika, ali ne mogu dopustiti gresku u primjeni jezika. svaki vozac ne mora biti automehaničar da bi znao voziti automobil, dok svaki automehaničar mora biti vozač da bi shvatao principe tog sistema. dakle, ja znam voziti auto i nikada ne bih napravio takvu grešku.
:thumbup:
terapija

#32 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by terapija »

Jara wrote:
The Nightwatchman wrote: da, ali ja bi poslovno pismo napisao sa tim H jer znam prezent glagola "biti", uostalom, najčešća greška u kolokvijalnom jeziku bi upravo bila nepravilna upotreba participa pomocnog glagola biti u prvom licu jednine i ne možeš to porediti sa ovim njegovim...

i vjerovao ili ne, prije nego sam poslao post sam kontao da li da dodam to h, ali nisam jer nisam htio da zvucim kao neki jezicki puritanac :D

izvini al prezent glagola biti je sam si je smo ste su, a bih bi bi bismo biste... je kondicional
Da, je(sam), je(si), je( ste)... je prezent glagola biti , u lingvistici se naziva i "glagolom jesam" ; prezent glagola biti je i budem, budeš...
bih, bismo... NIJE kondicional! To je aorist koji može stajati samostalno a nalazi se i u sastavu kondicionala (potencijala).
Pa ne mogu da vjerujem koliko se kacite oko hebene gramatike. Tom logikom kad vam analfabet mahne 50 miliona, pri tome vam hladno u facu prosipajuci suplju, trebali biste ga zubima iskidati i raznjice od njega napraviti pa baciti psima lutalicama

Dajte malo ohladite, usmjerite energiju u pravom smjeru :)
Sta koristi da trcis 200 km/h ako ides na pogresnu stranu :)

Ja sam naucio aorist, ja mislim, u 6. razredu, a zaboravio sam sta je to, vec u sljecedem. Ali to mi i ne treba, bitno je znati da se pise bih, biste bismo, a da li je prezent, ili aorist, o tome neka lingvisti brinu.
tbaharis

Post by tbaharis »

mozda je off topic ali posao.ba domena po nekim procjenama vrijedi negdje oko 4 miliona maraka... svaki rezime koji se postavi na ovaj sajt ulazi u njihovu kvotu i na osnovu te kvote radi se rating... nesto pogledaH neki dan i kazu da imaju 70000 rezimea u svojoj bazi podataka... to je fantasticno i za regrutersku firmu u USA a kamoli na podrucju balkana... na kraju da zakljucim, sto se tice vlasnika web site-a posao.ba bitan je kvantitet a zaposlenje je stvar poslodavaca...
Skyfox

Post by Skyfox »

Vezano za temu, dobiti danas posao (sa redovnom platom da si prijavljen, staz...) je ravno lutriji. Raja dosta kiksa sa pogresno i nepravilno ispunjenim prijavama, jednom mi je neko na razgovoru pokazao svoj CV a u nazivu je stajalo autobiografija, ali i poslodavci trze previse iskustvo, znanje...
karanana

Post by karanana »

tbaharis wrote:mozda je off topic ali posao.ba domena po nekim procjenama vrijedi negdje oko 4 miliona maraka... svaki rezime koji se postavi na ovaj sajt ulazi u njihovu kvotu i na osnovu te kvote radi se rating... nesto pogledaH neki dan i kazu da imaju 70000 rezimea u svojoj bazi podataka... to je fantasticno i za regrutersku firmu u USA a kamoli na podrucju balkana... na kraju da zakljucim, sto se tice vlasnika web site-a posao.ba bitan je kvantitet a zaposlenje je stvar poslodavaca...
Interesuje me kako si dosao do procjene vrijednosti ove domene, odnosno kako to rezime/CV postavljen na ovaj portal povecava njegovu cijenu? Ja sam mislio i i dalje mislim da je zarada posao.ba samo na izdavanju odnosno prodaju reklamnog mjesta.
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

karanana wrote:
tbaharis wrote:mozda je off topic ali posao.ba domena po nekim procjenama vrijedi negdje oko 4 miliona maraka... svaki rezime koji se postavi na ovaj sajt ulazi u njihovu kvotu i na osnovu te kvote radi se rating... nesto pogledaH neki dan i kazu da imaju 70000 rezimea u svojoj bazi podataka... to je fantasticno i za regrutersku firmu u USA a kamoli na podrucju balkana... na kraju da zakljucim, sto se tice vlasnika web site-a posao.ba bitan je kvantitet a zaposlenje je stvar poslodavaca...
Interesuje me kako si dosao do procjene vrijednosti ove domene, odnosno kako to rezime/CV postavljen na ovaj portal povecava njegovu cijenu? Ja sam mislio i i dalje mislim da je zarada posao.ba samo na izdavanju odnosno prodaju reklamnog mjesta.
pa upravo. vise rezimea, vise ljudi, vece trziste, veca cijena oglasavanja.

ovo je moj rezon, ali mozda ima neka druga finta :? :? bas i mene zanima
tbaharis

Post by tbaharis »

nisam strucnjak iz ovog podrucja nego vise laik koga interesuje internet poslovanje...

- prvo - cifru sam dobio na osnovu ponuda (informacija koju sam dobio od ljudi koji se bave ovim poslom) a koje je ta firma dobila za prodaju istog web site-a... ako trazis pismenu potvrdu nemam...

- drugo sto se tice broja rezime-a... svaka firma u svijetu kada aplicira za velike medjunarodne poslove, vecinom poslove usko vezane za politiku i politicke krugove, navodi broj zaposlenih ali i broj ljudi koje mogu unajmiti u odredjenom, obicno vrlo kratkom, periodu. navescu ti primjer jednog MPRI-a koji se dici da ima 60000 rezimea u svojoj bazi podataka kad god aplicira za bilo koji program u partnerstvu za mir ili programu vojne stabilizacije. znaci bez obzira sto oni vjerovatno nemogu unajmiti 70000 u tom trenutku taj broj se predstavlja da se dokaze sposobnost i raspolozivih resursa te firme... a onda naravno hipoteticki koga ce Coca Cola unajmit kao regrutera? mene ili posao.ba koji ima 70000 rezimea u svojoj bazi podataka...

- trece - svaka regruterska firma u svijetu naplacuje svoje usluge pa ce tako uskoro uraditi i posao.ba. drugim rijecima ako hoces dobar posao i dobru platu uplatices 50-100 maraka i bices medju 1000-2000 povlastenih koji ce prvi biti obavjesteni o dobrim poslovima i tvoj ce rezime biti poslan prvi...

- tu su svakako i reklame ali to je samo dio "velike slike" jer interenet je globalno poslovanje a ne lokalno... svaka cast ovom covjeku ili ljudima koji su ovo skontali i napravili pare...

izgleda da sam preduboko usao u podrucje koje ne poznajem dovoljno ali eto ja sam to tako nekako "skonto"... :lol:
tbaharis

Post by tbaharis »

The Nightwatchman wrote:
karanana wrote:
pa upravo. vise rezimea, vise ljudi, vece trziste, veca cijena oglasavanja.

ovo je moj rezon, ali mozda ima neka druga finta :? :? bas i mene zanima
:thumbup:
nocna_mora1001_noci

#39 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by nocna_mora1001_noci »

The Nightwatchman wrote:
The Nightwatchman wrote: da, ali ja bi poslovno pismo napisao sa tim H jer znam prezent glagola "biti", uostalom, najčešća greška u kolokvijalnom jeziku bi upravo bila nepravilna upotreba participa pomocnog glagola biti u prvom licu jednine i ne možeš to porediti sa ovim njegovim...

prvo, kondicional nema veze sa glagolskim vremenom nego je on pogodbeni nacin glagola, tako da je u isto vrijeme i aorist i kondicional jer se isti i tvori od aorista pomocnog glagola biti i glagolskog pridjeva radnog :)
aorist je proslo vrijeme, zar ne, a zasto onda kazes npr. ja bih rado spavao itd
The Nightwatchman

#40 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

The Nightwatchman wrote:
nocna_mora1001_noci wrote: izvini al prezent glagola biti je sam si je smo ste su, a bih bi bi bismo biste... je kondicional
prvo, kondicional nema veze sa glagolskim vremenom nego je on pogodbeni nacin glagola, tako da je u isto vrijeme i aorist i kondicional jer se isti i tvori od aorista pomocnog glagola biti i glagolskog pridjeva radnog :)
aorist je proslo vrijeme, zar ne, a zasto onda kazes npr. ja bih rado spavao itd
ne razumijem sta hoces da kazes. kondicional je pogodbeni nacin i to je to. nema veze s glagolskim vremenom, osim utoliko sto se mu tvorba ukljucuje aorist pomocnog glagola biti....
Vincent Vega

Post by Vincent Vega »

Pročitajte šta je napisao @jara@ i nema potrebe za daljim raspravama o ovome.
Nabildana_Baba

#42 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by Nabildana_Baba »

The Nightwatchman wrote:
_BosanaC wrote:
The Nightwatchman wrote: ne bih te ni ja primio
:D
da, ali ja bi poslovno pismo napisao sa tim H jer znam prezent glagola "biti", uostalom, najčešća greška u kolokvijalnom jeziku bi upravo bila nepravilna upotreba participa pomocnog glagola biti u prvom licu jednine i ne možeš to porediti sa ovim njegovim...

Dude, nije to prezent, nego aorist. Vidis da ne znas :D A ni sa velikim i malim slovom ne stojis dobro.
The Nightwatchman

#43 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Nabildana_Baba wrote:
The Nightwatchman wrote:
_BosanaC wrote: :D

Dude, nije to prezent, nego aorist. Vidis da ne znas :D A ni sa velikim i malim slovom ne stojis dobro.
dude, procitaj malo raspravu...

sto se tice pisanja velikog i malog slova, na internetu ne koristim to pravilo. internet je brz medij ba, hamo pipa ostala ekipa... cujemol se profesore :D
Nabildana_Baba

#44 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by Nabildana_Baba »

The Nightwatchman wrote:
Nabildana_Baba wrote:

sto se tice pisanja velikog i malog slova, na internetu ne koristim to pravilo. internet je brz medij ba, hamo pipa ostala ekipa... cujemol se profesore :D
Ponavljanje je majka znanja. Ustvari, dosad bila. :D Tebi dzaba pricati, ccc. I interpunkcija: sjedi, 1.
The Nightwatchman

#45 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Nabildana_Baba wrote:
The Nightwatchman wrote:
Nabildana_Baba wrote: Dude, nije to prezent, nego aorist. Vidis da ne znas :D A ni sa velikim i malim slovom ne stojis dobro.

Ponavljanje je majka znanja. Ustvari, dosad bila. :D Tebi dzaba pricati, ccc. I interpunkcija: sjedi, 1.
dzaba i tebi pricat. al ja mu jos uvijek ne bi dao poso :D

za aorist rekoh gore u jednom postu da sam napravio lapsus, zato ti i kazem da procitas raspravu, jer priznah svoje greske po tom pitanju. sto se interpunkcije tice, moras shvatiti kolokvijalnost i specificnost interneta kao medija. s interpunkcijom, takodjer kao i sa malim i velikim slovom jako dobro stojim, ali na forumima ne primjenjujem. i jos nesto, da bi krsio neko pravilo moras ga prvo znati.

doticni nezaposleni g-din, postavljac teme ce sigurno u svakoj iole ozbiljnijoj firmi otici kuci s intervjua razocaran, jer reci: "one ispitivaju" je odraz nedostatka elementarnog znanja koje je potrebno za rad u firmi, ako ni zbog cega onda makar radi odnosa sa ostalim kolegama.

sto se mene tice- prosao sam svoj intervju (i to ne jedan nego 20), tako da... :D
tempora

#46 Re: POSODAVCI MISLE DA SU SVI NEZAPOSLENI TOTALNO LUDI

Post by tempora »

Koliko mi je poznato, bez obzira sto posaljes urednu biografiju, tj CV i pismo motivacije svi poslodavci te pitaju za motivaciju i pojasnjenje o tvojoj biografiji.Stoga u tome ne vidim nista sporno.Jedino ako si ti u mogucnosti da iz kratkog pisma motivacije i svoga CV-a ostavis poslodavca bez teksta i da ovaj bude toliko impresioniran da ti vise ne postavlja pitanja, vec da te primi "na lijepe oci".Ti ili nemas iskustva po tom pitanju, ili se mozda radi o nekim drugim problemima koje ovdje nisi jasno naznacio?
justika_sa

Post by justika_sa »

do sada sam bila s obje strane stola... i medju onima koji traže posao... i onima koji obavljaju razgovore, evaluaciju kandidata...
nažalost, u našoj zemlji... ne znam kako je vani, znam da je u hr slično, većina dobrih otvorenih pozicija nikada ne dospije u javnost... dakle ako se kandidati već ne primaju po babi i stričevima, onda tu rade preporuke... i na osnovu preporuka se okupe kandidati i odabere jedan...
s druge strane kad raspišeš oglas... javi se milion kandidata. na posao.ba čak likovi koji nemaju popunjene biografije, već ime, prezime i mail... dakle, poslodavac ponekad izgubi jako puno vremena, dok sve to pregleda, selektira i odabere najadekvatnije kandidate...
naravno ne opravdavam situacije kada se oglasi ne objave javno, samo obrazlažem.
ja sam do sada, nakon faksa radila na 3 "prava" posla (prijava, radno vrijeme, staž, bla bla). Sva tri sam dobila bez ikakve štele... došla s novinama u ruci na razgovor... pored toga predala sam još milion prijava... mogu tapete u sobi od odbijenica napraviti...
što hoću reći... izvrsno je što postoji posao.ba. mnogim poslodavcima je mrsko oglasiti posao u dnevnim novinama, a kamoli još platiti. Posao.ba i boljiposao.ba zasluzni su sigurno za to da više oglasa dođe do nezaposlenih, jer je lakše prijaviti oglas na portal nego u novine. A i jeftinije.
S druge strane, ako nisi prošao na jednom poslu idemo dalje... budi uporan...
Treće, pitanja koja ti postavljaju su sasvim normalna. Ako je firma iole ozbiljna, ona želi kompletnog čovjeka. Nekoga ko je sposoban komunicirati, zastupati svoje stavove, znati što hoće, biti vrijedan, uporan, sposoban. Vrlo često kompanije traže ličnost, a tek onda iskustvo. Naravno ne možeš sve to 100% saznati iz jednog-dva razgovora... ali vjerujte dosta toga bude jasno nakon par rečenica... pa i takvih motivacijskih kao ova spominjana :)
Simplay

Post by Simplay »

Aorist - skoro proslo svrseno vrijeme.
Oznacava radnju koja se desila u bliskoj proslosti...

Glagol BITI u aoristu je BIJAH.
npr. Ja bijah tamo. Bijah mnogo glup.

Uz prvo lice jednine se glagol BITI pise kao BIH, uz ostale kao BI.

1. Ja bih mu dao posao.
2. Ti bi mu dao posao
3. On bi mu dao posao.
4. Mi bi (smo) mu dali posao.
5. Vi bi (ste) mu dali posao.
6. Oni bi mu dali posao.

Smo/ste je skraceni oblik glagola JESAM (JESMO/JESTE). U izricnom obliku nije ih pogresno koristiti, ali nije potrebno. Koriste se najcesce za formiranje upitnog oblika. Npr. Da li bi ste mu dali posao. :D
Jara

Post by Jara »

Simplay wrote:Aorist - skoro proslo svrseno vrijeme.
Oznacava radnju koja se desila u bliskoj proslosti...

Glagol BITI u aoristu je BIJAH.
npr. Ja bijah tamo. Bijah mnogo glup.

Uz prvo lice jednine se glagol BITI pise kao BIH, uz ostale kao BI.

1. Ja bih mu dao posao.
2. Ti bi mu dao posao
3. On bi mu dao posao.
4. Mi bi (smo) mu dali posao.
5. Vi bi (ste) mu dali posao.
6. Oni bi mu dali posao.

Smo/ste je skraceni oblik glagola JESAM (JESMO/JESTE). U izricnom obliku nije ih pogresno koristiti, ali nije potrebno. Koriste se najcesce za formiranje upitnog oblika. Npr. Da li bi ste mu dali posao. :D
Svoju reakciju na "ovo" postavih na temu o gramatici:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 53#1596353
buba

#50 re

Post by buba »

Ma vecina tih pitanja ima logike stvarno..poslodavac zeli znati upravo to, kakvu licnost dobija, izmedju ostalog. Ali meni recimo je najcrnjak pitanje: Zasto ste odlucili da napustite trenutni posao?
Sta god da odgovorim, nece valjat'.
a) Zato sto nisam zadovoljna platom - kontace da necu biti ni kod njega
b) Zato sto nisam zadovoljna medjuljudskim odnosima - kontace da sam provokator/uzurpator/netimski orijentisana
c) Nezadovoljna menadžmentom firme - sve ovo gore navedeno i jos gore
d) Zato sto zelim prosiriti znanje, steci druga iskustva - nepouzdana, samooorijentisana, napustice i moju firmu ako joj se pojavi nesto imalo privlacnije na vidiku

Tako da me to pitanje bas baci u crnjak i tu se ocito spetljam pa ne znam sta da odgovorim..jer i istina nece valjati..a to je stvarno da recimo zelim da radim nesto drugo, novo i drugacije, uz naravno normalne i prihvatljive beneficije. Je*es ga... ne mere' jare i pare nikako :-?
Post Reply