PA ŠTA SE DESILO SA TOBOM, DA SE NISI PREHLADIOArogantni wrote:Svaka cast legendoTomislav MO wrote:Inače kad smo već kod putovnice, nagovara me žena na izlet u London, navodno ima vrlo pristupačnih letova preko Splita, a kad već ne traže vize, zašto malo ne izaći....Ja sam odmah iz tvojih komentara vidio da si ti divan covjek
A ne ko onaj osa, cisti provokator a jos ima 40 kuka, sramota!
PS: imam i ja svedski pasos![]()
E djulba jarane, ja sam ti bio ucenik generacije 1990 u 1 gimnaziji u SA:)djulba wrote:ČOVJEČE KAKVI SE SVE DEBILI JAVLJAJU NA OVAJ FORUM, TREBALO BI UVESTI IQ TEST PA KO IMA ISPOD 100 ZABRANITI ULAZAK
HB vs. RSK
- djulba
-
Tomislav MO
Uvijek je bila, ali napisao sam gore, ne bilo kakva, u tome je stvar.Prozor wrote: Je li uvijek bila?
Postoji iskrena ljubav prema svome zavičaju, regiji, bila to Hercegovina ili Bosna, ali prema BiH kao državi teško, iz razloga što je Hrvatima od državnih struktura redovito dolazilo i danas dolazi samo zlo.Prozor wrote:Eh ovo me interesira, obzirom da su Hrvati autohotn narod u istoj, zasto? Zasto je sva prica o nezavisnoj i suverenoj BiH samo bazirana na interesu(kao i na referendumu) a nikad na iskrenoj ljubavi prema istoj, kao sto je ipak moras priznati slucaj u Bosnjaka? Ili kao sto sto je sa Hrvatskom?
-
zavrzlama
#28 Re: HB vs. RSK
Tomislav MO wrote:A kako inače misliš da zaštitim sopstveno stado od preglasavanja i dominacije tvog stada?zavrzlama wrote: Hrvati i srbi nece nikad dobiti federalne jedinice u BIH...razlog....jednostavan...sto njima ne treba fedralna jedinica kao zastita sopstvenog stada od preglasavanja i dominacije drugih..
Za Srbe točno, ali za Hrvate potpuno netočno. Hrvati naime i traže sva mjesta koja im pripadaju i ne pada nam na pamet teritorijalna cjelina, koridori i sl. jer se i ne mislimo odvajati, nego želimo obuhvatiti što više svog naroda, uključujući tu i Žepče, Usoru, pa zašto ne i dio općine Tuzla i sl., i onda odvajanje za Hrvate nema smisla, nego je federalna jedinica (ne mora biti jedna, može ih biti i 10 ili 20) potrebna radi lokalne samouprave i ravnoteže na razini države, a ne radi odvajanja.zavrzlama wrote:nego im treba teritorija koju u buducnosti zele da odvoje od BIH..da sam u pravu ..ponudi te srbima sva srpska vecinska mjesta u federaciji za bilo koje hrvatsko/bosnjacko mjesto u rs-u koje ce presajeci teritorijalnu cjelinu rs-a(iako je Brcko to vec uradilo ali srbi misle da je Brcko njihovo)oni nece pristati....da srbi(citaj veliksrpski segment) misle zivjeti u buducnosti u BIH oni bi se borili za srbe u federaciji i trazili bi postenu teritorijalnu reorganizaciju BIH u cije bi federalne jedinice uslo sto vise prostora koji su pripadali vecinskim narodima prije rata u BIH...
Diskontinuitet teritorija kantona ne samo da je prihvatljiv, nego je upravo ono što Hrvati traže Kreševskom deklaracijom, kojom su ujedinjeni stavovi svih hrvatskih stranaka u BiH.
Ali naravno, vi to zbog politike ekvidistance ne možete vidjeti, vama je na istoj razini srpska prijetnja nestankom i hrvatska podrška na referendumu, na istoj razini je i velika Srbija sa hrvatskim prijedlogom za uređenje po švicarskom principu itd. itd., pa ako vam je tako lakše računat onda ok.
Prvo ja nisam "VI" ja pisem samo za sebe samog i ne identifikujem se nikad za jedan narod....moj narod su svi koji zive u BIH ..a ljude dijelim na one koji su za BIH i one koji su protiv BIH...Rat i njegove rezultate ne uzimam kao bilo kakvu osnovu za razgovor ... A sad odgovor na tvoj post...
Tako sto ces se boriti za onih par hrvata u Gorazdu isto kao i za onih 30 000 u Capljini..Tako sto neces pojedine dijelove BIH nazivati imenom jednog naroda i omedjiti taj dio kao ekskluzivitet samo za jedan narod..A kako inače misliš da zaštitim sopstveno stado od preglasavanja i dominacije tvog stada?
Traze pojedini hrvatski politicari ali ne i oficijelna hrvatska poitika u BIH....navedi i jednu javnu ,jasnu i glasnu odluku ili zajednicki stav hrvatskih politicara gdje traze da se rs teritorijalno reorganizira ....gdje ce se vratitri Podrinje i Posavina bosnjacima i hrvatima....to mozes samo cuti vecinom kod hrvatskih stranaka iz Hrvatske veoma slabo u BIH.....Za Srbe točno, ali za Hrvate potpuno netočno. Hrvati naime i traže sva mjesta koja im pripadaju
Nikad hrvatski politicari nisu naveli "kojih teritorija".....navlaka cista...cilj da ostali prvenstveno bosnjaci pristanu na federalni koncept...a zna se da srbi nebi nikad pristali na teritorijaniu reorganizaciju svog ratnog plijena...Dodik ce uvijek prije zadrzati pola BIH i entitet nego ici u bilo kakvu teritorijalnu reorganizaciju gdje bi morao vratiti vecinska hrvatska/bosnjacka mjesta od prije rata...federalne jedinice se traze iz razloga sto je pojam "entitet" po medjunarodnom pravu ="nista" ..i sad Dodiku treba ustavni okvir tog ratnog plijena koji se moze demokratskim putem odvojiti od BIH,jer ako ostane ovakvo uredjenje BIH , entitet rs ce zauvijek ostati u BIH.....i secesija je jedino moguca ratom a velikosrbi nemaju vise sile....pa je plan da se iskoriste hrvati u BIH da traze federalnu jedinicu(vrate dug za cjelovitost i etnicki cistu Hrvatsku od srba)nebi li Dodik dobio federalnu jednicu sa pravom samoopredjeljenja i tako zavrsio ono sto je Karadjic zapoceo...Diskontinuitet teritorija kantona
- Prozor
A sta je Franjo radio u Karadjordjevu? Sta je bilo 1993. godine?Tomislav MO wrote:Uvijek je bila, ali napisao sam gore, ne bilo kakva, u tome je stvar.Prozor wrote: Je li uvijek bila?
A Bosnjacima su uvijek cvjetale ruze? I BiH je jedna cjelina, ne zajednica Bosne i Hercegovine...Tomislav MO wrote:Postoji iskrena ljubav prema svome zavičaju, regiji, bila to Hercegovina ili Bosna, ali prema BiH kao državi teško, iz razloga što je Hrvatima od državnih struktura redovito dolazilo i danas dolazi samo zlo.Prozor wrote:Eh ovo me interesira, obzirom da su Hrvati autohotn narod u istoj, zasto? Zasto je sva prica o nezavisnoj i suverenoj BiH samo bazirana na interesu(kao i na referendumu) a nikad na iskrenoj ljubavi prema istoj, kao sto je ipak moras priznati slucaj u Bosnjaka? Ili kao sto sto je sa Hrvatskom?
- and
to je znaci taj uzasni tip drzave za koji su bosnjaci?i vas na svasta nagovaraju.vi i srbi imate izgleda neke naprednije ideje?Tomislav MO wrote:Jasno je na što bi unitarna BiH ličila, nema nikakvih nejasnoća.Prpa.ba wrote:Ova unitarna BiH postaje prica kojom se plase mala djeca poput ove ose. Ono, "Ako ne budes slusao, poslacemo te u unitarnu BiH"osa wrote: unitarna bih
Svi pricaju o njoj, a niko nema ni najblizeg pojma na sta bi ta unitarna BiH licila
Kad se kaže unitarna BiH misli se na BiH sa dva nivoa vlasti: općinski i nivo države. U parlament države se zastupnici biraju samo na osnovu broja osvojenih glasova.
Primjer tako uređene države je Slovenija.
- cyprus
Ovako: zemlja može biti unitarna samo tamo gdje ne postoji više stada, nego samo jedno stado. U BiH to nije slučaj tako da svaki pokušaj uvođenja unitarizma, ili kako se to ljepše kod nas kaže "građanskog sistema", bio besmislen. BiH je multietnička država, što znači da u njoj u većem procentu egzistira više naroda. Eh, sad zašto su se ti narodi pretvorili u stada, to je duga, a uglavnom većini nas i poznata priča. Da su ovi narodi, ostali samo narodi, i da se stvari iz sva tri stada ne posmartaju kroz prizmu nacionalnog/etničkog, odnosno da se ova tri stada pomješaju u jedno, u tom slučaju bi se građanska država mogla obrazovat, ovako jok.
- gospodar kuglastih munja
Plasim se da ti nije jasan pojam "gradjnaks drzava". Neki idu cak toliko daleko da smatraju da je to -komunisticka drzava-...valjda zato sto su komunisti osnovali gradjansku R BiH...cyprus wrote:Ovako: zemlja može biti unitarna samo tamo gdje ne postoji više stada, nego samo jedno stado. U BiH to nije slučaj tako da svaki pokušaj uvođenja unitarizma, ili kako se to ljepše kod nas kaže "građanskog sistema", bio besmislen. BiH je multietnička država, što znači da u njoj u većem procentu egzistira više naroda. Eh, sad zašto su se ti narodi pretvorili u stada, to je duga, a uglavnom većini nas i poznata priča. Da su ovi narodi, ostali samo narodi, i da se stvari iz sva tri stada ne posmartaju kroz prizmu nacionalnog/etničkog, odnosno da se ova tri stada pomješaju u jedno, u tom slučaju bi se građanska država mogla obrazovat, ovako jok.
Gradjanska drzava je prije svega garant prava pojedinaca kao clana zajednice, i proisticu iz same Burzoaske Revolucije gdje je doslo do potpunog oslobadjanja od feudalnih odnosa i prava oligarhije da odlucuje u ime grupe u ime naroda. Gradjanin je dobi pravo da bira i da bude biran.
U BiH je sasvim moguca gradjanska drzava, jer Ustav garantuje ravnopravnost svih na citavoj teritoriji. To isto imamo i danas, s tim da je to razbijeno na dva djela, dva entiteta, i samo je privid da Srbi imaju veca prava od ostalih u RS. Isto tako je i u Federaciji. I zato te dvije nepotrebne administrativne drustveno politicke zajednice treba zamjeniti sa par vecih funkcionalnih regiona a narodi, kad se vec plase jedni drugih toliko, neka osnuju svoje kulturne regije i neka cuvaju svoj identitet kroz kulturu i obrazovanje, to im niko ne brani.
Osnovni problem u BiH je sto se politika vodi u ime naroda, a ne u ime drzave i njenih gradjana, i zato je nefunkcionalna, nakaradna, lici na srednjovjekovni feudalni sistem gdje su etniteti vazali drzave s vrlo malo obaveza prema nojoj.
- cyprus
Pa evo priznajem da mi nije najjasnije, pa bi volio da mi neko ko se bolje razumje objasni razliku između ovakve BiH koja bi bila unitarna i BiH koja bi bila građanska, ali podvlačim BiH sa strukturom i mentalitetom stanovništva koje trenutno posjeduje.
- osa
nema razlike, osim apstraktne jer u unitarnoj bi manjinski narod bio svjestan da ga preglasavaju a u građanskoj bi ga preglasavali kroz tzv, građanske stranke koje uzgred budi rečeno u bih su nacionalne samo upakirane u građansko ruho i nazive ( snsd, sdp i sl.). ovaj pasus u tvom osvrtu je vrlo bitan i mnogi koji pričaju o građanskoj bih to zanemaruju, neki svjesno, "ali podvlačim BiH strukturom i mentalitetom stanovništva".cyprus wrote:Pa evo priznajem da mi nije najjasnije, pa bi volio da mi neko ko se bolje razumje objasni razliku između ovakve BiH koja bi bila unitarna i BiH koja bi bila građanska, ali podvlačim BiH sa strukturom i mentalitetom stanovništva koje trenutno posjeduje.
-
neshto
pa jebem mu Tomo, ne volim ni ja brankovica, silajdžića, dodika, aliju, jovića, pašalića ili ušanovića nego volim ovu zemlju, ljude, životinje..! ništa mi poslije '96 ndobrog nije donijela kao što reče ali mi ni 100 alija i sličnih ne može ogaditi onu našu BiHTomislav MO wrote:Uvijek je bila, ali napisao sam gore, ne bilo kakva, u tome je stvar.Prozor wrote: Je li uvijek bila?
Postoji iskrena ljubav prema svome zavičaju, regiji, bila to Hercegovina ili Bosna, ali prema BiH kao državi teško, iz razloga što je Hrvatima od državnih struktura redovito dolazilo i danas dolazi samo zlo.Prozor wrote:Eh ovo me interesira, obzirom da su Hrvati autohotn narod u istoj, zasto? Zasto je sva prica o nezavisnoj i suverenoj BiH samo bazirana na interesu(kao i na referendumu) a nikad na iskrenoj ljubavi prema istoj, kao sto je ipak moras priznati slucaj u Bosnjaka? Ili kao sto sto je sa Hrvatskom?
- pun_mjesec
hb? ovo treba pitati katolike iz kaknja, vareša, bugojna i drugih mjest gdje ih je zivjelo nekoliko desetina hiljada, u gradu, selima, sa crkvama, karitasima, radio stanicam i stalom infrastrukturom...
onda pukne tikva pa se pokusa pruzeti policija, stab to-a itd. i onda se te desetine hiljada zbog pojedinaca koji su nesposobni procijeniti situaciju, presele da zive po izbjeglickim logorima kod srba (10-tak dana) dok se ne smjeste u zeljeznicke vagone u capljini i po donekle citavim kucama i stanovima po stocu i z. mostaru.
onda se potpise dejton pa se oni ne vrate svojim opljackanim i spaljenim kucama vec im hercegovci naprave bobanovo, suskovo i ina sela koja lice na scenografiju za neki srpski film u kojem pijani otac na kraju filma pobije svu porodicu.
onda dobiju od rh materijal da obnove kuce po bugojnu, zenici, zepcu, derventi itd. ne bi li ih makar koristili kao vikendice i odrzali neku vezu. a oni taj materijal prodaju lokalnim kamiondjijama, bosnjacima i srbima, koji opet taj materijal prodaju "svojima" koji nelegalno grade po drzavnom zemljistu....
onda pukne tikva pa se pokusa pruzeti policija, stab to-a itd. i onda se te desetine hiljada zbog pojedinaca koji su nesposobni procijeniti situaciju, presele da zive po izbjeglickim logorima kod srba (10-tak dana) dok se ne smjeste u zeljeznicke vagone u capljini i po donekle citavim kucama i stanovima po stocu i z. mostaru.
onda se potpise dejton pa se oni ne vrate svojim opljackanim i spaljenim kucama vec im hercegovci naprave bobanovo, suskovo i ina sela koja lice na scenografiju za neki srpski film u kojem pijani otac na kraju filma pobije svu porodicu.
onda dobiju od rh materijal da obnove kuce po bugojnu, zenici, zepcu, derventi itd. ne bi li ih makar koristili kao vikendice i odrzali neku vezu. a oni taj materijal prodaju lokalnim kamiondjijama, bosnjacima i srbima, koji opet taj materijal prodaju "svojima" koji nelegalno grade po drzavnom zemljistu....
-
dugacki
Vidim tebi je stvarno lose u BiH, bas si ugrozen...malo u kupovinu u London da se zaboravi ugrozenost. Koje licemjerje!!!?????Tomislav MO wrote:Shvatam da je tebi kao Srbinu to nemoguće pojmiti.Arogantni wrote:Vi, katolici naravno zelite da vas dio se pripoji Hrvatskoj. To i mala djeca znaju. A sva ta prica da ne zelite, Tomislave je suplja, al nema veze.![]()
Ali Hrvatima je interes cjelovita BiH. Da ne pričamo šuplje, nema tu ljubavi prema BiH, ali ima puno interesa da ostane, naravno ne bilo kakva, nego u točno određenom obliku:
- cjelovita
- decentralizirana
Nipošto nam ne odgovara srpska i/ili muslimanska država na području današnje BiH, u bilo kojoj kombinaciji (velika Srbija, unitarna BiH, pola-pola itd.)
Arogantni wrote:Mislim da ce ovaj status quo ostati jos dosta godina.
Ti ces Tomislave uci u EU istog dana kad EU primi Hrvatsku. Moci ces raditi i putovati gdje hoces. Navijat ces za svoju Hrvatsku iz Mostara i bice ti super.
A Bosnjaci, ma boli te qurac za njih....Zivjela Hrvatska, jedna i jedina!
Pa, ja ću biti citizien of EU, a Bošnjaci, pa što ja mogu, ja govorim onako kako mislim da im je najbolje, ako hoće poslušat što kažem dobro, ako pak neće što ja tu mogu, sami pali, sami se ubili.
Inače kad smo već kod putovnice, nagovara me žena na izlet u London, navodno ima vrlo pristupačnih letova preko Splita, a kad već ne traže vize, zašto malo ne izaći....
-
Arogantni
Pa sto da nebi. I ti bi da mozes?dugacki wrote:Vidim tebi je stvarno lose u BiH, bas si ugrozen...malo u kupovinu u London da se zaboravi ugrozenost. Koje licemjerje!!!?????
Njemu je njegov predsjednik Tudjaman omogucio da moze putovati bez vize gdje hoce, tebi nije tvoj i to je problem. Nemas se sta ljutiti na njega!
On je u prednosti sto je katolik a Europa voli katolike, zato i mogu...mi ne mozemo, zato trazimo pasose drugih zemalja: Svedske, Danske, Norveske...i ostale
-
dugacki
Jarane, nisi skont'o komentar...al hajd nema veze. Sa koliko ti pasosa raspolazes?Arogantni wrote:Pa sto da nebi. I ti bi da mozes?dugacki wrote:Vidim tebi je stvarno lose u BiH, bas si ugrozen...malo u kupovinu u London da se zaboravi ugrozenost. Koje licemjerje!!!?????
Njemu je njegov predsjednik Tudjaman omogucio da moze putovati bez vize gdje hoce, tebi nije tvoj i to je problem. Nemas se sta ljutiti na njega!
On je u prednosti sto je katolik a Europa voli katolike, zato i mogu...mi ne mozemo, zato trazimo pasose drugih zemalja: Svedske, Danske, Norveske...i ostale
-
Arogantni
Ma skonto sam, samo pozadina tog njegovog licemjera je to sto sam ti ja napisao.dugacki wrote:Jarane, nisi skont'o komentar...al hajd nema veze.
Ko zna, mozda bi i ja da sam bosanski katolik iz Mostara vise volio HR od BIH...
1dugacki wrote:Sa koliko ti pasosa raspolazes?
-
in33sa
A kuce im se opljackale i spalile same od sebe, ko biva, jel.pun_mjesec wrote:hb? ovo treba pitati katolike iz kaknja, vareša, bugojna i drugih mjest gdje ih je zivjelo nekoliko desetina hiljada, u gradu, selima, sa crkvama, karitasima, radio stanicam i stalom infrastrukturom...
- pun_mjesec
nisi skontala poentu posta.in33sa wrote:A kuce im se opljackale i spalile same od sebe, ko biva, jel.pun_mjesec wrote:hb? ovo treba pitati katolike iz kaknja, vareša, bugojna i drugih mjest gdje ih je zivjelo nekoliko desetina hiljada, u gradu, selima, sa crkvama, karitasima, radio stanicam i stalom infrastrukturom...
naravno da se nisu same spalile, ali su napustene zbog ideje hb. to je bit problema, a problem je kako-su-hercegovci-zajebali-i-naguzili-srednjobosanske-i-posavske-hrvate. samo u sarajevu, kaknju i varešu je živjelo sigurno više katolika nego u čitavoj zap. hercegovini (grude, posušje, široki b., čitluk i ljubuški)! i gdje su sad?
-
Arogantni
Kako gdje su sad? Pa u Zagrebu, Svedskoj, Australija, Danska, Njemacka...Ma nisu njih zajebali zap. hercegovci, cini ti se...pun_mjesec wrote:nisi skontala poentu posta.
naravno da se nisu same spalile, ali su napustene zbog ideje hb. to je bit problema, a problem je kako-su-hercegovci-zajebali-i-naguzili-srednjobosanske-i-posavske-hrvate. samo u sarajevu, kaknju i vare¹u je ¾ivjelo sigurno vi¹e katolika nego u èitavoj zap. hercegovini (grude, posu¹je, ¹iroki b., èitluk i ljubu¹ki)! i gdje su sad?
Nek je tebi super u SA
- pun_mjesec
ako vam je to bio plan, cestitam! ispunili ste gaArogantni wrote:Kako gdje su sad? Pa u Zagrebu, Svedskoj, Australija, Danska, Njemacka...Ma nisu njih zajebali zap. hercegovci, cini ti se...
Nek je tebi super u SA
mada mi ponekad nedostaju neki jarani... al' sta ces
"cini ti se" ti je super argument
mislim da sam poprilicno u pravu, vezano za relacije hercegovina-srednja bosna-posavina i na nacin kako je propala hb. hercegovci su nasadili ove iz srednje bosne kada su ih okrenuli protiv komsija, misleci da je to tri dana posla. hercegovci nisu imali sta izgubiti, a katolici iz srednje bosne su puno toga izgubili... i sad im je dobro u zg, svedskoj, njemackoj, australiji....
meni je super u sarajevu. volim otici i do zagreba, njemacke i austrije... ali ipak je najljepse kod kuce