BiH ZASTAVA
- cyprus
Mislim da nije poenta u tome kako nam zastava izgleda. Poenta je u tome da je to zastava naše domovine, i da se na njoj nalaze smeđa govna na rozoj podlozi, to nam svima treba bit najdraža zastava, iliti jednostavnije - naša zastava, jer simbolizira nas Bosance i Hercegovce, i uz grb i himnu (na koje također možemo imati milion primjedbi) predstavlja jedini legitimni smbol koji možemo koristiti kao svoj u smislu države i državnosti. Naravno, i ja imam milion drugih i boljih zamisli kako bi nam zastava trebala izgledat, ali jednostavno nije poenta u tome.
- Op3r4t0r
U ovoj recenici si zaboravio vrlo vaznu rijec, najvaznijuPoenta je u tome da je to zastava naše domovine
Poenta je u tome da je to naturena zastava naše domovine.
Ako par ljudi koji odlucuju koga ce poslati na eurosong nekim svojim ceifom izaberu da nas predstavlja lepa brena, ceca, tompson i sl da li to znaci da ja treba da glasam za svoju zemlju jer eto kao nije bitno ko pjeva??? Ne treba i ne znaci! Tako ti je isto i sa zastavom
-
zemo_online
tacno.ja tu zastavu ne smatram bih vec nekom prelaznom zastavom do boljih vremena.
- Feliks
Bravo! Na takav nacin se zastava postavlja. Od 4 strane svake zastave, samo jedna strana (obicno jedna od kracih) je strana na koju se zastava vjesa o jarbol.trinaesti wrote:evo. jednom za sva vremena...
ovakve letke treba stampati i dijeliti svima pred svaki praznik...
A zasto je to kod nas problem? Vjerovatno zato sto u drzavnoj sluzbi rade nesposobni, nepismeni i nestrucni ljudi, a i sam zakon o zastavi je lose napisan. Nisam siguran ni da postoji zvanicno Uputstvo o isticanju drzavne zastave, jer da postoji vjerovatno bi se ovakvi gafovi rjedje desavali. Vrhunac neodgovornosti i neznanja po pitanju isticanja drzavne zastave je situacija pred Pravosudnim institucijama BiH (Sud BiH, Tuzilastvo BiH, Ured Registrara) na Otoci, gdje je BiH zastava okacena o duzu stranu, a to je ona strana o koju se ni jedna zastava na svijetu ne kaci!!!
- Feliks
Obzirom da je ta zastava bezocno zloupotrebljena od strane Izetbegovica, SDA i najradikalnijih religijskih elemenata Armije BiH, i da su pod njom izvrsena zlodjela prema nekim gradjanima BiH, tesko da ce se to moci ostvariti. Ljiljani i Tvrtkov grb, ni krivi ni duzni, izgubili su legitimitet da predstavljaju drzavu BiH....test01 wrote:kad ce opet s ljiljanima bit?
- bijelo_dugme
Najgore je sto su na granici kod Metkovica naopako stavili zastavu. Skandal!
-
cufeticka
meni u sobi na zidu iznad pisaceg stola (a ispod titove slike onako usput) stoje okacene i ljiljani i nova.. okacene su samo na jednom cosku, kao u parlamentima i bar meni tako izgledaju veoma mocno jedna pored druge..
sto se ljiljana tice, feliks u nekom smislu jeste u pravu. za razliku od vremena rata i kratko poslije njega, kada mi je ta zastava bila svetinja i najvazniji dio mog BOSANSKO(-HERCEGOVACKO)G identiteta, ona je kroz svojatanje od strane sda postala iskljucivo BOSNJACKA zastava, tj simbol bosnjackog identiteta. upravo zbog tog poslijeratnog svojatanja, ona nazalost vise ne moze biti zastava DRZAVE BiH. ponavljam nazalost, jer nije bilo bolje ni ljepse da se pokaze historijski kontinuitet bh drzavnosti, neovisno od etnicke pripadnosti njenih gradjana - kao sto je sluzila na pocetku otpora.
sta je, tu je. poslije velike skeptike na pocetku, potpuno se identifikujem sa novom zastavom i nema sansi da je drzim naopako. nametnuta jeste. ali je graficki gledano odlicno rjesenje, simbolicki predstavlja jedinstvenu BiH - trokut. plava zuta i bijela su bile i boje zastave sa ljiljanima. nazalost joj ipak fali historijska povezanost, tacno. ali hajmo joj dati historiju. time sto cemo je s ponosom nositi i prihvatiti. i prije svega raditi na tome da drustvo i drzava napreduju, onda je zastava najmanji problem:
da nam drzava funkcionise kako treba, ona bi bila bila simbol napretka. ovako je vecini simbol trenutnog stanja: depresije.
jos malo komentara na do sada receno: nekima se svidja ona crveno-zuta zastava. a sta to ona simbolizira?! ona lafo nije bila nametnuta? (iako cijenim ulogu austro-ugarske u nasoj proslosti)..
naravno da znam melodiju himne, mogu je odzvizdati (a necu je nikada IZvizdati, mada smo imali bolju), odpjevati naravno ne, ali se nadam tom danu..
last but not least i da se vratim na temu: to sto je neki drze naopako ima razlicite motive: kad sam bio zadnji put u bijeljini, ispred zgrade suda je visila pogresno, to sam interpretirao kao pakost (na zgradi opstine je stajala tacno i OGROMNA je, ali nazalost pokrsj iste tolike rs-a). neki dan na tv-u vidim u leverkusenu, navijaci barbarezu masu zastavom okrenutom naopako. vjerovatno nasi bosancerosi, ali sumnjam da je zlomjera u pitanju, nego ljudi iz euforije nisu primijetili. a ako je fakat neznalost u pitanju: hebat ga, onaj ko ne zna kako BiH izgleda na geografskoj karti, nije ni vrijedan da ikako dize drzavnu zastavu..
u potpisu: momak cufeticke. prije nekih mjesec dana sam se registrovao i sam, ali mi jos uvijek nije odobrena registracija, pa moram sa zeninog nick-a pisati - koje ponizenje

sto se ljiljana tice, feliks u nekom smislu jeste u pravu. za razliku od vremena rata i kratko poslije njega, kada mi je ta zastava bila svetinja i najvazniji dio mog BOSANSKO(-HERCEGOVACKO)G identiteta, ona je kroz svojatanje od strane sda postala iskljucivo BOSNJACKA zastava, tj simbol bosnjackog identiteta. upravo zbog tog poslijeratnog svojatanja, ona nazalost vise ne moze biti zastava DRZAVE BiH. ponavljam nazalost, jer nije bilo bolje ni ljepse da se pokaze historijski kontinuitet bh drzavnosti, neovisno od etnicke pripadnosti njenih gradjana - kao sto je sluzila na pocetku otpora.
sta je, tu je. poslije velike skeptike na pocetku, potpuno se identifikujem sa novom zastavom i nema sansi da je drzim naopako. nametnuta jeste. ali je graficki gledano odlicno rjesenje, simbolicki predstavlja jedinstvenu BiH - trokut. plava zuta i bijela su bile i boje zastave sa ljiljanima. nazalost joj ipak fali historijska povezanost, tacno. ali hajmo joj dati historiju. time sto cemo je s ponosom nositi i prihvatiti. i prije svega raditi na tome da drustvo i drzava napreduju, onda je zastava najmanji problem:
da nam drzava funkcionise kako treba, ona bi bila bila simbol napretka. ovako je vecini simbol trenutnog stanja: depresije.
jos malo komentara na do sada receno: nekima se svidja ona crveno-zuta zastava. a sta to ona simbolizira?! ona lafo nije bila nametnuta? (iako cijenim ulogu austro-ugarske u nasoj proslosti)..
naravno da znam melodiju himne, mogu je odzvizdati (a necu je nikada IZvizdati, mada smo imali bolju), odpjevati naravno ne, ali se nadam tom danu..
last but not least i da se vratim na temu: to sto je neki drze naopako ima razlicite motive: kad sam bio zadnji put u bijeljini, ispred zgrade suda je visila pogresno, to sam interpretirao kao pakost (na zgradi opstine je stajala tacno i OGROMNA je, ali nazalost pokrsj iste tolike rs-a). neki dan na tv-u vidim u leverkusenu, navijaci barbarezu masu zastavom okrenutom naopako. vjerovatno nasi bosancerosi, ali sumnjam da je zlomjera u pitanju, nego ljudi iz euforije nisu primijetili. a ako je fakat neznalost u pitanju: hebat ga, onaj ko ne zna kako BiH izgleda na geografskoj karti, nije ni vrijedan da ikako dize drzavnu zastavu..
u potpisu: momak cufeticke. prije nekih mjesec dana sam se registrovao i sam, ali mi jos uvijek nije odobrena registracija, pa moram sa zeninog nick-a pisati - koje ponizenje
- Feliks
Slazem se. Medjutim, ponavljam, ako je u sred Sarajeva zastava pogresno izvjesena, sta ocekivati od Bijeljine?cufeticka wrote:meni u sobi na zidu iznad pisaceg stola (a ispod titove slike onako usput) stoje okacene i ljiljani i nova.. okacene su samo na jednom cosku, kao u parlamentima i bar meni tako izgledaju veoma mocno jedna pored druge..
u potpisu: momak cufeticke. prije nekih mjesec dana sam se registrovao i sam, ali mi jos uvijek nije odobrena registracija, pa moram sa zeninog nick-a pisati - koje ponizenje![]()
Zastava je jako bitan elemenat drzavnog vizuelnog identiteta i ovakva opisana situacija pokazuje zalosno stanje po tom pitanju.
- Feliks
Eno libijska all-green moze biti uzorVirtual X wrote:Jesu bosansku, al zato nisu hrvatsku!![]()
![]()
ma nama treba jednobojna zastava, pa nek je vrte kako hoce, jedini je problem koju boju izabrat: svijetlo zelenu, tamno zelenu ili metalik zelenu
-
Akutno D
Zastava ko zastava ona predstavlja državu i da nam je država bolja i zastava bi bila .Što se ove trenutne tiće ne izgleda mi loše.jedino što je nametnuta i što je haman rijetko ko priznaje ko svoju(a treba li bi bar dok se ne dogovorimo o boljoj).Što se tiće istorijskog kontinuiteta čuo sam negdje da franjevci čuvaju čitavu zbirku orginalnih istorijskih simbola Bosne i Hercegovine u svom samostanu pa bujrum nakon hiljadu tisuća godina istorije Bosne i Hercegovine tih simbola (grbova,zastava itd) ima koliko hočeš pa da izaberemo neki i da bude NAŠ .Ali ne može jer neki za sve što je naše(BiH) neće ni da čuju.
Zato čuvajmo ovu što imamo jer druge dugo nećemo dobiti.
Zato čuvajmo ovu što imamo jer druge dugo nećemo dobiti.
-
RizinoPolje
Da li to znaci da tako rade i sa zakonima i dokazima, ili tzv. materijalnim podacima????
A zasto je to kod nas problem? Vjerovatno zato sto u drzavnoj sluzbi rade nesposobni, nepismeni i nestrucni ljudi, a i sam zakon o zastavi je lose napisan. Nisam siguran ni da postoji zvanicno Uputstvo o isticanju drzavne zastave, jer da postoji vjerovatno bi se ovakvi gafovi rjedje desavali. Vrhunac neodgovornosti i neznanja po pitanju isticanja drzavne zastave je situacija pred Pravosudnim institucijama BiH (Sud BiH, Tuzilastvo BiH, Ured Registrara) na Otoci, gdje je BiH zastava okacena o duzu stranu, a to je ona strana o koju se ni jedna zastava na svijetu ne kaci!!!
Da li je iko ispitao zasto to oni tako rade? Ili mozda ne znaju. Ali tesko je povjerovati. Ima li iko sliku tako objesenih zastava sa zgradom, da se vidi -
hoce li i onu drugu zastavu "vjesati" naglavacke??
tesko je povjerovati - zakonodavne institucije, zapravo one koje PRESUDJUJU KASKO SE zastave vesaju obrcu NAOPAKO!!!! Pa sta rade onda sa "zakonima"????
Da li je to istina??? Ima li iko sliku???
- bijelo_dugme
Mislim da je najbolje tamnu uzet posto unas zastave brzo izbljede.Virtual X wrote:Jesu bosansku, al zato nisu hrvatsku!![]()
![]()
ma nama treba jednobojna zastava, pa nek je vrte kako hoce, jedini je problem koju boju izabrat: svijetlo zelenu, tamno zelenu ili metalik zelenu
- bijelo_dugme
Hantraga wrote:Ma trebaju nam brate nesto napisat na zastavu, tako cemo po slovima znat kako da je okrenemo...
Jebiga onda treba dva-tri jezika izcvrljat.
-
RizinoPolje
mozda je mislo na one sto ju "vodoravno!" polazu.Jebiga onda treba dva-tri jezika izcvrljat.
- cyprus
Ma imamo mi i dosta nepismenih tako da bi to teško rješilo problem.Hantraga wrote:Ma trebaju nam brate nesto napisat na zastavu, tako cemo po slovima znat kako da je okrenemo...
A ne znam stvarno kad neko ne zna kako izgleda BiH na geografskoj karti, onda stvarno...
-
kosarka
Mislim da je problem u identifikaciji sa ovom "novom" zastavom. Jako rijetko mozete naci nekog covjeka kome je ona u srcu tako da nemari mnogo o tome kako ona stoji - sto je pogresno pogotovo na drzavnim institucijama.
Svi je prihvatamo kao kompromis i sami sebi govorimo da je onaj zuti trokut zapravo nasa BiH(nekako geografski, jel...)...
Za mene, licno, postoji samo jedna zastava u mom zivotu i u mojoj dusi:

Novu cu da postujem, ALI jednu jedinu zastavu koju ja imam jeste sest zlatnih ljiljana na modroj podlozi ciste bijele pozadine.
Ne interesuje me SDA, niti bilo kakvi drugi kvazi patrioti. Ovom je nasa historijska zastava, prava Bosanska ako tako hocete!!!
Svi je prihvatamo kao kompromis i sami sebi govorimo da je onaj zuti trokut zapravo nasa BiH(nekako geografski, jel...)...
Za mene, licno, postoji samo jedna zastava u mom zivotu i u mojoj dusi:
Novu cu da postujem, ALI jednu jedinu zastavu koju ja imam jeste sest zlatnih ljiljana na modroj podlozi ciste bijele pozadine.
Ne interesuje me SDA, niti bilo kakvi drugi kvazi patrioti. Ovom je nasa historijska zastava, prava Bosanska ako tako hocete!!!
-
Ja sam jednom imao priliku da stavim zastavu na zid i pogresno sam je stavio. Ne zato sto imam nesto protiv zastave, jednostavno nisam znao kako se stavlja. Kako izgleda, moze bilo kako.
Izmedju ljiljana i ove, vise mi je draza ova. Mrzim bijelu boju!!! Plava mi je draza, samo na staroj je plava bila u pozadini ljiljana. Ova mi je na oko ljepse od stare.
Izmedju ljiljana i ove, vise mi je draza ova. Mrzim bijelu boju!!! Plava mi je draza, samo na staroj je plava bila u pozadini ljiljana. Ova mi je na oko ljepse od stare.
-
DUREX
Imao sam davno, onu Titovu - nju su u krvi izbrisali... Imao sam ljiljane, za njih sam se borio - i njih pokusavaju da izbrisu...
Ovo je moja zastava... jedna i jedina koju volim i priznajem... Najljepsa na svijetu!

(A, ovu ponjavu, o kojoj pricate, ni u halu ne bih okacio)
Ovo je moja zastava... jedna i jedina koju volim i priznajem... Najljepsa na svijetu!

(A, ovu ponjavu, o kojoj pricate, ni u halu ne bih okacio)