Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ja_cura_ wrote:ah, da, mozda je vazno da napomenem, da bi ova osoba eventualno pocela uciti norveski sa nekih 30-31 godinu... sto znatno otezava...
ma kakvi, ne otezava.
bitna je komunikacija, bitan je fond rijeci i naravno na samom pocetku odvojiti vremena za gramatiku a rijeci se povremeno mogu uciti.
ja ne vidim to kao neki problem ako se, radi njenog/ njegovog izgovora, moze odmah primijetiti da mu je porijeklo van Norveske.
a ako je on/ona 30-31 godina i to ne znaci da on/ona ne moze to usavrsiti pa da se osjeti samo mala nijansa razlike... sve je to individualno.
al` gramatika kao gramatika nije teska, a jos lakse nauciti posto on/ona zna par drugih jezika.
nema stvarno razloga za brigu.
sto se tice literature ima stvarno jako dobrih knjiga za one koji uce jezik, a i ponude za pohadjanje norveskog jezika su dobre.
hej chupka, ti stvarno znas oraspoloziti ljude i motivirati ih...
ma ja sam u pitanju, izvini sto nisam odmah napisala da se radi o meni
ako bude sve islo kako treba, za nekih godinu dana bih trebala doci gore da zivim (udaja za naturalizovanog norvezana )... malo je tesko sve ovdje ostaviti (stalni i dobro placeni posao) ali hajd, ako nekog volis, onda je sve vrijedno uciniti za to.
malo me je strah, jer je promjena sredine velika. ja jesam zivjela vani oko 6 godina, tu sam i naucila ova tri svjetska jezika da super parlam , ali kad skontam pod "stare dane" uciti norveski, te kakve cu sanse imati sutra za zaposlenje i ostalo... plus asimilacija ili integracija... velik korak
Budo75 wrote:klima je jako losa. tmurno i kisovito vrijeme vecim djelom godine. zavisno od geografskog polozaja grada zimski dio godine provedes uglavnom u mraku .
ovo, pored svega ostalog sto sam napisala o Norveskoj, vazi i za Norvesku.
ali ne brini, D vitamina ima , ima se ribljeg ulja , drugih vitamina, tableta.
na kraju se i koza prilagodi promjenama, evo mene bijela k`o sir.
jos malo pa cu moci traziti da radim kao ambasador ovdje.
salim se...
@Citizen-X najbolje da odes na ovu stranicu, vjerovatno tamo mozes naci dosta odgovora (tvoj slucaj mi nije poznat, zato ne zelim nesto pisati ovdje jer davati neke lazne signale - nije fer ).
Nije sad nesto zaprlo pa da sad upirem da idem, medjutim Norveska mi se cini kao jedna smirena zemlja u kojoj vlada zakon i red, u kojoj bi mozda volio da pozivim, a ko zna sta nosi noc a sta dan. Vec sam u novonastaloj EU zemlji pa kontam - mozda je lakse.
liberal wrote:Pa aks si u Australiji i imas nijhova pasos zaste nerazmislis o Kanadi?
Jezik znas, pasos ti je od komonvelta-znaci procedure za imigraciju i dobijanje novog drzavljansktva mnogo lakse, velika zemlja, ima posla...
e evo jednog iz Kanade.
Sensei, JOK u Kanadu. daleko, ne mozes opet bibijem do Bosne.
e sad da se opet vratimo na ozbiljnu temu:
ima se posla i u Norveskoj, ima ovdje raje i iz Australije koji dodju, rade. (po dosta nekih pitanja Norveska dosta lici na Kanadu a i priroda je tu negdje )
E jebiga sad nemozes autom...koliko tebi treba da se klackas autom da bi dosao u Bosnu?. Toronto-Sarajevo sa jednim presjedanjem je 8 1/2 sati nevjerujem da ti mozes doci iz Norveske za to vrijeme. Troskovi putovanja su veliki kao i meni zato i nije ti neki izgovor.Dalje klima u Torontu ( odakle se javljam ) je dosta dobra. Ljeta su topla (zbog jezera imas osjecaj da si negje juzno zbog vlage) zime ciste i hladne ali nema maglustina i smoga, snijeg padne ali ne u kao sto pada kod vas ili u Bosni, zadnjih godina skoro pa ga i nema
Ovdje je trenutno takav bum u industriji da ima posla svugdje. Gradjevina radi ko luda ( za razliku od Amerike) i vecina nasih ljudi je pokupovala stanove ili kuce ( sto vidim nije bas slucaj za Norvesku).
Sad nemoj da mislis da je ovdje sve zlato ali....uostalom covjek je pitao za preseljenje u Norvesku zato sa srecom gdje god ali ako se odlucite za Kanadu dobrodosli
Stas bola u Noveskoj, pa to je BiH, s klimom sibirskom, a u sred okeana, jedino imaju zensku genetiku dobru jerbo su Vikinzi, od kojih ne ostade ni trag ni glas, isli zene otimati po okolnim zemljama, i dovoditi, samo sto je bilo, onako, za oko ljepuskasto, ovo drugo, je bilo sve konvertirano u safun i margarin.
Ali ti si ozenje, kako stvari stoje, stoga opet te tampi stas tamo? I da nisi ozenjen, to je zemlja zenskijeh prava, a zene se plaho slabo kresu. Onako, ladno-mudovite. Nema tu zara nikakvog. Sve racionalno iskalkulisano, tesko im se napregnuti u porodilistu, i za to im treba drzava pomagati, jer je duzna da ko Robin Hood, uzme od onog koji je sposoban da zaradi i namiri fukarestinu.
Nego ako ima kakav dobar staracki dom, u Norveskoj sa sisatim sestrama, da mi neko javi, da krenem uplacivati, da imade dje okocan't ko strvina, povrh fjroda, inace, pasa moj solidni rece tebi dobro neko, uzmi pa odi mjesec-dva kao turista. Ako ne mognes se snaci, to ti je znak. Familiju dovlaciti u takve pohode, jedna suplja druga prazna, radi nekog neiskristalisanog razloga osim - "ovdje nisam pusco korijene, vruce je i daleko od BiH"... za 10 godina pustices korijenje pa da si u Zambiji a ne Australijia, ako je vruce, brate, barem nije led ledeni i sa sezonom od 6 mjeseci u kojoj je non stop ili dan ili noc. To sto je BiH daleko, i bolje ti je. Sta ces u zemlji u kojoj je svaki 70 covjek - Jugosloven (Svedska). Evo kaze Cupjahalica, ima ih 11.000 u Norveskoj. Pa ja gdje sam god u milionskom gradu Americkom zivjeo - bilo je vise Bosanaca od tog broja, a kretala se cifra od 14.000 (Detroit) do 70.000 (Saint Louis) ljudi, sto opet na populaciju jednog grada koja je circa - jednaka cijeloj Norveskoj, i nije mnogo.
I ja sam s godinama naucio cijeniti mir, ali jedno je mir, a drugo smrt. Meni se cini da ziivm u nekom seocetu Norveskom (seoce uslovno receno), da bi mi zivot toliko ustajao i dodijao, a da nebi bilo previse nekih drugih opcija, opcije su ili Oslo, ili Bergen, ili veca ili manje seoce.
Rekli su ti ljudi, medju ostalom koje opcije imaju smisla - a to je Kanada, jer je commonwealth i govori se Engleski jezik - pa pogledaj samo gdje Australijanci koji nisu u Australiji zive - u kojim to zemljama, to ce ti samo mnogo toga reci. Ako je problem u klimi i ako je problem u ne pustanju korijenja. Osim toga - Kanadjani nisu previse skolovani, niti se previse dive sebi da bi sami sa sobom, se jebavali pred ogledalom da izvines, u nedostatku mi boljeg izraza, samo da mogu. niti su narod kojima prijeti istrebljene biolosko jer zene ne mere da nosa blagodar s neba pod pazuhom 9 mjeseci, vec joj je prece, da joj na dupetu nema koja bora, i da ima karijeru, u nekoj tvrtki, gdje sa 50 godina ce planirati kuci da i ne dolazi jerbo - koje to kod kuce? Niko ili muz s kojom je toliko godina, jebeno je to, jos kad postane normalno da ti je zadatak kao emigrantu da napravis 5 djece Kraljevini Norveskoj da bi natalitet poboljsao.
Ali ovo su neka moja, subjektivna razmisljanja. Nemoj samo da ispadnes jedan od onih koji dzalaju u socijalu jer nece da rade, i kojima je najbitnija distanca do BiH iz zemlje u kojoj su. Napravio si jedan krupan korak, otisao si iz BiH negdje drugdje, problem je - sto je nenormalno ocekivati da ce ti biti dobro u prve 2 godine narucito jer imas familiju uza se, kojoj takodje treba adaptacija a i treba lova za imanje familije, to nije lako nigdje, pa ni u Svedskoj ni Norveskoj jer da jest, imali bi i oni po 12-toro, ko Albanija i Zapadna Bosna u najbolje dane, al' nejima jaro, oklen. Ili ces kupit stan ili' napravi Cengu malog, trece nejima. Osim socijale. Sto na kraju kad skontam, koliko ti poreza mazne drzava i kako te masno plesce po dupetu za svaku sitnicu, kao, "drzanjem inflacije odrzavamo standard" a ovamo, u padze, ni unuce ti nema sansu da dodje do nekog kapitala, ozbiljnog, ne znam, kao sto rekoh, veni vidi vici... i ako valja javi nama svima, da pohrlimo u pohode.
Ne znam odakle ti podaci ali to sto pises nije tacno, vecina ljudi je i ovdje kupila ili stan ili kucu.
Ma, pogresno si ti shvatio moju poruku. Salila sam se u vezi Norveske, Kanade (znam sto se tice Kanade da je zivot poprilicno slican kao i ovdje po pitanju zdravstva, posla i slicno).
A sto se tice klime: Kanada ili Norveska... tu ti je to negdje jarane. I ovdje se vrijeme promijenilo zadnjih godina (nazalost), ali to je i razlog zabrinjavanja kako za Kanadu tako i za Norvesku.
Posao nije ni u Norveskoj problem, tako da...
Sto se tice putovanja ne vjerujem da su nam cijene iste, ipak mislim da je jeftinije putovati iz bilo koje evropske zemlje za BiH, nego iz Toronta (let odavde avionom traje 2-3 sata a iz Toronta ipak malo duze, s` time i skuplje).
Naravno da ces stici prije mene ako se ja vozim autom odavde, ali to jos nisam nikada uradila niti imam to u nekom skorom planu. Samo ipak mislim da sam osjecaj kad nisi preko bare je ipak malo drugaciji.
Dobio je covjek dosta informacija, a lijepo je cuti da je vecina zadovoljna sa drzavom gdje trenutno boravi.
@Nosferatu
covjek cije postove citam sa osmijehom na licu, zacinjene uvijek sa dozom mudraluka mahalskog poglavice... ali i ti ga ovdje nadrobi, a ne procita pazljivo. Ja ne napisah dvije, nego 5 (pet) godina, a sad raspravljati sta cu tamo i s kojom namjerom, ne bih. Nego, ja upitah na ovoj temi za uslove, pogodnosti, adaptaciju i slicno, a ne za nekakvu analizu i doskocice mislim fino je to receno, ali nepoznavanjem svih fakata o konkretnoj stvari analiza nije na mjestu.
U mojoj mahali i nema ex-yugovica, osim jedne porodice iz Dubice i još jednog osamdesetpetogodisnjeg NDH-ovca. Istina, u blizini ih ima ali putevi nam se ne preplicu. Mislim da je tako bolje. Evo vidim ti spomenu i Kanadu, koju nudis kao alternativu, a ja vec naglasih da je Kanada treca opcija. Nemoj sta zahaturit, i kao sto rekoh, zanimljiva je analiza, doduse naglasio si da je to tvoje subjektivno misljenje, ali, ali...
Sensei wrote:@Nosferatu
covjek cije postove citam sa osmijehom na licu, zacinjene uvijek sa dozom mudraluka mahalskog poglavice... ali i ti ga ovdje nadrobi, a ne procita pazljivo. Ja ne napisah dvije, nego 5 (pet) godina, a sad raspravljati sta cu tamo i s kojom namjerom, ne bih. Nego, ja upitah na ovoj temi za uslove, pogodnosti, adaptaciju i slicno, a ne za nekakvu analizu i doskocice mislim fino je to receno, ali nepoznavanjem svih fakata o konkretnoj stvari analiza nije na mjestu.
U mojoj mahali i nema ex-yugovica, osim jedne porodice iz Dubice i još jednog osamdesetpetogodisnjeg NDH-ovca. Istina, u blizini ih ima ali putevi nam se ne preplicu. Mislim da je tako bolje. Evo vidim ti spomenu i Kanadu, koju nudis kao alternativu, a ja vec naglasih da je Kanada treca opcija. Nemoj sta zahaturit, i kao sto rekoh, zanimljiva je analiza, doduse naglasio si da je to tvoje subjektivno misljenje, ali, ali...
Mojne se ti meni sta ljutiti ja se zajebavam.
Ne cini zemlja covjeka, vec covjek zemlju. Niti cine okolonsti covjeka vec ga otrkivaju.
A ako u BiH ima zivota, jebi ga, onda sta da trunimo ovdje o Norveskoj, Australiji ili Americi...
Ja sam samo zajebavao se malccie, nebi li Chupjahalica rekla da me voli i hoce da mi posalje papire za Norvesku ali vidis ti kako nema nista od te ljubavi, jebi ga, kajem ti ja, Skandinavdjanke bol'a. Ja sam davno skontao da po temperamentu mi pasu ove Latinsko-americke zene i mjesta i nacini zivljenja. Ono posvadjamo se, posoramo se, i sutra ujutro ako posteljina nas ne pomiri nece nista drugo. Ciganijada sveopsta, al' uvijek se okrece. Nekako, zemlja koja je previse civilizirana, i previse normalana, nije ni to za mene bola. Sterlino previse. Zbog toga mi se gade Zapadno-Europljani, toliko su sterlini i unoformni ljudi, izboliceni samo potrebom da se cine korisni, s poslom i slicno drugo kad pogledas obojene, oni znaju da zive, nece da rade, al' znaju da zive. Doduse, ne znam kakva je situacija u Australiji, s aboridzanima, ja njih i ne racunam u ove svjetske neke tokove.
Uglavnom skontao si sta ti je raditi, a sad se moramo i na tvojoj muci malo nasaliti, jebi ga. Tako to ide, ako znas kod Hamide.
tempora wrote:Koliko mi je poznato, imigracioni evropski zakoni glede imigranata iz zapadnih zemalja i onih "drugih" su apsolutno drukciji i naravno u prednosti su zapadni imigranti sa svim mogucim povlasticama.Sto znaci, da ti je pasos Australije olaksavajuca okolnost.
Da li bi se mogao znati razlog tvoga odabira Svedske ili Norveske ?
ovo prvi put cujem i znam da to ne stoji nigdje u zakonu Njemacke. Znam da je Amerikanac prolazio istu proceduru kao i Bosanac. Jedino sto mislim je da Engleska drugacije gleda na one koji imaju pasose Commonwealtha, kao sto i ostale zemlje (Spanjolska, Portugal) imaju drugaciji odnos prema onima koji dolaze iz bivsih kolonija, u Francuskoj DOM-TOM. Uvijek postoji mogucnost da covjek osnuje svoje poduzece i da na taj nacin ostvari pravo na boravak
karanana wrote:Jarane nisam u Skaninaviji (nazalost), ali pretpostavljam da bi prvo trebao naci neki posao tamo iz Australije (ako je tvoja vrsta posla cijenjena-trazena). potom ti tvoja nova firma obezbjedi radnu dozvolu i vizu. Ja vjerujem da neke frime pomazu i pri preseljenju i da ti za pocetak obezbjede neki smjestaj dok se ti sam ne situiras. Ali opet, mislim da je kljucna stvar tvoj posao odnosno tvoja vrijednost.
Pa ako se vec odlucis na takav korak kao selidba iz Australije u Evropu zasto biras vukojebine koje su 2 500 kilometara od Bosne.
Pretpostavljam da imas dobro obrazovanje , a onda ti nije problem da nadjes posao u Svici ili Austriji.
Plate bolje (svica ) Bosna na dohvat ruke (austrija)
Bosanaca ima i previse za te drzave , ali jedan vise nece se ni primjetiti.
Jedina prednost tih drzava je u tome da ti ciscenja snijega nece nedostajati.
Sensei wrote:Par pitanja za bosance u ovim drzavama.
Razmisljam o migraciji u jednu od ove dvije zemlje...
Zivim medju kengurovima i ja i ostatak porodice imamo AU drzavljanstva i pasose. Koja je procedura za ovakav korak? Sta, kako, gdje, odakle poceti?
Koje cu cijene nekretnina, posao, jezik i sve ostale bitne informacije?
E zemo,evo mene to isto zanima samo u suprotnom pravcu.Evo sa svedskim pasosem mogu li zivjeti downunder bez problema,poso vozac autobusa,volim toplu klimu,recimo Gold Coast ili Brisbane.
Sta mi preporucujes?
Šta ti preporučujem? Ne znam, ali mogu ti reći iz nekakvog svog iskustva. Prvo što trebaš je otići ovdje http://www.dimia.gov.au/immigration.htm i vidjeti zvanične informacije, jer ja nemam tog iskustva posredovanja i "sređivanja papira".
Posao, za posao je najlakše, imaš na stotine nekakvih agencija za zapošljavanje, što državnih, što privatnih. Ali prije svega moraš izvaditi takseni broj, a mislim da to ne možeš bez nekakve vize koja ti omogućava da radiš ovdje. Šta je dobro kod tih agencija je jednom kad se prijaviš, ne popuštaju te za posao i zovu te na sva moguća upražnjena mjesta. Ja sam na samom startu imao sreće pa sam preko agencije uletio u firmu koja mi je blizu (5 minuta vožnje) i posao je svaki dan i "penzionerski" , pa nisam danas u jednoj firmi, a sutra u drugoj.
Za vozača autobusa kao i svi slični poslovi ti treba posebna dozvola (ovdje mislim na vozače javnog prevoza, autobus, taxi i sl.). Tu imaš te nekakve kurseve, gdje to i položiš, samo imaj u vidu da ti je ovdje što se tiče saobraćaja sve kontra u odnosu na Evropu, kao što znaš, vozi se lijevom stranom. Vozački ispit nije teško položiti i brzo ćeš se navići na "suprotnu stranu", ja sam položio četvrti mjesec nakon što sam došao ovdje i to iz prve iako sam u Bosni vozio više od šest godina, dakle nije teško.
Ja sam u Sydney-u, pa ti ne znam za te sjevernije krajeve reći, osim da je vruće a imaš ovdje na forumu ovih hairlija što se vole sunčati. Ovdašnja klima meni i ne ide na ruku, nisam ljubitelj vrućina, ali srećom nije čitavu godinu tako pa se može nekako izdržati, a i polahko se privikavam. Društveni život, vjerovatno kao i svugdje u inostranstvu. Cijene prihvatljive i jeftinije nego u Evropi. Doduše ova dešavanja u svijetu u zadnjih nekoliko godina i ovdje su imala odraza, pa poredeći cijene od prije par godina sa sadašnjim vidi se razlika. Sve u svemu, ovdje nije loše, pa će vjerovatno još neko uskočiti da napiše koju rečenicu više, a mislim ima se tu dosta toga napisati...
Samo da dodam da u Australiji trenutno odnos rada (stvarnog rada) i para mislim da je jedan od najboljih u svijetu (citaj kvalitet zivota prema trudu). Sve polako i saburli (no worries, mate). U sustini, ekonomija je odlicna zahvaljujuci malom broju stanovnika (striktna imigracija) i ogromnim resursima (prvenstveno rudarstvo). Kad tad ce im se to odbiti o glavu i Kinezi ce doci na svoje.
A hairliji kojem ne valja sunce, Tasmanija majka ili jos bolje New Zealand, ne trebaju ti nikakvi papiri ni zajebancije.
Al da nide ne valja to jeste. Bosna je najbolja, samo kad bi svak po 500 Eura mjesecno.
Sensei wrote:Ne, naravno da ne uzimam licno, jer kao sto napisah, razmisljam, a ne i odlucio sam. Pa mi je iz tog razloga i potrebna inforacija vise, dakle od ljudi koji su vec tu i koji imaju veze kako to sve "hoda". Prvo, mislio sam nazad u Bosnu, sto je najvjerovatnija opcija, pa onda kontam kako bi bilo probati negdje u Evropi, jer iz BiH sam izasao 2003., ovdje sam petu godinu i nisam "pustio korijenje". I treca krajnja opcija, mozda Kanada, zbog jezika i prvenstveno klime, ovdje ubi vrucina.
E sad ne znam na osnovu cega raja misli na seljakanje tamo-vamo, ali za 4 godine 3 puta sam dolazio u BiH i kosta brate debelo, pa i iz tog razloga Evropa je u kontovima.
Dakle, svaka informacija, savjet i sl. je dobrodosla.
Probaj Irsku ili Englesku...jezik prednost a AUS je dio Commonwealth-a pa ne bi problem bio sretno!
How do I qualify as a working holidaymaker?
You qualify as a working holidaymaker if:
• you are a Commonwealth citizen of a country listed in Appendix 3 of the Immigration Rules a British Dependant Territories citizen, British Overseas citizen or a British National (Overseas);
•you are aged 17 to 30 years of age (inclusive);
Can I apply to extend my stay once I am in the UK?
You cannot extend your stay as a working holidaymaker. But you may be eligible to switch into work permit employment after 12 months in the UK where your occupation is on the list of designated shortage occupations. Working Holidaymakers may also switch into Innovators and
the Highly Skilled Migrant Programme (HSMP).