Islam i Isus

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sirotanovic

Post by sirotanovic »

malagic wrote:
sirotanovic wrote:
black wrote:Ne moraš pjeniti, ako ne znaš odgovore, a ako ti se neodgovara onda zaobiđi diskusiju.
Sveto trojstvo kao riječ ili izraz ne postoji u Bibliji, zar ne? Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga.Trojstvo je definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom. I još jedno pitanje, koje sam već postavljao, pokaži eksplicitno gdje je Isus tvrdio da je Bog?
Savreseno dobro ti je jasno zasto sam to rekao. Ali evo, neka ti bude pa se zabavai malo.... Ako ti ja budem sve citirao, znam da neces uzeti Bibliju u ruke. Malo mjenjam taktiku.....

U Bibliji nam se Bog predstavlja kao: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Dakle to je Sveto Trojstvo, jedno bozanstvo u tri lica.
Ovozemaljski primjer kako to: H2o je i voda i plin i led a uvijek kao H2o.

Dalje ces vec morati uzeti "eksplicitno" Bibliju... :D

Isus je stvoritelj - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus nije stvoren - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus je Bog u tijelu - Iv 1,1-14; Iv 8,58 gledaj sa Izl. 3,14; Kol 2,9; Fil 2,5-8; Heb 1,8
Isus je nazvan Bog - Iv 20,28; Heb 1, 8
Znas li koliko je krscana uradilo upgrade na Islam zbog ove gluposti koja je izmisljena na nikejskom saboru?
Ne ulazeci uopste u raspravu, jedno je sigurno. Onaj kojeg Isus jedan put "poljubi" i "pomiluje" ne ide nikamo osim za Njim.
Drugim rijecima, update-ovali su se oni koji ne prihvatise Ljubav, a Bog jeste Ljubav!
fia

Post by fia »

@sirotanovic, Jonx ili kako

molim te objasni mi o kome govori Otkrivenje 1:1, i 3:14 ?
rmesa

Post by rmesa »

U IME ALLAHA-MILOSTIVOG-SAMILOSNOG

Vidis sirotanovic ,da sami pravite ,sirk-pripisujete Allahu dz.s. druga u vasem slucaju Isus a Allah dz.s.nece oprostiti sirk.Vi vjerujete u nepostojece i nemoguce ,kako ce obican covjek nesto stvoriti,ili sebe nazvati Bogom .....

Isus je stvoritelj - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus nije stvoren - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus je Bog u tijelu - Iv 1,1-14; Iv 8,58 gledaj sa Izl. 3,14; Kol 2,9; Fil 2,5-8; Heb 1,8
Isus je nazvan Bog - Iv 20,28; Heb 1, 8

ALLAH DZ.S. KAZE : Allah, doista, nece oprostiti da se Njemu ista ravnim pridruzuje, a oprostit ce sve mimo toga kome On hoce!" (EN-NISA 48)
TEFSIR IBN KESIRA r.a. 47,48 AJET SURE EN-NISA

"O vi kojima je Knjiga dana, povjerujte u ovo sto objavljujemo potvrđujusi ono sto vec imate, prije nego sto crte lica izbrisemo i vratimo ih nazad, ili ih prokunemo kao sto smo proklinjali one koji nisu subotu postivali, jer zapovijest Allahova biva izvrsena!" /47/
"Allah, doista, nece oprostiti da se Njemu ista ravnim pridruzuje, a oprostit ce sve mimo toga kome On hoce! A onaj ko drugog Allahu pridruzuje, on cini potvoru i grijeh veliki!" /48 (En-Nisa 47,48)

Allah Uzviseni zapovijeda sljedbenicima Knjige (krscanima) da vjeruju u ono sto je objavio Njegovom poslaniku, Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, iz Knjige velike, koja sadrzi potvrdu radosnih vijesti koje oni imaju, prijeteci im ukoliko to ne budu cinili, slijedecim rijecima:
"prije nego sto crte lica izbrisemo i vratimo ih nazad." Neki u vezi s tim kazu: "To znaci, prije nego izbrisemo crte lica, jer brisanje tih crta znaci njihovo vracanje otraga tako da i njihovi pogledi budu straga i krecu se unazad, sto najbolje govori o kazni. Ovo je primjer koji im Allah Uzviseni navodi zbog toga sto su se okrenuli od istine i vratili neistini vracajuci se tako sa Jasnoga puta na put zablude, ko¬jim idu zurno krecuci se nazad.
Navodi se da je svesenik Ka'b el-Ahbar prihvatio islam kada je cuo ovaj ajet, a Ibn-Dzerir navodi predanje od Isa'a ibn Mugire, koji ka`e: - Kod Ibra¬hima smo razmatrali pitanje Ka'bovog prihvacanja islama. Neki su tvrdili da je on primio islam u vrijeme Omera. Naime, on je krenuo na put do Svetog hrama u Kudsu i naisao kroz Medinu, pa je pred njega izisao Omer rekavsi: "Ka'be, primi islam!" Odgovorio je: - Zar vi, u vasoj Knjizi ne kazete:
"Oni kojima je dano da nose Tevrat, pa ga ne drze, slicni su magarcu koji nosi knjige!" (I62:5) Meni je dano da nosim Tevrat?! Omer ga je, potom, pustio i on je otisao stigavsi do Homsa. Tamo je cuo jednog tuznog covjeka kako govori:
"O vi kojima je Knjiga dana, povjerujte u ovo sto objavljujemo potvrđujuci ono sto vec imate prije nego sto crte lica izbrisemo i vratimo ih nazad..." Tada je rekao: "Gospodaru moj, ja prihvacam islam!" iz straha da se na njega ne odnosi ovo sto donosi ovaj ajet. Nakon toga se vra¬tio, otisao svojoj porodici u Jemen, a potom dosao s njima kao muslimanima!

Ovako prenosi Ibn Ebi-Hatim u drugoj verziji i sa drugim lancem predanja.
"ili ih prokunemo kao sto smo proklinjali one koji nisu postovali subotu", tj. one koji su u subotu varkom isli u lov (zidovi), pa su se izoblicili u majmune i svinje , o cemu se opcirnije biti govora u poglavlju "O bedemima", insallah!
"...jer zapovijest Allahova ce izvrsena biti!" Kada On nesto naredi, ne moze biti drugacije, niti se to moze omesti.

Nakon toga, Allah Uzviseni saopsava da nece oprostiti da se Njemu bilo sto pridruzuje, tj. da nece oprostiti robu koji bude idolopoklonik, dok ce sve osim toga opros¬titi kome hoce od Svojih robova. U vezi s ovim ajetom ima vise hadisa, od kojih cemo mi neke ovdje navesti.

Prvi hadis: Hafiz Ebu-Bekr el-Bezzar u svom "Musnedu" navodi predanje od Enesa ibn Malika, koji prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sel¬lem, rekao: /748/ "Tri su vrste nasilja: nasilje koje Al¬lah nece oprostiti, nasilje koje ce Allah oprostiti i nasi¬lje od kojega Allah nece ostaviti nista! Nasilje koje Al¬lah nece oprostiti jeste idolopoklonstvo (sirk), jer Al¬lah kaze:
'Idolopoklonstvo je veliko nasilje!' (I31:13) Nasilje koje ce covjeku opros¬titi. jeste nasilje koje robovi ucine sebi u stvarima između njih i njihova Gospodara, a nasilje koje ce ostaviti jeste nasilje robova jednih prema drugima sve dok jedni drugima to duguju!"

Drugi hadis: Imam Ahmed navodi predanje od Ebu-Zerra, koji ka`e: /749/ - Allahov Poslanik, sallal¬lahu alejhi ve sellem, rekao je: "Nema roba koji kaze: Nema boga osim Allaha! a potom, na tome umre - da nece uci u Dzennet!" Na to sam ja upitao: "A ako ucini blud ili ukrade?", pa je rekao: "Cak ako i blud pocini i ukrade!" Rekao sam: "A ako ucini blud ili ukrade?", pa je rekao: "Cak ako i blud pocini i ukrade!" To je ponovljeno tri puta, a cetvrti put je rekao: "Uprkos protivljenju Ebu-Zerra!" Zatim kaze: "Nakon toga je Ebu-Zerr izisao, a on je vukuci svoj plast govorio: "Da, uprkos protivljenju Ebu-Zerra!" Nakon toga je Ebu-Zerr ovo govorio i ponavljao: "Da, uprkos protivljenju Ebu-Zerra!" Navode ga iz predanja Husejna.

Treci hadis: Hafiz Ebu-Ja'la navodi predanje u svom "Musnedu" od Dzabira: /750/ da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Oprost prema robu vazi sve dok ne padne zastor!" Neko je upitao: "Allahov Poslanice, a sta je zastor?" On je odgovorio: "To je pridruzivanje Allahu bilo sta, jer nema duse koja ce susresti Gospodara svoga ako Mu nikoga nije pridruzivala, da joj se ne omoguci oprost od Allaha Uzvisenog, pa ako On htjedne - kaznit ce je, a ako htjedne - oprostit ce joj!" Nakon toga, Boziji Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, proucio je:
"Allah, doista, nece oprostiti da se Njemu ista ravnim pridruzuje, a oprostit ce sve mimo toga, kome On hoce!"

Cetvrti hadis: Taberani navodi predanje od Ibn-Abbasa, koji prenosi od Allahovog Poslanika, sallalla¬hu alejhi ve sellem, da je rekao: /751/ - Allah Uzviseni kaze: "Ko bude znao da sam Ja mocan da oprostim grijehe, oprostit cu mu ukoliko mi ne bude nikoga pridruzivao!"
Od Ibn-Omera se navodi da je rekao: - Nismo dozvoljavali da za oprost mole oni koji su pocinili velike grijehe dok nismo culi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako uci:
"Allah, doista, nece oprostiti da se Njemu ista ravnim pridruzuje, a oprostit ce sve mimo toga kome On hoce!"
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: /752/ "Ostavio sam Svoj zagovor (sefaat) za pocinioce velikih grijeha iz Moga ummeta, za Sudnji dan.

O RAZUMOM OBDARENI cuvajte se sirka Allah dz.s. vam se smilovao.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

sirotanovic wrote:Evo nam i Dickinson-a :D , jos jedan koji velica svog oca :wink:!
Ma čovječe,ne znam gdje um trošiš i čemu onoliki citat..(naliči mi na "floodanje").
Rasprava o muzici kao sotonskom sredstvu,bila mi je povod brojnih sukoba sa umišljenim pastorima i posebice protestantskim kvazimisliocima američkog tipa.
Priče se vrte u raznim denominacijama,a ja sam dugo radio kao novinar za kršćanske radio stanice,pa kasnije i pisane medije,te tako znam o čemu je riječ.
Vidim da vjeruješ u Krista što prihvatam,jer sam i sam vjernik,ali ti hoću reći da je u nas bosanskih kršćana adet da ne naturamo dogmu i njeno tumačenje od strane raznih tzv.misionara našim komšijama.
Poenta je da evo ja,kao kršćanin,živim među Muslimanima ,slobodnom voljom sam postao kršćanin ničim ometan od strane komšija,te vjeru ispovjedam slobodno.Nisam sa tim došao u napast da im teologijom.koju sam školski dosta apsolvirao,budem prosvjetitelj,jer ko hoće,ima svjetlo u Knjigama i razum da shvati činjenice,ali samo kad to odluči sam.
Dalje,što se tiče muzike,imam kompletnu fonoteku na raspolaganju,uključujući i Maiden,Slayer i brojne druge bandove,koje sam godinama slušao i poštovao.Priča o Satanizmu je bila trend,modni dodatak,i pobuna protiv zakorjelog konzervativizma zapadnih društava,oličenog u u ukočenim pastorima u tamnim odjelima sa izvještačenim osmjesima,te hladnim pojavama raznih kardinala ,ulozi Crkve kao institucije u političkim progonima i sl.Nikad Dickinson,niti Harris,kao obrazovani ljudi nisu ponižavali Crkvu odn.Isusa Krista,kao ni poruku Evanđelja,što važi i za veliki broj ostalih velikih bandova.
Postoji tzv.black pravac koji koristi nordijsku mitologiju službe đavolu,ali i to je šminka zarad promidžbe,a kad i naprave neki ispad,radi se o organizacijama sektaškog tipa kakve su oduvjek postojale.I na kraju,priča o Trojstvu,Jedinstvu i sl.,zaista jeste vražji posaozato što je uvijek uzrok za verbalna prepucavanja i nered,već vjekovima među samim kršćanima,a sad i u Sarajevu recimo,kad islamski misionari pokušavaju uzalud boriti se protiv tog neobjašnjivog vjerovanja kod katolika i pravoslavaca prvenstveno,a da o protestantima i ne govorim.
Tačno je da u Pismu Trojstvo potvrdu nema, ali je fakat i da priča o tom ne donosi promjenu mišljenja i vjerovanja, već samo sukobe.

U Bosni je život raznolik,mentalitet i tradicija prebogata i zlim i dobrim,te treba biti mudar i skroman,pa ljudima davati pomoć i podršku,ljubaznošću i kruhom,a ne pranjem mozga.
Bog je mudar,poruka je jasna,namjerno ne citiram Novi Zavjet jer je i to postalo trend,maltene protestantski turbo-folk,već kažem:"Živimo u divnoj zemlji,s toliko darova,i terba biti pošten,vrijedan i od pomoći komšijama čak više nego sebi, mnogo priče je isprazno i ne donosi nafaku već ljutnju i razdor..."

Zato ,moji zemljaci,kako god u Boga da vjerujete,vjerujte iskreno i po svom adetu,čuvajte jedni druge od zla i pomozite uvjek u potrebi,pa će zemlja imat nafaku.
fia

Post by fia »

@Jonnx - još jedan put

Tvoj problem kao i mnogih drugih lezi upravo u kupusanju Biblije. Uzimate ono sto vam odgovara odbacujuci ono sto je u suprotnosti sa vasom vjerom.
Uz sve poštovanje, meni se čini, da upravo ti malo izabiraš ono što tebi odgovara i odbaciš te textove koji ti ne odgovaraju.

Kao prvo - nauka o Trojstvu kaže osim drugog, da Bog Otac je vječan i isto tako je Sin vječan.
pogledaj u Ivana 1:14, 3:16,18, 1.Ivanovu 4:9 - Isus je ovdje nazvan kao „jedinorodjen Sin“
ako je vječan, kako može biti jedinorodjen? Grčka rijeć za „jedinorodjeni“ glasi „monogenés“, od riječi „mónos“, što znači jedini i korjen riječi „gínomai“ - roditi se. Zato se monogenés definira ovako: Jedini rodjen, jedino dijete…..Da nebude zabune, ista riječ, koja se u ovom citatu koristi, ista je u Jevrejima 11:17 gdje je za Izaka rečeno da je Abrahamov „jedinorodjeni sin“. I Izak naravno nije bio vječan…i imao je početak…

Citiraš Kol. 1:15 - 17 kao dokaz da Isus nije stvoren - komično, jer baš taj text kaže da je Isus bio prvorodjenac svakoga stvorenja - riječ „arkhé“ nemoguče je koristit u smislu začetnika, nego je Ivan koristio tu riječ više nego 20 puta i uvijek u značenju „početka“
Sigurno znaš da 8. poglavlje Priča Salamunovih govori o Isusu - slikovito Mudrosti…pročitaj , opet ćeš vidjeti da je Bog stvorio Isusa…

1.Timoteju 2:5 - „posrednik izmedju Boga i Ljudi - posrednik je neko ko neovisno posreduje izmedju onima kojim je posrednik potreban…

Ivan 1:1 - jeli moguče za osobu koja je „kod“ nekog da je istovremeno taj kod koga je..?
i tako dalje, tako dalje…

Tačno je da u Bibliji nema ništa što bi pokazivalo na Trojstvo, nego sve informacije koje daje govori suprotno
- Isus je uvijek podredjen Bogu nije mu ravan i nakon svoga uskrsnuča - Djela 5:31, Filipl. 2:9,
- imao je ograničeno znanje - Marko 13:32, Jevrejima 5:8, Otkrivenje 1:1,
- nikad nije rekao da je Bog - Ivan 14:28

je li treba da nastavim???
mogu ti navesti gomilu textova koje negiraju ideju Trojstva, tako kako je zvanično prihvačana, ali bojim se da nema smisla..

za Blacka kažeš da neće uzeti Bibliju u ruke i nesluša šta ti kažeš, ali slušaš li ti šta ti kaže? sve je bilo u ovom postu
black (citat):
Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18
Izrazi Otac i Sin podrazumijevaju nekakav odnos tko je stariji i tko je izvor kome
… molim uzmi Bibliju ti i pogledaj textove, koje sam ti navela i potraži više prijevoda i više informacija…
dr.gog

Post by dr.gog »

"rmesa"]U IME ALLAHA-MILOSTIVOG-SAMILOSNOG

Vidis sirotanovic ,da sami pravite ,sirk-pripisujete Allahu dz.s. druga u vasem slucaju Isus a Allah dz.s.nece oprostiti sirk.Vi vjerujete u nepostojece i nemoguce ,kako ce obican covjek nesto stvoriti,ili sebe nazvati Bogom .....

E moj prijatelju,najviše se pokušava jednostavna istina prikriti i u silnu raspravu uvući,od mnogo riječi nema koristi.
Ja sam sljedbenik Knjige,kako to Kur an opisuje,i manjina sam koja ,na užas kvazikršćanskih teologa,priznaje Kur an kao Opomenu nama kršćanima.

Vidiš kako nam je u Bosni zbog zla i mržnje bilo..Istina je i da u posljednje vrijeme ima previše priče oko tradicije i dogmi,prenose se bezbrojno citati raznih učenih ljudi,a ljudi naliježu na rudu svemu isvačemu,a najčešće zabludama.Neki se boje da ne budu odbačeni od porodice i sredine u kojo žive zarad javnog ispoljavanja uvjerenja,pa ih treba razumjeti,ljudi su to samo.
Problem sa kojim se susreću misionari Islama,jeste taj da kad počne dijalog,udare na zid predrasuda.Isto tako,u Katoličkoj Crkvi vjernik nema pravo zdravorazumski razmatrati pismo i diskutovati o Dogmi,jer je po zakonu Crkve za to ovlašten jedino svećenik i nadređeni mu Papa.
Trenutno je u Njemačkoj naprimjer veliki sukob između Udruge laika katolika i svećenstva,zbog rigidnog stava vjeroučitelja.
Ista stvar se dešava naprimjer i kad ljudi pokušavaju,u Perziji,da ukažu tim silnim ajatolasima koliko su institucionalizirali Vjeru i koliko je zabluda uneseno u život naroda zbog toga.Brate,hoću ti reći,da se svi suočavamo sa pojavom zloupotreba,iskrivljavanja učenja zarad političkih interesa,te stalnog skretanja pažnje sa stvarnih problema koje naši ljudi imaju u svakodnevnom životui.
Te silne,besplodne rasprave,na s čine slijepima na muku i patnje sirotinje i onih koji traže lijepu riječ makar.Neka svako ,u svojo sredini pomaže i čini dobra djela,a On zna istinu i šta je svakom u srcu,pa će biti svakom po njegovoj vjeri i zaslugama,zar ne?
sirotanovic

Post by sirotanovic »

fia wrote:@sirotanovic, Jonx ili kako

molim te objasni mi o kome govori Otkrivenje 1:1, i 3:14 ?
Nije mi bas najjasnije pitanje ali mislim da naslucujem....

Knjiga Otkrivenja je nastala krajem prvog stoljeca. To je bilo vrijeme progona krscana u gradovima Male Azije koji su bili pod dominacijom rimskoga carstva u kojem se sirio kult licnosti. Kult se sirio do te mjere da su se carevi proglasavali bogovima. Krscani su se tome suprotstavljali te su zbog toga bili smatrani neprijateljima carstva i postajali su gradjani drugoga reda. Njih je trebalo iskorjeniti pa su u tu svrhu poduzimane mjere obespravljenosti, progonstva i mucenja.

Medju progonjenim krscanima bio je i jedan vjernik, obracenik, Ivan, koji je za vrijeme cara Domicijana bio prognan na otok Patmos u Egejskom moru.
Na Patamosu Ivan je dozivio susret s uskrslim Kristom koji ga je sa svojim Svetim Duhom tjesio i nadahnjivao da drugim progonjenim krscanima napise knjigu ohrabrenja i utjehe, uglavnom za vjernike sedam maloazijskih Crkava, sto bi bio i odgovor na tvoje pitanje.

Ako sam kojim slucajem pogresno protumacio tvoje pitanje, a naslucujem jos jedan pravac, odgovor je Isus Krist.
black

Post by black »

Isus je pomazan božjim duhom (Dj.10 ) (Bog ne treba biti pomazan zar ne?)
Isus je Svećenik (Heb 3;1) (uloga svećenika je da služi Bogu)
Isus je negirao da je Bog (Mt 19;17)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

fia wrote:@Jonnx - još jedan put

Tvoj problem kao i mnogih drugih lezi upravo u kupusanju Biblije. Uzimate ono sto vam odgovara odbacujuci ono sto je u suprotnosti sa vasom vjerom.
Uz sve poštovanje, meni se čini, da upravo ti malo izabiraš ono što tebi odgovara i odbaciš te textove koji ti ne odgovaraju.

Kao prvo - nauka o Trojstvu kaže osim drugog, da Bog Otac je vječan i isto tako je Sin vječan.
pogledaj u Ivana 1:14, 3:16,18, 1.Ivanovu 4:9 - Isus je ovdje nazvan kao „jedinorodjen Sin“
ako je vječan, kako može biti jedinorodjen? Grčka rijeć za „jedinorodjeni“ glasi „monogenés“, od riječi „mónos“, što znači jedini i korjen riječi „gínomai“ - roditi se. Zato se monogenés definira ovako: Jedini rodjen, jedino dijete…..Da nebude zabune, ista riječ, koja se u ovom citatu koristi, ista je u Jevrejima 11:17 gdje je za Izaka rečeno da je Abrahamov „jedinorodjeni sin“. I Izak naravno nije bio vječan…i imao je početak…

Citiraš Kol. 1:15 - 17 kao dokaz da Isus nije stvoren - komično, jer baš taj text kaže da je Isus bio prvorodjenac svakoga stvorenja - riječ „arkhé“ nemoguče je koristit u smislu začetnika, nego je Ivan koristio tu riječ više nego 20 puta i uvijek u značenju „početka“
Sigurno znaš da 8. poglavlje Priča Salamunovih govori o Isusu - slikovito Mudrosti…pročitaj , opet ćeš vidjeti da je Bog stvorio Isusa…

1.Timoteju 2:5 - „posrednik izmedju Boga i Ljudi - posrednik je neko ko neovisno posreduje izmedju onima kojim je posrednik potreban…

Ivan 1:1 - jeli moguče za osobu koja je „kod“ nekog da je istovremeno taj kod koga je..?
i tako dalje, tako dalje…

Tačno je da u Bibliji nema ništa što bi pokazivalo na Trojstvo, nego sve informacije koje daje govori suprotno
- Isus je uvijek podredjen Bogu nije mu ravan i nakon svoga uskrsnuča - Djela 5:31, Filipl. 2:9,
- imao je ograničeno znanje - Marko 13:32, Jevrejima 5:8, Otkrivenje 1:1,
- nikad nije rekao da je Bog - Ivan 14:28

je li treba da nastavim???
mogu ti navesti gomilu textova koje negiraju ideju Trojstva, tako kako je zvanično prihvačana, ali bojim se da nema smisla..

za Blacka kažeš da neće uzeti Bibliju u ruke i nesluša šta ti kažeš, ali slušaš li ti šta ti kaže? sve je bilo u ovom postu
black (citat):
Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18
Izrazi Otac i Sin podrazumijevaju nekakav odnos tko je stariji i tko je izvor kome
… molim uzmi Bibliju ti i pogledaj textove, koje sam ti navela i potraži više prijevoda i više informacija…
Rodjen na zemlji, medju nama - Bozji Sin Jedinorodjenac:''I Rijec tijelom postade i nastani se medu nama...''(Iv 1,14).
Ili kako je Pavao pisao Filipljanima:''On, trajni lik Bozji, nije se kao plijena drzao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevsi lik 'sluge,' postavsi ljudima slican; oblicjem covjeku nalik, ponizi sam sebe, poslusan do smrti, smrti na krizu.'' (Fil 2, 6-8)

Njegovo utjelovljenje/rodjenje na zemlji medju nama, ne znaci da nije postojao i prije toga. "Rece im Isus: "Zaista, zaista, kazem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" (Iv 8, 58) Tu se Isus sam predstavlja na nacin na koji je to ucinio i Jahve pred Mojsijem :"Ja sam koji jesam", rece Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kazi Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama." ...... To mi je ime dovijeka, tako ce me zvati od koljena do koljena." (Izl 3,14-15)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

black wrote:Isus je pomazan božjim duhom (Dj.10 ) (Bog ne treba biti pomazan zar ne?)
Isus je Svećenik (Heb 3;1) (uloga svećenika je da služi Bogu)
Isus je negirao da je Bog (Mt 19;17)
Opet Isus Bogocovjek. To smo vec objasnili ili treba ponovo????
black

Post by black »

sirotanovic wrote:
Kako je moguće da Isus istovremeno bude 100% Bog i 100% čovjek? I istovremeno i Sin Božji? Ako je Isus Bog onda ne može biti istovremeno Sin Božji! Ako je Isus Sin Božji ne može istovremeno biti Bog!
Isus kao 100%-ni Bog nije mogao umrijeti. Zašto je onda Bog morao umrijeti na križu kada njemu to ionako nije moguće? Da li je Isusov božanski dio umro na križu sa njim i ako jest, kako je to moguće? Ako biti Bog ne podrazumijeva posjedovati atribute poput besmrtnosti, svemoći, sveznanja, sveprisutnosti po čemu je Isus dok je bio na zemlji bio baš 100%-ni Bog. Da li je možda bio 50% ili 20% ili 75% Bog? Ako 100%-ni Bog podrazumijeva sve karakteristike koje Bog posjeduje koji je smisao Isusa zvati takvim ako ih on u određenom vremenu nije posjedovao? Ako božanski dio (koji ne može umrijeti) nije umro sa Isusom, gdje se nalazio u vrijeme njegove smrti? Da li je to biblijski Isus, čovjek koji zna da će umrijeti, i Bog koji je svjestan da to ne može?
dr.gog

Post by dr.gog »

De ne trošite vrijeme na svađu :) Hajde evo recimo ti,sirotanović,i ti eugen,i ko još hoće,a ja sam za---da obradimo malo temu zdravlje i očuvanje tjelesnog i duhovnog zdravlja po Knjigama.Dajte nam neke,a znam da ih ima,recimo hadise ili ajete o liječenju oboljelih i njezi,o čuvanju zdravlja.U Bosni i Hercegovini hara epidemija raka,srčanih oboljenja,a duševna oboljenja su u strašnom porastu :( Izgleda sumanuto raspravljati o Trojstvu i citirati Evanđelje,kao i Ibn Filozofe dok raja crkava od teških oboljenja s malo nade za pristojan tretman.Kako podići ,s vjerske strane,svijest ljudi o pozitivnom ,o zdravlju??Hajde brate malo se uhvatite posla,a manite raspravu..
sirotanovic

Post by sirotanovic »

dr.gog wrote:
sirotanovic wrote:Evo nam i Dickinson-a :D , jos jedan koji velica svog oca :wink:!
Ma čovječe,ne znam gdje um trošiš i čemu onoliki citat..(naliči mi na "floodanje").Rasprava o muzici kao sotonskom sredstvu,bila mi je povod brojnih sukoba sa umišljenim pastorima i posebice protestantskim kvazimisliocima američkog tipa.Priče se vrte u raznim denominacijama,a ja sam dugo radio kao novinar za kršćanske radio stanice,pa kasnije i pisane medije,te tako znam o čemu je riječ.Vidim da vjeruješ u Krista što prihvatam,jer sam i sam vjernik,ali ti hoću reći da je u nas bosanskih kršćana adet da ne naturamo dogmu i njeno tumačenje od strane raznih tzv.misionara našim komšijama.Poenta je da evo ja,kao kršćanin,živim među Muslimanima ,slobodnom voljom sam postao kršćanin ničim ometan od strane komšija,te vjeru ispovjedam slobodno.Nisam sa tim došao u napast da im teologijom.koju sam školski dosta apsolvirao,budem prosvjetitelj,jer ko hoće,ima svjetlo u Knjigama i razum da shvati činjenice,ali samo kad to odluči sam.Dalje,što se tiče muzike,imam kompletnu fonoteku na raspolaganju,uključujući i Maiden,Slayer i brojne druge bandove,koje sam godinama slušao i poštovao.Priča o Satanizmu je bila trend,modni dodatak,i pobuna protiv zakorjelog konzervativizma zapadnih društava,oličenog u u ukočenim pastorima u tamnim odjelima sa izvještačenim osmjesima,te hladnim pojavama raznih kardinala ,ulozi Crkve kao institucije u političkim progonima i sl.Nikad Dickinson,niti Harris,kao obrazovani ljudi nisu ponižavali Crkvu odn.Isusa Krista,kao ni poruku Evanđelja,što važi i za veliki broj ostalih velikih bandova.Postoji tzv.black pravac koji koristi nordijsku mitologiju službe đavolu,ali i to je šminka zarad promidžbe,a kad i naprave neki ispad,radi se o organizacijama sektaškog tipa kakve su oduvjek postojale.I na kraju,priča o Trojstvu,Jedinstvu i sl.,zaista jeste vražji posaozato što je uvijek uzrok za verbalna prepucavanja i nered,već vjekovima među samim kršćanima,a sad i u Sarajevu recimo,kad islamski misionari pokušavaju uzalud boriti se protiv tog neobjašnjivog vjerovanja kod katolika i pravoslavaca prvenstveno,a da o protestantima i ne govorim.Tačno je da u Pismu Trojstvo potvrdu nema,ali je fakat i da priča o tom ne donosi promjenu mišljenja i vjerovanja,već samo sukobe.U Bosni je život raznolik,mentalitet i tradicija prebogata i zlim i dobrim,te treba biti mudar i skroman,pa ljudima davati pomoć i podršku,ljubaznošću i kruhom,a ne pranjem mozga.Bog je mudar,poruka je jasna,namjerno ne citiram Novi Zavjet jer je i to postalo trend,maltene protestantski turbo-folk,već kažem:"Živimo u divnoj zemlji,s toliko darova,i terba biti pošten,vrijedan i od pomoći komšijama čak više nego sebi, mnogo priče je isprazno i ne donosi nafaku već ljutnju i razdor..."Zato ,moji zemljaci,kako god u Boga da vjerujete,vjerujte iskreno i po svom adetu,čuvajte jedni druge od zla i pomozite uvjek u potrebi,pa će zemlja imat nafaku.
Dragi dr.gog,

Sve sto pises kristalno je jasno. Medjutim, da li je tebi kao krscaninu, kako kazes, duznost govoriti o Istini ako je neko trazi i pita te gdje je moze naci!?
Nema tu dileme moj dr. gog. To je nasa krscanska obaveza koju nam je Isus ostavio. "Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!" (Mt 28, 19)
Bar ti bi trebao znati, a i posvjedociti ako te neko upita, da je Isus Put i Istina i Zivot.
Neces valjda to sebicno sacuvati za sebe i kriti Istinu zato sto se komsiji mozda nece svidjeti!?
Moj dr. gog, u nekim stvarima nema kompromisa: "Ko nije samnom protiv mene je." Lk 11, 23.

Ostaj mi zdravo u miru Bozjem!
boletus67

Post by boletus67 »

Matej, 26:39

.. i ode(Isa a.s.) par koraka dalje i pade licem na zemlju moleci se......

Bog koji se moli Bogu? Isa a.s. se stalno molio. Kome? Zasto?

Bog koji je stvorio sve sto vidimo i sto ne vidimo, koji je neogranicen , koji je universalan , mora da jede, da pije i da ide u wc?

kome Isa a.s. govori :
" Boze, Boze zasto si me napustio.."
sirotanovic

Post by sirotanovic »

black wrote:
sirotanovic wrote:
Kako je moguće da Isus istovremeno bude 100% Bog i 100% čovjek? I istovremeno i Sin Božji? Ako je Isus Bog onda ne može biti istovremeno Sin Božji! Ako je Isus Sin Božji ne može istovremeno biti Bog!
Isus kao 100%-ni Bog nije mogao umrijeti. Zašto je onda Bog morao umrijeti na križu kada njemu to ionako nije moguće? Da li je Isusov božanski dio umro na križu sa njim i ako jest, kako je to moguće? Ako biti Bog ne podrazumijeva posjedovati atribute poput besmrtnosti, svemoći, sveznanja, sveprisutnosti po čemu je Isus dok je bio na zemlji bio baš 100%-ni Bog. Da li je možda bio 50% ili 20% ili 75% Bog? Ako 100%-ni Bog podrazumijeva sve karakteristike koje Bog posjeduje koji je smisao Isusa zvati takvim ako ih on u određenom vremenu nije posjedovao? Ako božanski dio (koji ne može umrijeti) nije umro sa Isusom, gdje se nalazio u vrijeme njegove smrti? Da li je to biblijski Isus, čovjek koji zna da će umrijeti, i Bog koji je svjestan da to ne može?
Ne volim kopirati ali kako imas isuvise pitanja, a odgovri bi mi uzeli puno vremena prenosim biblijsku i teolosku studiju o Bogocovjeku - Isusu Kristu.

Bogočovjek Isus Krist

Isus Krist je savršeni Bog i savršeni čovjek, a ipak samo jedna osoba

Kada razmišljamo o Isusu Kristu, možda u Njemu vidimo samo Boga? Možda, dok čitamo Evanđelja, o Kristu razmišljamo samo kao o Bogu? Ako je tako, onda je naše razumijevanje Krista samo polovično. Osim što je Isus Krist vječni Bog, On je i čovjek. Biblija vrlo jasno pokazuje da je vječni Bog Sin u jednom trenutku povijesti postao čovjek. Apostol Ivan je zapisao sljedeće riječi:

''U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.'' (Iv 1:1) ''I Riječ tijelom postade i nastani se među nama...''(Iv 1:14)

Ili kako je Pavao pisao Filipljanima:

''On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevši lik 'sluge,' postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.'' (Fil 2:6-8)

Biblija je puna tekstova koji govore o Kristu kao Bogu, ali i kao čovjeku. Pogledajmo Isusa kao čovjeka detaljnije:

Zemaljski život Isusa Krista

Isus se rodio od žene, kao i svaki drugi čovjek. Ne u slavi i bogatstvu, nego u poniženju i siromaštvu. Za Josipa i Mariju nije bilo mjesta u svratištu, u nekoj kući ili hotelu, nego su bili primorani da noć provedu u štali, gdje se Isus i rodio.

Isus je živio, rastao i napredovao kao i svako drugo dijete. Evanđelist Luka piše sljedeće riječi: ''A Isus 'napredovaše u mudrosti, dobi' i milosti 'kod Boga i ljudi."'(Lk 2:52) Učio je zanat i postao tesar, kao i Njegov poočim Josip. Živio je u židovskoj kulturi sa njihovim običajima i zakonom. Bio je u potpunosti podložan Božijem zakonu koji je Bog dao preko Mojsija.

Ljudi u Nazaretu, među kojima je Isus i živio sa svojom obitelji, nisu na Njemu primjećivali ništa neobično što bi Ga razlikovalo od drugih (osim ako im je neobično bilo to što je živio potpuno pravednim životom). Evanđelist Matej je zabilježio sljedeće:

''Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande. I dođe u svoj zavičaj. Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: 'Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?' I sablažnjavahu se o njega.'' (Mt 13:53-57)

Njegove komšije nisu mogli shvatiti da je Isus prorok, čudotvorac, Mesija; pa on je njihov komšija drvodjelja.
Samo tri posljednje godine svoga života Isus je proveo javno objavljujući svoje nebesko poslanje, svoju božansku prirodu i moć.

Na kraju je Isus umro kao mnogi ljudi, nasilnom smrću. Bio je raspet na križ sa još dvojicom ljudi.

Analiza Kristove ljudskosti

Kada promatramo Kristov zemaljski život, možemo vidjeti da je u potpunosti imao sve osobine čovjeka (osim grijeha). Rodio se, živio i umro kao čovjek. Rastao je i razvijao se kao čovjek. Učio se kao čovjek. Jeo je i pio je. Bio je gladan i žedan. Bio je umoran, tužan i radostan. Čak je bio i kušan kao čovjek. Sve ovo možemo primijetiti čitajući Bibliju.
Kada su mnogi Božiji ljudi, od davnina pa do danas, analizirali biblijske izvještaje koji govore o Kristovom ljudskom životu, vidjeli su da je On bio čovjek u potpunosti. Zaključili su da je imao ljudsko tijelo, duh i dušu.[26] Imao je ljudski um, osjećaje i volju, kao i svaki drugi čovjek. Dakle, Isus nije imao samo ljudsko tijelo, nego je bio kompletan čovjek.

Kako znamo da je Isus imao ljudski um, osjećaje i volju? Razmatrajući neke tekstove, to možemo zaključiti. Da je imao ljudski um, možemo zaključiti iz teksta u Lukinom evanđelju: ''A Isus 'napredovaše u mudrosti, dobi' i milosti 'kod Boga i ljudi."'(Lk 2:52) Vidimo da je Isus napredovao u mudrosti. Ovo se može odnositi samo na Njegovu ljudskost. Kao Bog On je savršen u mudrosti, jer je On Gospodar i Stvoritelj svega. Dakle, samo kao čovjek je mogao da napreduje u mudrosti, što jasno pokazuje da je imao ljudski um i da je koristio taj um.

Da je imao ljudske osjećaje, vidimo iz tekstova koji govore da je bio umoran, potresen, u muci i tjeskobi. Naravno da Isus kao Bog ima osjećaje, ali ovi koje smo sada naveli teško da se mogu odnositi na Krista kao Boga, nego jedino na Njegovu ljudskost.

Da je imao ljudsku volju vidimo iz primjera kada je bio kušan (npr. Mt 4). Svakako da kao Bog nije mogao biti kušan, nego je kušan po svojoj ljudskoj prirodi. Tu su uključeni ljudski um, osjećaji i volja. Isus je dakle čovjek u potpunosti.

Jedina razlika između Isusa i nas bila je ta da je bio bez grijeha. On se i rodio kao bezgrešan, za razliku od nas ljudi. Nije imao zemaljskog oca, nego je začet nadnaravnim djelovanjem Duha Svetoga. Nije imao grešnu prirodu kao ni Adam prije pada u grijeh.

Isus nije bio čovjek samo za vrijeme svoga zemaljskog života, nego je nastavio biti čovjekom i nakon svog uskrsnuća i uznesenja. Naravno, Isusovo tijelo više nije isto kao ono koje je imao na zemlji, nego je ono sada drugačije, proslavljeno, kao što će vjernici imati proslavljena tijela, nakon što uskrsnu.

Kada je Bog postao čovjek, nije prestao biti u potpunosti Bog, nego je, pored toga što je Bog, postao i čovjek. Kada je Bog uzeo ljudsko tijelo, to tijelo nije postalo nešto treće, nego je ostalo obično ljudsko tijelo.

Razlike Kristove ljudske i božanske naravi

Pogledajmo neke stvari malo dublje. Vidjeli smo da je Isus bio potpuni čovjek, ali i potpuni Bog. Između Isusove ljudske i božanske naravi možemo istaći neke razlike. Isusovo božanstvo je božanstvo u potpunosti, a Njegovo čovještvo je čovještvo u potpunosti, i zato On ima sve osobine i Boga i čovjeka zajedno. Bog ima mnoge osobine koje čovjek nema, a čovjek ima mnoga ograničenja koja Bog nema.
Možemo vidjeti da je Krist kao Bog vječan. Kao čovjek nije oduvijek postojao, nego se rodio u određenom trenutku povijesti. Luka piše da je imao oko trideset godina kada je stupio u javnu službu (Lk 3:23). Ali kao Bog je bio i ''prije Abrahama'' (Iv 8:58). Kao Bog Isus je bio (i jeste) svuda prisutan, a kao čovjek je mogao biti samo na jednom mjestu. Kao čovjek je napredovao u mudrosti i dobi (Lk 2:52), a kao Bog je savršen u mudrosti i znanju jer je Stvoritelj svega. Kao čovjek je mogao biti gladan, žedan, umoran, što kao Bog nije mogao biti. Kao Bog Isus nije mogao umrijeti, jer je vječan i besmrtan. Zato je postao čovjek da bi mogao umrijeti za nas. Dakle, samo je kao čovjek mogao umrijeti. Kao čovjek je bio kušan, što kao Bog nije mogao biti (Jak 1:13).

Novi Zavjet nam jasno pokazuje Kristovo božanstvo, ali i Njegovu ljudskost. Isus je Bog sa svim božanskim osobinama, a ujedno čovjek sa svim ljudskim osobinama.

Bogočovjek je jedna osoba

Isus je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek, a ipak nisu dvije već jedna osoba. Iako ponekad u Evanđeljima Krista vidimo kao čovjeka sa svim ljudskim ograničenjima (gladan, žedan, umoran...), a ponekad kao Boga sa svim božanskim osobinama, kao potpunog Boga i potpunog čovjeka, On je samo jedno biće i jedna osoba. Samo je jedan Gospodin naš i Spasitelj Isus Krist (1.Kor 8:6). Pored teksta iz Poslanice Korinćanima možemo vidjeti još nekoliko dokaza koji isključuju mogućnost da je Krist više nego jedna osoba.
Prvo, Biblija se ne ustručava čovjeka Isusa nazvati Bogom, niti za Kristovu božansku prirodu koristiti ime koje nas asocira na Njegovu ljudsku prirodu, što znači da Ga ne razdvaja na dvije osobe. Da dvije prirode, ali ne i dvije osobe. Posebno su karakteristični neki stihovi. Pavao je efeškim starješinama rekao sljedeće riječi:

"Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče krvlju svojom." (Dj 20:28)

Iako znamo da Krist kao Bog nema krv, nego samo kao čovjek, Pavao Njegovu krv naziva Božijom. Iako znamo da je Krist i Bog i čovjek, sa svim Božijim i svim ljudskim osobinama, Pavao Ga ne razdvaja na dva dijela, nego i zemaljskog Krista zove Bogom. Nije Pavao rekao da nas je Bog stekao krvlju zemaljskog Isusa, nego Božijom krvlju. Iako je Kristovo ljudsko tijelo u potpunosti ljudsko, Isus je jedna, a ne dvije osobe. Na drugom mjestu Ga zove Gospodinom slave:

''...a koje nijedan od knezova ovoga svijeta nije upoznao. Jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave razapeli.'' (1 Kor 2:8)

Iako je Isus mogao biti raspet jedino kao čovjek, Pavao kaže da je razapet kao Gospodin slave, što se odnosi na Njega kao Boga. I ovaj tekst nam pokazuje da Krista ne možemo razdvojiti na dva dijela ili dvije osobe, jer iako su dvije prirode, jedna je osoba. Isus nije trpio za nas samo kao čovjek, nego kao Bogočovjek. Kada je rimski stotnik vidio što se desilo na križu, rekao je: ''Uistinu ovaj bijaše Sin Božji.''

Jedno ime koje je karakteristično za Kristovu ljudsku prirodu je Sin čovječiji. Isus ovo ime koristi i kada govori o svojim božanskim osobinama. U Iv 3:13 On kaže kaže da je Sin čovječiji sišao s neba. Mi znamo da Isus nije sišao s neba ljudskim tijelom, nego kao Bog. Dakle, Isus ime Sin čovječiji primjenjuje i na sebe kao Boga, jer je On jedna osoba.

Toma je uskrslog Krista, koji se očitovao tjelesno, nazvao Gospodinom i Bogom. Toma je pred Kristovim ljudskim tijelom iskazao božansko štovanje, jer Bogočovjek Isus Krist nije dvije, već jedna osoba koja posjeduje u potpunosti božansku i u potpunosti ljudsku prirodu. On je Bog u tijelu.

Drugo, možemo vidjeti tekstove koji govore o Kristu kao jednoj osobi sa dvije prirode. Na primjer:

''Pavao, sluga Krista Isusa, pozvan za apostola, odlučen za evanđelje Božje - koje Bog unaprijed obećavaše po svojim prorocima u Pismima svetim o Sinu svome (jedna osoba), potomku Davidovu po tijelu (ljudska priroda), postavljenu Sinom Božjim, u snazi, po Duhu posvetitelju (božanska priroda) uskrsnućem od mrtvih, o Isusu Kristu, Gospodinu našemu'' (Rim 1:1-4).

Vidimo, dakle, da Pavao govori o Kristu kao o jednoj osobi sa ljudskom i božanskom prirodom, a nikako o dvije osobe.

Treće, dokaz u prilog shvaćanja Krista kao jedne osobe je da u Bibliji nigdje ne vidimo dvije osobe u Kristu. Kada npr., razmišljamo o Trojstvu, mi vidimo određenu komunikaciju između osoba. Vidimo kako se Otac obraća Sinu; kako Sin govori Ocu; kako Otac šalje Duha; kako Duh proslavlja Sina, itd., a kod Krista ovoga nema. U Bibliji ne vidimo da se kaže da je zemaljski Isus uradio ovo, a nebeski ono, nego se o Njemu uvijek govori kao o jednoj osobi.

Šta nam, dakle, ovi tekstovi i dokazi govore? Iako je Isus Bog, On je uzeo na sebe i ljudsku prirodu. Time On nije prestao biti u potpunosti Bog, niti je Njegova ljudska priroda postala izmijenjena, nego je ostala obična ljudska priroda. Ali time što Krist sada ima dvije prirode, nije postao i dvije osobe. On je jedna osoba sa dvije prirode. Jedan je naš Gospodin Isus Krist.

Razmišljanja o nekim tekstovima

U Bibliji, a posebno u Evanđeljima, vidimo mnoge tekstove koji posebno ističu Kristovu ljudsku prirodu i položaj. Onima koji ne žele vjerovati u istinu o Isusu Kristu, neki od ovih tekstova su služili i služe prilikom pokušaja omalovažavanja Kristovog božanstva. Istina je ustvari suprotna: ovi tekstovi svjedoče da je Isus Krist osoba sa dvije prirode – ljudskom i božanskom. On je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek. To je ono što nam ti tekstovi i govore, a nikako da omalovažavaju Kristovo božanstvo. Pogledajmo neke očite primjere:
Kada je umro Isusov prijatelj Lazar, Isus je otišao ožalošćenoj obitelji. Kada je došao u Betaniju, gdje su živjeli, već je prošlo četiri dana od Lazareve smrti. Prilikom njihovog susreta, apostol Ivan je primijetio i zabilježio sljedeće rijeći:

''Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: 'Kamo ste ga položili?' Odgovoriše mu: 'Gospodine, dođi i pogledaj!' I zaplaka Isus.'' (Iv 11:33-35)

Ovdje vidimo jednu čudnu stvar, ožalošćeni Isus pita pokojnikovu sestru: ''Kamo ste ga položili?'' Zar Isus, Svemogući Bog, ne zna gdje su sahranili Lazara? Ne kaže li Biblija da je On stvorio nebo i zemlju (Heb 1:10 )? Ne kaže li da je Isus Bog Silni (Iza 9:5)? Da, On sve uzdržava svojom silnom riječi (Heb 1:3)? Petar je rekao da je Isus sveznajući (Iv 21:17, vidi i Iv 16:30)? Kako onda postavlja ovakvo banalno pitanje? Nije li Isus rekao Petru da ide i uhvati ribu, i da će u ustima prve ribe naći novac (Mt 17:27)? Nije li rekao Natanaelu da ga je vidio pod smokvom, prije nego ga je Filip pozvao (Iv 1:48)? Kako ovo Isusovo pitanje da razumijemo, osim da je ovo čisto ljudska reakcija, ili reakcija Isusove ljudske prirode, koja pokazuje Krista kao čovjeka.

Kao drugi primjer možemo uzeti događaj sa neplodnom smokvom:

''Sutradan su izlazili iz Betanije, a on ogladnje. Ugleda izdaleka lisnatu smokvu i priđe ne bi li na njoj što našao. Ali došavši bliže, ne nađe ništa osim lišća jer ne bijaše vrijeme smokvama. Tada reče smokvi: 'Nitko nikada više ne jeo s tebe!' Čuli su to njegovi učenici'' (Mk 11:12 –14)

Ovdje vidimo Isusa gladnog (kao Bog nije mogao biti gladan, nego samo kao čovjek). On prilazi smokvi da uzbere plod. Marko jasno bilježi da nije bilo vrijeme smokvama. Kako može onaj koji je stvorio smokvu ne znati da još nije vrijeme smokvama? Pa to je mogao znati i kao čovjek. Nije li ovo razumljiva reakcija gladnog čovjeka? (Možda će neki komentirati da je Isus želio učenicima dati neku duhovnu pouku. Ali tekst jasno donosi Njegovu namjeru: ''i priđe ne bi li na njoj što našao''.) Ovdje dakle jasno vidimo Isusov ljudski um, ili ljudsku prirodu.

Dobro je da razmislimo i o sljedećem tekstu:

''Čuli ste, rekoh vam: 'Odlazim i vraćam se k vama.' Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene.'' (Iv 14:28)

Oni koji neće da vjeruju u istinu uče da ovaj tekst govori protiv Kristovog božanstva. Da li ovaj tekst govori protiv Kristovog božanstva? Ili možda govori da je Isus manji Bog nego što je Bog Otac? Apsolutno ne. Ako pogledamo kontekst, tj., ono što je napisano nekoliko redaka prije, vidjet ćemo da Isus tvrdi da je onaj koji je vidio Njega, vidio i Oca. Ovim On sebe izjednačuje s Ocem. Kada u 28. retku kaže da je Otac veći od Njega, On ne kaže da je Otac veći po božanstvu, ili da je veći Bog, nego je veći po trenutnom položaju. Biblija nam kaže da je Krist manji i od anđela: ''Ti ga tek za malo učini manjim od anđela''. (Heb 2:7) Kako može biti da je onaj koji je stvorio anđele manji od njih? Manji je po položaju[27], jer je u ulozi sluge, u obliku čovjeka.[28]

Dakle, Krist je kao čovjek u poziciji koja je manja od Očeve, ali je čak manja i od anđeoske. Krist je bio u toj poziciji jedno kratko vrijeme, tj. za vrijeme svoga zemaljskog života. Biblija uči da je On došao sa pozicije Boga (pozicije jednakosti s Bogom) na poziciju čovjeka (Fil 2:6-8). Tako se odrekao nekih prava, ali ne i prirode. Ali On se vraća Ocu u slavu koju je imao prije postanka svijeta. ''A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.'' (Iv 17:5) Jasno je dakle: Krist je kao čovjek na zemlji u položaju koji je manji od onoga koji je imao prije utjelovljenja. Manji po poziciji, ali nikako po božanstvu. Vidimo da govori učenicima da se raduju, jer ide na veću poziciju, kod Oca. Odlazi na najviši položaj, Ocu s desne strane.

Razmislimo i o sljedećem tekstu:

''Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus, koji sebe samoga dade kao otkup za sve.'' (1 Tim 2:5)

Protivnici Kristovog božanstva kažu da Isus ne može biti Bog, jer je On posrednik između Boga i ljudi. Oni dakle misle da ovaj tekst govori protiv Kristovog božanstva. To, dakako, nije istina, jer tekst ustvari opisuje ulogu Krista kao Bogočovjeka, odnosno razlog Njegovog utjelovljenja. Postao je čovjekom da bi mogao biti posrednik, i dati samog sebe kao otkup za sve. Jasno je da Bog ne može umrijeti. Zato je Bog Sin postao čovjekom, da bi kao savršen čovjek mogao umrijeti za nas. To ni najmanje ne negira Kristovo božanstvo, nego potkrepljuje biblijsko učenje o utjelovljenju Riječi.

Kada god čitamo Bibliju i nailazimo na mjesta koja govore da je Isus bio gladan, žedan, umoran, začuđen, potresen, tjeskoban, sjetimo se da je Isus, osim što je bio vječni Bog, bio i savršen čovjek sa svim ljudskim osobinama (osim grijeha). Isus se molio Ocu jer je bio čovjek. Isus je rastao, učio se, napredovao u mudrosti (Lk 2:52), iskustveno učio poslušnost (Heb 5:8), jer je bio čovjek. Nazivao je Izraelce braćom (Ps 22:23), jer je bio čovjek. Ali ne samo čovjek, nego čovjek i Bog.

Dakle, biblijski tekstovi koji govore o Isusovim ljudskim osobinama i položaju ni u kom smislu ne negiraju Njegovo božanstvo, nego pokazuju Njegovo čovještvo.

Kako ovo razumjeti
Kako razumjeti da je Isus istovremeno u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek, a opet samo jedna osoba? Kako razumjeti da Isusa u Novom Zavjetu ponekad vidimo kao običnog čovjeka sa svim ljudskim ograničenjima (gladan, žedan, umoran, raste, napreduje u mudrosti, plače, ne zna da još nije vrijeme smokvama, ne zna o zadnjem danu, u tjeskobi i muci), a istovremeno kao Boga sa svim božanskim osobinama (liječi bolesne, uskrisuje mrtvace, stišava oluju, ima svo znanje, stvorio je sve, postoji od vječnosti, sve prisutan je), a ipak nisu dvije nego jedna osoba? Ovo u Bibliji nije teško vidjeti i spoznati što Biblija uči, ali je svakako teško umom proniknuti u bit ove tajne.

Neki teolozi su (u devetnaestom i dvadesetom stoljeću) donijeli teoriju koja se zove kenozis teorija. Riječ kenozis dolazi od grčkog glagola kenoo, koji se koristi u Filipljanima 2:7, koja se prevodi sa lišiti ili isprazniti. Ova teorija, (na temelju teksta iz Fil 2:7), uči da se Krist odrekao nekih božanskih osobina dok je bio na zemlji. Prema kenozis teoriji, Krist na zemlji više nije bio svemoćan, sveprisutan, sveznajući. On se dobrovoljno odrekao ovih osobina.

Da li je ova teorija ispravna? Ako da, onda će nam olakšati shvaćanje osobe Isusa Krista, posebno u periodu Njegovog zemaljskog života. Ne, čini se da ovakva teorija nije ispravna. Tekst iz poslanice Filipljanima nam ne govori da se Krist lišio svojih božanskih osobina, nego radije položaja i uloge. Postati čovjek je za Krista značilo poniziti se na poziciju nižu od anđeoske. Ni drugdje u Bibliji ne vidimo ideju da se Krist lišio bilo kakvih osobina božanstva, te teoriju kenozisa[29] (koja nam je pokušala olakšati shvaćanje osobe Isusa Krista) moramo odbaciti. Ne samo da ovakvu ideju ne vidimo u Bibliji, nego činjenice govore upravo drugačije. Dok u Evanđeljima Krista vidimo kao čovjeka koji ne zna da smokva nije rodila, istovremeno Ga vidimo i kao Boga koji sve zna. Tako nećemo imati jednostavnog rješenja za potpuno razumijevanje osobe Isusa Krista. Potpuno shvatanje ovoga fenomena će nam ostati tajna. To ustvari i jeste biblijski zaključak. Apostol Pavao je napisao:

''Po sveopćem uvjerenju veliko je Otajstvo pobožnosti: On, očitovan u tijelu,...'' (1.Tim 3:16)

Veliko je otajstvo ili tajna[30] pobožnosti da je On[31], tj. Bog (kako vidimo iz konteksta) očitovan u tijelu. Pavao još kaže da je to po sveopćem uvjerenju tako. Iako nije tajna da znamo što se i kako dogodilo, tajna je da to u potpunosti razumijemo. Prisjetimo se da nas to uopće ne bi trebalo da čudi. Isus je mnogo puta ljudima rekao da ne razumiju neke stvari. Svojim učenicima jednom je rekao sljedeće:

''Zamijetio to Isus pa im reče: 'Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?' '' (Mk 8:17)

Vidimo da apostoli ponekad nisu mogli razumjeti i puno jednostavnije stvari nego što je Božije utjelovljenje (vidi i: Mt 15:16, 22:29, Mk 7:18, 8:21, 12:24, Iv 8:43). Zato nas ne treba zbuniti Božije biće, koje je iznad našeg razumijevanja, nego nas treba potaknuti na slavljenje i strahopoštovanje.

Ipak je dobro da pogledamo neke biblijske činjenice koje će nam donekle pomoći u razmišljanju o Kristovoj osobi. Želim da primijetimo da Krist, za vrijeme svoga zemaljskog života, obično nije koristio svoju božansku moć (iako je jasno da ju je imao), nego se jednostavno služio svojom ljudskom prirodom i sredstvima koja su mu bila na raspolaganju kao čovjeku. Npr., Isus, kada je bio gladan i žedan, nije glad utolio svojom božanskom moći, nego je uzimao hranu i vodu, kao i ostali ljudi. Budući da je Svemogući Bog, On je jednostavno mogao učiniti da nikada ne bude gladan, ali nije. Kada je trebalo da putuje, On je (skoro uvijek) koristio svoje noge, lađicu, ili magarca, iako se jednostavno mogao pojaviti sad ovdje sada ondje (jedan takav primjer čak i imamo u Bibliji /Iv 6:16-21/). Putovao je i bio umoran, a da nije koristio svoju božansku moć da to izbjegne. Osim toga, koristio je i svoj ljudski um, osjećaje i volju, iako je mogao da koristi svoj savršeni božanski um. Dakle, iako je bio Gospodar svega, živio je u ulozi sluge (sluga Jahvin), poslušan do smrti i to smrti na križu. Ipak, iako je živio kao čovjek, odnosno koristio svoju ljudsku prirodu, On službu Božiju nije obavljao u ljudskoj snazi, nego u sili Duha Svetoga (Mt 12:28, Dj 10:38). Ove činjenice će nam ipak malo pomoći u shvaćanju Kristovog zemaljskog života, ali nam svakako neće dati odgovore na sva pitanja. Jedan tekst u Starom Zavjetu kaže: ''Što je skriveno pripada Jahvi, a objava nama i sinovima našim da vršimo sve riječi ovog zakona.''

Zaključak

Kakvo shvaćanje Isusa Krista je ispravno? Samo ono koje u Kristu vidi Boga i čovjeka. Potpunog Boga i potpunog čovjeka. Osobu sa dvije različite prirode (ne izmijenjene i ne pomiješane), ali ipak jednu osobu.
Ovakav pogled na Krista postavlja ispravan temelj za naše razumijevanje Biblije. Ovo je, također, ispravan temelj za našu vjeru u Krista i čitav duhovni život. Apostol Ivan je bio jako zabrinut za ispravno shvaćanje Kristove osobe. On je za one koji nisu vjerovali da je Isus Krist došao u tijelu rekao da imaju antikristov duh (1.Iv 4:2,3). Ali također, i za one koji niječu da je Isus Krist (1.Iv 2:23). Mnogi su vjerovali i vjeruju da je Isus Krist čovjek, prorok, ili jedan od proroka, ali Isus je pohvalio Petra koji je rekao da je Isus Krist, Sin živoga Boga (Mt 16:16).

Kada govorimo o Trojstvu, bitno je da znamo da je druga osoba Trojstva, Bog Sin, postao i čovjek. Tako da znamo čvrsto stajati pred navalom Kristovih protivnika, koji citiraju tekstove koji govore o Isusovoj ljudskoj prirodi misleći da time pobijaju Njegovo božanstvo. Ujedno ih budimo spremni uputiti u istinitu vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima.

Iako je ovo što smo rekli jako bitno, ne bismo trebali zaboraviti ono na što Biblija stavlja naglasak. Mislim da je Martin Luther to dobro primijetio kada je rekao sljedeće:

''Krist se ne zove Krist zato što ima dvije naravi. Što je meni do toga? To što je on po prirodi i Bog i čovjek – važno je za njega samoga. Ono što mi daje utjehu i blagoslov leži u činjenici da on svoju ulogu i svoju ljubav daje tako da postaje moj Spasitelj i Otkupitelj.'' [32]

Možda se ne bi trebali složiti s načinom na koji je Luther izrazio svoju misao, ali svakako treba imati na umu naglasak koji je postavio.

--------------------------------------------------------------------------------

[26]Ili, kako kaže Kalcedonska definicija, imao je razumnu dušu. Kada bi Isus imao samo ljudsko tijelo, postavlja se pitanje da li bi On u potpunosti mogao izvršiti djelo otkupljenja čovjeka, jer čovjek nije samo tijelo, nego duh, duša, i tijelo. Pisac je u poslanici Hebrejima napisao: ''Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan'' (Heb 2:17).

[27] Neki tumače da se ovdje radi o položaju, odnosno podređenosti unutar Trojstva.

[28] Augustin je napisao: ''Sin Božiji je jednak Bogu Ocu po prirodi, ali je manji u ''obliku'', jer u obliku sluge koji je uzeo On je manji od Oca, ali u obliku Boga, u kojem je bio prije nego što je uzeo obličje sluge, On je jednak Ocu'' ( St. Aurelius Augustin, On The Trinity, knjiga I, poglavlje VII. NPNF).

[29] Kenozis teorija ima nekoliko varijanti. Neki teolozi koriste riječ kenozis, ne u smislu izvorne teorije, nego više u biblijskom smislu. To ne bi trebali poistovijetiti sa ovom teorijom.

[30] Izvorna grčka riječ je musterion od koje imamo riječ misterija.

[31] Neki izvorni rukopisi ovdje imaju riječ Bog.

[32] Citirano u knjizi Donald G. Bloesch, Osnove evanđeoske teologije, Novi Sad, Dobra vest, 1989. str 126.
fia

Post by fia »

uf... :D
tko je tu govorio o copy/paste.. :(
ništa, samo još jedan odgovor i kraj, :D ipak je tema Isus i Islam

… znam da je postojao prije rodjenja… ali ipak to ne znači da je vječan..

Šta tebi znači kad se kaže „početak Božjeg stvorenja“ Otkr. 3:14

kad citiraš "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama." ...... To mi je ime dovijeka, tako ce me zvati od koljena do koljena." (Izl 3,14-15) nije to tačno, tačno je:
3:14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama."
3:15 Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: 'Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.' To mi je ime dovijeka, tako če me zvati od koljena do koljena.",
znači nije mu ime Ja jesam, nego „Jahve“
Kod Ivana 8:58 - to je malo problematično, znam da se to tako često prevodi i tumači, ali
puno drugih prijevoda kaže „ prije nego je bio Abraham, ja sam bio

napr. A Translation of the Four Gospels from the Syriac of the Sinaitic Palimpsest, Agnes Smith Lewis, London, 1894
The Curetonian Version of the Four Gospels, F. Crawford Burkitt, Cambridge, 1904, sv. 1.
The Syriac New Testament Translated into English from the Peshitto Version, James Murdock, Boston a London, 1896,
The Old Georgian Version of the Gospel of John, Robert P. Blake a Maurice Brière, Paris „Patrologia Orientalis“, sv. XXVI, 4

Kod Izl 3:14 - u hebrejskom textu je „ehjeh ašer ehjeh“ , glagol „ehjeh“ ima izvor u „ha- jah“ i znači ja ću postajati i ne ukazuje na Božje postojanje nego na to da u odnosu na druge može postati što god želi.

I što se tiče Filipljanima „nije se kao plijena drzao svoje jednakosti s Bogom“ grčki izraz „harpagmon“ koji se koristi, znači nešto kao otimati, ang. „schnating“… to znači „ nije pomišljao na otimanje? - da bude jednak Bogu. Ispravan značaj ove ideji potvrdi Isusova molitva u Ivanu 17 poglavlju, tamo možeš čitati da Isus označava kao jedinog pravog Boga svog Oca i iz 21. redka kako shvatiti njihovo jedinstvo.

i to je sve od mene, jer nastavljati mi se čini bezveze

pozdrav
black

Post by black »

Jedno jednostavno pitanje, da li pravi kršćanin mora vjerovati u trojedinog Boga ili je dovoljno da vjeruje da je Isus Sin Božji? Molim izričitu biblijsku potvrdu ako je vjera u Trojstvo neophodna, tačan citat ili citate u kojima tako piše. Apostolska vjerovanja nisu nikakav dokaz.
howyesno

Post by howyesno »

sirotanovic wrote: Samo bi kratko replicirao na jedan mali dio tvog komentara. Krscani vjeruju i ispovijedaju jednog Boga. Ako ti ne mozes dokuciti dogmu Jedno bozanstvo u tri lica, to ne znaci da je milijarda drugih u krivu.
Sve si lijepo sortirao po kategorijama, a nikako ne nadjoh onu tvoju. Koja bi bila dakle tvoja kategorija????
Iz gore citiranog posta se da zakljuciti kako si ti "dokucio" sveto trojstvo.
ja sam se i ranije interesovao za ovu temu ali nikada nisam nasao nekog kompetentnog ko bi mi mogao objasniti sveto trojstvo.
zamolio bih te da mi pojasnis dogmu svetog trojstva:

DOGMA SVETOGA TROJSTVA

253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo".

Gore navedeno je kristalno janso, znaci Bog se sastoji iz tri osobe - 1/3

[61] Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo,

Gore navedena recenica vec opovrgnuta, "ne dijele jedino Božanstvo..."???, sto znaci da ih ima vise...

nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog".[62]

Ovdje opet imamo tri potpuna Boga...

"Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav".[63]

254 Božanske su osobe zbiljski među sobom različite. "Bog je jedini, ali nije osamljenik".[64]"Otac", "Sin", "Duh Sveti" nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različiti: "Onaj koji je Sin nije Otac, a onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin"[65] Oni se među sobom razlikuju po svojim izvornim odnošajima: po tomu što "Otac rađa, Sin biva rođen, a Duh Sveti ishodi".[66] Božansko jedinstvo je trojstveno (trojično).

Jedan rada, drugi rodjen duh ishod, opet troje... i svi potpuni Bogovi... a opet cine jednog Boga???? :?

255 Božanske su Osobe jedne prema drugima u suodnosu. Zbiljska različnost među božanskim Osobama, jer ne razdjeljuje božansko jedinstvo, sastoji se jedino u odnošajima jedne osobe prema drugima: "Po odnošajnim osobnim imenima, Otac je u odnosu prema Sinu, Sin prema Ocu, Duh Sveti prema obojici. I premda se po tim odnosima kaže da su tri osobe, ipak vjerujemo da im je narav ili suština jedna".[67] "Sve je (u njima) jedno ondje gdje se ne javlja opreka odnosa".[68] "Zbog toga jedinstva Otac je sav u Sinu, sav u Duhu Svetomu; Sin je sav u Ocu, sav u Duhu Svetomu; Duh Sveti sav u Ocu, sav u Sinu".[69]

pored sve dobre volje ja gore navedeno ne razumijem, cas je jedan Bog cas su tri Boga. sad pise da su jedno bozanstvo a za tren opet budu tri bozanstva?

molim te, da ne bude nesporazuma, ne mislim da su milijarde drugih u krivu, samo bih volio znati kako oni gore navedeno tumace i razumiju, i prije svega da li razumiju ili slijepo slijede?
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Što je Sveto Trojstvo i kako ga objasniti?

U ovom dijelu ćemo vidjeti nešto više o osobama Svetoga Trojstva i njihovom odnosu, odnosno pobliže objasniti Trojstvo.
Valja imati na umu da nas, dok detaljnije razmatramo osobe Trojstva, prvenstveno zanima otkriti činjenice koje Biblija iznosi o ovom pitanju, a ne šta koji teolog misli o tome. Svakako ćemo koristiti saznanja i otkrića do kojih su došli mnogi proučavajući Božiju Riječ.

Pojam osobe

Kada kažemo osoba, to ne znači da slijedimo moderne definicije osobe, nego na najprikladniji način pokušavamo izraziti ono što Biblija govori o Svetoj Trojici. Kada kažemo da je Bog jedan, i da su Trojica Bog, valja postaviti pitanje: ''Čega trojica?'' Koju riječ da upotrijebimo odgovarajući na ovo pitanje? Ne možemo reći tri boga (iako Biblija sve tri osobe zove Bog), jer Bog je jedan. Niti možemo reći tri dijela Boga, kao da bi se Bog mogao rastaviti na dijelove. Ne možemo reći ni da se Bog objavljuje u tri oblika ili u tri vida. Kao da se nekada objavljuje kao Otac, nekada kao Sin, a nekada kao Duh Sveti. Ni to ne bi bila istina, jer ponekad vidimo sve tri osobe kako djeluju zajedno (npr. Mt 3:16, 17). Budući da je riječ osoba[17] najprikladnija da opiše božansku istinu, od davnina su je Božiji ljudi počeli upotrebljavati. Pri korištenju ovoga pojma trebamo imati na umu, kao što kaže biblijski rječnik da: ''osobnost kod čovjeka označava neovisnost volje, postupaka i osjećaja, vodeći k ponašanju specifičnom za osobu...''[18] Ovo ne možemo direktno primijeniti na osobe Trojstva, jer one nisu samostalne i neovisne individue, nego su, iako Trojica, ipak jedan Bog.

Jednakost osoba

Da bi precizno i nepogrešivo shvatili i objasnili Trojstvo, potrebno je da utvrdimo neke temeljne činjenice. Biblija uči da je Bog jedan. Također uči da su tri osobe Bog. Bog je Otac, Sin i Duh Sveti. Nijedna od ovih osoba nije opisana sa jednim dijelom božanskih osobina, odnosno kao jedan dio Boga, nego kao Bog u potpunosti. Tako je Otac u potpunosti Bog, Sin je u potpunosti Bog i Duh Sveti je u potpunosti Bog. Ali nisu tri Boga, nego jedan. Iskažimo to ovako:

Tri osobe su Bog.
Svaka osoba je u potpunosti Bog.
Bog je jedan.

Ista je suština, ista je narav, isto je božanstvo triju osoba. Ne možemo reći da je Sin Bog, ali malo manji, ne potpuno ravan Ocu. Ili da je od drugačije prirode nego Otac. To bi bilo potpuno suprotno Bibliji koja jasno kaže da je Sin jednak Ocu, da je Otac u Njemu i On u Ocu, te da su jedno (vidi str. 14 i 15).

Ovo isto važi i za Duha Svetog kojem se u Bibliji daju iste osobine kao prvoj dvojici i stavlja Ga na njihov nivo (Mt 28:19). Nigdje ne vidimo nikakvu inferiornost u biću bilo koga od Svete Trojice (da u djelovanju, ali ne u biću ili božanstvu). Zato Svetu Trojicu moramo smatrati u potpunosti jednakim i u potpunosti Bogom.

Razlike osoba

Međutim, među osobama Božanstva postoje neke razlike u njihovim zadacima, odnosno u području djelovanja i redoslijedu. Obično se kaže da su osobe Trojstva u božanstvu jednaki, jedan Bog, jedino se razlikuju u njihovom odnosu prema stvorenju i u međusobnom odnosu.

Kada gledamo kako Biblija opisuje djelovanje božanskih osoba u njihovom odnosu prema svijetu, u prvom redu u stvaranju i otkupljenju, možemo vidjeti da postoje različite funkcije ili aktivnosti Trojice.[19]

Najjasnije ćemo to vidjeti kroz ulogu Oca, Sina i Duha Svetoga u spasenju čovjeka. Jasno vidimo da je Otac poslao Sina na svijet da umre za naše grijehe. Otac i Sin su poslali Duha Svetog. Ne možemo reći da je Sin poslao Oca, niti da je Duh poslao Sina ili Oca. Niti možemo reći da je Otac umro na križu, ili možda Duh Sveti. Biblija tako ne kaže. Postoji, dakle, (kako ponekad vidimo) jasno određena služba svake pojedine osobe. Sin je došao da vrši volju Očevu, da objavi Njegovo ime ljudima, da umre na križu za grijehe svijeta. Duh Sveti je došao da proslavi Sina Božijeg, da uvede učenike u svu istinu, da ih preobražava u lik Isusa Krista, da daje snagu za službu. On daje duhovne darove. Dakle, vidimo da postoje neke razlike u funkcijama Svete Trojice, ali nikako u njihovim osobinama odnosno božanstvu.

Iako postoje različite funkcije u odnosu prema svijetu, ipak Trojica ne djeluju samostalno, neovisno jedan od drugoga. Na primjer, kada Duh Sveti upućuje učenike u svu istinu, Isus kaže da će to raditi tako što će uzimati od Njegovog i davati učenicima, a ono što je Kristovo, to je ustvari i Očevo (vidi Iv 16:13-15).

Razmatrajući djelovanje Trojice, zapažamo određene razlike u ulozi, ali i redoslijedu; odnosno zapažamo podređenost među osobama. Vidimo da je Sin podređen Ocu, a Duh Sveti Ocu i Sinu. Otac je poslao Sina, Otac i Sin Duha Svetoga. Otac djeluje kroz Sina; Otac i Sin kroz Duha. Iako su sva trojica potpuno jednaki u božanstvu, ipak postoji red. Možemo zaključiti da su Sveta Trojica jednaki u božanstvu, ali podređeni po svojim ulogama.

Sveto Trojstvo ne vidimo samo u Božijem odnosu prema stvorenju, nego u samoj biti božanstva vidimo tri različite osobe, tj. vidimo razlike u međusobnom odnosu osoba unutar božanstva. [20]

Trojica su bila, jesu, i biti će

Bog je uvijek postojao kao Sveto Trojstvo: Otac Sin i Duh Sveti. Nije bilo vrijeme kada je bio samo Otac, a ne i Sin i Duh Sveti. Sveto Trojstvo će uvijek i da bude. Ovo možemo jasno zaključiti na temelju sljedećih biblijskih tekstova:

''Jer ja, Jahve, ne mijenjam se, a vi se, sinovi Jakovljevi, mijenjate bez prestanka!'' (Mal 3:6)

Iz ovog teksta vidimo da je Božja osobina nepromjenljivost. Isto ovo kaže i psalmista:

''...ti si uvijek isti - godinama tvojim nema kraja.'' (Ps 102:28)

Budući da je Božija osobina nepromjenljivost, to znači da, ako je Bog Trojstvo danas, to je uvijek bio i uvijek će da bude. To potvrđuju i drugi tekstovi:

''Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim'' (Ef 1:3,4)

Ovdje vidimo Oca koji izabire u Kristu i to prije postanka svijeta. Ovaj tekst nam pokazuje postojanje Oca i Sina prije stvaranja svijeta. Sin Božiji, Isus Krist, nije postao Sin kada se utjelovio kroz djevicu Mariju, nego je bio Sin i prije postanka svijeta. Kada Riječ Božija govori o stvaranju svijeta, kaže da je Otac sve stvorio po Sinu:

''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove'' (Heb 1:1,2)

Osobina Oca, Sina i Duha Svetog je vječno postojanje. Tako znamo da su oni bili, jesu, i biti će zauvijek. To znači da se osobe ne razlikuju kao osobe samo u njihovom odnosu prema stvorenju, nego one postoje u samoj biti božanstva. Dakle, u božanstvu razlikujemo tri osobe i prije stvaranja svijeta. Neki hoće reći da će u budućnosti Trojstvo biti više osoba, čitava mnogočlana obitelj. Takva ideja je kontradiktorna principu Božije nepromjenljivosti.

Apostol Ivan, u svojoj prvoj poslanici, piše da je Bog ljubav (1.Iv 4:8). Ovo je također jedan dokaz da Sveto Trojstvo postoji kao takvo u vječnosti. Kada ne bi bilo Oca, Sina i Duha Svetog, ne bi mogli reći da je Bog bio ljubav prije stvaranja duhovnog i materijalnog svijeta.

Ljubav nije samo neki osjećaj, nego jedna kvaliteta koja karakterizira odnose između najmanje dviju osoba. Budući da je Bog nepromjenljiv, znači da je bio ljubav i prije stvaranja svijeta. Koga je ljubio kada nije bilo anđela, arkanđela, čovjeka ni životinja? Ljubav je postojala među osobama Trojstva. Otac ljubi, Sin ljubi, i Duh ljubi (Rim 15:30).

Šta Trojstvo nije

Da ne bi bilo greške, potrebno je preciznije istaći šta Trojstvo nije. Mnogi su pokušali da razumski dokuče i objasne Trojstvo. To je urodilo pojavom mnogih krivovjerja. I danas se mnogi bune i kažu da neće vjerovati u Trojstvo jer to za njih nije logično, odnosno ne mogu da shvate svojim razumom. To koriste čak kao argumenat protiv nauke o Trojstvu. Gledajući realno, i zdravo razmišljajući, sasvim je normalno da mi ne možemo shvatiti i razumjeti Boga u Njegovoj punini. Bog kojeg bi čovjek mogao razumjeti i shvatiti, ne bi bio ništa veći nego sam čovjek. Istinski Bog je daleko iznad našeg shvaćanja i razumijevanja. Apostol Pavao je napisao ovako:

''O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Doista, 'tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom?'" (Rim 1:33,34)

Dakle, smiješni su i nerealni zahtjevi nekih koji žele shvatiti i razumjeti Boga u potpunosti, ili shvatiti i razumjeti nauku o Trojstvu u njenoj punini, pa da bi onda vjerovali. Biblijski je način čak upravo suprotan, a to je: Vjerovati da bi spoznao. Pogrešno je reći da mi ne možemo razumjeti biblijsku nauku o Trojstvu. Mi jasno možemo i trebamo razumjeti nauku o Trojstvu (odnosno ono što Biblija govori o Trojstvu), ali svojim umom ne možemo u potpunosti shvatiti svu veličinu božanske istine.

Zbog pokušaja svođenja Boga na nivo ljudskog razuma, nastala su razna krivovjerja o Bogu i nauci o Trojstvu. Neki su rekli da je Bog jedna osoba koja se objavljuje u tri oblika. Dakle, prema ovima nemamo tri osobe (tri osobe, a jedan Bog, što je teško shvatiti), nego se jedna osoba samo pojavljuje sad u ovom sad u onom obliku. Ovakvo mišljenje možemo pobiti citirajući samo jedan tekst i to s krštenja Isusovog. Tu vidimo tri osobe koje se istovremeno pojavljuju. Otac govori s neba, Sin se krsti, a Duh Sveti silazi u obliku goluba.

Kada Trojstvo pokušavamo objasniti pomoću nekih primjera kao što je voda koja je jedna supstanca ali se može naći u tri oblika: tečnom, čvrstom i gasovitom, ili kada kažemo da je jedan čovjek istovremeno i sin svome ocu, i otac svome sinu i muž svojoj ženi, mi se ustvari približavamo ovom krivovjerju.

Drugi su na mnogo gori način htjeli razumjeti Trojstvo, te su 'lako' objasnili da je ustvari samo Otac pravi Bog. Sin je, po njima, samo neko stvorenje (neki arkanđeo), a Duh Sveti samo sila. I onda nema problema da to nekako shvatimo svojim razumom, ali se onda javljaju nerješivi problemi kako to da uskladimo sa Biblijom.

Treći su pokušali napraviti neki kompromis između Biblije i 'zdravog razuma', i rekli da je Otac Bog, Sin također, ali ne i Duh Sveti.

Četvrti su jasno vidjeli da Biblija uči o božanstvu i Oca, i Sina, i Duha Svetoga, te 'logično' zaključili da ustvari postoje tri boga. Ovakvo mišljenje je direktno suprotno Bibliji koja tvrdi da postoji samo jedan Bog.

Tako, Sveta Trojica nisu tri boga, niti su tri dijela jednog Boga (kao da bi se Bog mogao podijeliti), nego tri osobe, od kojih je svaka u potpunosti Bog.

Prvo spomenuto krivovjerje se zove modalizam ili sabelijanizam, drugo arijanizam (danas se može vidjeti u učenju Jehovinih svjedoka), treće je macedonijanizam. Danas se slična nauka može vidjeti u naučavanju ''Općesvjetske Crkve Božije''. Četvrto se zove triteizam.

Pored ovih osnovnih postoje i druga krivovjerja. Ovdje sam samo želio pokazati da je svođenje Trojstva na nivo ljudskog razuma nemoguće i da takvi pokušaji neminovno rađaju krivovjerja – hereze.

Kako objasniti Trojstvo ?

Trojstvo je, dakle, biblijska nauka koja govori o jednom Bogu koji se objavljuje u tri osobe. Te osobe su Otac, Sin i Duh Sveti. Svaka od ovih osoba je u potpunosti Bog i Biblija je naziva Bog, ali nema tri Boga nego jedan. Dakle ove tri osobe su, na neki čudesan način, jedan Bog.

Mislim da bi nam do sada trebalo biti jasno što je to Trojstvo, ostaje nam da vidimo kako ćemo drugima objasniti Trojstvo? To je vrlo važno. Naš cilj ne treba biti zadovoljiti ljudske težnje za logičkim razumijevanjem Božanstva, kao što smo to vidjeli prije, nego pokazati da je Trojstvo ustvari biblijska objava. Sama Biblija nikada na pokušava dati neku definiciju koja će biti shvatljiva našem ograničenom razumu, nego jednostavno iznosi tvrdnje o Bogu i Njegovoj trojstvenoj naravi. Naš cilj dakle treba biti jasno pokazati iz Biblije da je Bog jedan, da su i Otac, i Sin, i Duh Sveti objavljeni u Bibliji kao Bog (Bog u potpunosti), i da su Trojica različite osobe (imajući u vidu ono što smo do sada rekli o osobama). Ili kao što je u početku rečeno:

Tri osobe su Bog.
Svaka osoba je u potpunosti Bog.
Bog je jedan.

Objasniti Trojstvo ustvari nije komplikovano. Trebamo jednostavno pokazati ove biblijske činjenice, kao što to ova knjiga (dovoljno detaljno) i čini. Od ljudi ne trebamo tražiti ni očekivati da razumiju Trojstvo u potpunosti, nego da vjeruju objavi svete riječi – Biblije.

Jedna kršćanska enciklopedija stvari postavlja ovako: ''Kada smo rekli ove tri stvari: da nema Boga osim jednoga; da je svaki, i Otac i Sin i Duh Sveti, Bog; da je Otac i Sin i Duh Sveti osoba – mi smo objavili doktrinu o Trojstvu u potpunosti.''[21]

Ovome treba dodati samo to da su sve tri osobe u potpunosti Bog. Tako, ako nekom želimo objasniti Sveto Trojstvo, onda mu trebamo na temelju Biblije pokazati ove tri stvari. Temelj na kojem se zasniva naša vjera u Boga jeste sveta Božija Riječ, Biblija. Na temelju te objave mi vjerujemo da je Bog trojedin. Ne zato što mi u potpunosti razumijemo Boga, niti zato što je neki teolog rekao da je Bog trojedin, niti što je to neki koncil ustvrdio, nego što to Biblija objavljuje. Ovo bi trebalo nekako ilustrovati, odnosno dati neki primjer koji će nam pomoći da pobliže shvatimo Trojstvo. Problem je što ne postoji nikakav adekvatan primjer, ili ništa slično u ovome svijetu što bi u potpunosti oslikavalo Trojstvo. Postoje neke ilustracije koje mogu pokazati kako troje može biti jedno. Neki daju primjer čovjekovog uma koji ima pamćenje, razumijevanje i volju.[22] Oni koji vjeruju da je čovjek duh, duša i tijelo[23], a jedna osoba ili biće, to koriste kao ilustraciju. Treba znati da ovi primjeri ne oslikavaju božansko Trojstvo u potpunosti, jedino prikazuju kako troje, na neki način, može biti jedno. Mislim da je Trojstvo bolje predstaviti nekom grafičkom ilustracijom[24] kao npr.:

Image

Ovdje vidimo krug koji predstavlja Boga. Tri osobe su odvojene isprekidanim linijama, što pokazuje da one nisu podijeljene, ili samostalne, nego su jedna u drugoj i svakoj od njih pripada punina božanstva. Naravno da ova ilustracija nije savršena, ali na neki način oslikava ono što je o Trojstvu rečeno. [25]

Mnogima neće biti prihvatljivo ono što Biblija govori o Trojstvu. Ali, vjerujem, da njima nisu prihvatljive ni mnoge druge stvari o kojima Biblija uči. Naš cilj u prvom redu i nije da ljudima (bilo koje vjerske pozadine) objasnimo doktrinu o Trojstvu, nego da im posvjedočimo za Radosnu vijest – Evanđelje spasenja. Govoreći im o Kristu, Sinu Božijem, koji je umro za naše grijehe, stavljamo ih pred odgovornost da vjeruju i priznaju Krista za Gospodara i Spasitelja, ili da ne vjeruju i odbace jedini put spasenja. Ivan krstitelj je izjavio:

''Otac ljubi Sina i sve je predao u ruku njegovu. Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu." (Iv 3:35,36)

Ovdje nam nikakvi izgovori neće pomoći, nego će nas samo osuditi, ali iskrena pitanja i iskreno traženje Boga svakako su dobrodošli.

Zaključak

Ako dakle želimo tačno i precizno objasniti ili definirati Trojstvo, moramo biti pažljivi da istaknemo tri temeljne činjenice: Prvo, da je Bog samo jedan. On je savršen, jedinstven i nedjeljiv. Drugo, tri različite osobe su Bog. Mi ih možemo razlikovati prema njihovom djelovanju u odnosu prema stvorenju i prema njihovom međusobnom odnosu. Treće, svaka je osoba u potpunosti Bog, a ne jedan dio Boga. Tako Sveta Trojica su tri osobe koje su čudesno jedinstvene na taj način da su samo jedan Bog, ali i svaka osoba u potpunosti Bog.

Nije teško shvatiti što se kaže o Trojstvu, ali je teško umom proniknuti u suštinu. To je nešto što je iznad mogućnosti našeg razumskog i logičkog shvaćanja, jer mi smo samo stvorena i ograničena bića. Sa druge strane, naša nemogućnost potpunog shvaćanja i razumijevanja tajne trojedinog Boga je potpuno razumna i logična, jer potpuno je razumno i logično da stvoreni, ograničeni i nesavršeni čovjek ne može u potpunosti razumjeti vječnog i savršenog Boga, ali mu to nikako ne treba smetati da Ga slavi, hvali i obožava onako kako se On objavio, kao Otac, Sin i Duh Sveti.

--------------------------------------------------------------------------------

[17] Grčka riječ je hipostasis, što znači biće.

[18] Trinity u The New Bibile Dictionary.

[19] Teolozi govore o ekonomskom Trojstvu.

[20] Ovdje se govori o ontološkom Trojstvu, tj. Trojstvu u biti. Svetu Trojicu ne razlikujemo samo u njihovim funkcijama u odnosu prema svijetu (ekonomsko trojstvo), nego je Trojstvo u samoj biti božanstva (ontološko Trojstvo). Dakle, razlike među osobama Trojstva nisu u njihovom božanstvu, nego u njihovim funkcijama u odnosu prema svijetu, ali i u odnosu jedan prema drugom. Otac je Otac (ili se odnosi kao Otac), Sin je Sin, a Duh Sveti je Duh Sveti. Ovdje je nemoguće da proniknemo u suštinu i da razumijemo dubine Božije, nego samo opisujemo ono što zapažamo dok promatramo Božansko otkrivenje – Bibliju. Mnogi teolozi razlikuju osobe Trojstva po sljedećim svojstvima: svojstvo Oca, nerođenost (ili očinstvo), Sina rođenost, Duha ishođenost.

[21] Trinity u International Standard Bible Encyclopedia.

[22] Aurelije Augustin, On the Trinity, knjiga X, poglavlje XII. Smatra se da čovjek, pošto je stvoren na Božiju sliku, nekako oslikava i Božije Trojstvo.

[23] Neki misle da su duh i duša ustvari sinonimi, odnosno riječi koje znače isto.

[24] Dosta sličnu ilustraciju možemo naći u knjizi Wejna Grudema, Sistematic Theology, Grand Rapids, Zondervan, 1994, str 255.

[25] Ako zamislimo da se ove isprekidane linije kreću u pravcu strelica dobivamo jasniju sliku o jednoj božanskoj biti koja podjednako pripada Trojici.
dr.gog

Post by dr.gog »

Dragi dr.gog,

Sve sto pises kristalno je jasno. Medjutim, da li je tebi kao krscaninu, kako kazes, duznost govoriti o Istini ako je neko trazi i pita te gdje je moze naci!?
Nema tu dileme moj dr. gog. To je nasa krscanska obaveza koju nam je Isus ostavio. "Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!" (Mt 28, 19)
Bar ti bi trebao znati, a i posvjedociti ako te neko upita, da je Isus Put i Istina i Zivot.
Neces valjda to sebicno sacuvati za sebe i kriti Istinu zato sto se komsiji mozda nece svidjeti!?
Moj dr. gog, u nekim stvarima nema kompromisa: "Ko nije samnom protiv mene je." Lk 11, 23.

Ostaj mi zdravo u miru Bozjem!
[/quote]

Neću dalje ....ko prati postove od početka,a lako je ..par klikova..shvata kakve stavove imam,i kakvi nas, brate moj,svijetovi dijele.Čudni su putevi Gospodnji,a narav njegova i namjere su nedokučive.NAMJERNO NE CITIRAM!opet kažem,ne trebaju nam mantre,i napamet naučeno citiranje kao svrha samo sebi,već razumno prihvatanje iz srca.Evo,da ti kažem,a nemoj mi za zlo uzet,jer Bog zna šta mi je u srcu.Kad čitam ove postove ,osjetim tugu.Zvuče mi ovi branitelji Isusa kao onomad Farizeji i Saduceji,te ona jadna svjetina koju je liječio uz Božju pomoć vjerom njihovom.Nema ljubavi ni merhametluka,blagosti u vašim citatima braćo kršćani.Čupaju se Riječi Evandjelja bez slijeda i smisla za koji postoje,zarad obrane dogmi koje naš um nije kadar shvatiti.Konkretno,brate,svjetovno rečeno,draži mi je moj komšija koji istinski drži Islam i Kuransku objavu od mora kvazimisionara i amerikaniziranih propovjednika .Potpao si pod zamku taštine-ispraznosti,odbrane Onoga kojem naša odbrana ne treba..Citiraš zapis Apostola Luke ,inače,da muslimana radi kažem,koji je bio u ono vrijeme ugledan ljekar,i veoma obrazovan i cijenjen čovjek,kako bi u islamu bio recimo,neki"ASHAB"prijatelj Poslanikov po djelu i podršci.I citiraš ga kao George W.Bush :( .Neki ti Bog da otvoreno srce,pa se daj u rad za ljude i dobrobit,a sve Objave,pa i Sveto Pismo i Kur an imamo na nauk i opomenu,a ne za sukob.Ne zaboravi ,ako nisi čitao moje postove prije,ja sam s ovim ljudima prošao rat i shvatam sve kontekste previranja,pa tako i vjerskih.Mom poimanju vjere u Isusa bliži su mnogi muslimani uz koje živim od djetinjstva,nego razne priučene i zabludjele glave bezbrojnih crkava.Bog zna istinu,a ako još ne shvataš,svaki pravi musliman VEĆ prihvata Isusa i njegovo poslanje,to im je u samom Izričaju Vjere(CREDO),kao i ostale Vjesnike Božije.Ono što mi ljudi zloupotrebljavamo,iskrivljavamo i zarad svojih frustracija i neznanja jedni drugima naturamo....to je zlo,i već sasvim druga priča.Eto,gledaj ti brate sebe,i braću iz svoje zajednice,pomozi i pouči one koji ne znaju i traže znanje i pomoć, aone druge ,koji čvrsto stoje u Vjeri koja im je data i čine dobra djela ispravno živeći,znači i pravovjerne muslimane,nemoj stavljati pred sud.Sudac je jedan i svi ćemo mu doći jednom.p.s. ..i uvijek imaj na umu da živiš u Bosni,vrlo složenoj i zemlji ljudi britkog jezika i nagle naravi,a dobre duše.Tu "snama-protiv nas"ne može...
dr.gog

Post by dr.gog »

ZUUUmeru,ne zamjeri što je van teme,sad vidim da nije lako moderirati ove razgovore,a i forum u cjelini.Glede PP,sve je ok,samo sabur i sve nafakali.Toliko,dr.Gog.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

dr.gog wrote: Neću dalje ....ko prati postove od početka,a lako je ..par klikova..shvata kakve stavove imam,i kakvi nas, brate moj,svijetovi dijele.Čudni su putevi Gospodnji,a narav njegova i namjere su nedokučive.NAMJERNO NE CITIRAM!opet kažem,ne trebaju nam mantre,i napamet naučeno citiranje kao svrha samo sebi,već razumno prihvatanje iz srca.Evo,da ti kažem,a nemoj mi za zlo uzet,jer Bog zna šta mi je u srcu.Kad čitam ove postove ,osjetim tugu.Zvuče mi ovi branitelji Isusa kao onomad Farizeji i Saduceji,te ona jadna svjetina koju je liječio uz Božju pomoć vjerom njihovom.Nema ljubavi ni merhametluka,blagosti u vašim citatima braćo kršćani.Čupaju se Riječi Evandjelja bez slijeda i smisla za koji postoje,zarad obrane dogmi koje naš um nije kadar shvatiti.Konkretno,brate,svjetovno rečeno,draži mi je moj komšija koji istinski drži Islam i Kuransku objavu od mora kvazimisionara i amerikaniziranih propovjednika .Potpao si pod zamku taštine-ispraznosti,odbrane Onoga kojem naša odbrana ne treba..Citiraš zapis Apostola Luke ,inače,da muslimana radi kažem,koji je bio u ono vrijeme ugledan ljekar,i veoma obrazovan i cijenjen čovjek,kako bi u islamu bio recimo,neki"ASHAB"prijatelj Poslanikov po djelu i podršci.I citiraš ga kao George W.Bush :( .Neki ti Bog da otvoreno srce,pa se daj u rad za ljude i dobrobit,a sve Objave,pa i Sveto Pismo i Kur an imamo na nauk i opomenu,a ne za sukob.Ne zaboravi ,ako nisi čitao moje postove prije,ja sam s ovim ljudima prošao rat i shvatam sve kontekste previranja,pa tako i vjerskih.Mom poimanju vjere u Isusa bliži su mnogi muslimani uz koje živim od djetinjstva,nego razne priučene i zabludjele glave bezbrojnih crkava.Bog zna istinu,a ako još ne shvataš,svaki pravi musliman VEĆ prihvata Isusa i njegovo poslanje,to im je u samom Izričaju Vjere(CREDO),kao i ostale Vjesnike Božije.Ono što mi ljudi zloupotrebljavamo,iskrivljavamo i zarad svojih frustracija i neznanja jedni drugima naturamo....to je zlo,i već sasvim druga priča.Eto,gledaj ti brate sebe,i braću iz svoje zajednice,pomozi i pouči one koji ne znaju i traže znanje i pomoć, aone druge ,koji čvrsto stoje u Vjeri koja im je data i čine dobra djela ispravno živeći,znači i pravovjerne muslimane,nemoj stavljati pred sud.Sudac je jedan i svi ćemo mu doći jednom.p.s. ..i uvijek imaj na umu da živiš u Bosni,vrlo složenoj i zemlji ljudi britkog jezika i nagle naravi,a dobre duše.Tu "snama-protiv nas"ne može...
Moj dr. gog,

Napisah ti jedan dug komentar, pa ga obrisah. Pobojah se da cu te uvrijediti. Napisah jos jedan, pa obrisa i njega zbog straha da ti tugom ne napunim srce; opet, poput kakva Farizeja, kako vec dozivi moje ranije komentare.

Onda sam shvatio da mi uopste ne treba dug i opsiran komentar da bih ti odgovorio. Nametnu mi se samo jedna rijec zamjenivsi sve one silne pobrisane recenice. Nametnu se jedna rijec; jedna ali savrsena. Jednostavna, razumljiva, savrsena kao odgovor na svaku tvoju recenicu i tvoj komentar u cjelini.

AFERIM!
brate moj, po covjestvu, dakako!
Last edited by sirotanovic on 05/11/2007 21:10, edited 1 time in total.
LSD

Post by LSD »

Sta reci na ovu temu...reci su ono sto dosad naucio
Isa a.s. je bio pretposljednji Allahov poslanik koji je pocastvovan objavom Indzila.
Isa a.s. ulazi u grupu od 5 najodabranijih poslanika islama (uz Nuha,Ibrahima,Muse i Muhammeda)
Isa a.s. je jedini covjek koji je rodjen bez bioloskog oca na OVOM SVIJETU (dunjaluku)
Kao i svi poslanici i Isa a.s. je prolazio kroz teske trenutke u svom ummetu,nasao se u smrtnoj opsnosti pa ga je Gospodar uzdigao Sebi ne dozvolivsi da ga (kako krscani misle) nevjernici razapnu na kriz.
Jedan od velikih predznaka Sudnjeg dana ce biti i dolazak (silazak) Isa a.s. nakon cega ce ubiti Dedzala,ubiti svinju,slomiti kriz,umrijeti kao musliman i kome ce se klanjati dzenaza i na koncu njegov mezar ce biti odmah pored Muhammedovog a.s.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Nikad mi nece biti jasno kako mozete priznati Isusa a oglusiti se na sve sto nam je rekao a onda "spasonosno" ocekivati Njegov dolazak?
LSD

Post by LSD »

Nikad mi nece biti jasno kako mozete priznati Isusa a oglusiti se na sve sto nam je rekao a onda "spasonosno" ocekivati Njegov dolazak?
A sta je to Isa a.s. rekao,ali pouzdano mi reci a ne neka pisanja mateja,ivana,luke i sl.?
Svaki musliman vjeruje u poslanstvo Isa a.s. i njegov dolazak,e tad ce slijedbenici knjige vidjeti u kakvim su zabludama bili ali tad se vrata teobe polako zatvaraju (jedna sedza jednog muslimana ce vrijediti kao 50 konvertita)
I jos nesto,u islamu nema tog termina "spasioc",muslimani vjeruju da ce svako za sebe i svoje grijehe odgovarati a ne da neko preuzima na sebe nase grijehe.
Post Reply