Deep Purple live Sarajevo 3.11.2007

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Choban-Budala

Post by Choban-Budala »

Dobar dan,

Da li bi se neko mogao ocitovati o predgrupi, ako je bilo?

Unaprijed z.
stardust_rnr

Post by stardust_rnr »

Hej istomisljenici, zna li nko tacan broj posjetitelja koncerta iz Zetre? :faraon1:
obuca

Post by obuca »

stardust_rnr wrote:Hej istomisljenici, zna li nko tacan broj posjetitelja koncerta iz Zetre? :faraon1:
bilo nas je dovoljno :kravata:
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

stardust_rnr wrote:Hej istomisljenici, zna li nko tacan broj posjetitelja koncerta iz Zetre? :faraon1:
od oka...cener...
tacno?... pitaj cicka...
fadill

Post by fadill »

predgrupa: myspace.com/norulestz

ako ima neko link za tak solo gdje svira "snijeg pade..." nek zakachi
hvala unaprijed
doktor78

Post by doktor78 »

Evo recenzije sa http://www.davorin.ba:

"Prvih pola sata koncerta grupe koja ce iduce godine obiljeziti 40. obljetnicu samo sam o tome mislio na koje bih sve nacine mogao totalno "iskasapiti" jednu "tuznu reprizu rock cirkusa". A onda su se, ipak, probudili – i bend i publika.

Da ne bude zabune: s jedne strane, ja nisam jedan od onih iz okoštale rokerske generacije kojima je (muzicko) vrijeme stalo u 70-im ili 80-im i ne mogu prihvatiti ništa od novoga (dapace, puno je i bendova i stilova iz ovih godina koje obozavam i slušati i gledati), a s druge – nemam ništa protiv ni dobre stare nostalgije. Štaviše, osobno Deep Purple drzim na posebnom mjestu, jer njihov je 'Purple in Rock' (1970.) moj prvi nabavljeni "original" u kasnijoj golemoj i vrijednoj kolekciji LP ploca i taj bend mi je doslovno otvorio vrata u svijet rock magije. A vi vrlo dobro znate kakvo je mjesto u srcu za prvu ljubav. No, isto tako dobro znate da ponovni pokušaj koketiranja s prvom ljubavi uglavnom završi katastrofom, odnosno da je najbolje pustiti je da ostane tamo – u najljepšim sjecanjima.

Idemo redom.

Najzagrizeniji fanovi, iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, ali i iz daleka, iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, poceli su se skupljati pred Zetrom puna cetiri sata prije koncerta. Neke sam vidio i s Purpleovim longplejkama pod pazuhom!

Pojma nemam zašto je domaci promoter cuvao kao svetu tajnu ime predgrupe i za nju se saznalo tek kad je nešto iza 20 sati krocila na scenu. Srecom, izbor je bio odlican. Tuzlanski "No Rules" je zasluzio ovakvu promociju. Momci su posveceni rocku i tako su zvucali.

Tacno u 21, kako je i najavljeno (dosadno je više ponavljati drugacije domace obicaje) Deep Purple je bio na stageu.

"Picture of Innocence" s novijeg albuma "Bananas" iz 2003. (a ja tolike godine mislio da se radi o "Pictures of Home" sa "Machine Head" :D op. doktor78) (osim prvog vriska oduševljenja iz gledališta što su legende tu, ispred), nije pokrenuo publiku – njih oko 9.000 – pa cak niti neke od narednih starih tema (Into the Fire, Strange Kind of Woman), nakon kojih je Purple u istom raspolozenju izveo i dva naslova s posljednjeg "Rapture of the Deep" albuma (2005.).

Za publiku bih još i mogao naci razlog. Mozda je on u tom cuvenom, nesvakidašnjem i jedinstvenom sarajevskom pravilu za sve velike rock koncerte – No Alchohol! Na brojnim šankovima u holovima i dvorani tocili su se u plasticne caše samo – sokovi! Masovne security snage nije uzbudjivao "posebni miris dima" koji prati slicne rock fešte (vjerovatno pojma o tome nemaju), ali budno su motrili cuga li neko prošvercani alkohol. Nikako ne mogu skontati o cemu se tu radi!? Ko se i zašto plaši u Sarajevu da ce dvije-tri pive prouzrociti pregoleme pizdarije?

Ako, dakle, imam opravdanje za publiku kojoj je trebalo vremena i motivacije da se razbudi onoliko koliko ovakav susret s rock legendama zasluzuje, za bend ne mogu. I oni su na sceni izgledali prilicno anemicno. (E,svašta! p.doktor78) Eto, zbog toga sam razmišljao da cu napisati kako je sve to bio vrlo tuzni rock cirkus u recikliranoj verziji.

Onda se dogodilo ono cemu su se svi nadali i zbog cega su došli. Pocevši od "Lazy" (Machine Head, 1975.), koncert je u drugom dijelu napokon krenuo kako valja. Boze, bosanska (ili mozda cijela ta stara rock generacija, bez obzira otkud je?) baš umije dobro se zabaviti. Kad su krenuli, više nisu stajali, a cini mi se da je i bend osjetio odlicnu vibru, pa se raspalio. Ne moram ni napominjati šta se dogadjalo za vrijeme klasika "Perfect Strangers", "Highway Star", "Smoke on the Water"... Pjesme s Machine Head su definitivno njihov najveci adut. Još je baš falila bar jedna od velikih rock balada i hiljade plamenova upaljaca u zraku da sve bude perfektno.

Od predstavnika zagrebacke "Lupe", koja je organizator i ovog sarajevskog i vecerašnjeg splitskog koncerta, saznao sam da Purple ne izlazi baš cesto na bis. Ako izadje, jedna pjesma je maksimum. Publiku u Sarajevu su, onda, posebno nagradili s dvije. Prearanzirane "Hush" s prvog albuma Shades of... (1968.) i "Black Night", mega-hit single iz 70-ih, izvukle su posljednje atome snage od publike, pa nisu ni pokušali traziti više.

Kao što niko nije ocekivao ni "Child in Time". Ian Gillan je (bio) strašan pjevac. Drzi se on još dobro i sa svoje 62 godine, ali neke od onih cuvenih visokih laga više ne moze pjevati i na ovom koncertu je znao "zaštekati". Pjevacima je uvijek najgore stariti. I najteze sacuvati svoj instrument. No, ostatak benda, Roger Glover (bas), Ian Paice (bubnjevi), Steve Morse (gitara) i Don Airey (klavijature), najkrace – brilijantni su.

Pošto je Deep Purple, uz Led Zeppelin i The Who, najznacajniji i naslavniji hard rock bend svih vremena, zasluzuju duboko poštovanje i danas, bez obzira što to više nije "ono" i što više u ostatku svijeta ne mogu dobiti jednako što dobiše od ovdašnje publike – na margini i novih i klasicnih rock koncerata. Tim više jer je lokalni obicaj da "ne j.... nikakve legende i stare zasluge".

Sinoc se pokazalo da ima onih koji ne prelaze olako preko toga.

* * *

Ovaj dodatak je samo ilustracija za one koji ne znaju sve detalje funkcioniranja svjetske show-biz mašinerije.

Tvrtka "Ibes" iz Sarajeva, zaduzena za catering, dobila je popis zahtjeva na šest stranica.

Englesko-americki dorucak podrazumijevao je, izmedju ostalog, da se nabave engleske krofne – muffin i da se priredi hash browns – narendani krompir i isprzen kao šnicla. Za rucak su se zadovoljili s lokalnim specijalitetima, ali za veceru, sat i pol prije koncerta, bili su zahtjevniji, pa su za vino trazili odredjeno godište, pivo je moralo biti njemacko, a tek izbor sireva...!

Svlacionice su, naravno, morale biti opremljene s malim friziderima i izborom pica za svakog od clanova, no morali su biti i na stageu, uz napomenu – i ne uzimati iste iz svlacionica! U njima opet slicno: heineken pivo (za Gillana), njemacka piva, mineralna voda, ohladjene kleenex maramice i šest osoba za catering. Rucnike su trošili nemilice: 70 za hotel, 40 za dvoranu. Za finale, tri autobusa koja su vozili bend i ostatak ekipe za Split jednako su morali biti opremljeni dovoljnom kolicinom pica, narezaka, sireva, cokoladica, a sa popisa izdvajamo: 3 cijela paradajza (rajcice) ili – jedna pinta International Delight irskog krema. Ako ne dobijamo pohvale za ostalo, za catering su stigle – bio je jedan od najboljih na touru. Sarajevsko gostoprimstvo? Da, s picem i hranom umijemo...

Jesu li zahtjevi benda mali hirovi velikih zvijezda? Da, svi to cine, neki više neki manje hirovito. Organizatorima je najlakša tema dogovaranje i isplata honorara. Glavobolje dolaze od neizmjernih detalja i ne dao Bog da neki previdite!

Još jedna pricica. S Ian Gillanom su dogovorena tri intervjua za ovdašnje medije. Kad su ga u svlacionici pitali za cetvrti – poludio je. Ne zato što ga ne zeli, nego što nije unaprijed planiran i uvršten u raspored. Nama je to cudno. "Š'a mu je, šta se k....?!"

Zato imamo to što imamo."
Choban-Budala

Post by Choban-Budala »

fadill wrote:predgrupa: myspace.com/norulestz

hvala unaprijed
Fala Dilfa, no ne mogu nesto da otvorim ovu stranicu, probacu poslije radnog vremena, od kuce. U medjuvremenu, kakvi su bili, Boga ti? Na Zapadu predgrupe ne jebe niko ni dva posto, ne znam ko da svira, ali sjecam se u ex-Yu da nam je merak bio gledat' predgrupe, pogotovo ako je band kakav veci i jos iz Engleske, zato pitam. Predgrupe su kod nas uvijek imale posebnu draz. Barem sam ih ja pamtio i dozivljavao na poseban nacin. Bio sam na par rock, heavy metal, sta su, festivala, Purple mi je, recimo, bilo mrsko gledat'. Znas kako je to, na milijarde ljudi, 3 - 4 bine, uvijek neka faca... Il' te zabole noge, il' ogladnis... Ali mi je falio onaj nas sarm.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

@doktor78

Svaka čast majstore
testament

Post by testament »

Koncert je bio dobar PRAAVO s obzirom ko sve kod nas svira(kojekakve fuš isfurane "zvijezde" iz evrope,i ex-yu imena željna još koje hiljade maraka),bilo je sigurno PREKO 10.000 posjetilaca,što je za mene bilo prijatno iznenađenje.Sve zamjerke koje posjetioci imaju su bezrazložne,jer ljudi ovo je nakon U2 DRUGI rock spektakl u Sarajevu.Iako nisam obožavatelj purple-a,meni(i svima koji su bili samnom)je bilo super,tako da više nema potrebe šupljirati jel` valjalo ili nije,jel` trajalo kratko(a nije!).
Samo ubacujte slike,i nek postiraju raja koja je došla na koncert izvan sarajeva da vidimo njihove utiske.
Pozdrav svima koji su bili na koncertu sa nadom da se neće na ovome završititi,i da ćemo opet u dogledno vrijeme prisustvovati istinskom spektaklu kakav je bio u subotu
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Prvo sam mislila da je Semir Osmanagic :D

Stao je iza mene i haverke i prvo nas je istraumirao...vidimo...nesto se cudno vrpolji...kad ono chiko "svira gitaru" :D

Image
doktor78

Post by doktor78 »

DaysleepeR wrote:@doktor78

Svaka čast majstore
Hvala, mada ne znam na cemu? Zapravo, ja tebi treba da cestitam na jako dobrim fotkama sa koncerta 8)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

doktor78 wrote:

Svaka čast majstore
Hvala, mada ne znam na cemu? Zapravo, ja tebi treba da cestitam na jako dobrim fotkama sa koncerta 8)
Ja tebi čestitam na opaskama :)

A i na tekstu, trebalo je to naći pa kopirati pa paste, itd.

:D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Da ubacimo i ove tri ekstra fotke sa teme MOJA FOTOGRAFIJA - umijeće fotkanja

seba wrote:DAS LEGENDE LEBT
DEEP PURPLE U ZETRI
Image
seba wrote:GILLAN I EKIPA
Image
seba wrote:Image
doktor78

Post by doktor78 »

DaysleepeR wrote:
doktor78 wrote:

Svaka čast majstore
Ja tebi čestitam na opaskama :)

A i na tekstu, trebalo je to naći pa kopirati pa paste, itd.

:D
Ah, nije to nista na kakve sam "bisere" nailazio danas trazeci izvjestaje sa koncerta. Ovaj preneseni je zapravo vrlo dobar, kad pogledas sta su pisali npr.na http://www.mtsmondo.com./entertainment/ ... vest=76009 Jebote , ispade da ja uopste nisam ni bio na koncertu, koje su se sve pjesme svirale :D
I sto je najgore, dosta portala je prenijelo ovu katastrofu od teksta, pa sada svugdje mozemo citati kako je Purple svirao "Blind", "Bird Has Flown".i.t.d. :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja cula pricu da su bacili oko na Zeleta...kad sam ih pitala gdje su procitali...kazu u novinama (USA)... :D
fadill

Post by fadill »

Choban-Budala wrote:
fadill wrote:predgrupa: myspace.com/norulestz

hvala unaprijed
Fala Dilfa, no ne mogu nesto da otvorim ovu stranicu, probacu poslije radnog vremena, od kuce. U medjuvremenu, kakvi su bili, Boga ti? Na Zapadu predgrupe ne jebe niko ni dva posto, ne znam ko da svira, ali sjecam se u ex-Yu da nam je merak bio gledat' predgrupe, pogotovo ako je band kakav veci i jos iz Engleske, zato pitam. Predgrupe su kod nas uvijek imale posebnu draz. Barem sam ih ja pamtio i dozivljavao na poseban nacin. Bio sam na par rock, heavy metal, sta su, festivala, Purple mi je, recimo, bilo mrsko gledat'. Znas kako je to, na milijarde ljudi, 3 - 4 bine, uvijek neka faca... Il' te zabole noge, il' ogladnis... Ali mi je falio onaj nas sarm.
http://www.myspace.com/norulestz bili su do jaja evo ovde malo o tome
http://www.terapija.net/njuz.asp?ID=3710
http://www.trablmejker.com/index.php?pa ... b2db9c35ce
;)
Downunda

Post by Downunda »

Još da su odsvirali, usvari blje da ne nabrajam, jer da su svirali još par sati bilo bi malo.
J....e ljudi imaju preko 55-60 godian, a imaju energiju k'o da im je 25 godina!
Ma, mislim Purple, "picture speaks thousand words"!
Hendrix

Post by Hendrix »

Što se tiče ovih sitnica i zahtjeva zvijezda čito sam kako je Van Halen tražio M&M bombone ali bez smeđih ili samo sa smeđim ne sjećam se.E zamislite kolika je jebada po kesama bombone razvrstavat.
Kasnije su izjavili da ih ustvari boli briga za bombone ali je to test za organizatora da vide obraća li pažnju na zahtjeve , bombone su bile na prvom mjestu pa ako one nisu ok ko zna kakva je struja ili stvari neophodne za tehniku.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Momak koji je bio u pratnji mi rece, da su dozivili pozitivni sok kada su dosli u Sarajevo. Mislili su da smo neko pleme koje jos nema ni automobile. Dodatno iznenadjenje im je bilo kad su vidjeli koliko je naroda doslo i kaze..." a jos kad su vidjeli da pricamo engleski...." :D
dakcu

Post by dakcu »

Da se upisas od sege.
LSD

Post by LSD »

Momak koji je bio u pratnji mi rece, da su dozivili pozitivni sok kada su dosli u Sarajevo. Mislili su da smo neko pleme koje jos nema ni automobile. Dodatno iznenadjenje im je bilo kad su vidjeli koliko je naroda doslo i kaze..." a jos kad su vidjeli da pricamo engleski...."
Kakvo podcjenjivanje :x :x ...da sam znao za ovo prije koncerta,nebi im dao 30 KM sigurno.
LSD

Post by LSD »

Mislili su da smo neko pleme,a nije im problem doci i uzimati po 30 km (po osobi) od tog plemena,tad nismo pleme jelde...pozitivno iznenadjeni sto znamo pomalo engleski,jel...kakvi cigani,ne mogu da vjerujem :x
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Pa to kritikuj one koji su zaduzeni za promociju BiH. A cijena karte je bila najjeftinija ...zapitas li se zasto?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Amazonka27 wrote:Momak koji je bio u pratnji mi rece, da su dozivili pozitivni sok kada su dosli u Sarajevo. Mislili su da smo neko pleme koje jos nema ni automobile. Dodatno iznenadjenje im je bilo kad su vidjeli koliko je naroda doslo i kaze..." a jos kad su vidjeli da pricamo engleski...." :D
Prvo smo za to krivi mi koji biramo majmune na vlasti, pa su onda ti majmuni krivi za imidz ove zemlje napolju.

Sta ocekujes da misle kad nam je turbo folk muzika br. 1 ?

Naravano u slucaju da taj tvoj jaran ne pretjeruje.

Prica li on engleski?
LSD

Post by LSD »

Pa to kritikuj one koji su zaduzeni za promociju BiH. A cijena karte je bila najjeftinija ...zapitas li se zasto?
Ne ne ne,draga moja-nisi u pravu....kad te neko smatra plemenom i primitivcom a dolazi da ti svira i uzme po 30 km...zar to nije licemjerno :? :x ...pusti ti sad tu pricu o promociji BiH.
Post Reply