Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jefferson wrote:Eto mogucnosti da se zaradi!
Pustite se morala, joj sta ce biti sa ljudima, gladuju itd, itd, itd.
danas se u Njemackoj otvara od 3 do 5 pumpi koje imaju mogucnost snadbjevanja biodiesel gorivom. Znaci neka ljudi u BiH ponu polako saditi uljanu repicu i preradjivati.
Nedavno sam bio u privatnoj maloj rafineriji u USA koja skuplja iskoristeno jestivo ulje i preradjuje ga u biodiesel.
brzil je danas 96% neovisan o uvozu nafte. Hrane im nenedostaje, jer imaju dovoljno obradivih povrsina.
Medjutim, posto potraznja raste, porast ce i cijena zitarica, ali ako se ponuda zitarica poveca smanjit ce se i cijena.
E sad, koliko je povrsina u BiH obradjeno? Gdje su nasi kapitalisti?
Problem je sto su se oni nakrali para u ratu i otvorili neke shoping centre. Nisu se obogatili zato sto su bili inovativni!
Ko otvori prvu rafineriju za biodiesel u biH taj ce uspjeti, a to nije tesko, jer te rafinerije kostaju vrlo malo para, te su vrlo male.
Mislim da je to manje vise preduhitreno od strane komsija (Srbija je jedan od vecih proizvodjaca biodizela u jugozapadnoj Evropi).
Ono sto mi trebamo kao suhi hljeb da se oranice zaoru, da se zemlja koja nije obradjena obradi i da se svaki pedalj slobodne obradive povrsine iskoristi za usjeve. Obzirom da nasa drzava (citaj korumpirana politicka mafija) zdusno podrzava sumnjive uvozne lobije, ne's gledat' taj film jos dugo, osim ako nemas kojih 100tinjak traktora vise stotina hektara zemlje, nafte u izobilju po bagatelnoj cijeni (u HR je "plavi diesel" skoro pa manje od marke - sad ne znam koliko kosta) itd itd. Dakle - snivaj snove i kupuj strucu hljeba od marku i po - dvije.
(naravno ovo vazi za one u BIH obzirom da si ti u GMO obradjenom podrucju pa se sve svodi na palamudjivanje i pametovanje)
Pozdrav!
Pa da to je problem BiH. politicko-kriminalna mafija koju kontrolisu uvoznici nafte.
Problem je sto da bi usli u EU moramo proizvoditi odredjene kvote biodiesela.
Takodje, problem nije samo u mafiji, nego i u poduzetnicima. Niko nije pokrenuo taj projekat osim njemaca u brckom, ali to je nesto stalo.
O oranicama i sl je suvisno pricati.
U Bijeljini su najkvalitetnije oranice a opcina dala saglasnost za izgradnju naftnog terminala!!!!
pitt wrote:traze svi......al ne vidim nista adekvatno da zamjeni benzin u skorijoj buducnosti
Tacno, fosilna goriva su nezamjenjiva. A nafte ce biti, to je skoro neiscrpno, ali exploatacija je skupa i multinacionalne kompanije se ne odricu profita. Prva naftna kriza je bila 1974 jer su se dogovorili oko cijena nafte da bi uz isti profit otvorili nalazista u sjevernom moru. Izgleda da je sada na redu Antarktika i mozda Arktik. Bice nafte samo ce biti nesto skuplja. Ne bojte se.
A bio goriva i njihovo forsiranje je u funkciji medijske propagande da su neophodna da bi se kontrolisao svijet uz pomoc hrane. Naftom kontrolises drzave, a hranom ljude. Vjestacki se podignu cijene zitarica i eto belaja u svijetu... Bogati su jos bogatiji i kontrolisu svijet, a siromasni postaju sve zavaljeniji.
pitt wrote:hebo to......keystone state prednjaci :D
Skontao sam da sam licemjer jer dok ja samo pricam ovi ljudi zive 'n sync sa prirodom, bez zagadenja. Svojom voljom zive bez prednosti suvremenog zivota... Ko bi to mogao od nas?
pitt wrote:traze svi......al ne vidim nista adekvatno da zamjeni benzin u skorijoj buducnosti
Tacno, fosilna goriva su nezamjenjiva. A nafte ce biti, to je skoro neiscrpno, ali exploatacija je skupa i multinacionalne kompanije se ne odricu profita. Prva naftna kriza je bila 1974 jer su se dogovorili oko cijena nafte da bi uz isti profit otvorili nalazista u sjevernom moru. Izgleda da je sada na redu Antarktika i mozda Arktik. Bice nafte samo ce biti nesto skuplja. Ne bojte se.
Scott Rochfort
November 15, 2007
QANTAS has unveiled an aggressive growth strategy for its Jetstar subsidiary after placing an order that will more than quadruple the budget carrier's short-haul fleet by 2014.
Fuelling suspicions Jetstar could one day outgrow its full-service parent, the Qantas chief executive, Geoff Dixon, confirmed at the airline's annual shareholder meeting in Melbourne yesterday that the low-cost carrier had placed 68 firm orders for Airbus 320 and 321 jets with options to buy another 40. Jetstar now operates 24 A320s.
vise o ovim stvarima u:
A Century of War: Anglo-American Oil Politics and Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation by F William Engdahl
Ih kad sam ja to čitao. A Century of War: Anglo-American Oil Politics and Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation by F William Engdahl sam čitao ima jedno 3 godine, a ljetos Sjeme uništenja. Sjeme uništenja je sranje, nije tako dobra kao Stoljeće rata. U Stoljeću rata je sve dokumentovano literaturom i slikama i publikacijama, a u Sjemenu uništenja se Engdahl uglavnom oslanjao na internet stranice, a kao što znate internet je uglavnom vrlo nepouzdan... Prepioručujem stoga Stoljeće rata. Zagrebačko izdanje
ma hebo to......Monsanto haman na $120. Americke i svjetske rezerve zitarica na najnizem nivou od 1948, losa klima i nevrjeme se ocekuju.......sta sad :D:D
pitt wrote:ma hebo to......Monsanto haman na $120. Americke i svjetske rezerve zitarica na najnizem nivou od 1948, losa klima i nevrjeme se ocekuju.......sta sad :D:D
pitt wrote:ma hebo to......Monsanto haman na $120. Americke i svjetske rezerve zitarica na najnizem nivou od 1948, losa klima i nevrjeme se ocekuju.......sta sad :D:D
Nista ovaj novi BMW manje trosi pa cu ja svoj uskoro zamjeniti...
jefferson wrote:
Niko nije pokrenuo taj projekat osim njemaca u brckom, ali to je nesto stalo.
Ima to i u Lijevcu:
10.2.2007. - Biznis.ba
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnik investitora Nenad Kokanović položili su u Sitnešima kod Srpca temeljac za izgradnju fabrike biodizela «Sistem ekolodžika» (Sistem ekologica), koja će od uljane repice proizvoditi ekološki čisto biogorivo kao alternativu postojećim energentima.
Fabrika će biti izgrađena za šest mjeseci, a u izgradnju i razvoj bit će uloženo oko 15 miliona dolara, većinom, inostranog kapitala. U prvom periodu njenog rada bit će zaposleno između 30 i 40 radnika, a do kraja godine planirano je oko 150 uposlenih.
Naglašavajući da će fabrika proizvoditi 60 tona biodizela dnevno, Dodik je rekao da proizvodnja biogoriva predstavlja novitet u RS-u i da će to Vlada podržati.
«Vlada je sačinila akcioni plan na osnovu kojeg će biti stvoreni normativni okviri za sve vrste stimulacija u oblasti proizvodnje biogoriva», istakao jeDodik. Dodao je da će otvaranje fabrike biti prilka za stanovništvo ovog kraja da kroz proizvodnju sirovine za preradu ostvare kooperaciju s preduzećem «Sistem ekolodžika».