Slika na CV-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Things

Post by Things »

uvijek na CV stavljam sliku i ne kontam uopste cemu pokretanje teme za tako nesto...meni je to standard...kada apliciras za neki posao tvoj eventualno buduci poslodavac svakako gradi sliku o tebi na osnovu prilozenog...mislim da se sve ocjenjuje od nacina na koji si srocio cv...skolske spreme, radnog iskustva...pisma motivacije itd
slika je tu samo da upotpuni jednu cjelinu...
tempora

Post by tempora »

Dwndler wrote:Iz tvojih izlaganja i teksta se da primjetiti da ti bas i nije tako drago sto oni traze sliku uz CV :-), pa sam konto mojne ni trazit posao, kad ti to ne pase 8-)
Rijec "primjeti" koju su upotrijebio oznacava interpretaciju, a ja sam rekla konkretno da mi nije jasno zasto je potrebna slika. :? I jos jednom i zadnji put, nemam aposlutnih problema staviti sliku, a posao koji sam spomenula nije ni prvi ni posljednji na koji reagujem, vec je primjer u kojem pokazah da se po prvi puta susrecem sa istim.Stvar cistog interesovanja tj znatizelje.

Na koncu i sama sam vodila razgovore sa kandidatima i moji kriteriji tj moja vidjenja kandidata su se dobrano razlikovali od recimo moga kolege, koji je primjera radi u jednoj od kandidata vidjeo zenu sa velikim dekolteom :? a zena niti je imala dekolte niti je bila ordinarno obucena, kako je on u tom momentu dozivjeo. :? Sto ce reci, da licni utisak,( vrlo cesto onaj prvi) nevezano za kvalitete i mogucnosti kandidata katkada ima presudnu ulogu kod onih koji sa kandidatom vode razgovor. :)
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

musicology wrote:u nekim evropskim zemljama, npr. UK, skoro pa da se ne smije stavljati slika a poslodavci ne smiju traziti da se prilozi slika uz ili na CV jer se to protivi jednakim mogucnostima za zaposljavanje ljudi razlicitih nacionalosti, rase, itd. poslodavcu ne smije biti bitno jesil bijelac, crnac, atraktivan, itd.
kod nas, nije frka staviti sliku i zahtjevi da se slika prilozi uz CV su malo i smijesni, no dobro, radis ono sto treba da dobijes taj posao. naravno u granicama normale. sretno :)
kakva korist sto nece priloziti sliku, kad njegovo ime sve govori: Muhamed Abu ili Shah Khan Maharadza... mislim, nigdje veze....
newone

Post by newone »

Ne mogu da vjerujem da u Evropi poslodavci traze licne fotografije na CV.
U Americi na CV, a koji se ovdje inace zove resumee, ne stavlja se fotografija aplikanta niti bilo kakvi njegovi/njeni licni podaci osim adrese i kontakt telefona. Tu jos ide edukacija i radno iskustvo kroz kompanije u kojima se radilo. Kompanije se naravno moraju navesti i to do tri posljednje kao i vremenski intervali kada se u njima radilo. Tu se navode jos dostignuca u karijeri, specijalizacije, licence, specificna znanja i vjestine, opis ranijih radnih pozicija i isl. Ne navodi se spol, godine starosti, nacionalnost, boja koze,religijska pripadnost, hobi i slicne ostale gluposti.
Uz resumee se dostavlja i cover letter u kojem se onako kratko navede sta vas to navodi da konkurisete na odredjeno radno mjesto i kako bi bas vi najbolje doprinijeli kompaniji na tom radnom mjestu.Malo se tu jos stavi i impresija o samoj kompaniji i njenom uspjehu i to bi bilo to.
Po dolasku na interview potrebno je donijeti i pisma preporuka predhodnog/predhodnih poslodavaca na kojima se nalaze i njihove kontakt informacije. Ovo je jako bitno!!! Amerikanci vole da imaju cista posla o tome koga primaju na posao i sigurno i licno provjere aplikanta kod predhodnog poslodavca. Potencijalnim aplikantima se u pozadini provjeri i credit history kod agencija koje prikupljaju informacije o tome jer ovdje poslodavci ne zele zaposljavati osobe koje su u svom zivotu finansijski neodgovorne. Cesto se zna provjeriti i criminal background.
I taj resume na najvise dvije kucane stranice jer je njima gubljenje vremena citati nesto sto je na tri ili ne daj Boze na pet kucanih stranica. Cover letter maximalno sa dvanaest recenica i to prosto prosirenih.
Sve sto je preko ovoga ide direktno u kantu za smece.
Aplikanti ciji su resumees i cover letters interesantni za poslodavca bivaju pozivani na interview i to prvo u HR (Human Resources) kompanije a kasnije i kod menadzera, sefova i ostalih bossova. Na interviewu koliko sam ja primjetio i sto sam cuo u razgovoru sa drugima nije akcenat toliko na iskustvu i vjestinama, mada je ovo jako bitno, vec na tome da se otkrije pravi karakter aplikanta u smislu da li je drustven/drustvena, druzeljubiva osoba, elokventna, komunikativna, da li je team player, iskrena, vesela i to sve u smislu prilagodjenja novoj radnoj sredini i novim poslovnim okolnostima. Interview moze trajati od nekoliko sati do nekoliko dana odn. aplikant se moze pozivati na vise interviewa u nekoliko dana sa razlicitim menadzerima. U ovisnosti od posla nekada se interview moze desiti i u restoranu uz rucak i casu sampanjca da bi se provjerilo kako se osoba ponasa u takvim okolnostima. Cesto se aplikanti i testiraju u smislu provjere znanja iz struke. Psiholoski testovi da, ali ako se aplicira na radne pozicije u po;iciji, drzavnoj sluzbi i slicno.

I naravno ovdje je zakonom zabranjena bilo kakva diskriminacija u odnosu na spolove, starosnu dob, boju koze islicno mada se i po takav slucaj promakne sa vremena na vrijeme. Ali ako se ovo desi aplikant ima pravo podnijeti tuzbu apelacionoj agenciji i tuziti kompaniju.
stranac2

Post by stranac2 »

Dobio savjet u agencijama za zaposljavnje da stavim sliku na CV.

Poslije malo razmisljanja isto ucinio .... kada bolje razmislim poslodavac nema puno prilika da stekne sliku o vama i kada ima puno zahtjeva tada i najmanje sitnice mogu biti presudne ,,,naravno poslije znanja ide prije svega dobro srocen CV svaka rijec da se prevrne mnogo puta prije stavljanja , prijatno ponasanje na intevrjuu a na kraju bogami i ugodna spoljasnost.
.
Dakle pravila nema bas ali ako pored strucnog znanja mislite da dobro i izgledate stavite sliku skoditi sigurno nece ...a svak voli kolege koji dobro izgledaju :-D :D ....tako je bar u praksi
tatoo

Post by tatoo »

Meni se cini Tempora rece da aplicira za posao u medjunarodnoj organizaciji. Ne znam koja je organizacija ali vecina ne trazi sliku.
Post Reply