Dok se raspravljalo o hljebu , mlijecna industrija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li su smjeli podici ovolio marze mlijecnih proizvoda???

DA
1
3%
NE
10
33%
KOD NAS U DRZAVI SVE MOZE!
19
63%

Total votes: 30

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Još par stvari... poskupljenje stočne hrane a stagnacija cijene mlijeka, jaja, mesa i ostalih derivata koje prodaju hortikulturni radnici...

To ti je po paroli tresla se gora rodio se miš...
strong69

Post by strong69 »

Pratio sam vase postove i pokusacu da vam dam informacije vezano za poskupljenje mlijeka i mlijecnih proizvoda.

Cijena otkupa mlijeka je od 0.65 do 0.70 KM po litri mlijeka. Ta cijena bila je oko 0.40 do 0.55 KM po litri mlijeka prije ovog poskupljenja.

Primarni proizvodaci mlijeka nemaju dovoljno stocne hrane i koncentrata cije su cijene mnogo skocile u zadnja 3 mjeseca. Zbog toga su ovi farmeri, pogotovi manji dovedeni u nezavidan polozaj jer jedini spas im je u tome da te krave zakolju i time umanje stocni fond a i kolicinu mlijeka kojeg ionako nema na trzistu.

Mljekare pokusavaju pomoci farmerima ali ni to ne moze vjecno trajati i potrebna je pomoc Vlade koja dosad suti i pusta mljekarama i farmerima da se sami snalaze.

Zbog toga imate povecanje cijena mlijecnih proizvoda koje prate povecanje otkupnih cijena mlijeka i to ce se nastaviti ako Vlada ne pomogne brzo i da novac odnosno premije farmerima.

Nadam se da sam ovo dobro objasnio...
baustelac

Post by baustelac »

hm, koliko se ja sjecam povecanje cijene hljeba bilo je uzrokovano povecanjem cijene brasna(psenice) na trzistu odnosno susa i slabi prinosi. Hajde nekako se to rijesilo intervencijama subvencijama ili cime vec, a vidi cuda valja i stoku nahraniti a za stocnu hranu cija je cijena isto otisla vise nego duplo. Mislim da nazalost proizvodjaci mlijeka slabo vide hajra od tog poskupljenja mlijecnih proizvoda nego samo mljekare.
Mozda ce zvucati glupo i smijesno ali cijena mlijecnih preradjevina i u Europi je skocila znacajno i to ni manje ni vise nego zbog velike potraznje iz Kine :D
strong69

Post by strong69 »

baustelac wrote: Mislim da nazalost proizvodjaci mlijeka slabo vide hajra od tog poskupljenja mlijecnih proizvoda nego samo mljekare.
Mozda ce zvucati glupo i smijesno ali cijena mlijecnih preradjevina i u Europi je skocila znacajno i to ni manje ni vise nego zbog velike potraznje iz Kine :D
Niko nema koristi od povecanja cijena mlijeka. Ako ovako nastavi farmeri mogu zatvoriti farme i zaklati krave a mljekare takoder mogu staviti kljuc u bravu.

Ovo sa Kinom nije glupo ali nije jedini razlog poskupljenja...
in33sa

Post by in33sa »

Za to vrijeme premijer slavodobitno izjavljuje kako ima visak novca u budzetu i ne zna gdje ga potrositi.
uvjek dobar gost

U selu Striježevo ljudi su prevareni i ne plaća im se već četri mjeseca, ne znaju živi šta da rade.... u Goraždu mljekara je dužna ljudima i do deset hiljada na konto otkupljivanja mlijeka.. i tu mnljekaru koja je bila dobra je poklopila SDA stranka i dovela do ruba propasti.....

Lobisti će nama ebati majke... nama zemlja propada jer neko negdje primi par hiljada KM-a.....

Vlada ubija snove...
danas

Post by danas »

uvjek dobar gost wrote:U selu Striježevo ljudi su prevareni i ne plaća im se već četri mjeseca, ne znaju živi šta da rade.... u Goraždu mljekara je dužna ljudima i do deset hiljada na konto otkupljivanja mlijeka.. i tu mnljekaru koja je bila dobra je poklopila SDA stranka i dovela do ruba propasti.....

Lobisti će nama ebati majke... nama zemlja propada jer neko negdje primi par hiljada KM-a.....

Vlada ubija snove...
snovi su vec odavno mrtvi -- bila im je i dzenaza davnih dana, izgleda da si propustio... zemlja ne propada -- vec je odavno propala... ono industrije i resursa sto nisu unistili cetnicu, sjebali su SDA 'celnici' kojima mentalni sklop ne izlazi iz feudalnog sistema i par milja maraka mita... marza je dio kapitalizma, ciji dio smo haman tako ocajno zeljeli da postanemo... sad je tu... pa ko ziv, ko mrtav... nema puj pike ne vazi...

a onda kad neko kaze nema druge nego se obracunat, skoce dezurni dusebriznici sa optuzbama da si ratni huskac :lol:
jer samo oni smiju dizat revolucije :-)

PS koji ce vam qua puter, i suVa kruVa vam je puno... ha ja...
uvjek dobar gost

danas wrote:
uvjek dobar gost wrote:U selu Striježevo ljudi su prevareni i ne plaća im se već četri mjeseca, ne znaju živi šta da rade.... u Goraždu mljekara je dužna ljudima i do deset hiljada na konto otkupljivanja mlijeka.. i tu mnljekaru koja je bila dobra je poklopila SDA stranka i dovela do ruba propasti.....

Vlada ubija snove...
snovi su vec odavno mrtvi -- bila im je i dzenaza davnih dana, izgleda da si propustio... zemlja ne propada -- vec je odavno propala... ono industrije i resursa sto nisu unistili cetnicu, sjebali su SDA 'celnici' kojima mentalni sklop ne izlazi iz feudalnog sistema i par milja maraka mita... marza je dio kapitalizma, ciji dio smo haman tako ocajno zeljeli da postanemo... sad je tu... pa ko ziv, ko mrtav... nema puj pike ne vazi...

a onda kad neko kaze nema druge nego se obracunat, skoce dezurni dusebriznici sa optuzbama da si ratni huskac :lol:
jer samo oni smiju dizat revolucije :-)

PS koji ce vam qua puter, i suVa kruVa vam je puno... ha ja...
svjestan sam i ja samo se pitam ima li se zašta više boriti, gdje su ti svi ideali jesu li oni u prevodu šaka dolara...

Kad naši ljudi-narodi shvate da nema mirnih i zadovoljnih ljudi-naroda bez jake države.... nema nama naprijed... pitam se samo koliko su hajrovale opozicione stranke pa ovoliko šute...
Pitam se koliko još treba da nas ode odavde il koliko još treba da nas jašu da bi mi skontali....
Vlada ubija snove!!!
van Basten

Post by van Basten »

talas poskupljenja prerasta u cunami... ulje je davno skočilo, mlijeko evo ne skače nego divlja (mliječni proizvodi to jest... za sada), a vlada za to vrijeme otvara tri nova gradilišta na autoputu kojima uredno pomjera rokove i naplatne kučice kojima rokovi ne mogu ništa.
Dobro neko primjeti... dok smo se "tukli" za hljeb i kifle, skočiše nam šapatom sir i puter :x
uvjek dobar gost

Ma mi izgleda imamo previše para pa plaćamo sve previše, krenuvši od režijskih troškova, gebire one nasušne... bilo čega... sami smo valjda birali to je smisao demokratije... ove neke na naš način.

Kao što sam jednom rekao... nek svako oboji telefon svoj mobilni u boju svoje mreže, svog naroda nek se krene od toga... pa sve ostalo.. imaju i one makarone u bojama... pa laganooo...

sami smo birali i eto nam ga... kad počnemo cijeniti sebe, novac svoj, vrijeme svoje...možda nam bude bolje... a kad smo spremni plaćati njihove fule, vikendice, odmore i šta sve ne.... nismo bolje ni zaslužili...

Vlada ubija snove !!!!
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

U Drvoprometu megle puter 250gr oko 3.5km, a Dukat 2.5km???
uvjek dobar gost

Ma voda je po članu do prije tri mjeseca bila 7.50KM, a danas je skoro 11.00Km..... aloo...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ma samo da hoce ovu RS ukinuti... Troskovi ukidanja valjda skacu pa moraju skociti i cijene... A jos insAllah da uvedu i ovaj porez na dohodak pa da i tu pocnu otkidati fin komad plate, gdje ce nam biti kraj :-)

100% ubleha :-) Trazili ste - gledajte :D
Hendrix

Post by Hendrix »

_BosanaC wrote:Ma samo da hoce ovu RS ukinuti... Troskovi ukidanja valjda skacu pa moraju skociti i cijene... A jos insAllah da uvedu i ovaj porez na dohodak pa da i tu pocnu otkidati fin komad plate, gdje ce nam biti kraj :-)

Troškovi ukidanja , možda je to ono raskidanje pretplatničkog odnosa ? :lol:

Narod se cijena sjeti na kasi pa tamo psuju nešto politiku ali zato navečer u 7.30h kada je dnevnik sve zaborave i sjednu pred Tv hiponitizirani sranjima njihovih izabranika ne misle više o cijenama nego o 3 evropska principa i sličnima bullshitima.
uvjek dobar gost

Hendrix wrote:
_BosanaC wrote:Ma samo da hoce ovu RS ukinuti... Troskovi ukidanja valjda skacu pa moraju skociti i cijene... A jos insAllah da uvedu i ovaj porez na dohodak pa da i tu pocnu otkidati fin komad plate, gdje ce nam biti kraj :-)

Narod se cijena sjeti na kasi pa tamo psuju nešto politiku ali zato navečer u 7.30h kada je dnevnik sve zaborave i sjednu pred Tv hiponitizirani sranjima njihovih izabranika ne misle više o cijenama nego o 3 evropska principa i sličnima bullshitima.
Seansa počinje u 19.00 a završava oko 20.00h ....

nekad traja i duže... to ti je veza neraskidiva...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

uvjek dobar gost wrote:
Hendrix wrote:

Seansa počinje u 19.00 a završava oko 20.00h ....

nekad traja i duže... to ti je veza neraskidiva...
Nije to nista ko seanse jedno mjesec pred izbore i na dan izbora... Dovoljno je vidjeti ove face koje se bore za tvoje i moje bolje sutra i sve ti je jasno... A ovakvi u glavnom i vlast postavljaju:

Image
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

uvjek dobar gost wrote:Ma voda je po članu do prije tri mjeseca bila 7.50KM, a danas je skoro 11.00Km..... aloo...
Nista ba, treba se fakat sedmicno kupati i prestati prati zube...
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ulje...1,60 KM
prosle sedmice 2,30 KM

ove sedmice 2,70 KM

:x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kazem ja, samo da se RS ukine :-)

P.S. Jutros troje novih penzionera u kontejneru ispred ulaza :oops:
uvjek dobar gost

Čujem da je ulje i skuplje... nisam sam bio u granapu ali kaže mi jaro da je oko 4.00km.... istina il nije..???
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Sta se sekirate , dosta je dvije stranice ove teme...treba ovo zakljucati...
uvjek dobar gost

Ma ja bolan i onako smo se dovoljno para nakrali... kad smo pripadnici odgovarajućih stranaka... desne orjentacije...
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

_BosanaC wrote:Kazem ja, samo da se RS ukine :-)

Ovo su povijesni trenuci za BiH...rjesava se drzavnost nase jedne i jedine, blablabla :-) :D :oops:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

DobroJutroKolumbo wrote:Sta se sekirate , dosta je dvije stranice ove teme...treba ovo zakljucati...
Jbg drug kad ti je tema neinteresantna :-) Ko je jos danas gladan :D

A sto je dimsi 7KM :x
Post Reply