Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Mummy

Post by Mummy »

BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije BiH (vecinsko stanovnistvo Bosnjaci i Hrvati) i RS (vecinsko stanovnistvo srbi). To implicira da se na FTV govore Bosanski i Hrvatski a na BHTV i srpski jezik.
Iako sve ovo sto sam napisala gore licno smatram veoma glupim i jedino sto bi valjalo u ovoj zemlji i njenoj televiziji jeste da se svi najprije osjecamo kao Bosanci pa zek onda Bosnjaci, Hrvati ili Srbi. Isto tako bismo trebali govoriti Bosanski jezik a ne ni Hrvatski ni Srpski jer ni u jednoj od ovih drzava niko i ne pomislja govoriti Bosanski.
Tek kad dodjemo na taj stepen/stupanj (level) razvoja moci cemo naprijed jer i Amerikanci su na prvom mjestu Amerikanci pa onda katolici, protestanti, budisti ili bilo sta drugo.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

:-) jezik kojim se sluzimo danas (bosanski) je najslicniji jeziku koji je uspostavio Vuk Stefanovic K., a tada se zvao srpskim jezikom. ukljucivao je IJEKAVICU sto sadasnji srpski jezik nema. e to sto furamo daytonsku spiku, pa su :P tu RS i Federacija (muslimansko hrvatska), valjda povlaci da moramo imati jednaku zastupljenost hrvatskog jezika (koliko god nam on sa svojom gramatikom parao ushi). predlazem da uvedemo neki lokalni esperanto da nam se niko ne ljuti.
margareta

#28 hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Post by margareta »

Nek' si svako kupi simultanoga prevodioca i mirna Bosna.
putokaz1

#29 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by putokaz1 »

Po meni bi trebalo da bude ako je FTV javni servis.Trebalo bi biti zastupljeni svi jezici,bar naša 3.
York Light 100`s

#30 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by York Light 100`s »

putokaz1 wrote:Po meni bi trebalo da bude ako je FTV javni servis.Trebalo bi biti zastupljeni svi jezici,bar naša 3.
A zašto bi trebao biti i 3. srpski? Zato ima PTPC.
Bošnjaci i Hrvati čine Federaciju pa zato bi trebalo tako biti i na određenoj TV stanici
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by Truba »

jebote
za 50 godina cemo ista pitanja pitati jer se nista nece promijeniti

sretan je onaj ko je otisao 1989.
jao_situacije

#32 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by jao_situacije »

ja bi farsi i sanskrit, a i mađarski je nekako prihvatljiv
ZelenaZgrada

#33 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by ZelenaZgrada »

Ne kapiram čemu toliki animozitet spram ćirilice- pa nije to ekskluzivno srpsko pismo, već svih Južnih Slovena? Srednjovjekovna Bosančica je forma ćiriličnog pisma. Malo je naroda u Svijetu koji imaju bogatstvo da svoj jezik ispisuju na dva pisma, ne kapiram logiku po kojoj se neko toga svjesno i ciljano odriče toga? To me podsjeća na onu anegdotu o popu koji se zavadio sa selom pa iz protesta sebi odsjeko spolovilo (bio je inače sličan takav slučaj neđe u Mačvi, čini mi se, prije desetak godina ili nešto tako- čovjeka iznervirala žena i on u rastrojstvu metnuo qrac na panj i CAP šjekirom :shock: )

Razumijem i prije nego mi neko replicira: četnici su vam ogadili ćirilicu- a kako vam uz ćirilicu ne ogadiše npr Acu Lukasa ili neki sličan srpski muzički šund, to mi samo nije jasno?
sandzokan

#34 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by sandzokan »

Za srpski jezik na FTV je zadužena Danica Jokić.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#35 Re: Zašto nema srpskog jezika i ćirilice na Federalnoj TV?

Post by pici »

FOTO: Naplata autoputa na "klingonskom" jeziku

Autor: mondo.ba

Naplata putarine na dijelu autoputa Banjaluka - Gradiška na naplatnoj stanici "Jakupovci" počela je u ponedjeljak, ali uz određene probleme.

Image

Korisnicima autoputa, koji u zavisnosti od kategorije vozila plaćaju cijenu od dvije do 10 KM, izdavani su računi na nekom nerazumljivom jeziku, koji pomalo podsjeća na klingonski iz serije filmova o "Zvjezdanih staza".

Pretpostavljamo da softver ne podržava font u kome su podaci ispisani.

Podsjećamo da su nadležni iz Autoputeva Republike Srpske najavili da će na naplatnim rampama biti ugrađen najsavremeniji sistem naplate.

Čak je vođa projekta iz Instituta "Mihajlo Pupin" Zlatomir Damjanović podvukao da najmoderniji sistem, koji je instaliran na naplatnoj stanici "Jakupovci", omogućava plaćanje putarine u gotovini i elektronski.

U međuvremenu, iz preduzeća “Autoputeva RS” su nam potvrdili da je greška ispravljena, a da je do nje došlo jer printer nije bio podešen na ćirilicu.
Image
Post Reply