Realno stanje - ovo hoću da čujem, naglas!

Post Reply
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Fratris wrote:
JEDRILICA wrote:
Evo recimo da nije potpisao, sta bi se po tebi desilo.
Potpisao bi neko drugi umjesto njega. A on bi sad kao politicar imao moralno pravo govoriti ono sto govori. Sad ga nema.

Shvati da je morao potpisati i svak se obradovao zavrsetku rata. Lako je biti general poslije bitke!
Kraju rata su se najvise radovali oni koji nisu plaho ni ratovali. Nije pravom vojniku problem ratovati pet godina umjesto tri. Problem je ratovati tri uzalud.

Sam si sve rekao. Opet bi bili u istoj situaciji. Mozda cak i goroj posto bi taj neko ko bi potpisao umjesto Harisa vjerovatno bio puno nepismeniji.

Nije Haris kriv za nasu situaciju. Krivi smo sami mi.

Ko je Bosnjacima branio da se poslije rata razvijaju?
Zar se nisu mogli pokrenuti stari giganti?
Zar se Bosnjaci nisu mogli povezati autoputevima? Ko je to branio?
Zar nisu mogli bar kantone u kojima su oni vecina razviti na zavidan nivo?

Nije do Harisa nego do nas.
To mozes da primjetis npr. u Mostaru. Odes u hrvata da nesto kupis i odes u Bosnjaka. Sve ce ti se samo prikazati. Poslovnost, profesionalnost i ostalo je za nas misaona imenica.

Sve dok kudimo politicare i ne okrenemo se sami sebi uvijek ce nam ovako biti.

Zato gledaj da tebi i tvojoj familiji bude dobro pa ce mo izaci iz krize
sekiracija

Post by sekiracija »

horns&drums wrote:pa dje si bola sekiracijo :D:D

ja se vise ovih nasih pribojavam, sve patriote a kad im banem u kucu pici ceca i tv bijeljina :D:D
Ma ja ba :lol:
Fratris

Post by Fratris »

JEDRILICA wrote: Sam si sve rekao. Opet bi bili u istoj situaciji. Mozda cak i goroj posto bi taj neko ko bi potpisao umjesto Harisa vjerovatno bio puno nepismeniji.

Nije Haris kriv za nasu situaciju. Krivi smo sami mi.

Ko je Bosnjacima branio da se poslije rata razvijaju?
Zar se nisu mogli pokrenuti stari giganti?
Zar se Bosnjaci nisu mogli povezati autoputevima? Ko je to branio?
Zar nisu mogli bar kantone u kojima su oni vecina razviti na zavidan nivo?
Dobar dio svega ovog jest kriv Haris i stranka u kojoj je on bio. I na kraju krajeva, stranka u kojoj je jos uvijek. SBiH i nije nista drugo do verzija SDA. Mogli bi se komotno nazvat SDA 1990 pa da ko u Hrvata budu bratske stranke.

A Haris, koji je imao puno prilika u proslosti da kaze sve ovo sto sad govori se pravi da je nekakav od boga pomazan spasitelj naroda i drzave. Hare veliki pobornik jedinstvene, mutlietnicke BiH. Pa sto nije bio 1990. kad se uclanio u SDA?
Ffff

Post by Ffff »

ovo je realno stanje, i pozicija i opozicija guraju ovo dok na pucaju suplju o RS-u, reformi policije, caci, kurcu-palcu!!! :x :x :x :x :x :x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=44151
Drug Član

#30 Re: Realno stanje - ovo hoću da čujem, naglas!

Post by Drug Član »

Podržavam jedno 85 % posta, ali neću o onome što ne podržavam, već naprotiv o onome što podržavam, i to bi po mom dubokom ubijeđenju trebao biti princip na osnovu koga bi ovu zemlju mogli izvući iz krize. Dakle, početi za promijenu razgovarati o onome o čemu se načelno SVI slažemo i oko takvog konsenzusa širiti krug, na dobrobit svih!
NKVD wrote: - U jeku agresije, rat u Bosni poprima i karakter građanskog pa i vjerskog.
Rat u BiH imao je karakter i agresije, i međunarodnog sukoba, i građanskog i vjerskog rata, a koji je od njih predominantan i u kojem vremenu je tema za diskusiju...
NKVD wrote: - Demokratija nije dobra opcija jer za nju nismo spremni, nemamo izgrađeno društvo koje bi bilo garant napretka i donošenja pravilnih odluka na izborima.
Sto posto tačno! Mi danas u BiH nemamo građansku državu i neizvjesno je kada ćemo je imati, takođe iz istog razloga je na žalost svih građana BiH, trenutno nemoguće imati demokratiju po principu jedan čovjek jedan glas!
Potrebno je sakupiti nezavisne sociologe i politologe i napraviti studuju kako korak po korak doći do građanske države BiH u kojoj će nacionalne partije u najboljem slučaju biti opozicija (i to zadugo)...
Samo znam da ovo što se unazad tri godine radi u BiH predstavlja stalno kretanje unazad jer se po oprobanom receptu stalno nameću pitanja razdora, a ja za to najviše krivim MZ.
osa

#31 Re: Realno stanje - ovo hoću da čujem, naglas!

Post by osa »

NKVD wrote:Dakle, ovako... Ovo je set činjenica koji bi svaki dobronamjeran, građanski opredjeljen Bosanac morao potpisati/odobriti da bi se krenulo sa mrtve tačke. Dok se ne pojavi javna ličnost ili političar, najbolje bi bilo Bošnjak, možda kao uslov, i ovo naglas ne kaže, nema nam napretka. Sve ostalo je šlajdranje u mjestu i navođenje vode na mlin nacionalistima koji hoće svoje nacionalno čiste države, što veće to bolje. Gdje mogu do milje volje vladati na način primjeren srednjem vijeku. Kako pravoslavne, tako katoličke a Bogami i muslimanske. Nešto kao otvaranje sopstvenih očiju, kasno priznanje samom sebi, katarza...

- U Bosni je bila agresija pomahnitalih srpskih nacionalista koji su na njenoj pripremi radili dugo, još za vrijeme rahmetli Šabana.

- Muslimani, koji se poslije nazivaju Bošnjacima da bi označili novi start i nacionalno osvještenje, nisu bili sposobni ništa uraditi da to spriječe niti da upozore običan narod.

- Hrvati vole samo sebe, rade jako na svom napretku i ako ih ne diraš mogu biti dobri susjedi. Počinili teške ratne zločine i u Bosni i u Hercegovini i u Hrvatskoj. Imaju iza sebe maticu Hrvatsku koja je daleko odmakla u uspostavljanju demokratije i civilnog društva. Apsolutni pobjednici u ratu, održali bahatim Srbima niz lekcija.

- U jeku agresije, rat u Bosni poprima i karakter građanskog pa i vjerskog. Ovo može/smije/treba reći samo borac koji je nesebično ušao u borbu sa agresorom i svjedočio odstupanju od Platforme predsjedništva BiH.

- Nad Bošnjacima je počinjen težak genocid, ne samo u Srebrenici nego na cijelom terotoriju Bosne i Hercegovine.

- Etničko čišćenje su patentirali i dugo planirali Srbi ali su ga poslije, u daleko manjoj mjeri i kao reakcija, sprovodili Hrvati i Bošnjaci.

- Pripadnici Armije BiH i bošnjačkih snaga su počinili ozbiljna kršenja pravila rata pa i ratne zločine, ponovo u manjoj mjeri i neplanirano.

- Caco je zločinac. Alija ga je zvao sinom i bio mu je draži nego svi nebošnjački borci Armije BiH zajedno. Smako ga jer se oteo kontroli a ne zbog onoga što je radio po gradu. Bez njega i Juke i Ćele i ostalih kriminalaca, obdrana grada na početku agresije bi bila nemoguća.

- Sarajevo je muslimanski grad sa par ikebana izuzetaka što potvrđuju pravilo. Ovo ne smije reći Neven Anđelić, nego ja Bošnjak što sam se borio do zadnje. Svi ostali veliki gradovi u BiH su skoro etnički čisti (sem Mostara, najtamnijeg vilajeta na svijetu i par manjih mjesta u Srednjoj Bosni). Tuzla je najotvoreniji grad u Bosni.

- Sadašnje vođe sa mindera neće nikada priznati postojanje pa onda i krah bolesnog projekta po kojem desetak muslimanskih porodica treba da vlada Bosnom, makar bila i u fildžan varijanti, i bude garant opstanka bošnjačkog naroda.

- Alija, u kojeg većina Bošnjaka gledaju kao sveca i oca nacije, je bio nesposoban lider kojem je draži musliman iz Malezija nego Bosanac hrišćanin. U jednom trenutku imao neviđenu podršku u svijetu kao borac za slobodu koju je prokockao.

- Za sobom je ostavio rasulo u kojem vladaju kriminalci. Haris je, takođe, nesposoban a i pokvaren. Sere puno.

- Narod je neviđeno glup, slijep i povodljiv.

- Demokratija nije dobra opcija jer za nju nismo spremni, nemamo izgrađeno društvo koje bi bilo garant napretka i donošenja pravilnih odluka na izborima.

- Rapublika Srpska jeste nastala na ratnim zločinima, etničkom čišćenju i genocidu ali su je, svojom pogrešnom politikom, zacementirali lideri iz Federacije pogotovo Alija i Haris. Ona je sad ko beton i nema govora o njenom ukidanju.

- Bosne nikada neće i ne može nestati, bez obzira na granice. Ona će, kao metafizička činjenica i zbir posebnosti, uvijek ostati. Bilo kao rascjepkana ili dio nekih krupnijih zajednica.

- Jedino nas što brže evropske integracije mogu spasiti!

E, ovo kada čujem od nekoga za koga mogu glasati ili stati iza njega, može značiti jako puno. On mora imati kredibilitet. Doduše takvih je malo ali ih ipak ima. Ako ne bude imao barem prešutnu podršku u početku (od EU takođe) i ostane u teškoj manjini, onda nam nema spasa - pojeo nas srednji vijek i spašavaj se ko može.

Ovo može izazvati jako dobre i neočekivane reakcija na drugoj strani pa i preko Drine. Svoje dvorište prvo. Ne traži od drugog da uradi ono na šta ti nisi spreman.
konstatacije od kojih velika većina ima pokriće, svi komentatori se slažu ili ne slažu, ali šta je poanta, šta učiniti da se negativnosti isprave i u budućnosti slične stvari izbjegnu i spriječe.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:34, edited 1 time in total.
NKVD

Post by NKVD »

Nancy… slažem se s tobom, potpisujem analizu. Nema potrebe da nas diskusija odvede u pogrešnu stranu pa da nastavimo o liderima. I našim nerealnim, kako ti kažeš pomalo infantilnim, željama da nam se desi neko normalan u skorije vrijeme.

Ja mislim da je važnije da mi, obični ljudi, sami sa sobom raskrstimo oko nekih stvari. Iz onog spiska. Pa kada nam počnu filozofirati o razlozima za, recimo, nepovratak izbjeglica u RS mi uzvratimo bekendom pitanja – mani demagogiju, ugroženost, zavjera i to.

I još jedna stvar, mala primjedba, ali bez ljutnje. To je toliko tipično naša stvar da je više skoro i ne primjećujem. Kada sam napisao da MI nemamo (ni na mapi) lidera koji bi bio partner mladim snagama u komšiluku, ti se upustiš u analizu Milanovića i Čede. Odlično za dijalog, jel da!? Odmah po "njima". Ma nije o njima riječ, oni su samo istureni ispred mase sličnih nadolazećih političara u komšiluku, primjeri. Kod nas je – nula bodova. O tome treba da govorimo, da vidimo koji su razlozi za tako tmurne prognoze.
Drug Član

Post by Drug Član »

Nancy Drew wrote:
NKVD wrote:Nancy... Moglo bi se raspravljati o tome. Ja generalno pokušavam bježati od pesimizma sve dok me to ne učini naivnom metom. Zašto mislim da će pojava nekog ko izgovori naglas ove stvari pokazati da i mi imamo alternativu, da nismo svi Harisi, Sulejmani pa i Lagumdžije. Ajde reci, sa kim ozbiljnim i bitnim da pričaju i grade budućnost mlade i progresivne snage u Hrvatskoj i Srbiji. Koje će tamo kad-tad pobijediti. Gdje je taj s kim će se dogovoriti set aksimoma oko kojih se više nećemo svađati? Vjeruj mi da bi Milanović pa i Jovanović voljeli da imaju sagovornika na ovoj strani. Ali ne, ovdje se sve nade polažu u "legendu i Tita" Komšića, jednog političara opštinskog nivoa, doduše neopterećenog plačkom i nacionalizmom. Što nas je učinio ponisnim jer je konačno pokazao zube iako glupavim izjavama (naravno da sam glasao za njega). Jer on taj format? Hoće li on ovo naglas reći? Ma daj molim te...
Ne znam je li Komšić taj format. Možda zaista nije, previše je pod Lagumdžijinim skutima, ali ima potencijala. Tu je i Bogić, tu su i neki 'nezavisni intelektualci', istina je - malo je onih čistih i neokaljanih. Nove, mlade snage zasjele su u Gongove, Grozdove i sl, koji su opet posebna utočišta za mlade ublehaše koji umjesto na državnim žive vrlo udobno na inostranim jaslama što opet podrazumijeva ovisnost o onome koji te plaća pa tako i formira tvoj javni politički stav.

Ali hajdemo po redu. Čedu Jovanovića su izmislili Amerikanci, i njega i cijeli Otpor, obučili i opremili i poslali u vatru da ruši Miloševića. Pored toga što ne vidim da Ameri ovdje ikog obučavaju (posebna priča - interes i zašto) jasno je da su Bosanci nešto drugačiji narod i da nisu skloni rizicima, bunama i revolucijama pa bi, shodno tome, i potraga za sličnim tipom ovdje bila uzaludna. Srbijanci vole bune, silu, atentate, revolucije i ulicu (ne impliciram nikakav + ili - iz ovoga), Bosanci ne. Zato nekog BH Čedu ovdje ne čekaj. I ne zaboravi - Čeda je kreiran zato što je to nekome trebalo. Ovdje im Čeda ne treba. Treba im stalni nemir dok se cijeli Balkan ne riješi a možda ni tada. Možda nas zadrže kao vječno 'trusno tlo' preko kojega će se, po potrebi, naduravat' i prelamat' kad im šta zapne u Gruziji ili Iranu.

Milanović je druga priča. Nekarizmatični aparatčik koji je stigao tamo gdje je stigao zahvaljujući ocu, porijeklu i okruženju u kojem je odrastao. Ne mislim da je on bogzna kakva sreća za SDP (biće izbori, vidjećemo) i ne bih ga uzimala kao nekoga ko nam treba biti uzor u bilo čemu. Gledala sam ga prije par dana kad govori da je Thompson trebao pjevati u Sarajevu, da je Gotovina heroj i još koješta, da ne duljim, uglavnom, daleko je on ispod Komšića, u svakom pogledu (u smislu u kojem ga ti gledaš).

I ono što je, po meni, najvažnije kad govorimo o ovim stvarima a što se stalno zaboravlja. Srbija i Hrvatska su jednonacionalne zemlje (zaboravimo manjine) gdje uprkos tome desnica dobija ogroman broj glasova, u Srbiji su to 2/3 glasačkog tijela. To se stalno zaboravlja. I u takvim jednonacionalnim državama pogledaj koliko glasova dobijaju Čeda i Pusićka.

U BiH imaš tri naroda koja su ratovala jedni protiv drugih, dva entiteta, Dayton kao luđačku košulju (ofucan ali izvrstan termin) koja nam je navučena da zaustavi rat ali ne i da osposobi funkcionalnu državu. Ne zamjeram nikom ništa, ginulo se, bili smo raspamećeni i govorili 'Potpisuj Alija da je k'o fildžan'. Ali to očito nije okvir koji nam može obezbijediti normalan život.
Pored svega došlo je vrijeme raspleta cijele priče koja je počela prije 20 godina i eto nas tu gdje jesmo, taoci i Srbije i Hrvatske i Kosova i Evrope i Amerike. Ne zna se hoće li nas biti sutra a i ako nas bude kakvi ćemo to biti.
Drugi nam ga kroje, rekoh ranije, i ništa se mi u toj priči ne pitamo. Biće onako kako oni odluče i to svima mora biti jasno. Mi smo tu da slušamo, da budemo kusur i da ne zapitkujemo puno.

Očekivati da se u cijelom tom loncu koji ključa i u koji smo bačeni zbog Kosova, Srbije, Miloševića, Rusije, pada komunizma, nafte, novog hladnog rata, pozicioniranja na Balkanu i ko će se sjetiti kako je sve počelo, ... dakle, očekivati da se u tom loncu koji vri, koji cijeli svijet potpaljuje, pojavi neki novi lider koji će ujediniti BH narode i narodnosti u borbi protiv cijele planete ... malo mi je stripovski infantilno.

Vjerujem u tvoje dobre namjere i poštujem umor i zasićenje i razočaranost, i sama sam takva, ali bojim se da ta priča ne pije vode. Mislim da je jedini put, kojim se BiH može preobraziti u normalnu državu, ukidanje RS i Federacije i uspostavljanje BiH kao građanske države sa zaštitom vitalnih nacionalnih interesa svih naroda unutra i poštivanjem svih mehanizama koji se pri pravljenju ustava moraju ugraditi u to rješenje. U tom slučaju ne bi više ni bilo važno ko je lider i ko (formalno) vodi državu. A sad razmisli o onome gore i vidjećeš da, u ovom momentu, to nikome nije u interesu. Da li će im biti u interesu za mjesec, godinu, 10 - ne znam, a što je najgore ne znaju ni oni.

I na kraju, pokušaj zamisliti da desno i lijevo nema Srbije i Hrvatske, da su nam susjedi Belgija i Novi Zeland. Jel de kako bi to bila druga priča i koliko bi cijeli plan od kojeg si krenuo imao smisla?

Pozz
Odlična kolumna!
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:27, edited 1 time in total.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

NKVD wrote:Nancy... Moglo bi se raspravljati o tome. Ja generalno pokušavam bježati od pesimizma sve dok me to ne učini naivnom metom. Zašto mislim da će pojava nekog ko izgovori naglas ove stvari pokazati da i mi imamo alternativu, da nismo svi Harisi, Sulejmani pa i Lagumdžije. Ajde reci, sa kim ozbiljnim i bitnim da pričaju i grade budućnost mlade i progresivne snage u Hrvatskoj i Srbiji. Koje će tamo kad-tad pobijediti. Gdje je taj s kim će se dogovoriti set aksimoma oko kojih se više nećemo svađati? Vjeruj mi da bi Milanović pa i Jovanović voljeli da imaju sagovornika na ovoj strani. Ali ne, ovdje se sve nade polažu u "legendu i Tita" Komšića, jednog političara opštinskog nivoa, doduše neopterećenog plačkom i nacionalizmom. Što nas je učinio ponisnim jer je konačno pokazao zube iako glupavim izjavama (naravno da sam glasao za njega). Jer on taj format? Hoće li on ovo naglas reći? Ma daj molim te...
dinfahru radoncic - covjek za izlaz iz krize.

mislim da krupnim koracima mora da se direktno ukljuci u politiku.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Slazem se sa svim osim sa onim 'lider treba biti Bosnjak'. :-) Nije mi jasno zasto to? Ako nista lider treba biti neko ko nije ni jedno ni drugo ni trece vec cetvrto. (Ali ne neki prikriveni Bosnjak poput Ganica ili Alaima). Meni je apsolutno nebitno kakve ce nacionalnosti on biti.

Ja, da se mene pita. Sjeo bi fino sa svima i pitao sta oni stvarno hoce. Sjeo bi sa Dodikom, sa Covicem, sa ovim i onim i rekao hajd vi fino iznesite sta vi tacno hocete, ne trenutno ili za par mjeseci, nego kakva je vasa vizija ove zemlje za buducnost i da li je uopste imate. Ali da odgovore ISKRENO. A iskreno bi odgovarali samo ako i ja budem iskren, kao sto to NKVD naglasava.

Znaci svako hoce neko 'a,b,c,d,e...'. I onda nadjemo najmanji zajednicki sadrzalac i krecemo odatle. A ne suplja poput ja hocu SVE ili NISTA.
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:Slazem se sa svim osim sa onim 'lider treba biti Bosnjak'. :-) Nije mi jasno zasto to? Ako nista lider treba biti neko ko nije ni jedno ni drugo ni trece vec cetvrto. (Ali ne neki prikriveni Bosnjak poput Ganica ili Alaima). Meni je apsolutno nebitno kakve ce nacionalnosti on biti.

Ja, da se mene pita. Sjeo bi fino sa svima i pitao sta oni stvarno hoce. Sjeo bi sa Dodikom, sa Covicem, sa ovim i onim i rekao hajd vi fino iznesite sta vi tacno hocete, ne trenutno ili za par mjeseci, nego kakva je vasa vizija ove zemlje za buducnost i da li je uopste imate. Ali da odgovore ISKRENO. A iskreno bi odgovarali samo ako i ja budem iskren, kao sto to NKVD naglasava.

Znaci svako hoce neko 'a,b,c,d,e...'. I onda nadjemo najmanji zajednicki sadrzalac i krecemo odatle. A ne suplja poput ja hocu SVE ili NISTA.
zar ti zaista ne znas sta oni hoce? evo da ti kazem -- hoce da se odvoje i pripoje srbiji..
pa mi sad objasni, kako ces sa njima naci 'najmanji zajednicki sadrzalac'...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

danas wrote:
jeza u ledja wrote:Slazem se sa svim osim sa onim 'lider treba biti Bosnjak'. :-) Nije mi jasno zasto to? Ako nista lider treba biti neko ko nije ni jedno ni drugo ni trece vec cetvrto. (Ali ne neki prikriveni Bosnjak poput Ganica ili Alaima). Meni je apsolutno nebitno kakve ce nacionalnosti on biti.

zar ti zaista ne znas sta oni hoce? evo da ti kazem -- hoce da se odvoje i pripoje srbiji..
pa mi sad objasni, kako ces sa njima naci 'najmanji zajednicki sadrzalac'...
Pa prvo ako oni to hoce onda treba naglas da se razgovara o tome. Isto tako ako ovi nasi hoce da ukinu RS kompletno onda treba naglas pricati o tome.
E, a ako to stvarno hoce onda im se treba staviti do znanja da je to nemoguce, ili jednostavno da druge dvije strane to nece. Samim time to nije najmanji zajednicki sadrzalac.

Necemo nidokle stici ako se i jedni i drugi i treci budu zalagali za nesto sto sto je nemoguce, i to potajno radili na tome da zajebu one druge. Mozda, za 50 godina bude situacija drukcija. Ali do tada treba raditi u okvirima moguceg, jer ne mozemo cekati 50 godina. Mislim da je svima jasno da se haman pa doslo do granice moguceg i za jednu i drugu stranu. Sta god mi govorili ili mislili, pitanje zasto bi RS pristala na dalje ustupke u korist zajednickih institucija ako ce se nakon njih taj proces nastaviti do u nedogled je sasvim logicno. Isto tako, pitanje zasto bi se stalo sa ukidanjem ovlasti RS kada postoje indicije da je njima cilj drzava u drzavi (koja ce se jednog dana moci odcjepiti) je takodje sasvim logicno i legitimno. Dakle, treba utvrditi okvir koji ce biti konacni cilj, barem u srednjerocnom periodu od nekih 5-10 godina. Iz ove 'koze' ne mozemo.

Dajte jasan razlog - zasto Srbi ili Hrvati u BiH ne mogu imati etnicku autonomiju?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ljudi pojednostavite stvari.....

Krivac svega je Velikosrpsi projekat svi srbi u jednoj drzavi...pokusali u Hrvatskoj ..propalo...pokusali na Kosovu..propalo....otisla CG....sad ostala jos BIH i ona polovica koja im data u Dejtonu da ne dozive sudbinu Hrvatskih srba...uskurcili se i umislili da uz pomoc Rusije,i na koljenima posrnule Srbije mogu uzeti pola BIH ....i oziviti veliku srbiju koju nisu mogli napraviti i cijela JNA i cijela srbija...a zaboravili da im ta ista Amerika i EU sacuvala tih pola BIH i dala im na ekonomsko i politicko upravljanje..sad se oni posilili pa hoce jos i drzavu u drzavi..na kraju ce izgubiti sve...ako se velikosrbi odluce da raspisu neustavni referendum o nezavisnosti ..u tom slucaju nema Dejtonske zastite i onda mi Bosanci i Hercvegovci krecemo sa ovih 51% teritorije u oslobadjanje onih 49%...i prica zavrsena....medjutim do rata nece doci jer veliksrbi samo mogu u tom slucaju izgubiti....mini rvolucija popunjen zatvor u Sarajevu i idemo dalje..

vi koji pisete i sirite defetizam se nista ne bojte takvih je bilo i 90-tih na svim stranama...na takve BIH i ne racuna..BIH je uvijek imala prave raje za odbranu BIH..

Losi politicari ,kradja i korupcija nije razlog da se izda drzava i koljacima i fasistima da i milimetar BIH zemlje....
Last edited by zavrzlama on 13/11/2007 22:06, edited 1 time in total.
Fratris

Post by Fratris »

danas wrote:zar ti zaista ne znas sta oni hoce? evo da ti kazem -- hoce da se odvoje i pripoje srbiji..
Jel svi? Kompletno? Po svaku cijenu?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dajte jasan razlog - zasto Srbi ili Hrvati u BiH ne mogu imati etnicku autonomiju?
ja sve mislio jez nesto zna..ili se pravi Tosa :D

Srbi i hrvati mogu dobiti u BIH etnicku autonomiju samo od teritorije gdje su srbi i hrvati cinili apsolutnu vecinu...nemogu srbi dobitu etnicku autonomiju od hrvatskih i bosnjackih gradova i sela gdje su prije rata bili vecina....to sto je BIH u Dejtonu podijeljena u dva entiteta(citaj zaustavljen rat i linija razgranicenja sad linija entiteta) nije u prevodu da je rs srpsko vlasnistvo....velikosrbi bezobrazno i cinicki prwevode Dejton onako kako velikosrpskom planu odgovara..tu je problem u BIH..to ce se ispraviti medjunarodnim pritiskom ili ratom..na velikosrbima je da odluce.....gube u oba slucaja....
danas

Post by danas »

Fratris wrote:
danas wrote:zar ti zaista ne znas sta oni hoce? evo da ti kazem -- hoce da se odvoje i pripoje srbiji..
to su teznje politicara izabranih u RS... koji su birani maltene jednoglasno... nemojmo se lagati, pa nismo djeca...

@jez:
da, necemo 'mi' stici nidokle, ali neki drugi su pola svoga puta vec presli... cekaju da sazrije momenat pa da zakorace zadnji korak... naivan si ako smatras drugacije...

problem je sto su politicke teznje nacionalista (prije svega srpskih) nespojive sa gradjanskom idejom uredjenja drustva za koje se ti zalazes... meni zaista nije jasno kakav ti dijalog ocekujes -- pa to je otprilike kao 'diskutovati' sa hitlerom i traziti neki kompromis sa njim, u srednjorocnom periodu... ne kontam... ali bas nikako... :roll:
Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:

Srbi i hrvati mogu dobiti u BIH etnicku autonomiju samo od teritorije gdje su srbi i hrvati cinili apsolutnu vecinu...nemogu srbi dobitu etnicku autonomiju od hrvatskih i bosnjackih gradova i sela gdje su prije rata bili vecina....to sto je BIH u Dejtonu podijeljena u dva entiteta(citaj zaustavljen rat i linija razgranicenja sad linija entiteta) nije u prevodu da je rs srpsko vlasnistvo....velikosrbi bezobrazno i cinicki prwevode Dejton onako kako velikosrpskom planu odgovara..tu je problem u BIH..to ce se ispraviti medjunarodnim pritiskom ili ratom..na velikosrbima je da odluce.....gube u oba slucaja....
Pa odlicno, vidis kako se moze. :-D
Zasto se od toga ne bi moglo poci? Znaci, ako hocete RS moze, ALI ona ne moze biti ovakva kakva je sada, nastala rezultatima rata i etnickog ciscenja. MEDJUTIM, to ne znaci da ne mozete dobiti nikakvu RS, ako vam je vec toliko do toga stalo. Nego dajte da se dogovorimo kako mozemo urediti BiH na nacin da nam barem donekle svima vise odgovara. Znaci nema entiteta koji su paradrzavice, nema teritorija gdje se 'manjinama' zakidaju njihova prava i nema entiteta gdje se otima ili se otelo tudje. Ako hocete autonomiju eto vam, ali po demokratskim principima federalnog uredjenja, a ne srednjovjekovnim.
Fino se treba reci, ako vam smeta unitarna drzava dajte da napravimo federalnu u kojoj ce svi imati ista prava. Ovaj chushpajz od zemlje kakva je sada ne odgovara nikome.
Zar je to toliki problem?
Sto spomenu NKVD, nijedan politicar nema da racionalno sagleda stvari, svi nesto mutljaju u oblacima i tako godinama.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

danas wrote:
Fratris wrote:
to su teznje politicara izabranih u RS... koji su birani maltene jednoglasno... nemojmo se lagati, pa nismo djeca...

@jez:
da, necemo 'mi' stici nidokle, ali neki drugi su pola svoga puta vec presli... cekaju da sazrije momenat pa da zakorace zadnji korak... naivan si ako smatras drugacije...

problem je sto su politicke teznje nacionalista (prije svega srpskih) nespojive sa gradjanskom idejom uredjenja drustva za koje se ti zalazes... meni zaista nije jasno kakav ti dijalog ocekujes -- pa to je otprilike kao 'diskutovati' sa hitlerom i traziti neki kompromis sa njim, u srednjorocnom periodu... ne kontam... ali bas nikako... :roll:
Sta je rjesenje? Zbaciti sve RS politicare sa vlasti i uvesti vojnu diktaturu nad tim dijelom zemlje?
Nije problem u politicarima nego u ljudima kojih ih biraju. Cilj je promjeniti stanje svijesti tih ljudi, sto je naravno jako tesko. Ali to se sigurno nikad nece desiti dok sa ove strane ne bude neko ko ce se barem malkice potruditi da shvati sta ti ljudi hoce i da medju njihovim teznjama postoje i one koje su opravdane, jer upravo i jedino te teznje oni isticu (i jedino mogu). Ne govori Dodik 'cijeli jedan narod ce nestati' vec govori 'Srbi se plase majorizacije'. Za ovo prvo bi mu rekli 'dobices po nosu i po prstima', a za ovo drugo ne moze se koristiti batina (i ako se bude koristila dobijes samo kontra reakciju), vec treba biti spreman na razumjevanje, koliko god to bilo tesko nakon svega sto se desilo.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:

Pa odlicno, vidis kako se moze. :-D
Zasto se od toga ne bi moglo poci? Znaci, ako hocete RS moze, ALI ona ne moze biti ovakva kakva je sada, nastala rezultatima rata i etnickog ciscenja. MEDJUTIM, to ne znaci da ne mozete dobiti nikakvu RS, ako vam je vec toliko do toga stalo. Nego dajte da se dogovorimo kako mozemo urediti BiH na nacin da nam barem donekle svima vise odgovara. Znaci nema entiteta koji su paradrzavice, nema teritorija gdje se 'manjinama' zakidaju njihova prava i nema entiteta gdje se otima ili se otelo tudje. Ako hocete autonomiju eto vam, ali po demokratskim principima federalnog uredjenja, a ne srednjovjekovnim.
Fino se treba reci, ako vam smeta unitarna drzava dajte da napravimo federalnu u kojoj ce svi imati ista prava. Ovaj chushpajz od zemlje kakva je sada ne odgovara nikome.
Zar je to toliki problem?
Sto spomenu NKVD, nijedan politicar nema da racionalno sagleda stvari, svi nesto mutljaju u oblacima i tako godinama.
jesi ti naivan.....pa bolan jezu..92-e su velikosrbi da im je dozvolio svijet mogli doci do pod BEC a ne okupirati Hrvatsku i BIH...da nije bilo MZ danas bi u Hrvatskoj bila veca RS nego ova sto je u BIH....a BIH nebi bilo ni na mapi..nema dogovora sa velikosrbima..dogovora ima sa srbima..ali srbi su paralizovani i pod kontrolom velikosrpskih koljaca i tajnih milicija ..gdje se glava gubi za sekund....MZ pokusava da spasi BIH srbe,da ostanu u BIH kao jedan od konstutivnih naroda i cak im daju da zadrze pola BIH pod ekonomskom i politickom kontrolom,iako znaju da ta teritorija je stvorena od nesrpskih gradova i sela...pa sta ti mislis da ce im sad MZ dozvoliti jos i da tih pola BIH odvoje i pripoje srbiji..nikad...

nema dogovora sa velikosrbima....dogovor se pravi sa srbima....a srbi ne mogu se dogovarati jer im velikosrbi nedaju..i to je to....sta je resenje...jedinstven medjunarodni pritisak ili rat...bice ovo prvo....samo ce potrajati..
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:
danas wrote:
Fratris wrote: Jel svi? Kompletno? Po svaku cijenu?

@jez:

Sta je rjesenje? Zbaciti sve RS politicare sa vlasti i uvesti vojnu diktaturu nad tim dijelom zemlje?
Nije problem u politicarima nego u ljudima kojih ih biraju. Cilj je promjeniti stanje svijesti tih ljudi, sto je naravno jako tesko. Ali to se sigurno nikad nece desiti dok sa ove strane ne bude neko ko ce se barem malkice potruditi da shvati sta ti ljudi hoce i da medju njihovim teznjama postoje i one koje su opravdane, jer upravo i jedino te teznje oni isticu (i jedino mogu). Ne govori Dodik 'cijeli jedan narod ce nestati' vec govori 'Srbi se plase majorizacije'. Za ovo prvo bi mu rekli 'dobices po nosu i po prstima', a za ovo drugo ne moze se koristiti batina (i ako se bude koristila dobijes samo kontra reakciju), vec treba biti spreman na razumjevanje, koliko god to bilo tesko nakon svega sto se desilo.
glede prvog pomascenog -- naravno, u tome je problem... nije mi jasno zasto mislis da ce se necija svijest promijeniti sama od sebe... to je mukotrpan i dugotrajan proces, i mnogo puta sam na ovom forumu prisala o potrebi 'denacifikacije'... koja se nazalost kod nas nikada nece desiti, jer prvi i osnovni uvjet -- vojni poraz -- nije ostvaren... neko ko je prihvatio da se u njegovo ime rusi, ubija, siluje, baca u koncentracione logore i masovne grobnice... nece sam od sebe otici u potocare da oda postu zrtvama, a kamoli se postiditi toga... zato, ne zanosimo se...

glede drugog pomascenog -- naravno da ne govori, jer nema potrebe da to govori... taj narod je 'nestao' (a znamo i kako) sa teritorija koje su srbi oteli i granice omedjili krvlju i kostima... a dodo dalje govori ono sto srbi u RS zele da cuju... i ne budi iznenadjen ako se uskoro uspostavi da je jedini nacin da se srbi jadni ne osjete 'majorizovani' otcjepljenje...

sto nas dovodi i do trece pomascene tacke -- de bogati, hocu li i ja i moji mrtvi ikad doci na red da nas neko razumije?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

i ne budi iznenadjen ako se uskoro uspostavi da je jedini nacin da se srbi jadni ne osjete 'majorizovani' otcjepljenje...

Ovo je kljuc svega....velikosrbi nisu izgubili 30 000 ljudi...porusili sve nesrpske bogomolje.etnicki ocistili nesrpsko stanovnistvo,otvorili logore smrti i pocinili genocid...radi straha od majorizacije...nego radi teritorije i stvaranja cisto srpske drzave preko Drine...to je istina i nema druge...sve price kako su se srbi u BIH borili za neka prava i bojaznosti od ugrozenosti su price za mali djecu.....80% nesrba je pobijeno i etnicki ocisceno u mjestima gdje ni metak nije opaljen...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama, nismo u 92-goj.

danas, kako bi ti rijesila danasnju situaciju? u dvije-tri recenice.
Post Reply