ako ste zavrsili ili trenutno studirate MBA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ima li kakva koncentracija MBA u oblasti health-care-a?

Zna li ko od vas.

I gdje da nadjem ko to nudi, i kako? Jel sam sebi kreiras program ili imaju programi koji su uspostavljeni ti samo - prihvatas usmjerenje i picis ti dok te mjesecina prati...
zlata

Post by zlata »

Vozdra_123 wrote:
pitt wrote:imam ja vozdrice.

Preporucio bih ti da ides na nekih od poznatijih programa .....nation ili regional. Ja sam zavrsio na pittu (KATZ). Sto se kvaliteta tice malo je slabiji od Teppera (CMU) a dosta jeftiniji.
Ja sam uzeo koncentraciju u finansijama jer mi je to bio i undergrad major a to mi je i posao. Izbor koncentracija je sve veci iz godine u godinu i imas jako dosta kombinacija (Engeenering & MBA, MIS & MBA, etc). Na diplomi mi nigdje ne pise dta mi je koncentracija ali se moze po transkriptu skontati. To radno iskustvo ti dosta znaci jer je i to jedna stvari koja utice na prijem (GMAT, iskustvo, undergrad ocjene, eseji, preporuke).
ok fala
poslacu ti pp sa par pitanja
Ako imas kanadske papire....najvise ti se isplate McGill i UQaM.....Narocito McGill!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Nosferatu wrote:Ima li kakva koncentracija MBA u oblasti health-care-a?

Zna li ko od vas.

I gdje da nadjem ko to nudi, i kako? Jel sam sebi kreiras program ili imaju programi koji su uspostavljeni ti samo - prihvatas usmjerenje i picis ti dok te mjesecina prati...
western ontario university ima program za doktore/health care
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

zlata wrote:
Vozdra_123 wrote:
pitt wrote:imam ja vozdrice.

Preporucio bih ti da ides na nekih od poznatijih programa .....nation ili regional. Ja sam zavrsio na pittu (KATZ). Sto se kvaliteta tice malo je slabiji od Teppera (CMU) a dosta jeftiniji.
Ja sam uzeo koncentraciju u finansijama jer mi je to bio i undergrad major a to mi je i posao. Izbor koncentracija je sve veci iz godine u godinu i imas jako dosta kombinacija (Engeenering & MBA, MIS & MBA, etc). Na diplomi mi nigdje ne pise dta mi je koncentracija ali se moze po transkriptu skontati. To radno iskustvo ti dosta znaci jer je i to jedna stvari koja utice na prijem (GMAT, iskustvo, undergrad ocjene, eseji, preporuke).
ok fala
Ako imas kanadske papire....najvise ti se isplate McGill i UQaM.....Narocito McGill!
kanadjanin sam ;)
nisam zainteresovan za montreal jer zelim da zivim tu negdje london-toronto, znaci fax bi trebalo tu negdje i zavrsiti
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

MSEE-Masters of Electrical Engineering-Nanotechnology and Optoelectronics
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Lucy01 wrote:MSEE-Masters of Electrical Engineering-Nanotechnology and Optoelectronics
ne kontam?

imas taj fax zavrsen?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Vozdra_123 wrote:
Lucy01 wrote:MSEE-Masters of Electrical Engineering-Nanotechnology and Optoelectronics
ne kontam?

imas taj fax zavrsen?
Nije jos zavrsen, uskoro 8-)
pitt

Post by pitt »

Nosferatu wrote:Ima li kakva koncentracija MBA u oblasti health-care-a?

Zna li ko od vas.

Imaju vec programi specijalno za MDs. Provjeri Dartmouth i John Hopkins
karanana

Post by karanana »

Kolika je prosjecna plata u finansijskom sektoru u Americi recimo jednog MBA graduate-a, sa nekih 3-4 godine radnog iskustva?

Tenks
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Baby Jane wrote:Pa da, ja sam kontala nesto oko "organisational behaviour -a" ganjati. HRM i to...

MBA je nema fokusa, vise je onako generalan
Uh, gdje me nadje. Nemoj licno shvatiti ako opsujem fucking Organizational Behavior, kao najgluplju stvar na koju sam ikada naletio u zivotu. Jednostavno mrzim, mrzim & mrzim to prodavanje magle. Bljak...
karanana

Post by karanana »

I ja mrzim fakin OB. Maslow je karanana.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Lucy01 wrote:
Vozdra_123 wrote:
ne kontam?

imas taj fax zavrsen?
Nije jos zavrsen, uskoro 8-)
ahhh smart cookie :P

sta/gdje radis?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

karanana wrote:Kolika je prosjecna plata u finansijskom sektoru u Americi recimo jednog MBA graduate-a, sa nekih 3-4 godine radnog iskustva?

Tenks
sve zavisi gdje radis, sta radis
MBA + 3 godina post MBA trebao bi imati preko 100kila
to je podatak koji ja imam... e sad vjerujem da ima raje sa manje a bogami i sa vise
zlata

Post by zlata »

Vozdra_123 wrote:
zlata wrote:
Vozdra_123 wrote: ok fala
kanadjanin sam ;)
nisam zainteresovan za montreal jer zelim da zivim tu negdje london-toronto, znaci fax bi trebalo tu negdje i zavrsiti
Pa mozes upisati part-time York Schulich, Laurier, Western, Toronto i Queens....ti su ti najprestizniji...i najpoznatiji.

Preporucila sam ti Montreal...zato sto su NAJjeftiniji...imaju i part-time opcije...i jos McGill MBA je VRLO dobro priznat na Srednjem Istoku (napr. Dubai) a kosta samo oko $3000 godisnje....znaci $6000....za obe godine! Laval ima correspondence opciju...isto je jeftin.

Dubaj trenutno vrlo ambicioznoGURAnaprijed svoj financijski sektor...super su im place...tako da tu nebi nikad promasio...(a sunca vazda sija....ili pece :-)). U Londonu (Engleska) imaju jednogodisnji MSc in Finance...koji je medju najpriznatijim...i najplacenijim!
nash

Post by nash »

MBA je odlicna stvar ali ti negarantuje ni posao niti visoku platu. Neke procjene da sa MBA i 3 godine iskustva mozes da zaradis preko 100k je vrlo ambiciozno receno. To je jedan mali procenat ljudi koji toliko zaradjuje. Oni rade za velike gigante u najvecim metropolama i najcesce u finansijskim bransama.

Zaposlen sam kao regruter na prestiznom univerzitetu i medicinskom centru, a radim sa profesionalnim pozicijima u finansiji, racunovodstvu i administraciji. Svaki dan razgovaram sa kandidatima i pratim trendove na job marketu. Po mom misljenju MBA je dobra stvar ako ti kompanija placa skolarinu, a vec imas steceno iskustvo od 10-tak godina i hoces da zavrsis da bi mozda dobio promociju. Apsolutno nepreprucujem uvaljivanje u kredit od 30k-40k da zavrsis MBA ako nemas iskustva. Kandidati sa MBA a bez specijaliziranog radnog iskustva imaju velike poteskoce pri pronalasku posla jer su njihova ocekivanja prevelika u vidu plate i napredovanja na poslu. Vecina kompanija u takvim kandidatima vide nesigurnost i neisplati im se ulagati trud, vrijeme i novac.

U Americi nije tajna da MBA programi donose velike zarade univerzitetima dok je vrlo malo univerziteta koji ti garantuju placement (posao). Ivy League skole sa jakim alumni asocijacima popravaljaju prosjek, a upasti u takvu skolu zahtjeva dobro iskustvo, veze u vidi referenci, itd.

Danas postoji velik broj tradicionalnih (brick and mortar) univerziteta koji nude online MBA programe. Takvi programi postaju sve popularniji (osim Pheonix, Strayer, itd.) jer su vise fleksibilni i jeftiniji za prosjecnog MBA studenta. Na diplomi nepise da li si zavrsio online ili redovnim putem. Jedina negativna stvar je sto nemas kontakta sa drugim studentima u vidu networking. Ali nemoj zaboraviti da networking sa drugim studentima nedonosi mnogo jer ti isti studenti su dosli na "dead end" na svom poslu, nisu zadovoljni sa svojom kompanijom, i traze soluciju u MBA programu. Da li zelis da stvaras network sa takvim osoboma ili onim koji su zadovoljni i vec uspjesni.

Najbolji recept za uspjeh je dokazivanje na poslu uz networking u profesionalnim organizacijma, sa razno raznim klijentima u tvojoj bransi i naravno sa svojim sefovima. I najvaznije, nemoj nasjedati na markentiske trikove razno raznih skola i profesora koji hvale MBA da sebi osiguraju veci broj studenata, a nerade nista da obezbjede poslove svojim studentima.

Jos jednom, moje misljenje je da je MBA dobra stvar ali pod ovim uslovima:
- dobijas stipendiju ili ti firma placa skolarinu
- imas odredjeni cilj i karijeru gdje je dokazana da MBA donosi sanse za napredovanje
- imas solidno specijalizirano radno iskustvo od nekih 7-10 godina
- realno razmisljas i svjestan si da neces zaradjivati duplo vise nego sto sad zaradjujes
- svjestan si da je konkurencija za posao velika jer najmanje jedna cetvrtina kandidata za profesionalni posao ce imati MBA ili neki drugi magistrat
pitt

Post by pitt »

karanana wrote:Kolika je prosjecna plata u finansijskom sektoru u Americi recimo jednog MBA graduate-a, sa nekih 3-4 godine radnog iskustva?

Tenks
zavisi od mjesta :D:D od 65000 pa navise
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

zlata wrote:
Vozdra_123 wrote:
zlata wrote:Ako imas kanadske papire....najvise ti se isplate McGill i UQaM.....Narocito McGill!
kanadjanin sam ;)
Pa mozes upisati part-time York Schulich, Laurier, Western, Toronto i Queens....ti su ti najprestizniji...i najpoznatiji.

Preporucila sam ti Montreal...zato sto su NAJjeftiniji...imaju i part-time opcije...i jos McGill MBA je VRLO dobro priznat na Srednjem Istoku (napr. Dubai) a kosta samo oko $3000 godisnje....znaci $6000....za obe godine! Laval ima correspondence opciju...isto je jeftin.

Dubaj trenutno vrlo ambicioznoGURAnaprijed svoj financijski sektor...super su im place...tako da tu nebi nikad promasio...(a sunca vazda sija....ili pece :-)). U Londonu (Engleska) imaju jednogodisnji MSc in Finance...koji je medju najpriznatijim...i najplacenijim!
ma svjestan sam ja da ima mali milion puno jeftinijih opcija ali hanuma bi me streljala kad bih joj rekao da odoh negdje van kanade :)

part time mi ne odgovara
pitt

Post by pitt »

sta fali.....university of miami :D:D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

pitt wrote:

Tenks
zavisi od mjesta :D:D od 65000 pa navise
kao sto sam rekao ovo su moji podatci vecinom iz toronta
consulting + banking poslovi
JEDRILICA

#45 Re: ako ste zavrsili ili trenutno studirate MBA

Post by JEDRILICA »

Vozdra_123 wrote:koji fax
koju specijalizaciju
zasto se izbrali navedene
da li bi ste isto ponovo
itd...

hvala
Zavrsio sam BBA u Amsterdamu
U planu sam uskoro da upisem MBA, na istom Univerzitetu, smjer sportmarketing & management!
Vozdra_123

#46 Re: ako ste zavrsili ili trenutno studirate MBA

Post by Vozdra_123 »

JEDRILICA wrote:
koju specijalizaciju
da li bi ste isto ponovo
itd...

hvala
U planu sam uskoro da upisem MBA, na istom Univerzitetu, smjer sportmarketing & management!
zasto ovi smjerovi? da li si vec imao poslove u toj industriji?
JEDRILICA

#47 Re: ako ste zavrsili ili trenutno studirate MBA

Post by JEDRILICA »

Vozdra_123 wrote:
JEDRILICA wrote:
koju specijalizaciju
da li bi ste isto ponovo
itd...

hvala
zasto ovi smjerovi? da li si vec imao poslove u toj industriji?
Ja sam zavrsio BBA u tom smjeru. Na fakultetu sam bi u razredu u koji su isli samo vrhunski sportisti.
Od nedavno sam vlasnik agencije koja se bavi sportmarketingom i managementom. U momentu kada budem imao vise vremena namjeravam da upisem MBA.
Taj smjer je isto kao i obicni samo sve ucis na primjerima sportskih preduzeca kao npr. Ajax, Nike, Adidas i sl.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

svaka cast!
sve najbolje
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Vozdra_123 wrote:svaka cast!
sve najbolje
Hvala,

Sta su tvoje namjere?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »