Ja nisam - ovdje teta Hasna razvaljuje burecimajefferson wrote:Kako sam ja burek pozelio pa to nije normalnorajvosa^ wrote:Ja sam dosao u nekim drugim okolnostima, nisam dosao sto mi se islo. Tu je tvoja prednost. Imas izbor. Bilo ko da ima priliku otici negdje vani, ja bi usvakom slucaju rekao bujrum. Zasto ne, imas se gdje vratiti ako ti ne bude odgovaralo.
Sto neko rece to ti je pidzama i radno odijelo (ovo je odlicno receno), al dobra stvar je sto covjek ima izbor. Posla ima, skola nije teska, s dobrim trudom se moze svasta ostvariti. Ima dosta prednosti, al i dobrih minusa. Znam ljudi koji su sa sakom dolara napravili milione, a isto znam i djuturuma ko od brda odvaljeni al im draza socijala pa sjede kuci i hebu mater americi kako im je lose. Istina nedostajat ce ti sve iz "domovine", al se covjek navikne. I naravno gledaj u koju ces drzavu. Cuvaj se kredita
(ne)zivot u americi---sugestije
- rajvosa^
-
jefferson
iiii jebote, hajde ono zutog kefira se i nekako docepam ili cevapa, ali bureka nikakorajvosa^ wrote:Ja nisam - ovdje teta Hasna razvaljuje burecimajefferson wrote:Kako sam ja burek pozelio pa to nije normalnorajvosa^ wrote:Ja sam dosao u nekim drugim okolnostima, nisam dosao sto mi se islo. Tu je tvoja prednost. Imas izbor. Bilo ko da ima priliku otici negdje vani, ja bi usvakom slucaju rekao bujrum. Zasto ne, imas se gdje vratiti ako ti ne bude odgovaralo.
Sto neko rece to ti je pidzama i radno odijelo (ovo je odlicno receno), al dobra stvar je sto covjek ima izbor. Posla ima, skola nije teska, s dobrim trudom se moze svasta ostvariti. Ima dosta prednosti, al i dobrih minusa. Znam ljudi koji su sa sakom dolara napravili milione, a isto znam i djuturuma ko od brda odvaljeni al im draza socijala pa sjede kuci i hebu mater americi kako im je lose. Istina nedostajat ce ti sve iz "domovine", al se covjek navikne. I naravno gledaj u koju ces drzavu. Cuvaj se kredita
jos kad se Kefira dofatim...ih
- gospodar kuglastih munja
Upisi tecaj jezika najmanje 6 mjeseci, bez obzira znas li ga ili ne. Uclani se odmah u neki sportski klub, npr. tenis, makar znala samo kupiti loptice, stecices poznanstvo. Odazovi se u neku oraganizaciju kad skupljaju pomoc ili trebaju volontere, na cjeni je humanitarna aktivnost. Obavezno upraznjavaj neki hoby, slikaj, sviraj,nabavi psa, cvijece, bilo sta...Kad budes trazila zaposlenje imaces sta napisati osebi.
Obidji sva vaznija kulturna mjesta, prouci okolinu, upoznaj historiju i lokalnu i sire. Budi aktivna, ne pasivna. Kad tad rezultati ce se pojaviti.
Obidji sva vaznija kulturna mjesta, prouci okolinu, upoznaj historiju i lokalnu i sire. Budi aktivna, ne pasivna. Kad tad rezultati ce se pojaviti.
-
nash
Zivot u USA je pidzama i radno odjelo onima koji sebi tako naprave. Oni koji nisu izlazili u Bosni nece izlaziti ni u Americi ni Parizu. Sve je do osobe i kako zeli da zivi odnosno koliko ima novca za bacanje i koliko ima slobodnog vremena. U gradu u kojem ja zivim (nije svjetska metropola vec grad sa pola miliona stanovnika) se izlazi u barove/kafice vikendom i utorkom ili srijedom jer je tada happy hour. U vecim gradovima je garant jos bolje, ali je standard zivota skuplji (vece kirije, skuplje gorivo, vise vozanja od posla kuci, itd). I ovdje mozes izlaziti svaki dan ako imas $5 za kafu, $5 za pivu i deset za koktel i da pocastis raju i skontaj koliki ce ceh biti. Mogucnost za izlazak imas ali finansijski je tesko podnijeti. Ovdje se nepije jedna kafa 3 sata. Zato raja prakticira izlazak vikendom.
Vazno je da se ima posla za skoro sve struke i profesije. Sto se tice nasih hrane i produkta to nije problem jer svaki veci grad ima barem jednu nasu prodavnicu. Znaci pastete ima u svih 50 drzava.
U zadnje vrijeme postaje problematicno naci firmu koja bi ti dala mjesec ili duze odsustvo za putovanje recimo u BiH. Vecina vecih firmi nudi zdravstveno osiguranje za radnika i porodicu koje moze da se krece od $25-$80 mjesecno (bez zubnog i ocnog), a za porodicno osigranje nekih $150-$250. Nije ni toliko skupo kada auto osiguranje za neko Njemacko vozilo (puno kasko) moze biti od $700-$1,000 godisnje za normalnog vozaca starijeg od 25 godina. Znaci nije toliko strasno koliko raja prica. Sad ako ti je prece imati skupo auto a ne osiguranje za zdravlje onda je to problem. To su obicno ti isti koji kazu da je zivot pidzama i odjelo. Nemozes ti voziti BMW-a u americi kad je to luksuz i samo za elitu. Ali, mi smo posebni jer su ljudska moc mjeri u jacini vozila.
Dosta drugih stvari ima sto se tice nostalgije i sklapanja prijateljstva otvorenosti, itd koje opet zavise od osobe do osobe. Amerikanci su vise otvoreni nego evropljani ali su povrsni i sve rade brzinski. Porodica ce uvijek nedostajati da li si ti u Americi a oni u Bosni, ili to u SA a oni u Bihacu. Ali, sve to prebrodi samo kada covjek dodje sebi...
Zamolio bih ove koji pricaju protiv (nemojte mislti da sam ubijedjen da je ovdje raj jer nije ni u Skandinaviji ni Svicarskoj, a kamoli Americi jer su te godine prosle) da iznesu konkretnih primjera sta ovdje nevalja, a sta valja a ne da bezze govore da je osiguranje skupo, itd. kad nije jer je osnovni dio zivota...
Vazno je da se ima posla za skoro sve struke i profesije. Sto se tice nasih hrane i produkta to nije problem jer svaki veci grad ima barem jednu nasu prodavnicu. Znaci pastete ima u svih 50 drzava.
U zadnje vrijeme postaje problematicno naci firmu koja bi ti dala mjesec ili duze odsustvo za putovanje recimo u BiH. Vecina vecih firmi nudi zdravstveno osiguranje za radnika i porodicu koje moze da se krece od $25-$80 mjesecno (bez zubnog i ocnog), a za porodicno osigranje nekih $150-$250. Nije ni toliko skupo kada auto osiguranje za neko Njemacko vozilo (puno kasko) moze biti od $700-$1,000 godisnje za normalnog vozaca starijeg od 25 godina. Znaci nije toliko strasno koliko raja prica. Sad ako ti je prece imati skupo auto a ne osiguranje za zdravlje onda je to problem. To su obicno ti isti koji kazu da je zivot pidzama i odjelo. Nemozes ti voziti BMW-a u americi kad je to luksuz i samo za elitu. Ali, mi smo posebni jer su ljudska moc mjeri u jacini vozila.
Dosta drugih stvari ima sto se tice nostalgije i sklapanja prijateljstva otvorenosti, itd koje opet zavise od osobe do osobe. Amerikanci su vise otvoreni nego evropljani ali su povrsni i sve rade brzinski. Porodica ce uvijek nedostajati da li si ti u Americi a oni u Bosni, ili to u SA a oni u Bihacu. Ali, sve to prebrodi samo kada covjek dodje sebi...
Zamolio bih ove koji pricaju protiv (nemojte mislti da sam ubijedjen da je ovdje raj jer nije ni u Skandinaviji ni Svicarskoj, a kamoli Americi jer su te godine prosle) da iznesu konkretnih primjera sta ovdje nevalja, a sta valja a ne da bezze govore da je osiguranje skupo, itd. kad nije jer je osnovni dio zivota...
-
liberal
posteno recenonash wrote:Zivot u USA je pidzama i radno odjelo onima koji sebi tako naprave. Oni koji nisu izlazili u Bosni nece izlaziti ni u Americi ni Parizu. Sve je do osobe i kako zeli da zivi odnosno koliko ima novca za bacanje i koliko ima slobodnog vremena. U gradu u kojem ja zivim (nije svjetska metropola vec grad sa pola miliona stanovnika) se izlazi u barove/kafice vikendom i utorkom ili srijedom jer je tada happy hour. U vecim gradovima je garant jos bolje, ali je standard zivota skuplji (vece kirije, skuplje gorivo, vise vozanja od posla kuci, itd). I ovdje mozes izlaziti svaki dan ako imas $5 za kafu, $5 za pivu i deset za koktel i da pocastis raju i skontaj koliki ce ceh biti. Mogucnost za izlazak imas ali finansijski je tesko podnijeti. Ovdje se nepije jedna kafa 3 sata. Zato raja prakticira izlazak vikendom.
pozdrav od susjeda sa sjevera
- Comrad
A reci mi Đenis, kad bi se ja ilegalno
preko Kube i Mexica prebacio u USA
i zaposlio na divlje kod Kineza u restoran na seckanju kupusa,
koliko bi dolarčića dnevno mogao mlatiti?
Bil' od toga mog'o stan, hranu i komunalije platiti?
Pa bi Rambo jes' normalan kako ne bi,
za najgluplji pos'o mo'š uzet dnevno 50 dolara,
za hranu, vodu i struju ne treba ti više ni dinara,
ali za Mercedes, BMW i kabriolet TV
mora mnogo dupe da se dere.
americki drim baj RASMC
preko Kube i Mexica prebacio u USA
i zaposlio na divlje kod Kineza u restoran na seckanju kupusa,
koliko bi dolarčića dnevno mogao mlatiti?
Bil' od toga mog'o stan, hranu i komunalije platiti?
Pa bi Rambo jes' normalan kako ne bi,
za najgluplji pos'o mo'š uzet dnevno 50 dolara,
za hranu, vodu i struju ne treba ti više ni dinara,
ali za Mercedes, BMW i kabriolet TV
mora mnogo dupe da se dere.
- Prozor
I to stoji.jefferson wrote:Jaro i to je mac sa dvije ostrice. Vazno je da izabere grad gdje ce imati najvise mogucnosti. Ja sam u gradu koji nije vukojebina ali nije ni Atlanta ili Boston, ali opet sam prezadovoljan sa situacijom. Naravno, kada zavrsim skolovanje selim se u tako neki grad.Prozor wrote:Nemam nekih iskustava sa Amerikom, ali bih rekao da je sto rece Gandalf vazno da izabares dobar grad.
Pocetak u takvim gradovima moze biti tezi nego nekim manjim gradovima koji slove kao vukojebine!
Sjetih se jednog vica u vezi ove emigracije,
Kako doci do Amerike? Uzmi vizu za Mexico pa se prebaci preko granice
-
braconi
Ja zivim u SWE, starci u Kanadi, a sestra u USA, tamo sam skoro svako ljeto. Amerika je zakon,jest da se radi ali bolje i to nego ove socijale ( mada se ne zalim) SWE i KAN. Sta god trebas moras moliti ili cekati u redu k`o prosjak... Plus sto je sve sto je dobro manje vise zabranjeno...U hitnoj mozes sjediti i citavu noc, nece te niko ni pogledat, bas zato sto je dzabe... Milion takih neki stvari koje nasem covjeku ne pashe bas najbolje.USA je vise za nas, nego gore navedene "socijale". Ali opet bolje nego dole, NAZALOST!!!!!!!
- pitarozder
ma kalifornija jedna u majkebraconi wrote:Ja zivim u SWE, starci u Kanadi, a sestra u USA, tamo sam skoro svako ljeto. Amerika je zakon,jest da se radi ali bolje i to nego ove socijale ( mada se ne zalim) SWE i KAN. Sta god trebas moras moliti ili cekati u redu k`o prosjak... Plus sto je sve sto je dobro manje vise zabranjeno...U hitnoj mozes sjediti i citavu noc, nece te niko ni pogledat, bas zato sto je dzabe... Milion takih neki stvari koje nasem covjeku ne pashe bas najbolje.USA je vise za nas, nego gore navedene "socijale". Ali opet bolje nego dole, NAZALOST!!!!!!!
-
water
pogotovu nakon one briljantne predstave sinocŠeha wrote:Jebiga... sad moram stavljati disclaimerjefferson wrote:Ja bi se sad u Pittsburgh preselio!Šeha wrote: ...na kraju liste su Mobile, Little Rock i Pittsburgh![]()
![]()
Jesil ti bio u Pittsburghu ili Mobilu?![]()
![]()
Moj prijasnji post je tu u svrhu podjebavanja kolege iz Pittsburgh-a i nikako drugacije ga ne treba shvatiti.
-
water
#37 Re: (ne)zivot u americi---sugestije
hej i ja sam dosao sam u USA u "nekim tridesetim" (velika razlika ako si 31 ili 39suzana20 wrote:sta mislite o zivotu u americi i odlasku sada u nekim 30tim godinama,primam sve vrste sugestija ,savjeta bilo cega:))
Samo Ti dodji, probaj vazda se mozes vratiti, ne treba te biti strah nicega, treba malcice vremena, ali ako nemas nekakve biserne opcije na drugom mjestu, sta imas izgubiti?
I imas uvijek SA-X isto ko da si kod kuce
- jeza u ledja
suzana, ovako bi ja poredao pitanja koje si trebas odgovoriti, po nekom kriteriju vaznosti:
- kljucno pitanje je GDJE u Americi? OGROMNA je razlika otici u neko prkno u Ajovi ili u New York.
- drugo vazno pitanje je - sta bi radila u Americi, tj. koliki imas stepen obrazovanja.
- trece vazno pitanje, da li ides sama ili sa porodicom (muz/djeca). najbolja opcija za 30-ogodisnjakinju ici sa muzem/momkom, a bez djece, djecu mozete praviti tamo
lakse je brige dijeliti u dvoje
- i cetvrto, da li imas vec neku bazu tamo? tj. da li imas porodicu, prijatelje i sho bi rekli ameri 'support network', naravno u mjestu u koje dolazis, ne nekoga na drugom kraju amerike.
pitanje poznavanja engleskog jezika ne uzimam u obzir, to se valjda podrazumijeva.
i uvijek imaj na umu da se mozes vratiti kad hos.
mislim da apsolutno nista ne mozes izgubiti, a mozes dobiti mnogo toga.
- kljucno pitanje je GDJE u Americi? OGROMNA je razlika otici u neko prkno u Ajovi ili u New York.
- drugo vazno pitanje je - sta bi radila u Americi, tj. koliki imas stepen obrazovanja.
- trece vazno pitanje, da li ides sama ili sa porodicom (muz/djeca). najbolja opcija za 30-ogodisnjakinju ici sa muzem/momkom, a bez djece, djecu mozete praviti tamo
- i cetvrto, da li imas vec neku bazu tamo? tj. da li imas porodicu, prijatelje i sho bi rekli ameri 'support network', naravno u mjestu u koje dolazis, ne nekoga na drugom kraju amerike.
pitanje poznavanja engleskog jezika ne uzimam u obzir, to se valjda podrazumijeva.
-
Klikerica
Mislim da je jeza u ledja dosta dobro sazeo kljucne stvari, u toku promisljanja, a prije odlaska u SAD. Ja sam se nedavno takodjer bavila mislju odlaska (imam finansijsku mogucnost, ali ne bas i potrebnu hrabrost), u slicnim smo godinama, ali bi se moj motiv odlaska vise vezao za realizaciju nekih ideja, koje ne mogu ovdje ostvariti. Ideje i kvalitet zivota.
- oktobar07
Na zalost to nije izbor. U Americi/Kanadi je sve vukojebina ako nisi u samom centru grada.jeza u ledja wrote: - kljucno pitanje je GDJE u Americi? OGROMNA je razlika otici u neko prkno u Ajovi ili u New York.
Koliko nasih ljudi mogu priustiti da zive u centru grada ? Veoma mali procenat, i to onih pravo dobro stojecih, a mi ovdje govorimo o novajlijama.
Znaci da opet moras da zivis na periferiji velikih gradova, nebitno kojih, jer su svi centri papreno skupi.
Zivjeti na periferiji znaci da si opet izolovan od svega i da bez auta ne mozes ni na kafu da odes.
Ja jos nisam upoznao osobu koja zivi u centru Manhattan-a, Bostona, Chicaga, itd. a da ne zivi sa cimerom ili cimerkom i to u apartmanu 5x5.
-
jefferson
Po cemu je ovo kljucno pitanje?jeza u ledja wrote:suzana, ovako bi ja poredao pitanja koje si trebas odgovoriti, po nekom kriteriju vaznosti:
- trece vazno pitanje, da li ides sama ili sa porodicom (muz/djeca). najbolja opcija za 30-ogodisnjakinju ici sa muzem/momkom, a bez djece, djecu mozete praviti tamolakse je brige dijeliti u dvoje
Last edited by jefferson on 06/11/2007 22:43, edited 1 time in total.
- shiljak
Treba otici u ameriku zato sto je jeftinija maticna, graficka i ostali djelovi + tamo ces imati visu platu pa ces moci kupovati jos jace djelove.... Mislim da je kod njih -bezicni- internet, pa kupos laptop i eto ga. Kada skupis para za auto i ostalo, vozas ce citavom amerikom. Tako cu ja kad bosna udje u evropsku uniju
. Cak je mozda bolje otici u hrvatsku i dobiti drzavljanstvo(ostati 5 ogd), i posto ce oni prije nas otici u EU, vozas se 
-
_BosanaC
shiljak wrote:Treba otici u ameriku zato sto je jeftinija maticna, graficka i ostali djelovi + tamo ces imati visu platu pa ces moci kupovati jos jace djelove.... Mislim da je kod njih -bezicni- internet, pa kupos laptop i eto ga. Kada skupis para za auto i ostalo, vozas ce citavom amerikom. Tako cu ja kad bosna udje u evropsku uniju. Cak je mozda bolje otici u hrvatsku i dobiti drzavljanstvo(ostati 5 ogd), i posto ce oni prije nas otici u EU, vozas se
- rajvosa^
oktobar07 wrote:Na zalost to nije izbor. U Americi/Kanadi je sve vukojebina ako nisi u samom centru grada.Koliko nasih ljudi mogu priustiti da zive u centru grada ? Veoma mali procenat, i to onih pravo dobro stojecih, a mi ovdje govorimo o novajlijama.jeza u ledja wrote: - kljucno pitanje je GDJE u Americi? OGROMNA je razlika otici u neko prkno u Ajovi ili u New York.
Znaci da opet moras da zivis na periferiji velikih gradova, nebitno kojih, jer su svi centri papreno skupi.
Zivjeti na periferiji znaci da si opet izolovan od svega i da bez auta ne mozes ni na kafu da odes.
Ja jos nisam upoznao osobu koja zivi u centru Manhattan-a, Bostona, Chicaga, itd. a da ne zivi sa cimerom ili cimerkom i to u apartmanu 5x5.
- jeza u ledja
Sta znaci 'vukojebina'? U mnogim gradovima upravo je centar vukojebina, najjeftiniji i niko nece tamo da zivi, a svi bogatuni zive na periferiji. Sam tvoj odgovor pokazuje zasto je moje pitanje bitno. New York, Detroit, Seattle, San Francisco, Houston, Miami, razlike u nacinu zivota i razmisljanja su ogromne, gotovo kao da zivis u drugoj zemlji. A uopste da ne govorim o mali gradicima sirom Amer'ke. Takodje zivjeti u Minnesoti, Alabami ili Arizoni klima je drasticno razlicita. Ili zivjeti na Floridi, u Washingtonu ili Montani...mislim da ne nabrajam bezveze. Ubjedjenja sam da ko zivi ili je bio u Americi i tvrdi 'sve je to isto' da ili nije dovoljno vidio, ili od reklama sa autoputeva ne vidi sta se stvarno desava.oktobar07 wrote:Na zalost to nije izbor. U Americi/Kanadi je sve vukojebina ako nisi u samom centru grada.jeza u ledja wrote: - kljucno pitanje je GDJE u Americi? OGROMNA je razlika otici u neko prkno u Ajovi ili u New York.
Koliko nasih ljudi mogu priustiti da zive u centru grada ? Veoma mali procenat, i to onih pravo dobro stojecih, a mi ovdje govorimo o novajlijama.
I meni je trebalo vremena da skontam neke stvari.
Ono sto je presudilo je da sam se prestao vezati za Bosance i poceo druziti (i upoznavati) sa ostalim svijetom.
Recimo zivot u malom gradicu u Kansasu i zivot u recimo San Franciscu (makar to bilo na periferiji istog) razlika ko izmedju Celjigovica i Londona.
@ jeffersone i za tebe je odgovor
-
nash
U Americi i Kanadi je tesko zivjeti u centru jer su tamo biznis distrikti, i nema stanarskih naselja izuzev vecih gradova. Porodicni ljudi sa tog kontinenta bjeze iz centra jer imaju mirniji zivot na perifieriji (suburb-u) iz vise razloga kao sto su prostor za zivljenje, bolji skolski sistemi za djecu, shopping centri, itd. Neki gradovi polako pokusavaju da obnove gradska jezgra sa novim condominujimima koji su namjenjeni za mladju urbanu raju, ali sve je to skupo i nije za ljude koji su se doselili ovamo sa par izbjeglickih torbi. Zato mozes sebi naci stan u bilo koje doba? Hoces namjesten ili nenamjesten. Nema cekanja i zajebancije kao u evropi. Pokazes platnu listu (zadnja tri mjeseca) i vrata su ti otvorena da se uselis.oktobar07 wrote:jeza u ledja wrote: - kljucno pitanje je U Americi/Kanadi je sve vukojebina ako nisi u samom centru grada. Koliko nasih ljudi mogu priustiti da zive u centru grada ? Veoma mali procenat, i to onih pravo dobro stojecih, a mi ovdje govorimo o novajlijama. Znaci da opet moras da zivis na periferiji velikih gradova, nebitno kojih, jer su svi centri papreno skupi.
-
nash
Evo jedna informativna stranica: http://www.bestplaces.net
Most Energetic Cities
San Francisco Bay Area, CA
San Diego, CA
Boston, MA
Sacramento, CA
Denver, CO
Honolulu, HI
Seattle, WA
Portland, OR
Los Angeles, CA
Washington, DC
Top 10 Cities That Have That Loving Feeling (Romantic Cities)
Pittsburgh, PA
Salt Lake City, UT
Raleigh-Durham-Chapel Hill, NC
Providence, RI
Charlotte, NC
Hartford, CT
Minneapolis, MN
Rochester, NY
Dallas, TX
Houston, TX
Most Popular Places
Portland
Charlotte
Austin
New York
Raleigh
Seattle
Denver
Nashville
Atlanta
Dallas
Source: http://www.bestplaces.net
Most Energetic Cities
San Francisco Bay Area, CA
San Diego, CA
Boston, MA
Sacramento, CA
Denver, CO
Honolulu, HI
Seattle, WA
Portland, OR
Los Angeles, CA
Washington, DC
Top 10 Cities That Have That Loving Feeling (Romantic Cities)
Pittsburgh, PA
Salt Lake City, UT
Raleigh-Durham-Chapel Hill, NC
Providence, RI
Charlotte, NC
Hartford, CT
Minneapolis, MN
Rochester, NY
Dallas, TX
Houston, TX
Most Popular Places
Portland