Eh to je vec druga prica, ako ce se RH tuziti, treba se tuziti za konc-logore na okupiranim teritorijama RBIH a ne za ovo.Doda37 wrote:Dretelj i Heliodrom su u BIH, kakve veze ima Hrvatska, Prljic je potpisao za logore, on je u Hagu, tako da prica o HR ne pije vodu
TUZBA LOGORASA BIH PREMA RH
- Prozor
- Doda37
Tako nista neces postici, pogotovo na sudu, vidim po tvojim recenicama da nisi upucen , daljna rasprava zavrsenael flaco wrote:Sve je to podrzavala Hrvatska i njena tadasnja politika. Bez podrske hrvatske politike to bi bilo neodrzivo....ili cemo se praviti blesaviDoda37 wrote:Dretelj i Heliodrom su u BIH, kakve veze ima Hrvatska, Prljic je potpisao za logore, on je u Hagu, tako da prica o HR ne pije vodu
- frakson
hrtr ! brisani prostor!Prozor wrote:Kao prvo daj neki izvor. A ako je istina, onda je fakat sramota. Ne znam ko konsultuje te ljude i zasto to rade, ali Republika Hrvatska moze zato biti odgovorna onoliko koliko je Republika Bosna i Hercegovina odgovorna za Omarsku.
Gorana MIlica najboljeg novinara , u cetvrtak
-
el flaco
Hajde, mozda uspiju ovi iz Bihaca kao nadoknada stete za Dretelj i Heliodrom...sretno im ondaDoda37 wrote:Tako nista neces postici, pogotovo na sudu, vidim po tvojim recenicama da nisi upucen , daljna rasprava zavrsenael flaco wrote:Sve je to podrzavala Hrvatska i njena tadasnja politika. Bez podrske hrvatske politike to bi bilo neodrzivo....ili cemo se praviti blesaviDoda37 wrote:Dretelj i Heliodrom su u BIH, kakve veze ima Hrvatska, Prljic je potpisao za logore, on je u Hagu, tako da prica o HR ne pije vodu
- frakson
ti si zaluto definitivno, pa kakav ima utjecaj bih na teritoriju rs-a i sad , da negovorim ranije ILI srbije na teritoriju kosova .........el flaco wrote:Sve je to podrzavala Hrvatska i njena tadasnja politika. Bez podrske hrvatske politike to bi bilo neodrzivo....ili cemo se praviti blesaviDoda37 wrote:Dretelj i Heliodrom su u BIH, kakve veze ima Hrvatska, Prljic je potpisao za logore, on je u Hagu, tako da prica o HR ne pije vodu
- kekec
Grupa gradjana ne tuze Hrvatsku. Oni od Hrvatske traze odstetu.osa wrote: neku noć je na htv bio predstavnik grupe građana iz bihaća koja tuži hrvatsku zbog navedenih stvari, na pitanje kako će tužiti nekog tko je pomogao i odigrao odlučujuću ulogu u deblokadi bihaća isti je odgovorio nešto u stilu" ako tužimo bih od toga nema vajde, a od hrvatske bi se nešto moglo ušićariti", za vrijeme trajanja priloga bilo je vidljivo da mu je vrlo neugodno.
S druge strane, bili su zatvoreni na teritoriji Hrvatske, od strane drzavljana iste (Hrvatska je tada vec bila medjunarodno priznata u danasnjim granicama), bez obzira sto su isti pripadnici drugog naroda.
Takodje, postoji mogucnost da ti gradjani koji traze naknadu imaju hrvatsko drzavljanstvo, sto im daje jos vece pravo da traze naknadu (poredeci sa slucajem politickih zatvorenika u doba SFRJ).
Od BiH ne trebaju traziti naknadu za ono sto se nije desavalo u BiH.
Pravo je jedna strana ovog slucaja, a druga strana su ljudske sudbine, njihova stradanja i potreba da im se nadoknadi, bar na jedan nacin, njihova patnja, bol i izgubljeno.
-
el flaco
Ja sam govorio o Dretelju i Heliodromu a ti si izgleda to previdiofrakson wrote:ti si zaluto definitivno, pa kakav ima utjecaj bih na teritoriju rs-a i sad , da negovorim ranije ILI srbije na teritoriju kosova .........el flaco wrote:Sve je to podrzavala Hrvatska i njena tadasnja politika. Bez podrske hrvatske politike to bi bilo neodrzivo....ili cemo se praviti blesaviDoda37 wrote:Dretelj i Heliodrom su u BIH, kakve veze ima Hrvatska, Prljic je potpisao za logore, on je u Hagu, tako da prica o HR ne pije vodu
- kekec
Niko nece njih tuziti, ali ce logorasi traziti nadoknadu za sve prezivljeno od drzave Bosne i Hercegovine (ili od RS i od Federacije, ovo su vec usko pravna pitanja, jer obe imaju svoje budzete,...).frakson wrote: ko ce tuzit herceg bosnu ili rs jedne vise i nema
ne cini li ti se da je ovo paradoks ili cak odgovor na peljesko most sto nebi trebalo biti POLITICKI nerealno
Nidje veze sa mostom. Onaj koji je prezivio strahote logora ne razmislja o sitnim politikantsko-mostovskim igricama.
- frakson
nista nisam predvidijo ali se to desavali na teritoriji bih a to je bila herceg bosna koliko ja znam na teritoriju bih a ko je sta podrzavao e ja to neznamel flaco wrote:Ja sam govorio o Dretelju i Heliodromu a ti si izgleda to previdiofrakson wrote:ti si zaluto definitivno, pa kakav ima utjecaj bih na teritoriju rs-a i sad , da negovorim ranije ILI srbije na teritoriju kosova .........el flaco wrote: Sve je to podrzavala Hrvatska i njena tadasnja politika. Bez podrske hrvatske politike to bi bilo neodrzivo....ili cemo se praviti blesavi
- Doda37
kekec wrote:Grupa gradjana ne tuze Hrvatsku. Oni od Hrvatske traze odstetu.osa wrote: neku noć je na htv bio predstavnik grupe građana iz bihaća koja tuži hrvatsku zbog navedenih stvari, na pitanje kako će tužiti nekog tko je pomogao i odigrao odlučujuću ulogu u deblokadi bihaća isti je odgovorio nešto u stilu" ako tužimo bih od toga nema vajde, a od hrvatske bi se nešto moglo ušićariti", za vrijeme trajanja priloga bilo je vidljivo da mu je vrlo neugodno.
S druge strane, bili su zatvoreni na teritoriji Hrvatske, od strane drzavljana iste (Hrvatska je tada vec bila medjunarodno priznata u danasnjim granicama), bez obzira sto su isti pripadnici drugog naroda.
Takodje, postoji mogucnost da ti gradjani koji traze naknadu imaju hrvatsko drzavljanstvo, sto im daje jos vece pravo da traze naknadu (poredeci sa slucajem politickih zatvorenika u doba SFRJ).
Od BiH ne trebaju traziti naknadu za ono sto se nije desavalo u BiH.
Pravo je jedna strana ovog slucaja, a druga strana su ljudske sudbine, njihova stradanja i potreba da im se nadoknadi, bar na jedan nacin, njihova patnja, bol i izgubljeno.
Da imaju HR drzavljanstvo, davno bi to rijesili. HRVI , mirovina itd...posto ocigledno nisu nema od toga nista, a ti koji su ih zatvarali i mucili 99% njih niti zivi u HR niti ima HR drzavljanstvo, niti su u datom momentu bili građani Hrvatske
-
el flaco
Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...frakson wrote:
nista nisam predvidijo ali se to desavali na teritoriji bih a to je bila herceg bosna koliko ja znam na teritoriju bih a ko je sta podrzavao e ja to neznam
Sad ako postoji pravni problem sto se to desavalo na teritoriji BiH imaju ovi iz Bihaca da to isprave
- frakson
e sa ovim bi se i mogao slozit da sako odstetu trazi u sbojoj drzavi ima logike ,kekec wrote:Niko nece njih tuziti, ali ce logorasi traziti nadoknadu za sve prezivljeno od drzave Bosne i Hercegovine (ili od RS i od Federacije, ovo su vec usko pravna pitanja, jer obe imaju svoje budzete,...).frakson wrote: ko ce tuzit herceg bosnu ili rs jedne vise i nema
ne cini li ti se da je ovo paradoks ili cak odgovor na peljesko most sto nebi trebalo biti POLITICKI nerealno
Nidje veze sa mostom. Onaj koji je prezivio strahote logora ne razmislja o sitnim politikantsko-mostovskim igricama.
most sam spomenuo u kotekstu zato sto su se podudarili vremenski ni u kakvom DRUGOM SMISLU
- kekec
Mislim da su u datom momentu, ipak, formalno-pravno, BILI gradjani Hrvatske.Doda37 wrote: Da imaju HR drzavljanstvo, davno bi to rijesili. HRVI , mirovina itd...posto ocigledno nisu nema od toga nista, a ti koji su ih zatvarali i mucili 99% njih niti zivi u HR niti ima HR drzavljanstvo, niti su u datom momentu bili građani Hrvatske
- frakson
nije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....el flaco wrote:Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...frakson wrote:
nista nisam predvidijo ali se to desavali na teritoriji bih a to je bila herceg bosna koliko ja znam na teritoriju bih a ko je sta podrzavao e ja to neznam
Sad ako postoji pravni problem sto se to desavalo na teritoriji BiH imaju ovi iz Bihaca da to isprave
-
el flaco
Aha, kao sto su Jevreji trazili odstetu od Izraela za vrijeme provedeno u logorima.
Logicno je da Srbija odgovara za logore na podrucju tzv. SRK, Hrvatska za logore na podrucju tzv. HB. Odstetu bi trebale isplacivati drzave cije politike su plod ti logori
Logicno je da Srbija odgovara za logore na podrucju tzv. SRK, Hrvatska za logore na podrucju tzv. HB. Odstetu bi trebale isplacivati drzave cije politike su plod ti logori
Politika Tudjmana i Suska je stvorila te logore ili njihova produzena ruka u BiH...ako ti treba nacrtatinije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....
- Doda37
samo da podsjetim HZ HB je bila proglasena 1991, prije rata , a HR HB negdje u ljeto 1993, znaci vec kad je bio rat izmedju hrvata i muslimanafrakson wrote:nije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....el flaco wrote:Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...frakson wrote:
Last edited by Doda37 on 28/10/2007 02:06, edited 1 time in total.
- Prozor
Herceg-bosna je stvorena u novembru 91´ a rs u januaru 92´.frakson wrote:nije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....el flaco wrote:Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...frakson wrote:
- Doda37
Pa kako su bili drzavljani RH kad je nisu priznavali, nisu imali dokumenta sa kojim se pokazuje pripadnost HR (d0omovnica i sl.), jeli me shvacas sada!!!!!!kekec wrote:Mislim da su u datom momentu, ipak, formalno-pravno, BILI gradjani Hrvatske.Doda37 wrote: Da imaju HR drzavljanstvo, davno bi to rijesili. HRVI , mirovina itd...posto ocigledno nisu nema od toga nista, a ti koji su ih zatvarali i mucili 99% njih niti zivi u HR niti ima HR drzavljanstvo, niti su u datom momentu bili građani Hrvatske
- Prozor
Eh bas si 37...Doda37 wrote:Pa kako su bili drzavljani RH kad je nisu priznavali, nisu imali dokumenta sa kojim se pokazuje pripadnost HR (d0omovnica i sl.), jeli me shvacas sada!!!!!!kekec wrote:Mislim da su u datom momentu, ipak, formalno-pravno, BILI gradjani Hrvatske.Doda37 wrote: Da imaju HR drzavljanstvo, davno bi to rijesili. HRVI , mirovina itd...posto ocigledno nisu nema od toga nista, a ti koji su ih zatvarali i mucili 99% njih niti zivi u HR niti ima HR drzavljanstvo, niti su u datom momentu bili građani Hrvatske
- Doda37
Ne, Srbi su prije proglasili Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, kasnije je isao naziv Republika SrpskaProzor wrote:Herceg-bosna je stvorena u novembru 91´ a rs u januaru 92´.frakson wrote:nije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....el flaco wrote: Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...
- frakson
u novembru 1991 je osnovana ukinuta 1994Prozor wrote:Herceg-bosna je stvorena u novembru 91´ a rs u januaru 92´.frakson wrote:nije rh stvorila herceg bosnu nego hrvati iz bih , na odgovor rs-u , i kad je bijo izvjestan rat izmedu hrvata i muslimana , ali ode ti dleko....el flaco wrote: Hrvatska je osnovala Herceg Bosnu...
- frakson
pa omarsku , manjacu ..... je politika bih stvorilael flaco wrote:Oni trebaju traziti odstetu od drzave cija je politika osmislila logore, u ovom slucaju Hrvatskefrakson wrote:Aha, kao sto su Jevreji trazili odstetu od Izraela za vrijeme provedeno u logorima.
pa onda po tvom trbaju teaziti odstetu u bih
-
el flaco
Ne nego politika Srbije...ne pravi se blesavfrakson wrote:pa omarsku , manjacu ..... je politika bih stvorilael flaco wrote:Oni trebaju traziti odstetu od drzave cija je politika osmislila logore, u ovom slucaju Hrvatskefrakson wrote:Aha, kao sto su Jevreji trazili odstetu od Izraela za vrijeme provedeno u logorima.
pa onda po tvom trbaju teaziti odstetu u bih